Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Nederlandse eetcultuur weer verder verrijkt

BRENG HET ONS, ALBERT!

Overal kan ketchup op. En van alles kun je iets met frikandel maken.

Wat nou geen smaak. Hoezo 'doe mij maar de Franse keuken'. Waarom naar de karige Engelse cuisine kijken om jezelf wat minder beroerd te voelen over onze boerenkool-gewoonten? WIJ HEBBEN VERDOMME FRIKANDELWORST HEEEEUUUJ WIE IS HIER NOU DE SNACKBAR JONGUH! JA LAA LALALA LALALAAAA! Frikandelworst, en iedere boterham wordt speciaal. Frikandelworst, eindelijk een excuus om friet bij je brood te bakken. Frikandelworst, lekker bij friet en ZELFS bij patat. Frikandelworst, de kerst is godverdomme gered! (Culinaire ontdekkingsreis via deze culinaire snob)

Reaguursels

Inloggen

Op mijn werk kan ik tegenwoordig alleen nog maar halal frikandellen krijgen. Uit protest koop ik ze dan niet. Het valt me trouwens op dat steeds meer snackbars halal frikandellen verkopen. De gewone frikandel wordt straks een zeldzaamheid.

Ik vind de gewone frikandel lekkerder, het heeft meer smaak.

6zes6 | 13-12-18 | 16:37

Uit een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde kan ik herinneren dat separatorvlees circa vijftig cent per kilo kost, af fabriek. Frikandelworst kost tien euro per kilo. Hier worden door de betrokken partijen mooie marges gemaakt!

Rhenium | 13-12-18 | 16:31 | 2

Ehe

Pedro el Negro | 13-12-18 | 18:11

Ach, dat lijkt me algemeen bekend. Je hoeft geen wetenschapper te zijn voor de omrekening naar prijs per kilo. Rookworst is ook zo iets. Afvalvlees, veel vet en water en door diverse chemicaliën lang houdbaar. En toch stukken duurder dan bijvoorbeeld varkenshaas...

DeDenkerT | 13-12-18 | 18:40

Op mijn werk kan ik tegenwoordig alleen nog maar halal frikandellen krijgen. Uit protest koop ik ze dan niet. Het valt me trouwens op dat steeds meer snackbars halal frikandellen verkopen. De gewone frikandel wordt straks een zeldzaamheid.

Ik vind de gewone frikandel lekkerder, het heeft meer smaak.

6zes6 | 13-12-18 | 16:16

Op mijn werk kan ik tegenwoordig alleen nog maar halal frikandellen krijgen. Uit protest koop ik ze dan niet. Het valt me op dat steeds meer snackbars halal frikandellen verkopen.

6zes6 | 13-12-18 | 16:14

Wat mij betreft heeft Nederland, net als zowat ieder land wel degelijk een typische eetcultuur.
Voor mij hoort daar zeker ook winterse kost als stamppot (wortelen, groene kool en zuurmoes) met een ouderwetse zachte "opengebarste" braadworst. Maatjes zijn sowieso een wereldklasse delicatesse. Asperges (wit en groene) met niets dan een beetje roomboter. En konijn in zoetzuur? het traditionele Kerstgerecht in Limburg. Of Limburgse rijstevla? En stink-kaas (ook wel Limburgse, Hervse of Rommedoe genoemd) met roggebrood?
En Duitsland trouwens ook: voor mij iedere keer als ik daar ben een curryworst van een traditionele Duitse Imbiss. Zelfs van een Schweinehaxe met Sauerkraut kan ik op zijn tijd genieten. En "wenn es sich ergibt" zo als nu rond de kerst, echte Weihnachtsstolle, Reibekuchen en Gänsebraten met Rotkohl.
Heeft hier trouwens al iemand een "nieuwe" aardappel, zonder wat behalve roomboter en zout, geprobeerd? Die delicatesse heb ik ontdekt toen ik ooit niets anders eetbaars in huis had dan aardappelen. ;-)

WirMachenMusik | 13-12-18 | 15:31 | 2

Klopt.

Pedro el Negro | 13-12-18 | 18:12

Ik gun u uw genoegens graag, maar ik sla even over...

DeDenkerT | 13-12-18 | 18:42

'Nederland heeft geen eetcultuur' is onderdeel van de weg-met-ons-cultus en de opmerking wordt voornamelijk gemaakt door mensen die uit families komen waar men niet goed kan koken.

Hommel | 13-12-18 | 14:52 | 2

Wat een onzin. Heeft niets te maken met 'weg met ons'. In Noord- en Oost-Europa variëren de keukens van karig tot k*dt. Hier en daar valt gerust iets lekkers te ontdekken, maar over het geheel genomen is het ...
Voor lekker eten moet je in het zuiden zijn.

DeDenkerT | 13-12-18 | 18:48

DeDenkerT | 13-12-18 Je bevestigt mijn punt. Dat jíj het niet kent wil niet zeggen dat het er niet is. Het wil alleen zeggen dat jij gewoon wat beperkt bent. En kennelijk je sociale omgeving ook.

Hommel | 13-12-18 | 20:23

Platgeplette pink slur. Je moet er maar zin in hebben.
Brrr.

Graaisnaaiert | 13-12-18 | 14:19

Ik zal vast wat frituurvet klaarzetten, zodat ik dat op mijn glutenvrije aardappelmeelbrood kan smeren, en daarna de frikandelworst erop, oh die is toch wel glutenvrij hoop ik?

Hadena | 13-12-18 | 14:16

Haring met vla, daarna bloedworst met sucade, hmmmm

Hebbiehemookweer | 13-12-18 | 14:13 | 1

Raasdonders!
Het aanbod in Nederland is waanzinnig divers en in een Nederlanders houden niet van tradities, dus ook niet de traditionele keuken. Liever probeert men dingen die nieuw zijn en/of makkelijk. Net als historische binnensteden hier: af en toe een architectonisch hoogstandje en een hoop lelijke, middelmatige nieuwbouw waarvan men verondersteld dat het iets goeds en moois is.

Diotima | 13-12-18 | 14:01 | 1

Ja lekker die goulash van knor. Of andere voeg toe, prut.

Pedro el Negro | 13-12-18 | 18:13

Is de boerenkoolpizza al genoemd?

Stormageddon | 13-12-18 | 13:46 | 1

Nee, en niet te vergeten de frikandelvlaai, de oliebolvlaai, de kroket, bitterbal, gehaktstaaf en balkenbrij.

Swoop | 13-12-18 | 18:07

Vis; wat hier aan vis gegeten wordt is hoofdzakelijk kibbeling en zoute haring. De goede vis (qua maat en vetgehalte) gaat allemaal naar het buitenland. Schar? Lekkerder dan schol. Grote makrelen? Japan etc. Schaaldieren evenzo. We verdienen het ook niet hoor, door massaal troep te eten als frikandellen, McDonalds en andere bende.

Jan Lange3373 | 13-12-18 | 13:42

Als ik zie wat de boeren uit "Wat een boer niet kent" normale maaltijden vinden, schrik ik wel.
Heb niks tegen aardappelen/groente/vlees, maar dit ziet er zo doorgekookt uit, zonder enige smaakmaker..

Carmelita | 13-12-18 | 13:36 | 5

bisbisbis | 13-12-18 | 14:11

Hahahaha........ gatver neen.

Kop Kaaz | 13-12-18 | 14:15

Toevallig! Ik doe ook altijd witte peper in de spinazie. (En knoflook).

Carmelita | 13-12-18 | 14:53

Carmelita | 13-12-18 | 14:53

Knoflook? Hmm, die kende ik nog niet. Knoflook is lekker maar gevaarlijk, een microgram teveel en het overheerst alles qua smaak.

Kop Kaaz | 13-12-18 | 15:17
▼ 2 antwoorden verborgen

Frikandellen zijn slecht voor het milieu, aldus D66 en Groenlinks...

Expertus_Dico | 13-12-18 | 13:31 | 3

Frikandellen zijn racistisch

omanders | 13-12-18 | 13:37

Behalve als ze goed zwart zijn.

Swoop | 13-12-18 | 18:10

Onze snacks zijn juist voor mij een toonbeeld van duurzaam vlees eten

Pedro el Negro | 13-12-18 | 18:14

In NL vinden cafe-restaurants zichzelf al praktisch 3 *** waard wat als ze je een AH-afbakbroodje met AH plastic zgn. "oude" fabriekskaas, AH- rucola uit dat zakje en wat ongans dure pijnboompitjes op je tafeltje neerpleuren. Bakje AH-huismerk knoflooksaus ernaast. En met een grimmige kutkop daar EUR 9.50 voor vragen. En voor je koffie 4.50. Wezenloos.
Nederlanders en horeca, dat is het probeem m'neer, vinden het al snel goed. Dus betaal je veel, en dan heb je nog niks.
Gewoon naar de Aziatische toko en de Mediterrane toko en de visboer voor slierten, alle kruiden vd wereld, zaden, groente, zeebaars, schaap, lam, garnalen, olijfolie etc. etc. etc. Geurtjes opsnuiven, beetje voelen en knijpen in al dat lekkers.
Voor 1/3 vd supertakkemarktprijs op de 1e rang.

chicago river | 13-12-18 | 13:18 | 4

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat er ook bij ons in België duizenden horecagelegenheden aan dit profiel voldoen. Maar ze vormen toch nog een minderheid, gelukkig.

Nonkel Frituur | 13-12-18 | 13:27

Ja, die broodjes in de horeca zijn prut.
Niet overal, gelukkig.
Anthony Bourdain vond het ook verschrikkelijk!

Carmelita | 13-12-18 | 13:38

Wat chicago river zegt. Goed eten hoeft niet duur te zijn en als ik zo door de stad loop en mensen in de etalages zie zitten met zo'n hip bordje met, onbestendige meuk voor de bebrilde neus, een raar gevormd kopje donker vocht en dan tokkelen op de smartfoon, sja.
Vind het altijd een beetje zielig...

Graaisnaaiert | 13-12-18 | 14:23
▼ 1 antwoord verborgen

Vroeger. Toen was een frikandel lekker. Nu is alles troep vol toevoegingen. Maar ik heb het over veertig jaar geleden. Heimwee heeft.

Normpje | 13-12-18 | 13:11

Toen die frikandel nog leefde had-ie het niet echt best hoor: 1 beter leven ster maar.

de visser | 13-12-18 | 13:04

Het spul is wel lekker lang houdbaar.

HoerieHarry | 13-12-18 | 13:04

Geen eetcultuur klopt natuurlijk niet, hooguit een cultuur die het niveau van z'n inkoop/toepassing v/d ingedrienten makkelijk laat versloffen of de kwaliteit niet *weet* / herkent. Of altijd gewoon "lekker snel en makkelijk" doet, met behup van een pakje. Want dat is "handig".

In 4 buitenlanden gewoond en gewerkt, en nergens zo'n ongeinteresseerde houding t.o.v. voedsel, ingredienten, herkomst, bereidingswijzen tegengekomen als in lalala land Nederland.
Is niet erg. Ik hoef al die Knorr troep niet dagelijks te eten.
Maar is wel zo.

chicago river | 13-12-18 | 13:03

In België al sinds jaar en dag populair: frikandellenkoek met krieken.
Niks mis mee.

zeauzitdat | 13-12-18 | 13:00

Zit er in een frikandel vlees ? Dacht dat het vegetarisch was.

Ko.Nein | 13-12-18 | 12:59 | 1

De vegetarische rookworst smaakt nog slechter dan karton.

Swoop | 13-12-18 | 18:12

Gelukkig is er Limburg:
Zuurvlees, asperges, vlaai, konijn, nonnevotten, livar vlees en het beste bier van het land.

rzer0 | 13-12-18 | 12:58 | 2

zuurvlees!.... dat is lekker...! Staat hier regelmatig op tafel.

zeiksmurf | 13-12-18 | 13:07

Limburgse bloedworst door kookheld Will Demandt: www.youtube.com/watch?v=Y_4t5E12z0A Ik hoop dat er een boek komt met alle warenkennis van deze man. Volgens mij is 1 van de laatste traditionele ambachtelijke chefs van ons land.

Hetkanverkeren | 13-12-18 | 13:49

frikandel. niks mis mee. met uitjes, mayo en curry

zeiksmurf | 13-12-18 | 12:57 | 1

Curry? Uitjes, mayo en mosterd!

Mubbenschonster | 13-12-18 | 13:40

Straks weer even naar de kerstmarkt voor een mooie salami en Glühwein.

van Oeffelen | 13-12-18 | 12:54 | 1

Pas je op?

Mark_D_NL | 13-12-18 | 12:58

Frikandel <spatie> worst ... au, mijn ogen!

Kees Maf | 13-12-18 | 12:51 | 2

En voor maar €10 per kilo. Alsof het dure ingredienten betreft.

Winter_is_coming | 13-12-18 | 12:54

Typisch AH, afval verkopen voor de hoofdprijs. Vleesproduct van de klasse I.

Langshetrandje | 13-12-18 | 13:11

Er zijn goddelijke gerechten die ze in het buitenland niet begrijpen. Vraag in het oosten eens om ein Pommes Frites Krieg of een Nasi Block. Of waar dan ook een Open Leg, of a French Fries Hairdresser.

Winter_is_coming | 13-12-18 | 12:41 | 2

lol ein Pommes Frites Krieg und ein Nasi Block, bitte.

Kop Kaaz | 13-12-18 | 12:44

Haha! Brilliant!

Twisted_Faith | 13-12-18 | 13:04

Hoezo, Nederland heeft geen eetcultuur?
-Erwtensoep
-Zoute haring (ikzelf prefereer overigens zure, op een broodje).
-Stamppot borenkool/zuurkool met rookworst.
-Hutspot
-Hete bliksem
-...

Mubbenschonster | 13-12-18 | 12:38 | 8

U is een kenner. Heerlijk, allemaal.

zeiksmurf | 13-12-18 | 12:59

Kapucijners met spek

de visser | 13-12-18 | 13:01

Heb diverse oude NL kookboeken. Daar staan prachtige recepten in die beginnen bijvoorbeeld met "Men neme 1 Schildpad van ongeveer 2 kilo".

Mark_D_NL | 13-12-18 | 13:03
▼ 5 antwoorden verborgen

Nederlandse eetcultuur bestaat er vooral uit het goede vlees te exporteren en zelf het minderwaardige restant op te vreten of er idd hoogstandjes als frikandellen van te maken, hoe onherkenbaarder als vlees hoe beter en hoe meer andere goedkope zooi je er tussen kunt flikkeren.
Zo jammer, NL heeft bv waarschijnlijk het beste schapenvlees ter wereld maar geen hond die het eet, afgezien van een paar moslims.

zwellevertje | 13-12-18 | 12:38 | 2

Dat klopt helemaal. Toen ik een paar jaar in het VK woonde en wel eens naar de supermarkt (Tesco) ging, zag ik heerlijke stukken vlees liggen, beter dan wat je inderdaad vaak ziet in NL

Ik draaide de pakjes wel eens om en verhip, wat stond daar? Made in Holland.

Blijkbaar levert het meer op om te exporteren of zo? De prijzen waren in ieder geval hetzelfde ongeveer.

Kop Kaaz | 13-12-18 | 12:40

Tesco heeft goed vlees. Maar ga in de discounthoek kijken en dan zie je producten die zelfs de varkens niet vreten. Bier met 2% alcohol, brood zonder meel, vleesverwerking van het laagste niveau.

Winter_is_coming | 13-12-18 | 12:43

Het was eigenlijk al klaar toen de kapsalon zijn intrede deed. "Doe maar alles, in een emmertje". Zelden zo iets goors en troosteloos gezien (en 1 keer gegeten).

Heel lang geleden las ik eens iets over een kookboek dat ergens tussen de 2 wereldoorlogen enorm populair was. Een boek "voor den arbeider" met gerechten die simpel, goedkoop en voedzaam waren... maar die qua smaak en raffinement helemaal niets hadden. Een soort smaak- en zouteloze Jamie Oliver dus, en zelfs nog populairder. Het schijnt dat dat boek eigenhandig de Nederlandse eetcultuur om zeep heeft geholpen en ook de schuld is van het verdwijnen van allerlei smakelijke volksgerechten.

Wat tegenwoordig in Nederland een probleem is, is het verkrijgen van goede ingredienten. Vlees en groente van de supermarkt zijn van nogal beroerde kwaliteit. En als je al iets beters kan vinden is het vaak onbetaalbaar. In Frankrijk zijn de gerechten niet zozeer beter, maar de ingredienten wel... als ik daar met lokale ingredienten mijn standaardhappen kook, dan smaken die ook een stuk beter.

Muxje | 13-12-18 | 12:35 | 6

Muxje | 13-12-18 | 12:35 U bedoelt waarschijnlijk het Wannee Kookboek van de Amsterdamse huishoudschool. Die club wordt door veel kenners verantwoordelijk gehouden voor het grotendeels verdwijnen van de burgerkeuken in ons land. Zonder al te veel overdrijving dient u al uw voedsel zo ongeveer aan gort te koken.

Merkwaardig genoeg is er geen enkele instantie in Nederland die een poging doet tot restauratie van de Nederlandse keuken. Tussen thuis lekker koken en boeken van 2 en 3 sterrenchefs is er bijna niets te vinden. Terwijl je omkomt in de kookbeuken over alle buitenlandse invloeden die je maar kunt bedenken.

De laatste culinaire bestseller was De Voedselzandloper van de volslagen idioot Kris Verburgh. Over culinaire filistijnen gesproken.

Hetkanverkeren | 13-12-18 | 13:43

Hetkanverkeren | 13-12-18 | 13:43
Of Het Nieuwe Haagse Kookboek, dat verscheen ook voor het eerst in het interbellum en staat ook vol met van die smakeloze gaarkeuken-receptuur. Het is redelijk triest gesteld met die 'standaardwerken' van de Nederlandse keuken.

Broodroof | 13-12-18 | 15:33
▼ 3 antwoorden verborgen

En AH is nog te lam om het (correct) aan elkaar te schrijven.

whetherthouwouldbe | 13-12-18 | 12:35 | 1

Dan wordt het woord veel te lang voor de doelgroep van AH. Bij de inburgeringscursus stoppen ze bij twee lettergrepen. Oitkierieng is de enige uitzondering.

Frau Merkel | 13-12-18 | 12:40

Als men weet wat men koopt en kookt, dan kan een goede nederlandse maaltijd erg lekker en zelfs gezond zijn. Balletje gehakt, gekookte piepers met jus(goeie piepers die wat extra kosten) en spinazie/doperwtjes of mini-spercieboontjes/haricot-vert of zoiets..... niks mis mee.

Zoals oma vroeger kookte, zeg maar. Maar eerlijk is eerlijk, de italiaanse keuken vind ik toch het beste.

Kop Kaaz | 13-12-18 | 12:31 | 3

Ik kan altijd nog echt genieten van een bordje met spruiten (vleugje nootmuskaat), wat kruimige aardappels met sjuu en daarnaast iets simpels als een goede karbonade. Maar goed, ik heb ook geen eetcultuur, want ik kom uit de Achterhoek.

FrankVeer | 13-12-18 | 12:42

Balletje gehakt bij de Ballentent in Rotjeknor. Heeerlijk.

Winter_is_coming | 13-12-18 | 12:46

FrankVeer | 13-12-18 | 12:42

Inderdaad, om te smullen. Trouwens, ook toevallig, mijn oma kwam uit de Achterhoek.

Heerlijke streek.

Kop Kaaz | 13-12-18 | 12:47

Thanks! Precies op tijd. Morgen komt Appie weer de wekelijkse bestelling afleveren dus deze kon er nog mooi bij.

Fiets | 13-12-18 | 12:30 | 3

Dat vindt ik nou armoede. Geen tijd meer hebben om mooie producten te vinden voor je dagelijks brood. Om zelf even naar buiten te gaan langs een slager of visboer en kijken en voelen wat je gaat eten. En daarbij, weet jij hoe die dingen zo lekker lang "vers" blijven... juist. Eet smakelijk.

Mark_D_NL | 13-12-18 | 12:39

@Mark_D_NL | 13-12-18 | 12:39 | daarom ben ik blij met de slager in mijn woonplaats die zelf de koeien nog slacht. Koop daar o.a. altijd mijn vleeswaren die hij zelf maakt weet ik zeker dat er bijv. geen suiker in zit.

Fedde71 | 13-12-18 | 12:53

Bij mijn slager mag je wel kijken, maar niks voelen, de slagerin wel daarentegen.

Swoop | 13-12-18 | 18:46

Nu alleen nog de bamikroket. Dan is het klaar. Lekker vreten, man.

Kaltsnautzige | 13-12-18 | 12:30 | 1

Bamischijf dus.

kwark001 | 13-12-18 | 12:30

Risotto is eigenlijk ook maar een soort stamppot, maar dan met rijst.
Dat wij geen culinaire eetcultuur lijken te hebben is gelul van een groepje "weg met ons" luiden, die het liefst Nederland zien verdwijnen in een grote negorij.

Abject | 13-12-18 | 12:29 | 1

Eens, we hebben niet cultuur als dan Italië ofzo, maar daar moet je je niet mee willen meten. Asperges, vis, mosselen, oesters, kaas, wat wild... er komt genoeg uit NL dat prima te eten is.

StiekemeBunzing | 13-12-18 | 12:35

Zijn er al frikandel stroopwafels?

Gulliver | 13-12-18 | 12:25 | 1

Gatsie haha

Watunbidanwenu | 13-12-18 | 12:52

Patat pindasaus paté. Voor op brood.

brughslurph | 13-12-18 | 12:25

Doe mij maar een bord stoofvlees met zelfgemaakte friet.

kwark001 | 13-12-18 | 12:24 | 4

Wijze uit het Oosten | 13-12-18 | 12:32

Muchnadt | 13-12-18 | 12:53

Wijze uit het Oosten | 13-12-18 | 12:32
Kut iPad - “Watertand met je mee....”

Muchnadt | 13-12-18 | 12:54

godsamme. nou heb ik alweer trek. en ik heb mn lunch net op.

zeiksmurf | 13-12-18 | 13:02
▼ 1 antwoord verborgen

Gatverdamme frikandel, je moet zo’n ding verzuipen in mayonaise en curry-ketchup met uitjes zodat je er niks meer van proeft en ie überhaupt een beetje eetbaar wordt. Bezopen zijn helpt ook.

Osdorpertje | 13-12-18 | 12:23 | 1

Heerlijk frikandel, niet teveel saus en uitjes om de smaak van de frikandel niet te overstemmen. Denk dat onze cafetaria's verschillende merken frikandel hebben.

Durkmans | 13-12-18 | 14:36

Is gewoon kip/bacon/kruiden worst. Chique naam dat wel.

Pienow | 13-12-18 | 12:21 | 2

Separatorvlees, jummie!

Glasgow Argus | 13-12-18 | 12:25

Je moet toch iets met dat separatorvlees. En dan is een frikandel wel een smakelijke oplossing. Anders moet het in het kattenvoer en onze Mies blieft alleen kogelbiefstuk.

Winter_is_coming | 13-12-18 | 12:50

leg neer die kroket..!

zeiksmurf | 13-12-18 | 13:03

Ik woon nu bijna een jaar in Portugal. Alleen het lezen van de titel dat Nederland een slechte eetcultuur heeft klopt als een bus. Hier is het eten echt authentiek en wat je eet zit ook gewoon goed. Voor amper 8 euro eet je je helemaal vol met frango incl. drankjes, rijst, friet en salade. Kan je niks van zeggen.

Ik was dan ook een kleine 2 weken terug in NL > even naar een lunchroom, kip met friet, het smaakte nergens naar, de friet was tievus smerig en aan het einde betaalde we 35 euro. Sorry maar voor 35 euro vreet ik hier bijna een midweek iedere dag vers van.

Alles komt vandezelfde leveranciers in NL zoals makro, sligo, alle (kut)shoarma komt ook allemaal van dezelfde boeren af. Gewoon verwerkt voedsel is het in NL. En als je goed / vers/ kwalitatief vreten wilt betaal je daar ook voor.

Klutskwijt | 13-12-18 | 12:20 | 2

Ik ben ook de helft van mijn tijd in Portugal. Uitstekend eten voor 90%, wijn, chouriço, gegrilde vis voor een schappelijke prijs.
Behalve: ze weten patat op 100 verschillende manieren te verprutsen; en kroketten zijn ruk en koud. Wanneer ik in NL aankom schuif ik eerst een open been en een patatje oorlog naar binnen.

Winter_is_coming | 13-12-18 | 12:53

@Winter_is_coming | 13-12-18 | 12:53

Frita's is altijd ongezouten. Snap er ook niks van.

Klutskwijt | 13-12-18 | 16:43

Geen idee wie de meneer met de duim is , en wie die DirkJanDrost is die dit twittert, maar de AH frikadelworst is gewoon heel erg lekker op brood of met stukje kaas, wat dan ook.

Zwizalletju | 13-12-18 | 12:20 | 1

DirkJanDrost zit al op level 26, deze schaal loopt tot 30, alles daarboven is gedwongen opname.....

Muchnadt | 13-12-18 | 12:59

NL heeft wel degelijk een eetcultuur. Kijk maar om je heen op straat: Frikandelworsten met jassen aan en mutsen op. Zie de jeugd: Frikandelworstjes in skinny jeans. Het aloude adagium 'je bent wat je eet' geldt nog steeds.

isitsoornot | 13-12-18 | 12:18

Toen in Nederland de 'Kapsalon' uitgevonden werd wist ik het al.
Nederlanders vreten alles, als je er maar een saus overheen gooit.

(Waarom hadden ze dat nog niet uitgevonden toen ik nog een Dommerik uit het Westen was, had ik niet na een avondje stappen met mijn halfzatte kop twee broodjes shoarma genomen, maar een grote kapsalon..)

Wijze uit het Oosten | 13-12-18 | 12:17

Pfffffff, dat was op het nippertje maar onze cultuur is gered!

Toetsiemonster | 13-12-18 | 12:17

Over frikadellen gesproken: Hans van Baalen mag toch niet de Eerste Kamer in. Of is dat meer een bal gehakt?

Glasgow Argus | 13-12-18 | 12:17

Bitterballetjes??

william7055 | 13-12-18 | 12:16

Mensen op fucking twitter hebben weinig recht van spreken.

Een paard | 13-12-18 | 12:15

Frikandelvlaai bestaat.

Het is natuurlijk duidelijk wat 050 bijdraagt aan de culinaire rijkdom van NL.

Eierbal-is-fijn | 13-12-18 | 12:13

"DE Nederlander, die bestaat niet" aldus Max in haar jonge jaren. Wist het wicht veel, ze verkeert altijd tussen de wereldburgers, globetrotters en globalisten.

Mensen Die Er Toe Doen, zeggen zijzelf. Levend van de opbrengsten van het Internationaal Deugen.

Dus ja, wanneer dat dedain over "de Nederlandse keuken" praat dan hoor je ademloos toe te luisteren alsof er wijsheden geboerd worden.

Jan Passant mk2 | 13-12-18 | 12:12

Artie kookt elke dag eerlijke maatltijden, voornamelijk uit de NL en Vlaamse keuken. Uitstapjes zijn er ook natuurlijk. Vrouw van Artie (en ook vele anderen als ze langs fladderen) eet al >30 jaar plus met plezier thuis. Kortom zeur niet zo!

artie | 13-12-18 | 12:11 | 3

Fijn voor artie. En als artie Artie heet, waarom schrijft hij zijn nick dan als artie?
Met je 'uitstapjes' uit je 'NL en Vlaamse keuken'. En "kortom zeur niet zo"? Tegen wie heb je het man. Mens, ga koken!

chicago river | 13-12-18 | 12:26

Wat is een artie???

Ries13 | 13-12-18 | 12:34

Als Artie zijn naam Artie is, meldt hij zich als Artie. Ik heb geen nickname nodig om me achter te verbergen. En maak je niet zo boos. Er is niks mis met de NL en Vlaamse keuken. Ik ga straks inkopen doen en een lekkere maaltijd neerzetten voor mijn vrouw. Die wordt niet boos.

artie | 13-12-18 | 13:00

Hoe dichter je bij de Middellandse Zee komt, hoe beter het eten. En hoe dichter je bij de poolcirkel komt, hoe goorder het eten. En Nederland ligt daar ergens tussenin. We hoeven ons niet te schamen voor onze eetcultuur, maar het is ook zeker niet iets om trots op te zijn.

VanBukkem | 13-12-18 | 12:10 | 1

U heeft duidelijk nooit sürströmming gegeten. Pas als Jonnie Boer dat op z'n menukaart zet, zal ik overwegen naar die vreetschuur van hem te gaan.

Knisperende_Tissue | 13-12-18 | 12:31

Voor de lunch zo lekker een haring met jam.

Mammeloe | 13-12-18 | 12:09

Frikandel pizza?

Einde van de Domheid | 13-12-18 | 12:08 | 6

Mondwaterijsje

Kaas de Vies | 13-12-18 | 12:18

Negerzoenlippen

Ries13 | 13-12-18 | 12:32

Einde van de Domheid | 13-12-18 | 12:08
Bestaat al een tijdje....

Muchnadt | 13-12-18 | 13:06
▼ 3 antwoorden verborgen

Geef mij maar een osseworst.

kwark001 | 13-12-18 | 12:08

De Franse keuken is vreselijk overschat. Eten veel orgaanvlees en doen of dat de bom is, om het weg te spoelen met vergist druivensap.
De NL keuken is diverser, gezonder en niet minder lekker en we spoelen alles weg met bier, per definitie een kwalitatief betere drank dan wijn door de complexe aroma's en de bitterheid. Kom daar maar eens om met je wijn!

Bakkeleures | 13-12-18 | 12:06

Een haringfrikandel. Met uitjes.

van Oeffelen | 13-12-18 | 12:05 | 1

Shoarmamoorkop?

Extra fout, Sylvana weet er van.

Kaas de Vies | 13-12-18 | 12:08

Ik dacht we al af waren toen we dat soort types een podium aan het geven waren

Rest In Privacy | 13-12-18 | 12:05

Is Kerst niet met hoofdletter @vanrossem?

Kaas de Vies | 13-12-18 | 12:05 | 1

Nee, kerst en Kerstmis.

Ruud Hazes56616330 | 13-12-18 | 20:33

Wij hebben wel een eetcultuur, daarom is ook alles hier te halen.

Van Roemeense moederkoeken tot ISIS-levertjes.

Je moet er van houden natuurlijk.

Kaas de Vies | 13-12-18 | 12:04

Zo, ik denk dat dit het laatste duwtje was. Nederland is af qua eten. Het is klaar.

BeunDeHaas | 13-12-18 | 12:03

REAGEER OOK

bespaartips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken