Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Onthullend! De geheimen achter het Stemmentellen

destijllozeformule.jpg Het Uur U (van Uitslagenavond) van het Stijlloze Stemmentellen (CHECK!) komt nu wel heel snel dichterbij. Nog maar twee nachtjes slapen voor de roze verkiezingswaarnemers hun nobele democratische duty gaan vervullen. GSHQ wordt donderdagavond voor de ene helft omgebouwd tot een live televisiestudio, en voor de andere helft ingericht als steriel laboratorium waar wetenschappers in lange witte labjassen ongestoord kunnen rondlopen met hun klembordjes. Zij zeven de uitslagenformulieren om ze te zuiveren voordat ze onder een microscoop worden gemengd met demografische gegevens, prognoses, en verkiezingsuitslagen uit het verleden. Die kweekjes gaan allemaal in een trechter van computermodellen en statistische formules en aan het einde rolt er dan - hopelijk - een feilloze, stijlloze verkiezingsuitslag voor #EU2014 uit.
Of het allemaal gaat lukken? Geen idee - een crowdfunded actie om de democratie te redden zoals deze is nog nooit door iemand gedaan. Maar we hebben een A-Team van programmeurs, dataminers, Excelhelden en wis- en bestuurskundigen gevormd, die op de avond zelf worden bijgestaan door forensische verkiezingsanalisten die alle binnenkomende uitslagen gaan checken, tegen het licht van de wetenschap houden en verwerken. We zullen dus ons uiterste best doen om tot een echte, betrouwbare voorlopige uitslag te komen. Aan het hoofd van de afdeling Wijsneuzen & Wetenschappers vinden we ambachtelijk data-scientist Bram Fokke en wiskundechick Anna Grebenchtchikova. Na de breek stellen zij zich voor, leggen ze hun meetmethoden uit, en doen we een rondje langs de rest van het team.

Bram, Anna. Wie zijn jullie?
Anna: Ik ben studente Wiskunde (en Taalwetenschap) en bestuurslid Pensioen bij CNV Jongeren. Geboren in Moskou, voorliefde voor hoge hakken, Final Fantasy en exacte wetenschappen. Ik word oprecht enthousiast van statistiek, fractals en over Black-Scholes modellen praten. Droom van ruimtereizen met behulp van een zonnezeil. @Nicolaewna op Twitter.
Bram: Ik ben ambachtelijk data-scientist en gemeenteraadslid voor D66 Utrecht. @BramFokke op de twitters.

Waarom helpen jullie GeenStijl met Stemmentellen?
Bram: Transparantie staat aan de basis van de democratie. Als de stemmen uitgebracht zijn, heeft iedereen het recht om zo snel mogelijk de uitslag te weten. Ik ben er echt niet zo bang voor dat in Portugal de revolutie uitbreekt als in Nederland de Partij van de Dieren een zetel weet te behalen in het EP. Maar als de Europese Commissie daar wel bang voor is, moeten we met zijn allen lekker op zondag gaan stemmen. Tot die tijd regelt de crowd het zelf wel.
Anna: Omdat ik niet inzie waarom de resultaten van de Europese Verkiezingen in Nederland niet gewoon op 22 mei bekend mogen worden gemaakt aan het grote publiek. De stemmen worden immers op donderdag al geteld, en intern is de volledige uitslag wel degelijk bekend. Dit zorgt voor een compleet nutteloze informatiekloof tussen burger en overheid. Daarnaast horen uitslagen m.i. simpelweg op de avond van de verkiezingen gegeven te worden. Daar dacht onze overheid in 2004 en 2009 nog precies hetzelfde over. Maar helaas: Brussel gaat tegenwoordig voor. Los daarvan is het gewoon een vet project ^^.

Getelde uitslagen binnen krijgen is een eitje. Daar staan immers bijna 1700 mensen in alle windstreken voor klaar. Maar hoe haal je daar een betrouwbare uitslag voor heel Nederland uit? Kwestie van sinus, cosinus, stelling van Pythagoras, een scheutje demografische gegevens en dan daar de wortel van trekken?
Anna: Dat is een kwestie van een goed model bouwen, waarbij je demografische data gebruikt om de binnengekomen uitslagen te extrapoleren. Oftewel: heel veel modellen bouwen, en kijken welke voor verscheidene vorige verkiezingen het snelst convergeert naar de juiste uitslag met een zo klein mogelijke foutmarge.
Bram: De stijlloze stemmentellers zijn niet uniform verspreid over Nederland. In Amsterdam hebben we meer dan 50 stemmentellers, maar op heel Goeree-Overflakkee maar 2. Als we daar geen rekening mee houden, dan zal de prognose voor CDA of CU/SGP veel te laag uitvallen, en voor de grachtengordelpartijen juist te hoog. Daarom gebruikt ons gepatenteerde model nipositionering en d'Hondtcorrectie om dit te ondervangen.

Djiezus. Zelfs kernfusie is makkelijker als je dit zo leest. Is het niet gewoon volslagen onmogelijk?
Anna: Nee. Uitdagend, dat wel. Zeker omdat je niet altijd gerust kan zijn op de data die je binnenkrijgt – dat voegt extra complexiteit toe.
Bram: Zolang we de streams niet crossen verwachten wij dat alles goed komt.

OK. Dus het kan toch. Maar wat nou als mensen per ongeluk incomplete of incorrecte uitslagen doorgeven, of nog erger: met opzet gaan trollen en fake cijfers hoaxen?
Bram: We vragen om bewijs, door filmpjes te bekijken zal ons team van Wit-Russische verkiezingswaarnemers de trolls van de helden scheiden.
Anna: Wat Bram zegt. Om trolls tegen te gaan bouwen we een paar tests en filters in, en zetten we ook een team neer dat ALLE uitslagen hierop checkt alvorens ze in Het Grote VoorspelModel verdwijnen.

Right. Jullie denken dus aan alles. Laatste vraag: hebben jullie een witte labjas aan donderdag, of komen jullie in burger?
Bram: Ik heb speciaal voor de eurofielen op GSHQ een badjas in europrint besteld, maar hij ligt nog steeds bij de douane. Fingers crossed!
Anna: In burger. Ik laat mijn sextant en lightsaber thuis en kom ouderwets op naaldhakken binnensloffen. Ik moet immers ook nog op GSTV dingen uitleggen!

Ook belangrijk: Het TelTeam achter de schermen
Het TelTeam bestaat uit acht man en 1 vrouw. Het zijn politicologen, wiskundigen en econometristen, een promovendus natuurkunde en allemaal kunnen ze met hun ogen dicht in 2 minuten en 18 seconden een Rubik's Kubus oplossen. (Dat weten wij, omdat het een sollicitatievoorwaarde was.) Tezamen zullen zij het belangrijke uitslagen filteren & trollenvangen voor hun rekening nemen. In het team zit Jens van Egmond (@), financieel econoom met passie voor pensioenen. Droomt regelmatig in excelsheets. ("True story!") Ook present is Jasper, masterstudent informatica annex codeklopper en 'iemand die Joris het leven zuur zou kunnen maken (maar dat niet doet)'. Dan hebben we nog Reinier, een 'mooie Leidsche corpsbal' die informatica studeert en minors doet in statistiek en economie. Hefboom ‘vo! Yanick van Altena: ondernemend crossmedia concepter en student televisie en nieuwe media. En dan nog Natalja Krijgsman, HTML5 game-speurneus voor werk, gedrilld in SPSS en andere sociaal-wetenschappelijke dingen voor studie, blogchick voor hobby. De rest van het TelTeam wil anoniem blijven om niet op voorhand beïnvloed te kunnen worden bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Nobel!

Anders nog iemand?
Jazeker! Raad, daad & verbindende wijsheid in dit project komt onder andere van Joost Smits, bestuurskundige die Prize.nl runt. Maar wij noemen hem De PostcodeKoning, want hij levert de electorale blauwdrukken van Nederland waar je dan geinige klikdingessen van kan maken. Meer diepgang? Kijk zijn webinars.

Dan is er nog vliegende keep Stefan de Konink, open source activist, dataminer en founder/owner van Kinkrsoftware. Zijn cv is impressive, op zijn minst. Zijn input, enthousiasme en meedenkvermogen zijn dat overigens ook.

Hoe dit zootje supermensen allemaal bij elkaar gebracht werd? De knopen in het netwerk werden mede aan elkaar geluncht door onze eigen golden boy van Das Kapital, Rob 'GoosR' Goossens. Zijn zwarte boekje is peilloos diep.

Tenslotte bedanken we ook enkele Kamerleden, universitaire professors & medewerkers, de democratisch betrokken mensen van de Kiesraad, natuurlijk minister Plasterk en ook onze bomvolle mailbox vol tips, truuks en waarschuwingen voor de vele statistische en electorale valkuilen onderweg. Het beschermen en behouden van open en transparante democratie leeft bij heel veel mensen, óók in Den Haag en bij lokale overheden. Om een beroemd statement van de MinPres aan te halen: Mooi!

Uur U komt nu snel dichterbij. En dan is het aan jullie, Stijlloze Stemmentellers, om al deze voorbereidingen om te zetten in een betrouwbare verkiezingsuitslag.

Disclaimertje: En als het nou toch allemaal niet lukt, maken we onszelf dan onsterfelijk belachelijk? Een beetje wel natuurlijk, maar we kunnen dan óók zeggen dat we er in ieder geval alles aan gedaan hebben om van de grond te krijgen wat nog nooit iemand heeft geprobeerd. Omdat we vonden dat democratie van het volk hoort te zijn. Want GeenStijl en iedereen die bij Project Stemmentellen is betrokken <3 democratie.

Reaguursels

Inloggen

Occipitaalcasibus | 22-05-14 | 18:19

@Ella | 22-05-14 | 18:40
Kijk eens in je spam folder. Daar zat de mijne ook.
triffid | 22-05-14 | 19:06

Ella | 22-05-14 | 19:43

Fuck dit net gaan stemmen met me hubby in Soest wou me nog aanmelden op het laatst voor een willekeurig vrij stembureaux kom ik op de molenschot 5 in Soest hebben ze daar een instructie liggen dat er niet gaat worden voorgelezen ook niet op verzoek. Alleen morgen aan de burgemeester. Gevraagd hoe ze hier toe komen vaag antwoord iets met algemene orde. Wel toevallig dat het door stemfraude geteisterde Soest wederom fraude in de arm werkt.

dam-dame | 22-05-14 | 19:24

Waar blijft de update met de link naar het online invulformulier ???

Occipitaalcasibus | 22-05-14 | 18:19

Vraagje, is er al nieuws over buitenlandse media die hierover gaan berichten?

Caddy | 20-05-14 | 17:07

Op voorhand, ik ben voor Geenstijl. Maar hoe ironisch/sarcastisch dat Bram en Anne dan juist uit de door Geenstijl altijd aangevallen paarsenbroeken brigade komen….

haasje-over | 20-05-14 | 14:51

Waar gaat 036 bieren na afloop?
©Kaas de Vies

watergeus | 20-05-14 | 14:50

Nog ff linkje naar de bemmende EU2014 kaart.
www.geenstijl.nl/eu2014/map/
Wordt een top verkiezingsavond donderdag a.s.

watergeus | 20-05-14 | 14:49

Ben al dagen aan het ronselen voor deze stijlvolle actie, en met succes!

nederlanduiteu.wordpress.com

Pro Europe, dus anti EU!

Benoite | 20-05-14 | 14:34

Democratie zoals het hoordt te zijn: Chapeau!!!

Brulboei_61SB | 20-05-14 | 14:30

@Deus Absurdia | 20-05-14 | 13:41
Dus 1500 kan wel, maar 8500 kan niet? Wordt ergens een magische grens overschreden? Heeft GS van die 1500 bureaus de adresgegevens handmatig ingevuld? Wat denk je zelf?

Petrus Poortwachter | 20-05-14 | 14:28

Even een serieus vraagje, qua extrapolatie. Ik ga al sinds vorige eeuw naar hetzelfde stembureau. Daar is nu echter geen Stijlloze Stemmenteller, dus ik was van zins naar een ander bureau te gaan. Als veel mensen dat nu doen, is dat statistiek significant? Maw zou ik beter toch naar mijn "oude" stembureau moeten gaan?

Spittertje | 20-05-14 | 14:23

Suck on this, Brussel.

natte krant | 20-05-14 | 14:08

@Petrus Poortwachter | 20-05-14 | 11:01
Dat zijn er zo'n 8500.. Wat denk je zelf?

Deus Absurdia | 20-05-14 | 13:41

Dzessenzestig haha: alles kan! Hoe heet de plichtsgetrouwe stemmenteller in Harderwijk? Zomaar even een vraagje. Kwestie van opschieten nietwaar?

tast in duitser | 20-05-14 | 13:34

Wel opvallend dat de media de actie van GS niet van de daken schreeuwt als zijnde ondemocratisch, en niet in lijn met hun baas, Brussel!

lanexx | 20-05-14 | 13:03

@sverige1977 | 20-05-14 | 11:47 : Bedankt voor de tips, zal je verhaal uitprinten en meenemen, als ik tenminste niet hoef te werken op die avond, dan gaat het feest helaas niet door.

Mazzeltov | 20-05-14 | 12:56

LOL : "de andere helft ingericht als steriel laboratorium waar wetenschappers in lange witte labjassen ongestoord kunnen rondlopen met hun klembordjes."

Mazzeltov | 20-05-14 | 12:51

Ik wens jullie veel succes en een resultaat met een variantie van 0.

ad melkert | 20-05-14 | 12:48

@juntatiger | 20-05-14 | 11:11

Dat vroeg ik mij dus ook af. Ik ben van plan om het met mijn mobiel op te nemen en thuis via wifi te versturen. Misschien zou het wel makkelijk zijn om de stemmentellers vast blanco-forumulieren te sturen waarop de uitslag ingevuld kan worden. Het is dan ook makkelijker om het over te zetten in een email en dat versturen aan de redactie. Ik heb een vermoeden dat dit nobele streven op grote schaal tegengewerkt gaat worden. Zeker in het Eurofiele Amsterdam.

Desmoulins | 20-05-14 | 12:43

@Ven1V1d1V1c1 | 20-05-14 | 11:48
Oh, sorry. Ik dacht dat er (gratis) wat te neuken viel..

Petrus Poortwachter | 20-05-14 | 12:00

Bakitoo zuight. (dit is een test)

Rest In Privacy | 20-05-14 | 11:48

@Petrus Poortwachter | 20-05-14 | 11:01
Hey Petrus, dit gaat om *tellen*, niet om de 'dekking' van stellen of dellen (m/v)!

Ven1V1d1V1c1 | 20-05-14 | 11:48

Er staan nog al wat reacties en opmerkingen hierboven die gestoeld zijn op onwetendheid :

1. Men gaat er hier nogal eens vanuit dat stemmentellers vanuit de gemeente ambtenaren zijn. Dat is echter maar op beperkte schaal en bij enkele gemeentes. Tellers zijn in de meeste gevallen dezelfde mensen die er al zitten vanaf 7 uur in de morgen (!). Kans op fouten is dus erg groot.

2. Dan lees ik opmerkingen in de trant van "wat nu als de stemmentellers het pas morgen gaan tellen". Dat mag niet. De Nederlandse kieswet stelt dat alle stemmen na 21.00 geteld dienen te worden en dat de totalen per partij en kandidaat dienen te worden vastgesteld. Voorts dient de voorzitter de uitslag kenbaar te maken aan de aanwezige kiezers/burgers. Dat zijn dus de GeenStijl-mensen die op al die stembureaus zitten. Let op er zullen voorzitters zijn die dat gaan weigeren omdat her niet bekend gemaakt mag worden. Ze halen dan 2 zaken door elkaar. Indien een voorzitter volhard en de uitslag niet aan de aanwezige kiezers wil kenbaar maken, laat dit opnemen in het proces verbaal!
Stembureauleden die met grote stapels biljetten naar andere kamers of lokalen gaan, loop er eens heen en kijk wat men aan heg doen is. Mag je niet naar dat lokaal; maak bezwaar en zeg dat de voorzitter dit opneemt in het proces verbaal. Het kan niet zo zijn dat het openbare proces van stemmen tellen in achterkamertjes plaats gaat vinden .

3. Het is beter om voor 21.00 binnen te zijn en het stemmentellers gade te slaan. Maar het grootste misverstand is nog wel dat na 21.00 de stembureaus op slot zouden gaan! Dat mag absoluut niet. Denk maar eens aan dat na 21.00 de deuren op slot gaan en de stembureauleden zelf kunnen bepalen wat ze met die toch wel erg grote stapel PVV biljetten kan doen. Daar waar stembureaus op slot gaan is dit in strijd met de kieswet en strafbaar. Dus even naar buiten gaan om te roken mag geen probleem zijn. Ook hier : indien je ziet dat het stembureau na 21.00 op slot gaat maak bezwaar en laat het opnemen in het proces verbaal.

sverige1977 | 20-05-14 | 11:47

juntatiger | 20-05-14 | 11:11
Je kunt de uitslagen ook opnemen met de audiorecorder. Dan heb je tien keer minder groot bestand om te versturen.

KlunsJohannus | 20-05-14 | 11:30

Jammer van de disclaimer. Had niet gehoeven.
Jullie gaan het doen.

frickY | 20-05-14 | 11:29

Prachtig. Broodnodige bijscholing over actievoeren. We zullen het hard nodig hebben de komende jaren, dat actievoeren.

KlunsJohannus | 20-05-14 | 11:28

Ik heb meer vertrouwen in GS dan in de officiële kanalen...

Doc Damage | 20-05-14 | 11:27

Twintig redenen om uit de EU te stappen:
&#8207;.

nederlanduiteu.wordpress.com/
.
Mail dit door naar zo veel mogelijk mensen

Rest In Privacy | 20-05-14 | 11:21

@realmoon | 20-05-14 | 11:17
Nou ja ik heb geen zin in Project X achtige praktijken. Ik heb nogal een aanzuigende werking. Dat hebben beroemde mensen nu eenmaal.

Kaas de Vies | 20-05-14 | 11:19

@Kaas de Vries niet bepaald aardig van je dat alleen
Rotterdammers een pilsje mogen drinken. Ik woon in Schiedam na 1 straat sta ik in Rotterdam West.

Ok GS bedankt voor deze moeite, heb er alle vertrouwen in.
Succes iig

realmoon | 20-05-14 | 11:17

Ik ben ook present met mijn Ipad om de uitslag te filmen. Uit ervaring weet ik dat het verzenden van video files aan bepaalde grootte is verbonden. Geen idee of dat ook geldt voor het uploaden naar dumpert. Ik ben een kneus op dat gebied. Iemand die het weet of tips heeft?

juntatiger | 20-05-14 | 11:11

Heel goed dat er nu overal in NL jongere goed opgeleide mensen van allerlei politieke pluimage opstaan om te helpen met het waarborgen van de democratische processen. Dat allleen al is pure winst van dit uitstekende GS initiatief.

Wat iemand anders hierboven ook zegt: probeer via de stemmentellers nog meer stemmentellers erbij te krijgen, want hoe meer stemmentellers hoe betrouwbaarder de voorspelling wordt.

En mensen moeten inderdaad filmpjes met bewijs van de uitslag sturen naar GS om te voorkomen dat er onjuiste uitslagen doorgegeven worden.

Outsider-Inside | 20-05-14 | 11:10

@Deus Absurdia | 20-05-14 | 10:59
Precies. Daarbij is het op voorhand helemaal niet zeker dat de mensen van de stembureaus zo fanatiek de EU-richtlijn willen volgen. Als ik de reactie van Rutte zie in dat interview met GS dan vind hij het ook niet wenselijk om de uitslag geheim te houden. (al kan ie dat natuurlijk niet met zoveel woorden zeggen)

Petrus Poortwachter | 20-05-14 | 11:08

Episch is het woord. Triest dat er zo'n stel mafketels voor nodig is om dit van de grond te krijgen, dat dan weer wel.
xspalm | 20-05-14 | 10:59
.
Nee dit is echt een goed initiatief, echter waarschijnelijk minder betrouwbaar dan Maurice de Hond met/zonder tellers kan.
.
Het mooie aan dit initiatief is het leermoment voor de vele lezertjes van dit blog die we gerust onder de noemer Tokkies kunnen plaatsen dat als je wilt meetellen in dit land, dat je er wat voor moet doen. Letterlijk en figuurlijk dus werken dus.
Gewoon prachtig.

Deus Absurdia | 20-05-14 | 11:02

Zeg, GeenStijl, kan er niet een overzicht komen van stembureaus waar nog geen 'dekking' is?
Ik wil best mijn steentje bijdragen, maar alle stembureaus in mijn omgeving zijn al bemand (m/v).

Petrus Poortwachter | 20-05-14 | 11:01

@Ven1V1d1V1c1 | 20-05-14 | 10:49
Nicotinepleisters...? Ze hebben daar toch ook wel een toilet?
Mijn stembureau is gevestigd in een bejaardentehuis. Ik vraag wel of ik even bij opa of oma binnen een peuk mag roken. Vinden ze vast wel goed, krijgen ze ook eens een keer bezoek. Vanuit de keuken kan ik de stembureauvoorzitter ook in de gaten houden.

VanBukkem | 20-05-14 | 11:00

@VanBukkem | 20-05-14 | 10:50
Alle handelingen van de leden van het bureau moeten in het zicht der aanwezigen worden uitgevoerd. Staat in de kieswet.
.

Deus Absurdia | 20-05-14 | 10:59

Episch is het woord. Triest dat er zo'n stel mafketels voor nodig is om dit van de grond te krijgen, dat dan weer wel.

xspalm | 20-05-14 | 10:59

@Petrus Poortwachter:

Ja prima allemaal, maar als je D66-er de democratie zo hoog hebt zitten, kom dan niet met zo'n openingszin. Deze club staat nou niet om al zijn openheid bekend, laat staan om zijn democratisch gehalte (hallo referenda?). En democratie is zelden transparant en als het wel zo zou zijn, dan nog verandert welke vorm van transparantie ook niets aan het demagogisch en corrupt karakter van de meeste politici in dit land.

janbehanger | 20-05-14 | 10:56

@seven | 20-05-14 | 10:42
Dat zou wat zijn zeg; stembussen gesloten, stembussen mee naar een achterkamertje, _buiten het zicht van alles en iedereen_, en de volgende dag komen ze weer tevoorschijn om de stemmen te gaan tellen. Daar ga ik dus niet mee akkoord!!! Zelfs waarnemers uit Afrika of Rusland zouden daar niet mee akkoord gaan.

VanBukkem | 20-05-14 | 10:50

Bram Fokke is de maker van NXTSharp (software om lego Mindstorms NXT robots aan te sturen met Microsoft .NET code), die weet wel wat van programmeren. Wel jammer dan weer dat ie D66-er is.

Borakh | 20-05-14 | 10:50

erratum: inteRviewer.

seven | 20-05-14 | 10:49

@VanBukkem | 20-05-14 | 10:32
Volgens mij moet je om 21:00 binnen zijn en mag je niet even tussendoor naar buiten voor een peuk. Daarom heb ik voor de zekerheid maar mijn voorraad nicotinekauwgompjes gecheckt. Altijd handig tijdens lange vliegreizen, treinreizen, vergaderingen, cursussen etc.

Ven1V1d1V1c1 | 20-05-14 | 10:49

hendrikjandetuinman | 20-05-14 | 10:38
Is een nieuwe zin. De verteller daar is weer de inteviewer, vR dus. Dus dan is het (Zij) wordt. stukkie is getyped door en ander hè. Mislukte taalnazi.

seven | 20-05-14 | 10:48

@janbehanger | 20-05-14 | 10:38
Wat een triest zure reactie. Juist als 'eurofiel van de buitencategorie' is het extra positief dat Bram zich, tegen de aanwijzingen van Brussel in, zich actief opstelt om de 'transparantie als basis van de democratie' waar te maken.
Het is te makkelijk om te zeggen dat jij het stukje wat uit je nick mist bent, maar bij deze.

Petrus Poortwachter | 20-05-14 | 10:48

Als het die Rubiks kubus van google is in 2 min 18 sec dan hulde, da's echt geen doen. Een analoge doe ik in 27 seconden, maar goed: Ik ben een gewone autist, geen wiskundige.

Den Heerscher | 20-05-14 | 10:47

Het lijkt mij dat jullie met deze organisatie een integere en betere organisatie hebben als de duimen van die Hond(t)
Gewoon na deze verkiezingen doorgaan als zijnde GeenStijl knokploeg voor al uw uitslagen en verwachtingen.
Wie weet levert het nog wel eens wat op.

Delfts Blauw | 20-05-14 | 10:46

VanBukkem | 20-05-14 | 10:32
Wat als de stemmentellers besluiten om zonder de druk van de uitslagenavond het tellen uit te stellen naar de volgende dag? Die kans lijkt mij her&der aanwezig, immers de uitslag wordt officieel toch niet eerder dan zondag verwacht en er is ook geen druk meer van de live uitslagenavond met Herman de schermman.

seven | 20-05-14 | 10:42

Ik ben trots op het relatief grote aantal stemmentellers in mijn stad.
(Alleen buurdorp Hoogkerk valt een beetje tegen. Kom op jongens, dat kan beter.)

VanBukkem | 20-05-14 | 10:42

"Bram: Transparantie staat aan de basis van de democratie."

Een debielere en nog totalere nietszeggende D66-zin is niet denkbaar. Wat een ongelooflijke druiloor ben je als je als eurofiel van de buitencategorie denkt met zo'n vage onelinder jezelf voor te moeten stellen...

janbehanger | 20-05-14 | 10:38

Hahaha, taalwetenschap, hahahaha: "IK ben studente Wiskunde (en Taalwetenschap) en bestuurslid Pensioen bij CNV Jongeren. Geboren in Moskou, voorliefde voor hoge hakken, Final Fantasy en exacte wetenschappen. WORDT oprecht enthousiast van statistiek" IK WORDT. Hahahaha. Haha. Hahahaha.. Snif

hendrikjandetuinman | 20-05-14 | 10:38

@sinar2 | 20-05-14 | 10:19
Ik hou rekening met tergend langzaam tellende en voorlezende stembureauvoorzitters. Maar daardoor laat ik mij niet uit het veld slaan. Ik ben voorbereid op een uitputtingsslag. Proviand en sigaretten ingeslagen. Bovendien heb ik alle tijd van de wereld. Vrijdag vrij.

VanBukkem | 20-05-14 | 10:32

@Deus Absurdia | 20-05-14 | 10:30
Heb jij voor mij een overlaykaart?

Kaas de Vies | 20-05-14 | 10:32

Kaas de Vies | 20-05-14 | 10:27
Nou.. Het belangrijkste gegeven is geen aanname en dat is een vergelijking tussen de GS stemmentellerkaart op postcodegebied en de uitslag ( naar pro / anti europa ) van de vorige verkiezingen.
En die liegt er niet om.
.
En het beroep van een stemmenteller staat daar echt los van hoor.

Deus Absurdia | 20-05-14 | 10:30

Wat een werk voor jullie allemaal
zal alles volgen
top initiatief

taxi888 | 20-05-14 | 10:28

Een data-verwerkingsteam van 8 man? Als de trollcheck en het bekijken van filmpjes 3 minuten per stemlokaal duurt en de gegevens om 22:00 binnen beginnen te stromen, ben je bij 1750 stemmentellers dus tot 9:00 de volgende morgen bezig om alle resultaten te controleren en te verwerken. Dan heb je de uitslag dus nog pas de volgende dag.

Ven1V1d1V1c1 | 20-05-14 | 10:28

Zo wordt die saaie EU verkiezing nog leuk ook.

Fiets | 20-05-14 | 10:27

@Deus Absurdia | 20-05-14 | 10:24
Je doet nogal veel aannames.
De tellers zijn vaak ambtenaren, widtvoet had hier een opmerkelijke observatie van in Rotterdam Noord, dat niet de PVV-ers frauderen maar bepaalde ambtenaren van links signatuur.

Kaas de Vies | 20-05-14 | 10:27

Fred Bastiat | 20-05-14 | 10:26
En oh ja, stem PVV.

Fred Bastiat | 20-05-14 | 10:27

Deus Absurdia | 20-05-14 | 10:12
Ik vrees dat ik, anti-EU maar pro-Europa, juist de enige ben die in mijn wijk op een eurosceptische partij stem. En toch ga ik stijlloos tellen.

Tip: neem een oplader mee (of een accu voor je telefoon). Want het kan lang duren!

Fred Bastiat | 20-05-14 | 10:26

@Kaas de Vies | 20-05-14 | 10:15
Nee. Uitdrukkelijk ga ik ervan uit dat de stemmentellers wel kunnen tellen. Dat is ook pre VMBO stuff..
Maar.. als je meer tellers hebt in een gebied met relatief meer PVV stemmers, dan is de *uitslag* eh.. minder betrouwbaar.
Dat is dan weer wat moeilijker te begrijpen dan tellen.. En dat is ook de reden van je vraag nietwaar?

Deus Absurdia | 20-05-14 | 10:24

Al sinds de eerste europesche verkiezing was het een schijnvertoning maar dit keer overtreft alles.
Succes met de uitslag.

van_de_pot_gerukt | 20-05-14 | 10:24

-weggejorist-

Joop Sigaar | 20-05-14 | 10:22

Nog niet echt eenvoudig. Meest basale keep it simple methode. Uit de uitslag van 2009 en de voorgelezen uitslag van 2014 kun je een +/-% per partij per kieslokaal bepalen. Met deze plussen en minnen kun je aan de hand van de omvang van het kieslokaal (daadwerkelijke stemmers of kiesgerechtigden?) gewogen (kiezers per wijk) gemiddelde & +/-% per partij in alle gemeten stemlokalen doortrekken over de lokalen waar geen tellers zijn. Verfijnen door gemiddelden van de lokalen nog in te delen op basis van eerdere stemuitslag en omvang. (Bekende uitslagen van kleine cda dorpjes leggen op de onbekende kleine cda dorpjes, vvd villawijken op villawijk etc etc)

seven | 20-05-14 | 10:22

@ Deus Absurdia | 20-05-14 | 10:12
Dus omdat mensen anti-EU zijn en stemmen gaan tellen zal de uitslag anti-EU zijn omdat ze de uitslag gaan trollen? Zet jij eens heel snel dat alu-hoedje af.

BeunDeHaas | 20-05-14 | 10:22

"We werken aan standaardformulieren of een (mobiele) applicatie om de uitslag online in te kunnen vullen."
Graag vóór donderdagavond.

VanBukkem | 20-05-14 | 10:21

Mook gedaan. Mooi geschreven. Denk dat ze in Brussel al last van uitslag hebben.

Premier Trutte | 20-05-14 | 10:20

Art Vandelay Ultor | 20-05-14 | 10:14
Eh.. Ja. HAHAHAHAHA..
.
kijk maar eens naar de verdeling postcodegebied en PVV stemmers. En vergelijk dat met de GS stemmentelkerkaart.
Allemaal openbare info

Deus Absurdia | 20-05-14 | 10:20

Hey reaguurders, Bram is van D66! Zou hij hoorntjes en een staart hebben?

Mark Smith | 20-05-14 | 10:19

Tja, de uitslag een paar dagen proberen geheim te houden en je dan nog afvragen waarom veel nederlanders geen zin hebben om te gaan stemmen. Misschien de strategie van Brussel. Hoe mider mensen stemmen des te minder tegenstemmers.

watazooi | 20-05-14 | 10:19

Ben benieuwd in hoeveel door PvdA'ers overheerste stembureaus dit meekijken tegengewerkt gaat worden.
Want Links en Democratie zijn twee zaken die elkaar niet erg mogen.

sinar2 | 20-05-14 | 10:19

@Kaas de Vies | 20-05-14 | 10:16
Dat is nog best optimistisch. Dat stemmen tellen kan langer duren dan je in eerste instantie verwacht. Zeker bij een populair stembureau.

oxigan | 20-05-14 | 10:18

@Caveman48 | 20-05-14 | 10:13
Ligt er aan hoeveel mensen bereid zijn om rond 23:00 op donderdag een democratische overwinningspilsch te gaan drinken in Rotterdam.

Kaas de Vies | 20-05-14 | 10:16

Leuk dat klikdingetje met alle verzamelde gegevens voor iedereen transparant beschikbaar, echter heb ik twee vraagjes; Zijn de werkelijke -vrijwillige- € 50,- stemmentellers van de stembureau's zelf bevoegd om de getelde resultaten ook zelf (voor een iPad) door te geven aan een (commerciële) derde partij? Komt er voor de StijlLoze stemmentellers een mogelijkheid om aan te geven of ze ook andere observanten hebben waargenomen?

Dit uiteraard om Maurice de Hond's eigen -stijlloze- kansloze initiatiefje te dwarsbomen en te voorkomen dat hij er op de NPO met ons werk vandoor gaat.

Ven1V1d1V1c1 | 20-05-14 | 10:16

@BeunDeHaas | 20-05-14 | 10:14
Zou het, onder de mom van zekere statistiek, niet veel handiger zijn als je net een ander stembureau bezoekt?

oxigan | 20-05-14 | 10:15

@Deus Absurdia | 20-05-14 | 10:12
Beticht jij mij nu eigenlijk van niet integer gedrag omdat ik anti EU ben?

-edit: nee, daar zijn genoeg andere redenen voor te verzinnen. /JvL-

Kaas de Vies | 20-05-14 | 10:15

De achterliggende gedachte van de actie is het overeind houden van de grondbeginselen van democratie... Daarom is de actie bij voorbaat al geslaagd en kan GS zich niet belachelijk maken... het zou natuurlijk wel prachtig zijn als daarnaast de door GS geplubiceerde uitkomst dicht bij de werkeljke einduitslag ligt...

grensarbeider | 20-05-14 | 10:14

Ik ben benieuwd hoe groot de foutmarge is/moet zijn om een betrouwbare exitpoll op poten te zetten.
Tevens ben ik benieuwd wie er in Zevenaar zit, welke reaguurder, op de Heerenmaten. Meldt u! Misschien handig, qua zekere statistiek, om samen dat bureau te bezoeken?

BeunDeHaas | 20-05-14 | 10:14

@Deus Absurdia | 20-05-14 | 10:12
Dus anti-EU-mensen wonen in anti-EU-wijken?

Haha. Hahaha.

Art Vandelay Ultor | 20-05-14 | 10:14

@Kaas: Centrum... ben niet voor niets buiten de ring gaan wonen!
Gooi het ook ff op Twitter - lees ik vaker.

Caveman48 | 20-05-14 | 10:13

@Bart
Dat stemmentellers niet allen geografisch goed verdeeld zijn maakt niet zoveel uit. In Amsterdam wonen wellicht ook wel 25x zoveel mensen dan in Amsterdam, dus je voorbeeld zuigt ook nog.
De verdeling is juist niet betrouwbaar omdat er voornamelijk door anti EU mensen geteld wordt ( hoort nu eenmaal bij het publiek op deze site) in hun wijken en dus hun stembureaus. De steekproef is dus niet willekeurig.
En dan moet je een model hebben dat daarop aansluit.... Je weet zelf wat je dan moet corrigeren he?
.
Dus wees een vent en publiceer je model ook!

Deus Absurdia | 20-05-14 | 10:12

@--sql error-- | 20-05-14 | 10:06
Ook al zitten we er 100% naast met onze voorlopige uitslag, het gaat erom dát er een voorlopige uitslag is.

VanBukkem | 20-05-14 | 10:12

@Caveman48 | 20-05-14 | 10:10
Ligt er aan. Als iedereen in Hberg komt dan in Hberg, ik denk allereerst in centrum, kom zelf uit Cralingue.

Kaas de Vies | 20-05-14 | 10:12

Ik snap er niks van ik ga niet filmen en gewoon de uitslag via mail naar jullie sturen toch? Hoe gaan ze mij dan screenen, niet dat dat nodig is want ik ben natuurlijk goud en goud eerlijk

charoeset | 20-05-14 | 10:11

De eerste verkiezingsavonduitslaggeval zonder Ferry Mingelen. Ooit.

oxigan | 20-05-14 | 10:11

@Kaas: goed idee. Waar? Noord/Hillegersberg heeft voorkeur

Caveman48 | 20-05-14 | 10:10

Zeg Geenstijl, al die intelligente hoogopgeleide geïnteresseerde maatschappelijk geëngageerde mensen, klopt dat wel?
Ik lees op Joop en ik hoor op de Staatsmedia altijd dat jullie laagopgeleide Schultenbrauboerende onderbuikroerende tokkies zijn.

Jelui gaan me toch niet vertellen dat ze al die tijd een verkeerd beeld hebben geschapen?
Nou ja iedereen maakt wel eens een foutje, het zal vanaf nu niet meer gebeuren, dat is duidelijk.

Cuyahoga | 20-05-14 | 10:10

@TuurlijkNiet | 20-05-14 | 09:59
Ik ben al ruim 25 jaar bezig....

VanBukkem | 20-05-14 | 10:08

Van Rossem | 20-05-14 | 09:49 |
typisch Nederlands, die laatste opmerking/disclaimer; jezelluf alvast naar beneden halen voor het geval het maaiveld toch iets te hoog was. onnodig, imho. Als je zoveel energie weet te bundelen maak je jezelf nooit onsterfelijk belachelijk, zelfs niet als het project niet 100% slaagt.

--sql error-- | 20-05-14 | 10:06

het enige initiatief dat ik in wingewest Nederland heb gezien om iets democratisch op poten te zetten. Vele kudae daarom

superjan | 20-05-14 | 10:04

Anna, wil je met me trouwen?

VanBukkem | 20-05-14 | 10:01

@ GS stuur alle 1700 stemmentellers nu eens een reeds uitwerkt mailtje, met het verzoek dit door te sturen naar vrienden en bekenden over de mail, whatsapp, social media, you name it...

Hoe meer stementellers, hoe groter de bezettingsgraad, hoe groter de betrouwbaarheid. Daar hoef je geen 'Anna' of 'Bram' voor te heten.

Voor mij onbegrijpelijk dat jullie deze kans onbenut laten. Nu moet je het doen met allerlei 'extrapoleer statistiek en werken met behoorlijke foutmarges.'

onbegrijpelijk.

roverheid | 20-05-14 | 10:00

Wow, het lukt mij nog niet eens om in 2 jaar en 18 weken een rubiks cube op te lossen..

TuurlijkNiet | 20-05-14 | 09:59

Wie is de -Hond- Mol?

Ven1V1d1V1c1 | 20-05-14 | 09:59

Iemand zin om na het stemmentellen ergens in Rotterdam een pint te pakken? Om de democratie te vieren. Alleen voor de Rotterdammers natuurlijk.

Kaas de Vies | 20-05-14 | 09:59

Hoera!

Zzzzooooffff | 20-05-14 | 09:58

Haha ... d'Hondtcorrectie; die houden we erin!

Oldtimer50A | 20-05-14 | 09:57

Hulp van een iemand van D66?

eerstneukendanpraten | 20-05-14 | 09:56

Als het niet lukt, maken jullie je NIET belachelijk. Natuurlijk niet. Dat jullie de moeite doen om dit van de grond te krijgen is hartverwarmend.

Lewis | 20-05-14 | 09:55

Fantastisch inititief.
Heel veel succes donderdag.

Lewis | 20-05-14 | 09:54

Donderdagavond. GS-avond!

kwark001 | 20-05-14 | 09:54

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl