achtergrond

Geenstijl

Feynman en/of Feiten – Gele Hesjes: de guillotine of de gladiolen (inclusief relbeelden uit Parijs)

Frankrijk heeft de hoogste belastingdruk van Europa. 46,2% van het Bruto Binnenlands Product loopt daar via de fiscus. Overheidsuitgaven bedragen 57% van het BBP ook een record.

Het gat ertussen wordt geleend, cadeau gekregen vanuit Brussel en deel van de dekking is duister.

De lagere middenklasse zit al jaren op de nullijn, en merkt weinig van het economisch herstel in Europa. Het was daarom niet vreemd dat een nieuwe forse belastingverhoging  op brandstoffen, uit naam van het milieu, genoeg was om de vlam in de pan te slaan.

Het idee was dat als benzine maar duur genoeg is, mensen minder gebruik maken van de auto. Dat is onzin, de bekende prijsschommelingen door oorlogen in het Midden Oosten hebben dat effect nauwelijks. Minder rijden omdat naar je werk, school of arts gaan te duur is, is geen optie. Een nieuwe zuinigere auto is al helemaal onbetaalbaar.

Onopgeloste problemen met migratie gaven een onderklasse die leeft in een eigen wereld met eigen regels. Danny ging al eens op bezoek in Castallane in Marseille, waar mensen geen idee hebben met welke studie, baan of eigen onderneming ze ooit de armoede kunnen verlaten. Er zijn veel te veel mensen die niets te verliezen hebben, en dus tijdens protesten heel ver zullen gaan.

Macron besloot na de stevige rellen om de belastingverhogingen zes maanden uit te stellen, dat was niet genoeg, en leverde nog een weekend aan rellen. Deze week besloot hij zijn proefballonnetje volledig door te prikken, en vandaag waren er weer rellen. De geest is uit de fles. Marcon zal veel meer moeten doen om de rust terug te krijgen, alleen is dat onbetaalbaar.

Dit weekend zijn er 65.000 agenten ingezet. Zes keer zoveel als de 11.000 agenten bij de rellen in 2005, waar ruim 8000 auto's spontaan ontbranden. Ongeveer twee agenten per demonstrant. Halverwege de middag waren er al 700 arrestaties. Het was in Parijs rustiger dan vorige week, maar op deze manier is dat door middel van een politiestaat. 

Dat is een tijdelijke oplossing voor een permanent probleem. Die methodes hebben we ook in Barcelona gezien toen de bevolking een stukje papier in een stembus deden. Betogingen platslaan is de nieuwe EU. De persconferentie op France24 was duidelijk. Zero tolerance. Uit het Élysée komt geweld, geen oplossing, wel een hoop beloftes die ze niet kunnen betalen.

De Sovjet-Unie viel uiteen toen het door andermans geld heen was. Bevangen door een wapenwedloop had het machtige rijk zich vergaloppeerd. Jarenlange planeconomie leidde niet tot een robuust stelsel waarin iedereen kansen had, en de staat een positieve kasstroom. De nekslag waren lage olieprijzen, waardoor er minder binnen kwam. 

De Franse overheidssector is te groot en te dominant in haar economie. In deze economische hoogtijdagen weet Parijs net onder de drie procent begrotingstekort te blijven. Een hapering van de Franse economie geeft lagere belastingopbrengsten, een oplopend begrotingstekort en dan gebruikelijke pijnlijke bezuinigen. 

Dan pas maatregelen geeft extra kapitaalvernietiging, druk op uitkeringen en onberekenbare nieuwe belastingen. Zulke austerity geeft fiscale, financiële en economische onzekerheid. Dat versterkt direct en indirect een recessie. De Franse overheid heeft weinig geleerd van de kredietcrisis. Weinig geleerd waarom het economisch herstel in Griekenland niet kwam.

Macron riep dat de betogers een monster hadden geschapen. Het getuigt van weinig zelfinzicht. Macron vertelde arbeiders en kleine ondernemers die nog net het hoofd boven water kunnen houden dat de brandstof in een paar jaar anderhalf keer zo duur wordt. Wat had de president verwacht? Dat ze diep buigen en stoppen met eten? Hij is Mao niet.

Ter compensatie bood Macron nog een aankoopsubsidie voor elektrische auto's van €6000. De hogere belastingen zijn het pijnlijkst voor de mensen die voor het minste geld nog het karakter hebben uit hun bed te komen. De subsidie komt alleen aan bij mensen die rijk genoeg zijn voor een dure wagen. Dit is salonsocialisme in zijn puurste vorm.

Macron begrijpt kennelijk niet dat een kat in het nauw rare sprongen maakt. Vervolgens noemt hij het tamme huisdier een monster. Zijn partij begrijpt niet dat mensen uitzicht moeten hebben op een beter leven via werk of studie. Een humaan recht, wat zelfs levenslanggestraften krijgen. Zonder dat uitzicht ontbreekt niet alleen welvaart, maar ook de motivatie alles te slikken.

Frankrijk zag na de crisis haar staatschuld stijgen van 68% naar 97% BBP. (waar volgens EU regels 60% maximaal is). Dat Parijs het tijdens de economische bloei voor elkaar krijgt forse begrotingstekorten te hebben, laat goed zien dat een solide bedrijfsplan ontbreekt. Er zit geen vet op de botten. 

Het wachten is op de volgende economische hapering, dan komt eerst een setje van bezopen belastingverhogingen en harde bezuinigen. Kort daarna de guillotine.

Extreemlinkse leuzen...

...en extreemlinks geweld

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Feynman en/of Feiten – Schot in de zaak

De hordes barbaren die op straat rotzooi trappen zijn bezig met een basaal dierlijk proces

@Feynman | 06-01-24 | 20:25 | 232 reacties

Feynman en/of Feiten – Ongrondwettelijk!?

Een simpele vaststelling dat een politieke partij ambities heeft die strijdig zijn met de huidige grondwet, maakt die partij niet automatisch ondemocratisch

@Feynman | 16-12-23 | 21:01 | 76 reacties

Feynman en/of Feiten – Wilders1

Kritiek op een geloof is geen belediging of vreemdelingenhaat

@Feynman | 25-11-23 | 20:25 | 391 reacties

Feynman en/of Feiten – Een blik in onze toekomst

Hetzelfde blijven doen, terwijl je hoopt op een andere uitkomst, is de definitie van waanzin

@Feynman | 28-10-23 | 19:48 | 208 reacties

Feynman en/of Feiten – Mogen kinderen naar huis?

Van de duizenden uithuisgeplaatste kinderen zijn er pas zeventien terug naar huis

@Feynman | 02-09-23 | 20:02 | 163 reacties

Feynman en/of Feiten – Geen boer, geen voer

Q1 werden 9 blanke boeren in Zuid-Afrika vermoord, Q2 24, een stijging van 167%

@Feynman | 19-08-23 | 20:02 | 161 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.