achtergrond

Geenstijl

Feynman en/of Feiten – ECB & FED vs Bitcoin

De ECB stelt kapitaalcontrole voor bij systeembanken. Als een bank wankelt kunnen rekeninghouders vijf werkdagen niet bij hun tegoeden. Dat is goed voor de bank, maar een stuk minder voor de samenleving.

Het wankelen van de bank is meestal tijdens een recessie. Op dat precaire moment de omloopsnelheid van giraal geld een week tot stilstand brengen geeft enorme schade in de reële economie. Daarmee wordt het mogelijk omvallen van een bank afgewenteld op de samenleving.

De enige juiste methode is de bank over te nemen. Het spaar- en betaalsysteem-deel van de bank zonder onderbreking in stand te houden, af te splitsen, de bezittingen te liquideren en aan het eind van het proces de nieuwe gezonde bank naar de beurs te brengen om een deel van de kosten te dekken of als toezichthouder winst te maken. 

Centraal in dit proces is dat de pijn valt bij aandeelhouders, bankiers en managers. Die daarmee maximaal gemotiveerd worden het voortbestaan van de bank te bewaken in plaats van het slopende kwartaalcijferfetisjisme. Iets wat overigens niet werkt, aangezien Alan Greenspan in zestien seconden het Amerikaanse Congres uitlegde dat zelfregulatie in die sector zwaar wordt overschat.

ABN Amro & Mees Peerson noemen de Bitcoin onbruikbaar als betaalmiddel omdat de koers nog te volatiel is. Fiatgeld is over het algemeen een stuk stabieler omdat het door veel grotere partijen en aantallen mensen gebruikt wordt. Die markt, met vaste prijzen in euro's of dollars en een miljard gebruikers, fungeert als anker. Hoe groter de massa niet-speculanten, hoe stabieler de koers. Deze volatiliteit is een tijdelijk probleem, die bij iedere startup zichtbaar is.

Als je dan al als twee serieuze zakenbanken de Bitcoin wilt fileren, doe dan wat beter je best. Bitcoin heeft nu ongeveer een kwartier nodig om een transactie te valideren. Toen de pintransactie nog over de telefoonlijn ging, was dat irritant traag, nu duurt het enkele seconden. En dit zijn doorlooptijden bij extreem lage aantallen transacties.

Bitcoin verwerkt 0,2 miljoen transacties internationaal per dag. Nederland heeft 3,2 miljard pintransacties per jaar met een uitschieter van 17,7 miljoen transacties op een dag vlak voor kerst. Als virtueel muntgeld een significant deel van het wereldwijde betalingsverkeer willen overnemen, dan mag het minimaal een factor duizend groeien.

Morbide obesitas

De blockchain, een openbaar overzicht van alle transacties ooit & huidige saldo in wallets, groeit explosief. Nu een behapbare 130 GB, maar bij meer gebruikers en een hogere omloopsnelheid groeit dit makkelijk uit gangbare opslagsystemen. Vooral als de Bitcoin gaat doorbreken in gebieden met matige bancaire services zoals in Afrika, Zuid-Amerika en Midden-Amerika. 

De waarde van geld is gelijk aan het vertrouwen dat de meute erin heeft. Wat dat betreft is fiatgeld en cryptocurrency behoorlijk democratisch. Het idee achter Bitcoin was dat er geen centrale bank of overheid wijzigingen kon doorvoeren. Recent is een besluit gevallen de blocks uit de blockchain te verdubbelen in omvang. Of iedere miner dat accepteert, hoe het invoertraject tot in detail eruit ziet en of er een splitsing in het systeem komt is allemaal onbekend.

Anonimiteit

De NSA heeft via Swift al inzage in alle financiële transacties in fiatgeld, en heeft via de blockchain inzage in alle transacties in cryptocurrencies. Het is niet heel moeilijk betalingen in het ene systeem qua datum en bedrag te koppelen aan transacties in het andere systeem. Dat is hun werk. Het gemak waarmee Bitcoins 100% anoniem genoemd worden is extreem optimistisch.

Tumblerservices lijken leuk om dat probleem op te lossen, maar kosten geld en hebben te weinig deelnemers en de korte sessie werkt herleidbaarheid in de hand. Bovendien is zo'n service weer een centrale autoriteit die vertrouwt moet worden. Wat weer haaks staat op de fundamentele principes achter Bitcoin.

Naïviteit

Een ander deel van de Bitcoin-infrastructuur dat drijft op vertrouwen in derden zijn de exchanges. Waar giraal geld geruild kan worden voor Bitcoins. Dit vormt een belangrijke koppeling tussen de traditionele financiële sector en de nieuwe. Een grote die gevallen is, was MtGox: episch amateuristisch niveau. Toch groeide MtGox tot 70% van alle transacties.

Het is ook niet vreemd dat de gejatte bitcoins bij die gefaalde exchange gevolgd worden via de blockchain en dat heeft geleid tot de arrestatie van Alexander Vinnik. Die wordt verdacht van het witwassen van ongeveer vier miljard. Hier gebeurt iets vreemds. Amerikanen vervolgen in Griekenland een Rus die vanuit een service vanuit Rusland misschien een diefstal heeft gepleegd in Japan. Hiermee werd de BTC-e exchange gesloten.

Heksenjacht

Van de BitInstant exchange is de eigenaar vervolgd en tot twee jaar celstraf veroordeeld omdat de verhandelde bitcoins werden doorverkocht aan drugsgebruikers, die buiten het platform om er drugs mee kochten. Het derde voorbeeld van een gesloopte exchange. Hier worden delen van de infrastructuur gecriminaliseerd omdat helaas de early adopters deels criminelen zijn.

Dit terwijl bitcoins een soort walhalla vormen voor opsporingsinstanties zijn dankzij de blockchain. Papieren contant geld of waardevolle metalen missen deze op afstand te volgen tracking mogelijkheid. Als justitie wil optreden tegen witwassen of drugshandel, kan dat prima zonder exchanges te sluiten of hun eigenaren te vervolgen.

Drugsgeld

Eigenlijk is zeker dat bij iedere Bitcoin exchange een deel van de transacties door criminelen gedaan wordt, of dat de betrokken Bitcoins ooit in criminele handen zijn geweest, of na een aantal keer bij een drugsdealer terecht komen. Datzelfde zie je bij chartaal geld. Zo bevatte 90% van de bankbiljetten in Noord Amerika sporen van cocaïne. 

Dat geeft een enorme juridische ongelijkheid in de samenleving. Banken mogen vrolijk aan de slag met munten die voornamelijk in aanraking geweest zijn met illegale handel, andere private partijen niet met andere munten. Banken veroorzaakte meerdere crisissen, werden gered door de belastingbetaler, maar werden zelden strafrechtelijk vervolgd.

Machtsmisbruik

Dezelfde juridische ongelijkheid zagen we bijvoorbeeld ook met MegaUpload. Cloudproviders zoals Dropbox, Onedrive en GoogleDrive zien heus wel vele illegale bestanden voorbij komen. Toch werd alleen Kim Dotcom van zijn bed gelicht in Australië, nadat hij uit Hong Kong was gelokt door de Australische immigratiedienst.

Het lijkt wel alsof Amerikaanse bedrijven samenwerken met justitie om buitenlandse concurrentie kalt te stellen. De ECB & FED drukken geld bij om aan banken te geven in ruil voor staatsschulden die net aangemaakt zijn. Illegale monetaire financiering by proxy. Terwijl de dollar en euro op die manier worden uitgehold, moet de Bitcoin (die een beperkt alternatief vormt) het ook ontgelden.

Dit is een beetje zoals het gevecht tussen Floyd Money Mayweather en Conor McGregor, er gaat heel veel geld rond, we weten niet wie er wint, maar wel wie betaalt.

Feynman

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Feynman en/of Feiten – Omarm de haat

Je kunt een kind wel uit de oorlog halen, maar hoe haal je een oorlog uit een kind?

@Feynman | 16-03-24 | 19:33 | 169 reacties

Feynman en/of Feiten – Schot in de zaak

De hordes barbaren die op straat rotzooi trappen zijn bezig met een basaal dierlijk proces

@Feynman | 06-01-24 | 20:25 | 232 reacties

Feynman en/of Feiten – Ongrondwettelijk!?

Een simpele vaststelling dat een politieke partij ambities heeft die strijdig zijn met de huidige grondwet, maakt die partij niet automatisch ondemocratisch

@Feynman | 16-12-23 | 21:01 | 76 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.