Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Revolutie!

Wat nou NEE?Het kabinet in dit land praat toch alleen maar poep en dus worden op dit moment vanuit heel Europa deskundigen ingevlogen om u te indoctrineren waarom een JA belangrijk is voor Europa. Zondag was daar al de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Fisher die dreigde ons opnieuw te zullen binnenvallen bij een NEE. En gisteravond was de Belgische premier Verhofstadt opgetrommeld om zijn afschuw uit te spreken over de gevolgen van een mogelijk Nederlands NEE. Ondertussen roept Wouter de PvdA-kabouter Bos vandaag doodleuk dat ons mogelijk een tweede referendum staat te wachten. NEE betekent volgens Wouter namelijk niet automatisch NEE. Dames Heren, u bent gewaarschuwd wanneer Wouter hem er ongezien probeert in te schuiven. Talking head Ben Bot roept ondertussen twijfelaars op vooral niet de gang naar de stembus te maken. "Mensen die uit cynisme NEE zeggen kunnen beter niet gaan stemmen." Een negatief stemadvies zeg maar. Het wordt zo langzamerhand tijd voor REVOLUTIE!

Reaguursels

Inloggen

Met name de inmening van buitenlandse politici amuseert ondergetekende zeer. Blijkbaar hebben zij het vertrouwen in het vermogen van den Nederlandse politieke elite ons te overtuigen van de noodzaak eener 'Ja' verloren en nemen nu zelf het heft in handen. Den heer Fisscher kon bij schrijver dezes nog wel enige sympathie kon opwekken met zijn idealistische betoog, edoch den Belg Verhofstadt slaagde er slechts in hoongelach bij hem teweeg te brengen. Vanzelfsprekend wordt het verder optuigen ééner moloch der Europese bureaucratie in Brussel door den heer Verhofstadt met applaus begroet, daar de Belgische hoofdstad garen spint bij den toestroom van bureaucraten, bestuurders en politici.
groenstadt.blogspot.com/2005/05/europe...

Groenstadt | 25-05-05 | 15:58

Negeren svp, dit is een test. Dank u.

TM | 25-05-05 | 11:06

Er zitten wat nadelen aan en wat voordelen. De voordelen zijn dat je uit de EU mag stappen zonder gezeik, veto gedoe, het recht op vrijheid, dat de grondwet eigenlijk een verdrag is en dat niemand zich echt aan verdragen houdt ... eh... afin; dat die polen en turken hier massaal komen werken zal wel meevallen. Misschien aan maandje of 3, maar daarna moeten ze de ziekenfondspremies betalen en hopsa... het uurloon zit op hetzelfde niveau als iedereen. Klaar. Het is nu een ad-hoc willekeurig beslissend zooitje, met het verdrag wordt dat beter... dus ik stem voor.

HyBriD VorTeX | 25-05-05 | 11:04

-weggejorist-

Kim Hartveld | 25-05-05 | 10:26

Hoe zit dat trouwens met die nieuwste campagne? Volgens mij was de regel dat landen geen campagne mochten voeren die voor of tegen stimuleert en de nieuwste spotjes zijn er wel op gericht dat iedereen ja gaat stemmen.
En volgens mij was dit niet toegestaan, ze zijn wel erg bang volgens mij.
En terecht trouwens, mijn NEE hebben ze in ieder geval.

DickieDick | 25-05-05 | 07:03

@[m]
Misschien is het een goed idee om bij Lobith alvast wat versperringen op te werpen ! Daar kwamen ze een tijdje geleden ook binnen.

preacher | 25-05-05 | 01:25

We zullen zien hoeveel onze mening echt telt voor onze politici als het "nee" blijkt te zijn.

Crusty_Ass | 25-05-05 | 01:10

Wat een gore tyfuslijers.

Democratie? Je mening telt?

Fuckit. Nu ga ik 100% nee stemmen. Beetje proberen te intimideren. Laat die Duitsers maar komen.

[m] | 25-05-05 | 01:01

AK-47 is natuurlijk Kalshnikov, dom dom dom.Nou ja, poets dan hier maar wat van op, je weet nooit wat er allemaal via de backdoor probeert binnen te komen !
www.backwoodshome.com/articles/hooker4...

preacher | 25-05-05 | 00:47

Dus poets de Kalashnikov's en de AK-47's maar vast op kamaraden, voor die glorieuze dag van de roodroze revolutie !

preacher | 25-05-05 | 00:28

Volgens mij word ik ook in de handen van de SP gedreven, dat lijken mij ook de enigste, nog enigzins, geestelijk gezonde politici op dit moment.

preacher | 25-05-05 | 00:21

@crusty_ass
scherp gezien en goed opgeschreven ! Vooral het begin is erg grappig ! Eindelijk wat concurentie voor Lucas de Linkse Lul !
Gewaagd ook om voor je politieke voorkeur uit te komen, dat is volgens mij een soort ' no, no ' hier.

preacher | 25-05-05 | 00:14

kwalitiet = kwaliteit, want ik bid niet voor brune bonen.

preacher | 25-05-05 | 00:07

Bestaat ook niet, alleen de SP, de Christenunie en Wilders doen dat. PVDA weet gewoon dat ze bij de eerstvolgende verkiezingen weer of het CDA of de VVD zullen pijpen en bieden daarom nu alvast hun poepgaatje aan. Ik zou het anders kunnen zeggen, maar daar komt het doodgewoon op neer. De PVDA als geheel is dermate machtsgeil en gewend aan het pluche dat ze niemand voor het hoofd willen stoten.

Daarbij nemen ze de kiezer voor lief, omdat ze weten dat er geen alternatief is voor burgers met een gematigd centrum-gevoel. Veel kiezers vinden de SP te links, Groen Links een stelletje allochtonen-luiers, Wilders een rechtse freak en D66 een hoertje. En terecht. Ik stem zelf op de SP omdat ze de enige zijn die functioneel oppositie voeren en de vragen stellen die gesteld moeten worden, maar dat wil niet zeggen dat voor puur socialisme ben of zo. Zij zijn gewoon de enige in het zooitje die niet helemaal volledig gestoord zijn.

Ik ben in ieder geval deze maand zelfs het allerlaatste greintje respect voor alle politici helemaal verloren. En ik zal het maar even heel duidelijk zeggen:

Nederlandse Politici verdienen het niet om als mens behandeld te worden. Ze zijn ranzig, maken misbruik van de angstgevoelens van de burger, denken alleen maar aan meer macht, laten zich met alle lust omkopen en pamperen door lobbyisten en corrupte aannemers, doen wel alsof maar geven geen flikker om het leed dat ze in Nederland aanrichten, praten naar de mode van de dag, en zijn bovenal incompetent.

En ook die politici van de heersende partijen die zeggen dat ze wel integer zijn, zijn dat niet, want iedereen met een hart en gevoel voor eer zou die partijen verlaten. PVDA, D66, CDA en VVD regeren bij de gratie van afwezigheid van een alternatief in het midden, en hun connecties met de media.

Crusty_Ass | 25-05-05 | 00:04

@crusty_ass
Ik was zowiezo al teleurgesteld in de kwalitiet van de oppositie die ze gevoerd hebben de afgelopen tijd. Als je ziet wat er onder deze regering allemaal doorheen gedrukt is en hoe snel ! Het leek meestal zelfs alsof er geen oppositie meer bestond !

preacher | 24-05-05 | 23:47

Of beter gezegd, eigenlijk wist ik dat wel, maar het verbaast me elke keer toch weer opnieuw.

Crusty_Ass | 24-05-05 | 23:41

@Preacher:
Het is vrij normaal dat opiniepeilingen varieren hoor, zo bang ben ik er niet voor.
Kenmerkend voor de voorstanders is wel weer de scare-tactic propaganda van Josep Borrell: "Dan verliest Europa de economische strijd met de Verenigde Staten en China."
Sorry maar dat is dus gewoon een leugen. Wat ie bedoelt is dat "Als Nederland ja-stemt kunnen we de bedrijven zoveel macht geven dat ze het tegen de marktdictatuur van de VS op kunnen nemen zonder lastig gevallen te worden door details als democratie en mondige burgers."
Zijn voornaamste zorg gaat uit naar het bedrijfsleven (die verreweg het meeste invloed heeft in de EU), en ziet dat in de VS de grote corporaties enorm veel macht hebben en allerlei kadootjes krijgen van de overheid. Ook al gaat dit enorm ten kost van de levensstandaard van de gemiddelde Amerikaan.
Het Europese bedrijfsleven ziet dit natuurlijk met lede ogen aan en stappen naar hun grootste vriendjes, de EU, om wat te doen aan hun concurrentie-vermogen.

Het resultaat laat zich raden: een verlaging van de levensstandaard van de Europese burger.
DAT is wat die knakker echt bedoelt. Alleen hij is politicus dus hij weet het te verdraaien op een wijze die leuk klinkt voor iedereen, dat is zijn baan.

Europa zal in werkelijkheid niet zijn concurrentie-vermogen verliezen als we nee-zeggen. Het zal gewoon de EU dwingen met een alterniet voorstel te komen waarin de rechten van de burgers wel in gegarandeerd worden en met meer democratie.

En ik heb trouwens Groen Links en de PVDA een beetje gevolgd, en ik kan je vertellen: Ik wist niet dat er zulke domme, infantiel naieve mensen in de politiek zitten.

Crusty_Ass | 24-05-05 | 23:33

@Crusty_Ass
Klopt helemaal. Maar ik vind dat je nu toch wel erg diep op de materie ingaat. Ik vrees dat het domme nee-kamp dit niet begrijpt.

dwalmpje | 24-05-05 | 23:25

Om nog even on-topic te blijven, Wouter Bos heeft het enige echte PvdA paardemiddel weer gevonden:
We doen het referendum net zo vaak over tot de laatste nee-stemmer zich vrijwillig laat opnemen in een psychiatrische inrichting.
In een groepstherapie wordt dan de keuze voorgelegd tussen elektroshocks of een prettig gesprek met een PvdA politicus.
Verder wordt aan Dhr. Kok gevraagd ter plaatse een lezing te geven over de irrationaliteit in de huidige nederlandse samenleving, die uiteraard verplicht moet worden bijgewoond.
Wie zich dan nog niet vrijwillig voor de intercity heeft geworpen ontvangt een getekend exemplaar van het recent uitgegeven boek van Dhr. Kok. Hierover zal een tentamen worden afgenomen.
Je hebt dan nog twee keuzes:
Je slaagt
Of je slaagt niet

dwalmpje | 24-05-05 | 23:22

@dwalmpje:
Ik las in een Volkskrant van vorige week een interview met Balkende. Hij zei letterlijk dat Nederland een Veto behoudt op de begroting.
Maar tegelijkertijd zeggen de voorstanders dat het parlement budget-recht krijgt. Mijns inziens komt het er dus op neer dat het Europarlement alleen een budget kan goedkeuren als de Raad van Europa (het onderonsje van regeringsleiders) het met elkaar eens is.
Dat betekent dus feitelijk dat het budget-recht van het EP lulkoek is.
En natuurlijk is Balkenende voor: hij krijgt als regeringsleider immers meer macht.

En een mondelinge afspraak van de ene politicus tegen de ander is hard genoeg om je kont mee af te vegen.

De implicaties van deze grondwet zijn trouwens ook zo dat Nederland door de EU gedwongen kan worden meer geld uit te geven aan Defensie. Dat staat doodleuk in artikel I-41. Het geld moet ergens vandaan komen en kan dus ten koste gaan van sociale voorzieningen, het milieu of het onderwijs, waar immers alleen maar vage afspraken en vage beloftes over worden gedaan.

Dat is het grote probleem met deze grondwet; Over milieu, dierenwelzijn, onderwijs en sociale voorzieningen worden alleen maar vage beloftes gedaan, terwijl dingen als neo-liberale markteconomie (lees: dictatuur van de markt) en vergoting van de defensie er keihard in staan.

Zelfs het recht op privacy en openbaarheid van bestuur zijn vage beloftes.

Crusty_Ass | 24-05-05 | 23:16

Nee dus, URL vakje werkt idd alleen bij nieuws... Damn!

HoerenSloep | 24-05-05 | 23:09

Sorry ff testen

HoerenSloep | 24-05-05 | 23:05

@preacher:
OT: FF cookies toelaten vanaf GS, dan kun je automatisch inloggen én je voorkeuren aanpassen...

HoerenSloep | 24-05-05 | 23:04

Het ja-kamp wint weer aan stemmen! Wellicht gaan de intelectuele nu toch ook maar na de stembus om het populistisch gepeupel tegen te houden. Voor het nee-kamp is er nog hoop in EU-afvallige Groot-Brittanie, die in 2006 massaal tegen de grondwet gaan stemmen uiteraard. Niet vreemd aangezien de economie daar al jaren beter presteert dan de rest van Europa. Hoewel ze met de nieuwe grondwet wel meteen uit de EU kunnen stappen dus dat is nog wel een beetje tricky.
.
Wij krijgen straks iig Chirac als president van Europa en een Duitser op buitenlandse zaken. Het 'democratisch' gekozen parlement beslist hier namelijk niet over maar de aangestelde commissie (waar geen Nederlander deel van uit kan maken omdat het te weinig inwoners heeft).
.
Toch fijn om te weten dat Polen straks drie keer zoveel te zeggen heeft dan Nederland. Om ooit over Turkije maar te zwijgen, maar daar gaat het hier niet over.
.
Gelukkig behoudt Nederland het veto-recht als het gaat om de begroting. Niet dat dit ergens staat beschreven, maar een mondelinge afspraak is ook een afspraak dus daar hebben we alle vertrouwen in. Maar goed ook want Barroso heeft nogal snode plannen als het gaat om het verhogen van de bijdrage.
.
De defensie-industrie in Duitland en Frankrijk (Nederland heeft er geen van betekenis) kan weer uit het slop met een verhoging van maar liefst 50 miljard. Zo kunnen we een vuist maken tegen China. Is ook wel nodig nu Europa van plan is om weer wapens te leveren aan China.
.
Nog acht dagen te gaan, wat zal iedereen blij zijn als dit geneuzel erop zit. Een voor allen, allen voor een!

dwalmpje | 24-05-05 | 23:01

Misschien wordt het maar eens tijd dat ik de politiek inga... slechter dan dat stelletje incompetente klunzen kan bijna niemand het doen en ik deug toch nergens voor, dus dat maakt me al bij uitstek geschikt.

Maar het probleem is dat de media gewoon door rechts gecontroleerd wordt, en de eigenaars zijn niet gebaat bij een eerlijk debat.
Denk maar na, vrijwel alle kranten zijn in handen van PCM, we hebben een paar commerciele TV-zenders die het liefst de rest zo snel mogelijk afbreken, en netwerk, 2 vandaag en NOS-journaal wordt beheerd door een stel grijze PVDA-ers die klaar komen bij elk nieuws over 'internationalisering'. En dan ze ook nog eens zo gehersenspoeld dat ze globalisering gelijk stellen met 'internationale samenwerking'. Links is echt helemaal de kluts kwijt sinds de val van de muur, en daar zijn we allemaal de pineut van.

Crusty_Ass | 24-05-05 | 23:01

@crusty_ass
Ik heb Marijnissen bij Barend en van Dorp gezien, maar daar was hij ook een partij aan het stuntelen, alleen op het laatst wist ie gelukkig nog een beetje duidelijk te maken dat we 'vernaggeld 'dreigen te worden, zoals hij dat noemt, en kreeg ie gelukkig nog een donderend applaus !
Voor zover ik kan zien kampt het 'neekamp '
helaas met een tekort aan duidelijke, krachtige, mensen.

preacher | 24-05-05 | 22:54

Er zijn mensen met ECHTE argumenten, maar het is niet in het voordeel van het JA-kamp om die te laten horen. Is het je niet opgevallen dat de kranten en TV en dergelijke vooral op idiote tegenstanders focussen? Dat doen ze expres, want de journalisten zitten op 1 lijn met de politici. Maar de gemiddelde nederlander heeft na 3 jaar Balkende Balkenende een behoorlijke Bull-Shit-Sensor ontwikkeld en die geeft nu gewoon groot alarm. Alleen niet iedereen snapt precies waarom.

Crusty_Ass | 24-05-05 | 22:47

Ik snap trouwens ook niet dat Marijnissen niet eens met wat betere argumenten komt,er zijn er zat, maar hij blijft maar steken in die Euro. Volgens mij onderschat hij ook het begrijpend vermogen van de burger, maar het maakt zijn zaak er niet sterker op !

preacher | 24-05-05 | 22:42

@Preacher

De werkelijke reden dat ze ervoor zijn is dat ze met deze grondwet de nationale parlementen volledig kunnen omzeilen. In deze grondwet gaat namelijk tussen de 60 en 80% van alle wetgeving gegarandeerd naar de EU. Zij die zeggen dat bv ons sociaal beleid niet aangetast wordt zijn vuile leugenaars want het staat keihard in de grondwet:
I-14 De gebieden van gedeelde bevoegdheid
Lid 2:
"b)sociaal beleid, voor de in deel III genoemde aspecten;"

Waarbij hun interpretatie van GEDEELDE bevoegdheid is:
I-12 De categorieën van bevoegdheden:
Lid 2:
"De lidstaten oefenen hun bevoegdheid uit voorzover de Unie haar bevoegdheid niet heeft uitgeoefend of besloten heeft deze niet langer uit te oefenen."

Hier kan je niet omheen lullen: Dit betekent dat nationale wetgeving bestaat bij de gratie van de EU; zolang als zij er geen zin in hebben mogen wij onze gang gaan. En gezien de bewezen onvoorstelbare bemoeizucht van Brussel betekent dit dat wij onze macht weggeven.

Daarnaast heb je nog al die voorstanders die zeggen dat deze grondwet geen grondwet is, die zeggen dat de President van de EU geen echte President is, en dat de Europese minister van buitenlandse zaken geen minister van buitenlandse zaken is. Sorry, maar het staat er toch echt wel zo in die grondwet, en zo zal de rechter als puntje bij paaltje komt het toch echt wel interpreteren (en aan ons opleggen).

De voorstanders zijn leugenaars. Je hoeft alleen maar de eerste 30 bladzijden zelf te lezen om dat te beseffen.
Ga naar www.grondweteuropa.nl/ en kijk zelf maar, het staat er gewoon allemaal in.

Crusty_Ass | 24-05-05 | 22:39

@crusty
Ik begrijp die gasten ook voor geen meter. Het is toch voor iedereen duidelijk, lijkt mij, dat er aan de EU nog steeds gewerkt moet worden en dat die nieuwe 'grondwet'ook nog wel heel wat werk kan gebruiken!
Mij is altijd geleerd dat eerst je fundamenten in orde moeten zijn, voordat je verder kan bouwen en dat je goede bouwmaterialen en tekeningen moet gebruiken. Zelfs voor een politieke leek is te zien dat dit zooitje van geen kanten deugt !
Welke afwegingen hebben zij om hier mee door te gaan en waarom durven ze hun werkelijke redenen niet aan ons openbaar te maken ?

preacher | 24-05-05 | 22:25

@TM
Nee, werkt hier niet, wel bij
nieuws.geenstijl.nl/
maar daar kan je weer geen url bij je comment plempen zoals hier!

preacher | 24-05-05 | 22:16

Ach, in de hele discussie wordt vergeten dat er wel degelijk inhoudelijk argumenten zijn om tegen te stemmen. Maar die hoor je niet want ook de kranten en het tv-klootjesvolk zijn er niet bij gebaat om tegenstanders met ZINNIGE argumenten aan het woord te laten. Ze laten liever zo'n knuppel als Wilders het hele nee-kamp belachelijk maken. Ik heb deze Grondwet gelezen en vindt het een grof schandaal dat 85% van onze volksvertegenwoordigers voor dit dictatoriale vod is.
Ik raad je aan het eerste deel van de grondwet (zo'n 30 pagina's op z'n hoogst) te lezen. Daar staan al genoeg dingen in om duidelijk te maken dat de burger z'n invloed weggeeft aan een ondemocratisch zooitje.

Ik vindt de manier waarop onze regering scare tactics gebruikt om ons tot een JA te dwingen bovendien een grove belediging aan het hele volk.

En de VVD met hun gezeik ben ik echt zat, stelletje hypocriete teringlijers. Overal waar het sociale voorzieningen betreft slopen ze de boel onder het liberal motto 'de vrije, weldenkende burger is prima in staat om zelf de beste keuze te maken als het om zijn belangen gaat' , maar als het op een referendum aankomt is het volk opeens te dom om zelf een keuze te maken.
Stelletje huichelachtige klerelijers, van mij allemaal op het vliegtuig zetten naar de dichtstbijzijnde fascistische dictatuur, waar ze thuishoren.

REVOLUTIE NU!!!

Crusty_Ass | 24-05-05 | 22:16

@TM
ff een experimentje, bij het nieuws werkt 't wel, maar hier heb ik 't nog niet geprobeerd. Als je ingelogged bent, dan zie je boven vak waar je je comment intypt, ' URL ', daar heb ik nu wat ingeplakt. ff kijken wat ie doet.

preacher | 24-05-05 | 22:14

Voor iedereen is nee, nee en blijft ook nee.
Daar komt weer dat drammerige linkse geleuter.
Nee, is niet nee, of niet helemaal, of de uitkomst veranderen we volgend jaar.
Nul+ nul = nul, maar voor W.Bos-kabouter is nul+ nul= alleen nul als het ons uitkomt.
En als wij nul+nul= volgend jaar nog een keer optellen dan wordt het nul+nul = 1/2 odf zoiets/.
Lullen kunnen ze well he, niet alleen WB, maar al die politieke engerds. Allemaal onderkruipers en freaks.
Bot, alleen de naam al, Brinkhorst die praat of er een stuk bezenmsteel in zijn ano zit.
Donner, aliën van star wars.
Nou heb je al een normaal iemand gezien of gehoord?
Opruimen, totale anergie, stem NEEEEEEEEEEN.

ThaWizzard. | 24-05-05 | 22:14

Je bedoelt onder 'voorkeuren'? Als ik heen ga zegt ie 'You are not logged in' maar hij zegt niet waar dat dan moet. Ik log normaliter in als ik een reaktie plaats maar ik blijf 'You are not logged in' krijgen...

TM | 24-05-05 | 22:00

@TM@21:16
Volgens mij ff typen bij 'URL '.

preacher | 24-05-05 | 21:54

Ik houd er niet van als mensen mijn intelligentie beledigen. Zeker niet als ze in de politiek zitten. *en nu even mijn pilletjes innemen...*

TM | 24-05-05 | 21:36

Wat een opgefokte kleuterschool hier.

Amsterdammer | 24-05-05 | 21:30

BTW : bij ons in Het Kasteel hier in Alphen aan den Rijn kost een bier 1 munt van 1,70. Dus wij zien juist als geen ander wat de waarde van de euro is want onze prijzen liggen altijd voor jaren vast. En de rest maar stijgen. zelfs de inkoop van bier is sterk gestegen. En dan de horeca de schuld geven van het feit dat je een minder mooie auto kunt kopen? Die Zalm is he-le-maal doorgedraaid. Laat hem eens een pak melk kopen...

TM | 24-05-05 | 21:18

@ bondje33 : Dus omdat het bier duurder is hebben wij zoveel geld minder per maand? Lijkt me niet al te aannemelijk. Neem een pak melk; dat kostte onder de gulden zo'n piek, 1 gulden dus. Melk kost nu 90 eurocent. Reken maar uit, die inflatie loopt wel de pan uit, nietwaar? ;)

Ze lopen maar wat uit hun nek te lullen omdat ze in de verdediging zijn geduwd.

btw and offtopic ; ik zoek me de tyfus maar ik kan niet vinden waar ik een link aan mijn nick kan hangen. Enige idee?

TM | 24-05-05 | 21:16

Volgens Barend & Van Dorp en die hebben het weer van Zalm, is de grote prijsstijging in Nederland niet te danken aan de overschakeling naar de Euro, maar omdat de Horeca de prijzen omhoog hebben gegooit......
Wordt het niet es tijd daar de pijlen op te richten, en eerst eens een algehele horeca-boycot te organiseren ipv te blijven blèhren, zonder verder daadwerkelijk terug te vechten ?
Het leven was leuk ja voor de Euro, ook met een minder goedbetaalde baan, en natuurlijk zijn veel mensen bang dat we weer genaait worden. Maar als het waar is, en we betalen twee x zoveel voor een lauw, halfvol getapt, klote biertje op koninginnedag + een Euro statiegeld, dus 2,50 + 1 = 3,50 x 2,20 = 7 gulden 70 ,
waarom wordt daar geen actie tegen ondernomen ? Es kijken of ze die prijzen niet terugdraaien als heel Nederland besluit eens een paar weekjes alleen daar te gaan stappen en zuipen, waar er wel normale prijzen gehanteerd worden.
Zijn er geen slimme organisatoren die daar aan mee willen doen? Organiseer eens een paar feesten waar 1,50 voor consumptiemuntjes gevraagd wordt. Die Euro minder loop je wel in op het aantal drankjes wat meer verkocht wordt, en op het grote aantal bezoekers van wat voor festival, feest, optreden, etc, dan ook. Want dat het storm loopt kun je wel op je inhalige Horeca-vingertjes natellen.
Zijn wij nou zulke kudde-dieren, of durft niemand meer actie te voeren?
Laten we eens met wat meer mensen wakker worden, en opstaan om dit te organiseren, zeg maar wat ik moet doen, ik doe zeker mee !
FUCK the HORECA ! Minder service voor meer geld ??!!! OPZOUTEN !!

Dat ID&T de prijzen voor Innercity halveerde zei al genoeg, een beetje feest is al gauw 35 tot 65 Euro entree, niet meer normaal.Duncan Struttenheim of hoe heet die pik, zag, heel wijselijk, de bui zelf al hangen. Volgens mij is dat OOK horeca. Een mongool die plaatjes staat te draaien, je kont niet kunnen keren, en dan 2,50 voor 1/3 glas schuim betalen ???!!! KOM OP zeg !!!
WANNEER worden we WAKKER ????

bondje33 | 24-05-05 | 20:56

De politiek probeert weer eens op alle mogelijk manieren aan te tonen dat mensen die NEE stemmen niet deugen :

- We vinden oorlog niet erg want die zal vast wel komen zonder dat verdrag(het is godverdegodver geeeeeeeen grondwet!).

- Ze zijn niet geinformeerd of te sceptisch en moeten dan maar gewoon niet stemmen(heeft een POLITICUS dit werkelijk gezegd???? Tegen stemmen hoort niet? Royeren die luldebehanger!).

- Oh we zijn ZOOO afhankelijk van dit verdrag dat ik me afvraag hoe Europa in godsnaam nog heeft kunnen werken de laatste 20 jaar.

Ik ben pro-Europa. Ik ben pro-grondwet. Maar NIET dit onvoorbereide, snel in elkaar geflanste, van de compromissen aan elkaar hangende VODJE.
Voorbeeldje? In de grondwet kan heel eenvoudig worden opgenomen dat iedere burger het recht heeft op vrijheid van meningsuiting. Punt uit. Dat is 1 zin. Het is bijna knap te noemen hoe ze van de basisprincipes van de democratie een document van honderden pagina's weten te maken.

Nee dus. Want ik wil zekerheden om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van dat verdrag. En die staan er gewoon niet in. Punt uit. We moeten alles maar weer aan die lobbyisten in Brussel en Straatsburg overlaten. Jaja, alsof dat allemaal zo prima is gegaan tot nog toe... Duitsland en Frankrijk zeggen "spring" en Nederland maar vragen "hoe hoog?"

Ongezien de tyfus met je "grondwet". Je doet eerst je huiswerk maar over. En reduceer die nieuwe grondwet dan onmiddelijk tot de omvang van de gemiddelde grondwet, zo'n 30 tot 50 pagina's. Dan is het tenminste te lezen.

p.s. Oh, en zorg ook even voor controle door de burger. En scheep ons niet af met een aalmoes zoals : "1 miljoen burgers mogen wat vragen met de pet in de hand".

TM | 24-05-05 | 20:52

Een preventieve demonstratie tegen het ja-besluit van het parlement (opzettelijk wordt de term volksvertegenwoordiging gemeden) moet te organiseren zijn. Toestemming hoeven we niet te vragen want dat krijgen we toch niet, dus ik stel voor as zaterdag rond 14:00 op het malieveld?
De revolutie moet ergens beginnen,waarom niet hier?

King of controversy | 24-05-05 | 20:28

Gelukkig is het altijd goed gegaan met alle grote rijken die centraal geregeld werden. Romeinen, Nazi's, Sovjets ging allemaal perfect, erg democratisch en humaan bovendien.
En ja dit is overdreven, maar we zijn gewoon niet allemaal hetzelfde, dus we moeten ook niet doen alsof dat zo is.
Wij hebben net zoveel gemeen qua land en cultuur met bijv. Canada als Griekenland (misschien zelfs wel meer).
Maar omdat we toevallig globaal op hetzelfde stukje aardkloot wonen moeten we een worden?
Begrijp me niet verkeerd, ik ben voor een samenwerkend Europa, daar plukken we allemaal de vruchten van, maar overdrijf het aub niet zo.
Zwitserland en de Scandinavische landen bewijzen dat je het perfect redt zonder een centraal gezag.

Lange Neus | 24-05-05 | 19:01

Het positieve hiervan is natuurlijk dat ze nu allemaal lopen te verklaren dat het referendum bindend is !

preacher | 24-05-05 | 18:34

Haha, alle andere partijen ruiken nu bloed en proberen zieltjes van de PvdA weg te kapen,
frontpage.fok.nl/nieuws/54327
Schijnheilige honden! Wouter de boskabouter had tenminste nog het lef om te zeggen wat ze allemaal denken !

preacher | 24-05-05 | 18:29

Zalm verklaart dat alleen JA-stemmers moeten komen, NEE-stemmers worden op de trein gezet naar het opnieuw geopende Kamp Westerbork.

Framoes | 24-05-05 | 18:25

Alternatieve europese grondwet.

Artikel 1.
De volledige wetgeving en bestuur van een land binnen de europese unie ligt volledig in handen van de plaatselijke regeringen. De soevereine staten van de unie zullen middels individuele verdragen afspraken maken over te volgen beleidsmaatregelen.

Artikel 2.
De lidstaten van de unie garanderen voor hun burger
a. Vrijheid van meningsuiting.
b. Vrijheid van religie
c. Bescherming tegen alle vormen van discrimatie.
d. Waarborging van een rechtvaardig sociaal zorg en zekerheidstelsel.

antiglobalist | 24-05-05 | 14:38

Youp leest mee. Gaat-ie allemaal gebruiken voor z'n volgende show, want zelf verzint-ie zelden iets.

Iovanni | 24-05-05 | 14:22

@dikke deur
Hij is leuk !!

preacher | 24-05-05 | 14:19

Voor de twijfelaars.
-
De "ja" campagne dient geen ander doel dan het creëren van meer macht voor politici en ambtenaren, en dit uiteraard en ten koste van de burgers
-
Daarom dan ook een duidelijk NEE tegen het broddelwerk dat de zichzelf boven ons gestelde politieke elite als "grondwet" durft te betitelen.

Bunt | 24-05-05 | 14:14

Argument van B, B &B om voor te stemmen:Er is geen alternatief voor de grondwet. Duhh, waarom regelen ze dan een referendum?als er toch geen alternatief is?Oorspronkelijk was ik nog wel redelijk voor die grondwet(ik heb niets tegen eerlijk delen met minder bedeelden verderop in Europa, maar wel tegen al die graaiers in Brussel).Maar de manier waarop het Ja-kamp denkt iedereen te moeten "overtuigen" is al genoeg om tegen te stemmen.Ik wens door de hoge heren niet als domme ja-knikker behandelt te worden.
En wat betreft het alternatief bij nee:ga maar weer gewoon ouderwets onderhandelen.Of anders vallen we toch gewoon zelf Duitsland&Frankrijk aan?Roepen we dat daar een heleboel terroristen zitten en dan steunt Bush ons nog ook.

aurora | 24-05-05 | 14:05

Wat nou bananenrepubliek!

@Thygros, dat ben ik met je eens, de argumenten van de voorstanders (wanneer het dus niet om economische voordelen) zijn erg twijfelachtig, helaas krijgen de voorstanders bij een dergelijk antwoord nooit een goede wedervraga in hun smoel.

Wat was leeghoofd Frits Barend gisteren overigens lekker kinderachtig bezig om tegen Jan Marijnissen.

Pietje Bel | 24-05-05 | 13:56

Revolutie. Roep ik ook al jaren. Let nou maar op, het wordt of een te lage opkomst of op het randje toch nog ja. Las ergens dat die stemkastjes niet helemaal zuiver zijn. En ja,Zwitserland is een superland. We hebben geen drol aan die EU kost alleen maar bakken met geld. En de landbouwsubsidies gaan weer naar de verkeerde landen. Of naar ontwikkelingsgebied Almere. Waar er van dat geld hangplekken worden gebouwd. Nee tegen de grondwet. Nee, tegen de EU. Ja tegen Revolutie !

khadaffi | 24-05-05 | 13:52

Valt me trouwens op dat de voorstemmers het Neekamp verwijten niet op de hoogte te zijn en dom sentimenteel te stemmen. terwijl zij hier degene zijn die niet verder komen dan schelden en met voorbeelden van vooruitgang komen die direkt gepareerd kunnen worden.
Wie is er nu niet goed op de hoogte van de inhoud? de voorstemmers blijkbaar: om met Bot te spreken: "voorstemmers, blijft u vooral thuis"

Thygros | 24-05-05 | 13:51

@Yets: deze Importfries is fel tegen, weet niet of ik representatief ben;-P Moet wel zeggen dat ik persoonlijk niemand ken die voor wil stemmen

Thygros | 24-05-05 | 13:40

Wat is eigenlijk het standpunt van de Friezen?

Yets | 24-05-05 | 13:34

@Jerolimo,

"Nederland heeft euthenasie, abortus en het drugsbeleid er uit gesleept."

Waar staat dat dan? Malta's abortusbeleid staat er wel in. Bot suggereerde in de volkskrant in ieder geval dat er nog hard onderhandeld moet gaan worden over het Nederlandse drugsbeleid.

Arjan | 24-05-05 | 13:33

weet je dat als je voor stemt en over een paar jaar er iets is waar b.v. de oostbloklanden voor zijn en zo,n voorstel gaat door ondanks dat er westerse landen tegen zijn dan gaat het door en dan krijg je als antwoord jullie hebben zelf voor die grondwet gestemt.
en dan zit je met de gebakken peren.

loewende koe | 24-05-05 | 13:25

@amsmad: Waarom moet er door GS iets uitgelegd worden?

HoerenSloep | 24-05-05 | 13:20

ach ja. Wie voor stemt is verantwoordelijk voor een nieuwe Auschwitz en WOIII (hoef je niet uit leggen, hoeft de VVD ook niet). Maar voor 1 keer dan: zo'n rommeltje als die nieuwe grondwet kan alleen maar van dienst zijn om chaos te scheppen en heldere democratische regels onmogelijk te maken. Oftewel als opmaat te dienen voor een nieuwe Fuhrer.

Siempie | 24-05-05 | 13:19

Ach ja, dat referendum is nu toch nog koffiedik kijken.

Misschien doe JPB ook nog een beroep op de Antillen, om zodoende een meerderheid te krijgen.

En dan vergeten we nog de Turken in Nederland. Die zouden wel eens de doorslag kunnen geven voor het "ja"-kamp, ook al moeten ze de toetreding van Turkije bij de EU negeren (yeah right!).

De achterkamertjespolitiek en pro-EU propaganda zal de komende dagen nog overuren draaien. Heb je die radiospotjes al gehoord met politici en BN-ers die "ja" gaan stemmen?

En dat allemaal van ons belastinggeld!

Fat Bastard | 24-05-05 | 13:15

en wanneer gaat de Geen Stijl redactie eens inhoudelijk uitleggen waarom we nee zouden moeten stemmen?
Nu is het alleen maar kansloos geblaat, beetje VMBO niveau heren...
Zeg dan gewoon niks.

amsmad | 24-05-05 | 13:15

Volgens mij heb ik een paar topics geleden al over een mogelijke revolutie gepost. Maar ik denk dat als het nee wordt en die heaumeaux uit den haag toch groen licht geven er maximaal 10 nederlanders op de dam staan als protest. Echt nederlands, grote bek, maar uiteindelijk als makke lammetjes naar de slachtbank.

witchdoctor | 24-05-05 | 13:04

De oproep voor twijfelaars om niet te gaan stemmen is een laffe poging het referendum niet bindend te maken ... Democratie krijgt een nieuwe vorm. Tegen stemmen is hier in feite een neutrale stem. Dan stem je vóór het behoud van de huidige situatie, en van daaruit kijken hoe de problemen kunnen worden opgelost en de maatschappij kan worden verbeterd. Dus als je het niet weet: Stem tegen!!!

Doggystyle | 24-05-05 | 13:03

Ja, ook voor mij een Nee. Alleen jammer dat ik dan in het kampf van die cliniclown uit limburg en die salonmaöisten zit. Vanmorgen nog Marijnissen met een zeer 'overtuigend' stukje demagogie op de radio gehoord. Die haalt er ook weer de Euro bij met zijn bilharen.
Getverderrie, een nee stem terwijl je de sentimenten eigenlijk niet hun zin wilt geven. Hoe leg ik dat uit aan mijn kleinkinderen straks?

Bugger_Me | 24-05-05 | 13:01

Ik wil een derde wereld oorlog, moet ik dan op NEE stemmen?

the_Tzar | 24-05-05 | 13:01

Waarom worden wij zo gemanipuleerd om voor een grondwet te stemmen die we niet kunnen lezen? De tweede kamer neemt het volk niet serieus, dat blijkt wel uit de reacties van het ´voor´kamp. Deze demagogie is iets waar hitler en stalin trots op zouden zijn. Wij zijn dom en weten van niets en moeten maar ja stemmen want dat is goed voor ons. Is dat de nieuwe wereld orde van europa? Een dictatoriale democratie? Want dat is het, een contradictie? Of een nieuwe waarde?
Ik ben kwaad en laat me niet manipuleren. Ik ben wederom teleurgesteld in de democratie, maar nu doet het ook echt pijn. Ik merk dat ik me meer en meer opwind over de flagrante houding van de nederlandse politiek en media? BAH Ik denk REVOLUTIE, Weg met Balkenende, weg met Bos, weg met Jozias weg met de VVD, PVDA, CDA; GROENLINKS. BLEEEH ROT OP.

Mijn opa heeft gestreden voor mijn vrijheid en is daarvoor meermalen onderscheiden, gaan we dan nu alsnog het derde rijk creeeren (gecharcheerd natuurlijk). Ik heb de grondwet wel bestudeerd en alle landen van de Unie worden in de uitverkoop gedaan. De megalomane leiders van de EU landen misbruiken de angst van het volk in demagogie. OOOOhhh het terrorisme,, angst oeh gevaarlijk moslims brrrrh bommen en granaten. Welk terrorisme waar? Die ene randdebiel die een verschrikkelijke daad heeft gepleegd op het leven van theo? Ik geloof er niet meer in. Het wordt tijd dat alle nederlanders, autochtoon, allochtoon, monotoon, en de rest op staat en wakker wordt. Wake up and smell the manipulation.
Zo ik ben het even 1 minuutje kwijt.

antiglobalist | 24-05-05 | 12:58

@Thygros: helemaal juist: het feit dat 95% van de grondwet gewoon de bestaande verdragen omvat, betekent niet dat je niet tegen moet stemmen als je het met die 95% (of meer) oneens bent.

Muxje | 24-05-05 | 12:57

@Raga, Vleesboom projecteert wat latent aanwezige neigingen op meneer Bos. Doen ze wel vaker hier op geenstijl.

patricksavalle.com | 24-05-05 | 12:48

uhm volgens mij was het verhaal van die duitser best wel duidelijk. als er geen grondwet komt dan gaan dutisland en frankrijk samen lekker alles bij elkaar kneden. want de frans duitse as is nogal sterk. Nou daar mag je als nl ook lekker blij mee zijn dan. Die grondwet gaat hellaas niet over niet balkelende knakker was het maar zo. Maar zoals ik het nu allemaal heb gehoord ga ik toch wel voor stemmen.

nldagathon | 24-05-05 | 12:47

Maar m'n beste Vleesboompje toch, waarom is het woord dames doorgestreept??? We hebben allang kiesrecht hoor. Pure shit!
Alle media gedoe is grotendeels kul. Allerlei meningen die kant noch wal raken net als de huisartsenstaking gaat het om emotie en niet om nadenken. Errug moeilijk blijkbaar.

Raga | 24-05-05 | 12:47

GeenStijl heeft als plaatselijke Riagg voor Stukjesschrijver de zedelijke plicht de oppositie te steunen.

Dus tegen Balkenende c.s. en voor o.a. Wilders en Marijnissen..

Brusselmans | 24-05-05 | 12:46

NEE-stemmen, zal onze positie in Europa alleen maar versterken. We hebben al jarenlang braaf teveel betaald en nooit eens met de vuidt op tafel durven slaan. NEE-stemmen zal Frankrijk en Duitsland doen inzien, dat Nederland ook eens een weerwoord kan hebben. Ierland heeft bijv. tegen het verdrag van Nice gestemd en Denemarken was tegen het verdrag van Maastricht. Zijn zij nu derderangs? Nee, ze wortden juist serieuzer genomen dan Nederland......

KABAAL | 24-05-05 | 12:45

@jonthe: je kletst heb je de grondwet gelezen? Als je wil dat er wat verandert moeten we nu eens laten zien dat het volk iets anders wil dan de politiek. Hierna hebben we namelijk niks meer in te brengen, behalve ons geld

Thygros | 24-05-05 | 12:44

Verafstoot moet gewoon z'n mond houden.
Heeft niet eens het lef om in dit apenland een referendum te organiseren, omdat hij het volk te dom acht om zich uit te spreken over 'zoiets gecompliceerd als de Europese grondwet.' Waarmee hij dus impliciet toegeeft dat diezelfde grondwet een onleesbare hoop drek is.
Dat kereltje is in sneltempo geevolueerd naar een compleet machtsgeile psychopaat die van liegen en bedriegen z'n handelsmerk heeft gemaakt. Don't believe this man!

benzo | 24-05-05 | 12:41

@jerolimo: waar staat trouwens dat wij euthansie drugsbeleid ed er uit hebben gesleept? staat dat in die wet?
Staat er in die wet niet ook dat grensoverschrijdende dingen door europa geregeld gaan worden? kan Europa niet gewoon met tweederde meerderheid bepalen dat ons drugsbeleid grensoverschrijdend is?
Zijn we dan niet ons veto kwijt?
Begrijp het nou eens, deze wet deugt niet!

Thygros | 24-05-05 | 12:41

@Eppo

Is de vraag dan: vind u dat Nederland in de EU moet blijven?

Als je tegen de EU bent zoals het nu gaat moet er iets veranderen en moet je VOOR stemmen.

Lui hier zijn zwaar aant puberen, ik vind het jammer van GeenStijl met de Nee-schreeuwende vrienden als communist Jan en Nazi Geert mee te lopen...

Jonthe | 24-05-05 | 12:39

De tiefus voor dat hele referendum. 't Interesseert me geen ene reet of die grondwet er nu wel of niet komt. 't Lijkt me beter dat we uit die unie stappen en samen met Groot Britannië, Duitsland en de Scandinavische landen een nieuwe unie beginnen. Fuck Frankrijk, die hele mediteranne oplichterskliek en al die uitvreters uit Oost-Europa.

artje | 24-05-05 | 12:38

@jerolimo: Ook wat niet nieuw is staat ter discussie, want ons is namelijk nooit wat gevraagd! Nu kan ik eindelijk nee zeggen tegen het feit dat er van de 6 instellingen die er zijn om de unie te sturen, er maar 1 rechtstreeks door het volk wordt gekozen:het EP en dat is dan ook nog eens een instellign met veel te weinig inbreng, daar zijn zelfs de voorstanders van deze wet het overeens!

Ik heb er geen boodschap aan dat onze onderhandelaars voor lul staan, hadden ze maar moeten weten wat ze deden en wie ze vertegenwoordigen.

Thygros | 24-05-05 | 12:37

@ Jerolimo

Kaalkopjes? Moaisten? Yuppen?

Brusselmans | 24-05-05 | 12:33

Wij radikaallinkse socialisten roepen dit al jaren :X

xatr0z_ | 24-05-05 | 12:33

@Muxje

Een grondwet van een paar a4tje zou inderdaad beter zijn dan de 344 pagina's die we nu krijgen voorgeschoteld.
Overigens is slechts 5% van wat er in staat nieuw. De rest is al vastgelegd in verdragen en staat niet ter discussie.

Over die 5% is net als over al die eerdere verdragen keihard onderhandeld.

Nederland heeft euthenasie, abortus en het drugsbeleid er uit gesleept.

Hadden we de 2 a4tjes gehad die bijvoorbeeld de economist had opgestelt dan waren we dat waarschijnlijk kwijt geweest.

Dat dat een betere grondwet zou zijn geweest ben ik volledig met je eens.

Stemmen we tegen de grondwet dan houden we de bestaande verdragen maar blijft de unie vrijwel onbestuurbaar.

Daarnaast blijkt dan dat onze onderhandelaars geen mandaat hebben en dat we dus niet meer serieus genomen kunnen worden in toekomstige onderhandelingen. Dat gaat natuurlijk kosten terwijl we er niets voor terug krijgen.

Jerolimo | 24-05-05 | 12:32

Er zijn grondwetten en grondwetten:

a) De grondwet van de VS is een wet die haar burgers beschermt tegen de regering. Ben je het als burger niet eens met de overheid dan kun je naar de rechter stappen en de overheid door de rechter laten corrigeren. Een van de redenen dat zo nu en dan de rechter in de VS een wet annuleert.

b) De grondwet van Nederland beschermt de regering tegen de burgers. Burgers hebben geen recht om wetten of overheid via de rechter aan te pakken. Overheid staat boven de wet.

c) De grondwet van Europa, is een verdrag tussen staten en verder niets. Door op te schrijven waarover burgers bij de Europese rechters mogen klagen, hoopt men dat de steeds grotere onafhankelijke macht van het Europese Hof wordt verkleind.

Er zijn redenen te over om NEE te stemmen, maar schreeuwen is veel lekkerder.

ThinkingMan | 24-05-05 | 12:28

lol@lekker belangrijk, sorry.....

Mazzel | 24-05-05 | 12:25

Van wie is de muziek achter het filmpje??

Woofer | 24-05-05 | 12:23

@Mazzel, ongezien de tiefus voor jou, nou is m'n scroll wieltje afgebroken!!

Lekker Belangrijk© | 24-05-05 | 12:22

@hoerensloep, dat weet ik, echter ik wil geen één ieder geen informatie onthouden, ik ben het kabinet niet.

Mazzel | 24-05-05 | 12:20

@Mazzel: Linkspem is misschien iets handiger... Oh ja, eten.

HoerenSloep | 24-05-05 | 12:17

"Zeg maar nee, dan krijg je er twee!"

.... hmm, ik zie een fotof*ck met kleuter bos en een petje....

Lepo | 24-05-05 | 12:15

> moet ++ Revolutie Link ++ zijn!

daniela | 24-05-05 | 12:14

Ik moet er niet aan denken wat kan gebeuren als Turkije met 68 miljoen inwoners toetreedt in een Europa met de nieuwe grondwet, waarin (kleine) landen hun veto definitief kwijt zijn. Dit betekent dat een landen als Turkije ineens tot de grote zes behoort en een stem van Turkije bovengeschikt is aan de stem van veel kleine landen samen.

Lekker Belangrijk© | 24-05-05 | 12:14

Sympathiek van Geenstijl..........

klik op de << Revolutie-link >> en krijg helemaal gratis en voor niets de heerschende 'Fastfind Adware' cadeau!!!

Jongens, bedankt!!!

daniela | 24-05-05 | 12:13

@ Ludo de Vuller

Ik bedoel daar absoluut geen bijstandsmoeders mee, die had ik daarvoor al genoemd en gezegd dat die (deels) het geld mogen krijgen wat we nu in Europa dumpen.

Het probleem met die grote jongens is een ander verhaal, wat te maken heeft met bezuinigingen die betaald worden door de massa gewone mensen, en de enkeling die exorbitante bedragen in zijn zak stopt.
Dat moet ook allemaal anders, laten we daarom eens beginnen met vlaktax van 20% voor iedereen.

Eppo | 24-05-05 | 12:13

@Eskimauh graag gedaan jongen ;-) Zo ben ik

Lucifer | 24-05-05 | 12:12

lol, ze voeren nog steeds van die onzin redenen aan. Hoezo opkomst nationalisme, dat gebeurt net zo hard met een europese grondwet!! Maar goed, denk dat het volk zich niet zo moet laten beinvloeden en gewoon moet doen wat ze zelf willen!

Xaio | 24-05-05 | 12:12

ff offtopic: Zometeen NL examen :\

Ontopic: Kom laten we met zijn allen naar DH reizen en balkenende opvullen!

Imhotep | 24-05-05 | 12:11

Het Nedrlandse kabinet is bang voor een NEE, zoals bekend, de vranzen echter gaan ook redelijk ver in hun jacht op JA stemmen. Zo is Chirac gesignaleerd in de Jungle van Zuid-Amerika om daar stemmen te ronselen voor een Vrans OUI. Omfg die grondwet wordt evht in alle landen door de strot geramd.

Bron Times online
May 22, 2005

Chirac counts on jungle tribes to swing EU vote
Matthew Campbell, Paris

AMONG the Wayampi Indians it is not uncommon for children to give birth at 10 and become grandparents in their twenties. They hunt and fish in red loincloths. Their favourite food is smoked alligator. They are also among Europe?s most civic-minded citizens.

Britain has the Pitcairn islands and the Dutch have West Indian Curaçao, but these cannot compete with the impressive French portfolio of dominions around the globe from the Pacific to the Amazon jungle.

Their 1.4m voters could swing the result in the closely fought May 29 French referendum on the European Union?s constitution and determine the future of Europe, not to mention influence the timing of Tony Blair?s departure from No 10.

The Wayampi do not know him but excitement was building last week at the prospect of playing their part in the politics of the palan isi lena, or the ?land of the white man?, as Europe is known.

Many speak only rudimentary French and have little understanding of qualified majority voting, but an election is always a welcome occasion for a gathering in this alligator-infested corner of French Guiana in South America.

They will watch Joseph Chanel, their leader, in fascination as he slips a red, white and blue French mayoral sash over his tribal tunic to supervise voting. Copies of the constitution, shipped at considerable expense on Air France from Paris, and then by helicopter and canoe up the river from Cayenne, the distant capital, will come in handy for wrapping tapir meat and lighting fires.

?We are European citizens,? said Chanel, a renowned Wayampi hunter, on a visit to Cayenne. ?It is an obligation for us Wayampi to vote.?

In Cayenne, a rickety town by the sea, they drive Citroëns and visit internet cafes. Civilisation has gradually taken root since the brutal days of the former French penal colony depicted in the book and film Papillon.

But how free and fair an election will they hold in the Amazon? Or, for that matter, in the Wallis and Futuna islands in the Pacific, where three kings rule by fiat? So narrow was the victory of the ?yes? camp ? 540,000 votes ? in the 1992 referendum on the Maastricht Treaty, which paved the way for the euro, that it prompted unsubstantiated rumours of skulduggery in the ?Dom Toms?, as the overseas ?departments? and ?territories? are known. Suspicions arose partly because the ?yes? vote there averaged 70%, far higher than in France.

This time it could be just as close. According to the latest opinion poll, to be published tomorrow, 53% of France will vote ?no? and 47% ?yes?. In regions such as French Polynesia, where irregularities caused an election to be suspended last year, there is every reason to wonder if desperation might drive either side to cheat.

Similar concerns are felt in Corsica, where popular belief has it that ?even the dead are made to vote?.

The Wayampi, for their part, seemed ill-equipped to weigh all the issues. Although Chanel said he would never tell people whom to vote for, he added that ?I like to stress the benefits Europe has brought us?.

Not that they need reminding. The Wayampi are among the most pampered ?Europeans? anywhere. Their new landing stage on the river Oyapock was paid for by Brussels. The EU also funded the school in Comapi, whose big moment was a visit in 1997 from President Jacques Chirac to inaugurate the local dirt airstrip.

Chirac no doubt wishes the unpredictable French could be more like the Wayampi. They are expected to turn out in big numbers to vote ?yes?.

In a previous election, when the turnout reached only 74%, it was considered a disaster. ?I let them know,? said Serge Casala, the deputy Wayampi leader, ?that I was really not happy about that.?

Not all French overseas subjects are as content to be consulted as the Wayampi, however. In Mayotte, an island in the Indian Ocean, there was widespread indifference on the subject of Europe, and only 8% of the inhabitants voted in the Maastricht referendum.

In Guadeloupe and Martinique in the Caribbean, just 20% bothered to turn out in 1992. The turnout was only marginally better on the island of Réunion, despite its image of itself as ?a European aircraft carrier? in the Indian ocean.

In the hope of encouraging a better result this time, the EU recently approved an annual, free air fare to Paris for students from the Dom Toms attending universities in France. It also rushed through an extra £16m in structural aid in April to West Indian banana growers, many of whom come from the French islands.

Luminaries of the ?yes? campaign have been dispatched to the Dom Toms, among them Dominique Strauss-Kahn, the former socialist finance minister, who warned that the region could become the ?Florida of the referendum?, a reference to President George W Bush?s election victory in 2000, which depended on a few hundred votes from the state of Florida.

Yesterday it was Chirac?s turn to sound the alarm. In a television message to the Dom Toms, broadcast from the Elysée Palace, he reminded voters how much they benefit from EU money: Guadeloupe, Martinique, French Guiana and La Réunion received £2.2 billion in aid between 2000 and 2006 and the £34m received by French Guiana in the past year amounts to about £650 a voter.

Chirac?s loss of influence at home, however, has been mirrored by a waning of support in the Dom Toms where allies, including Gaston Flosse, the French Polynesian leader ? who made Chirac godfather to one of his children ? have recently been driven from power.

Whatever the result of the voting, the Wayampi, at least, will enjoy it.

On election day, they usually line up outside the polling station long before it has opened. Coming of age these days does not involve slaying an alligator: Chanel, the mayor, is in the habit of telling first-time voters as they emerge from the polling booth: ?Now you?re a man.?

Additional reporting: Nicolas Ransom, Cayenne

Mazzel | 24-05-05 | 12:10

@zwavelstokje
En bedankt he

Eskimauh | 24-05-05 | 12:09

@Mazzel: Idd, d'r is een leger, maar puur voor lichte verdediging, igg zonder offensief karakter.

@Muxje, Eskimauh en fuckface: Amen!

@Jerolimo: Iets minder na-lullen en iets meer nadenken.

@HoerenSloep (Oh, dat ben ik zelf!): Vreten!

HoerenSloep | 24-05-05 | 12:08

HEt is ook de eerste keer dat ik eskimauh iets zinnig zie schrijven, heel zinnig zelfs.

Lucifer | 24-05-05 | 12:08

@ludo: gewoon elke dag voor je eigen gemeentehuis gaan staan, kan tenminste iedereen meedoen. Dag 1 beginnen we om 17.00 tot 19.00 (we willen niet moe worden natuurlijk) dag twee om 16.00 denk dat dag drie niet meer nodig is dan

Thygros | 24-05-05 | 12:08

Ik denk dat het zowel het Zwitserse, het Engelse en het Noorse model bepaalde eigenschappen heeft waar Nederland van kan leren. Europavorming is namelijk nu 50 jaar bezig en elke keer heeft een land zich een uitzonderingspositie toegeeigend. Elke keer was het met een goede reden. Het is derhalve voor een land als Nederland ("het braafste jongetje van de klas") eens heel goed dat we tegengas geven. Alleen maar instemmen met wat in Brussel gebeurd versterkt onze positie niet, het verzwakt het alleen. Brussel mag en moet voelen dat Nederlanders (hoe klein we ook zijn) goed hebben nagedacht over het Europa van de toekomst. Daarom, reaguurders van GS, stemt TEGEN een administratieve grondwet. Het enige gevolg zal zijn, is dat er weer eens wordt nagedacht binnen Europa. Voor de mensen die denken dat de landen die nu JA stemmen zich eraan zullen gaan houden: het stabiliteitspact was één makkelijke afspraak. Deze werd op de eerste keer dat het pact getest werd (economische malaise)hard omvergelopen en met voeten getreden.

Eskimauh | 24-05-05 | 12:07

Democratie anno 2005:
minister spant zich in voor een te lage opkomst.

SuperG | 24-05-05 | 12:07

Vanochtend zat ik een stevige bolus te draaien, en zoals altijd nam ik het dampende resultaat in ogenschouw. En wat lag daar op de vlakspoeler?
Een bruin euroteken! Snel doorgespoeld...

Boris Borsthaar | 24-05-05 | 12:06

Giving head: Ben Bot!

Doggystyle | 24-05-05 | 12:02

Ben heel erg voor het Zwitsterse model, een klein land dat zich vrij aardig overeind houdt in de wereld..., dus uit de EU, de NAVO etc. etc., neutraal worden..., is helaas niet haalbaar meer voor NL, daavoor hebben we onze ziel al te veel verkocht aan de EU....

brutus68 | 24-05-05 | 11:59

Uhhhm Hoerensloep, Zwitserland heeft wel een leger... Voor de rest heb je gelijk inzake Zwitserland.

Mazzel | 24-05-05 | 11:58

let op, in de Nederlandse media wordt geen woord geschreven of gesproken over het feit dat deze grondwet de basis zou kunnen vormen voor de verenigde staten van europa. Zelfs fanatieke voorstanders in Belgie, Duitsland en Frankrijk geven toe dat de wet een eerste stap is naar die europese staat, maar in Nederland wordt dit feit doodgezwegen. Zelfs de huisartsenstaking van morgen is het gevolg van europa., doodeenvoudig omdat Hoogervorst geld wil weghalen bij de huisartsen, zgn om te bezuinigen maar in "de wandelgangen" worden hele andere argumenten gehoord. Namelijk dat de huisartsen in fucking europa bijna allemaal veel minder verdienen dan hun nederlandse collega's, en ook dat wil "europa" het liefst op 1 nivo krijgen. Het gevolg is dan waarschijnlijk dat de zorg ook het nivo krijgt van de landen waar de artsensalarissen lager zijn, maar dat is niet belangrijk, als wij allemaal massaal ziek worden doodgaan zijn er genoeg oosteuropese arbeiders die ons plekkie voor een prikkie willen innemen. Nederland moet niet alleen massaal NEE stemmen, Nederland moet gaan beseffen dat de EU gewoon 1 groot geldverslinden monster is wat al jaren gedoemd is te mislukken

fuckface | 24-05-05 | 11:58

Echt spannend wat er allemaal bij een NEE gaat gebeuren. Wie nu nog JA stemt heeft gewoon geen gevoel voor avontuur!

John McClane | 24-05-05 | 11:58

Joskha Fischer? Die wil alleen de macht bij de grotere landen leggen. Kijk straks naar stemverhouding binnen Europa. Als Frankrijk en Duitsland en een aantal oost-europese (duits-gelieerde) landen vóór stemt, is het aangenomen. Joschka wil dus heel graag zo'n grondwet. Logisch
Verhofstadt? Leeft al jaren in een twee-talig land. Het enige dat Belgie overeind houdt op dit moment is Europa. Hij kan de wetgeving is eigen land niet op orde krijgen vanuit de federatieve regering en dus gaat hij -logisch- naar Europa kijken, want die liggen naar zijn mening meer in de lijn van zijn partij. Verhofstadt krijgt nu eindelijk de stok om de Walen in eigen land mee te slaan. Echter de Walen willen weer bij Frankrijk horen en -u raad het al- die willen dus óók naar Europa. Verhofstad heeft daarmee een win-win-situatie bereikt.
Nederland? Wie denkt dat een Nee de export verminderd is erg naief. De markten zijn al sinds de EGKS erg op elkaar ingespeeld en er zal echt geen ondernemer kiezen voor Antwerpen ipv Rotterdam omdat Nederland Nee stemt. Zo zullen ook de bollen vloeien naar andere landen. We zullen echt geen uitzonderingspositie krijgen. In het begin lekker veel gezeik en een herpositionering van standpunten in Europa (dan heeft Ben Bot eindelijk echt iets te doen als diplomaat). Ik heb ook het gezeik omtrent Engeland moeten aanhoren rond 1992 (de pound mocht er uiteindelijk lekker buiten blijven).
Nederland moet zich richten op belangrijke thema's in haar binnenlandse politiek en met Europa SAMENWERKEN: synergie moet plaatsvinden op de thema's waar winst is te behalen. Een grondwet in deze vorm waar de macht belangrijker is dan de inwoners heeft naar mijn mening geen zin.
Ik blijf op dit moment zowel inhoudelijk alsook protestmatig voor NEE gaan en ben blij met het paniekvoetbal in de 2e kamer en kabinet: eindelijk voel ik dat mijn individuele stem een keer uit maakt in casu Europa en dat is de eerste keer sinds dat ik stemgerechtigd ben.

Eskimauh | 24-05-05 | 11:57

"Het grote probleem is dat bestuurskundigen en juristen in grote meerderheid voor de grondwet gaan stemmen maar dat de anti-intelectuele stemming in Nederland maakt dat het nee-kamp groter is.".
.
Daar heb je ze weer: "de tegenstemmers zijn ongeïnformeerd en dom". Dezelfde zwartmakerij die gebruikt werd tegen de aanhangers van Fortuyn en Wilders. Jerolimo, ik heb de grondwet slechts deels bestudeerd (met 500+ pagina's is dat ook niet te doen). Wel heb ik verschillende analyses en uittreksels bekeken, en ik kan dan ook rustig beweren dat ik straks goed geïnformeerd kan gaan stemmen. Toch wordt mijn stem een "Nee".
.
De tamelijk goed in de gaten gehouden Nederlandse regering (van welke kleur dan ook) is al niet te vertrouwen als ze hun vieze, belerende vingertjes in allerlei zaken willen steken waar ze eigenlijk met hun tengels van af moeten blijven. Van de huidige Europese staatsinrichting, waar veel minder controle op is, verwacht ik nog veel ergere dingen (ook al komt er wel eens wat goeds uit). Als de unie door het aanhouden van vetorecht een besluiteloos clubje wordt, is dat wellicht een blessing in disguise.
.
Europa heeft een échte grondwet nodig; een paar A4tjes begrijpelijke, bondige tekst zoals de Nederlandse of de Amerikanse grondwet. Laat ons daar maar eens over stemmen; dan kunnen de bestuurskundigen en juristen *op basis van de door ons goedgekeurde grondwet en basisprincipes* klaarkomen op de metersdikke wetteksten die nodig zijn om de details te regelen. Om het volk te vragen om de voorliggende grondwet te beoordelen is idiotie van de eerste orde. Om ze vervolgens te verwijten tegen te stemmen op oneigenlijke gronden is schandalig. De grondwet regelt hoe Europa ingericht gaat worden... als je het niet eens bent met de vorm die Europa nu heeft of dreigt te krijgen, stem dan gerust "Nee", alle dreigementen en beledigingen van het "Ja"-kamp ten spijt.

Muxje | 24-05-05 | 11:56

Van een partij als de VVD verwacht je wat rumoer, dat hoort er een beetje bij. Maar net als je denkt dat alles gezegd is komt de PvdA nog snel even iets roepen, kunne ze dat niet beter samen doen?

ThE_ED | 24-05-05 | 11:56

Jerolimo is een agent provocateur, waarschijnlijk een paladijn van Balkenende.

Mazzel | 24-05-05 | 11:55

Er was zo?n 60 jaar geleden ook een man die graag ein Europa wilde, is voor mij al rede genoeg om tegen te stemmen. Pleur op met je Europa?

kuba | 24-05-05 | 11:54

Kijk eens naar Zwitserland: Geen Europa, geen euro, geen leger, geen open grenzen, geen stabilitietspact, geen Gordon, etc. Doen het economisch toch ook nog heel aardig in deze tijd. En ze hebben nog een mooi landschap ook.

HoerenSloep | 24-05-05 | 11:54

Europa als grootmacht is een speeltje van Duitsland en Vrankrijk.
Wie, denken jullie dat de minister van buitenlandse zaken wordt? Juist, een Fransoos of een Mof.
Laten we ons concentreren op de wereldhandel met o.a. China, waar we geld mee kunnen verdienen, en laat dat Europa maar ten onder gaan aan het gebakkelei wie er voor het gat in de begroting moet opdraaien, dat wij gaan veroorzaken door eruit te stappen.

Keiharde gulden terug
Verzorgingsstaat terug
Alle onterechte steuntrekkers aanpakken, werken met je luie donder zeg ik
Alles wat zich niet aan de samenleving aan wil passen enkele reis richting herkomst
Geen gevangenissen meer maar werkkampen, werken met je criminele reet zeg ik
Grens terug en een waterdichte controle

Eppo | 24-05-05 | 11:53

@hoerensloep: ik mag nu eindelijk een keer nee zeggen omdat ik het niet ok vind dat queen Elisabeth in de ministerraad van europa mag zitten. Ik wil een democratisch Europa zonder baantjes en functies die door erf opvolging geregeld worden. Daar gaat dit sukje papier zeer zeker over nu

Thygros | 24-05-05 | 11:53

@jerolimo> als je mij nog een keer uitmaakt voor kaalkopje kom ik je opzoeken met een botte roestige tondeuse.

superjan | 24-05-05 | 11:51

Dus waar zal het koningshuis deze keer naartoe gaan als het misgaat, vast wel naar noorwegen ofzo die doen niet aan de eu

Mellorenz | 24-05-05 | 11:49

Iets veel ergers! Lees zojuist dat bij een ongeluk 28.000 liter bier over een Duitse Autobahn is weggestroomd! Dat zijn 100.000 biertjes!

wimpie | 24-05-05 | 11:49

Een 2e referendum?

Volgens mij wil Woutertje ons gaan conditioneren, opdat wij alles slikken, dat Den Haag over ons uitstort.

Bij het eerste referendum krijgen we een polsbandje om. Stem je "Ja", dan gaat er een deurtje open en krijg je een beloning.
Stem je "Nee", dan krijg je een stroomstoot van 220 Volt en mag je nog een een keer opnieuw stemmen. En dit net zo lang tot we unaniem "Ja" gestemd hebben.

Heb nu heel veel over de grondwet gehoord en gelezen en de grondwet zelf ook en kan hier maar 1 ding uit concluderen.

NEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!

Fat Bastard | 24-05-05 | 11:48

@Thygros:
Ik krijg echter niet de indruk dat dat pak papier daar over gaat. En een heleboel met mij. En zeg maar nee, dan krijg je er 2 ;)

HoerenSloep | 24-05-05 | 11:47

Jerolimo klinkt als de overslaande plaat van mijn tante Peut uit Moerzeke.

Brusselmans | 24-05-05 | 11:45

De referendum vraag wordt waarschijnlijk alsvolgt geformuleerd: "Bent U tegen de nieuwe grondwet?"

Lekker Belangrijk© | 24-05-05 | 11:43

@hoerensloep:In de grondwet wordt geregeld hoe we in euroopa met elkaar omgaan, het hebben over europa en of we dat willen is dus een logisch deel van de discussie. Ja een aantal werkt nu ook al zo, maar daar is me toen niks over gevraagd. Nu ligt er een dikpak papier waar een aantal dingen waar ik het al jaren niet mee eens ben wordt geregeld en waar ik nee tegen mag zeggen.
En met een beetje mazzel zelfs twee keer begrijp ik ;-P

Thygros | 24-05-05 | 11:41

De enige die het afleggen in het klipje zijn de meiden in 't doorzichtig paarsch... de rest bestaat niet.

Deepnez | 24-05-05 | 11:39

@zakkenvuller: Degene die mij kan overtuigen om voor deze wet te stemmen moet nog geboren worden, deze wet is een monster een democratisch gedrocht

Thygros | 24-05-05 | 11:38

@jerolimo Hou op met die onzin! Mensen die hebben gestudeerd; juristen en politicologen zijn juist tegen. Tuurlijk leg je Europa lam met Veto's. Maar deze draak van een grondwet is zeer ondemocratisch en een gevaar voor Nederland en Europa. En dat zinnetje van de verveelde yuppen begint te vervelen.

Lucifer | 24-05-05 | 11:38

Jammer dat deze discussie wederom gaat over Europa, de Euro en de gevolgen daarvan. Het referendum gaat echter over de Europesche Grondtwet. Ik weet niet of er iemand wel eens gekeken heeft naar de Nederlandsche: daar staan een aantal basisafspraken in over hoe we in Nederland met elkaar omgaan. De Europesche grondwet is echter qua volume gelijk aan het telefoonboek van Nijmegen. De afspraken die we in Nederland gemaakt hebben kunnen toch nooit zoveel afwijken van de afspraken die in Europa gemaakt zouden MOETEN worden?

HoerenSloep | 24-05-05 | 11:38

Filmpje speelt niet bij mij. Wat voor codec heb je daar voor nodig?

Jelmer | 24-05-05 | 11:37

Thygros 24-05-05 @ 11:33

jerolimo liegt gewoon, net als alle andere mensen die ervoor zorgen dat we uiteindelijk ja zullen stemmen. of hij is een meeloper en dus dom.

ZakkenVuller | 24-05-05 | 11:36

@jerolimo: en schei nou eens uit over verveeld yupjes, schelden geeft alleen aan dat je inhoudelijk niks toe te voegen hebt, net als Balk

Thygros | 24-05-05 | 11:35

Wij Nederlanders zijn goed in ouwehoeren, maar ook goed in het ophouden van onze eigen broek.
Die Euro's wil ik best neerleggen voor het in stand houden van de verzorgingsstaat, voor de minder bedeelden in ons land en vooral voor de armsten der armen in Afrika.
Dit referendum geeft mij, en velen met mij, de mogelijkheid om mijn afschuw over die hele Europakliek te uiten.
Opzouten zeg ik.

Eppo | 24-05-05 | 11:33

@jerolimo: je lult een hoop en je zegt niks, duidelijk iemand die denkt te weten hoe politiek werkt: Mijn vraag leek me simpel: als je nu zegt dat het onwerkbaar is om zonder verdeelsleutel en met al die vetorechten de boel vastloopt, dan ben je dus tegen deze grondwet die voor een wijziging daarvan een DUBBELE unanimiteit nodig heeft.
Als je dus zegt dat deze wet nog lang niet perfect is en dat er later aan gesleuteld kan worden lieg je of ben je dom

Thygros | 24-05-05 | 11:33

Als ze volgende week het luchtalarm af laten gaan weten we we hoe laat het is ... www.tiscali.nl/content/article/nopme/2...
Alle ramen en deuren sluiten en keihard nee roepen

Snijbonenmolen | 24-05-05 | 11:32

Ik vind het wel grappig dat geenstijl eerst zo afgeeft op dat holocaust filmpje van de VVD en dan zelf met een niet veel minder irritant filmpje komen als 'tegenwicht' ofzo? De diepere betekenis daarvan is mij wat ontgaan...

patricksavalle.com | 24-05-05 | 11:30

De pleuris met:
Europa
de Euro
Balkenende
De PVDA
Het CDA
De godvergeten zakkenvullers

ultra-links | 24-05-05 | 11:30

@Thygros

Gisteren stelde ik Margot Kranenveldt (LPF) de volgende vraag:

Hoe bestuur je een lichaam met 25 landen met instandhouding van veto's (Er worden er 61 afgeschaft). Vier van de aanwezige politici in het betrefende debat waren politicoog en begrepen de vraag dondersgoed. In de democratietheorieën wordt er geen antwoord opgegeven maar er zijn natuurlijk ook andere politieke systemen.

Naast mevrouw Kranenveldt kreeg SP parlementslid van Bommel het zichtbaar benauwd. Hij is namelijk ook politicoloog.
Het gewauwel van Kranenveldt oogste een hoop hoongelach.

Het debat bracht de aanhangers van het grondwet nee kamp niet wat ze er van verwacht hadden. Jan Jacob van Dijk (CDA), Boris van der Ham (D66) en Alexander de Roo (groenLinks) veegden de vloer aan met Daniël de Jong (Grondwet nee) en de eerder genoemden struikelaars.

Het grote probleem is dat bestuurskundigen en juristen in grote meerderheid voor de grondwet gaan stemmen maar dat de anti-intelectuele stemming in Nederland maakt dat het nee-kamp groter is.

Een treurig beeld met dank aan de verveelde yuppen van geen stijl, de nationaal-maoisten van Marijnissen, de kaalkopjes van wilders en onze ggggggggrrrrrrristelijke vrienden van de veluwe.

Jerolimo | 24-05-05 | 11:29

ja leuk filmpje, lees; diashow met klote muziek...
en wat een NEE gezeik weer, Joschka Fisher heeft gewoon gelijk, ik ga voor JA

MILF | 24-05-05 | 11:28

volgens mij zijn de ja stemmers ook alleen de genen die ervan profiteren want ik heb nog geen enkele arbeider gehoord die zijn pleuro ,s met hard werken en weinig verdienen bij elkaar moet zien te krijgen ja zegt tegen die zogenaamde grondwet ze zeggen allemaal NEE .
hoe zou dat toch komen,onvrede??
ik stem NEE.

loewende koe | 24-05-05 | 11:27

Alsof het verwerpen van de grondwet het verwerpen van samenwerking betreft. Natuurlijk is Nederland afhankelijk van het buitenland voor de economie en natuurlijk moeten we in een globaliserende wereld samenwerken. Maar dat gebeurt al lang. Het is al lang ruk en met die grondwet blijft het ruk, alleen dan nog meer ruk.
Maar als Bos vindt dat bij een Nee de stemming over moet, kunnen we helemaal massaal nee komen stemmen om ons ongenoegen over de gang van zaken te uiten.

the_Tzar | 24-05-05 | 11:26

Ik ben een beetje anti denk ik.

Als ik alle tegen argumenten hier op GS weer lees denk ik wat een onzin, ik ben toch maar voor.

Als ik de regering hoor met alle voor argumenten en de holocaust bangmakerij denk ik ook wat een onzin, ik ben toch maar tegen.

spooky | 24-05-05 | 11:25

@ zakkenvuller
.
de VS van A zullen ons keihard laten vallen als ze het zouden willen. ik heb daar absoluut geen twijfels over.

kolonel klootoog | 24-05-05 | 11:25

Let op, als ik president ben zul je een zien hoe snel wij uit Europa zijn.

Ik wil best ja zeggen tegen die grondwet Jeronimo, als ik daarna maar direct ja mag stemmen om Europa te verlaten.
Maar je weet best hoe dat politieke gekonkel verloopt, maar men onderscht de macht van de massa die gemobiliseerd wordt.

Eppo | 24-05-05 | 11:24

Het systeem hier begint op VS te lijken. Nederland, het land met de minste kiesmannen. Who Cares About Our Country? NIEMAND, Behalve WIJ... Ik begin het zat te worden dat we in dit land steeds achter de anus van Europa lopen. En dat hebben we vooral te danken aan het feit dat die balkenende geen charisma heeft. Hij wordt nog uitgeluld door zijn eigen kroost. Ik haat meeloper gedrag. Kom op, we gaan weer boten maken. OORLOGSboten! En we vallen elk land binnen dat geen moer meer om ons geeft.

Imhotep | 24-05-05 | 11:24

psst... oorlogje? o/t

Kamp schaft alsnog korvetten aan

DEN HAAG Minister Kamp is bereid enkele korvetten te kopen. Die kleine schepen zijn goed toegerust voor het bewaken van de kust. In ruil daarvoor stoot hij een aantal fregatten van de marine af.

Kamp komt zo tegemoet aan de wensen van de Tweede Kamer. Die wilde de korvetten al langer aanschaffen, maar de minister zag daar aanvankelijk niets in. Eind vorig jaar wilde hij alleen toezeggen dat hij de kosten zou onderzoeken.

De kosten zijn inmiddels bekend en de conclusie van het onderzoek is dat de schepen toch kunnen worden aangeschaft. Kamp licht de Tweede Kamer vandaag in over de koop van de korvetten.

Mazzel | 24-05-05 | 11:23

@Jerolimo we kunnen nu ook uit de EU stappen dombo moeten we alleen volgens het verdrag van Nice de verkregen gelden terugbetalen, kunnen we gelijk er een claim achteraangooien voor betaalde gelden.

Lucifer | 24-05-05 | 11:23


Volgens de voorstanders is er door de grote van de Unie nu een onwerkbare situatie ontstaan en moeten er daardoor verdeelsleutels ed komen , daarnaast is er een groot aantal veto's afgenomen zodat 1 land de boel niet meer kan tegen houden. Tot zover ben je het met me eens toch?

Voor een wijziging van deze "grondwet" is een dubbele unanimiteit nodig..... Deze verzameling van verdragen zal dus nooit meer gewijzigd kunnen worden. Want juist het feit dat het schijnbaar onmogelijk is om alle gezichten dezelfde kant op te krijgen is 1 van de zgn voordelen van deze wet.
Ieder normaal denkend mens snapt dat en stemt dus tegen, juist om europa werkbaar te houden

Thygros | 24-05-05 | 11:22

@ZI
Waar ben je bang voor, oorlog? Niet bang zijn, want Nederland is NAVO lid, zoals alle europeesche landen. En in de NAVO heeft Amerika het nog voor het zeggen. En WIJ hebben goed gescoord door altijd met Amerika EENS te zijn. Die laten ons echt niet zo gemakkelijk vallen als je denkt.

En idd: de europeesche grondwet heeft als doel een tegengewicht te zijn voor Amerika (een soort groot Frankrijk-Duidsland) terwijl Nederland transatlantisch denkt en ook is. Wij hebben dus niks aan de grondwet en verlierzen ermee de speciale positie die we nu hebben.

En tegen Amerika hebben wij geloof ik nog nooit oorlog gevoerd terwijl de zgn. europeesche bloedbroeders ons nog geen 60 jaar geleden hebben geprobeert te annexeren (dld) of als provincie hebben beschouwd (fr).

ZakkenVuller | 24-05-05 | 11:21

@Eppo 11:01:
"en annexeren dat zuid nederland (vlaanderen dan eh?, die walen mogen ze houden)"
Neee, we hebben nu al reserve Belgen (Limburgers) en dan de echte er ook nog eens bij..

Die BosKaboutert, als mijn zoon geen snoepje mag (NEE!) vraagt ie ut nog een keer (wederom NEE!) Infantiele prutserT

HoerenSloep | 24-05-05 | 11:21

Laat die buitenlandse politici toch thuis. Als het kabinet een beetje verstandig is,legt het de referendum uitkomst ongezien naast zich neer.

Je gaat toch niet luisteren naar de stem van een stelletje ongeinformeerde, eurofobe blaatapen.

the saint of hippo | 24-05-05 | 11:20

@tiswat: hoewel het "Nee"kamp ook steeds meer een schreeuwlelijk wordt, moet ik als vorostander van ee/de grondwet bekennen dat de ongecoordineërde slechte acties van zowel het Ja-kamp als allerlei vage lossse politici er ook wat van kunnen. Neem nu die Barosso; zeggen dat we meer moeten betalen straks: naast belachelijk is dat ook nog eens ontactisch als hij dan ook nog eens een Ja verwacht.

Ik krijg toch steeds meer de neiging om Nee te stemmen omdat de enige die zich druk lijken te maken om de grondwet de Nederlandse kiezer en Balkenende zijn, en dat voor de rest eigenlijk niemand er mee bezig is en maar vanalles roept.

ThE_ED | 24-05-05 | 11:20

Ik wil de politiek in, waar is Geert?

Eppo | 24-05-05 | 11:19

@Eppo

Op dit moment kunnen we helemaal niet uit de EU stappen.
Die mogelijkheid staat overigens wel in de nieuwe grondwet....

Lekker schoppen tegen alles wat beweegt zonder enig idee te hebben....

Jerolimo | 24-05-05 | 11:19

@jerolimo: met schelden en gaan verzinnen wie er tegen zijn en die namen geven als nationaal maoisten red je het niet hoor. Ben jij de speechschrijver van Balk soms? zou verklaren waarom het nee kamp groeit

Thygros | 24-05-05 | 11:19

ha gezellig! geneuk met cijfers, altijd al een fan van geweest.
.
verder vind ik dat woutertje bosch zich echt kapot mag gaan lopen schamen. wat een ongelovelijke, arogante, pedante, stinkende kudthufter is het. een tweede referendum, hoe verzint ie het. en dan mogen zeker alleen de mensen die ja gestemt hebben stemmen.
.
buig maar voorover wouter, jp, ben, en opperscout donner. over een week word jullie aarsch door het neerlandsche volk hard en vakkundig uitgewoond.

kolonel klootoog | 24-05-05 | 11:17

Volgens mij is dat hele Europa verhaal bij ons ontstaan: De Bene fucking lux! Tijd dat er eens naar ons wordt geluisterd dus. De founding father van het hele Europese gepeupel.

NeoT@knet | 24-05-05 | 11:17

@Jerolimo

De opbrengst begint inmiddels duidelijk te worden:

Visserijvloot om zeep geholpen
Landbouw op sterven na dood
Veeteelt weggereguleerd (kijk voor de gein eens naar de handhaving van de regels, wij zijn echt de enigste)
en met de Euro zijn we keihard genaait voor mininmaal 15%.
Als je buiten goed luistert hoor je de Engelsen schateren van de lach.

Kijk naar Noorwegen.
Ik zeg:

Er is prima te leven zonder Europa.

Laten we er rap uitstappen.
Ik wil inderdaad een tweede referendum
namelijk:

EUROPA JA OF NEE

Eppo | 24-05-05 | 11:16

Wat een Bullshit met een hoofdletter B! Volgens mij is elke naam in de politiek die met een B begint een teken voor meeloperij. Balkenende, Bos en Bot. De 3 idioten...

Imhotep | 24-05-05 | 11:16

Argumenten om nee te stemmen zwakken behoorlijk af. Stem nee en zet de Nederland in de achteruit. Misschien vangen we de boefjes dan wel. Stem nee en de rest van Europa zal instemmend knikken. Nederland wil niet mee? Blijf maar lekker in je kikkerlandje zitten. En die paar centen mag je ook wel houden. Europa gaat vol gas vooruit. Wil je toch meedoen? Stem dan ja!

tiswat | 24-05-05 | 11:16

@Eppo
Het aantal ambtenaren in de EU is lager dan dat in Amsterdam.
In Amsterdam is dat aantal de laatste drie jaar met 10% gestegen terwijl het aantal externen explosief steeg.
De EU heeft geld over gehouden en dat terug gestort.

Terwijl een coalitie van nationaal-maoisten, kaalkopjes, verveelde yuppen van geen stijl, zwartekousenkerkbroeders en ander ondemocratisch gespuis u ander doet geloven gaat u daar helemaal niet over stemmen.

Jerolimo | 24-05-05 | 11:15

Ik heb het probleem dat ik voor de grondwet ben maar het is zo moeilijk dit vol te houden als ik het paniek voetbal van de 2e kamer ziet. Ik zie de noodzaak in van Nederland handelsland om mee te gaan in de grondwet, daarom stem ik ja omdat nee geen optie is. Daarnaast is het volgens mij erg nodig dat er een strenger ruimtelijke ordening, milieu en waterbeleid komt op Europees niveau. Maar ik ben niet gerust, vooral niet als Hofstad zegt dat de grondwet best door kan gaan met ons nee. 1 klein landje tegen en de europese trein raast gewoon door en wij hebben niks meer te vinden. Moet ik dan toch maar nee stemmen terwijl ik inhoudelijk voor de grondwet ben?

spooky | 24-05-05 | 11:15

@.. Zapper
Gulden, grenzen en Nederland terug? Goed idee man! Precies waar een open economie die afhankelijk is van buitenlandse handel op zit te wachten. Ideaal model. Maar wat bedoel je eigenlijk met 'Nederland terug'? Wat ben je precies kwijt?

Tiepe | 24-05-05 | 11:15

Zalm: "Er is geen sprake van dat de "gulden" weer terugkomt". OK, dan stem ik "ja" op voor waarde dat we het engelse pond invoeren.

Lekker Belangrijk© | 24-05-05 | 11:14

@jerolimo: Dus als we nu niet mee doen besparen we per inwoner 180 euro en daarnaast blijven we die opbrengst houden das dan dus een verbetering van 1620 euro de man.
Onzin redenatie ik weet het, maar de jouwe ook, Eppo gaf aan dat het voor Belgie logisch is om ons er bij te willen houden.
Nederland profiteert van de unie das zeker waar, maar das geen reden om voor deze grondwet te stemmen, want we profiteren er nu al van weet je nog

Thygros | 24-05-05 | 11:14

Je moet het de de politici in europa nageven, ook zonder de enigszins stemmingmakende berichtgeving lijtk men er alles aan te doen om je maar Nee te laten stemmen. Volgens mij wil men helemaal geen Ja.

ThE_ED | 24-05-05 | 11:13

Revolutie !
Anders wordt Nederland het Limburg van Europa.

frenske | 24-05-05 | 11:11

Toch raar, ik dacht altijd dat in een democratie de volksvertegenwoordigers het volk en hun mening vertegenwoordigden?

Of willen we eigenlijk die "grondwet" heel erg graag met z'n allen?

Tyr | 24-05-05 | 11:11

Dus... we krijgen een tweede referendum bij een NEE ? Krijgen we die ook bij een JA ? Dacht het niet.
Typisch weer voor het kersverste bananenrepubliekje van deze aardkloot.

diepgraver | 24-05-05 | 11:10

En die 180,- pleuro wordt ook nog eens opgehoest door het werkende deel van NL, en dat zijn er geen 16 miljoen.
Dus u weet waarvoor u ploetert?
Juist, voor de halfjaarlijkse verhuizing van Brussel naar Straatsburg en vice versa, voor het dichten van de begrotingsgaten van die corrupte cijferverdraaiende klootviolen zoals Duitsland, Frankrijk, Italy en Griekenland.
Hoe dacht Bos ons te gaan naaien als de rest van die corrupte bende er al tot aan de twaalvingerige darm inzit?

Eppo | 24-05-05 | 11:09

@Eppo

Nederland is tot 1991 netto ontvanger geweest sindsdien netto betaler.

De ?180 per jaar is niet zo veel als je bedenkt dat Nederland als open economie vooral moet hebben van samenwerken, transport, logistiek, financiële dienstverlerlening en natuurlijk handel.

Bekijk je het van die kant dan is Nederland de grootste profiteur van de EU.

De opbrengst is ongeveer 8x zo hoog als de kosten.

8 = meer dan 1
welteruste Eppo

Jerolimo | 24-05-05 | 11:09

Wat een belachelijke berichtgeving. Fischer dreigt om binnen te vallen.. Lekker FUDden hoor.
Geen wonder dat er bij de poll zoveel reaguurders nee zouden stemmen. Mensen, denk toch na.

pikkevet | 24-05-05 | 11:09

@Thygros
Wist je het niet dan? Dat heet plan B, plan C, plan D t/m ZZZZZZZZZ (oftewel JA)

ZakkenVuller | 24-05-05 | 11:07

Staat er in de grondwet: "Wij zullen andere EU landen niet binnenvallen om alle joden, moslims en andere in onze ogen minderwaardige mensen uit te roeien doormiddel van gas?" Volgens mij niet. Het argument dat we al 60 jaar in vrede leven gaat gewoon niet op. Die 60 jaar hebben we vol gemaakt zonder grondwet, waarom zou dat niet zo kunnen blijven? We zullen ongetwijfeld het leger er niet bij pakken om Frankrijk of Duitsland even een lesje te leren omdat ze gemeen doen, economische belangen en andere verstrengelingen in internationale organisaties zorgen daar wel voor. Daarbij zie ik geen enkel land in Europa het nut inzien van het binnenvallen van een ander europees land. Het enige oorlogzuchtige -westerse- land op de aardkloot ligt aan de overkant van de atlantische oceaan, en wij lopen mee.
Meneertje uit Duitsland misschien bekend met het Rotterdameffect hier in Nederland? Straks worden we een veredelde provincie (jaja, nu nog niet, straks wel, let maar op) en wat krijg je dan? Dat nederlanders (en andere europeanen) zich afzetten tegen europa, willen laten zien dat ze nederlander zijn. Wat krijgen we dan? De grootste bonje met Fransen, Belgen etc. We kunnen best met Europa samenwerken, maar we hoeven niet als een stel debielen elkaar in de kont nemen tot we allemaal 1 zijn. En voor goede samenwerking hebben we geen grondwet nodig.

ZI | 24-05-05 | 11:07

Dus we mogen straks net zo vaak nee zeggen dat het vanzelf ja wordt? een dubbele ontkenning is positief zoeits?

Thygros | 24-05-05 | 11:05

we krijgen die grondwet toch wel, ik moet nog zien dat de tweede kamer het stemadvies van de nederlandse burger overneemt. Ik geloof er geen zak van.

Galileo | 24-05-05 | 11:04

Overigens lijkt het mij erg duidelijk dat nu ook de druk van buitenaf groeit er meer voor HEN in zit dan voor ONS @Eppo

..zapper | 24-05-05 | 11:04

eindelijk een volksopstand tegen die smerige haagsche teringlijers kom op mensen verenigt u en laten we marseren naar de haag en ze uit hun ivoren torens trappen

web_grazer | 24-05-05 | 11:03

Owja, Balkenende wilde toch ook graag weten wat we dan willen? Ik wil de gulden terug, de grenzen terug en Nederland terug.

..zapper | 24-05-05 | 11:03

Seau Fleisch, nieuw videobewerkingprogramma gekregen voor je verjaardag?
Ziet er wel strak uit.

Koos Smakeloos | 24-05-05 | 11:02

Bij een ja lijkt het me verstandig dat de werkende kant van nederland maar moet gaan staken

Mellorenz | 24-05-05 | 11:02

Even resumeren:

Bijdrage per hoofd bevolking;
NL 180,-
SE 94,-
DU 71,-
FR 30,-
en last but not least
BELGIE - 142,- EURIES!!!
Ja, u leest het goed, die Belgen krijgen 142,- euries per belgenkop per jaar.

U begrijpt nu wellicht waarom Verhofstede en de rest zo bezorgd is ...?
Zo'n onnozele melkkoe als NL krijgen ze nooit meer.
Ik zeg REVOLUTIE, en annexeren dat zuid nederland (vlaanderen dan eh?, die walen mogen ze houden)

Eppo | 24-05-05 | 11:01

Straks gaat onze levensvermoeide, chronisch (in hoofd) zieke (zonder uitzicht op een verbetering van leven) premier Balkenende ons vertellen dat we beter weg kunnen blijven als we NEE willen stemmen.

Ga lekker een spuitje halen!

ZakkenVuller | 24-05-05 | 11:00

Ik vond wat die belg zei anders wel best verstandig klinken

Toine Rorije | 24-05-05 | 11:00

Machthebbers houden niet van democratie.

Iovanni | 24-05-05 | 10:59

Bah Bah Bah... De EU begint mij zo langzamerhand te irriteren. Als die Bos gelijk krijgt met opnieuw stemmen, roep ik iedereen in NL op om tegen te stemmen. Als dit zo door blijft gaan emigreer ik naar Noord Korea

Imhotep | 24-05-05 | 10:59

De beeldenstorm in herhaling

Mellorenz | 24-05-05 | 10:58

ach kijk nou de verknipte patricksavalle, is wederom ontslagen blijkbaar en heeft tijd om te regaeren. Rustig maar jongen, komt wel goed met je.

Jedebielebroertje | 24-05-05 | 10:58

Bweeh, revolutie is zooo 1917...

ThE_ED | 24-05-05 | 10:56

Talking head mv talking heads en dat bracht ons slechts bij de road to nowhere

Mellorenz | 24-05-05 | 10:55

Alsof dat domme, amateuristische filmpje er iets mee te maken heeft.

patricksavalle.com | 24-05-05 | 10:54

OKe, ik stem wel ja, als die campagne dan maar eens ophoudt!

vancum | 24-05-05 | 10:52

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl