achtergrond

Geenstijl

Analyse. Europese Unie subsidieert sokpoppen om de Europese Boodschap door te drammen

In de hitte van de Engelse verkiezingsstrijd van afgelopen winter voelde Prime Minister David Cameron de hete adem van Ukipper Nigel Farage dusdanig in zijn nek, dat hij zich genoodzaakt zag om even wat grote beloftes te doen. Sindsdien zijn onze Britse overburen in blijde verwachting van een EU-referendum. Niet alleen deinst Cameron er niet voor terug om Het Volk ook eens iets concreets te laten zeggen, de Britten hebben ook nog eens een premier gekozen die zijn verkiezingsbeloften wél nakomt. Ja, zij wel. En terwijl Europa met smart op dit #Brexit-referendum wacht (medio 2016), slingert de eurosceptische, conservatieve Europarlementariër Daniel Hannan deze week bovenstaand filmpje over EU Sock Puppets de internets op. Bijbehorend onderschrift: "When some NGO or charity or think-tank suddenly declares its support for the EU, ask one question: where's the money coming from?" U mag één keer raden wat het antwoord op deze vraag is. Juist: van de EU. Filmpje laat verder aan duidelijkheid niets te wensen over, maar we geven voor de liefhebbers toch nog wat extra duiding na de breek. Omdat het kan, en omdat het moet. Ook zo jaloers op het EU-referendum van de Britten? Dan is vandaag de LAATSTE DAG van de eerste ronde om je handtekening voor GeenPeil op te sturen naar de Kiesraad. Krijg je weliswaar geen referendum over een echte #Nexit, maar het is wel een klein stapje op weg naar meer zeggenschap dan we tot nu toe over het hele EU-circus hebben gehad. Dus stuur op die handtekening. De democratie heeft je nodig. Meer over hoe de EU het publieke debat vervuilt door van uw geld sokpoppensteun van zogenaamd neutrale NGO's te kopen hieronder. Want het is echt nog veel erger dan je dacht.
Sokpopsubsidie voor de Europese boodschap In bovenstaand filmpje zien we een Britse politicus in een debat argumenteren dat er een heleboel liefdadigheidsinstellingen zijn die meer EU een hartstikke goed idee vinden. Hij haalt een paar non-gouvernementele organisaties aan, die - de naam zegt het al - niet aan een overheid gebonden zijn en derhalve objectief en oprecht kunnen oordelen over allerlei problemen in de wereld. Alleen blijken deze organisaties dus helemaal niet zo onafhankelijk in hun oordeel over de EU, want ze sleepten de afgelopen jaren juist bakken subsidies binnen bij diezelfde EU. Knap staaltje onopvallende 'Wij van WC Eend adviseren WC Eend'-marketing. In 2013 bracht een Engelse denktank, het Institute of Economic Affairs, al een rapportje (pdf) uit over de slinkse wijze waarop de EU steun inkoopt bij liefdadigheidsinstellingen, maar dat rapportje ging ongemerkt voorbij aan de eurosceptische crowd. De moeite waard om het er nu even bij te pakken, want er staan wat interessante cijfers en redeneringen in.
grass roots activisme. Maar hoe grass roots ben je nog als je uiteindelijk gewoon gefund wordt met overheidsgeld? Zonder subsidie geen bestaansrecht Niet onbelangrijk detail: soms bestaan de budgetten van deze lobbygroepen zelfs voor het overgrote deel uit EU-subsidies. Dan hebben we het over bijna de helft, en soms wel meer dan 80% van het budget. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de European Women's Lobby (83% van het budget in 2011) en Friends of the Earth Europe (46% van het budget in 2011). Dit resulteert in een hele rits aan NGO's die waarschijnlijk helemaal niet zouden bestaan als ze geen miljoenen EU-geld zouden opstrijken, en die al helemáál niet zo'n groot bereik zouden hebben als ze niet gedrenkt werden in EU-subsidies. Het mag geen verrassing zijn dat de EU vooral groeperingen bevoordeelt die passen bij de eigen politiek correcte wensdenkwereld van de Europese elite. Denk aan organisaties die zich inzetten tegen klimaatverandering, voor meer ontwikkelingshulp, of voor meer Europese centralisering. Het gaat sowieso om groeperingen die bij de gemiddelde Europeaan net niet helemaal lekker liggen, want als deze organisaties de publieke opinie aan hun kant hadden dan hadden ze al die EU-subsidie niet nodig om hun stemmen gehoord te krijgen. En die groepen lobbyen vervolgens met EU-geld bij de EU voor EU-beleid waarvoor de EU-baasjes graag willen dat er gelobby'd wordt. Mooie bijkomstigheid voor de EU is dat al deze belangengroepen zich dankzij hun subsidie-afhankelijkheid ook luidkeels zullen uitspreken wanneer de budgetten van de EU gekort dreigen te worden. Want minder geld voor de EU betekent ook minder geld voor al deze liefdadigheidsinstellingen. En die hebben dat geld hartstikke hard nodig om allemaal super goede liefdadigheidsdingen mee te doen. Altijd fijn om een paar organisaties aan je zijde te hebben die op deze manier wat emotionele chantage kunnen uitoefenen. Young European Verhofstadtjes De EUSSR heeft een heus 'Transparantieregister', waarin openbaar te vinden is welke lobbygroep hoeveel EU-geld in zijn zak heeft gestoken. Wie zin heeft om zelf even te grasduinen in de EU-subsidiejungle, kan dat hier doen. Een kijkje in het register leidde al meteen naar wat geinige doch beangstigende opmerkelijkheden. Wist u bijvoorbeeld dat deze leuke jongens en meisjes met hun mooie EU-vlaggen, zijn opgetrommeld door een koepelorganisatie, de Young European Federalists, die het afgelopen jaar maar liefst 50.000 euro van de EU toegestopt kreeg? Wat voor een toevallige passant zal lijken op een groepje jongelui dat spontaan staat te demonstreren voor hun politieke idealen, is in werkelijkheid een stoet van EU-funded figuranten die voor propagandadoeleinden op straat zijn neergezet. Het Noord-Korea gehalte van de EU is altijd hoger dan je denkt. Voor de die-hards: In onderstaande video houdt journalist Christopher Snowdon een lezing over de bevindingen uit zijn rapport, die hierboven uiteen gezet zijn.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.