Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

WTF! Helft moslims vindt folteringen ISIS okee

waterboardinginthenameoflove.jpgEn click, deden de muisjes. En geheven, werden de boze vuistjes. De helft van de moslims vindt de folteringen van ISIS okee? Schande! Alleen, dit is oud nieuws. We hebben de kop aangepast om uw aandacht te trekken. De oorspronkelijke kop luidt namelijk: "helft Amerikanen vindt foltering CIA aanvaardbaar". Subtiele nuance. Maar waar bij moslims de woede van het internet zou zijn afgespat, halen bij de Amerikaanse "democratie van de vrede" de meeste mensen hun schouders op. Want dat zijn de goeien. En ze martelen de slechten. Althans, sommigen van degene die ze martelen zijn de slechte. Afijn, het doel heiligt de middelen, en zo. Zonder martelingen geen intel over jihadisten. Grappig, want ISIS-fanboys redeneren exact hetzelfde. Zonder martelingen geen kalifaat, het doel waarvan ISIS meent dat het alle middelen heiligt. En toch vinden beide partijen zichzelf moreel superieur aan de ander. Hilarisch. Zelfs op het hoogste niveau van mensonterende praktijken is het redenatieniveau nog steeds level kleuterschool: jij bent stom, nee jij bent stom. De enige die moreel superieur is, is natuurlijk degene die zich weet te onthouden van deze schandalige praktijken. Jihadisten zijn moreel verwerpelijk en hun aanhangers eveneens, maar dat geldt ook voor martelCIA'ïsten en de Westerlingen die daar hun schouders over ophalen. Geeft niet, zo is de mens nu eenmaal. Je mag best kleur bekennen. Natuurlijk mag je een team kiezen. Als jij voor folteringen wil zijn, is dat je eigen keuze. Maar het zou je sieren als je dan toegeeft dat je beschaving slechts vernis is om de primaire, reactionaire en brute mens te verbergen.

Reaguursels

Inloggen

Ik ben het ermee eens dat de CIA net zo fout is als ISIS en al zouden ze deze activiteiten in Nederland uitvoeren zou ik hier net zo hard op spugen. Maar laten we even duidelijk zijn. Ik kan als Nederlandse vrouw kan niet in het door mij gekochte huis in Den Haag wonen door moslim tuig dat ISIS aanhangt. Niet door Amerikaans tuig dat de CIA aanhangt. Ik wordt door heidense hoer uitgemaakt, door moslim jongeren die ISIS een goed idee vinden niet door Amerikaans tuig dat de CIA goed vind. In de demonstratie tegen het invallen van Irak liep ik mee, omdat ik toen nog dacht dat er andere manieren zijn om tot oplossingen te komen tegen moslim extremisme. Echter ik heb moslim extremisme aan de lijve mogen ondervinden en mijn leven is hierdoor verwoest, dus ik ben voor een no-tolerance beleid naar moslims die extremistisch zijn in Nederland. Ik ben dit ook ter bescherming van de vele moslims in Nederland die dit extremisme ook niet willen. Die net als wij in vrede willen leven en door de acties deze extremisten nu al over een kam geschoren worden met ze. Wat oneerlijk en beledigend is naar deze mensen. Want hoe is dit eerlijk! Mijn antwoord dit is niet eerlijk!! Pak ISIS in Nederland aan of ban het uit naar Syrië, maar slachtoffer de moslims die het wel goed doen in Nederland niet voor dit tuig.

ingrid04 | 18-12-14 | 15:07

> majorkingkong | 17-12-14 | 08:53
> bedankt
Geen probleem, ouwe pik. Ik hoop dat je voor het eerst gelezen hebt over Gary Webb of Khalid El-Masri. Naast Gary Webb heb je in de USA nog Barrett Brown en zijn maat Michael Hastings. Maar de media beinvloeden kan ook subtieler: www.carlbernstein.com/magazine_cia_and... of en.wikipedia.org/wiki/Operation_Mockin...
-
Zal verder proberen rekening houden met de realiteit en de feiten. Conspiracy en aluhoedjes praat zoals: nl.wikipedia.org/wiki/Operatie_Gladio#... of en.wikipedia.org/wiki/CIA_and_Contras_... of en.wikipedia.org/wiki/Italian_general_... of en.wikipedia.org/wiki/Gladio_in_Italy#... of wiki.project-pm.org/wiki/Main_Page (niet klikken als je niet op een lijstje wil komen) of www.stelling.nl/followup/balletten.htm... of nl.wikipedia.org/wiki/Bende_van_Nijvel... of www.indymedia.nl/nl/2002/09/6251.shtm... of www.stelling.nl/kleintje/437/IXRE12993... kunnen we dus veilig negeren. Slaap lekker en bukze!

ernstige schade | 17-12-14 | 16:02

-weggejorist en opgerot-

Liedewijsje | 17-12-14 | 14:28

Ik vind folteringen ook okee, en de sharia ook.
Uiteraard alleen voor de figuren die er in geloven en zelf moslim zijn. Je moet je alleen aan die spelregels houden als je het spel zelf speelt.

wczwaan | 17-12-14 | 13:55

Ik vind dit wel een leuke vergelijking.

Amerike is ook, net als Irak, net als Afghanistan, een land met meer kerken als scholen. Een land met meer exstreem gelovige, dan rationele mensen.
Alleen heet het dan het Christendom.

En om nou te zeggen. "Jaaa maar dat is een veel vrediger geloof, en die christennen zijn niet oorlogs zuchtig" ja dat hebben we gezien ja. Sinds 1941 nonstop oorlog. En als je land voor 93% uit christennen bestaat, waarvan een groot deel radicaal, noem ik ze radicala papen.

Buiten dat, het is zoals iemand al had gezegt. ;Het antwoord op "Gun violence" throw more guns on the streets.....
Klinkt als rationele christennen....

Rustedcentinel | 17-12-14 | 13:07

maar, hoeveel procent van de Europeanen vindt *minder minder minder* oké?

kaplaarzenverkoper | 17-12-14 | 10:51

PowPow | 17-12-14 | 09:55 Dude, tunnelvisie much?

Kenpachi3763 | 17-12-14 | 10:20

We gaan weer veilig anti-USA lullen, gaat Geenstijl ineens weg-met-onzen?

Copycrauw | 17-12-14 | 10:07

als de tegenpartij openlijk en agressief uit is op je bloed en daar dag en nacht aan werkt zonder enige morele beperkingen dan zie ik niet waarom je jezelf wel allerlei beperking zou moeten opleggen die het die tegenpartij juist gemakkelijker maken om je te pakken te krijgen.
Als je weet dat je vijand je morgenochtend om 5 uur wil gaan vermoorden dan moet je om 4 uur opstaan en hem als eerste omleggen (oud joodsch gezegde, meen ik).

wlodek | 17-12-14 | 09:59

Nou Quid, als je in het WTC NY had gewerkt had je wel een ander stukkie geschreven. Of misschien wel helemaal niks. En als martelingen nieuwe aanvallen kunnen voorkomen dan is dat een ZEER HUMANE DAAD voor al die mensenlevens die worden gespaard. Met jou flutverhaal probeer je alleen maar je anti-amerika houding te rechtvaardigen. Een moslimterrorist IS een stuk stront en MOET je behandelen als een stuk stront. Punt uit!

PowPow | 17-12-14 | 09:55

“De relatie van een gelovige met een andere is zoals die tussen verschillende delen van een gebouw, een gedeelte versterkt een ander.” één gedeelte voor vrouwen, het andere gedeelte voor de mannen.

hovawart | 17-12-14 | 09:52

Als de CIA maar geen nekken gaat snijden, dan is het hek van de dam, dan zullen er heel wat overlegorganen en gesubsidieerde clubjes overuren moeten gaan draaien om hun mening te geven.

hovawart | 17-12-14 | 09:46

''Natuurlijk mag je een team kiezen'' En dat is nou precies het probleem. Mensen kiezen een kant, terwijl er helemaal geen kant gekozen hoeft te worden. Iedereen heeft een mening over onderwerpen, waar niemand eigenlijk het fijne van weet. Maar de hele wereld moet en zal deze mening horen of lezen. En dan lekker keihard meningen tegen elkaar blaten en niet luisteren, want 'iedereen heeft recht op zijn eigen mening' Fuck that shit. Stop met het voeden van deze onzin. Is toch erg dat meningen coherent is geworden met fullblown retardation

Kenpachi3763 | 17-12-14 | 09:28

ernstige schade | 17-12-14 | 03:35

Bedankt voor dit mooie stuk doordrenkt van uw eigen gelijk zonder ook maar enigszins rekening te houden met feiten en realiteit. Nu het hoedje weer op en terug in de schuilhut.

majorkingkong | 17-12-14 | 08:53

Want we zijn hier zo pro USA? De gemiddelde Nederlander vindt IS hooguit iets afkeurenswaardiger dan de VS.

majorkingkong | 17-12-14 | 08:47

Johnny, dit slaat werkelijk nergens op.
Je doet dit natuurlijk om een reactie uit te lokken terwijl je weet dat je appels met peren aan het vergelijken bent.

kp-usa | 17-12-14 | 06:44

Heerlijk stuk Quid. Je zal er weinig vrienden mee maken, maar je hebt toch aardig wat views en comments bij elkaar gesprokkeld. Volgende maand weer zo'n stukje aub, dan mag Geenstijl van mij vol blijven houden dat ze niet alleen maar rechts pluggen.
-
Als je zegt dat de CIA martelingen het gevolg zijn van ISIS of Al Quaida dan heb je je historie omgedraaid. CIA martelingen zijn na de Koreaanse oorlog enorm aangescherpt. If anything: Al Quaida en het Al-Nusra Front werden bewapend en opgeleid door de CIA. Hoeveel journalisten heeft ISIS vermoord, vs. hoeveel journalisten heeft de CIA kaltgesteld? En dan niet alleen in de US, bijvoorbeeld Gary Webb die zo veel geluk had dat hij zichzelf van het leven beroofde door zichzelf TWEE keer in het gezicht te schieten. Maar ook buiten de US, zoals bijvoorbeeld Assange.
-
Je kan je aluhoedje opdoen en zeggen dat de containers met wapens gevonden in de bossen, door oa Sam Klepper en Peter R de Vries, iets ophebben met de CIA en het stay-behind netwerk. Dat de CIA enorm veel doet om Europese landen politiek in tweespalt te houden (strategy of tension), zodat deze landen gemakkelijker omrollen voor bevelen uit de US. Dat technologie van Philips en Fokker werd gestolen door Echelon I. Roze Balleten. De Bende van Nijvel. Pim Fortuyn en de JSF en het koningshuis en Prins Bernhard. Brrrr...
-
Terug naar de harde realiteit van de CIA: Propaganda, omkopen van de media, infiltreren van de media, stemcomputers hacken, dronken voeren en dan afpersen, hoeren neuken en dan afpersen, LSD toedienen en dan afpersen. Valse berichten planten in kranten, infiltratie en disruptie van politieke partijen, kidnapping, foltering van minderjarigen die gevangen zitten in een ander land zonder process, zonder rechten als Prisoner of War, intimidatie, economische sabotage, afluisteren van iedere buitenlander en perfectionering van karakter- danwel levenaanslagen.
-
En wij Nederland doen hier aan mee. Ja, wij stellen en stelden onze luchthavens open voor zwarte CIA-vluchten. Dan ging zo'n vliegtuig door naar een black base ergens in de woestijn van Marokko of Afghanistan. Deze Duitse burger bijvoorbeeld: en.wikipedia.org/wiki/Khalid_El-Masri Oops... foutje bedankt. Hier heb je geld voor een busticket. Maarja, waar gehakt wordt vallen spaanders. Guantanamo Bay en die Koran door de plee spoelen zijn echter compleet overbodig. Ja, dan verlaag je je tot het niveau van je tegenstanders.
-
Ondertussen moet de kachel branden natuurlijk. Halliburton en Raytheon kunnen niets op eigen bodem. Het lijkt dus averechts te werken om de Moslims keer op keer boos te maken met wat bommen, geplaatste dictators, oliepikkerij en grondinvasies, maar ondertussen houd het de gemoederen bezig en kan je subsidie blijven aanvragen voor betere bommen, betere afluistermethoden en betere foltertechnieken.
-
Amerika is de witte boordencrimineel, en ISIS de bejaardenhandtasrover. En Europa? Dat wordt de vazalstaat van één van die twee groepen.

ernstige schade | 17-12-14 | 03:35

heel realistisch en waar; sommige wereldburgers verdienen de dood

Dibe | 17-12-14 | 02:35

@Theo van Deursen | 16-12-14 | 20:52

Dat zijn ze niet. Waar zou dat uit blijken? Lees je dingen die er niet staan, of probeer je een stroman van mijn argumenten te maken omdat je er op inhoudelijk gebied niets tegenin kunt brengen?

Russells Teapot | 17-12-14 | 01:11

Folter ze maar het graf in, die salafisten en wahabiten ik vind het prima.
Ze schijnen arabisch en farzi gesproken te hebben terwijl ze die kinderen doodschoten.
Martel hun plannen er maar uit en zorg ervoor dat ze het niet overleven.

Dibe | 17-12-14 | 01:01

@kloopindeslootjijook | 17-12-14 | 00:41
En als ik u nou eens stom noem. Hoe gaat u daarmee om in u zwart wit denken? Of is deze derde factor verwarrend?

Vageling | 17-12-14 | 00:51

@Kamervraag | 16-12-14 | 23:56
Maar natuurlijk. Elke nutteloze kamervraag minder scheelt centjes. Is gebleken uit onderzoek.

Vageling | 17-12-14 | 00:48

"jij bent stom, nee jij bent stom"
Briljant.
En degene die blijft leven heeft gelijk.
Says who?

kloopindeslootjijook | 17-12-14 | 00:41

"jij bent stom, nee jij bent stom"
Briljant.
En degene die blijft leven heeft gelijk.
Says who?

kloopindeslootjijook | 17-12-14 | 00:41

"Helft moslims vindt folteringen ISIS okee"
Aan welke helft is dat gevraagd?

kloopindeslootjijook | 17-12-14 | 00:39

smdyasc | 16-12-14 | 20:27
en waar staat jouw auto of brommer gestald?

Baronwater | 17-12-14 | 00:37

Minder, minder.

Kamervraag | 16-12-14 | 23:56

In iedere organisatie zal er wel een afdeling van het padje raken, en in het geval van oorlog (of wat ze zo genoemd hebben) zal niet iedereen daar rouwig om zijn. Dus deze statistiek is niet zo raar.
Het verschil is alleen dat ISIS, hun wandaden voor marketingdoeleinden inzetten. In de US wordt er iets schuldbewuster mee omgegaan.

frank87 | 16-12-14 | 23:32

@Cummie de Swappert | 16-12-14 | 19:03
Als ik het goed begrepen heb is dat recht op wapens vastgelegd zodat de burgers altijd een leger kan vormen om de regering omver te werpen.
Misschien had Nederland dat nodig gehad.

frank87 | 16-12-14 | 23:28

QUID for Senator!!!

Cynevisie | 16-12-14 | 23:17

Appels en peren echt. Isis is een niet erkende staat waar het geweld zelfs verheerlijkt wordt. En je zegt zelf Quid dat de helft de schouders op haalt. De andere helft dus niet, en vinden wat de Cia doet onaanvaardbaar.
Dacht je dat je in het kalifaat kritiek kan hebben op de gang van zaken? Waar de Cia achter intel aan zit slachten kaligekkies mensen af om een boodschap over te brengen. Als dit geen appels met peren Is weet ik het niet meer.

ca12nag3 | 16-12-14 | 23:09

Je vergelijking gaat mank. De westerse wereld wil juist in vrede leven met alle andere volkeren, maar de Islamitische wereld wil juist alle andere volkeren onthoofden en opblazen. Kortom, zij zijn onze vijand en daarom is het geoorloofd om hen te martelen; om onze eigen kinderen te beschermen tegen deze beesten. Het lijkt mij nogal logisch.

Sioux | 16-12-14 | 23:00

Weet je wat het ergste is. Dat ik het NIET opmerkelijk vond, dat ik het normaal vond, die titel. Ja, dat is zo, dat weten we onderhand wel.

Rest In Privacy | 16-12-14 | 23:00

Deze keer heb je gelijk Johnny. Dus zul je wel een hoop negatieve reacties krijgen.

Rest In Privacy | 16-12-14 | 22:53

Mag je een kwaad doen om een groter kwaad te vermijden? Mag je bijvoorbeeld de islamisering afremmen en desnoods terugdraaien, omdat anders de moderne cultuur wegzinkt in polarisatie, segregatie, straatterreur en uiteindelijk burgeroorlog? Hoeveel is het je waard dat de moderne cultuur blijft voortbestaan? Of hoever wil je gaan om die moderne cultuur te verdedigen tegen krachten die er op uit zijn die moderne cultuur te vernietigen? Er zullen pacifisten zijn, empathische, vriendelijke en goedwillende mensen, die denken dat je tot je laatste snik moet dialogiseren en theedrinken, om maar het vijandige en moordlustige beest gunstig te stemmen en tot vredevol samenzijn te bewegen. Gezien evenwel de geschiedenis van de mensheid is die handelwijze de zekerste weg naar de ondergang. Wat dan gedaan? Toch maar Macchiavelli lezen, Von Clausewitz, Sun Tsu en zo meer? Het nazimonster werd niet verslagen met aardig doen en gezelligheid.

Benedict Broere | 16-12-14 | 22:42

@Grauwe Veen Spuuter | 16-12-14 | 22:27

Er is ook een niet zo klein machtsverschil tussen de mensen die aanslagen plegen en het Westen.

De overmacht die het Westen daar tegenover zet valt alleen te rechtvaardigen door niet te martelen.

Theo van Deursen | 16-12-14 | 22:41

Er is een klein verschilletje tussen opzettelijk 87 onschuldige mensen opgeblazen en mensen die dat doen het vuur aan de schenen te leggen. Klein detail, zeg maar.

Grauwe Veen Spuuter | 16-12-14 | 22:27

Quid, mijn complimenten en Nesterov voor de samenvatting.

Want het is toch ook tenenkrommend hypocriet en al dat gelul in de comments waarbij de goedpraterij eraf druipt, bah, bah.

Daarbij komt nog dat de helft zo slecht geïnformeerd is, want als er 1 ding duidelijk is geworden uit het verschenen rapport, dan is dat er bij de meeste die gemarteld zijn niet eens een reden toe was. De verkregen 'intel' bleek vaak nutteloos. Iets wat de Amerikanen al wisten want de technieken (afgekeken van de Chinezen, door twee 'psychologen' in elkaar geflanst voor een slordige 80miljoen dollar. Bron: www.nbcnews.com/storyline/cia-torture-...) bleken eerder in China ook al geen concrete vruchten af te werpen.

M.a.w. express onschuldige mensen martelen. Terwijl dat niet nodig was en natuurlik nooit is.

Het meest frustrerende vind ik dat er geen rechtvaardigheid plaats vind. Het is altijd (ook in NL), oeps ja sorry, was miss wel een beetje stout van ons ja. Klaar, case closed. NEXT. Nee, gvd voor het gerecht en de gevangenis in, met je halve gare beleid. Niet dat een beetje reaguren dat wel bereikt, maar ach.

Durereaguurder | 16-12-14 | 22:12

onze linkse sjonnie is weer aan het woord. De CIA heeft ook mensen gedwongen zich tot het kapitalisme te bekeren, duizenden van mensen op point-blank afstand onthoofd/ afgeknald, duizenden van seksslaven. Als je mocht kiezen tussen de CIA of ISIS, wat zou je kiezen?
Daarbij vecht de 1 voor een VRIJE samenleving terwijl de ander vecht voor totale ONDERWERPING. Dan liever een vrije samenleving waarin de intoleranten HARD vervolgd worden dan langzaam afglijden naar een theocratie.

Ron_Paul | 16-12-14 | 21:59

Een muilpeer van de bovenmeester is een andere dan die van Holleder.

Rest In Privacy | 16-12-14 | 21:56

@Lewis | 16-12-14 | 21:20

Wacht maar

Theo van Deursen | 16-12-14 | 21:38

Koppensnellers als IS lafaards zijn vogelvrij en alles is toegestaan. Die kun je niet hard genoeg martelen

Thorolf | 16-12-14 | 21:37

@Theo van Deursen
Geweldige serie ja, Homeland. Hoe die mij heeft klaargestoomd voor het goedkeuren van marteling ontgaat me, maar dat is natuurlijk juist het geniepige van die Amerikaanse propaganda!

Lewis | 16-12-14 | 21:20

Helemaal juist heer Quid. Mensen die morele superioriteit impliceren of dat zelfs openlijk verklaren, moeten dan wel zo dapper zijn om hun eigen regels na te leven. Opportunistisch je eigen misstanden door de vingers zien vanwege 'goede bedoelingen' staat haaks op het concept moraliteit (laat staan morele superioriteit), waar toch enige consistentie voor vereist is.

Nesterov | 16-12-14 | 21:16

We hebben afgesproken dat martelingen niet mag want we zijn een geciviliseerde samenleving en voeren geciviliseerd oorlog dus je krijgt heel geciviliseerd een bom op je harses. Het oorlogs'recht' is sowieso hypocriet. Burgers dienen ten allen tijden er buiten te worden gehouden, maar hoe onderscheid je terrorist/strijder van burger in de IS puinhoop? Desalniettemin weten dikke rapportschrijvers (en journalisten als Jan Eikelboom) altijd feilloos aan te wijzen wat zwart en wit is in die grijze dampende smerige massa.

Harry Turtle | 16-12-14 | 21:12

Indien de dwingende noodzaak aanwezig is,kunnen ze wmb hun gang aan. Het policor gedoe heeft indirect al meer levens gekost dan een open oorlog.Kijk maar naar nederland waar geweld door bepaalde groepen, door de politiek genegeerd wordt. Maar het tij keert reeds, de aanslagen in Australie,en Pakisten versterken de tegenbeweging en ze zijn wakker geschrokken.Wie was het ook alweer die zei "die revolution, fresst ihr eigene kinder auf" maar eerst hebben we een rode kerstmis,pvda gaat naar de stortplaats van de geschiedenis,en Vlad neemt nog een fles wodka.

Archy Bunker | 16-12-14 | 21:11

1.500 Nederlandse moslims vinden onthoofden prima. Blijkbaar, als je kijkt naar het aantal volgers twitter/facebook bekijkt:

dewarereligie.net/2013/06/08/theologie...

U bent gewaarschuwd. En de brutaliteit is dat deze sites gewoon openlijk gevolgd en ge-liked worden.

Bernard Couperus | 16-12-14 | 21:10

Quid ziet het redden van duizenden, onschuldige levens niet als doel, zijn zelfbeeld is belangrijker.

Over immoreel gesproken.

E. Terpstra | 16-12-14 | 21:10

@Theo van Deursen (20:52),

Nog even los van het feit dat jouw holle slogan niet ingaat op 1 van de door RT genoemde punten.

Het gedrag van islamgekkies is geen maatstaf; voor niemand.
Niemand roept op om de CIA zich voortaan net zo pervers, wreed, onrechtvaardig, moorddadig en walgelijk te laten gedragen als de sharia moslims verplicht.

Het gedrag van islamgekkies is wel relevant.
Omdat islamgekkies het belangrijk vinden dat er elke dag tienduizenden onschuldige mensen worden afgeslacht, verwachten wij van onze inlichtingendiensten dat zij deze moordpartijen tot een minimum weten te beperken.
En inderdaad, in de praktijk slachten moslims hooguit een paar honderd onschuldige mensen per dag af.

Vele honderden malen minder dus dan echte islamisering vereist.

Dandruff | 16-12-14 | 21:08

Martelpraktijken CIA = martelpraktijken IS = martelpraktijken anderen = stom en inferieur

Antigoog | 16-12-14 | 21:06

Ach Quid loopt weer eens te trollen. Ik ga er van uit dat alle argumenten voor zijn ongelijk al gebruikt zijn door mijn medereaguurders en laat dit bericht verder maar voor wat het is.

ZonderNaam | 16-12-14 | 20:57

De afgelopen 24 uur hebben islamisten meer mensen gedood dan dat ze waarschijnlijk bij de CIA hebben 'gemarteld'.

Als ik gemarteld moest worden en heb de keuze tussen Taliban, ISIS, de gevangenissen van Assad, of de CIA dan hoef ik daar niet twee keer over na te denken.

thp | 16-12-14 | 20:54

Quid, er zijn nog vacatures bij Libelle en Joop.

E. Terpstra | 16-12-14 | 20:54

-weggejorist-

LJBrinkhorst | 16-12-14 | 20:53

@Russells Teapot | 16-12-14 | 20:47

Sinds wanneer zijn de islamgekkies van IS de maatstaf voor westerse handelen?

Kijk dat noem ik nou wel islamisering.

Theo van Deursen | 16-12-14 | 20:52

Well played Geenstijl. Well played.

okplanb | 16-12-14 | 20:50

Martelen is altijd erg, wie het ook doet. Maar dat neemt niet weg dat:
A, de martelingen van IS heel wat extremer zijn dan die van de Amerikanen
B, bij IS die martelingen gepaard gaan met genocide
C, het doel wat IS probeert te bereiken weerzinwekkend is, terwijl het doel van de Amerikanen (veiligheid) een nobel doel is, ook al rechtvaardigt dat niet dit soort middelen.

Dus als iemand de martelpraktijken van de VS rechtvaardigt, ben ik het niet met die persoon eens, maar vind ik dat een heel wat minder extreme opvatting dan wanneer iemand die de martelpraktijken van IS rechtvaardigt.

Kom op, Quid, je weet dat dit een valse analogie is. Misschien eentje die menig linksmens gekneusde nekwervels bezorgt van het heftige jaknikken en gescheurde stembanden van het "ha, wij zijn net zo erg!" roepen, maar desondanks een valse analogie.

Russells Teapot | 16-12-14 | 20:47

BREAK. Vandaag in het nieuws. De Taliban slacht meer dan 100 kinderen af. En ja, kom nu niet met één-of-ander kudt argument aankakken dat Israel en/of de VS hetzelfde doen/deden. Het gaat er hierom dat zij een school binnenlopen en vervolgens meer dan 100 onschuldige kinderen met de vinger aanwijzen, beet pakken en met een hakmes afslachten. Kinderen op de basisschool. Islam? Of heeft het er weer niets mee te maken? Zeg het maar zelf.
-
nos.nl/artikel/2009249-veel-kinderen-g...

Bernard Couperus | 16-12-14 | 20:46

-weggejorist-

Peko1 | 16-12-14 | 20:42

@De Libertariër (20:27),

Nogmaals, de VS hebben geen 1 miljoen mensen vermoord.
Diverse moslimorganisaties uit Irak en andere moslimlanden hebben bij aanslagen op Iraakse burgers ongeveer 200.000 Irakezen vermoord; dat is iets heel anders.

Ook hebben de VS geen olie gestolen.
De VS hebben een massamoordenaar afgezet en daarna vrije verkiezingen georganiseerd. Elke econoom kan je vertellen dat olie uit een democratie veel duurder zal uitpakken dan olie uit een dictatuur;
- In een democratie moeten de kiezers tevreden gehouden worden, dus zal een democratische overheid meer belastinginkomsten nodig hebben dan een regiem als dat van Saddam;
- In een democratie hebben ook de arbeiders in de olie-industrie veel meer rechten dan in een dictatuur; wat automatisch tot hogere lonen zal leiden.

Raar dat iemand die zich een libertariër noemt zo duidelijk aangeeft niks van economie af te weten.

Dandruff | 16-12-14 | 20:40

Om eerlijk te zijn kan het me geen zak meer interesseren meneer Kwit.
Van mij mogen ze 1000 van die haatbaarden helemaal naar de tiefus martelen als ze daarmee 1% kans hebben dat er ééntje gaat praten en daarmee een aanslag op 2 westerlingen kunnen voorkomen.
Echt, het doet me he-le-maal niks.

zeauzitdat | 16-12-14 | 20:37

Theo van Deursen | 16-12-14 | 20:31
Ik vind jou ook een marteling.

asylumstreetspanker | 16-12-14 | 20:34

@asylumstreetspanker | 16-12-14 | 20:29

Ik haat de VS in het geheel niet. Ik heb er vermoedelijk langer gewoond en meer gereisd dan u.
En ik blijf verontrust, niet door het karakter van de mensen maar door hun machteloosheid.

Theo van Deursen | 16-12-14 | 20:34

@dandruff
.
Ik heb het dan ook nergens over de oorlog in Irak, maar over de zogenaamde War on Terror (War on Oil voor intimi)... En dat stopt niet in Irak.
.
Los hiervan... Al waren het maar duizend doden... Dan nog laat dit onverlet dat deze mensen zijn gesneuveld door illegitieme handelingen van de USA overheid, die NIETS in dat gebied te zoeken hebben.
.
En ook zeg ik niet dat het niet uitmaakt wie de bom plaatst.... slechts dat het wie van secundair belang is en DAT er een bom wordt geplaatst van primair belang is.
.
Ik hou het hier even bij en laat de draad verder aan anderen over. Allen bedankt voor de diacuasie.

De Libertariër | 16-12-14 | 20:33

In oorlog is alles geoorloofd. En ook al weet je het misschien nog niet, we zijn allang in oorlog met de Islam al zo'n 1400 jaar. Het komt alleen nu tot een climax. Thee drinken en wegkijken helpt niet meer. Het interbellum is voorbij. Go USA want als het aan ons lag (Chamberlain volk als we zijn) is het snel afgelopen (voor ons dat is).

Ofzo2 | 16-12-14 | 20:32

@Lewis | 16-12-14 | 20:18

Qua films bijv Zero dark thirty, 24 hours, Homeland.
De geesten zijn wel degelijk rijp gemaakt, zeker in de VS.

Het gaat niet eens om verheerlijken. Het gaat om het afficheren van martelmethoden als effectief in het voorkomen van aanslagen.

Wanneer mensen dat denken zullen ze over het algemeen martelen ook accepteren.

Theo van Deursen | 16-12-14 | 20:31

Theo van Deursen | 16-12-14 | 19:58
U vond de VS ook al fout tijdens de WO2, fouter dan de Nazi's.

asylumstreetspanker | 16-12-14 | 20:31

Theo van Deursen | 16-12-14 | 19:58
U bent een VS-hater.

asylumstreetspanker | 16-12-14 | 20:29

(..)Westerlingen die daar hun schouders over ophalen, idd. dan ben ik! Volgens de brute, fascistische islam die de WTC invloog, ca. 3000 doden, Taliban in Afganistan, ISIS die Amerikanen onthoofden, wat is er dan met de martelaarpraktijk van de CIA? Helemaal niets. Ze executeren, onthoofden en zetten geen ledematen eraf. En idd. ze zetten wat martelaren in wanneer je niet aan het onderzoek meewerkt. En dat moet kunnen. Tot op heden zijn er 24633 dodelijke aanslagen plaats door de moslims sinds 9/11, b.v zie hier :
.
www.thereligionofpeace.com/
.

Thoth | 16-12-14 | 20:27

@De Libertariër | 16-12-14 | 20:09

Ik heb nergens gesteld dat ik de Amerikaanse handelswijze moreel vind. Zoek maar terug.
.
Wij stelen geen olie. Dat is namelijke het aardige aan de Pax America. Als je een beetje meespeelt krijg je gewoon netjes en vorstelijk betaald. Er wordt netjes en vorstelijk betaald. Het verdelingsvraagstuk bij het ontvangende land is een ander topic, natuurlijk.
.
Uw laatste stukje.... Tsja, ik kijk nu recht tegen een muur van geschiedenisboeken (en flankerende onderwerpen als geopolitiek) aan. Die vertellen mij dat de wereld nou eenmaal wel degelijk in elkaar zit als ik het u voorstel.
.
U spreekt over een theoretische, zo puur mogelijke "morele" wereld. Wellicht over een paar duizend jaar. Als we echte oplossingen hebben gevonden voor schaartste, verschillen in ontwikkelingsnivo, elimineren gevaarlijke staatsvormen etc. De realiteit is echter anders.
.
Op dit moment is het voor mij vrij simpel. "The west, it ain't prefect but it's still better than the rest."
.
PS Al hebben we in het Westen dringend een renaissance van liberale verlichte waarden nodig.

Parel van het Zuiden | 16-12-14 | 20:27

De ware wortel van het kwaad is de olie, zonder olie was de islam marginaal gebleven.

smdyasc | 16-12-14 | 20:27

@Dandruff
.
Ah... En waarom hebben de houders van staatsmacht van de USA meer dan een miljoen mensen gedood in het Midden Oosten...? Was dat ook om de mensen in de USA te beschermen...? Je kunt de martelingen (gevolg) niet los zien van de oorzaak (agressieve grondstofoorlog met islamitisch terrorisme als schijnlegitimatie)....
.
Hoe ik het had gedaan vanaf de zijlijn? Simpel. Ik had geen olie gestolen en miljoenen mensen vermoord, waardoor er in de eerste plaats al geen vergeldingsaanslagen tegen me gepleegd zullen worden.
.
Ik vind namelijk dat er niet zoiets als een deugdelijke legitimatie voor schending van lijf of goed kan bestaan, tenzij(!) deze handeling verdedigend van aard is en enkel(!) wanneer de verhelding hoofdelijk(!) jegens de agressor is... En daar lijkt me in het geval van USA toch geen enkele sprake van.
.
Islamitische terroristen en de USA overheid zijn derhalve beiden moreel verderfelijk.

De Libertariër | 16-12-14 | 20:27

@De Libertariër (19:56

Er zijn geen 1 miljoen Irakese moslims door Irakese moslims vermoord.
Juist omdat de VS alles deden om islamitisch geweld te voorkomen, oa door de geweldplegers soms te waterboarden.
De val van massamoordenaar Saddam heeft volgens controleerbare bronnen maximaal 202.000 mensen het leven gekost; inclusief strijders.
Dat kun je gewoon opzoeken;
www.iraqbodycount.org/

Daarbij maakt het natuurlijk wel degelijk uit *wie* er een bom in een moskee plaatst; de VS of een of andere islamitische organisatie. We leggen de schuld van aanslagen door neonazi's in Duitsland ook niet bij de VS of Rusland omdat zij Hitler hebben afgezet.

Dandruff | 16-12-14 | 20:26

Daar heb je Theo van Deursen weer met zijn onzinnige uitspraken.

Ja reaguurbuiskindertjes, waterboarding is minder 'erg' dan mensen onthoofden. Maar dat onthoofden gebeurt op een zeer specifieke hot spot waar een minuscuul klein extremistisch legertje - enkele tienduizenden - vrij spel heeft voor haar interpretatie van islamitische regels en oorlogvoering.
Theo van Deursen | 16-12-14 | 19:33
Je schrijft : "Minuscuul klein legertje van enkele tienduizenden" is dat klein? Het is toch ongeveer de totale Nederlandse krijgsmacht. En bovendien, naar het schijnt, goed bewapend. Een leger dat dus vrij spel heeft in een groot en uitgestrekt gebied en niet op een zeer specifieke hotspot. En het is duidelijk dat het niet gaat om hun interpretatie, maar om de interpretatie van heel veel moslims; ook uit west Europa en dus ook uit Nederland. En kelen doorsnijden, handen afhakken, stenigen, lijfstraffen toedienen en terroristische aanslagen gebeurt niet alleen op die specifieke hotspot,maar op heel veel hotspots.
Het martelen door de VS is wel van een heel andere orde dan die door IS en andere islamitische terreurgroepen.

louperdeloup | 16-12-14 | 20:26

@Theo van Deursen
De VS is superieur! De Joden zijn superieur! De Joodse Staat is superieur! En de Westerse wereld is superieur!
-
Als het jouw als rechtgeaarde moslim niet bevalt, dan hoepel je toch gewoon lekker op.

Bernard Couperus | 16-12-14 | 20:25

@De Libertariër | 16-12-14 | 18:57
Ik durf te wedden dat een aspirant navy seal meer moet afzien dan de gemiddelde inmate op guantanamo bay

miko | 16-12-14 | 20:25

Parel van het Zuiden | 16-12-14 | 20:11
Die Amerikaanse tactiek is wel zo'n beetje uitgewerkt, blijkbaar.

Bakito | 16-12-14 | 20:23

"Enkele duizenden Nederlandse MOSLIMS sympathiseren met terreurgroep ISIS, die een heilige oorlog voert in Irak en Syrië. Dat zegt Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), in gesprek met NRC Handelsblad. Hun aantal blijft groeien, zegt Schoof."
-
Ja maar wacht even! Dit zijn geen echte moslims. De echte moslim is tegen ISIS. Hebben ze laatst nog duidelijk aangegeven. Niet dus.

Bernard Couperus | 16-12-14 | 20:22

@Ik was in Haren | 16-12-14 | 18:39
Je mag dus bommen met verarmt uranium op steden loslaten maar een natte handdoek over iemand zijn kop is onmenselijk??

miko | 16-12-14 | 20:21

@ Theo van Deursen
Welke propaganda? Er is in heel Nederland geen krant of tv-zender te vinden die marteling verheerlijkt.
Waar héb je het over?

Lewis | 16-12-14 | 20:18

Goed stuk. Met een kern van waarheid. Alleen de vergelijking gaat mank door de aantallen en de soort slachtoffers.
Moslims martelen te veel voor hn plezier, daarom zijn het ook moslims

alwayslearning | 16-12-14 | 20:18

@fail | 16-12-14 | 19:24
Helemaal mee eens. Als de VS en de rest van de wereld niets aan terreur zouden doen waren er inmiddels tientallen aanslagen gepleegd a la 9/11. En nog veel erger. Bijvoorbeeld op onze kinderen. Daar wil je toch niet op wachten tot dat gebeurd?
Terroristen zijn geen mensen maar agressieve beesten zonder enig gevoel en moeten gewoon bestreden worden. Basta. Zij zijn de aanvallers van de wereld en de enige taal die ze verstaan is door ook keihard en genadeloos te zijn.
Een pester stopt ook pas als je 'm een gigantische klap voor zijn bek geeft. Niet als je lief tegen 'm doet...

Frikandel_met_mayo | 16-12-14 | 20:17

laat duidelijk wezen het is makkelijk lullen over wat moreel toelaatbaar is als je niet verantwoordelijk bent voor miljoenen mensen.

wth was dat | 16-12-14 | 20:16

Nog geen schuimbekkende Pritt op je kamer gehad met het vriendelijke verzoek dit soort tendentieuze berichten voortaan achterwege te laten? Hij doet al zo zijn best om de misstanden van zijn Jiddische Freunde buiten beeld te houden. Dan moet je hun grootste sponsoren ook niet gaan besmeuren.

Buck Futter | 16-12-14 | 20:16

@Theo van Deursen | 16-12-14 | 19:58),

Klets niet.
De VS hebben niet alleen heel Europa bevrijd; ze organiseerden oa ook verkiezingen in Afghanistan en Irak.
Zelfs tijdens de koude oorlog (toen het socialisme toch echt een bedreiging was) hebben ze bij hun bondgenoten altijd aangedrongen op meer democratie. Vandaar dat "Westerse" landen in Azië en Zuid Amerika nog steeds democratischer zijn dan hun socialistische buren (Noord Korea, Cuba).

Ook het demografische effect is nu al voelbaar in elke West-Europese stad. Het gaat niet alleen om de hogere geboortecijfers van islamitische gezinnen vs autochtone gezinnen.
Het gaat vooral om het feit dat wij vergrijzen; ruim de helft van de Nederlanders is nu al boven de 40, en zal dus hoogstwaarschijnlijk geen kinderen meer krijgen. En ondertussen importeren we wel elk jaar een middelgrote stad aan "vluchtelingen", vooral jongemannen. Die uiteindelijk vrijwel allemaal een huwelijkspartner uit hun land van herkomst hierheen halen.

Maar slaap rustig verder.

Dandruff | 16-12-14 | 20:15

Las net de comments op een artikel op de Joop over de Australische gijzelnemer die volgens de scribent van dienst slechts een 'lone wolve' was en alleen met ISIS geassocieerd wilde worden maar er verder niets mee te maken had. Het was net of ik op Geenstijl terecht gekomen was! Zelfs aan de linkerflank is men inmiddels kotsziek van het wegkijken van onze politici.

eerstneukendanpraten | 16-12-14 | 20:13

Titel klopt niet. Niet de helft maar bijna driekwart van de moslims hier vind IS okee.

sinar2 | 16-12-14 | 20:12

@knuffebol 19:56

Stop met rationaliseren! Alsof het minder erg zou zijn wanneer er door de USA 900.000 zouden zijn omgekomen ipv 1.000.000....
.
De USA overheid heeft daar NIETS te zoeken en iedere dode is er 1 te veel.

De Libertariër | 16-12-14 | 20:12

Laatste plemp was @ Dandruff | 16-12-14 | 19:47

En @Desmoulins | 16-12-14 | 19:55

Nee, beschaving is niet het eigen gedrag benoemen en betreuren. Beschaving is bepaald gedrag uitsluiten als onacceptabel.
Martelen hoorde daarbij. Kennelijk zijn mensen onder invloed van terreur en propaganda weer het tegendeel gaan geloven, en dat stemt heel droevig.

In een strijd staat de partij die een universele moraal serieus neemt altijd op achterstand. Het Westen heeft die altijd gecompenseerd doordat die moraal andere voordelen opleverde, zoals wetenschap en technologie.

Theo van Deursen | 16-12-14 | 20:11

Een persoon met een bot mes het hoofd voorzichtig afhakken, of iemand stenigen of, wat ik ook weleens heb gezien daar, iemand in het midden zetten en dan steeds prikken met een mes. Serieus, dat vind je hetzelfde? Wees eens eerlijk, als je gevangen zou worden genomen en je had de keuze, werd het dan Taliban of de Yanks?

Sergeant_Peper | 16-12-14 | 20:11

@Bakito | 16-12-14 | 20:06

Het gaat om alle drie. Olie en geld, welvaart op peil houden. Islam, (potentiële) bedreiging voor ons samenlevingsmodel. 'T is wat, wereldmacht zijn. Je moet ook aan alles denken...

Parel van het Zuiden | 16-12-14 | 20:11

Sidney. I rest my case.

Mebert | 16-12-14 | 20:10

@De Parel van het Zuiden 19:50
.
U geeft aan de handelingen van de USA wel moreel te vinden en die van IS niet... maar... u kent geen moraliteit toe aan oorlog. Bijzonder....
.
Burgerslachtoffers door een Staat die een agressieve oorlog voert om grondstoffen in een regio waar ze niets te zoeken heeft.... vs.... burgerslachtoffers door een agressieve entiteit die etatistische macht nastreeft... Tja... Dan kun je OF het een rationaliseren met de non-gedachte dat bijslachtoffers minder erg zijn dan directe slachtoffers.. OF je stelt -zoals ik- dat iedere burger die sneuvelt door geweld er 1 te veel is en de reden waarom diw persoon vermoord is pas op de tweede plaats komt te staan.
.
Uw vergelijking is dan ook dwaas. Alsof het prima is om de olie van uw buurman te stelen waarbij een hele straat (inclusief buurman) om het leven komt... maar niet prima wanneer een moslim de buurman slacht omdat hij niet genoeg moslim is. Bizar....
.
Het zijn dan ook niet libertariers die losgezongen zijn van de realiteit, maar lieden als u die misdaden jegens de mens bagatelliseren en rationaliseren middels vreemde vergelijkingen.
.
Uw laatste vraag is ook daar weer een teken van... U leeft in hele vreemde wereld.

De Libertariër | 16-12-14 | 20:09

@Gen. Maximus
Eens. Net zoals de Amerikanen met drones tegenstanders uitschakelen in Pakistan en Afghanistan. Is niet fatsoenlijk, doen ze ook niet met verdachten in Amerika. Maar soms dwingen de omstandigheden je tot acties die je normaal niet zou uitvoeren.
Die boze, weerbarstige praktijk toch soms ook...

Lewis | 16-12-14 | 20:07

De Libertariër | 16-12-14
u haat richting de us vertroebelt duidelijk uw moreelcompas das nu wel duidelijk. verder discussie vind ik dan ook onnodig

wth was dat | 16-12-14 | 20:07

@De Libertariër (19:48),

Uit een manke vergelijking kan nooit elementaire logica volgen.
De VS martelden niet om islamitische voorstanders van slavernij en genocide te "straffen" voor hun denkbeelden of zelfs hun (oorlogs-) misdaden. In de VS kunnen moslimextremisten zelfs allerlei subsidies aanvragen, net als in Nederland.

De VS martelden om aanslagen op burgerdoelen, zowel in de VS als in Irak en tientallen andere landen, te voorkomen. Aanslagen zoals op die school in Pakistan vandaag kunnen vaak alleen maar voorkomen worden als iemand binnen zo'n organisatie gaat praten. Maar dat doen ze zelden uit zichzelf.

Vanaf de zijlijn is het makkelijk om daar heel moralistisch over te doen. Maar stel dat jij een aanslag zoals vandaag had kunnen voorkomen; hoe zou je je laksheid dan verdedigen naar de families van de slachtoffers?

Dandruff | 16-12-14 | 20:06

Parel van het Zuiden | 16-12-14 | 19:33
Nee, duidelijk.

Het gaat ook niet om islam, maar om olie en dollars. Anders waren de V.S. toch allang Saoedi-Arabië (9/11) binnengevallen.

Bakito | 16-12-14 | 20:06

Ik heb het 1 keer gedaan, waterboarden dat is. Kutsport.

viridis | 16-12-14 | 20:06

De Libertariër | 16-12-14 |
dus als een rechter zegt hij mag gemarteld worden is het oke omdat het een moordenaar of martelaar was??? dan verschillen wij duidelijk van mening. dan heeft het martelen alleen alles doel vergelding en dat is juist barbaars. wat de us deed wat uit bescherming van de eigen burgers. daar zit een wereld van verschil tussen

wth was dat | 16-12-14 | 20:04

@_Fly66_ | 16-12-14 | 19:55
Mijn kinderen denken daar anders over..
Waterboarden trekken ze nog wel, onthoofden daarentegen...

Wijze uit het Oosten | 16-12-14 | 20:03

Overigens is het martelen van mensen die vrijwillig het leven leiden van beesten absoluut toegestaan om het leven van andere mensen te redden of het aantal onschuldige slachtoffers te beperken. IS op één lijn plaatsen met de VS is dan ook niets anders dan decadent, westers gelul.

Desmoulins | 16-12-14 | 20:01

Soms moet je je ff verlagen tot het niveau van een ander. Als ie dan eenmaal dood is ga je weer over tot de orde van de dag. Simpel.

viridis | 16-12-14 | 20:00

Joop.nl lijkt me meer een plek voor je Quid. Dit kun je toch niet menen? CIA vergelijken met IS?

Nieuws-Lezer | 16-12-14 | 19:58

Of de VS meer verkiezingen georganiseerd dan getorpedeerd hebben - daarover zijn de meningen. Ik denk dat ze elkaar niet uitsluiten, maar dat de VS per saldo heel wat vaker democratie heeft ondermijnd dan geïnstalleerd.

Uw demografische scenario's en hun culturele implicaties zijn totaal uit de lucht gegrepen.

Welke lucht?
Take a big whiff.

Theo van Deursen | 16-12-14 | 19:58

@Lagging | 16-12-14 | 19:44),

Alweer een jaar of 10 geleden was er in Duitsland enige ophef over het martelen van iemand die een kind had ontvoerd. De man was gepakt, maar weigerde te vertellen waar hij het kind had opgesloten.
De lastige keus voor de politie was dus; illegaal een misdadiger martelen, of keurig volgens de regels een kind laten verhongeren.

Het is makkelijk om daar heel moralistisch over te doen, totdat je beseft dat dat ook jouw kind had kunnen zijn. Wie aanslagen op willekeurige burgers wil voorkomen kan soms voor dezelfde keuze gesteld worden.
De VS martelden niet zomaar iedere moslim, integendeel; ik weet nog dat de VS in Basra (Irak) een hoofdbureau van politie aanvielen omdat de sji'itische politie (destijds bondgenoten van de VS) daar willekeurige soennitische moslims martelde.
Als de VS echt zo onverschillig waren als antidemocraten altijd beweren, hadden de VS dat nooit gedaan.

Dandruff | 16-12-14 | 19:58

met meer dan 1.000.000 doden ten gevolg...?

De Libertariër | 16-12-14 | 19:35

Ah, en door wiens directe toedoen zijn veruit de meeste van die miljoen mensen omgekomen? Amerikaanse bommen of hun eigen 'broeders'?

knuffedol | 16-12-14 | 19:56

Fuck morele superieuriteit kwit. Beschaving reserveer je voor beschaafden. En vijandige savages behandel je dienovereenkomstig. Moeilijker is het niet. Moralfag!

Gen. Maximus | 16-12-14 | 19:56

@wth was dat 19:43
.
Mijn hele punt is dat er geen enkele morele rechtvaardiging voor marteling of moord bestaat, tenzij dit een rechtstreekse vergelding betreft jegens een door een rechtsorde schuldig verklaarde martelaar of moordenaar.
.
En de USA die oppast om burgerdoelen te mijden... LOL! Meer dan 1.000.000 doden in The War of Oil... Sorry... The War on Terror bedoel ik natuurlijk.

De Libertariër | 16-12-14 | 19:56

Ah! Ik wist dat het Kwit zou zijn die dit plempsel schreef. En ja hoor, beetje scrollen gaf het al aan. Kwit, je was vroeger best wel goed. Nu ben je zo subpar.

Vrije Nator | 16-12-14 | 19:55

Johnny Quid : Plank mis

Snap je!? | 16-12-14 | 19:55

Bakito | 16-12-14 | 19:26
Ah, gelukkig. Dankzij jouw uitleg begrijp ik nu dat waterboarding precies hetzelfde is al kinderen onthoofden. Dank. Zeer verhelderend!

_Fly66_ | 16-12-14 | 19:55

@ Theo van Deursen 19:33

Nu neemt u een loopje met de feiten. Onthoofding is geinstitutionaliseerd geweld, zie SA. Waarom de vergelijking met de VS volledig mank gaat, is dat er in de VS een rapport verschijnt over martelpraktijken die overigens in eerste instantie vooral dienen om informatie los te krijgen van vijanden die niet zullen breken door wat semantische spelletjes. Juist dit verschil, dus het continu beoordelen, onderzoeken van het eigen gedrag, is het fundamentele verschil tussen beschaving en barbarij.
De zwakte van het Westen in de strijd tegen het barbarisme is juist beschaving, introspectie; een morele standaard. Het maakt ons zwak tegenover een vijand die een totale andere kijk op beschaving heeft. Zelfkritiek, onderzoeksrapporten zijn daar vooral een teken van zwakte. Terwijl ze hier vervallen zijn tot iets dat geen enkele betekenis meer heeft. Wij martelen om levens te redden en niet om onze vijand te vernederen of genoegdoening te halen uit onmenselijk leed. Helaas zien de huidige oikofobe geesten louter en alleen marteling, en dus zijn wij net zo slecht, barbaars als de soldaten van Allah.

Desmoulins | 16-12-14 | 19:55

Ik verhuis liever naar de VS dan naar het Kalifaat.

Petrus de Rewa | 16-12-14 | 19:52

Wat mij betreft is Parel een van de reaguurders van het jaar.

Lewis | 16-12-14 | 19:52

Beetje een makkelijk stukje. Een Bakito- niveautje.

asylumstreetspanker | 16-12-14 | 19:51

Moreel superieur is voor paternalisten met grootheidswaan. Het gaat om wie er wint.

très cool | 16-12-14 | 19:51

Zolang ze bij IS nog hun eigen volk en geloofsgenoten martelen en vermoorden heb ik er geen probleem mee.
Als ze aan ons komen is alles geoorloofd.

wakker worden | 16-12-14 | 19:51

@De Libertariër | 16-12-14 | 19:29

U veronderstelt dat ik moraliteit toeken aan oorlog. Dat doe ik niet. In deze wereld strijden landen, volkeren, samenwerkingsverbanden om schaarse goederen en gebieden. Die strijd is soms economisch, soms militair. Onze relatieve welvaart, vrede, en vrijheid is te danken aan het feit dat wij, eigenlijk de Amerikanen, tot nu toe het spel beter spelen en over het algemeen ook een stukje netter dan bijvoorbeeld de Arabieren.
.
Maar ik wil best wat vinden van uw vergelijking hoor, als u aandringt. Ik vind vechten met burgerslachtoffers als neveneffect (Westen) net iets anders als vechten met burgerslachtoffers als doel (IS). Met name omdat veel van die neveneffecten ook nog eens primair veroorzaakt worden door het verbergen tussen burgers door datzelfde IS.
.
Weet u. U illustreert het centrale probleem van Libertariers. Losgezongen van de werkelijkheid. Vergetend dat er ook andere mogendheden zijn die het Westerse model te vrij vinden. Waar een beperktere overheid wenselijk is en wellicht mogelijk, willen jullie geen overheid. Waar minder wapengekletter wenselijk is en wellicht mogelijk, willen jullie geen wapengekletter.
.
Laat ik u dit vragen. Stel u wordt Amerikaanse president en voert uw idealen door. Hoe lang denkt u dat het duurt voordat Russische/Chinese/Arabische over de Westerse grenzen rollen? Eerlijk zijn, hè.

Parel van het Zuiden | 16-12-14 | 19:50

@nikkipikki 19:39
.
De werkelijke vergelijking is niet foltering vs steniging/onthoofding. De werkelijke vergelijking is deze van legitiem handelen (geen mensen folteren/ vermoorden) en illegitiem handelen (wel mensen folteren / vermoorden). En in dit opzicht is er moreel geen verschil tussen IS en de USA overheid...
.
En als het argument dan is 'ja, maar IS lieden folteren / moorden om arbitraire redenen', dan ishet natuurlijk grenzeloos stupide om de handelingen van de USA overheid in het Midden Oosten maar buiten beschouwing te laten...
.
Elementaire logica.

De Libertariër | 16-12-14 | 19:48

@Theo van Deursen (19:33),

Persoonlijk vind ik mensen die genocide prediken en ook daadwerkelijk genocide uitvoeren in pakweg 30 landen, aanzienlijk gevaarlijker dan mensen die democratie prediken en ook daadwerkelijk verkiezingen organiseerden in tientallen landen,

Maar gaat me nu vast vertellen waarom de dagelijkse reeksen islamitische "outsiders" niet mijn metro, mijn bus, mijn vliegtuig, mijn joods museum of mijn café kunnen raken?
En het feit dat we nu al islamitische censuur invoeren in Europa, met slechts 5% moslims...
Wat zegt dat over de islamitische censuur als moslims hier straks 20%, 25% of zelfs 30% van de bevolking uitmaken?

Boven de 30% maakt het uiteraard niet meer uit; dan hebben we statistisch gezien een burgeroorlog. Zoals in vrijwel elk land waar moslims meer dan 30% van de bevolking uitmaken.
Dan wordt ik toch liever afgeluisterd en overspoeld met Amerikaanse comedy's (die ik toch niet kijk want zelden grappig).

Dandruff | 16-12-14 | 19:47

De door linksche wegkijkers gemessiaanste hosannanegert..... Nobelprijs winnaar voor vrede en natte droom van Anouk, Barack Hoessein heeft zoals velen al wel vermoedden weinig van zijn Change yes we can kretologie uitgevoerd in 6 jaar tijd. Bedoelt Quid dat ook in zijn appels met bananen stuk?
.

pluizigkroeshaar | 16-12-14 | 19:47

Hans Kwalzan | 16-12-14 | 19:37

Als je burgers als levend schild gaat gebruiken, of jezelf verschanst in ziekenhuizen en scholen tsjah... Dit is bijkomende schade, kijk naar Australië ; 3 gijzelaars dood dankzij ingrijpen van de politie, hadden ze dat niet gedaan hadden ze allemaal dood geweest. blijkbaar valt er niet aan te ontkomen dat er af en toe een paar extra slachtoffers vallen om erger te voorkomen

højre vær så venlig | 16-12-14 | 19:47

Te simpel, Quid. GS-onwaardig wat mij betreft.
En natuurljjk is die kop ontzettend doorzichtig.

Lewis | 16-12-14 | 19:46

Ik denk dat het belangrijkste dat je wilt zeggen is: het zou u sieren betrokkenheid te tonen als burger, u zou het moeten zien als plicht. Als dat uiteenvalt, en dat doet het wanneer mensen elkaar niet meer in de ogen kunnen aankijken, zonder zich onprettig te voelen als resultaat op, wanneer er in je opvoeding het belang van een ander niet meer als belangrijke morele wegingsfactor wordt meegenomen. Emoties nemen dan de overhand op rationeel denken.

Maar.. Wanneer de sterkeren geen verantwoordelijk zien in het dragen van zwakkeren, neemt de saamhorigheid af en ben je kwetsbaar. Nederlanders zouden meer betrokken en respectvoller naar elkaar moeten zijn, anders vallen we uiteen.

BrokenTipi | 16-12-14 | 19:45
-weggejorist-
Lagging | 16-12-14 | 19:44

De Libertariër | 16-12-14 |
om te beginnen het woord juiste heb ik nooit genoemd.

verder verdient dat zeker geen schoonheidsprijzen. maar legitimeert dat een groep zoals IS om lokale bevolking op deze manier te behandelen. of legitimeert je dan om 3000 onschuldige mensen van het leven te beroven? ja kan een hoop zeggen over de us maar die club doet in ieder geval wel hen best om zo min mogelijk burgerslachtoffers te maken. en dat kan je van een club zoals IS, Al nursa, boko haram, al qaida nou niet bepaald zeggen deze gaan bewust op burger doelen af. maar wat was uw punt nu eigenlijk?

wth was dat | 16-12-14 | 19:43

Parel van het Zuiden | 16-12-14 | 19:33

Elke generatie heeft zijn oorlog niet? Ik kan niet wachten tot het moment supreme dat de Amerikanen hier wapens gaan droppen en we moslims mogen afknallen onder het mom van 'verzet' en als d day weer achter de rug is we een lintje krijgen opgespeld van wimpie.
Nog een tip als We de treinen van de Ns moeten dwarsbomen: blaadjes op de rails of de rails nat gooien met water, kunnen ze niet meer remmen naar het schijnt.

højre vær så venlig | 16-12-14 | 19:40

@Theo van Deursen | 16-12-14

Maar ik neem aan dat u wel iemand kent die geen belangen heeft? een belangeloos persoon zeg maar

roze_bril | 16-12-14 | 19:39

De Libertariër | 16-12-14 | 19:29

die vergelijking van u die hoeft helemaal niet ontkracht, hij is nl. vals (straw man), de vergelijking die hier gemaakt word is tussen cia foltering (alsin abu ghraib) en het isis bewind dat onwelvalligen doodmartelt/stenigd/onthoofd.

kan je er wel de verarmde uranium raketten uit de eerste golfoorlog bij gaan halen of de maanlanding ofiets maarre .. tfoe.

nikkipikki | 16-12-14 | 19:39

@roze_bril | 16-12-14 | 19:35

Ik wilde daarmee slechts de overgrote meerderheid van mensen uitsluiten die te weinig weten om zich er druk over te maken.

Theo van Deursen | 16-12-14 | 19:37

højre vær så venlig | 16-12-14 | 19:33
"En de Cia onthoofdt kinderen? Kutartikel!"

Ik weet niet wat er overblijft na een drone attack, maar de kans dat er een paar onthoofd zijn daardoor is aanwezig: www.thebureauinvestigates.com/2011/08/...

Hans Kwalzan | 16-12-14 | 19:37

Sja, toch heeft een beschaafd land een probleem wanneer het woorden krijgt met een vijandige beweging die niets met de islam te maken heeft, maar zich wel precies zo gedraagt als de Boze Profeet dat alle moslims heeft opgedragen.

Zo'n beweging gebruikt de wetten en regelingen van een beschaafd land als een wapen. Zelf houden zij zich daar uiteraard niet aan.

Dus ja, hoe beschaafder een beschaafd land, hoe kanslozer het is tegen barbaren die zich gedragen alsof zij Ware gelovigen van de religie van de vrede zijn.

Ik zou zo zeggen: heeft er iemand dan een filmpje van dat gespartel van de CIA?

Jan Passant mk2 | 16-12-14 | 19:36

Martelen en folteren is een misvatting van alle tijden.In wezen is het een overdreven aandacht van de ene partij voor de andere en straks door besmetting,weer andersom.Het berust op het waanbeeld dat je andere waanbeelden kan afschrikken vooral door aloude "heilige" en beschreven principe's af te dwingen.Alle ideeën en zelfs gedachten zijn echter van alle tijden en verdwijnen alleen als ook de dragers het leven laten.Dit is dus het hoofdmotief van elke oorlog.Het leven en haar noodzakelijke vrede heeft het tegenovergestelde motief.De overdreven concentratie op onze motieven maakt echter van ons "controle-freaks" op de rand van oorlog en vrede.Vrijheid is dan al in het geding,want die kan niet zonder "laten gaan" en ondervinden.Kortom het is veelal een zegen dat we eens het leven zullen laten en geen strijd,onverteerbaarheden en oorlog meer uitlokken.De folteraars en controle-freaks zullen het "laten gaan" altijd afserveren,maar zullen hun wil in de wereld nooit krijgen.Zij jagen altijd de ijdelheid van de wind na om met Salomo te spreken.

Dolphi | 16-12-14 | 19:35

@Theo van Deursen | 16-12-14 | 19:33

Nou nou , ik hang aan uw lippen. (ik ben nl niet verstandig en u wel dus)

roze_bril | 16-12-14 | 19:35

@wth was dat 19:24
.
En wat is uw mening over de illegitieme grondstofoorlogen die de USA in het midden oosten heeft gevoerd, voert en blijft voeren, met meer dan 1.000.000 doden ten gevolg...?
.
U weet... shit in de juiste context zien.

De Libertariër | 16-12-14 | 19:35

Ja reaguurbuiskindertjes, waterboarding is minder 'erg' dan mensen onthoofden. Maar dat onthoofden gebeurt op een zeer specifieke hot spot waar een minuscuul klein extremistisch legertje - enkele tienduizenden - vrij spel heeft voor haar interpretatie van islamitische regels en oorlogvoering.

Maar de VS is niet zomaar een legertje bijeengeraapt jihadtuig. De VS zijn militair verreweg het sterkste land, met honderden bases overal ter wereld, met het meest geavanceerde wapen- en afluistertuig, met economische, diplomatieke en financiële middelen die ze de facto soeverein maakt over de hele wereld. En een culturele en intellectuele invloed die zo ver gaat dat de onderworpenen hartgrondig achter deze hegemonie staan.

Vanuit welke hoek zou een belangeloos en verstandig toeschouwer een grotere dreiging te ontwaren voor vrijheid, democratie en burgerrechten?

Theo van Deursen | 16-12-14 | 19:33

@Bakito | 16-12-14 | 19:13

Amerikanen vinden hun (economische) (strategische) belangen ook het verdedigen waard. Geopolitiek is het recht van de sterkste en wat mij betreft liever de Amerikanen dan de Chinezen of de Moslims. Van dat beleid plukt u overigens dagelijks de vruchten. Nederland is een van de landen die meelift op de pax americana.
.
Ik begrijp dat ik nu iets heel vreemds roep in de ogen van veel Nederlanders. Die lijken dan ook te denken dat onze welvaart, vrijheid, en relatieve vrede vanzelf tot stand kwam en vervolgens zo bleef en zo zal blijven. Jammer, maar zo zit de wereld niet in elkaar.

Parel van het Zuiden | 16-12-14 | 19:33

En de Cia onthoofdt kinderen? Kutartikel!

højre vær så venlig | 16-12-14 | 19:33

lekker makkelijk roepen martelen is fout schande schande het moet niet kunnen. maar wat als martelen nou de oplossing is om je land te beschermen van nog meer gevaar??? zijn die mensen levens belangrijker dan bewoners van dat land? ik vind van niet. zoals eerder vrijheid en veiligheid hebben een prijs en die is niet altijd even mooi.

wth was dat | 16-12-14 | 19:33

Prachtige nuance.

En ondertussen worden er in een schoolklas in Pakistan 100 + kinderen vermoord "omdat allah elke vorm van kennis verbiedt". Extreme algemene domheid is binnen de islam een belangrijke stap naar een "kalifaat". Waarin het verkrachten van kinderen voordat je ze onthoofdt een belangrijke vorm van spiritualiteit is; belangrijker nog dan het tentoonstellen van hun hoofdjes.

En in de VS kunnen moslims die de VS willen vernietigen, zoals de extremistenclub CAIR gewoon subsidie aanvragen voor hun antidemocratische, antisemitische, haat zaaiende en genocide predikende praktijken.

Inderdaad, beide partijen zijn even erg.
*kotst*

Dandruff | 16-12-14 | 19:31

Nog iemend van de reaguurders die kunnen bewijzen dat de CIA en Mossad achter de gijzeling in Sydney en de moord van 140 onschuldige schoolkindern in Pakistan zitten?

Baronwater | 16-12-14 | 19:30

@NoNoVio | 16-12-14 | 19:24
Was ook sarcastisch min of meer.. En daarom geloof ik ook niet zo in steekproeven, peilingen en alle stemmingmakerij eromheen. Of ik doe er in ieder geval niet aan mee.

de grote Anti | 16-12-14 | 19:29

@Parel van het Zuiden
.
Nee, u weet dat ik gelijk heb. Dat is waarom u mijn vergelijking niet weet te ontkrachten. En dat is waarom u daarom maar vergelijking maar debiel noemt...
.
Het valt ook niet uit te leggen Parel... Er is moreel geen verschil tussen mensen vermoorden wegens religieuze overtuigingen of het vermoorden van mensen om de grondstoffen te stelen...
.
U pleegt hier verraad aan uw eigen verstand. En u weet het...

De Libertariër | 16-12-14 | 19:29

Als wanneer de CIA mensen begint te onthoofden, doodstenigen en ophangen dan zal ik me eens gaan herorienteren, maar zo gelijkwaardig is dit verhaal volgensmij niet echt.

nikkipikki | 16-12-14 | 19:28

Bakito | 16-12-14

Trol, vergeet je aluminium hoedje niet.

Verder geen problemen met het martelen van de IS, oog om oog, dat soort dingen, dusseh, *thumbs up*

StijlloosInkoppertje | 16-12-14 | 19:26

_Fly66_ | 16-12-14 | 19:23
Ja, en er vliegen dagelijks Iraakse/Syrische drones de Atlantische oceaan over om Amerikaanse dorpen te bombarderen.

Bakito | 16-12-14 | 19:26

@ 18:39
"Soms vergt het verslaan van de vijand ook dat je je verlaagt tot het niveau van die vijand. Zou althans mijn nuance zijn. Neemt niet weg dat het hartstikke niet fraai is van die CIA-gasten..."

'hartstikke niet fraai' is dan feitelijk een gevolg van het 'verlaagt tot het niveau van die vijand '.

Politieke correctheid = hartstikke niet fraai !!

The real Flex | 16-12-14 | 19:25

Is de cia gaan martelen voor of na 9/11?

3Xniks | 16-12-14 | 19:24

goh wat een moreel superieur stukje zeg met een hoog kleuter klas logica. veiligheid/vrijheid heeft een prijs en of die acceptabel is ja ik vind beetje van wel een beetje van niet. als je verantwoording heb over 160 miljoen mensen en er zijn er zo juist 3000 ineens weg gevaagd kan ik begrip op brengen voor martelingen. als ik kijk naar een groep ontevreden jongeren onder leiding van een door gedraaide bejaarden die school meisje tot slaven maakt en anders denkende martelt daar kan ik geen begrip voor op brengen. dus het feit dat je met je kleuterklas logica deze vergelijking probeert te maken slaat als een lul op een pannekoek. maar dat is mijn bescheiden mening. overigens ben ik echt geen us fanboy of moslim hater maar gewoon een simpele dyslectische ziel die shit in context probeert te zien.

wth was dat | 16-12-14 | 19:24

Als met deze verhoortechnieken is voorkomen dat er nog een vliegtuig ergens in een gebouw is gevlogen en dat de top van Al Qaida wat werd uitgedund, dan mag het van mij.
Het is martelen met een doel. Alleen uit wraak of sadisme martelen zoals blijkbaar in Abu Graib gebeurde, kan natuurlijk niet.

fail | 16-12-14 | 19:24

@de grote anti:

Je weet dat je niet perse de helft van Amerika hoeft te ondervragen om erachter te komen wat de helft van Amerika denkt?

In Nederland ondervragen ze ook niet elke Nederlander om erachter te komen hoe ze verwachten dat Nederland gaat stemmen.

Google maar even op representatieve steekproef..

NoNoVio | 16-12-14 | 19:24

De stukjes van Quid zijn soms zo'n marteling om te lezen daar kan geen isis of cia tegenop.

whitechocolateface | 16-12-14 | 19:23

Waterboarding is natuurlijk net zo erg als kinderen onthoofden. Man, man, man, Quid.

_Fly66_ | 16-12-14 | 19:23

Ben er toch vrij zeker van dat er meer in de greppel zijn afgeschoten door IS, dan dat er ooit op Guantanamo hebben vastgezeten. Even onverlet dat die plaats aanmerkelijk ouder is dan het kalaifaat.

netniet | 16-12-14 | 19:22

Want? Amerikaan zijn is ook een geloof?
Man man man, wat een vergelijking weer van Kwitje.

psychonaut | 16-12-14 | 19:20

tipo | 16-12-14 | 19:19
* gaap *

Bakito | 16-12-14 | 19:20

Waterboarden is geen folteren.. boren bij de tandarts! dat is folteren.

Tungsten | 16-12-14 | 19:20

@Parel van het Zuiden | 16-12-14 | 19:10
Yep, dat is wat ik zo'n beetje wilde zeggen.. Kolere wat ben ik weer lui vanavond.

de grote Anti | 16-12-14 | 19:19

Bakito 19:13
Volgens Mao Zedong is aanval de beste verdediging.
Ik dacht dat u het rode boekje wel uit uw hoofd kende...

tipo | 16-12-14 | 19:19

En zodra er weer ergens zeik is op deze planeet mag Amerika de rotzooi komen opruimen. Quote The West Wing: 'They like us when we win'. Maar slaap rustig verder, heer Quid.

_Fly66_ | 16-12-14 | 19:18

Heer Quid vergeet voor het gemak dat de vrijheid waarin hij en wij leven verdedigt moet worden. Hij kan ook in het kalifaat gaan wonen en kijken hoelang hij nog van deze columns zou mogen schrijven van de kalief.
Vrijheid moet altijd met geweld verdedigd worden, als je daar niet tegen kunt moet je maar de andere kant opkijken zoals de rest van al die linkse rakkers.

Conan de Rabarber | 16-12-14 | 19:17

Folteren beste Johnny is altijd mensonterend en fout. Maar om nu IS, Taliban of andere terreurgroepen over een kam te scheren met CIA of andere Amerikaanse diensten gaat te ver. De dodenteller als gevolg van Islam terrorisme in 1 maand steeg boven de 5000 los van de gewonden. En vertel me niet dat dit soort gruwelen geen martelingen zijn. De getalsverhoudingen zijn gewoon bizar als het om vergelijkingen gaat tussen de USA en Islam terreur (1 staat tot 5000 wellicht?) Wij moeten in het westen niet te snel oordelen over andere westerse landen als het gaat om de mensenrechten. Te gemakkelijk gewoon. En helemaal niets vergeleken met wat er gebeurt in veel niet-westerse landen en eigenlijk al eeuwen gaande is daar. En daarbij: zonder die verfoeide Amerikanen kon u naar alle waarschijnlijkheid niet u soms goede en ook soms ook minder goede stukjes posten hier. Het is overigens typisch Nederlands (vooral de (linkse) media) om zich bij elk Amerikaans strontje op te werpen als de grote bestrijders van het kwaad dat US of A heet. Maar aan u de keus Johnny: met foltering informatie verkrijgen en vele levens redden (waaronder uw naasten) of achteraf zeggen 'hadden we maar..'. Zeker sinds 9/11 vind ik het niet vreemd dat de USA alles wil doen en doet om iets dergelijks voor te kunnen zijn.

Maar misschien behoort u tot de mensen die wat er ook gebeurt achteraf kunnen en willen zeggen: 'kijk, ik heb tenminste schone handen'.

ProfessorX | 16-12-14 | 19:16

@Bad Karma | 16-12-14 | 19:12
Jazeker wel, of ga jij rustig toekijken als je kinderen worden afgeslacht?

Flipus | 16-12-14 | 19:16

20 % van de ondervraagden heeft geen mening. Net zolang martelen tot ze een duidelijke keuze maken.

Jan Leul | 16-12-14 | 19:16

Martelen van terroristen is in mijn ogen minder erg dan kinderen vermoorden

BozeHenk | 16-12-14 | 19:16

@De Libertariër | 16-12-14 | 19:08

Ah, u bent er zo eentje. Het spijt me, maar met dit soort debiele vergelijkingen kan ik echt niets.

Parel van het Zuiden | 16-12-14 | 19:15

Wederom weer eens een scheve vergelijking van de hand van Quid.

Het martelen is een gevolg, isis is een oorzaak.
Als zo'n isis fan mijn kleinkinderen zou afslachten zoals isis in irak en syrie doet, en ik kreeg ze te pakken dan zouden ze mij smeken overgedragen te worden aan de CIA.

Flipus | 16-12-14 | 19:15

Als die helft nu ook nog de daad bij het woord voegt, is er sprake van zelfreinigend vermogen.

Jackanders | 16-12-14 | 19:15

We are who we choose to be.
Green Goblin uit Spider-Man

Of zouden we moeten zeggen:

“Run, Forrest, run!”
Forrest Gump

matrixbluepill | 16-12-14 | 19:14

Parel van het Zuiden | 16-12-14 | 19:10
Amerika voert zijn oorlogen voornamelijk ver buiten de eigen landsgrenzen. Wat heeft dat met verdediging te maken?

Bakito | 16-12-14 | 19:13

Je vraagt je af of Quid de memo over het inhuren van een nieuwe recruut ('Spartacus') voor het GS-team heeft gelezen. Medunkt dat een schizofrene houding over dit onderwerp de reclameinkomsten geen goed doet.

daniel37 | 16-12-14 | 19:12

vindead | 16-12-14 | 19:10

Het gaat niet om de reden....

Bad Karma | 16-12-14 | 19:12

@Einde van de Domheid | 16-12-14 | 19:07

En wellicht zitten we in 2017 met een nieuwe Bush opgescheept...

brutus68 | 16-12-14 | 19:11

Stel; je weet viavia dat er iets heel ergs (onthoofding bomaanslag etc) gaat gebeuren met een of meerdere familieleden en je krijgt iemand te pakken die viavia te weten is gekomen wie dat gaat of gaan doen.
Wat zou je dan doen?

Optie 1: je martelt diegene(n) net zolang tot de waarheid boven het waterboard komt.

Optie 2: je laat hem lopen en kijkt waar het schip strandt..

djiezuskrijst2 | 16-12-14 | 19:11

Het grote verschil is (met helaas wel een paar uitzonderingen) dat ISIS mensen martelt om wie ze zijn, en de CIA mensen martelt om wat ze doen. Het is en blijft iets barbaars, maar er zijn toch belangrijke verschillen.

vindead | 16-12-14 | 19:10

@de grote Anti | 16-12-14 | 18:58

Ik ken ook geen (honderden)miljoenen Amerikanen. Ik ken er wel flink wat uit diverse delen van dit immense diverse land. Mijn indrukken; De meeste Amerikanen willen gewoon hun eigen leven leiden, vormgeven. Hebben geen enkele behoefte aan de overheid, en al helemaal geen behoefte aan een overheid die martelt. Wel hebben ze allemaal wat oud-testamentairs in zich. Een oog voor een oog. Voor de meesten is de inzet van bruut geweld ter bescherming van Amerika dan ook volstrekt gelegitimeerd en ze beseffen zich door schade en schande van de afgelopen decennia veel beter dan Nederlanders en Europeanen dat geweld toepassen per definitie niet fraai is. Dat leidt automatisch tot minder wensdenkerig gelul omtrent moraliteit in oorlogshandelingen. Een oorlog is immers per definitie een pakket van immoreel handelen waarbij slachtoffers en lijden de enige zekerheidjes zijn.

Parel van het Zuiden | 16-12-14 | 19:10

@de parel van het zuiden
.
Ik kan u wel beelden sturen van verschroeide kinderlijkjes, omgekomen in agressieve door de USA gevoerde illegitieme grondstoffenoorlogen, als u dat wenst....?
.
Wie raaskalt hier nu eigenlijk? U of ik...?

De Libertariër | 16-12-14 | 19:08

We zullen overigens nog lang zitten met de aberraties die om Bush hingen. Maar goed, we zullen het wat drukker krijgen met wat van Baalen, Timmerfrans en Verhofstad op Maidan hebben ingezet!

Einde van de Domheid | 16-12-14 | 19:07

Bakito | 16-12-14 | 18:37
Volgens mij ben je klaar voor de "Funny Farm' waar het leven 1 grote fantasie is.

Baronwater | 16-12-14 | 19:07

Paupertje Uberlutser 19:00
Dat is geen marteling, maar een tractatie.

Het was pas een marteling geweest als het om hele aubergines of komkommers zou gaan in plaats van tot babyvoeding vermalen pasta met humus.

tipo | 16-12-14 | 19:07

Volgens mij is de schaal toch niet helemaal vergelijkbaar. Als dat namelijk wel zo was zouden al die ISIS lui namelijk tijdens de Golfoorlog het hoekie om geholpen zijn en hadden we nu dit probleem niet gehad.

Pierre Tombal | 16-12-14 | 19:06

@Einde van de Domheid | 16-12-14 |

20122 al?!!!?

roze_bril | 16-12-14 | 19:06

** Ineens zie je het! **: Sjonnie is de alter ego van Supermatthijs én Bokito.

Dizzydent | 16-12-14 | 19:05

Quid heeft gelijk, dreigen een stok in iemands anus te stoppen met als doel aanslagen te voorkomen is het hetzelfde als iemand stenigen, van gebouwen gooien, onthoofden omdat iemand iets niet gelooft. Ga zo door Quid. Dompie.

roze_bril | 16-12-14 | 19:04

Taliban heeft vandaag 100 kinderen gedood.
Dat is dus niet martelen voor intel, dat puur Shatanisme!!! Op de dag dat Houllebeq voorspelt dat er in 20122 een Moslim, president van Frankrijk wordt.
Dat lijkt me erg onwaarschijnlijk.
Door wat er vandaag gebeurt is!

Einde van de Domheid | 16-12-14 | 19:04

@ Parel van het Zuiden | 16-12-14 | 18:54

Ha een kenner!

Ik heb 20 jaar in Atlanta gewoond, je hoeft mij hier niks over te vertellen. Het één heeft alles met het ander te maken. Maar dat weet je alleen als je er een tijdje tussen hebt gezeten.

"Because we have the god damn right to!"

Cummie de Swappert | 16-12-14 | 19:03

Quid, waar woon je liever ? In het IS kalifaat of in the USA ?

Der Schnitzeljäger | 16-12-14 | 19:02

Ze duwden de schuldigen van 9/11 pasta en saus in hun reet vanwege medische redenen hoor. Zegt Dick Cheney zelf, dus dan is het waar.
www.theguardian.com/us-news/2014/dec/1...

Paupertje Uberlutser | 16-12-14 | 19:00

@De Libertariër | 16-12-14 | 18:57

Kunt u me even wat linkjes sturen van Amerikaanse stadgrenzen waar hoofden van burgers op spiezen staan geflankeerd door rijen greppels waar de lijken van burgers op hopen liggen gestapeld?
.
Ik ben geen voorstander van het Amerikaanse rendition-programma, maar u raaskalt nu nogal...

Parel van het Zuiden | 16-12-14 | 19:00

Toch knap dat ze 160 miljoen amerikanen om hun mening kunnen vragen. Ook is bijna heel amerika gristelijk schijnbaar, en heeft iedereen een kast vol met wapens wanneer die niet aan de riem hangen. Oja, en ze zijn allemaal dik en erg conservatief. En racistisch. Volgens mij houden de meeste amerikanen zich helemaal niet bezig met de cia en/of isis en proberen gewoon hun kroost groot te brengen in relatieve veiligheid, waar zij dus WEL zelf een beetje invloed op hebben. Maar dat zijn dan die andere 160 miljoen.. Ach het zou kunnen, ik spreek geen miljoenen amerikanen.

de grote Anti | 16-12-14 | 18:58

Ah dus eigenlijk is wat de VS doet en wat ISIS doet één pot nat Quid?
Of wachten we liever nog even op het interne rapport van het Kalifaat waar de praktijken van ISIS aan de kaak worden gesteld.

Idioot.

Mike Oxlong | 16-12-14 | 18:57

De CIA heeft de middelen een bijnadoodgemartelde weer een beetje op te lappen. De baardbaren van ISIS missen dat. Alleen al dit gegeven maakt het CIA-martelen vele malen meer verantwoord en een stuk humaner. Niet te vergelijken met. Dit neemt natuurlijk niet weg dat Amerikanen gek zijn en van vies eten en kutsporten houden.

aardappelninja | 16-12-14 | 18:57

Uitstekend stuk, Quid!
.
Marteling (anders dan als straf jegens een martelaar) is moreel totaal onacceptabel, ongeacht wie de marteling uitvoert.
.
Het is al verfoeilijk als een burger (zoals een IS moslim) dit doet, maar daar waar overheden zich gaan bezigen met martelingen daar weet je op weg bent naar een totalitaire samenleving. Het is wen glashelder signaal dat de overheid vrij is om te doen wat men maar goeddunkt en de bewegingsvrijheid van burgers is gedegradeerd tot een privilege dat door de Staat wordt verleend. En dus ook kan worden ingetrokken..
.
De USA overheid is moreel dan ook exact even moreel failliet als IS.

De Libertariër | 16-12-14 | 18:57

owgod... weer zo'n hersenloze tekst van Sjonnie.
En nu allemaal reaguren om het verschil uit te leggen tussen VS en ISIS, vindt ie leuk.

--sql error-- | 16-12-14 | 18:56

@Cummie de Swappert | 16-12-14 | 18:43

De rationale achter vuurwapenbezit is ietwat complexer dan dat. Heeft zelfs bijzonder weinig met vuurwapengeweld voorkomen te maken. Het gemiddelde Nederlandse overheidslikkertje komt overigens makkelijk tot dit soort conclusies. Ook maar als gehandicapt bestempelen dan?

Parel van het Zuiden | 16-12-14 | 18:54

100% mee eens dat CIA en Isis elkaar martelen. Kortom de waarheid ligt in het midden. Martelen is ziek. IS ook en die gooien er een dikke schep bovenop met hun openbare onthoofdingen, terreur, slavernij, moorden, vrouwenhaat etc etc.

Aldus redenerende. Chapeau CIA. Alleen nu nog maar op IS'ertjes dan maar. Kapodtdeaud mag overigens ook.

Abu Shabu Shabu | 16-12-14 | 18:53

Ach ze doen het voornamelijk elkaar aan dus wat maakt t uit? Uiteindelijk komen ze zelf ook aan de beurt als het zo doorgaat.

Vlissinger | 16-12-14 | 18:52

Bah! walgelijke vergelijking. Terroristen zijn enkel met terreur bestrijden. Oorlogswetten hebben enkel geldigheid bij een officiele oorlog en IS is geen erkende staat.
Wat dat aangaat is het goed dat "palestina" erkend wordt: dan plegen die ratten geen terreurdaden, maar oorlogsmisdaden en kunnen ze worden vervolgd.
.
Dat Amerika terroristen aan marteling blootstelt is collatoral damage. Het alternatief is namelijk veel en veel erger.

McPhart | 16-12-14 | 18:52

"Je mag best kleur bekennen. Natuurlijk mag je een team kiezen. Als jij voor folteringen wil zijn, is dat je eigen keuze. Maar het zou je sieren als je dan toegeeft dat je beschaving slechts vernis is om de primaire, reactionaire en brute mens te verbergen." -- Is er iemand die dit ontkent? Tegen wie heb je het nu eigenlijk, Kwit?

Claude_Vieaul | 16-12-14 | 18:51

Als dit mij een spiegel moest voorhouden dan is het faliekant mislukt, Quid. Je mist namelijk het belangrijkste punt: IS is een middeleeuwse moord- en verkrachtmachine en de VS niet. Net zo eye-openend en thought-provoking als een Sunny Bergman-docu. Next.

jeanmondo | 16-12-14 | 18:50

Met Sjonnie gaan we de oorlog in ieder geval niet winnen.

Dat hij dankzij de brandbommen op Dresden en de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki alhier in (relatieve) vrijheid leeft, is hem blijkbaar niet meegedeeld.

tipo | 16-12-14 | 18:50

Slecht stuk Quid. Een beurse peer met miljoenen rotte appels vergelijken.

Willianus Wortelus | 16-12-14 | 18:50

het is zinvol geweld toe te passen om zinloos geweld een halt toe te roepen

metoo1 | 16-12-14 | 18:49

Als jij nu echt de CIA gelijkstelt aan ISIS dan scroll ik voortap rap verder bij ieder stukje waar "Johnny Quid" onder staat. Malloot.

Captain Pervert | 16-12-14 | 18:48

Homo homini lupus.

eerstneukendanpraten | 16-12-14 | 18:45

CumGranoSalis | 16-12-14 | 18:42
Aan wie heb je eigenlijk een grotere hekel: aan moslims, hipsters, yuppen of gewoon jezelf?

Bakito | 16-12-14 | 18:44

De helft van alle Amerikanen denkt ook dat het vuurwapengeweld aldaar het best kan worden bestreden worden door nóg meer vuurwapens in de strijd te gooien.

Dat maakt Amerikanen dus officieel voor de helft verstandelijk gehandicapt.

Cummie de Swappert | 16-12-14 | 18:43

Zo schijnt water soms erg nat te zijn.

Henri Carton B. | 16-12-14 | 18:43

Snackbar van Allah | 16-12-14 | 18:40

Hipsters en yuppen die in Lindts en Starbucks hun hippe bakkie glucosestroop komen doen verdienen ook geen beter lot.

CumGranoSalis | 16-12-14 | 18:42

Het is twee voor twaalf vwb de islam en moslims in Nederland, dat u het even weet als u morgen bij de Starbucks uw koffie gaat halen.

Snackbar van Allah | 16-12-14 | 18:40

Het martelen van mensen is altijd fout, ongeacht welk doel het heeft. Als je als land meedoet aan een oorlog om mensen te beschermen, zul je ook de foute partij menswaardig moeten behandelen.

Ik was in Haren | 16-12-14 | 18:39

Soms vergt het verslaan van de vijand ook dat je je verlaagt tot het niveau van die vijand. Zou althans mijn nuance zijn. Neemt niet weg dat het hartstikke niet fraai is van die CIA-gasten...

Driewerf Hoezee | 16-12-14 | 18:39

Tsja, IS is een uit de hand gelopen project van de CIA/Mossad. Geen wonder dat ze dezelfde opvattingen hebben.

Bakito | 16-12-14 | 18:37

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl