achtergrond

Geenstijl

Wat nou nee?

Wat nou NEE?De Europese grondwet. Iedereen heeft er welhaast een mening over. Jan Peter schrijft ingezonden brieven, zijn amice Piet Hein voorspelt WO III en de gemiddelde GeenStijl lezer moet – getuige de zeer representatieve poll – helemaal niks weten van dat onding. Onze Zwarte Kip stond erbij en keek ernaar om er vervolgens een epistel uit te gooien waarom hij begin juni NEE stemt...



Eén Europa, maar voor wie?

De Nederlandse politici hebben hun mondvol over de vele voordelen die Europa ons biedt. En deze maand zullen we worden gehersenspoeld wanneer het gaat om de Europese grondwet. De leugentjes om bestwil zullen ons om de oren gaan vliegen, want onze overheid is goed in het manipuleren van de waarheid. En terwijl wij burgers om het minste of het geringste op de bon worden geslingerd, lapt Nederland in Europees verband maar al te graag de regels aan zijn laars. Of het nu gaat om het milieu, dan wel de douanerechten.

Meestal betreft het hier zaken waarin de eigen economische belangen voorop staan. Deze procedures duren vaak lang, zijn kostbaar en houden de Brusselse bureaucratie in stand. Juist het hoge bureaucratische gehalte is een reden waarom de politiek zo breed voor deze grondwet is. Iedereen probeert straks zijn pensioenbaantje in Brussel veilig te stellen.

De nieuwe Europese Grondwet tekstueel ontleden en interpreteren, zoals veel tegenstanders doen, heeft dan ook geen enkele zin. Ga er maar vanuit dat de echte gevolgen van de nieuwe grondwet pas duidelijk worden als de grondwettelijke bepalingen onderwerp van conflict worden tussen landen. Zo gaat het al tientallen jaren en zo zal het nog tientallen jaren gaan.

De Europese grondwet heeft juridisch dan ook nog geen enkele concrete inhoud, die wordt straks pas vormgegeven door het Hof van Justitie in Luxemburg. Het is dan ook een volledig politiek stuk tekst waarin de Lidstaten van de Unie elkaar de liefde verklaren en beloven om in de toekomst nog beter te zullen gaan samenwerken. Aan de positie van burgers worden weinig woorden vuil gemaakt. Waarborgen die een stuk tekst grondwet waardig maken staan er niet in. Want een grondwet heeft oorspronkelijke tot doel om de overheid bij zijn optreden te binden aan zekere regels ter bescherming van de burger.

Waar in deze Europese grondwet worden wij burgers dan beschermd tegen het optreden van de overheid? Nergens! Bovendien blijkt juist uit de uitspraken hierboven al, dat als er al regels zijn ten faveure van ons burgers de Nederlandse overheid die regels niet toepast of opzij schuift omdat het hen niet uitkomt. Waarborgen binnen Europa heb ik al met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, het enige voor de burger echt relevante verdrag.

Pas als ze met een grondwet komen die voor de burger is opgesteld en niet voor de zeer kostbare politieke spielerei in Brussel, ben ik bereid om voor een grondwet te stemmen. Tot die tijd lap ik het stemadvies van onze regering aan mijn laars zoals zij menigmaal Europa zelf aan hun laars lappen.

Zwarte Kip

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.