Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

OPEC’s dagen dan toch echt geteld?

ouegfwofgw.jpg De wens is de vader van de gedachte, ook in geopolitiek. Sinds de oprichting van de OPEC is de organisatie al talloze keren dood verklaard, niet geheel toevallig door ons hier in het Vrije Westen. Maar de knallende ruzie die de afgelopen week op de voorpagina's van de kranten heeft afgespeeld lijkt een nieuw hoofdstuk te markeren in de geschiedenis van de OPEC. De oliesjeiks in Saudi-Arabië willen kost wat het kost blijven produceren om marktaandeel te behouden, zelfs een crash van de prijs naar $20,- per vat zal de productie niet beïnvloeden, tenminste dat is verhaal. Op zich best een duidelijk statement dat aangeeft dat prijsspeculatie niet de productie beïnvloed. Ware het niet dat in Irak men wat andere ideeën heeft. Onze vrienden in Bagdad hebben namelijk verklaard dat de OPEC moet ingrijpen om verdere prijsdalingen te voorkomen. Hiermee schaart Irak zich in het rijtje van onder andere Iran en Venezuela, gezamenlijk goed voor ruwweg een derde van de totale productie van de OPEC. Het geruzie binnen het machtigste kartel ter wereld kan twee gevolgen hebben. Ten eerste kan de roep om minder productie steeds luider worden met als gevolg een flinke draai aan de oliekraan. Saudi-Arabië haalt bakzeil voor prijs en de toekomst van de OPEC. Maar als de crash van de olieprijs niet alleen draait om prijs, maar ook om invloed, marktaandeel en geopolitiek richting Rusland en ISIS, dan ziet te toekomst er grauw uit voor de OPEC. Wat is het nut van een kartel als het belangrijkste lid met circa 25% van de productie niet de prijs wil beïnvloeden? Anders gezegd: De dagen van OPEC zijn geteld. Of dit op lange termijn gunstig is voor die zandhappers of voor ons aan de pomp, dat is een heel ander verhaal. Daarover volgende week meer. Fijn uiteinde!

Reaguursels

Inloggen

-weggejorist-

DolveVarNiente | 29-12-14 | 05:38

Probleem is dat vrijwel alle landen in het Midden Oosten de inkomsten van de olieopbrengsten gebruiken om tekorten op de financien te repareren. Echter in Noord Amerika (Canada, VS en Mexico) is niet de overheid eigenaar van de oliebronnen, maar honderden bedrijven. Dat is ook de reden waarom de Noord Amerikaanse landen geen onderdeel zijn van de OPEC. Rusland trouwens ook niet. De VS heeft juist de oliebedrijven gevraagd om het aanbod niet te verminderen. Waren de OPEC landen in 2010 nog goed voor 50% van de totale olieproductie, afgelopen jaar was dat geslonken naar 32%.
.
Een tactiek van de Amerikaanse overheid om het enkele dictators zijn lastig te maken om hun financien op orde te houden. En dat IS(IS) en Rusland als bonus ook in de problemen komen is natuurlijk erg prettig.
.
Rusland heeft nog een ander probleem (de Nederlandse staat trouwens ook). De gasprijs is direct gekoppeld aan de olieprijs en krijgt dus ook minder inkomsten uit de aardgas baten.
.
En hoewel in Nederland de accijns op brandstof een vastbedrag is, mag men het effect van de BTW niet onderschatten. De NL staat (en dan vooral Wiebes) merkte dit jaar weinig van de automobilisten welke over de grens tankte omdat de hoge olieprijs voor hogere BTW inkomsten zorgde. In 2015 gaat NL een groot tekort krijgen, want de accijnsverhoging is niet teruggedraaid, dus men tankt nog steeds in het buitenland (nog steeds veel goedkoper dan in NL), maar de BTW inkomsten zullen flink dalen. Daarnaast gaat minder in Groningen minder gas oppompen welke ook nog eens tegen een veel lager tarief verkocht wordt. Wiebes gaat een zeer zwaar 2015 tegemoet.
.
Overigens gaat in 2015 de accijns op brandstof in Virginia ook omhoog met 5 (dollar)cent per gallon (3.8 liter). In betaal nu per gallon 2.04 dollar per gallon bij Costco in Manassas (15 minuten rijden. Hier in Centreville betaal ik 2.45). Omgerekend betaal ik dus 44 eurocent per liter. Een jaar geleden betaalde ik ruim 3.40 per gallon. De goedkope brandstof is ook een van de redenen waarom de Amerikaanse economie afgelopen kwartaal zo'n onverwacht boost kreeg. Door de besparingen op brandstof kunnen bedrijven meer personeel aannemen. Ook houden werknemers meer geld over om uit te geven aan andere zaken..
.
Vorig jaar ging de accijns hier met 2 dollarcent omhoog. Toen waren er grote protesten (welke niet hielpen overigens), maar ik heb zelfs nog nieteens een oproep om te demonsteren in de krant gelezen.
.
En ik rijd hier in een relatief zuinige Audi S7 (2011) en doet zo'n 22 mijl per gallon. Hiervoor had ik een Checy Surburban (2008), maar die haalde maar 17 mph. Overigens weet Audi ook meer PK's uit een 4 liter V8 te persen dan Chevrolet uit een 5.3L blok. Maar vanwege de relatief hoge brandstof kosten in (west) Europa, moeten Europese merken (Audi, BMW en Mercedes) veel efficientere motoren maken dan hun Amerikaanse concurrenten. Echter mijn vriendin rijdt in een Chevrolet Sonic en die haalt 40mpg.
.
Mijn nieuwe auto (Tesla Model S) komt helaas pas in April 2015. Niet alleen heb ik dan geen brandstof kosten meer, ook kan ik vrijwel overal gratis parkeren (zelfs in het centrum), hoef ik geen tol te betalen op tolwegen van de overheid, betaal ik geen wegenbelasting en kan ik op veel plaatsen gratis elektriciteit 'tanken'. Dat waren voor mij de redenen om zelf 15.000 dollar te investeren in mijn nieuwe auto. Dat bedrag heb ik waarschijnlijk binnen 1,5 jaar terug verdient..

TuurlijkNiet | 28-12-14 | 21:07

Misschien is het nog eventjes wachten tot er eentje genoeg van krijgt en de olieterminals van SA in de fik steekt. (Iran,VS,IS bvb.)
Maar dàt dat gaat gebeuren is wel zeker.
Tè veel landen hebben er belang bij èn het is ook nog eens voorspeld.

Dostranamus | 28-12-14 | 19:00

Kan er niet even een Nederlandse vingerwapperaar die mensen vertellen dat een kartel " foei" is... helpt vast!

Kyboro | 28-12-14 | 18:24

Voor ons maakt het aan de pomp toch geen f*ck uit, ja, misschien 2 dubbeltjes of zo, maar misschien die islamitische zandhappers eens een keertje moeten gaan werken ipv de oliepot verteren door middel van hun moderne slavernij waar wij verlichte liberale Westerse meesters nooit iets van (durven te) zeggen.

http://www.express.be/business/nl/economy/de-vrome-islamitische-oliestaten-hebben-hun-hele-bevolking-gecorrumpeerd-feitelijk-steekt-niemand-er-een-poot-uit/198713.htm

matrixbluepill | 28-12-14 | 16:16

Allah heeft het zo gewild.

Schoorsteenveger | 28-12-14 | 16:15

@stupid end
Ik wacht op jouw berekening. Die zal namelijk van geen kant kloppen in werkelijkheid. Niemand weet namelijk alle variabelen.

controle | 28-12-14 | 16:08

Ik weet niet wie al die nieuwe gasten zijn die hier schrijven, maar de olie is binnen niet al te lange tijd op (dus doe de berekening).

Einde van de Domheid | 28-12-14 | 16:05

US of A got them by the balls with their fracking.

controle | 28-12-14 | 16:05

simpelman | 28-12-14 | 15:51
Je hele hebben en houden bestaat voor 80% uit aardolie, tot de kleren die je aan hebt en de lakens waar je onder slaapt en het matras waar je op ligt, alle plastics, van boodschappentas tot het omhulsel van je printer, de vloerbedekkinng, kunstmest waar je vreten mee verbouwd word, etc etc etc, dus ben je voorlopig niet van de olie af, en daar mag je alleen maar blij om zijn!

von sokkenstopfen | 28-12-14 | 16:03

Fijn uiteinde? De dode bomen houden er toch ook niet mee op nu?

De Geus | 28-12-14 | 15:54

@EnNouJijWeer | 28-12-14 | 15:43
Buiten dat we het goedje voornamelijk opstoken word het zowat gebruikt in onze hele productie lijn.
Van pesticides tot tandpasta van plastics tot kleren.
Noem maar op.
Je haalt olie niet 'even' uit de economie knakker.

miko | 28-12-14 | 15:53

Het doel van de OPEC is alle alternatieve energie onrendabel maken. Wanneer alle projecten zijn gestopt zijn ze weer vriendjes en leveren ze weer voor het volle pond.

flame_me | 28-12-14 | 15:53

Zodra duurzame energie kan concurreren met olie, zal de rest van de wereld opeens vinden dat het opstoken van olie net zo fout is als schijten in de Sint-Pieterskerk, en vanaf dat moment is die smurrie geen cent meer waard. Arabieren én oliemaatschappijen zien nu al aankomen dat het binnen een paar decennia zover is. Daarom gaan ze proberen nog zoveel mogelijk van die troep te verkopen zolang het nog kan.

simpelman | 28-12-14 | 15:51

@070 | 28-12-14 | 14:58
Maar als die gekke Maduro de tankers die naar de VS gaan aan de ketting legt dan piept Uncle sam wel anders.
En een kat in het nauw maakt rare sprongen.
Ondanks de lage prijzen haalt Venezuela nog aardig wat binnen.
De olie is er makkelijk uit de grond te krijgen en dichtbij de grootste afzet markt.
Iedereen hoopt op een val van Maduro maar met meer dan vijftig dollar per vat kan hij de stemmen van de mensen in de sloppenwijken nog steeds kopen.

miko | 28-12-14 | 15:50

Tel voor de grap eens alle kwartaal-winsten van alle grote oliemaatschappijen op, zodat je een totaal gezamenlijk jaar-winst krijgt. Ga dan naar Wikipedia's lijstje van landen gerangschikt op Bruto Nationaal Product en begin van onderen te tellen tot je op hetzelfde bedrag uitkomt.

Ik ben best bereid iets meer belasting op benzine te betalen, maar dit bedrag moet voor 100% naar de waterstof-economie, zoals een landelijk dekkend netwerk van vulstations voor brandstofcellen. Een manier om zeewater te ontzilten en om te zetten naar waterstof met behulp van zonneenergie. Etc.

Ik roep het al decennia; zelfs al geloof je geen bal van 'global warming' en kan het milieu je ook niets schelen, we MOETEN van de hakblok af waar de Olie-sheyks onze Westerse hoofden op hadden liggen. Dank zij de hydraulic fracking technieken is er significant alternatieve olie in de markt en gaan we weer terug naar vraag en aanbod i.p.v. de speculanten/investeerders die ook bijv. achter de goudprijs, zilver, rare earth metals en commodities zitten.

EnNouJijWeer | 28-12-14 | 15:43

Maar een kartel, dat mag toch helemaal niet van de EU, waarom hoor ik die dan nooit protesteren?

eerstneukendanpraten | 28-12-14 | 15:35

Hiermee zullen de subsidies op windenergie moeten stijgen tot een onbetaalbaar niveau, samen met de verder dalende aardgasbaten (virtuele koppeling en verdringing) zal dit de doodsteek worden voor dit kabinet, nog een positief neveneffect van deze nieuwe OPEC-crisis.

smdyasc | 28-12-14 | 15:34

Als hij nu ook nog de Nederlandse taal leert, hebben we wellicht wat aan deze scribent. Wat een brak stuk, zeg...

dr. who? | 28-12-14 | 15:30

Olie is zó 1970.

Don Bomgordello | 28-12-14 | 15:25

Mooi zo, kunnen we wat zakken vuil buitenzetten, retour de zandbak, Eerst 020gaza uitmesten, en gelijk pinnokio bij de neus pakken. Blijf toch over de grens tanken, want de buurlanden zullen altijd goedkoper zijn. Vlad zal ook geen kunstjes neer uithalen die mag alleen de prijs van de wodka bepalen. Vakanties zullen aangenamer en rustiger worden zonder russen, Win win win, zie weer een toekomst voor de jeugd, niet voor ons want wij gaan ,soylent green, worden. Want ze willen wel voor een ,nette, oplossing zorgen, want nu kosten ze alleen maar geld.

Archy Bunker | 28-12-14 | 15:24

Dat zou oliedom zijn.

Piet Karbiet | 28-12-14 | 15:07

Grappig dat J.J. Thomson de afgelopen maanden alleen over olie en gas geschreven heeft.
 
www.google.nl/webhp?q=site%3ageenstij...
 
Een specialist in het GeenStijl huis, wat mij betreft een geweldige werkwijze.

bijscholing | 28-12-14 | 15:06

De prijs zal stabiliseren rond de 50 /55 us$ per vat. Genoeg om qua geopolitiek Rusland, Iran en vooral Venezuela - met zijn linkse clown Maduro - op de knieën te krijgen en de ISIS en aanverwant te laten bloeden qua inkomsten. Deze prijs kan de Fracking olie industrie in de USA net doen handhaven en redden. Bijkomstig voordeel is dat Venezuela de hulp aan Cuba- gratis olie - opschort, waardoor Cuba nog meer op de USA is aangewezen. Door de relatief lage olieprijzen kan de wereldeconomie zich ook nog herstellen. S.Arabie speelt het spelletje samen met de USA mee

070 | 28-12-14 | 14:58

Het is in elk geval het meest notoir oliedomme kartel wat ooit bestaan heeft als ze de prijs echt laten kelderen tot USD 20/vat. Tijd dat ze de sharia-glossy's inruilen voor wat good-old economie-boeken over vraag/aanbid en de prijsvorming.

de Voorzittert | 28-12-14 | 14:58

niet dat het veel uit zal maken voor normale mensen in nederland, hoe lager de olieprijs, hoe hoger de accijns tenslotte.

zal de prijs wat hoger worden dan zullen de accijns niet meteen lager worden.

ohja, en welkom Joseph john thomson

giovanni erkelens | 28-12-14 | 14:57

@Bobbbe 14:39: Wat er ook gebeurt met de olieprijs, de immigratie, windmolens op zee, pakkans van zakkenrollers, de bloembollenexport naar Rusland, of het tijdstip dat de straatverlichting aanspringt, er is 1 constante in de Nederlandse politiek waar je je geld op kan inzetten: autorijden wordt duurder.

Muxje | 28-12-14 | 14:56

3e persoon enkelvoud=stam+t, IQ van 80 is ruim voldoende om dit te snappen.

hunkerdrift | 28-12-14 | 14:56

Maar per 1-1-2015 gaat de belasting op benzine met 0,9 cent omhoog... in Nederland.

duitse herder | 28-12-14 | 14:53

ik vraag mij al jaren af waarom de OPEC nooit is beboet voor kartelvorming door de monopolie-"waakhonden" van de EU. Microsoft is wel beboet terwijl dit geen monopolie is die durven ze wel aan te pakken maar de OPEC niet.

wlodek | 28-12-14 | 14:52

Nou meneer Thomson, zware kerst gehad?

Koste wat het kost. Beïnvloedt. Men in Irak. De prijs niet wil beïnvloeden. Geen dank en een fijne jaarwissel.

Orange Willem | 28-12-14 | 14:51

Hij inbevloeit?

viridis | 28-12-14 | 14:51

Elementaire grammatica. 3e persoon enkelvoud van het werkwoord "beinvloeden".

Ridde Rogter | 28-12-14 | 14:50

Olie was macht.

Islamofiel | 28-12-14 | 14:47

You will be fucked. Links of rechtsom.

viridis | 28-12-14 | 14:47

Aan de pomp in ieder geval plezant, en aan de Duitse pomp nog vééél leuker !

Wijze uit het Oosten | 28-12-14 | 14:43

Op zich best een duidelijk statement dat aangeeft dat prijsspeculatie niet de productie beïnvloed.

D/T je weet zelf.

fredmo | 28-12-14 | 14:40

Nee. Als de olieprijs daalt, stijgt de accijns, energiebelasting en de euro van Kok, en de BTW op al die belasting. Totaal zinloos dus.

Bobbbe | 28-12-14 | 14:39

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl