Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

EU-land Polen: abortus = gevangenisstraf

Vrouwen in Polen gaan vandaag massaal het werk neerleggen. Want orthodoxe katholieken hebben het voor elkaar gekregen om de abortuswetgeving in het EU-land terug te draaien naar standje 1950: vrouwen mogen alleen nog een abortus als er sprake is van een levensbedreigende situatie voor de vrouw. In alle andere gevallen geldt er een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar voor vrouw en arts. Religieuze fucknuts, ze staan altijd garant voor conservatie vrouwen- en kinderhaat. Als je in Polen zwanger raakt na een verkrachting, dan krijg je voortaan drie tot vijf jaar celstraf als je abortus laat plegen. Ook als je daarvoor naar een ander EU-land reist. Buitenbaarmoederlijke zwangerschap? Mag niet afgebroken worden. Zelfs vrouwen die een miskraam krijgen mogen de zware emoties wellicht verwerken in de gevangenis, want wellicht hebben ze het zelf opgewekt. Achterlijke cultuur hoeven we helemaal niet te importeren. We hebben het allang binnen de grenzen van de EU in de vorm van katholieke kneuzen die vrouwen even al hun beschikkingsrecht afnemen in Polen.

Reaguursels

Inloggen

Trouwens, een foutje van mij. je hebt niet gezegd dat mensen dachten dat de aarde plat was. Mijn fout.

De enige mensen in de middeleeuwen die de beschikkimg hadden tot boeken waren mensen in de kerk. Je kan er niet onderuit te accepteren dat wetenschap voor een groot deel is ontwikkeld door mensen binnen de kerk ondanks dat er ook altijd krachten binnen de kerk bestonden die dit tegenwerkten. Ironisch maar waar.

spinoza999 | 04-10-16 | 20:13

@ Dijkbewaker

Ik adviseer je de boeken te lezen van Tom Holland. Vanaf Persian Fire, Rubicon, Millenium en In the Shadow of the Sword. Je zult begrijpen dat de tijd voor het monotheisme een tijd was zonder medelijden en vergevingsgezindheid. Het was een wereld waar jij niet in zou willen leven. Monoteisme was een quantum leap in de ontwikkeling van de mens. Ik ben een aantal jaren geleden ook net als jij heel negatief geweest over geloof maar zoals niks in het leven zwart wit is zo is ook geloof dat niet. Voor het eerst noemden mensen elkaar broeders ookal woonden ze kilometers van elkaar vandaan.Dat was een primeur. Aangezien er maar 1 god was volgde logischerwijs dat iedereen onder die god gelijk was. Naast een religieuze revolutie was monotheisme nog meer een sociale revolutie. Het is trouwens gewoon moeilijk om jou in een paar regels te overtuigen maar ik kan je zeggen dat de opmerking over religie uit de praktijk wil zeggen dat zaken als huwelijk, overspel etc die door de kerk werden gewaarborgd goed waren voor een gemeenschap die wil groeien en floreren.

Begin nu eens met die eerste link die ik heb neergezet.Je praat Hitchens na en hebt verder zelf heel weinig uitgezocht. Laat ik zeggen dat ik Hitchens ben ontgroeid wat dit onderwerp betreft en ik zou hem graag een paar vragen willen stellen als hij nog in leven zou zijn. Ook had ik een debat tussen hem en Tom Holland wel willen zien. Het enige waar ik het volledig met hem eens ben is dat god niet bestaat en dat is het ook. Trouwens, zijn boek God is not great staat in mijn boekenkast. Ik adviseer je ook andere geluiden te horen.

Trouwens, het is een mythe dat mensen 600/700 jaar geleden. dachten dat de aarde plat was.Iedereen die een beetje opleiding had wist dat de aarde rond was.

en.wikipedia.org/wiki/Myth_of_the_fla...

De kerk was als elke andere organisatie tegen iedereen die haar macht uitdaagde. Het was niet perse tegen wetenschappelijke ontwikkeling. Ook is het zo dat van alle monotheistische geloven het christendom het meest open is geweest voor verandering. Zo open dat het zichzelf vrijwel heeft opgeheven.

Kijk nou naar die links. Ik weet zeker dat het weer nieuwe horizons voor je zal openen.

spinoza999 | 04-10-16 | 20:04

Beste dijkbewaker, graag goed lezen.

Als u stelt dat religie de bron van alle kwaad is, dan wijs ik u erop dat de grootste massamoordenaar hun moordwerk om niet-religieuze redenen hebben gedaan. Hoewel, Stalin richtte in 1929 de 'Militante Vond van Atheïsten op' (duizenden moorden op Gelovigen en Co). Dat moorden zal hij dus echt niet alleen vanwege zijn snor hebben gedaan. Kortom, religie is niet de grootste bron van het kwaad. Op z'n minst zijn er ook andere bronnen aan te wijzen.

En nee, ik plaats evolutietheorie niet in 'het beklaagdenbankje'. Als u goed leest, dan begrijpt u natuurlijk best dat ik wil aantonen dat elke theorie/ideologie m i s b r u i k t kan worden (en ja, sociaaldarwinisme heeft wel degelijk met Darwins ideeën te maken).

Wat betreft het tegenhouden van 'alles' door het christendom, dat is weer zo'n haatheistisch sprookje van de weleerwaarde demagogen Dawkins, Harris en Hitchins. U wilt weer terug naar de pederastie, slavernij en kinderoffers in de humane Romeinse en Griekse cultuur? Toch maar mooi gecorrigeerd door het christendom. En weet u niet dat veel grote wetenschappers gelovig waren (o.a. Kepler, Copernicus, Boyle, Pascal, Ampère, Ohm, Pasteur, Maxwell, Leibniz) en zijn (o.a. Cees Dekker, Francis Collins)?

Dus beste dijkbewaker, kom toch achter uw dijkje vandaan en laat u verrassen. Zelfs toonaangevende atheïsten als Anthony Flew en A.N. Wilson hebben uiteindelijk toe moeten geven dat religie nog zo gek niet is.

Pietje Leuter | 04-10-16 | 15:41

Zo zie je maar weer eens wat een geweldige landen men in Brussel heeft uitgenodigd om uit onze ruif te komen mee-eten.
Polen, Hongarije, Griekenland, en godweetwatvoor andere rommel nog staat te wachten op het EU-lidmaatschap.

mallekater | 04-10-16 | 15:07

spinoza999 | 04-10-16 | 09:28
Religie komt hoofdzakelijk uit de praktijk.
-------
Om onverklaarbare fenomenen en andere zaken aan goden toe te schrijven.
God van de donder: leuk overzicht van dit soort goden:ttps://nl.wikipedia.org/wiki/Dondergod, Odin/wodan: oppergod Kleine selectie:enz.https://nl.wikipedia.org/wiki/Germaanse_goden
------
waarom wij veel te danken hebben aan het christendom, dat eigenlijk atheisme voortkomt uit het christendom.
-----
haha, het christendom heeft niets anders gedaan dan elke vooruitgang tegen gaan. Onderzoekers die tegen de kerkleer ingingen werden vervolgd. Het is ONDANKS de enorme onderdrukking en vervolging dat wetenschap zich ontwikkeld heeft, en dan met name natuurkunde en op de tweede plaats nog maar heel kort geleden: biologie.
Het idee dat niet de aarde maar de zon het middelpunt van ons zonnestelsel is was een doorn in het religieuze oog. Iedereen kent toch het verhaal van Galilei en copernicus over hoe de kerk en inquisitie de ketters behandelden.
Religie is een manier om macht uit te oefenen. En iedereen die daar aan toornt is een potentiële vijand. Alleen dankzij het hardnekkig volhouden van individuen die met BEWIJS kwamen hoe de wereld echt in elkaar zit was er op een gegeven moment geen houden meer aan. Maar nog steeds zijn er genoeg religie idioten die denken dat hun bijbel de verklaring is voor alles. Over de islam heb ik het niet eens. Dat zit nog ergens in de zwarte middeleeuwen een ultieme wrede waanzin na te spelen.

dijkbewaker | 04-10-16 | 14:11

@Gazbrom | 03-10-16 | 20:00 U bent in zoverre hypocriet dat u het woord "moord" in de mond durft te nemen als het gaat over een klompje cellen dat nog niets is, niets was, niets kan en niets wil, terwijl u compleet voorbij gaat aan de levens die verwoest worden, of drastisch in kwaliteit dalen door uw bekrompen mening dat alle kinderen maar gered moeten worden. Abortus is namelijk OOK een daad van moederliefde, want de moeder erkent dat het kind beter af is als het nooit geboren wordt. Dat laatste lijkt maar niet tot u door te willen dringen, omdat u de moeite niet eens wil nemen om hierover en over de bijbehorende implicaties na te denken.

Dit toont hypocrisie en het gebrek van redelijkheid en empathie aan jegens de vrouwen die er heel blij mee zijn dat zij een zwangerschap niet hoeven te volbrengen.

Ik kap de discussie dan nu ook af, want met onredelijke mensen is geen land te bezeilen.

Rest In Privacy | 04-10-16 | 12:07

Het enige punt waar ik me wel in kan vinden, is dat abortus niet "te makkelijk" c.q. als alternatieve anticonceptie moet worden ingezet. Men moet wel zelf initiatief nemen tegen ongewenste zwangerschap (lees: voorbehoedsmiddelen). Maar deze wet gaat veel te ver, en wel omdat:
- Anticonceptie faalt ook wel eens. Een condoom kan scheuren, dan maar je school afbreken en huisvrouw worden?
- Wat als je verkracht wordt? Samen met je verkrachter een gezinnetje stichten? In katholiek Polen is ongetrouwd (laat staan alleenstaand) een kind krijgen nog steeds taboe. Behalve dat je opleiding danwel carriere vervliegt of op z'n minst veel moeilijker wordt, loop je ook met een stigma rond.
- Wat als al bekend is dat je kind nul overlevingskansen heeft? Een orgaan heeft zich niet ontwikkeld bijvoorbeeld. Dan toch maar verplichten de zwangerschap te voldragen, waarschijnlijk toch een band met het kindje te vormen, om het vervolgens te zien sterven en daar nog veel grotere emotionele problemen van te krijgen dan bij een (toch al heftige) abortus?
- De wet maakt dan wel een uitzondering voor "levensbedreigende situaties", maar in de praktijk zal daar weinig van terechtkomen. Welke dokter durft die diagnose aan met het risico op 5 jaar gevangenisstraf? Ook bij een acute complicatie zal een dokter erg huiverig zijn en op z'n minst wachten op een second opinion, áls hij al durft te helpen. Ik heb ervaring met Poolse dokters en ziekenhuizen, en vooral de wachttijden daar: dan moet de stervende vrouw het toch maar even een paar uur zien vol te houden tot de second opinion er is.

Daarbij komen nog een paar extra argumenten tegen deze wet:
- De straffen zouden ook gegeven kunnen worden wanneer een vrouw naar het buitenland reist om daar abortus te laten plegen. Komt men er later ooit achter dat een Poolse vrouw in Duitsland of Nederland een abortus heeft laten plegen, dan is ze alsnog het haasje. Overigens heeft het overgrote deel van de Poolse vrouwen geen geld voor reis en behandeling in het (dure) buitenland.
- Wie durft nog aangifte van verkrachting te doen? Daarmee geef je als vrouw zelf aan mogelijk zwanger te zijn, en vergooi je dus je kansen op een ongestrafte buitenlandse danwel illegale abortus. Dit is praktisch een vrijbrief voor verkrachters. Natuurlijk zal de regering erg blij zijn met de enorme afname van verkrachtingen in de statistieken!
- Abortus is maar één uiting van het conservatief-christelijke pro-life idee van "bescherming van conceptie tot natuurlijke dood". Dezelfde groepering die de petitie voor deze wet heeft ingediend, is nu bezig met hun volgende ballonnetje: een initiatief om morning-after pillen en überhaupt anticonceptiepillen te verbieden. Deze hormoonpillen zorgen er immers voor dat de vrucht zich niet kan nestelen, maar de conceptie heeft al wel plaatsgevonden, dus moeten deze ook verboden worden! Alleen anticonceptie die conceptie volledig voorkomt zou toegestaan blijven, voornamelijk condooms dus (maar zoals gezegd, zijn deze niet 100% betrouwbaar). Overigens is het in Polen nu al zo dat je "de pil" alleen op voorschrijven en met toestemming van een arts kunt krijgen (idem voor de morning-after pil).

Al met al een enorme stap terug in de tijd, volledig religieus gemotiveerd. Ik denk dat veel mensen die op de conservatief-religieuze PiS-partij hebben gestemd vanwege hun mooie beloftes (extra kinderbijslag, waarvan de financiering een "probleemkindje" blijft, en verlaging pensioenleeftijd, waarvan de financiering überhaupt niet van de grond komt), zich nu achter de oren krabben. Zoals het er nu voor staat zou PiS een nieuwe verkiezing niet overleven, maar men heeft alle benodigde macht om nieuwe wetten te maken (eerste en tweede kamer plus president), plus het Constitutionele Hof (de enige instantie die wetten zou kunnen tegenhouden) zo goed als buiten spel gezet, dus ik gok dat er voor de nieuwe verkiezingen over 3 jaar nog wel wat veranderingen in de kieswetten komen zodat de oppositie het erg moeilijk zal krijgen om de conservatieven ooit nog uit de macht te krijgen (naast de propaganda op de staatsomroep die de publieke opinie in richting conservatief-christelijk stuurt).

johnwoo | 04-10-16 | 12:02

-weggejorist-

HollandMoetBlanker | 04-10-16 | 11:35

@ teje

Ik kan je adviseren ook eens de broer van Hitchens te beluisteren. Ook hij heeft een deel van de waarheid.

Ik heb me de afgelopen jaren doodgelachen om Christopher en respecteerde de man zeer. En ik ben het met hem eens over 1 ding, dat god niet bestaat. Maar dat betekent absoluut niet dat de kijk op het leven die werd overzien door de kerk nutteloos is. Religie komt hoofdzakelijk uit de praktijk. Zo zijn zaken als huwelijk en alle regels die erbij komen voornamelijk ontstaan door trial and error. De meeste regels die de kerk had waren daadwerkelijk goed voor die betreffende gemeenschap. Ondanks dat ik niet geloof in een god kan ik niet anders als ex-geschiedenis leraar dan waarderen wat het christendom europa heeft gebracht. het meeste wat we nu kennen als goed in in onze samenleving komt daarvandaan. Ik adviseer je een paar linkjes te bekijken.

Ten eerste de geschiedschrijver Tom Holland uit engeland die niet gelooft maar heel goed uitlegt waarom wij veel te danken hebben aan het christendom, dat eigenlijk atheisme voortkomt uit het christendom en zeer moeilijk ontstaat uit andere geloven zoals bijv het hindoeisme dat al 3000 hetzelfde is en geen stap verder is gekomen of de islam die al honderden jaren stilstaat. De zaden van atheisme zaten al opgesloten bij de eerste kerkvaders.

Tom Holland
www.youtube.com/watch?v=slWgWgSpjWY

Peter Hitchens
www.youtube.com/watch?v=5e2vFc1AIOA

En een mooie link van een ex-kgb man die in de jaren 80 rusland ontvluchtte en colleges gaf in de states. En zijn verhaal over religie. Zeer interessant.

www.youtube.com/watch?v=ywTljZW87dI

Teje, de realiteit is veel ingewikkelder dan jij hem doet voorkomen.

spinoza999 | 04-10-16 | 09:28

Ik mag het lijen dat we in Nederland terugkeren naar de Poolse wetgeving. Om de baby's, en de moeders, en de vaders.

Lefgozer | 04-10-16 | 04:39

Gazbrom | 03-10-16 | 20:18 Iedereen is een klont cellen. Maar wanneer, pray tell, wordt die klont cellen volgens u een mens? 20 weken? 30 weken? 40 weken? Een jaar na geboorte? Welke arbitraire grens trekt u?
----
Die "arbitraire grens" is wettelijk vastgesteld, wat ik daar van vind heb in nou al een aantal keer gezegd. Verder niet relevant. Het is aan de vrouw die in verwachting is en de arts. En niemand anders gaat daar over.
----
Pietje Leuter | 03-10-16 | 21:56 :
Bent u vergeten dat de grootste massamoordenaars uit onze geschiedenis niet-religieuze personen waren, of zelfs antireligieus/atheïstisch: Mao Zedong, PolPot, Ceaucescu, Stalin en Lenin? (En dan ben ik zo vriendelijk om de heer Adolf H. te B. niet mee te rekenen.) Zij hebben hun uiterste beste gedaan om elke vorm van religie/godsgeloof te elimineren - met alle dodelijke gevolgen van dien.
------
Weer zo'n onzinnige bewering: Welk bewijs is er dat bij niet religieuze personen het niet religieus zijn de oorzaak is van wat dan ook?
.
Dat ze naar de kerk gaan om het mooie glas in loodraam maar niet om te bidden of te zingen?

Niet religieus zijn betekend niet religieus zijn meer niet. Er is GEEN enkel causaal verband tussen niet religieus of atheïstisch zijn en massamoordenaars. Of wat voor moordenaars dan ook. Er is geen heilig atheïstisch boek voor niet gelovigen om het niet geloven met geweld te implementeren. Er zijn wel allerlei politieke ideologieën zoals het liberalisme, marxisme, enz. die religieuze mensen of niet religieuze mensen aanhangen. En vandaar uit de wereld willen"verbeteren". Dat kan ernstige gevolgen hebben. Tijdens de tweede wereld oorlog waren veel Duitsers en Engelsen en Fransen religieus. Dat was de trend toen.
Overigens zijn de meeste religieuze mensen atheïst. Alleen voor hun eigen god maken ze een uitzondering. Alle andere goden, en dat zijn er nogal wat in de loop der tijd bestaan volgens hen niet.
.
het verband tussen evolutietheorie en sociaaldarwinisme/eugenetica. :
-----
Een schandelijk misplaatste uitleg en misbruik van evolutie. Bizar dat u de belangrijkste wetenschappelijk ontdekking wat de kern van leven beschrijft nu nog in een soort beklaagdenbankje plaatst.

dijkbewaker | 04-10-16 | 00:17

Aan alle reacties van de reaguurders blijkt wel dat wat in onze wetgeving is gewaarborgd nog niet eenduidig onder de bevolking ook zo wordt beleefd.

Maar als ui onderzoek blijkt dat het kind niet levensvatbaar is of vrouwen zijn verkracht, mogen vrouwen in Polen da daar wel zelf over beslissen?

Jan, Leiden | 04-10-16 | 00:17

En de vrouwen en jongens in de buik? Hebben zij geen recht om te leven? Abortus is in 9 van de 10 gevallen puur egoisme. Mensen die voor zijn hebben vaak een losse seksuele moraal en denken alleen aan hun eigen bevrediging. Polen gaat hier voor in wat moreel gezien het beste besluit is. Abortus is bijna altijd moord.

nerugaer | 03-10-16 | 23:34

Misschien wordt dit soort maatregelen in Polen wel genomen om te voorkomen dat ze straks een vergrijzing moeten tegengaan door mensen uit Afrika/M-O te importeren.

zwarte_weduwe | 03-10-16 | 23:13

Goed gedaan, Polen! 99% van alle abortussen zijn uit luxe: het komt nu ff niet uit, zo'n kind. Maar op het plaatje staan alleen de 1% uitzonderingsgevallen.

djtdlg | 03-10-16 | 22:58

#heldheino: U schreef: "Het geloof in hogere machten en de georganiseerde vorm (religie) daarvan is de bron van al het kwaad in deze wereld."

Bent u vergeten dat de grootste massamoordenaars uit onze geschiedenis niet-religieuze personen waren, of zelfs antireligieus/atheïstisch: Mao Zedong, PolPot, Ceaucescu, Stalin en Lenin? (En dan ben ik zo vriendelijk om de heer Adolf H. te B. niet mee te rekenen.) Zij hebben hun uiterste beste gedaan om elke vorm van religie/godsgeloof te elimineren - met alle dodelijke gevolgen van dien.

In uw logica zou evengoed gesteld kunnen worden dat de wetenschap de wortel is van alle kwaad. U weet wel: atoombommen, gaskamers en massavernietigingswapens. Maar ook kan gewezen worden op het onmiskenbare het verband tussen evolutietheorie en sociaaldarwinisme/eugenetica.

Geluk is het misplaatste logica. Alle producten van de menselijke geest kunnen immers goed dan wel verkeerd aangewend worden. Het was ook religie die mensen als Theresa, Dr. Martin Luther King, Tutu en Ghandi in staat stelde om te worden wie ze werden - en waarom wij ze nog herinneren.

Pietje Leuter | 03-10-16 | 21:56

@aight. Dat klopt. M'n vriendin is Pools en wij volgen het op de voet. Als de baby sterf tijdens de zwangerschap om wat voor reden dan ook ben je straks direct een verdachte. Daar is nu zoveel door de EU in geïnvesteerd om de wetten te moderniseren.

Videle | 03-10-16 | 20:22

dijkbewaker | 03-10-16 | 19:52
"Nee, het is een egocentrisch standpunt van diegene waaronder u om zomaar over en voor een andermans lichaam en geest te kunnen beslissen."

Dat is nou juist wat u zelf doet: U beslist over andermans lichaam, u doodt een weerloos ongeboren kind. Dat is egocentrisch.

"Een zaadcel is geen baby, een eitje is geen baby en een foetus is geen baby, maar een klont cellen waar misschien ooit een baby van kan komen indien het niet voor die tijd afgestoten wordt."

Iedereen is een klont cellen. Maar wanneer, pray tell, wordt die klont cellen volgens u een mens? 20 weken? 30 weken? 40 weken? Een jaar na geboorte? Welke arbitraire grens trekt u?

Gazbrom | 03-10-16 | 20:18

Nou, dat het HAAR baarmoeder is en niet van iemand anders.
Ook het klompje cellen dat er in zit.
dijkbewaker | 03-10-16 | 17:53

Dat is geen antwoord op de vraag. Wat doet lichtzinnigheid ertoe?

Dat klompje cellen is toevallig wel een mens. Net als u, u bent ook een klompje cellen. Of u dat nou leuk vindt of niet. Een vrouw heeft geen recht om mensen te doden, ook niet als die in haar baarmoeder zitten.

------------------

Tel Aziaat | 03-10-16 | 18:05
"Er zit geen redelijkheid in die vent. Ziet zijn eigen hypocrisie en de fouten in zijn eigen logica niet. "

Precies datzelfde kan ik van u zeggen en dat zou evenveel of weinig waarde hebben.

U probeert mij hypocrisie in de mond te leggen met trucjes als: "maar u zult ook spijt hebben als haren op uw hoofd van uw huidige woorden." Het is u alleen nog niet gelukt aan te tonen dat ik daadwerkelijk hypocriet ben. Tot slot probeerde u het nog met een ad hominem. Jammer. Moet dat nou? We verschillen van mening, maar dat wil niet zeggen dat een van beide hypocriet is.

Gazbrom | 03-10-16 | 20:00

stampertje85 | 03-10-16 | 18:49 'zelfbeschikkingsrecht voor vrouwen'. Wat een egocentrisch standpunt is dat: het gaat er nou juist om of de ongeboren foetus óók rechten heeft, en of een vrouw dus zomaar mag beslissen dat deze dood moet. Het doodmaken van een 5 maanden oude foetus is echt niet zo vanzelfsprekend als je de kille realiteit van abortussen eens met eigen ogen hebt gezien: de baby's ervaren absoluut veel stress, angst en pijn.
---------
Nee, het is een egocentrisch standpunt van diegene waaronder u om zomaar over en voor een andermans lichaam en geest te kunnen beslissen. Het is een persoonlijke afweging van de zwangere vrouw die niemand verder iets aangaat behalve de arts in kwestie en wellicht de vader maar ook die heeft niets af te dwingen.
Zo is het in de wet geregeld, en niet lichtvaardig. Het gaat trouwens NIET over baby's maar over een foetus. Een zaadcel is geen baby, een eitje is geen baby en een foetus is geen baby, maar een klont cellen waar misschien ooit een baby van kan komen indien het niet voor die tijd afgestoten wordt. Daarnaast is er geen angst of stress of pijn bij de foetus omdat het centraal zenuwstelsel nog niet in die mate ontwikkelt is. Men stimuleert een miskraam wat op zichzelf al niet gemakkelijk is te accepteren. Dat geld net zo goed bij een abortus. Het is zwaar en moeilijk voor elke vrouw die in verwachting is om geheel tegen haar natuur in deze beslissing te nemen. Het gaat nooit zomaar. Sinds de voorbehoedsmiddelen is abortus enorm afgenomen. Dus wat dat aangaat heeft de vrouw veel vrijheid gekregen alleen bij mensen die ook wat dat aangaat niet vooruit te branden zijn met hun conservatieve levensvisie worden dochters kwetsbaarder. Voor velen zijn het ook lopende baarmoeders die verder geen rechten hebben.
Die richting moeten we niet uitgaan.

dijkbewaker | 03-10-16 | 19:52

Wie zijn wij om te oordelen? Er zijn ook veel landen die raar staan te kijken naar ons euthanasie beleid.

De Nederlandse maatschappij is niet de standaard en we moeten eens ophouden met dat vinger wijzen naar de anderen.

jezusisonzin | 03-10-16 | 19:07

@Toontje50 | 03-10-16 | 18:30
Let wel: Er staat "zou moeten" een hypothetisch scenario dus. Het is dus geen dreigement of iets vergelijkbaars. Enkel een observatie die in mijn optiek zou bijdragen aan een betere wereld. Gelukkig zit er een gigantisch gat tussen wat wenselijk is en wat in de praktijk gebracht wordt.

Het verschil tussen een historisch figuur en ikzelf is dat ik me alleen maar sterk uit door te zeggen dat zou moeten. Ik ken mezelf goed genoeg om met zekerheid te stellen dat als ik daadwerkelijk aan de knoppen zou zitten die dit mogelijk maken, ik het niet tot uitvoering zou brengen.

Maar het abortusdossier vind ik eigenlijk al een klare zaak waarop wij nooit meer een stap terug moeten zetten omwille van meerdere zeer zwaarwegende problemen waarvoor het beleid zoals het er nu ligt wel degelijk een oplossing is. Zie mijn eerdere tegels onder dit bericht.

En ik ben blij dat er ergens in Nederland nog een medium is waarop wij nog lijnrecht tegenover elkaar kunnen staan en ons zo kunnen uiten, zonder dat er grote gevolgen aan zitten.

Rest In Privacy | 03-10-16 | 19:03

Uiteraard is deze wet belachelijk, maar ik stoor me net zo goed aan de mensen die het onderwerp abortus alleen maar presenteren als een kwestie van 'zelfbeschikkingsrecht voor vrouwen'. Wat een egocentrisch standpunt is dat: het gaat er nou juist om of de ongeboren foetus óók rechten heeft, en of een vrouw dus zomaar mag beslissen dat deze dood moet. Het doodmaken van een 5 maanden oude foetus is echt niet zo vanzelfsprekend als je de kille realiteit van abortussen eens met eigen ogen hebt gezien: de baby's ervaren absoluut veel stress, angst en pijn. Er wordt op dit moment veel te lichtvoetig gedacht over dit onderwerp, alsof abortus hetzelfde morele dilemma is als de pil slikken.: www.youtube.com/watch?v=Z6lcCsxrVYc
En nee, ik ben niet gelovig.

stampertje85 | 03-10-16 | 18:49

@miko: daar hadden ze dan een ejaculatieve seconde eerder rekening mee moeten houden.

Toontje50 | 03-10-16 | 18:33

@Tel Aziaat: iemand aborteren om zijn huidige denkbeelden. Wo und wann hab Ich das mehr gehört?

Toontje50 | 03-10-16 | 18:30

Wat ze in Polen doen, moeten ze zelf weten. Zolang ze daar maar blijven. En oh ja, Nexit nu!

Xukje | 03-10-16 | 18:28

-weggejorist en opgerot-

Roffa Represent | 03-10-16 | 18:12

Ikreaguuralzesjaar | 03-10-16 | 15:18 Alle overige levende wezens plegen nooit abortus. Ze krijgen gewoon een koter die ze keurig opvoeden en vrolijk laten ronddartelen en ze maken zich niet druk van wie ze die koter hebben gekregen.
-----
Nou zo is het niet helemaal in de echte wereld.
Bij roofvogels die 4 jongen krijgen dient het zwakste jong als voedsel indien er te weinig prooidieren zijn
Dus hun koters worden indien gewenst smakelijk opgevreten.
Ook sommige vissen vreten hun eigen eieren op.
En met de hooiwagens is er grote kans dat ze de eigen schattige jongen opvreten. De echte wereld is: Eten en gegeten worden. Niets gaat verloren.

dijkbewaker | 03-10-16 | 18:12

Tja goede vraag, ik citeer Schippers. Misschien per ongeluk toen ze de uitspraak deed een a-policor bril op gehad...

Schippers roemt de Nederlandse cultuur met name omdat vrouwen, homo’s en transseksuelen hier kunnen zijn wie ze zijn. Ze is trots op de Nederlandse vrijheden, de veiligheid en de economische kansen die onze cultuur ons biedt.

Rest In Privacy | 03-10-16 | 18:11

-weggejorist-

Roffa Represent | 03-10-16 | 18:10

@dijkbewaker | 03-10-16 | 17:53
Ik heb het maar opgegeven. Er zit geen redelijkheid in die vent. Ziet zijn eigen hypocrisie en de fouten in zijn eigen logica niet. Precies wat allerlei religieuzen altijd doen.

Kom maar door met die strikte scheiding van kerk en staat!

Rest In Privacy | 03-10-16 | 18:05

Als Hongarije een referendum mag houden, dan mag Polen ook zelf beslissen over abortus. Nee, ik ben niet voor het verbieden van abortus, maar in Polen is men doorgaans iets strenger katholiek dan de weinigen in Nederland die nog katholiek zijn.

Rest In Privacy | 03-10-16 | 18:03


Gazbrom | 03-10-16 | 16:49
"Er is geen enkele vrouw die lichtzinnig haar baarmoeder leeg laat zuigen door een arts."

Wat doet dat ertoe?
----
Nou, dat het HAAR baarmoeder is en niet van iemand anders.
Ook het klompje cellen dat er in zit.

dijkbewaker | 03-10-16 | 17:53

Henk3162 | 03-10-16 | 17:44
Welke cultuur?

rhov-ion | 03-10-16 | 17:49

De Poolse regering doet wellicht aan bevolkingspolitiek - iets wat we hier vergeten zijn te doen en waar we nu de wrange vruchten van plukken - te weinig nieuwe Nederlanders, niet Nieuwe Nederlanders, als u begrijpt wat ik bedoel. Do it for Poland,zeg maar....

Afgezien daarvan, bah, paapse reactionairen daar aan het bewind, weinig fris.

(Russische toestanden met vijf abortussen gemiddeld per vrouwenleven is toch ook niet echt wenselijk. Hoe dat nou echt zit in Polen weet ik natuurlijk niet, dus kan ik met goed fatsoen niets van het onderwerp vinden. Kan natuurlijk wel de onderbuik laten rammelen, maar vandaag even niet.)

DebraCadabra | 03-10-16 | 17:48

Onze cultuur is lekker de beste

Rest In Privacy | 03-10-16 | 17:44

Nog even en onze Poolse vrienden gaan weer op heksen jagen!

rhov-ion | 03-10-16 | 17:42

@TeeJee | 03-10-16 | 16:56
Ik sluit net dit onderwerp af, kom ik op dit nieuwsbericht. Een onderzoek dat mijn argument onderbouwt; dat de mens gewelddadig door nature en niet door geloof.
.
omg.tpo.nl/2016/10/03/zeer-verrassend-...

heldheino | 03-10-16 | 17:35

@TeeJee | 03-10-16 | 16:56
Maar zullen de religieuzen ook winnen? Want als dat zo is, is het voor ons dan niet beter de niet-rationele strategische keus te maken om gelovig te worden?

heldheino | 03-10-16 | 17:25

@heldheino | 03-10-16 | 16:49
Dat weet ik ook niet, ik heb namelijk geen glazen bol.
Over 100 jaar zijn we misschien wel allemaal dood naar aanleiding van een supervirus, komeet of "totaler Krieg".


Overigens ben ik steevast van mening dat de volgende globale oorlog een religieus tintje zal hebben. Maar goed, is maar een mening heh?

TeeJee | 03-10-16 | 16:56

@TeeJee | 03-10-16 | 16:35
Oke, wist je dat gelovigen meer kinderen krijgen en dus hun kans vergroten op het succesvol reproduceren van hun genen?
.
Als oorlog zo slecht is, -omdat mensen worden gedood-, is het dan niet net zo slecht dat we dan onszelf uitmoorden door ons niet voort te planten? De gelovige Polen zullen er over 100 jaar nog zijn, ik weet niet of dat ook voor jou nageslacht in Hollandistan geldt.

heldheino | 03-10-16 | 16:49

Tel Aziaat | 03-10-16 | 16:00
U stelt dat ik met twee maten meet, maar doet vervolgens niets om dat aan te tonen.
Ik ben van na de Wet afbreking zwangerschap en wilde enkel weten wat voor toestanden u bedoelde en of deze problemen voor de invoering van die wet bij de autochtone bevolking speelden. Voor mij zijn de dingen die u noemt geen reden om kinderen in de baarmoeder om te brengen.

Over zelfbewustzijn heb ik niets gezegd en dat is voor mij ook niet relevant voor de vraag of iets moord is. Maar volgens u is abortus tot een jaar na de geboorte geen probleem, omdat het kind nog geen zelfbewustzijn heeft??

Vaccinatie heeft niets met abortus te maken.

Weglopen voor verantwoordelijkheden zie ik dus niet als verworvenheid, zeker niet als dat ten koste gaat van andermans leven.

"U wilt in Nederland alleen al tienduizenden mensen opnieuw in het gezicht slaan? Ga u eens heel snel schamen!"

Schamen? Omdat ik tegen moord in de moederschoot ben? Ga u zelf schamen!

"Er is geen enkele vrouw die lichtzinnig haar baarmoeder leeg laat zuigen door een arts."

Wat doet dat ertoe?

"maar u zult ook spijt hebben als haren op uw hoofd van uw huidige woorden."

Nee. In het geheel niet. In dat geval zal ik hooguit spijt hebben van de domme daad waar ik dan de gevolgen voor moet dragen.

"Maarja u bent reaguurder..."

Ad hominem.

Gazbrom | 03-10-16 | 16:49

Dit is nou precies zo'n onderwerp waar je, als je ook maar over een beetje compassie en denkvermogen beschikt, NIET zwart-wit over kan oordelen.

Als rechtgeaarde feministe ben ik in de eerste plaats van mening dat de beslissing als aanstaande moeder om een niet gewenst kind NIET geboren te laten worden volledig ligt bij die moeder zelf, wellicht met enige inspraak van de vader (die er... oeps... ook ooit iets mee te maken heeft gehad), maar zeker niet aan 'De Staat', of religie - welke dan ook. Uiteraard met inachtneming van de wettelijke en zorgvuldigheidsregels, die - ook in Nederland - gewoon bestaan.

De beslissing om daadwerkelijk tot abortus over te gaan - om wat voor reden dan ook - is voor verreweg de meeste vrouwen een hele zware.
De operatie zelf is ook bepaald geen pretje en vele vrouwen houden er akelige klachten aan over, hetzij fysiek, hetzij psychisch - of zelfs allebei. Al is het maar omdat de-hele-omgeving-en-z'n-huisdier er een 'mening' over heeft. Er ligt nog steeds een enorm taboe op.

Als iemand die bekend is met de rampzalige gevolgen voor (eigenlijk) ongewenst geboren kinderen - mishandeling, verwaarlozing, tot moord-en-doodslag aan toe - bij overduidelijk onmachtige toekomstige ouders zet ik vraagtekens bij de stelling dat ieder kind zo nodig te allen tijde geboren zou moeten worden, zeker als de aanstaande moeder al aangeeft dat niet aan te kunnen en het eigenlijk ook niet te willen.

Natuurlijk duikt er af en toe een sensatieverhaal op over zwangeren die zogenaamd tot abortus overgaan omdat ze over een maand naar de wintersport willen. Tsja. Persoonlijk geloof ik daar helemaal niets van, maar dat is mijn eigen mening.

Het overgrote gedeelte van de ongewenste zwangerschappen komt helaas nog steeds voort uit onvoldoende voorlichting. Zelfs in Nederland (NB: nog steeds het land met de LAAGSTE abortuscijfers ter wereld, en dat is iets om trots op te zijn!). Nog steeds bestaan er onder tieners stupide ideeën over de kans op zwangerschap - "niet bij de 'eerste keer'", "niet als je het 'staande' doet", echt waar... en vergeet ook vooral niet de rol van kerels die het verdommen om hun steentje bij te dragen aan anticonceptie. Het zou zó simpel moeten zijn: meneer weigert een rubbertje om z'n pik? Dáár is het gat van de deur, meneer! Helaas is een dergelijke standvastigheid maar weinig tienermeisjes gegeven, en niet alleen tienermeisjes.

Ik beweer hier dus niet dat er geen trollen zijn die inderdaad fluitend naar de abortuskliniek hollen zodra het 'mis' is.
Helaas - ik heb er ooit eentje persoonlijk gekend. Mevrouw was een macrobiotische links-gekkie, en weigerde dus de pil, want "al die hormonen in je lijf", dat was dus "slecht". Had maar liefst drie abortussen ondergaan.
Dat soort wijven verdient m.i. een flinke klap voor haar bek.

Okee, tl;dr :-) - maar kijk uit met al te snelle zwart-wit oordelen, mensen. De realiteit is een stuk subtieler...

EefjeWentelteefje | 03-10-16 | 16:42

@heldheino | 03-10-16 | 16:24
Je kan het recht proberen te lullen tot je een ons weegt, maar je houdt vooral jezelf voor de gek.

Het geloof in hogere machten en de georganiseerde vorm (religie) daarvan is de bron van al het kwaad in deze wereld.

"God is met ons" werd er altijd geroepen als men elkaar weer eens de hersens insloeg, omdat men de eigen uitleg van een boekje of tekst superieur vond aan de ander. In het Midden Oosten doen ze dat nog steeds.

Religie; veel dommer wordt het niet.

TeeJee | 03-10-16 | 16:35

Abortus = geboortebeperking.
Geboortebeperking = goed.
Hoe minder zielen, hoe meer vreugd.
Ook op feestjes.

jemagookniksmeer | 03-10-16 | 16:30

Dat "abortus want verkrachting" vind ik altijd zo`n groep 5 argument, ooit gehoord van de morning-after pil?

Ik ben wel voor abortus in gevallen van zwakzinnige ouders, onbewame ouders, of wanneer het kind ongezond is.

De dommw wijven die ons op kosten jagen met hun abortussen omdat ze te dom en te lui zijn om zichzelf te beschermen of hun neukmaatje condooms toe te werpen, kunnen van mij part door de stront zakken met hun zogenaamde "recht op abortus".

Copycrauw | 03-10-16 | 16:29

Dit is een mooi topic om de relidioten op GS even te tellen :)

Ballenman | 03-10-16 | 16:26

@TeeJee | 03-10-16 | 15:56
Schelden is geen argument.
.
Maar ik zal het ook eens voor jou uitleggen.
Sinds het eerste moment dat leven ontstond op aarde zijn organismes met elkaar in strijd om territorium, voedsel en voortplanting. Dit geldt voor alle flora en fauna, dus ook de mens.
.
Iedere oorzaak van oorlog kan je hiernaartoe afleiden. De schuld bij religie leggen is dus te simpel en mis je totaal het besef van wat de mens drijft.
.
Religie is maar een bundel normen, waarden en regels. Het sprookje waarin het gecamoufleerd wordt is bedoeld voor de onwetenden. Deze religies komen in alle soorten en maten, en de oordeel hiervan als goed of slecht, is geheel over te laten aan je eigen keus.
.
Besef wel dat religies er altijd zullen blijven zijn, want mensen zijn niet rationeel en geloof is precies hetgene dat niet-rationele gedachtes opvult.

heldheino | 03-10-16 | 16:24

Verplicht steriliseren door de overheid of een overheid die abortus verbied?

Copycrauw | 03-10-16 | 16:24

@bierrr | 03-10-16 | 15:54
Dank! Ik ga um lezen!

Rest In Privacy | 03-10-16 | 16:21

Dit gaat om het verbieden van abortus ook bij afwijkingen geconstateerd bij prenatale onderzoeken. Ik vind dat onacceptabel. Abortus bij verkrachtingen, aantoonbare afwijkingen moeten gewoon kunnen. Zelfs gewone abortus zonder dit soort redenen moet mogelijk zijn. Je kan met geen enkel voorbehoedsmiddel een 100% garantie hebben. Je kan wel bedingen dat iets op zeer korte termijn gedaan moet worden. Dat is de meer humane denkwijze, een totaalverbod is alleen religieus ingegeven en daardoor al verwerpelijk op zich omdat je dan dus ook mensen die niet in je sprookje geloven dwingt om te conformeren naar jouw waanbeelden. Dan maar inderdaad, liever baas in eigen buik.

Ignore | 03-10-16 | 16:18

-weggejorist-

Oogst voor u zaait | 03-10-16 | 16:16

Kan het ook anders zeggen. Als wij nou als eerste onze achterlijke culturen op krijgen voordat we nieuwe achterlijke importeren!? Geniaal niet?

Oogst voor u zaait | 03-10-16 | 16:15

@Gazbrom | 03-10-16 | 15:08 U meet met twee maten.
Ik doel niet op Islamitische toestanden, maar ik doel op de toestanden die wij in die gezinnen zien als gevolg van allerlei religieuze zaken die o.a. abortus verbieden. Problemen als: Meer kinderen dan goed is voor het gezin. Geen gebruik van anticonceptiva, want dat mag niet van het geloof. Verwaarlozing van kinderen, omdat het er teveel zijn. Tegen alle kosten gehandicapte kinderen op de wereld zetten en ga zo maar door.

Dat zijn de toestanden waar wij hen nu op afrekenen en waarom wij op hen neerkijken. Het legaal zijn van abortus voorkomt dit bij ons al autochtonen in extreem veel gevallen. Juist doordat het zo gemakkelijker is zitten wij met minder problematiek.

En onderschat die problemen alstublieft niet, deze zijn namelijk gigantisch! Zie bijvoorbeeld de GGZ, daar zie je vrijwel alleen nog maar kinderen van streng religieuzen van alle soorten, want de rest van de bevolking voorkomt, mede door abortus, dat het zover komt. Als wij dergelijke ellende en het hele "vondelingengebeuren", kunnen voorkomen door hoopjes cellen zonder zelfbewustzijn om te brengen, dan ben ik daar helemaal voor. Van kinderen kan op dit punt nog niet gesproken worden en u kunt al helemaal niet spreken van kinderen met zelfbewustzijn. Dat zijn zij in hun eerste jaar zeker nog niet.

Hetzelfde gaat op voor ziektes waartegen wij vaccineren, die zie je ook alleen nog bij streng religieuzen. Moeten wij dan ook maar stoppen met vaccineren? Dacht het niet.

Verder stelt u dat mannen weglopen voor hun verantwoordelijkheden.
Ik zie dat als een verworven vrijheid. Eindelijk kunnen mannen en vrouwen, door jarenlange inspanning van allerlei wetenschappers, medici en beleidsmakers op een fatsoenlijke en veilige manier weglopen voor verantwoordelijkheden die zij niet willen en/of niet aankunnen, zonder dat er gevolgen aan zitten. En u wilt dit terugdraaien? U wilt in Nederland alleen al tienduizenden mensen opnieuw in het gezicht slaan? Ga u eens heel snel schamen! Er is geen enkele vrouw die lichtzinnig haar baarmoeder leeg laat zuigen door een arts. Net zoals dat geen enkele man bij constipatie graag laxeermiddellen of een behandeling met een klysma ondergaat nadat deze een avondje verkeerd gegeten heeft. En dan is de psychische en lichamelijke impact bij abortus, baarmoeders en intimiteit bij vrouwen nog veel groter dan dat. (Hormonen anyone?)

Verder stelt u dat het niet uw probleem is. Wacht maar totdat een vrouw u het hoofd op hol brengt waardoor u niet meer helder na kunt denken en toch perongeluk een kind verwekt. U zult ongetwijfeld uw verantwoordelijkheid nemen, maar u zult ook spijt hebben als haren op uw hoofd van uw huidige woorden.

Maarja u bent reaguurder, dus u komt nooit buiten en neukt nooit. Van u kan ik dus ook geen realistisch wereldbeeld verwachten. Laat staan dat u iets weet over intieme relaties en hoe vrouwen een man soms kunnen verblinden. U heeft in ieder geval "Paradise by the Dashboard light" van Meatloaf vast nog nooit gehoord en als dat wel het geval is, heeft u de lading zeker niet begrepen.

Rest In Privacy | 03-10-16 | 16:00

Eigenlijk weet ik niet wat er meer achterlijk is.. die Poolse regelgeving of het feit dat mensen als protest een foto van zichzelf in zwarte kleding maken omdat dat een punt maakt....

BlueWaffles | 03-10-16 | 15:58

@heldheino | 03-10-16 | 15:32
Ik wil het nog wel een keer herhalen voor uw beperkte geest hoor;
Religie is een bron van ellende, oorzaak van oorlog, onderdrukking en verderf.

TeeJee | 03-10-16 | 15:56

Better Never to Have Been: The Harm of Coming into Existence

www.amazon.com/Better-Never-Have-Been...

Most people believe that they were either benefited or at least not harmed by being brought into existence. Thus, if they ever do reflect on whether they should bring others into existence---rather than having children without even thinking about whether they should---they presume that they do them no harm. Better Never to Have Been challenges these assumptions. David Benatar argues that coming into existence is always a serious harm. Although the good things in one's life make one's life go better than it otherwise would have gone, one could not have been deprived by their absence if one had not existed. Those who never exist cannot be deprived. However, by coming into existence one does suffer quite serious harms that could not have befallen one had one not come into existence. Drawing on the relevant psychological literature, the author shows that there are a number of well-documented features of human psychology that explain why people systematically overestimate the quality of their lives and why they are thus resistant to the suggestion that they were seriously harmed by being brought into existence. The author then argues for the 'anti-natal' view---that it is always wrong to have children---and he shows that combining the anti-natal view with common pro-choice views about foetal moral status yield a "pro-death" view about abortion (at the earlier stages of gestation). Anti-natalism also implies that it would be better if humanity became extinct. Although counter-intuitive for many, that implication is defended, not least by showing that it solves many conundrums of moral theory about population.

bierrr | 03-10-16 | 15:54

@mallekater | 03-10-16 | 15:35
Jij moet eens een cursus begrijpend lezen gaan volgen.
Of rustig in- en uitademen en dán eens rustig de tegels tot je nemen in plaats van er als een dolle kater op te springen.
Nergens beweer ik de waarheid in pacht te hebben.

Lewis | 03-10-16 | 15:45

mallekater | 03-10-16 | 15:37

Ga toch weg man, je doet net of een abortus (want zwanger) een logisch gevolg is van een avondje stappen. Voor alle "terug naar 1950" roepers: dat dit het gevolg zou moeten zijn van een avondje stappen is al sinds zo ongeveer 1850 niet meer nodig.

breakingnews | 03-10-16 | 15:43

@miko 15:16
Het was een slecht argument. Maar wel de reden dat Polen over abortus anders denken dan Nederlanders. Hier mocht abortus na een strijd over emancipatie, zelfbeschikking en vrijheid. Daar kwam abortus na bevolkingspolitiek van Hitler of Stalin. Dat is toch een andere discussie met een andere vox-populi aan het einde.

tipo | 03-10-16 | 15:39

Kets22 | 03-10-16 | 15:06
Dat lost dat probleem van die verkrachte vrouwen dan ook op.

frank87 | 03-10-16 | 15:37

"Wat ik ervan begrepen heb, is dat ze abortus zelfs illegaal willen maken in gevallen van verkrachting en als de moeder zal sterven door de zwangerschap. bizarre shit. mogen we ons best heel stevig tegen uitspreken.

maar toch, ik vind dat het aan polen is om te beslissen wanneer er wel en wanneer er geen abortus gepleegd mag worden in polen. anders zet je de deur open voor de EU om hier te komen vertellen wat ons euthanasie- wiet- alcohol- prostitutiebeleid moet zijn.
aight.. | 03-10-16 | 13:58"

Met dat laatste ben ik het ook wel eens. Ik zelf vind het te gek voor woorden. Maar laat het over aan de polen zelf.

Voor-de-5e-keer | 03-10-16 | 15:37

@mallekater | 03-10-16 | 15:13
Ik heb het verhaal ook goed begrepen en in mijn ogen zijn ze ook compleet debiel daar. Hoe kan je een vrouw verplichten een kind op de wereld brengen ook al kost het haar het leven.
Wou gewoon wat nuance in het verhaal brengen

Barkruk2 | 03-10-16 | 15:37

Lupuslupus, jij hoort dus ook bij de brigade die vrouwen tegen hun zin wil opzadelen met de gevolgen van een avondje stappen..(schijn)heilig prevelend dat abortus moord is.
Manoman.

mallekater | 03-10-16 | 15:37

haat | 03-10-16 | 14:58
Je kijkt te veel TV, de meeste mensen zijn normaal hoor.

frank87 | 03-10-16 | 15:36

Lewis e.a. Altijd fijn te zien dat diegenen die de ellende van een ongewenste zwangerschap NIET hoeven te dragen weten hoe vrouwen die dat WEL moeten zich dienen te gedragen.
Donder op, zeg.

mallekater | 03-10-16 | 15:35

Religie is een baken van oorlog en ellende geweest, al duizenden jaren lang.

In vele landen is het dat nog steeds.
TeeJee | 03-10-16 | 14:37
De mens is oorlog en waar de mens is, is religie.
.
Correlation isn't Causation.

heldheino | 03-10-16 | 15:32

Retro is helemaal in, ook in politieke denkbeelden. Vraag me af wanneer men het vrouwenkiesrecht afschaft.

Borrelende Boris | 03-10-16 | 15:23

Neem van mij aan dat de meeste abortussen niet onbedachtzaam uitgevoerd worden.
miko | 03-10-16 | 15:17

Toch vreemd, omdat de grootste reden voor abortus juist onbedachtzaamheid is.

breakingnews | 03-10-16 | 15:23

uh vraagje, mag je nu als vrouw ongewenst of ongezond zwanger asiel aanvragen in de overige EU landen? bedreiging en gevaar voor vervolging lijkt mij..

fikkieblijf! | 03-10-16 | 15:23

Haal de breinaalden en kleerhaken maar weer uit de stofbakken.. of springen van de trap, flat, steiger etc of in het aller nood.. dump je de geboren ongewenst vrucht ergens op de vuilnisbelt! of langs de weg of spoel je door het toilet. Echt humaan dit..

fikkieblijf! | 03-10-16 | 15:21

@Desmoulins | 03-10-16 | 14:44
Wat zijn de neveneffecten van abortus??

miko | 03-10-16 | 15:19

Alle overige levende wezens plegen nooit abortus. Ze krijgen gewoon een koter die ze keurig opvoeden en vrolijk laten ronddartelen en ze maken zich niet druk van wie ze die koter hebben gekregen. Bij gynaecologische problemen gaan ze niet naar een dokter maar gewoon deaud. En die koter hebben ze trouwens maar voor de helft van een ander want de de andere helft is van henzelf. Als je een keer kleinkinderen hebt ga je gewoon niet kunnen denken dat die weggeaborteerd konden zijn.

Ikreaguuralzesjaar | 03-10-16 | 15:18

@Mark_D_NL | 03-10-16 | 14:54
Neem van mij aan dat de meeste abortussen niet onbedachtzaam uitgevoerd worden.

miko | 03-10-16 | 15:17

Guiermo | 03-10-16 | 14:54
Die redenering raakt kant nog wal. Als ik het goed begrijp is de katholieke kerk tegen abortus omdat ze de vrucht vanaf de conceptie als mens ziet. Abortus wordt dus op gelijke voet gesteld met het doden van andere mensen. Het feit dat mensen vaak dood neervallen op hun 80e geeft jou niet het recht om willekeurige 80-jarigen om te leggen.
Het is misschien niet de gangbaarste visie, maar consistent is het wel. Dus je gelijk proberen te halen door heel hard "God is stom" te roepen, laat vooral zien dat je bij voorbaat al niet geluisterd hebt.

frank87 | 03-10-16 | 15:17

Krijgen ze wel weer veel Polen zo.:)
En als Juncker het voor mekaar krijgt om dan veel migranten met een neuk er maar op los filosofie er naar toe te sturen, krijgt hij ook zijn gewenste vermenging van de rassen om al die blanke inteelt te vermijden.

Daarnaast krijg je ook gevangenissen vol met vrouwen die als gratis arbeidskrachten kunnen werken en dat is weer fijn voor de ondernemers.
Win, win toch voor alle pleeborstels.

MistaRazista | 03-10-16 | 15:17

@tipo | 03-10-16 | 14:48
Ach, omdat Hitler snelwegen aan liet leggen moeten we die ook niet willen???

miko | 03-10-16 | 15:16

Desmoulins | 03-10-16 | 14:44

Het toekennen van rechten is iets anders dan verplichten. Je zou deze extra vrijheid ook kunnen toejuichen en je realiseren dat de westerse beschaving deze discussie allang beslecht kon hebben als het niet aan de religieuzen en conservatieven had gelegen. Keer op keer trapt men op de rem en moeten we wachten tot ook zij het licht zullen zien. Kijk naar thema's als homorechten en euthanasie, waarbij de conservatieven ook wensen te beslissen over het leven van anderen.

jawor36 | 03-10-16 | 15:16

Barkruk 2
Jongen, daarvan is ook helemaal geen sprake.
Lees het verhaal nog eens over, als je kunt.
De Poolse regering zegt zelfs dat na een verkrachting( ook in de huiselijke kring) een abortus verboden is en leidt tot gevangenisstraf.
Nog los van de vraag of Poole vrouwen zomaar de pil voorgeschreven kunnen krijgen, dankzij de kakkerlieken kan dat niet overal.

mallekater | 03-10-16 | 15:13

@mallekater | 03-10-16 | 14:57
Onder deze wet is dat dus ook verboden. Bewijslast lijkt mij dan lastiger, maar dus nog steeds strafbaar.

TeeJee | 03-10-16 | 15:11

@haat | 03-10-16 | 14:58
Ga daar lekker heen dan, of nog beter ga naar het midden oosten waar ze nog mentaal in de middeleeuwen zitten.

miko | 03-10-16 | 15:11

@breakingnews | 03-10-16 | 14:37
Nooit dieren gehad? De moeder eet de jongen op bij stress.

VerenigingVanDieven | 03-10-16 | 15:10

Tel Aziaat | 03-10-16 | 14:34

"Ik kijk puur naar de geschiedenis en stel op grond daarvan vast dat deze bezaaid is met verhalen waarin kinderen die ongewenst waren inderdaad het leven zuur werd gemaakt door deze ter vondeling te leggen of zelfs door deze te verhandelen."

En dat kunnen we alleen oplossen door kinderen in de moederschoot om te brengen?!
Mensenhandel is in Nederland verboden en ook praktisch onuitvoerbaar, omdat het kind aangegeven moet worden bij de gemeente. Doe je dat niet, dan gaat dat vanzelf een hoop problemen geven.

Abortus afschaffen is betekend dat we de toestanden die wij bij de moslims zien en waar wij hen om verachten, nu gewoon ook bij de autochtone bevolking weer te zien zullen zijn."

Hadden wij hier in Nederland islamitische toestanden voor de abortuswetgeving? En is dat een goede reden om ongeboren kinderen om te brengen?

"Daarnaast: Abortus is ook in het voordeel van mannen. Ga daar maar eens even over nadenken, want met de huidige DNA-techniek bent u zo voor de rest van uw leven aan het betalen voor een kind."

Die mannen lopen dus weg voor hun verantwoordelijkheden. Dat hoeven we niet te faciliteren. Als je een kind verwekt, dan is dat je eigen schuld en moet je de gevolgen dragen. Niet mijn probleem.

Gazbrom | 03-10-16 | 15:08

Een discussie als deze zou nooit simpel ja of nee moeten zijn. Verkrachting, gezondheid, leeftijd/zelfstandigheid zijn naar mijn mening legitieme redenen om een zwangerschap af te breken maar het zou nooit de bedoeling moeten zijn dat mensen het gaan gebruiken omdat ze te beroerd zijn om de pil te slikken of een condoom te gebruiken.

Barkruk2 | 03-10-16 | 15:07

Je kan dus maar beter niet meer neuken in Polen.

Kets22 | 03-10-16 | 15:06

Leuk hé, Europa.
Zo ontzettend gezellig, mafklapperlanden als Polen en Hongarije, Griekenland, Italie en dergelijke, héérlijk, altijd bereid om misbruik te maken van het instituut Europa en absoluut niet bereid om zich aan te passen.

Wie zei ook weer: "het was too much, too soon" als het ging om de energieke uitbreiding van Europa?
Oh ja, dat was ik.

mallekater | 03-10-16 | 15:06

Religieuze achterlijkheid is niet voorbehouden aan de islam.
Maar het is in ieder geval hun eigen achterlijkheid en niet geïmporteerde achterlijkheid.
Ik ben benieuwd hoe policor feministisch links hierop gaat reageren. Waarschijnlijk buitenproportioneel in vergelijking met de misstanden in de islam.
Want op blanke katholieken mag je natuurlijk wel volledig los gaan.

Veritas Splendor | 03-10-16 | 15:05

@sinar2 | 03-10-16 | 14:51
En zo is het waarschijnlijk allemaal gegaan inderdaad....
Al in de eerste maanden na de installatie van de nieuwe regering kreeg een groot deel van de kiezers pas door wat voor 'wolf in schaapskleren', dan wel 'kat in de zak' ze gekozen hadden.
Zo gaat dat in democratieën... Kunnen we in Nederland ook over mee praten.

Lafayette | 03-10-16 | 15:03

@Mark_D_NL | 03-10-16 | 14:54
Men doet er wellicht heel makkelijk over, maar ook in Nederland krijg je niet zomaar een abortus. Ook hier is er sprake van een gesprek met een arts en medisch onderzoek naar een eventuele noodzaak.

Het is echt niet zo dat je een ziekenhuis of kliniek binnen loopt, even aan de stofzuiger gaat hangen en diezelfde dag weer vrolijk de kroeg in kan voor de 2e ronde.

TeeJee | 03-10-16 | 15:03

@Bastie | 03-10-16 | 14:26
Laat dit je zoontje van zes zien,.. kun je lachen.

@BRickY | 03-10-16 | 14:27
De meeste meisjes en vrouwen die ongewenst zwanger worden wil je eigenlijk helemaal geen kinderen laten opvoeden. Ik zou zelfs zeggen dat abortus een godsgeschenk (!) is. Ik zou nog verder willen gaan door verkrachters en daders van infanticide te ontdoen van hun middelen zich voort te planten. Man EN vrouw!
Geen gender discriminatie hier!!

miko | 03-10-16 | 15:01

Deze beschaving gaat nog ten onder met al die zelfbeschikkingswetten en vrijheid van meningsuiting. Te pas en te onpas wordt het toegepast. Alles moet maar mogen. Over 50 jaar zitten alle bejaardenhuizen vol met eenzame transseksuele oudjes die lekker gelukkig zijn geweest in hun jongere jaren. Abortus, geslachtsverandering, moet allemaal maar kunnen en als je ertegen bent, dan kom je uit de middeleeuwen. De mensen van nu hebben een veels te grote pet op van zichzelf. Het begint mij allemaal te progressief te worden. Ik ben blij dat er nog wat landen in Oost-Europa zich verzetten tegen de Wetten van gezinsontwrichtende 'ontwikkelde' Westen.

haat | 03-10-16 | 14:58

Die meiden kunnen toch vrij reizen door heel Europa?
Wie houdt ze tegen hierheen te komen voor een abortus?

mallekater | 03-10-16 | 14:57

@heldheino | 03-10-16 | 14:30
Gelijkheid tussen man en vrouw een joods/christelijke waarde??????????
cdn.meme.am/instances/500x/72023263.j...
werkelijk, bijna alle normen en waardes hadden we al voor we die zandbak religies omarmde. sterker nog, de orthodoxe vorm was bruut en gewelddadig.

miko | 03-10-16 | 14:56

Hoe je het went of keert, Polen is een soeverein land in de Europese Unie.

Zolang de Europese Unie hier niet over gaat, mag Polen doen en laten wat het zelf wil.

Of wij het er mee eens zijn of niet.

Wellicht dat nu de tijd aanbreekt voor abortusvluchtelingen.

ProAsfalt | 03-10-16 | 14:56

De katholieke kerk ziet abortus provocatus een intrinsiek kwade handeling die ook in hun hedendaagse ethiek niet wordt aanvaard.
Dit alles gebaseerd op de de richtlijnen van een fictief opperwezen die de katholieken zichzelf opleggen, in het verlengde van de Bijbelse sprookjesverhalen.
Goed, dat 'hunnie' in die almachtige, liefhebbende, alles-wetende en -kunnende god hun heil vinden daargelaten.
Maar leg niet dwingend aan anderen, met meer gezond verstand, op wat ethische wel of niet aanvaardbaar is.
Want beste katholieken sta er eens even bij stil dat 30% van de menselijke bevruchtingen, soms in een heel vroeg stadium, door jullie god zelf wordt afgebroken.
Soms in zo een vroeg stadium dat vrouwen het zelf niet eens merken en het ongeboren vruchtje door de toilet wordt gespoeld of in een laat stadium, een doodgeboren baby'tje. En dan haal ik wiegendood, het spontaan overlijden van een jonge reeds geboren baby, hier niet bij. Want 'god', waarom laat je ook die baby'tje zomaar doodgaan?
Al deze afbrekingen van (potentieel) leven komen voor rekening van die almachtige god van jullie, althans in júllie mening over de almachtigheid van jullie god. Die god zou best even een klein wondertje kunnen doen om al die foetusjes wél mooi en levend geboren te kunnen doen worden. Maar nee hoor, daar trekt die god zich niets van aan en laat ze lekker dood gaan. Met de verantwoording die hem door de katholieken wordt toegeschreven is die god van jullie dus verantwoordelijk voor miljoenen abortussen.
Beste katholieken, ga daarom eerst eens in gesprek met jullie ethische leider over die abortussen 'spontanicus', eer je de goddelijke baas wilt gaan spelen in de buik van mensen die verdomde goed weten wat het beste is voor hun leven en dat van hun (eventuele) kinderen.

Guiermo | 03-10-16 | 14:54

@dosis | 03-10-16 | 13:58
De huidige Paus is een Marxistische Jezuït. Des te meer blanke vrouwen hun kinderen aborteren, des te beter, aldus deze genocidale vriend van A. Merkel.

Oeleflaffel | 03-10-16 | 14:54

@miko | 03-10-16 | 14:45
Was altijd pro-abortus. of pro, meer van "baas in eigen buik". Maar dat draait de laatste tijd iets. Nog steeds voor "Baas in eigen buik". Maar ik ben van mening dat er wel iets meer nagedacht mag worden. Vooral omdat er wel heel makkelijk met abortus omgesprongen wordt door mannen en vrouwen.
--
Ongewenst zwanger door wat wilde vrijwillige seks, dan laat je "HET" toch weghalen is vaak de teneur. Of wanneer een zwangerschap niet past in het carrière plaatje. Dan ga je "even" een abortus doen. Het is te makkelijk geworden. terwijl menig vrouw na een abortus in de geestelijke shit raakt.
--
Moeilijk onderwerp. Maar verbieden is sowieso geen goed plan. Wel meer aandacht voor de gevolgen en voor het feit dat het wel een mens is wat daar in de buik zit...

Mark_D_NL | 03-10-16 | 14:54

Abortus moet toegestaan zijn in elk geval van medische noodzaak en in een aantal gevallen van geestelijke noodzaak. Een team van medici moet daarover beslissen en indien afgewezen, moet de moeder kunnen rekenen op hulp en adoptie. Uitgesloten van de beslissing moeten zijn: geestelijken, politici, verzekerkaars, moraalridders (m/v) en soortgelijk volk dat er doorgaans een moreel verknipte denkwijze op nahoudt. Want dat zijn doorgaans degenen die hun eigen abortus jammerlijk zijn misgelopen.

Nivelleermarionet | 03-10-16 | 14:54

De vrouw beslist, er is geen vrouw die zomaar abortus pleegt.
Een paar uitzonderingen, maar die zijn toch al labiel.

Polen moet zelf beslissen, hebben wij ons niet mee te bemoeien.

gatito | 03-10-16 | 14:53

@dydxsq | 03-10-16 | 14:17
Dat jij nooit neukt hoef je andere niet voor te laten boeten.
Haal wat euro's van de bank en koop 'liefde'. Succes!

miko | 03-10-16 | 14:53

dugo | 03-10-16 | 13:59
Zo oud ben ik niet, en ik heb ook geleerd dat die levensbedreigend waren.
Overigens kun je zwangerschap al vrij snel als levensbedreigend afschilderen, dus zolang ze in Polen wel het medisch beroepsgeheim handhaven is er niet zo veel aan de hand.

frank87 | 03-10-16 | 14:52

@JVeen | 03-10-16 | 14:48
De democratisch gekozen Poolse regering moet, binnen hun mandaat, doen wat hun goed dunkt. Betekent echter niet dat ze gevrijwaard zijn van kritiek.

TeeJee | 03-10-16 | 14:52

Bokito ergo sum | 03-10-16 | 14:11

Zijn ook doodeng. Vrouwen zonder ziel.
Hier reageert men altijd overspannen als je tegen ongebreidelde abortus bent. Opmerkelijk is ook dat zij die nu op barricade staan voor abortus en het Europees verplicht stellen van abortus wel weer tegen het verspreiden van democratie en de wereldbank zijn binnen landen die hier niks van moeten hebben. Zij denken werkelijk dat abortus een universeel recht behoort te zijn. Ik ben absoluut niet tegen deze mogelijkheid maar het mag nooit zo vanzelfsprekend zijn als een medicijn ophalen bij de apotheker. Enige vorm van verantwoordelijkheid is geen overbodige luxe voor mensheid.

Desmoulins | 03-10-16 | 14:52

@sinar2 | 03-10-16 | 14:22
Het verbieden van abortus maakt niet dat het verdwijnt. Het gaat alleen de illegaliteit in. Weten ze alles van die reliknakkers,iets in het geniep doen.
www.youtube.com/watch?v=-xbiUGJ4T5I

miko | 03-10-16 | 14:51

En dit dus in een EU-land. Welkom, welkom, geloofsgekkies van welke origine dan ook...

EefjeWentelteefje | 03-10-16 | 14:51

@Lafayette | 03-10-16 | 14:30
Ze hebben zich door de amerikanen laten opnaaien met verhaaltjes dat Rusland weer binnen zou willen vallen. Met als gevolg dat ze massaal, dus ook de vrouwen, deze regering hebben gekozen. Gewoon op de blaren zitten dus.

sinar2 | 03-10-16 | 14:51

@vredige libertarier, ik vind dat er best een ethische discussie over gehouden mag worden, je doet mensen bij wie het een beetje wringt echt tekort door ze zomaar afteserveren als zijnde rechts. Ik ben echt niet conservatief maar ik heb ook mijn bedenkingen erbij dat het gewoon als een morning-after pil wordt gezien. Mijn voorstel, hoe wreed het ook mag zijn (niet bij verkrachting), is dat vrouwen die een abortus willen even een echo zien. Daarna, beslis zelf

Bokito ergo sum | 03-10-16 | 14:50

Vervelend voor de vrouw.
@Gazbrom | 03-10-16 | 14:42
Zou zo'n voor het leven getraumatiseerde vrouw psychisch in staat zijn dan wel de wil hebben haar ongewilde kind op te voeden?
.
Ik voorzie een levendige jeugdzorg branche in het toekomstige Polen. Uiteraard gerund door de Rooms Katholieke kerk want die ongewenste kindertjes moeten wel tot op het bot geïndoctrineerd kunnen worden.

normanius | 03-10-16 | 14:50

miko | 03-10-16 | 14:42

Ja, nou niet gaan lopen cirkelen. Ik reageer op uw verhaal dat als je gaat twijfelen of je 20 jaar verantwoording wil nemen, een abortus beter is dan het geboren laten worden. Daarop zeg ik dat als je die twijfel hebt, je die twijfel ook iets eerder had kunnen hebben.

En dat gaan niet over een paar minuten van lust, je kunt uren van lust hebben en dan nog op tig mogelijke manieren voorkomen dat je je een paar maanden later achter je oren moet gaan krabben of je daar 20 jaar verantwoordelijkheid voor wil nemen.

breakingnews | 03-10-16 | 14:49

Kunnen ze naar Oekraine?

gestopt | 03-10-16 | 14:49

Goed van de 100% democratisch gekozen conservatieve Poolse regering, die laat zich tenminste niet de les lezen door Guy en z'n Brusselse Illuminatie Boevenbende.

JVeen | 03-10-16 | 14:48

@miko 14:46
Zo dachten Hitler en Stalin er ook over in 1943 en 1956 in Polen.

Maar we leven nu in de 21e eeuw.

tipo | 03-10-16 | 14:48

@tipo | 03-10-16 | 14:27
Het is geen kind. Gewoon er uit zuigen en klaar.

miko | 03-10-16 | 14:46

@Lewis | 03-10-16 | 14:34 Ten eerste: Sorry, er had een extra regelomhaal in mijn bericht moeten staan voor "Alle idioten". Dat was niet direct aan u persoonlijk gericht.
Ik ben het met u eens dat het goed is dat er flink over wordt nagedacht, maar in mijn ogen is het recht van het ongeboren kind dat nog nauwelijks een bewustzijn heeft, absoluut ondergeschikt aan het recht van de moeder op zelfbeschikking.
Daarnaast brengt dat ook de uitkomst met de minste ellende voor iedereen, zowel voor de moeder als voor de foetus, met zich mee.
Ouderschap eindigt namelijk niet na 20 jaar. Het blijft een verplichting voor de rest van het gehele leven en het eindigt nooit.

Verder is het ook een stukje "machtsbalans tussen man en vrouw". Als man kan je nu nog zeggen: "Laat het dan aborteren!" waardoor de man een stuk sterker staat dan in een land waar abortus verboden is. Als abortus legaal is kan de vrouw het nog afbreken als de vader er geen zin in heeft. Als wij dit terugdraaien is die optie weg, waardoor de mannen ook een stukje vrijheid in gaan leveren! Onder het vaderschap komt u dan alleen nog uit door preventief met condooms te werken of niet te neuken, want voor een vrouw is het nogal makkelijk om een man te neppen. Verder slaat de huidige DNA techniek de deur tot het niet erkennen van een kind gewoon in uw gezicht dicht.

Via deze weg is de kwestie van "vrouwenrechten" en abortus dus ook een kwestie van "mannenrechten" geworden.

Rest In Privacy | 03-10-16 | 14:46

@Lewis | 03-10-16 | 14:16
Uiteraard mag je een mening hebben maar als iemand iets doet wat op geen enkele manier jouw leven schaadt zou ik niet zo van verbieden zijn.


@Lewis | 03-10-16 | 14:34
Dat is je zaad ook. Natuur aborteert op grote schaal. Laten we nu niet doen als of het leven heilig is zeker niet voor de staat.
Abortus verbieden maar wel gezonde jongemannen een oorlog in sturen.

miko | 03-10-16 | 14:45

jawor36 | 03-10-16 | 14:09

Dat is uw interpretatie, simpleton.
Ik ben geen voorstander van het opleggen van iets dat geen universeel recht hoort te zijn. Ik ben absoluut geen tegenstander van abortus maar geen voorstander van het verplichten van abortus binnen landen die daar om cultureel/relgieuze redenen bedenkingen bij hebben. Sneue insinuatie ook. Staat heel stoer om een ieder die hier bedenkingen bij heeft weg te zetten als een Middeleeuwen fanboy. In de VS wil men ook iedere remming op abortus, waarbij men pas van door de grondwet beschermd leven wil spreken na de bevalling, afschaffen. Progressief heeft zijn 'positieve' notie verloren door waanzinngen die in de waan leven dat zij een patent op beschaving en vooruitgang hebben.
U houdt nul tot geen rekening met neveneffecten zoals die nu zichtbaar zijn in de VS bijvoorbeeld.
Ach, zolang u maar een moraalpaal krijgt.

Desmoulins | 03-10-16 | 14:44

Uh, geen fan.

Hans Gruber | 03-10-16 | 14:44

Ben geen van ongebreidelde abortus maar dit is onzin.

Hans Gruber | 03-10-16 | 14:43

heldheino | 03-10-16 | 14:30
dat is maar zeer de vraag.
de westerse samenleving had ook allerlei had ook allerlei waarden en wetten voordat het christendom haar intrede deed. En niet alleen de oude grieken of romeinen, maar elke samenleving Dat is namelijk een eigenschap van de mens; En hoe moeilijker de leefomgeving (kou, water, gevaarlijke dieren, etc) hoe socialer men zal moeten zijn om te overleven. Dat heeft de eoropese mens gevormd.

En wat het christendom introduceerde was helemaal niets van wat jij beschrijft, dat is pas iets de laatste 60 jaar. (sinds de hippies. )

Wutbürger_ | 03-10-16 | 14:43

@breakingnews | 03-10-16 | 14:22
Tuurlijk, een paar minuten van lust veroordeelt u een ouder tot levenslange verantwoording en een kind een ongelukkig leven.
Wat een vrouw doet in haar buik is niet aan ons.
Ik vind tatoeages ook verminking maar het mag iedereen zelf weten.

miko | 03-10-16 | 14:42

Waarom zijn die oostblokkers zo bang voor vrouwen, vrouwenrechten? Eigen regie van het vrouwzijn en zelfbeschikkingsrecht van vrouwentaken. Baas in eigen buik of nog erger CEO van Polen [bijvoorbeed]
Centauri3 | 03-10-16 | 14:13

Die oostblokkers zijn niet bang voor vrouwen en vrouwenrechten. Ze zijn tegen moord in de baarmoeder. Dat is alles. Hier wordt een foetus niet als mens gezien, in Polen wel en in dat geval is abortus moord. Daar houdt het zelfbeschikkingsrecht dus op.

---------------------------------
Abortus is moord?
Wat als je verkracht wordt en je kind je elke dag herinnert aan de dag dat je verkracht werd?
necrosis | 03-10-16 | 14:15


De Poolse redenering is dat je het kind niet mag vermoorden voor de misdaad van de verkrachter. De verkrachter moet gestraft worden, niet het kind. Dat kan vervelend zijn voor de vrouw, maar Polen vindt dat geen goede reden om het kind de doodstraf te geven.

Gazbrom | 03-10-16 | 14:42

-weggejorist-

ja,diedus! | 03-10-16 | 14:39

@Vredige libertariër | 03-10-16 | 14:34
Minder selectief lezen knul. De discussie breekt los in de panelen, er zijn er zat die het niet met de Polen eens zijn.

TeeJee | 03-10-16 | 14:39

@aight.. | 03-10-16 | 14:11
Steeds conservatiever.

miko | 03-10-16 | 14:39

@heldheino | 03-10-16 | 14:30
Religie is een baken van oorlog en ellende geweest, al duizenden jaren lang.

In vele landen is het dat nog steeds.

TeeJee | 03-10-16 | 14:37

Centauri3 | 03-10-16 | 14:31

Ja, en nu? U meent dat het plegen van een abortus een (oer)instinct van de moeder is? Of zou juist het ten koste van alles willen beschermen van haar jong het oerinstinct zijn?

breakingnews | 03-10-16 | 14:37

@normanius 14:33
Oh, van mij mogen slachtoffers van verkrachting het kind dat daaruit voortkomt voortijdig vermoorden uit zelfverdediging. Maar het hoeft niet.

tipo | 03-10-16 | 14:37

De Polen laten ook geen kansloos zandbak volk binnen .
Hebben dan ook veel minder last van verkrachters .
Kan het westen nog heel wat van leren .

likmegaties | 03-10-16 | 14:36

@Gazbrom | 03-10-16 | 14:26 Ik kijk puur naar de geschiedenis en stel op grond daarvan vast dat deze bezaaid is met verhalen waarin kinderen die ongewenst waren inderdaad het leven zuur werd gemaakt door deze ter vondeling te leggen of zelfs door deze te verhandelen.

De lat ligt bij adoptie niet voor niets heel erg hoog!
Abortus afschaffen is betekend dat we de toestanden die wij bij de moslims zien en waar wij hen om verachten, nu gewoon ook bij de autochtone bevolking weer te zien zullen zijn. Alles behalve dat! Ik dacht dat wij vooruit wilden naar iets dat niet op schaapherders in het Rifgebergte lijkt, maar kennelijk wil men hier maar al te graag naar terug!

Daarnaast: Abortus is ook in het voordeel van mannen. Ga daar maar eens even over nadenken, want met de huidige DNA-techniek bent u zo voor de rest van uw leven aan het betalen voor een kind.

Rest In Privacy | 03-10-16 | 14:34

Religie vergift alles. Maar dan ook echt alles!

Solar666 | 03-10-16 | 14:34

Lekker weer dat het extreem-rechse reaguurdersvolk het helemaal met de polen eens is, in hun vrouwenonderdrukking.
Islam is hier niet gewenst door deze reaguurders, zij dulden namelijk geen concurrentie. Zij willen degenen zijn die vrouwen het leven zuur maken.
Denk maar eens na over wat jullie de samenleving aandoen, geenstijl-redactie, kijk eens wat voor debiel, middeleeuws publiek jullie bedienen.

Vredige libertariër | 03-10-16 | 14:34

@Tel Aziaat | 03-10-16 | 14:17
Spreek voor jezelf, wil je, ik praat niemand iets aan.
Maar een foetus is de (prille) vorm van een uniek menselijk leven en daar mogen we toch wel zo voorzichtig mogelijk mee omspringen? Ja, zelfbeschikking van een moeder is een groot goed, dat meen ik oprecht, maar een ongeboren kind heeft ook zijn rechten.
Ik vind het geen zwartwit-discussie, hoeveel moeite ik persoonlijk ook met abortus heb. Er zijn allerlei gevallen denkbaar waarin een abortus misschien wel, of zelfs waarschijnlijk het minst grote kwaad is. Maar net zoals ik het simplistisch vind om te roepen dat abortus altijd en overal verkeerd is, vind ik het kortzichtig om te roepen dat het altijd normaal is en moet kunnen. Hoe je het ook wendt of keert, we hebben het over leven, zowel het leven van de moeder als dat van de foetus.

Lewis | 03-10-16 | 14:34

Lupuslupus | 03-10-16 | 14:10 Abortus = moord. 30.000 x per jaar alleen al in Nederland.
------
Ditmaal totaal oneens.
De wet is helder wat dat betreft als de regels in acht worden genomen zoals de zwangerschapsduur. Die staat op 21 weken. Gelukkig maar want voor die tijd ging men zelf experimenteren wat afschuwelijke gevolgen had.
Baas in eigen buik!
Wat de biologie betreft: Men kan een foetus in een beginstadium niet vergelijken met een persoon die een uitgerijpt centraal zenuwstelsel heeft met pijnervaring en zelfbewustzijn. Het is er gewoon nog niet.

dijkbewaker | 03-10-16 | 14:33

Balsaq | 03-10-16 | 14:22

Ga toch weg man met je religie en geloof maakt alles kapodt bullshit.

En je tweede punt zit een kern van waarheid in, maar waarschijnlijk als je dat ver doortrekt is het al zo erg dat die mannen dat evengoed doen omdat wat zij willen al totaal niet meer relevant is.

breakingnews | 03-10-16 | 14:33

De meeste abortussen hebben niets met verkrachting te maken. Meestal is het gewoon een nabehoedsmiddel.

Fryske Pugilist | 03-10-16 | 14:33

@ tipo | 03-10-16 | 14:27
En het slachtoffer kan er wat aan doen om levenslang herinnert te worden aan de verkrachter en verkrachting?
.
Sorry maar verkrachtingsslachtoffers verbieden abortus laten te plegen is in mijn ogen nog veel erger dan moord. Het is gelegitimeerde levenslange psychische mishandeling van het slachtoffer.

normanius | 03-10-16 | 14:33

@necrosis 14:28
De gezondheid van de moeder telt mee. De vraag is dus of ze een kind kan dragen van haar verkrachter of dat ze er aan onderdoor gaat. Dat is aan de moeder. Het is dan een geoorloofde moord. Een soort zelfverdediging van de moeder.

Maar een zwangerschap na verkrachting hoeft zeker niet automatisch tot abortus te leiden.

Ik vind dat de moeder altijd beslist, maar het is wel moord.

tipo | 03-10-16 | 14:32

Als je jouw volk overeind wilt houden dan moet je ervoor zorgen dat ze genoeg kinderen krijgen. Anders kom je in een wereld terecht waarin je land overspoeld wordt door kansloze allochtonen. Kies dan ?

netniet | 03-10-16 | 14:32

@Bastie | 03-10-16 | 14:26
Kinderen hebben nog geen zelfbeschikkingsrecht wanneer ze nog niet over zichzelf kunnen beschikken.

VerenigingVanDieven | 03-10-16 | 14:31

'K ben er niet zo aan toegekomen om over vrouwen te lezen.
Wat ik wel hebT bezien: wanneer een vrouwen hun instincten worden afgenomen/onthouden ontstaat er een verschrikkelijk roofdier [...].
Nasty maar waar

Centauri3 | 03-10-16 | 14:31

@Balsaq | 03-10-16 | 14:22
Religie maakt alles kapot????
.
Je begrijpt hoop ik dat alle Westerse waarden z'n beetje uit het (?Joods?)-Christelijke geloof voortkomen.
- Gelijkheid tussen man en vrouw
- Vergevingsgezindheid
- Het koesteren van alles dat leeft
.
Religie is juist lang een baken van hoop geweest, voor velen mensen over duizenden jaren. Het is te simplistisch te zeggen dat er alleen blaam is bij religie.

heldheino | 03-10-16 | 14:30

@sinar2 | 03-10-16 | 14:22
Jij hebt blijkbaar geen idee hoe groot de tegenstand is tegen deze regering. Geen wonder dat er veel, vooral jonge goed opgeleide Polen weg willen.
Het klopt dat het gaat zoals het gaat in dit democratische systeem. De enige manier voor de Polen om dit aan te pakken is bij de volgende verkiezingen.
Het probleem zit hem in verkiezingsprogramma's. Abortus is maar een onderdeel van veel meer issues. Dus veel Polen zullen deze regering om andere redenen dan abortus gekozen hebben. Vooral het nationalistische sentiment heeft voor de verkiezingsoverwinning gezorgd...

Lafayette | 03-10-16 | 14:30

@tipo | 03-10-16 | 14:27
En de gevoelens van de moeder?
Tellen die niet mee?

necrosis | 03-10-16 | 14:28

Wordt er ook een keer voor het ongeboren kind opgekomen. Mag ook wel eens. Aangezien een ongeboren kind, het allerzwakste is in alle samenlevingen.

Jesaja | 03-10-16 | 14:28

Religieuze normen en waarden opdringen via politiek en wetgeving: -1

jemagookniksmeer | 03-10-16 | 14:28

Balsaq | 03-10-16 | 14:22

Touché

Centauri3 | 03-10-16 | 14:27

-weggejorist-

Piet Karbiet | 03-10-16 | 14:27

De argumentatie is altijd bullshit... 'na een verkrachting' etc.
Hebben we in NL jaarlijks 30.000 zwangerschappen na een verkrachting?
2016 mensen, je weet toch hoe de bijtjes om de bloemetjes vliegen? laten we abortus houden voor noodgevallen ipv gesubsidieerd condoom.

BRickY | 03-10-16 | 14:27

Jezus. Toen ik 16 was (bijna 34 jaar geleden) heb ik al een keer een dag van school verzuimd voor een 'baas in eigen buik' demonstratie. Moeten we door allerlei achter gebleven volken/religies straks de hele handel weer opnieuw doen. Heb ik zo geen zin in.

catomar | 03-10-16 | 14:27

@necrosis 14:23
Niet elke moord is onaanvaardbaar. Maar abortus is gewoon moord. Zo een kind kan er toch ook niets aan doen dat zijn vader verkrachter is?

tipo | 03-10-16 | 14:27

En ieder ongewenst kind krijgt een heerlijk liefdevol leven zeker. Ze hadden u postnataal moeten aborteren vanwege de bekrompen denkbeelden!
Tel Aziaat | 03-10-16 | 14:07


Aha, we zijn tegenwoordig dus zo immoreel dat we ongewenste kinderen het leven zuur maken? Serieus? Is dat u wilt zeggen?

Gazbrom | 03-10-16 | 14:26

Het is niet hun lichaam.
Het is het lichaam van het kind. Met eigen DNA code en alles.
Dat toevallig door hun gedragen wordt.
Ze beslissen dus niet over hun lichaam.
Het zelfbeschikkingsrecht komt toe aan het kind, niet aan de moeder.

Polen zijn dan wel weer erg radicaal. Verkrachting, gezondheidsredenen zijn toch goede overwegingen om abortus wel toe te staan.

Bastie | 03-10-16 | 14:26

@JTKDM | 03-10-16 | 14:20
Er zijn vele vormen van democratie.
Het kiezen van volksvertegenwoordigers die het dan voor een regeerperiode mogen gaan bepalen, betekent nog niet dat een bevolking het dan op bepaalde issues in meerderheid eens is met zo'n regering.
Echte democratie zou dus per issue naar een meerderheid in de bevolking moeten zoeken. Omdat dit in de praktijk bijzonder lastig is heeft men de huidige versie van democratie bedacht. Dat wil dus nog steeds niet zeggen dat er een meerderheid is voor dit issue. Er is een meerderheid voor deze regering.

Lafayette | 03-10-16 | 14:26

Hitler maakte als eerste abortus legaal in Polen in 1943. Later maakte Stalin het in 1956 voor de tweede maal legaal in 1956. Die wetgeving is tot 1993 van kracht geweest, toen Polen democratisch werd.


tipo | 03-10-16 | 14:24

@tipo | 03-10-16 | 14:18
Zeg je dat ook als jouw vriendin/ vrouw verkracht wordt met zwangerschap als gevolg?
Denk even na voordat je een comment plaatst.

necrosis | 03-10-16 | 14:23

@Lafayette | 03-10-16 | 14:19
Feit blijft dat hoezeer het ons ook tegenstaat dit daar zo besloten word. Het is nu eenmaal een streng katholiek land met bijbehorende cultuur.
Net zoals zij daar met afgrijzen naar ons drugsbeleid kijken.

sinar2 | 03-10-16 | 14:22

miko | 03-10-16 | 14:09

Als je daaraan twijfelt, kon je daar in 9 van de 10 gevallen ook iets eerder aan gaan twijfelen. En op allerlei manieren voorkomen dat je überhaupt iets te aborteren hebt.

breakingnews | 03-10-16 | 14:22

@heldheino | 03-10-16 | 14:18:

Ik denk dat je daar van uit mag gaan, helaas. En wel om twee redenen:

1. Religie. Religie maakt alles K.A.P.O.D.T. Hitchens boek (God is not great) zou verplicht leesvoer moeten zijn. Nederland wordt religieuzer (minder christendom, maar veel meer islam), dus tel uit je verlies.

2. Mannen zullen de niet in de frontlinie staan om deze vrouwenrechten te beschermen. Deze zal ik even uitleggen: Nadat mannen 40-50 jaar lang is verteld dat ze sukkels/patriarchen/seksisten/mislukte vrouwen zijn, en nadat ze 40-50 jaar aan alle kanten zijn uitgeknepen door de rechtbank (bij scheidingen), wordt dan ineens gevraagd of ze zich even op het hakblok willen leggen om vrouwenrechten te beschermen. Ik zie het niet gebeuren.

Balsaq | 03-10-16 | 14:22

Democratie als dictatuur van de meerderheid.

JTKDM | 03-10-16 | 14:20

De EÜ staat natuurlijk meteen op zijn achterste poten, maar dat de genotsknobbel van vrouwen in Moslimlandië wordt weggeknipt, daar maakt de EÜ zich dan weer geen zorgen om.

Uw Psychiater | 03-10-16 | 14:19

Weet je wie ook tegen abortus is? Trump. De hier alom gewaardeerde en geprezen presidentskandidaat. Niet met twee maten reaguren, beste mede reaguurders!

de Voorzittert | 03-10-16 | 14:19

@sinar2 | 03-10-16 | 14:15
De democratisch gekozen regering van Nederland besluit daarentegen dat referenda, het ultieme democratische gereedschap van een bevolking, volkomen genegeerd kunnen worden.

Democratisch gekozen wil nog niet zeggen dat er democratische beslissen genomen worden.

Lafayette | 03-10-16 | 14:19

necrosis | 03-10-16 | 14:15

... en als het kind er eenmaal is?
Ik kan me levendig voorstellen dat zo een deernke een monster creëert om zo de verwekker nog meer van wraak te bedienen?

Centauri3 | 03-10-16 | 14:19

Over 50 jaar hebben we dit in Hollandistan ook gewoon hoor..

heldheino | 03-10-16 | 14:18

@necrosis 14:15
Dan is het nog steeds moord.

tipo | 03-10-16 | 14:18

-weggejorist-

dydxsq | 03-10-16 | 14:17

@Lewis | 03-10-16 | 14:08 Eens, maar aan de andere kant raakt het ook weer sterk aan de verworven persoonlijke vrijheid die hier in de jaren 70, 80 en zelfs nog 90 is bevochten. In mijn ogen is het terugdraaien van abortus net zo hard tornen aan de zelfbeschikking als dat het is om iedereen automatisch donor te laten worden.

Alle idioten die tegen abortus zijn lijken even te vergeten dat een abortus vaak ook in het belang van het ongeboren kind gebeurd. Er wordt een leven beëindigd voordat dat leven zich bewust kan worden van de miserabele omstandigheden waar het zich in bevind. Het komt eveneens voort uit moederliefde. Hou toch eens op met vrouwen schuldgevoelens aan te praten!

Rest In Privacy | 03-10-16 | 14:17

Postertje is leuk, maar er wordt dus niks in vermeld of ze voor of tegen de abortus zijn in het geval dat de moeder gewoon geen zin in een kind heeft...

heldheino | 03-10-16 | 14:16

@miko | 03-10-16 | 14:13
Wat voor geneuzel, jij geeft hier toch ook je mening.
Of bedoel je dat elke mening die afwijkt van de jouwe per definitie geneuzel is?

Lewis | 03-10-16 | 14:16

Je kan er best op tegen zijn maar het is democratisch besloten door een democratisch gekozen regering. Hoe zouden wij het vinden als de polen even voor ons van alles zouden beslissen ?

sinar2 | 03-10-16 | 14:15

@Lupuslupus | 03-10-16 | 14:10
Abortus is moord?
Wat als je verkracht wordt en je kind je elke dag herinnert aan de dag dat je verkracht werd?

necrosis | 03-10-16 | 14:15

@Lupuslupus | 03-10-16 | 14:10
Adopteer jij toch al die kindjes??

miko | 03-10-16 | 14:14

Waarom zijn die oostblokkers zo bang voor vrouwen, vrouwenrechten? Eigen regie van het vrouwzijn en zelfbeschikkingsrecht van vrouwentaken. Baas in eigen buik of nog erger CEO van Polen [bijvoorbeed]

Centauri3 | 03-10-16 | 14:13

@ Bokito ergo sum | 03-10-16 | 14:05
Ik denk het wel maar gok dat het in de praktijk zelden tot niet toegepast zal worden.
.
Denk dat het meer geldt als afschrikmiddel om te voorkomen dat verkrachting een excuus wordt om abortus te kunnen laten plegen.
.
Aan de andere kant, het is Polen dus je weet nooit.

normanius | 03-10-16 | 14:13

@Lewis | 03-10-16 | 14:08
Net zoals bij een homo huwelijk en meer van dat geneuzel moeten mensen er niet zo veel van vinden dan alleen degene die het aan gaat. Vrouwen beslissen zelf wel wat er met hun foetus gebeurt dat hoeft een ander niet te doen. Het overgrote deel neemt zo een beslissing niet makkelijk of denkt er licht over.

miko | 03-10-16 | 14:13

Ik zie het probleem niet. In Spanje mag je zelfs nog 10 weken nadat het in Nederland niet meer mag de boel laten wegschrapen. Retourtje zon en klaar.

Mr Dixit | 03-10-16 | 14:12

Dat het niet moet gezien worden als een verkapte day after pil helemaal mee eens maar er zijn gewoon heel veel gevallen waarin een kind beter niet geboren kan worden.

Barkruk2 | 03-10-16 | 14:11

@Desmoulins Ik ben het stieumpjes met je eens maar ik ben te bang voor feministen want ze klauwen je ogen uit. Alas ik vind ook dat je een hele goede reden moet hebben om abortus te plegen, het is helemaal niet moeilijk om niet zwanger te raken

Bokito ergo sum | 03-10-16 | 14:11

miko | 03-10-16 | 14:02
ik weet niet wat je bedoelt

aight.. | 03-10-16 | 14:11

Abortus = moord. 30.000 x per jaar alleen al in Nederland.

Lupuslupus | 03-10-16 | 14:10

Meerderheid van de Polen is voor deze wetgeving. Is democratie. Dus niet zeuren.

tipo | 03-10-16 | 14:10

Weer een prachtig voorbeeld van het hoe en waarom religie gewoon kut is.

TeeJee | 03-10-16 | 14:10

dosis | 03-10-16 | 14:00
de overheid bepaalt de wet. de moeder mag vervolgens alles doen wat de wet niet verbiedt. mijn eerste alinea gaat over wat wel en niet mag in bepaalde extreme gevallen, de tweede over wie beslist wat wel en niet mag. dat is waar ik eigenlijk naartoe wilde, het eerste staat erbij als een soort disclaimer om aan te geven dat ik het niet eens ben met wat er nu in polen gebeurt.

in welke gevallen ik vind dat de overheid abortus mag verbieden, daar ga ik hier verder niet op in. maar ja, je leest het dus verkeerd. ik zeg alleen dat polen moet kunnen bepalen in welke gevallen abortus legaal is en wanneer niet. met andere woorden, of abortus na verkrachting wel of niet legaal is, of alle abortus tot aan een bepaald aantal weken legaal is, enzovoorts. en als ik het als nederlander dan niet eens ben met de poolse wet, jammer dan, daar moet ik niks aan kunnen doen, behalve tegen de polen zeggen dat ik hun wet stom vind.

aight.. | 03-10-16 | 14:10

Ook dat is de door velen hier geroemde joods-christelijk verworven cultuur, meer, meer, meer.
Oftewel Zwarte Piet <3 <3 <3 abortus ;-)

hfakker | 03-10-16 | 14:09

Desmoulins | 03-10-16 | 14:05

Altijd fijn om bij dit soort thema's te zien wie een beetje met de tijd mee kan bewegen en wie onze ontwikkeling terug naar de middeleeuwen wil brengen. Progressief is een positief woord. We moeten vooruit.

jawor36 | 03-10-16 | 14:09

@Toontje50 | 03-10-16 | 14:05
Een kind is twintig jaar verantwoording.
Als iemand daar aan twijfelt is abortus beter dan het geboren laten worden.

miko | 03-10-16 | 14:09

Ik vind het een verademing dat er landen zijn waar abortus niet vanzelfsprekend is en niet zomaar geaccepteerd wordt. Kun (en moet) je nog altijd discussiëren over de vraag waar je dan de grens trekt, maar dat abortus op geen enkele manier ter discussie mag staan is wat mij betreft net zo kort door de bocht als álle vormen van abortus (na verkrachting bijvoorbeeld) áltijd te verbieden.

Lewis | 03-10-16 | 14:08

Serieus? Het gevang in na een miskraam?! Hoe kan zoiets een wet zijn?

Gezwelgje | 03-10-16 | 14:08

Het is dus tegenwoordig goed als u even wacht voordat u een Pool vol blaft.

Pompenkoning | 03-10-16 | 14:08

Zijn die niet lid van de EU en gaat Brussel dus niet super tof hier wat aan doen?

Ommie de HaatMoker | 03-10-16 | 14:08

Ja hoor de Katholieke Kerk weer eens wezen lobbyen.

Weet meteen waarom hun kerkelijker leiders kleine jongetjes neuken, die worden niet zwanger.

Hiesjes | 03-10-16 | 14:07

@Toontje50 | 03-10-16 | 13:58
En degene die het nodig hadden staan voor de VOmar.

miko | 03-10-16 | 14:07

@Toontje50 | 03-10-16 | 14:05 En ieder ongewenst kind krijgt een heerlijk liefdevol leven zeker. Ze hadden u postnataal moeten aborteren vanwege de bekrompen denkbeelden!

Rest In Privacy | 03-10-16 | 14:07

@miko | 03-10-16 | 14:03
"Rukken kills" klinkt beter, jij wint.

Mark_D_NL | 03-10-16 | 14:06

Ik heb een bedrijf met Polen en ken daar dus veel mensen. Ben nog niemand tegen gekomen die tegen abortus was. Er is in Polen gelukkig dan ook een breed protest tegen deze idiotie. Ik denk dat bij de volgende verkiezingen deze regering er echt niet meer zit....

Lafayette | 03-10-16 | 14:05

Niet zeiken. GS is toch voor democratie? Nou, de Polen wilde zelf een (ultra) rechtse regering en dan zitten ze nu op de blaren. En dit is waarschijnlijk maar een van de dingen die naar buiten komt. Ik neem aan dat vrijheden voor homo's bijvoorbeeld ook niet echt zijn verbeterd de laatste tijd.

Pieleke | 03-10-16 | 14:05

Is dat van verkrachting wel waar, ik betwijfel het eigenlijk

Bokito ergo sum | 03-10-16 | 14:05

Zolang ze uitzonderingssituaties toestaan is dit een storm in een glas water. Laat de Polen daar toch zelf over beslissen. Dom progressief gelul dat abortus een universeel recht is.

Desmoulins | 03-10-16 | 14:05

De overgrote meerderheid van de foetussen/baby's, die voortijdig hun kaarsje uitgeblazen zagen worden zijn gewoon prima levensvatbaar, de moeder loopt geen enkel levensgevaar bij een bevalling en de bevruchting is niet het resultaat van verkrachting. Effe stoppen graag met het tot norm verheffen van de uitzonderingen. Doen we bij negers, turken, naffers en zo toch ook niet, toch?

Toontje50 | 03-10-16 | 14:05

Mag je dan in Polen ook weer bezopen zonder gordel de weg op? Zoals in Spanje.

Piet Karbiet | 03-10-16 | 14:04

@Piet Karbiet | 03-10-16 | 14:00
Masturberen is Moord!

Mark_D_NL | 03-10-16 | 14:04

@Piet Karbiet | 03-10-16 | 14:00
Rukken kills!!

miko | 03-10-16 | 14:03

Moord (wat dat blijft het)is dus legaal zolang het maar in de baarmoeder plaatsvindt?
Beetje genuanceerder mag best Quid.

Kromme Tenen | 03-10-16 | 14:02

Zijn ze nou helemaal krankzinnig! Wie daagt Polen even voor het Europees hof?

@Toontje50 | 03-10-16 | 13:58 Het leger geaborteerden dankt Quid inderdaad. Wat voorn leven denkt u dat een ongewenst kind te wachten staat?

@Betweetert | 03-10-16 | 13:59 Dat kan dus niet.

Rest In Privacy | 03-10-16 | 14:02

@aight.. | 03-10-16 | 13:58
Ik heb anders deindruk dat Nederland in de andere richting aan het gaan is.

miko | 03-10-16 | 14:02

aight.. | 03-10-16 | 13:58
Het lijkt er heel even op dat je de beslissing over een abortus niet bij de mama neer wil leggen, maar bij de overheid.
Heb ik vast verkeerd gelezen, toch?

dosis | 03-10-16 | 14:00

Menstruatie is moord!

Piet Karbiet | 03-10-16 | 14:00

Tja in Nederland gaan we de laatste 7 jaar ook keihard terug in de tijd..... Scholen worden geloviger, met elk soort geloof moet rekening gehouden worden enz. het verbaasd me niks.

CyberFreak | 03-10-16 | 13:59

Vrij reizen in de EU, dus hup naar NL, ingreep en weer naar huis.

Betweetert | 03-10-16 | 13:59

Misschien ben ik ook in de 50's blijven hangen, sinds wanneer is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap niet meer levensbedreigend?

dugo | 03-10-16 | 13:59

-weggejorist-

Toontje50 | 03-10-16 | 13:58

Polen. Alweer Roomser dan de paus.

dosis | 03-10-16 | 13:58

wat ik ervan begrepen heb, is dat ze abortus zelfs illegaal willen maken in gevallen van verkrachting en als de moeder zal sterven door de zwangerschap. bizarre shit. mogen we ons best heel stevig tegen uitspreken.

maar toch, ik vind dat het aan polen is om te beslissen wanneer er wel en wanneer er geen abortus gepleegd mag worden in polen. anders zet je de deur open voor de EU om hier te komen vertellen wat ons euthanasie- wiet- alcohol- prostitutiebeleid moet zijn.

aight.. | 03-10-16 | 13:58

Ach squid let op, hier komen ze ook weer wel bovendrijven.

miko | 03-10-16 | 13:57

Natuurlijk is abortus geen feest, maar al die mensen die ertegen zijn, weten die een betere manier om een foetus verwekt door een verkrachter, een foetus die na de geboorte geen kans maakt om te blijven leven of een foetus die na de zwangerschap het leven van de moeder bedreigt, uit de baarmoeder te halen?

Cuyahoga | 03-10-16 | 13:57

Ongelooflijk. Afgelopen Luke Cage gekeken waarin "steeds maar vooruit". Een motto voor de wijk Harlem is, voor de EU lijkt het "steeds meer terug" te zijn. Ook daarom moeten we echt los van die teringzooi die de EU heet.

Mesmer | 03-10-16 | 13:55

Verziekende giftige hersendode sprookjesgelovers overal.

van stampij | 03-10-16 | 13:54

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Online Casino | Online Casino | Paynplay Casinos | Online Casino
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com