achtergrond

Geenstijl

Bassiehof – Beter dat Onno Hoes burgemeester van Amsterdam wordt

Doei Femke

Kremlin-watchen op de zondagochtend. Heeft Femke Halsema nou wel of niet gesolliciteerd voor het burgemeesterschap in Amsterdam? Feit is dat de Amsterdamse gemeenteraad een probleem heeft want deze verlengt niet voor niets de sollicitatieprocedure. Dus La Halsema heeft niet gesolliciteerd (Wat nu?) Of ze heeft juist wél gesolliciteerd maar haar gooi naar het burgemeesterschap stuit op zoveel weerstand dat ze niet kan reken op voldoende draagvlak binnen de gemeenteraad. (Ook dan: wat nu?). Halsema is hoe dan ook ongeschikt als burgemeester. Amsterdam is de hoofdstad en die laat je niet over aan iemand met minimale bestuurservaring. Een partij leiden die onder jouw bewind nooit meer dan tien zetels heeft gehaald is geen aanbeveling. Commissariaatje hier, commissariaatje daar ook niet. En die petitie is er natuurlijk ook niet voor niets. Derhalve incompetent.

Amsterdams GroenLinks-voorman Rutger Groot Wassink heeft al aangegeven sowieso een partijgenoot als burgervader te willen hebben. Allemaal leuk en aardig, dat proces verloopt dus niet al te lekker zoals we nu weten.

Op dat dekselse Twitter ging dit weekeinde de naam van Boris van der Ham als kandidaat voor het burgemeesterschap rond. Het voormalig Kamerlid uit de tijd dat D66 nog wel een lollige partij was, heeft een groot hart voor referenda. Van der Ham is naar eigen zeggen daarom niet beschikbaar. En terecht want hem wacht een veel grotere taak: to make D66 great again. Alexander Pechtold en Kajsa Ollongren breken de club in een razend tempo af. Van der Ham was tien jaar Kamerlid en wordt sinds zijn vertrek node gemist. Een koning in ballingschap. Laat Boris zijn karwei afmaken, mompelt iemand hier op de gracht. 

Terug naar Amsterdam, moeilijke vacature overduidelijk, wat te doen? De naam van Onno Hoes (VVD) dringt zich op.

De oud-burgemeester van Maastricht is nu interim-burgervader van het even verderop gelegen Haarlemmermeer. Amsterdamse links-progressieve waanzin channelend: ‘Jood en homo dus okay’. Op dat vlak zit hij dus sowieso goed. 

Rationeel afwegend: op bizar akkefietje in Maastricht na effectief bestuurder, hard on crime, aimabel, heeft een bedrijf van binnen gezien.  Bovendien: beschikbaar. Zijn interim-burgemeesterschap loopt af op 1 januari komend jaar. Hier is dus een mouw aan te passen want de benoeming in Amsterdam loopt vertraging op zoals we nu weten.   

Die lieve stad kan zoveel beter, Onno Hoes is wellicht deel van de oplossing. Hopen dat de gemeenteraad hem wil overwegen.

Moet hij wel solliciteren.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.