achtergrond

Geenstijl

"Feyenoord City gebouwd op list & bedrog"

Door een kuchende man in regenjas met Feyenoord-logo onder de deur door geschoven: een scoop van Nieuwe Revu over de leugens rond megaproject Feyenoord City.

In Amsterdam staan ze er nog weleens van te kijken dat er in de perifere zone buiten de Ring A10 ook wat te beleven valt, maar Feyenoord City - een 444 miljoen euro kostend voetbalstadion - is in Rotterdam zowaar belangrijker dan het hoofdstedelijke millennialgedram over een paar letters op het Museumplein. Wie denken ze in Rotterdam eigenlijk wel niet wie ze zijn? Enfin, voetbaltrots Feyenoord moet naar een nieuw stadion om aan te kunnen haken bij aartsrivaal Ajax, maar de supporters willen in hun hang naar nostalgie niet weg uit de magische en iconische Kuip. Gruwelijk gezeik dus, want supporters en voetbalbestuurders gaan door een deur als Sylvana Simons en sympathie. Door graafwerk van de Nieuwe Revu zal de onrust alleen maar toenemen: de Rotterdamse projectontwikkelaar Joop Mommers beschuldigt voetbalclub Feyenoord, het stadionbedrijf, architectenbureau OMA (van de beroemde architect Remspoor Koolhaas) en de gemeente Rotterdam van steeldiefstal.

Lang verhaal kort, na de breek:

Mommers leverde reeds in 2005 plannen in bij Feyenoord en de gemeente Rotterdam om een nieuwe voetbaltempel te bouwen in de bocht in de Maas bij het bedrijventerrein aan de Korte Stadionweg. Er gebeurde jarenlang geen kont, maar nu het gebeuren rond Feyenoord City in stroomversnelling komt lijken de plannen van OMA wel érg veel op de plannen van Mommers. De plek voor het stadion, de verbindingsroute naar de oude Kuip, een reeks technische aspecten, de programmering van het gebouw en het gebied: allemaal hetzelfde, vertelt hoogleraar auteursrecht Jan Kabel. Mommers beschuldigt Eric Gudde (in 2016 directeur van Feyenoord) en Jan van Merwijk (directeur Stadion Feijenoord NV) dan ook van diefstal. "Mommers zegt dat hij van een werknemer van Feyenoord gehoord heeft dat de president-commissaris van Stadion Feijenoord NV, de Rotterdamse miljardair Cees de Bruin, zijn plan in 2014 of 2015 aan Rem Koolhaas heeft gegeven en tegen Gudde en Van Merwijk gezegd heeft dat dit plan het moest worden. 'De Bruin wilde een grote naam als Rem Koolhaas omdat hij dacht dat het project dan meer kans van slagen had. Ik ben natuurlijk maar een klein mannetje uit Barendrecht'."

Daar wil de woordvoerder van Feyenoord City natuurlijk niet op reageren, want als de grond onder de voeten te heet wordt reageer je gewoon niet. Ook Eric Gudde (inmiddels KNVB'er) wil niet reageren, want als de grond onder de voeten te heet wordt reageer je gewoon niet. Politiek haakje: de tekeningen van Mommers zouden in 2015 gezien zijn op de computer van de door OMA ingehuurde architect Ard Buijsen, 'een in de Rotterdamse politiek bekend D66-lid dat ook lid is van de themawerkgroep van D66 voor Bouwen en Wonen'. Buijsen zelf claimt dat hij de tekeningen pas in 2018 zag - eenzelfde claim die door het projectteam van Feyenoord City wordt neergelegd. En dat terwijl Mommers zijn plannen toch echt naar Van Merwijk, lid van het projectteam, had gestuurd.

Conclusie. Het zaakje stinkt als de scheenbeschermers van de linksbuiten die zijn tas is vergeten uit te pakken. Als de door geld, belangen en macht verneukte voetballerij ons een ding heeft geleerd is het wel dat de door geld, belangen en macht verneukte voetballerij een enorm ondoorzichtige, ontransparante, corrupte, oervervelende en door machtsbeluste bejaarden gegraven poel des verderfs is. Met leuk gezellig voetballen in de wei heeft het sowieso niks te maken - hier wordt snoeihard gelogen, gedraaid en gedoken om plannetjes door te drukken. Dus woordvoerder projectteam, Eric Gudde, Jan van Merwijk, Ard Buijsen, Remspoor Koolhaas, gemeente Rotterdam... Wat zouden de échte Rotterdammers, de Feyenoord-supporters die leven, slapen, eten, huilen, zingen, dansen en vechten voor de club, van dit gekonkel vinden? Meer lezen = naar kiosk rennen en Revu kopen.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.