achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Miko Flohr sloopt hysterie van Duk & de Duklings

Dit is dus waarom sociale wetenschappers idioot zijn en historici de heetste shit sinds gesneden brood: sociodinges Jan van de Beek wordt door Wierd Duk die "alleen maar vragen stelt" om zijn eigen kleinburgerlijke angsten de schijn van objectiviteit te geven geïnterviewd en zegt doodleuk dat we over vijftig jaar een soort kalifaat zijn, want fokkende moslims. In comes sloopkogel Miko Flohr die op zijn blog even fijntjes uitlegt dat in de geschiedenis resultaten uit het verleden GEEN garantie biedt voor de toekomst en dat je demografische trends juist NIET kan doortrekken, omdat er altijd grote gebeurtenissen tussendoor komen die de hele boel weer in de war schoppen. Stel je voor dat je in 1939 het bevolkingsverloop van de Joden en strenge katholieken had voorspeld: dan zou je in 1973 raar staan te kijken naar wat er daadwerkelijk in de tussentijd gebeurd was, qua holocaust en de totaaldestructie van het Rijke Roomsche Leven. Ook valt er niets te zeggen over cultuur als je alleen maar kijkt naar de demografie - maar goed, daarom is geschiedschrijving ook een eerbiedwaardige kunst voor mensen met verstand en inzicht en is cijfertjessociologie een postmodern monster dat van alles vertelt maar niks zegt. 

Bemmende slotalinea: "We moeten af van dat simplistische, dommige discours waarbij ‘cultuur’ een onveranderlijke, in beton gegoten molensteen is die je fluks, met een halve zin en een rekensommetje voor eeuwig kan verankeren aan hele volksstammen. Dat geldt al helemaal voor zoiets als ‘Nederlanderschap’, en voor de betekenis die je hecht aan de beleving van dat Nederlanderschap voor het functioneren van dit land. Van de Beek maakt een heel punt over de mate waarin de niet-westerse allochtonen van over drie generaties zich zullen identificeren als ‘Nederlander’. Als man, Indo, Brabander, Nijmegenaar, Wassenaarder, Oxfordenees, ‘universitair docent’, progressieveling, classicus, oudhistoricus en archeoloog vind ik labeltjes best belangrijk. Maar nog belangrijker lijkt me dat we in 2060 gewoon een beetje normaal samenleven in Nederland, ons aan wetten houden, de buit een beetje eerlijk verdelen, nog niet door de zee verzwolgen zijn, en het verdomme gewoon een beetje gezellig hebben met elkaar. Of dat allemaal afhangt van identificatie met het Nederlanderschap, en of je dat ooit in een statistisch model kan vangen, waag ik sterk te betwijfelen."

Rest van het stuk hierrrrrrrrr.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Niemand loopt weg uit de Haagse Surreality Soap

You can fool all the people some of the time and some of the people all the time, but you cannot zomaar weglopen als mensen je eigen realiteit tegen je gaan gebruiken

@Van Rossem | 23-09-22 | 13:05 | 0 reacties

Oliedom Duindorp steekt zichzelf in brand

Weer zo’n voorbeeld van voorheen sympathieke traditievierders die het voor zichzelf verzieken

@Van Rossem | 03-12-19 | 07:59 | 0 reacties

Komen ze nu mee. VN-vluchtelingenclub IOM: "Het is tijd om mensenhandel te stoppen"

Ja PR-bureau van Timmerfrans Ferries. Dat roepen wij al sinds Duitsland het zou schaffen, jullie riepen destijds bepaald iets anders.

@Spartacus | 08-05-19 | 19:00 | 0 reacties

Feynman en/of Feiten – Het paard van Marrakesh

Vroeger praatte men in de kroeg over politiek, nu is het minister Ingrid van Engelshoven die zich mengt in de kroegpraat van Johan Derksen.

@Feynman | 01-12-18 | 20:50 | 0 reacties

D66: "Nederland heeft teveel D66-rechters"

Rechtbank? Rechtblank! Demofobe consultantsclub pleit voor meer beftuig met een migratie-achtergrond

@Pritt Stift | 14-08-18 | 08:55 | 0 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.