Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Ebru Umar - Stufizeikers! Ga lekker de bijstand in

ebrupica100pix11.jpegEen beetje huis kost 300.000 euro. Een beetje keuken kost 30.000 euro. Een beetje badkamer kost het dubbele. Een beetje tuin kost 30.000 euro. Een beetje inboedel kost 30.000 euro. Een beetje auto kost 30.000 euro. Een beetje vrouw geeft jaarlijks 1100 euro uit aan impulsaankopen (dat is 38.500 euro in 35 jaar tijd). Een beetje kind kost minimaal 110.000 euro – althans, volgens een berekening in 2007 en dat zal er niet goedkoper op zijn geworden - en het weerhoudt Nederlandse ouders er niet van om zo’n 1.67 kind te krijgen. En dan nu met z’n allen op z’n Hollands zeiken dat studenten geen gratis geld meer krijgen maar een lening moeten afsluiten voor de allerbeste investering ever: die in jezelf. Veel Hollandser wordt het niet. Wel geld lenen voor hebbedingen om de buren de ogen mee uit te steken, maar geen geld lenen om jezelf te ontplooien. Wel geld naar de bodemloze put die banklening/ hypotheek heet brengen maar weigeren het geld te lenen dat de ladder uit die put zou moeten worden. En dan verwachten dat de overheid wél bereid is om geld in je te investeren. Prima logica. Zeker als je ondertussen ook nog jammert dat alleen de ‘rijken’ nog kunnen studeren. En dat terwijl studenten met ouders die minder dan 30K op jaarbasis verdienen, gewoon keurig een gift blijven ontvangen. Niet de hoofdprijs, maar wel iets. Nou, schiet mij maar lek: dat lijken me precies de mensen die dat gratis geld wél nodig hebben. Volgens mij was dat juist waar Nederland ooit goed in was: dat ook ‘armen’ gebruik kunnen maken van alle faciliteiten die dit land biedt, van zorg tot onderwijs. De waarheid is dat je je hele leven lang (geleend) geld zult uitgeven aan de meest onzinnige dingen. Dat je je hele leven zult ‘investeren’ in reizen, in kleding, in auto’s, in huizen, in inrichting, in kinderen, kortom in álles wat geld kost zonder dat het geld oplevert. Eigenlijk ben je een totale volidiot die niets op een universiteit te zoeken heeft als je al bij voorbaat gaat janken over een lening van 30.000 euro die je in 35 jaar mag aflossen. Het is 857 euro per jaar, 71 euro per maand. Plus wat eurootjes rente. Beter is het een ton (30k, pfff!) te lenen, die tot de laatste cent in jezelf te investeren en na je studie relaxt 240 euro per maand terug te betalen. Plus wat rente. Als je dat bedrag na een universitaire opleiding niet kunt ophoesten, heb je een studie gekozen die allang afgeschaft had moeten worden. Zoek dan meteen de bijstand op.

Reaguursels

Inloggen

Ja helemaal mee eens. Laat mij die studie maar 100% zelf betalen. Dus niet dat magere college geld van 2000 per maand maar de volle mep.
En als ik dan ben afgestudeerd graag dezelfde hoeveelheid belasting betalen als iemand met een uitkering. Ik heb zelf in een studie geïnvesteerd, daar ga ik toch geen inkomen voor aan de staat doneren?

Studiefinanciering is een investering van de staat in hogere belastingen voor de afgestudeerden.

Flapuidt | 02-06-14 | 15:19

prima stuk van Ebru
laat je niet van de wijs maken door enkele pannekoeken

pejoar | 02-06-14 | 15:12

200% de spijker op zijn kop. Waarom zou de belastingbetaler inkomensondersteuning moeten verschaffen aan intelligente gezonde jonge mensen? Zijn die zielig ofzo?

Het is helemaal niet erg om je op die leeftijd een poosje een slag in de rondte te werken als investering in je eigen toekomst. Neem een bijbaantje en je hoeft helemaal niks te lenen.

bdn01 | 02-06-14 | 13:44

30k in 35 jaar aflossen, kost bij (voorzichtige rente van 5%) al
71,43 aflossing en 62,5 rente per maand.
Dus 133,93 euro die je de aankomende 35 jaar, maandelijks niet kunt investeren in een huis. Als je überhaupt al een hypotheek krijgt met een (langlopede) schuld van 30k.
Studiebeurs alleen voor de onderwijskosten.
Wat is het collegegeld tegenwoordig, gemiddeld 1750 p/jr
Uitgaande van een 4jrs voltijd studie is dat 7000,-
Houden we 500,-/jr voor boekengeld aan is het totaalplaatje 9.000,- voor een 4 jarige studie.
Waar in hemelsnaam is die overige 21.000 voor nodig??

Als je op kamers wilt dan is dat een eigen keuze. Deze betaal je maar uit je eigen zak óf je gaat gewoon dagelijks op-en-neer naar huis.

Vidi Veni Verdommi | 02-06-14 | 12:56

Elitair gewauwel van een dubbel paspoort dragende beroepszeikerd.
Ebru, ga op vakantie, lever je paspoort in, en ga lekker in Kusadesi wonen.

BeunDeHaas | 02-06-14 | 12:27

Ben ik per ongeluk op joop.nl beland, of zijn de huilies tegenwoordig in de meerderheid op de geenstijl? Jengelend om meer graties geld, want daar hebben ze _RECHT_ op!

Ooit_huisregelneef | 02-06-14 | 12:26

@Petskast

Ja, want dit heb je als 17 jarige echt nodig, en het is goed om dit soort financiele beslissingen te moeten nemen op deze leeftijd.

Rest In Privacy | 02-06-14 | 10:52

@DeVerbazing: Goeiemorgen. Ik dacht dat ik pissig was over die vijf alinea's aperte onzin van iemand waar we als samenleving een ton voor hebben mogen neerleggen. Dat blijkt na het lezen van uw tegel, waarvoor hulde, nogal mee te vallen.
 
@Graf Von Gurkenzug: Die is goed... Zelden zo gelachen op maandagmorgen. Wel kankeren op de 'blèr-studentjes', maar vervolgens wel even eisen dat ze even uw ouwe dag verzorgen.
 
Als u dan zo vreselijk goed bent, dan heeft u toch allang gezien dat die ouwe dag van u zonder die 'blèr-studentjes' helemaal onbetaalbaar is geworden? Zo niet, dan heeft u zich voor joker 'het schompes [gewerkt] tijdens uw studie' en had u beter iets nuttigs kunnen doen. Keukenboer worden bijvoorbeeld, daar schijn je behoorlijk rijk van te worden.
 
Ik ben trouwens helemaal vergeten om over Umars' laatste zin te vallen: "Zoek dan meteen de bijstand op.".
 
Ben je nou helemaal gek geworden, Umar?! Veelbelovende middelbare scholieren meteen te degraderen tot uitvreters. En waarvoor? Om in die vier jaar dat ze anders hadden gestudeerd dertien en half duizend euro te besparen omdat vier jaar bijstand voor een 18-jarige iets meer dan zestien en half mille is?
 
Wat een weergaloos plan. Morgen doen, want politici hoeven toch niet verder te kijken dan vier jaar en dus kan het hen in ieder geval geen zak schelen dat je met zes jaar slechter uit bent met een wagonlading bijstandstrekkers in plaats van studenten.
 
En in dat geval neem ik morgen de wijk naar Antwerpen. Want als alle midden-veertigers er net zo over denken als Umar, betekent dat dat ik de laatste generatie ben die voor hun het gat kan dichtlopen terwijl ze voor mijn ogen de laatste restjes pensioen en AOW opblazen.
 
Mooi niet Umar, je bekijkt het maar met je gezeik.

pietvanvliet | 02-06-14 | 10:49

Topstuk Ebru!
Mooie stok achter de deur van de studenten.

Petskast | 02-06-14 | 10:22

Ondertussen heeft mevrouw Bussemaker zelf 7 jaar gedaan over haar studie...

drbeat | 02-06-14 | 10:12

"Zoek dan meteen de bijstand op." deze afsluitert is vast met enige vorm van sarcasme bedoeld, kent Ebru de tegenwoordige regels omtrent de bijstand wel?

drastic | 02-06-14 | 10:02

Ik wil niet heel vervelend doen hoor, maar wij als Nederland zijn wel blij met dat mensen een beetje opleiding krijgen.

Anders wordt die Bijbelgordel zo groot enzo, en gaan we allemaal dood aan de ziektes die ze daar kweken. Ook geen docters meer enzo.

Rest In Privacy | 02-06-14 | 09:53

@deuZigeZelluf

Dan heb je toen kennelijk vergeten een basisbeurs aan te vragen.

harstef | 02-06-14 | 09:50

In de VS hebben ze een mooi systeem (in iedergeval in sommige staten) kun je als ouders alvast betalen voor college als je kinderen nog klein zijn. Dit is dan veel goedkoper. Gaan de kinderen niet studeren, dan ben je het geld kwijt. Ouders die ik erover hoor zijn er super tevreden over.

knehmoo | 02-06-14 | 09:18

De overheid zou alleen studenten moeten aanmoedigen die ter zake doende studies kiezen.

Iwmac | 02-06-14 | 09:09

Goedzo Ebru!
Wat kost ons - de hardwerkende belastingbetaler - een tandartsenopleiding? En als dan mijn tanden uit mijn mond vallen en mijn rug kapot is omdat ik me de tering werk om dat te betalen gaan die verwende studentjes nog lullen ook om me daarna een poot uit te draaien!
Zelf heb ik mijn hele studies (ja meervoud) zelf betaald door me het schompes te werken tijdens mijn studie. Net als Groenslinks Pappa Bram van Ojik. Geen studieschuld opgelopen en geen beurs gehad. En we hadden ook geen gratis OV. Flikker toch op met je gemekker: werk je de tering, studeer je suf, neuk&zuip later en verzorg mijn oude dag, stelletje tuig studentjes!
En idd: als je een scheet laat kost je nieuwe keuken 30K. En het student mot wel allemaal een smartfoon en meekup en arbeien condooms.
Wanneer je niet begrijpt dat "gratis" - en dat geldt helemaal voor studeren! - niet bestaat ben je sowieso te stom om te gaan studeren en kun je beter gaan vakkenvullen bij de Appie. En als je zo'n PvdA aso bent die over de rug van een ander later zijn zakken wil vullen moet je 2km onder de grond kolen gaan scheppen. Laat ik die mijnschacht wel vollopen - daar heb ik geen ir titel voor nodig.
Het wordt tijd dat we de blér-studentjes eens een enorm pak op hun flikker gaan geven. Werken met je luie donder! Niet met je bekkie mauwen maar zwaar werken met je klauwen. En als je dan nog tijd/energie over hebt is het een voorrecht dat je studeren kunt.

Graf Von Gurkenzug | 02-06-14 | 08:44

Wat BS verhaal dit! Het feit dat de studiefinanciering zo goed als is afgeschaft is triest voor dit land. Aan de ene kant roepen dat we moeten investeren in onderwijs en aan de andere kant maak je het alleen nog toegankelijk voor welgestelden. Het is gewoon een verkapte bezuinigingsmaatregel. Die verbetering en investering in de kwaliteit van het onderwijs komt er echt niet hoor!
Mijn ervaring is dat ik mijn studieschuld altijd als een kleine molensteen heb meegezeuld. Toen ik de financiële mogelijkheid had om deze af te lossen heb ik dat ook gedaan. Ding is, meeste mensen kunnen dat niet direct omdat als je gaat werken etc je ook vaak in een andere fase zit (huisje boompje beestje) en een schuld af lossen is dan vaak niet mogelijk.

Pieleke | 02-06-14 | 08:29

Okay, maar we hebben ooit afgesproken dat de belastingdruk in NL zo hoog is zodat we iedereen kunnen laten studeren, de zieken goed verzorgen en de ouderen in bejaardetehuizen stoppen.

Da's nu allemaal weg, behalve de belastingdruk. Wat krijgen we eigenlijk terug nu?

Verder kan ik wel met het leenstelsel leven.

cdriel | 02-06-14 | 08:29

Okay, maar we hebben ooit afgesproken dat de belastingdruk in NL zo hoog is zodat we iedereen kunnen laten studeren, de zieken goed verzorgen en de ouderen in bejaardetehuizen stoppen.

Da's nu allemaal weg, behalve de belastingdruk. Wat krijgen we eigenlijk terug nu?

Verder kan ik wel met het leenstelsel leven.

cdriel | 02-06-14 | 08:29

@BenBinnen | 01-06-14 | 20:19
"Laat de markt het maar regelen; minder kosten, meer kwaliteit en geen opleidingen meer met maar 8 uur college per week [...]"
Volgens mij snap je niet helemaal hoe de markt in praktijk werkt. Minder collega, want goedkoper. Meer focus op niet-studie gerelateerde activiteiten, want je moet opvallen bij 16/17 jarigen. En duurder, vooral veel duurder, want er zijn maar weinig internationaal gewaardeerde universiteiten.

alcor | 02-06-14 | 07:49

@BenBinnen | 01-06-14 | 20:32
"Hier hebben we een zorgVERZEKERING voor".
En bestaat er een zorgVERZEKERING welke dergelijke schade dekt?

alcor | 02-06-14 | 07:45

@Leo* | 02-06-14 | 05:04
Er zullen altjd mensen zijn die denken dat ze door herhaling denken hun punt te kunnen maken en vervolgens verbaasd zijn dat het niet werkt.

Los van dat: Ebru zit gewoon te provoceren; een 'een-tweetje' met die rare Feyman.

Rest In Privacy | 02-06-14 | 07:37

Woningen voor starters onbetaalbaar? Duh. Het was altijd heel normaal dat je tot je 35ste goedkoop gehuurd zat in een prachtwijk. Net alsof je vroeger wel meteen een luxe huis kon kopen zeg, kom nou.

P. Peeer | 02-06-14 | 07:00

geomario | 01-06-14 | 21:55
Vanuit Denemarken: doen !

duitse herder | 02-06-14 | 05:28

-weggejorist-

Leo* | 02-06-14 | 05:04

-weggejorist-

Leo* | 02-06-14 | 05:03

-weggejorist-

Leo* | 02-06-14 | 05:00

-weggejorist-

Leo* | 02-06-14 | 04:59

-weggejorist-

Leo* | 02-06-14 | 04:58

-weggejorist-

Leo* | 02-06-14 | 04:58

-weggejorist-

Leo* | 02-06-14 | 04:58

Ik snap niet waar het gezeik allemaal vandaan komt? Ik ben al 20 jaar niet meer als student in een school geweest maar betaal nog steeds maandelijks mijn studie schuld af. Heb nooit iets anders gekend dan dat stufi een lening was die je na je studie moest terug betalen! Ja de ov kaart die was gratisz maar verder...
En het is niet zo dat de student van vandaag geen gratisz middelen tot zijn beschikking heeft voor het studeren! Alles wat ons geld en of inspanning kostte zoals boeken, leraren, overleggen met medestudenten, verslagen/proefschriften, proefexamens en alles wat wij gebruikten om de resultaten te bereiken welke ons recht gaven op onze diploma's/batchellors/certificaten en dergelijken kan nu met een simpele google zoekopdracht en een muisklik overal ter wereld worden binnengeharkt met youtube how to filmpjes en instructionals of cram-sessions erbij waarmee zelfs een met mossel iq behebde single cel organisme ieder examen goed af kan ronden met een felbegeerd diploma!
Nee, de studenten hebben niets te klagen. Zij hebben een lagere eindschuld dan ik had en ik heb niet eens de geneugten van studenten corps comasos zuipisius kunnen ervaren want daar had ik geen tijd/geld voor!

deuZigeZelluf | 02-06-14 | 02:17

Ebru, ik moet u weer gelijk geven. Heel graag zelfs in deze, te belachelijk dat de samenleving de studie moet betalen. Ik ben wel voor een lening vanuit de overheid, een met rente van 1%.
Maar elke student moet maar lenen en terug betalen voor zn eigen studie. Dat houd het gezond en bewust. Dan denken mensen misschien even na voor ze gaan studeren. Dat zou ook voor kinderbijslag moeten gelden, maar ja..

Verbelgd | 02-06-14 | 01:13

Gelijk

Mega Mindie 2 | 02-06-14 | 01:00

Hallo Ebru, waar denk je dat het gratis geld voor armen vandaan komt?
Precies uit de investering in onderwijs!
Goede opleiding > goede baan > goed salaris > veel belasting betalen

Fred van Ria | 02-06-14 | 00:50

"Nou, schiet mij maar lek: dat lijken me precies de mensen die dat gratis geld wél nodig hebben."

Toch leuk, zo'n persoonlijk bericht van Ebru.

Schietmijmaarlek | 02-06-14 | 00:29

Weet je wat het is? Voorheen kreeg je een "Renteloos Voorschot", zijnde een lening zonder rente. En als je uitwonend was, dan kregen je ouders 3 keer kinderbijslag voor je. Op een gegeven moment kreeg de politiek door dat daardoor een hoop talent bleef liggen, omdat lenen door een hoop mensen een stuk minder lichtzinnig wordt genomen dan Ebru hier doet. Dat was overigens een vrij kortstondig inzicht. Vanaf dat het "studenteninkomen" werd gerealiseerd hebben opvolgende kabinetten er alleen maar op bezuinigd. Eerst door een OV kaart waar de uitwonende student meer beurs op kwijtraakte, terwijl de thuiswonende student er juist meer gebruik van maakte. Maar sinds 1986 is de beurs dus ook nooit geïndexeerd naar de inflatie. 605 gulden was de basisbeurs in 1986, ruimschoots voldoende om de huur te betalen en ook nog te kunnen eten. 246 euro is het vandaag, misschien net genoeg om de helft van de huur te betalen. En over huur gesproken: de gemiddelde "sociale" huurder krijgt minstens zoveel aan huurtoeslag. Moeten we daar dan ook maar een leenstelsel van maken?

Pierre Tombal | 02-06-14 | 00:28

@denoorman | 01-06-14 | 23:58
Het bijbaan argument. Er zijn vast fopstudies waar je daar tijd voor hebt. Schaf die dan af. Scheelt ook geld. En fopbanen van foppersoneel. Dat dan weer wel.....

DeVerbazing | 02-06-14 | 00:16

Wij betalen steeds meer verkapte belastingen en laten steeds meer diensten en toeslagen van ons afnemen.
Dit zijn besparingen die noodzakelijk zijn, omdat de gevolgen van politiek wanbeleid nu eenmaal héél veel gemeenschapsgeld kosten. Steeds.maar.weer.
Net als met de massaimmigratie is ook hier weer geen maximimum aan gesteld. Dus dan weet je wel waar het op uitdraait. Kijk naar Noorwegen, ons voorland.
De heren politici redden zichzelf financieel wel. Daar zorgen zij wel voor. En belastinggeld is toch maar het verdiende geld van een ander.
Dus er is geen noodzaak.

michello | 01-06-14 | 23:59

Het leenstelsel zal het kaf van het koren scheiden. Prima zaak. En als je geen lening wil, dan zoek je toch een bijbaan.

denoorman | 01-06-14 | 23:58

http://petities.nl/petitie/stop-het-leenstelsel/all_signatures#tabs

TEKEN DAN!

eener | 01-06-14 | 23:53

Ik ga me ook inschrijven voor een studie. Gratis geld, een lening met uitstekende voorwaarden en geile studentes.. Fap fap en Kassa!!

denoorman | 01-06-14 | 23:52

@pietvanvliet | 01-06-14 | 22:39
Precies. Mevrouw Umar de bedrijfskundige lijkt weinig van de moderne hypotheken markt te hebben begrepen. Wellicht dat zij (est 1970) mentaal nog ergens voor 2013 verkeert, maar met de voorwaarden van nu zijn woningen van 300K vrijwel onbetaalbaar voor starters en hun tijdelijke contracten. Diegene zonder schulden dan.

Laat mevrouw Umar nou dan eens over dat principe feitenvrij ethisch gaan ranten: dat de toekomstige intellectuele ruggengraat van Nederland bij voorbaat al economisch belast wordt. Op 18-jarige leeftijd tekenen voor tig ruggen terwijl je de komende 4-5 jaar (ja, sommige studies zijn toch echt wel moeilijk) amper tot geen inkomsten hebt. Dat je na je studie, ook nog een paar jaar moet wachten totdat je een 'definitief' contract krijgt. Ook al ben je volgens de markt 'in high demand'. Moet je dus wel heel zeker zijn van je Return-on-Investment. Op 18-jarige leeftijd.

De enigszins oplettende 18-jarige van nu heeft bijvoorbeeld in de afgelopen jaren gezien hoe allerlei voorgangers in hun omgeving op de huizenmarkt gesmoord werden door het fenomeen 'restschuld'. Schulden die mensen zijn aangepraat door andere mensen die zeiden dat 'lenen een investering voor morgen' was. Hoe meer lenen, hoe meer investering, hoe beter 'morgen'. Mensen die zeiden dat 'je overwaarde niet gebruiken betekende dat je een dief was van je eigen portemonnee'. De oplettende 18-jarige van nu heeft ook gezien dat overheden er monetair een totale bende van hebben gemaakt met de Euro. Dat overheden zijn voorgelogen over boekhoudingen van landen en dat de burgers nu mogen lappen. Lees: even een ESM-tje doen.

"Het liep allemaal toch even anders dan verwacht"

Goh.....

Als je dat allemaal hebt gezien en je dan als 18-jarige dan wat tegensputtert bij het moeten aangaan van een lening bij die overheid, dan ben je dus geen volidiot, maar dan ben je iemand die in al zijn jeugdige onschuld en naïviteit wat probeert te leren van de fouten van de voorgaande generatie.

De totale volidiot hier is mevrouw Umar, de pseudo-bedrijfskundige, die meent dat investeren in kinderen geen geld oplevert, maar alleen maar kost. Waar denkt mevrouw Umar dat 'HRM' de nieuwe werknemers vandaan haalt? Juist ja..... de oude gaan toch echt een keer dood. Zonder werknemers geen omzet. Zelfs in een totale ZZP economie: geen mensen, geen diensten, geen producten, geen omzet, geen winst. How hard can it be.

..... investeren in de bedrijfskundige Umar heeft in elk geval niet veel opgeleverd. Tenzij ze de reputatie van de studie bedrijfskunde nog een keer weer door het slijk wilde halen. Dat is dan goed gelukt. Maar eigenlijk vind ik het dus gewoon een k*tcolumn.

DeVerbazing | 01-06-14 | 23:48

Cees ga aub wat ander doen.
Begin met een krantenwijk ofzo.

Hedge_it | 01-06-14 | 23:45

Dit slaat (wederom) nergens op. Investeren in jezelf ja, maar de overheid is niets meer dan een verzamelterm voor alle burgers. Als er minder mensen studeren, is dat slecht voor Nederland, daarom is een overheid die door middel van een prestatiebeurs mensen stimuleert te studeren feitelijk ook in zichzelf aan het investeren.

Wel moet de hoogte van de beurs aan de vraag van werkgevers aangepast worden. Niemand zit te wachten op een HBO docent Lichte Zangtherapie oid.

jaleuk | 01-06-14 | 23:40

Djong | 01-06-14 | 21:39
Ebru heeft zelf dus 6 jaar gestudeerd. Geswitched na het 1e jaar en gestart in de tijd rond 1988 toen de basisbeurs een whopping fl 605pm (en 2 jaar later zelfs steeg naar fl 620,-pm was en er nog een geen tempobeurs of prestatiebeurs was.
[*naar waarde van nu circa 1200€ pm oid. Immers waarde gemiddeld huis wat grotendeels de prijs vd kamerhuur bepaalt was 4x zo goedkoop. ]

seven | 01-06-14 | 23:32

cees2025 | 01-06-14 | 23:16 Studieschuld, naast de beurs bij lenen.

cees2025 | 01-06-14 | 23:17

Als student zelf kan ik de overheid ook geen ongelijk geven. Misschien dat dit het andere uiterste is maar er moet iets gebeuren. Studies worden maar gevolgd om het studeren niet om wat je er in de toekomst mee kan bereiken. Als ik om mij heen kijk hebben veel studenten meer als genoeg tijd. Laat staan dat veel studenten nu ook al een studieschuld hebben.

Het is jammer voor een percentage dat wel weet waarom hij studeert en de studiebeurs ook daadwerkelijk nodig heeft. Bedankt de mede student daar maar voor die hebben het veroorzaakt niet de overheid die werkt slechts met de signalen vanuit de maatschappij.

cees2025 | 01-06-14 | 23:16

Wat heeft het inkomen van de ouders in vredesnaam te maken met investeren in jezelf?
Waarom moet een kind met ouders met een inkomen van >30K meer lenen dan een kind dat het geluk heeft ouders te hebben met een inkomen <30K, terwijl voor de groep met ouders >30K nergens in het stelsel de garantie bestaat dat er een erfenis overblijft die hoog genoeg is om de studieschuld af te lossen.

henriette | 01-06-14 | 23:15

Tering Ebru, Vanuit je comfortabele positie van de "have" niet alleen 1 plank mis slaan, maar gelijk even de gehele houtzagerij omver blazen.


Je promoot nu gewoon de intense stupiditeit van onze regering die denkt een kwalitatieve slag te slaan door mensen verder in de schulden te jassen. Minder studenten, minder inkomsten, meer bezuinigingen = minder kwaliteit.
En gelijk de economie dus verder aan puin jagen. Lange termijn effecten; denk daar nou eens in!

Rest In Privacy | 01-06-14 | 23:09

Advies aan studenten die het leenstelsel in moeten:
Leen zoveel mogelijk - geniet van je studententijd: leer geld over de balk smijten, neuk er op los en zuip een delerium. Daarna gewoon de uitkering in met vrouw en drie kinderen --&gt; krijg je per saldo gewoon modaal en hoef je niets terug betalen van je studieschuld.
Als dit niet stimulerende peppraat is weet ik het ook niet meer.

Rest In Privacy | 01-06-14 | 22:56

@TyrionLannister | 01-06-14 | 22:53
Het is 15 jaar en het bedrag kan met rente flink oplopen.

Lijkt me logisch... | 01-06-14 | 22:55

@Lijkt me logisch... | 01-06-14 | 22:06
Dat komt omdat het nu na 10 jaar kwijtgescholden wordt en over het algemeen een niet al te hoog bedrag is. Dat wordt straks dus anders.

TyrionLannister | 01-06-14 | 22:53

@frank87 | 01-06-14 | 21:54
Banken willen alleen wel altijd eerste recht hebben, dat is bij een lening aan de overheid alleen nooit mogelijk. Zeg dus maar gedag met je hypotheek.

TyrionLannister | 01-06-14 | 22:52

@tattooboer | 01-06-14 | 21:54
De DNB komt helemaal niks halen! In Dorne zitten ze niet te springen om mij.

TyrionLannister | 01-06-14 | 22:50

Een keuken van dertig ruggen?
Jezus Umar, doe die gouden kranen gewoon niet joh.
 
En het gaat niet om die verdomde lening, het gaat om het principe. We gooien als land bergen geld weg aan de meest absurde kutprojectjes en dat laten we nu alvast ophoesten door een bevolkingsgroep waarvan we over tien jaar verwachten dat ze 52% belasting gaan betalen. Die onzin is ons twintig jaar verkocht als 'investeren in de kenniseconomie' en meer van dat gelul.
 
Dàt die groep al die nutteloze projectjes moet ophoesten staat buiten kijf. Laat ze dan nog tenminste zorgen dat ze die 52% schaal halen. Dan valt er tenminste nog wat te plukken, in plaats van dat we nu allemaal kale kippen met alleen een VWO-tje om dat ze zo opzien tegen die dertig mille afleveren.
 
Denk nou gewoon twee tellen na. Dat zou ik namelijk graag zien omdat ik ook mede heb moeten ophoesten voor jouw bedrijfskunde, of je dat nou leuk vindt of niet.
 
Als je 18 bent is dertig ruggen een hele boel geld en daar mogen die kinderen best tegenop zien. Daarbij komt dat je voorbeeld van een hypotheek van drie ton stinkt als een otter. Alsof een bank drie ton gaat uitlenen aan iemand met alleen middelbare school. Komnoutoch.

pietvanvliet | 01-06-14 | 22:39

@Djong 21:39

Buiten dat liegt ze ook een beetje in het artikel waar je naar verwijst, dat was de top van de studiebeurs: niet of nauwelijks prestatiebeurs, vol OV-kaart (week&weekend) en een bedrag dat volgens mij zelfs absoluut meer is dan de huidige studiebeurs (los van inflatiecorrectie).
Het enige dat wel bestond was beperking op bijverdienen.

Ze is in de war met de gouden tijden die ze zelf heeft ondervonden.

harstef | 01-06-14 | 22:17

@Djong 21:39

Buiten dat liegt ze ook een beetje in het artikel waar je naar verwijst, dat was de top van de studiebeurs: niet of nauwelijks prestatiebeurs, vol OV-kaart (week&weekend) en een bedrag dat volgens mij zelfs absoluut meer is dan de huidige studiebeurs (los van inflatiecorrectie).
Het enige dat wel bestond was beperking op bijverdienen.

Ze is in de war met de gouden tijden die ze zelf heeft ondervonden.

harstef | 01-06-14 | 22:17

Dus Nederlandse gezinnen krijgen 1.67 kind(eren), volgens de cijfers CBS krijgen Nederlandse gezinnen nog maar 0.58 kind, de rest mag je zelf invullen

Occipitaalcasibus | 01-06-14 | 22:15

Bijstand/ww/wao/aow en wajong is gratis. Studielening is 2x kromliggen omdat aflossing van netto-salaris is, ipv bruto.

Crak-ho | 01-06-14 | 22:09

@Djong | 01-06-14 | 21:39
Buuuuurn!

Lijkt me logisch... | 01-06-14 | 22:08

Ach Ebru,
Op een leven en 35 jaar is 30.000 euro inderdaad niet om wakker van te liggen. Maar voor een starter op de arbeids- en woningmarkt is het een molensteen om je nek.
.
En dat is precies wat onze woningmarkt over 5 jaar nodig heeft. Een startersgeneratie die minder leenruimte heeft wegens een leenstelsel. Vlak na de vorige crisis, meteen weer een domper op het herstel. En dan komt vlak daarna de grijze golf die gestaag overlijdt of nog erger, het verzorgingshuis in moet. Duizenden woningen die tegelijk op de markt gaan komen, waar heel weinig potentiële kopers voor zijn. Dat gaat de prijsontwikkeling mooi stabiliseren.

Qippie | 01-06-14 | 22:08

Ach, de url van dit artikel geeft haar haat tegen studenten al aan. Dan is zo'n stukkie wel te verwachten

Rodekool | 01-06-14 | 22:07

@TyrionLannister | 01-06-14 | 21:31
Studieschuld telt (nog) niet mee bij het afsluiten van een hypotheek, weet ik uit eigen ervaring.

Lijkt me logisch... | 01-06-14 | 22:06

Ebru heeft wel gelijk als het inderdaad bij 30000 EUR blijft. Dat is een bedrag in de orde van grote die iedereen wel eens tegenkomt in zijn leven. Is het niet voor de keuken (die heb je ook voor 7000), dan is het wel voor de combinatie keuken, badkamer, auto die toch "nodig" is om een gezinnetje te stichten.

frank87 | 01-06-14 | 22:06

@Parel van het Zuiden | 01-06-14 | 21:50
Pas op, de politiek zal je hiervoor straffen. Als ze dat bedrag niet weten weg te belasten, of met inflatie laten verdampen, dan zullen ze over 18 jaar zeggen: "hij heeft kapitaal, en moet dus meer betalen".

Iedereen moet met de meute meelopen, eigen initiatief wordt meestal bestraft.

frank87 | 01-06-14 | 22:01

@zwarte kater 20:38

Klopt niet helemaal. Je vergeet inflatie(correctie) (+/- 2% pj). Om over 18 jaar een bedrag te hebben wat dezelfde waarde heeft als de huidige €30.000 zou je nu +/-€45.000 moeten hebben. Je zal dus iets meer moeten sparen dan €120 per maand. Dat was alleen voor de inflatiecorrectie.

Daarnaast hebben we ook nog zoiets als de belastingdienst. Die pakken ook nog ff wat (1,2%).

Zou nog wat verder rekenen aan de studiemogelijkheden van je kind (of je eigen pensioen).

harstef | 01-06-14 | 22:00

@Djong | 01-06-14 | 21:39
Bam! KO.

Nilfisk | 01-06-14 | 21:56

@Djong | 01-06-14 | 21:39
Spijker, kop raak. Ben benieuwd of je hier een reactie op krijgt.

tattooboer | 01-06-14 | 21:55

@duitse herder | 01-06-14 | 21:39
Dat klopt. Heb zelf een zeer aantrekkelijk aanbod gekregen om in Oman te gaan werken, en dat ben ik nu serieus aan het overwegen.

geomario | 01-06-14 | 21:55

"Wel geld lenen voor hebbedingen om de buren de ogen mee uit te steken, maar geen geld lenen om jezelf te ontplooien."
Deze zin vat zo'n beetje het hele artikel samen: een furieus opgeschreven mening.
Totaal ongefundeerd.

Feit is dat je vanaf het begin van je 'echte leven' opgescheept zit met een torenhoge lening. Wordt leuk bij de handelingen om een hypotheek. De kenniseconomie wordt naar de knoppen geholpen en joost mag weten waar dit geld nu naartoe gaat.
Ik ben benieuwd of je hetzelfde stuk had geschreven wanneer je zelf op het punt stond om te studeren. Ik ga naar Canada. Doei!

Rodekool | 01-06-14 | 21:55

@TyrionLannister | 01-06-14 | 21:31
Dat klopt niet hoor. We hebben na meerdere leningen, een hypotheek gekregen.
Het ligt allemaal aan hoeveel je kunt aflossen.

frank87 | 01-06-14 | 21:54

@TyrionLannister | 01-06-14 | 21:36
Dorne toevallig? laat je gevechten maar door een ander oplossen miniman, vlucht maar van westeros, de DNB komt altijd het zijne halen.

tattooboer | 01-06-14 | 21:54

Ik mis in deze discussie altijd een beetje de rol van de ouders. Laat ik het klein houden.
.
Ik heb een prachtig hummeltje waarvan we de leeftijd nog uitdrukken in maanden. Sinds zijn geboorte gaat er iedere maand een vast bedrag naar een potje. We hebben het goed dus we doen een aardig vast bedrag, maar zet het voor "arguments sake" eens op 50 Euro per maand. Iedereen zou dat voor iets belangrijks als een kind kunnen doen. Het is immers slechts een 3g abo met Iphone, iets waar je makkelijk zonder kunt. Opa en oma doen het ook. Wellicht ook nog een suggestie. Doe dat eens 18 jaar lang. 10K zonder rente (welke rente zou op t moment bijna zeggen..)
.
Ik heb 'm op de wereld gezet. Ik voel me daardoor ook verantwoordelijk voor hoe ik hem in die wereld zet. Dus daad bij woord. Een van de vele dingen die je voor je kinderen moet doen. Met liefde overigens. De jongen zal ongeacht het gemarchandeer en gerommel van de politiek beschikken op zijn achtiende jaar over studiegeld. Daarnaast geloven wij trouwens in triviale dingen als opvoeding en vorming en hebben we er (nog ;-) alle vertrouwen in dat hij ook zelf zal kunnen werken en meer van die dingen.
.
Enfin... Ouders. Verlaat niet op de staat wanneer het je kind betreft. Een kind is een lange termijn project en een overheid blijkt op de lange termijn altijd onbetrouwbaar.

Parel van het Zuiden | 01-06-14 | 21:50

@Miezerig | 01-06-14 | 20:55
Van de studies die je noemt zal de helft in een paar jaar ook een hype blijken te zijn.

frank87 | 01-06-14 | 21:47

Tja, hier heeft Ebru een punt.

captainobvious | 01-06-14 | 21:43

@Lijkt me logisch... | 01-06-14 | 20:42
Ik ben bang dat het werken in fabrieken toch weer in beeld zal komen.
Die "kenniseconomie" zal knap waardeloos blijken te zijn als de lagelonenlanden op zijn.

frank87 | 01-06-14 | 21:42

Om vervolgens na hun studie het land uit te gaan...

-Hoger opgeleiden overwegen vaker te emigreren dan lager opgeleiden.
Bij WO’ers ligt dit percentage op 44 procent en bij HBO’ers op 36 procent, wat staat voor ongeveer 43.000 WO’ers en 141.000 HBO’ers.
.
-Bijna 6.000 Ingenieurs, IT-ers en Medisch Personeel maken deel uit van de naar verwachting 11.000 bezoekers van de emigratiebeurs.
Zij zijn speciaal benaderd om met hun CV op de beurs te solliciteren bij bedrijven, ziekenhuizen en overheden uit landen als Zweden, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Canada en Zwitserland.
.
Het is juist de Bèta groep waar Nederland om zit te springen. En die gaan weg.

duitse herder | 01-06-14 | 21:39

Is dit dezelfde Ebru Umar?
blog.eur.nl/studiekeuze/2010/11/25/de-...

De Ebru Umar die zichzelf een jaartje bij rechten parkeerde omdat ze was uitgeloot? Die studeren omschreef als "zes jaar lang plezier hebben op kosten van mama en papa".?

Inhoudelijk zul je mij daar niet over horen. Maar als diezelfde Umar nou een beetje flink loopt te doen tegen een nieuwe generatie studenten, dan is toch wel een beetje hypocriet.

Djong | 01-06-14 | 21:39

Lieve Ebru, als jij denkt dat een beetje goede badkamer€60.000,- kost, laat je zien waarom bezuinigen op ons onderwijs een slecht idee is.

geomario | 01-06-14 | 21:37

Oh, vergeet ik de hamvraag:
Mag je dan straks als 17 jarige met een mooi VWO diploma, na het zetten van je handtekening bij ome Zalm van de bank voor een langjarige studieschuld, een biertje kopen ..?

Mammeloe | 01-06-14 | 21:37

'Het is 857 euro per jaar, 71 euro per maand. Plus wat eurootjes rente.'Ehh alleen de rente is dus bijna al hoger. Als je 71 € pm dokt los je vrijwel niks af. pbs.twimg.com/media/Bo35ddKCQAAIiEb.j...
Sterker, dit is met een lage rente van 2,75%, als de rente iets stijgt wordt dit plaatje exeptioneel anders. Sterker, in 35 jaar zal de staat nog vaak geld nodig hebben en daarom deze leningen verpatsen aan een bank. Een persoonlijke lening kent in de mark heel wat hogere rentes.

seven | 01-06-14 | 21:37

@tattooboer | 01-06-14 | 21:33
Ik heb dan ook geld genoeg, desondanks denk ik dat ik na vanavond een zonnigere bestemming op ga zoeken...

TyrionLannister | 01-06-14 | 21:36

@TyrionLannister | 01-06-14 | 21:31
Moet je maar niet zoveel zuipen en hoereren imp.

tattooboer | 01-06-14 | 21:33

Ebru heeft makkelijk praten. Komt uit een rijk seculier Turkse familie te Izmir.

jojo1956 | 01-06-14 | 21:32

Er wordt voor het gemak even vergeten dat je geen hypotheek krijgt als je nog een lening open hebt staan.

TyrionLannister | 01-06-14 | 21:31

@thheo | 01-06-14 | 20:53
Ik denk dat je de jaren 80 bedoelt ipv de jaren 70.
Maar verder heb je wel eens punt.
Er is een generatie ouderen die een prima bestaan heeft. Gratis studie, afbetaald huis, tweede hut in Portugal, met prepensioen op hun 55e en een fors eindeloonpensioen. Ik ken er genoeg. Zie de 50plus partij. Maar nu totaal niet solidair met de huidige jongeren. Wel in hun studietijd solidair met Mao en Castro.

Mammeloe | 01-06-14 | 21:30

@ Djong 21:20

Mag ook wel driedubbel btw...

eerstneukendanpraten | 01-06-14 | 21:26

Als je per kind 120 Euro per maand stort heb je bij een rente van 1.6% exact 30.000 op het moment dat ze 18 worden.
ZwarteKater | 01-06-14

Ook bij de huidige inflatie en de inflaties over 18 jaar gerekend? En hoe ziet de belastingdienst een dergelijke som geld. Moet je daar geen belasting over betalen? Kortom, in Amerika waar ze een veel lagere belastingdruk kennen, kun je nog wel wat geld opzij zetten (bij vergelijkbaar inkomen), maar in Nederland met een ongekend hoge belastingdruk wordt dat al een stuk lastiger. Wij - de minimaal 40 uur werkende Nederlanders - betalen in principe die 30.000 euro al via de hogere belastingen, accijnzen e.d. Wat we nu dus krijgen is een hoge belastingdruk en dan ook nog eens een leenstelsel. Het gaat bij ons in Nederland niet meer om of... of, maar om en... en. Het geld dat uitgespaard wordt, wordt geïnvesteerd in beter onderwijs. Laat ik daar nou helemaal geen vertrouwen in hebben. In Nederland heeft bijna elke organisatie al een managementwaterhoofd dat elk jaar verder opzwelt en meer geld opsoupeert zonder er iets voor terug te geven. In het onderwijs is dat echt niet beter.

Verder lult Ebru natuurlijk uit d'r geëpileerde nekhaar, want wie voor 150.000 euro aan extra kosten investeert in een vinexhok van 3 ton is niet goed snik.

FrankVeer | 01-06-14 | 21:25

60 k voor een badkamer en 30 K voor een keuken.. beetje overdreven zeg, dat is echt iets voor demensuh met twee linkerhanden en een voorkeur voor de 'kleur' klatergoud.

Causa Sui | 01-06-14 | 21:23

Altijd weer die vrouwen, huisje kopen, en gelijk de hele meuk verbouwen c.q. naar hun hand zetten incl. tuin. Koop dat huis dan niet muts.

photto | 01-06-14 | 21:20

Alle studies die tot vakkenvuller opleiden per omgaande afschaffen, te beginnen met wijsbegeerte en filosofie.
eerstneukendanpraten | 01-06-14 | 20:30
Wat nu, wil je wijsbegeerte twee keer afschaffen?

Djong | 01-06-14 | 21:20

@pinkelotje | 01-06-14 | 21:16
Ik ben bang dat daarmee alle gezinnen in Nederland mee bedoelt worden.
Per blanke Hollander is het dus nog veel minder denk aan 1,3 kind.

Miezerig | 01-06-14 | 21:18

1.67 kind per Nederlands gezin, hoeveel kinderen per Islamitisch gezin???

pinkelotje | 01-06-14 | 21:16

Ik ben vrij! Ik ben de shaman die jou kleurt, die jou tribaliseert en versiert. Je je oorlogsemblemen vereeuwigt, je je strijdleuzen verankert in je dagelijkse blik op jezelf. je tattoeeerder is je vrijheid, je keuze en je uitgang van de sleur. Dank je voor je vertrouwen en alsjeblieft voor je kracht. F*ck het systeem en lang leve de mens!

tattooboer | 01-06-14 | 21:15

volstrekt to the point. als jonge mense niet in zichzelf durven te investeren zijn ze knip voor hun neus waard. en ja, je kan beter loodgieter worden dan een fopdiploma vrijetijdsmanager van inholland bij elkaar liegen met geleend geld. een loodgieter verdient namelijk dik de kost, en een vrijetijdsmanager gaat de eeuwigdurende bijstand in. ook hier een uitwas van de linksche kerk. arbeiders zijn viesbah en iedereen moet doctorandus worden en een gecreeerd fopbaantje nemen.

minimá-armezusvan.. | 01-06-14 | 21:12

'You don't want to be free. Responsibility and reality scare the hell out of you so you cling tightly to your own enslavement and lash out at any who seek to free you from it. When someone opens the door to your cage, you cower back in the corner and yell, "Close it!"'

The iron web. libertapedia.org/wiki/Larken_Rose

Rest In Privacy | 01-06-14 | 21:12

Ik heb een beter voorstel om te bezuinigen. Hou het huidige systeem en schrap alle pretstudies (of met numerus fixus) en kick het personeel op die pretstudies eruit.

Mauguio | 01-06-14 | 21:10

Hmm, Ebru vergeet dat Big Brother BKR op deze leningen zit te azen. Die willen ze ook graag registeren, voor u eigen bestwil. Dat betkent dat een student straks na 35 jaar bij een bank kan aankloppen voor een badkamertje.
O, en noem het ook geen beurs meer svp.

Mammeloe | 01-06-14 | 21:10

@OpperGek | 01-06-14 | 21:01

Onze overheid bezuinigt niet; ze verhoogt de lasten of vermindert de mate van dienstverlening. Dat is geen bezuinigen. Nogmaals: onderwijs is geen taak van de overheid.

Voedsel is nog eindeloos veel belangrijker dan onderwijs. Toch hebben we geen gesubsidieerde staatsbakkers, -slagerijen en -McDonalds. Is ook volstrekt onnodig, want dat kan de markt prima zelf organiseren.

BenBinnen | 01-06-14 | 21:09

@BenBinnen | 01-06-14 | 21:05
Close it, i am reak!

tattooboer | 01-06-14 | 21:09

Zit nog een nivellerende truc in het leenstelsel. Studenten met ouders die weinig verdienen krijgen tot €385 aanvullende beurs,een gift. Stuk hoger dan voorheen. Studenten met modale ouders dus worden gestraft. Vanwege het feit dat hun ouders te hard werken.
Waarom worden meerderjarige ! studenten met modale ouders met een 20.000 euro hogere schuld opgezadeld dan kids van minima?
Slaat echt nergens op om bij volwassenen te kijken naar de ouders.

seven | 01-06-14 | 21:05

@tattooboer | 01-06-14 | 21:01

Duidelijk gesteld. En ja, ik denk dat de meesten dolgraag als slaaf blijven leven.

'You don't want to be free. Responsibility and reality scare the hell out of you so you cling tightly to your own enslavement and lash out at any who seek to free you from it. When someone opens the door to your cage, you cower back in the corner and yell, "Close it!"'

BenBinnen | 01-06-14 | 21:05

Hoop woorden voor zo'n magere boodschap. Wordt Ebru per woord betaald?

mindless | 01-06-14 | 21:04

Het idee van de lening is wel goed maar de argumentatie -dom bezuinigen zonder enige argumentatie- deugt niet.

jan-lul-de-behanger | 01-06-14 | 21:03

Parsons | 01-06-14 | 20:52
Boks.

swassannuf | 01-06-14 | 21:02

weg met de universiteit, niet meer nodig, compleet overbodig.

Benjamin Tucker | 01-06-14 | 21:02

Helemaal mee eens... eindelijk iemand die de grote lijnen ziet.... slampampers horen niet thuis op de Uni

arretje | 01-06-14 | 21:01

@ BenBinnen | 01-06-14 | 20:50

Mijn punt is dat er weer eens op de verkeerde dingen bezuinigd wordt en dat er niet goed wordt gekeken naar het plaatje op langere termijn.

"Ja kom op laten we bakken met geld gaan besparen door studenten alles zelf te gaan laten betalen! Beetje zomaar een vak gaan gaan leren zodat de maatschappij straks nog wat aan ze heeft! Zijn ze nou helemaal bedonderd!"

De ironie is het feit dat iedereen graag in een maatschappij wil leven waarin de mensen die werkzaam zijn bij bepaalde diensten hun vak goed verstaan en dat er ook genoeg van zijn, maar niemand wil eigenlijk betalen om diezelfde maatschappij in stand te houden.

Als de kwaliteit van het onderwijs en diverse opleidingen te laag is dan dien je daar als overheid kritisch naar te kijken en het onkruid op die plekken te wieden inplaats van het voort te laten woekeren en de boel proberen op te vangen door iedereen al voordat ze uberhaupt een papiertje binnen hebben een lening aan te smeren.

OpperGek | 01-06-14 | 21:01

Ok, hier is het probleem van lenen:
je leent geld, maar waar komt de rente vandaan?
Het geld dat de bank rouleert in de maatschappij komt van leningen maar het geld voor de rente niet! er blijft dus altijd een schuld van de burgers richting de bank, en raad maar waar die mee betaald word?
met staatssteun, uit uw belastingen, en anders uit uw tijdsinvestering, uw ziel, uw input over de jaren. Dit is het systeem van lenen, u krijgt het geld maar uiteindelijk pompen ze niet het geld de maatschappij in die de rente moet bekostigen nee, dat mag u bekostigen met een schuldgevoel vanaf het ondertekenen van de eerder genoemde lening. Slaaf dat u bent! had u maar betere ouders moeten hebben die het konden betalen. maar dat konden ze niet want ze moesten belastingen, pensioen en verzekeringen betalen om te bestaan en dus waren ze te arm, ook al waren ze middenstand. U bent het eigendom van de staat en dat is zo vanaf u geboorte en zal zo zijn tot u dood. De enige die aan u verdient is de staat, of denkt u dat het huis, de tuin, de badkamer en de lening van u is nadat u dood gaat? nee hoor, dat word van de bank en die verkoopt het met u mooie investeringen weer vrolijk verder.
Dit systeem moet op zijn kop, het moet ander. of wil je je hele leven een werkebijtje zijn zodat je kinderen de volgende economische bankverijkers worden? Kies schaap.

tattooboer | 01-06-14 | 21:01

seven | 01-06-14 | 20:54
Uit je nek lullen kan je goed seven.

swassannuf | 01-06-14 | 21:00

Ergens heeft Ebru wel gelijk, maar haar voorbeelden geven wel weer wat voor elitepersoontje mevrouw is.

Rest In Privacy | 01-06-14 | 20:58

Studieschulden prima maar dan tegelijkertijd de hoogopgeleiden steeds meer belasten gaat mij te ver. Hoogopleiden is niet alleen een keuze voor een 'leukere' baan maar moet ook wat opleveren!!!
En dat voordeeltje voor mensen met ouders met minder geld is me ook een doorn in het oog. De afgestudeerde verdient onafhankelijk van de achtergrond toch gewoon het zelfde.... Oh ja weer een staaltje nivelleren van de staat.

plf | 01-06-14 | 20:58

Ze heeft gelijk, maar dan alleen als de belastingen omlaag gaan.
Investeren in je opleiding is veel beter dan zo'n opleiding nagenoeg gratis aan te bieden. Socialisme werkt niet. Dat weten we toch.

Islamofiel | 01-06-14 | 20:58

Ga zelf maar eens de bijstand in Ebru. Dan horen we wel van je of het zo'n pretje is en dat het zo simpel aan toe gaat. Uit je artikel blijkt wel dat je er geen weet van hebt.

Nieuws-Lezer | 01-06-14 | 20:57

Erbu, zit je ergens mee meid? Dit lijkt me meer een rant. Feynman had tenminste nog gelijk in wat hij zei.

buitenstebuiten | 01-06-14 | 20:57

Volkomen gelijk Umar,Feynman al tegengekomen?
Kan je het hem ook uitleggen.

swassannuf | 01-06-14 | 20:57

Ebru je bent doodleuk vergeten te vermelden hoeveel een vrouw kost in een relatie. Niet per jaar, maar zeg maar voor 35 jaar.
Turkse vrouwen kosten nóg meer, want wanneer ze hun eerste kind uitkakken blijven ze voorgoed thuis, weg van de arbeidsmarkt etc etc.

eener | 01-06-14 | 20:57

Een beetje vrouw geeft geen stuiver om die woorden van jou.

roodgrapje | 01-06-14 | 20:57

@OpperGek | 01-06-14 | 20:43
Psst, ik heb nieuws voor je.. de zorg is niet geprivatiseerd. Dat is nu juist het hele probleem.

Enfin, off topic ook nog.

Parsons | 01-06-14 | 20:55

En wat als je een antropologische fopstudie gedaan hebt en alleen maar in een magazijn kan werken omdat er geen banen zijn, weggegooid geld.
Welke studie heeft nog een baangarantie tot aan je pensioen met de verdere industrialisering van IT, robots/drones AI quantumcomputer software.

Miezerig | 01-06-14 | 20:55

@Lijkt me logisch... | 01-06-14 | 20:53
^het woordje 'zal' zou hier best nog ergens tussen passen.

Lijkt me logisch... | 01-06-14 | 20:55

In een ideale maatschappij betaalt de staat niks, en regelt men 100% zelf zijn studie. Maar het gaat nu om de balans. Om het pensioen van oa de babyboom (naast 8-12jaar stufi, royale arbeidsvoorwaarden, goedkope premie abc woning cq huursub & zorg & wao & vut & aow, & prepensioen!) te spekken leveren jongeren 10-15jaar van hun pensioen & aow in en betalen daarvoor toch 4x meer premie. Ergo de overheid bezuinigd op de jeugd ipv op degene die al decennia maximaal pofiteerden en daarvoor de gasbel leegtrokken en max leningen namen die de jeugd mag aflossen en ze opzadelen met een onoplosbaar migrantenvraagstuk.
De rijkste en grootste groep kiezers daarop wijzen durft men niet, dus dan maar weer een bezuiniging doorschuiven naar de jeugd.

seven | 01-06-14 | 20:54

Een beetje columnist verdiept zich wat meer in de materie. Ebru wel niet veel kosten.

Lijkt me logisch... | 01-06-14 | 20:53

De politici die in de jaren 70 zelf voor (bijna) gratis studeerden, vaak 2 studies, bedenken dit. Zij zien voorbij aan de investering die de jeugd voor de toekomst is.
Als die zelfde politici eens de hand in eigen boezem steken en stoppen met alle faalprojecten, dan zou er genoeg geld over zijn voor gratis onderwijs.
De studenten van nu zijn mijn toekomst.

thheo | 01-06-14 | 20:53

Spijker, kop, raak.

Geen woord meer aan toevoegen.

Een dikke vete +1.

En voor de huilende idioten die er allerlei zaken bij halen die niets, maar dan ook he-le-maal niet met het onderwerp te maken hebben; twee dingen:
1) Ga koken
2) nl.wikipedia.org/wiki/Drogreden

Parsons | 01-06-14 | 20:52

Ach ja, als we enige tijd geleden al onze gasopbrengsten geïnvesteerd hadden ipv meteen te verjubelen aan uitkeringen en asfalt, dan hadden we dit soort onzin als een leenstelsel niet hoeven te doen.
Anyway, misschien nog wat over het topic? Gestopt te lezen bij "een beetje huis kost 300.000 euro". Komop zeg.

psychonaut | 01-06-14 | 20:51

@Polletje Piekhaar | 01-06-14 | 20:35
Toch zit daar ook veel verschil in.
Beiden grootouders zullen ongeveer evenveel verdiend hebben.
Die van mijn vaders kant gingen regelmatig op vakantie, uitjes waren geen probleem etc..

Die van mijn moeders kant gingen niet vaak op vakantie (Mede doordat mijn opa schipper was, wat niet altijd een vetpot was). Maar zij hebben een huis laten bouwen in de jaren 70, deze enkele jaren terug verkocht omdat het te groot was. Zij konden (Leven niet allebij meer) lekker van hun oude dag genieten zonder financiele problemen, die van mijn vaders kant hadden nooit een cent over en was geld de grootste discussie op verjaardagen...

Wat ik hiermee wil zeggen is dat er wel degelijk bejaarden zijn die er warmpjes bij zitten, feit is ook dat ze daar zelf vaak keihard voor moesten bikkelen.

aardt | 01-06-14 | 20:50

@OpperGek | 01-06-14 | 20:43

Welke privatisering van de zorg? De door de overheid verplichte afname van een semi-commerciële dienst waarbij de overheid 3/4 van de zorgbedragen via de werkgever int en de zorginstanties opzadelt met een bureaucratie waar een gemiddelde gemeente jaloers van wordt?

Er ìs geen vrije markt in de zorg. En voor de opleidingswereld geldt exact hetzelfde. De overheid heeft een nagenoeg monopolie als het aankomt op onderwijs. Kwaliteit te laag, verspilling alom, veel te veel managers en ambtenaren die niets toevoegen en studies waar je in de praktijk niets aan hebt.

Als je geen slaaf wilt zijn van banken of overheid (dat is om het even), dan stem je zeker niet op een collectivistische partij zoals de VVD.

BenBinnen | 01-06-14 | 20:50

@T.E.Meijer | 01-06-14 | 20:44
Niet mogelijk. Zodra je in het bestand van DUO zit (en dat zit je bij aanmelding bij een Universiteit / HBO) dan kom je daar niet voor in aanmerking. De meeste andere toeslagen evenmin.

Lijkt me logisch... | 01-06-14 | 20:47

trotsopGn! | 01-06-14 | 20:41
Aangezien een werkloosheidsuitkering gerelateerd is aan het bruto loon tijdens werk is dat niet zo een vreemde stelling. Echter die heeft maar een beperkte looptijd voordat je in de bijstand belandt.
Een gezin met 2 kinderen in de bijstand wat gebruikt maakt van alle toeslagen en voorzieningen komt uit op ongeveer 1600 per maand netto.
Met het huidige belasting en toeslagenstelsel krijg je van iedere euro die je meer verdient maar 30 cent netto, totdat je boven de toeslaggrens komt te zitten.
Dus de schijf tussen bijstand en toeslaggrens heeft effectief een belastingtarief van 70%.

Slaap lekker.

ZwarteKater | 01-06-14 | 20:47

enorm "bont" maken, ei.

TheEgg | 01-06-14 | 20:46

Het grote probleem dat ik met het leenstelsel heb is op zich niet het lenen voor je toekomst. Waar het bij mij wringt is dat, als je wil investeren in je toekomst (en die van het land), je dan geld moet lenen, terwijl iedereen die gewoon met zijn lui reet op de bank blijft hangen een bijstandsuitkering krijgt. En je moet het echt wel enorm bond maken willen ze daar op gaan korten.

TheEgg | 01-06-14 | 20:46

Punt is gewoon dat zo'n lening eigenlijk niet nodig hoeft te zijn als de Nederlandse overheid nu eens écht bezuinigde en de weglekkende miljarden aan fraudeurs, bankhamgers, asielzoekers, ontwikkelingshulp, treinen, banken, en failliete EU-landen gewoon eens goed zouden besteden.
Bytemaster | 01-06-14 | 20:40
Ja, maar dat is nou NET niet wat de achterliggende agenda en/of bedrijvenlobby wil... Iedereen is een rat, als het maar om genoeg geld gaat. Dat gegeven, daar hebben wij een hele maatschappij omheen gebouwd.

trotsopGn! | 01-06-14 | 20:44

Wat ik mij afvraag... Zou het voor een student mogelijk zijn een bijstandsuitkering aan te vragen als ''uitwonende''? Dat levert aanzienlijk meer op dan de ''oude'' studiefinanciering!

T.E.Meijer | 01-06-14 | 20:44

@ BenBinnen | 01-06-14 | 20:32

Waar denk je dat het geld dat wordt uitgekeerd door de verzekeraar vandaan komt? Premies betaald door hetzelfde volk hoor. Zorgverzekering is overigens verplicht voor iedere Nederlander. Dus in wezen worden die kosten dus door de gemeenschap betaald.

De privatisering van de zorg in Nederland is ook zo'n grandioos succes geweest natuurlijk. Laat me raden u stemt VVD? Banken moeten volgens u zeker ook alle vrijheid krijgen om zelf te bepalen hoe hoog de rente wordt die op de studieleningen komen te liggen? Lekker binnenharken voor de grote jongens in dure maatpakken over de rug van de door studieschuld geketende jonge slaven die onze economie draaiende moeten gaan houden. Er is nu al een groot gebrek aan hoogopgeleid talent. Wat denk je dat een dergelijke regeling met dat tekort gaat doen?

OpperGek | 01-06-14 | 20:43

Ofwel Ebru is niet opgegroeid in een gezin dat het niet breed had. Ofwel Ebru is het contact met de financiële werkelijkheid verloren. Hoe kun je anno 2014 nog roepen dat je een volidiot bent als je reserves hebt bij lenen? Die badkamer van 60K geeft het eigenlijk al aan. Teveel Libelle gesnoven.

DeVerbazing | 01-06-14 | 20:42

@Sjaak uit Dordt | 01-06-14 | 20:38
Minder studenten betekent ook minder afgestudeerden. En dat betekent een lager opleidingsniveau. En dat betekent minder centjes voor de kenniseconomie.

Allemaal prima zo je wilt, maar laten we onze economie daar dan ook op aanpassen en iedereen tegen concurrerende prijzen (!) weer in de fabrieken laten werken.

Lijkt me logisch... | 01-06-14 | 20:42

Ik vind het prima, maar ga dan ook hogere inkomens niet zwaarder belasten. Zij hebben immers in zichzelf geinvesteerd, dus waarom moeten ze dan betalen?

Dit is de zoveelste nagel aan de doodskist van de middenklasse. Dat is het probleem. Of je nu hard werkt of niet, of je hard je best doet iets te maken van je leven of niet. Het maakt niet uit. Betalen zul je voor degenen die niet hun best doen.

Een vangnet is ok, maar in totaal is er nu een systeem waarbij niemand meer wordt gestimuleerd er iets van te maken. Straks hebben we allemaal nog meer schulden. Naast de hypotheek, de studieschuld. Nog even en je krijgt de zorgschuld.

Uiteraard zorgen we er wel voor dat de uitkeringen op niveau blijven en de multinationals geen belasting hoeven te betalen, dat dan weer wel.

Sparky79 | 01-06-14 | 20:41

En weer worden mensen met een laag inkomen 'gecompenseerd'. Hoezo gecompenseerd??! Waarvoor dan? Voor het niet kunnen ophouden van je eigen broek?
.
Ik zou wel eens een berekening willen zien wat het effectieve bruto inkomen is van iemand met een werkloosheids uitkering, en alle toeslagen en andere compensaties die daarbij beschikbaar zijn. Het zou me niet verbazen als dat op modaal uitkomt.
marcoplarco | 01-06-14 | 20:27

Ik weet het het bijna wel zeker dat je daar gelijk in hebt. Stuitend, is het niet?

trotsopGn! | 01-06-14 | 20:41

-weggejorist-

General McAuliffe | 01-06-14 | 20:41

Punt is gewoon dat zo'n lening eigenlijk niet nodig hoeft te zijn als de Nederlandse overheid nu eens écht bezuinigde en de weglekkende miljarden aan fraudeurs, bankhamgers, asielzoekers, ontwikkelingshulp, treinen, banken, en failliete EU-landen gewoon eens goed zouden besteden.

Bytemaster | 01-06-14 | 20:40

Als je in Amerika geboren word leggen je ouders een 'college fund' aan, waarmee ze sparen om je studie te betalen. Ook in Nederland bestaan nog steeds Zilvervloot rekeningen die daar voor prima gebruikt kunnen worden.
Als je per kind 120 Euro per maand stort heb je bij een rente van 1.6% exact 30.000 op het moment dat ze 18 worden.

ZwarteKater | 01-06-14 | 20:38

Prima dat leenstelsel, en ik heb 2 koters waarvan ik hoop dat ze later gaan studeren. Dat zal geen pretstudie worden (al moeten ze dat zelf weten). Nee, een betere investering in de toekomst dan het leenstelsel is er niet. Minder studenten betekent ook meer kansen op de arbeidsmarkt.

Sjaak uit Dordt | 01-06-14 | 20:38

Alsof sommigen nog keus hebben tussen werken en bijstand.

Terpen-tijn | 01-06-14 | 20:36

@Schwanz | 01-06-14 | 20:32

In Nederland blijft iedereen dan op zijn handen zitten en klagen dat de overheid er wat aan moet doen.

Onderwijs van redelijke kwaliteit kan voor minder dan 10.000 euro per jaar (eigen ervaring). Het is dan wachten op docenten en ondernemers die besluiten dat ze aan kwalitatief goed onderwijs prima kunnen verdienen.

BenBinnen | 01-06-14 | 20:36

Pollie is nog van voor de oorlog, generatie van de jaren '30. Na de ellende van de crisisjaren kwam daar nog een oorlogje en een hongerwinter overheen. En toen zijn pa in '45 na drie jaar in Duitse vacantiekampen thuis kwam was het huwelijk van zijn ouders naar de barrebiesjes. Waarop Pa aan zijn stutten trok en verdween, mijn moeder met twee kids aan haar lot overlatend. Zodat Pollie van school moest om te helpen de kost te verdienen. Hetgeen hem aardig gelukt is. Maar wanneer die rotjong van nu kankeren over die rijke bejaarden die het zo goed hebben wordt ik behoorlijk pissig.

Polletje Piekhaar | 01-06-14 | 20:35

-weggejorist-

hollandseharrie | 01-06-14 | 20:34

@El Gouda | 01-06-14 | 20:33
Maar dan wel scholieren die exact evenveel collegegeld betalen.

Lijkt me logisch... | 01-06-14 | 20:34

'Er bestaat ook nog zoiets als HBO-studenten'
@Lijkt me logisch... | 01-06-14 | 20:20

Hbo-studenten bestaan niet. Dat zijn scholieren.

El Gouda | 01-06-14 | 20:33

Korte termijn pleidooi. Wat als universiteiten collegegeld verhogen naar, pak 'm beet, 50.000 euro per jaar? Dan zit je zo à la U.S.A. met 200.000 euro schuld aan het einde van je studie, mocht je al nominaal lopen. Wel een beetje blijven nadenken Ebru.

Schwanz | 01-06-14 | 20:32

@OpperGek | 01-06-14 | 20:29

Als jouw huis afbrandt, moet de gemeenschap dan ook opdraven om jouw huis opnieuw te bouwen? Als je schade aanricht aan andermans eigendom, moet de gemeenschap dan ook opdraven om de ander schadeloos te stellen?

Nooit gehoord van een verzekering? Hier hebben we een zorgVERZEKERING voor.

BenBinnen | 01-06-14 | 20:32

Alle studies die tot vakkenvuller opleiden per omgaande afschaffen, te beginnen met wijsbegeerte en filosofie.

eerstneukendanpraten | 01-06-14 | 20:30

Bij mijn bedrijf halen we de goed opgeleide ICT-ers al steevast uit het buitenland omdat we ze hier simpelweg niet meer kunnen vinden. Ik krijg niet de indruk dat we dit probleem hier op deze manier mee oplossen.

We kijken in dit geval teveel naar het individu (hij/zij die al wil studeren) en te weinig naar wat goed onderwijs op de lange termijn betekent voor onze economie.
Als dit beleid betekent dat uiteindelijk minder mensen gaan studeren dan snijden we onszelf in de vingers.

Ook over zgn fopstudies wordt vaak iets te makkelijk gedacht vind ik. Onze MinPres is een kunsthistoricus. Niet dat dat nou zo'n goed voorbeeld is, maar een studie is niet altijd alleen maar vakgericht; Het niveau van denken kun je op vele terreinen inzetten.

Lijkt me logisch... | 01-06-14 | 20:30

Grote faal Ebu.

Hedge_it | 01-06-14 | 20:29

Dat deze leningen worden uitgevent aan 16- en 17-jarigen, daar hoor je dan weer niemand over vallen. De leningen worden door de banken verstrekt met overheidsgarantie waardoor de balansen van de banken worden versterkt - banken die, met name de rabobank, inzwaar weer zitten. Banken ook die met lede ogen aanzien dat de jeugd geen veel te duur huis wenst te kopen met geleend geld en de voorkeur geeft aan huren. Kijk vooral ook even naar de VS, met name de relatie ontwikkeling studieschulden en werkeloosheid.

Finn | 01-06-14 | 20:29

@ BenBinnen | 01-06-14 | 20:26

Euhm ja klinkt heel mooi, behalve als jij rond die tijd met een agressieve vorm van kanker op de IC ligt en de zuster ineens binnenkomt met "ja sorry meneer het sociale stelsel ligt op zijn gat dus uw behandeling wordt niet meer vergoed. Nou eh succes ermee he!".

En zo komen de mensen die het ECHT nodig hebben, en waarvoor ik graag mijn steentje bijdraag aan het sociale stelsel, lekker in de shit te zitten.

OpperGek | 01-06-14 | 20:29

En weer worden mensen met een laag inkomen 'gecompenseerd'. Hoezo gecompenseerd??! Waarvoor dan? Voor het niet kunnen ophouden van je eigen broek?
.
Ik zou wel eens een berekening willen zien wat het effectieve bruto inkomen is van iemand met een werkloosheids uitkering, en alle toeslagen en andere compensaties die daarbij beschikbaar zijn. Het zou me niet verbazen als dat op modaal uitkomt.

marcoplarco | 01-06-14 | 20:27

@OpperGek | 01-06-14 | 20:24

"Door deze indirecte afbreuk van onze kenniseconomie is er namelijk straks helemaal geen geld meer om aan zielige vluchtelingen te geven. Snap je wel?"

Zodra er niets meer te verdelen is valt het sociale stelsel als een kaartenhuis ineen. Klinkt dus als een prima plan.

BenBinnen | 01-06-14 | 20:26

Allemaal leuk en aardig hoor Ebru maar heb je er wel eens aan gedacht dat je zonder degelijke opleiding die items die jij allemaal opnoemt never nooit kan betalen omdat geen werkgever je aanneemt zonder papiertje?

Wat mijn probleem met deze regeling is, is het feit dat iemand die hier geboren en getogen is zich eerst diep in de schulden moet gaan steken om uberhaupt de opleiding te kunnen gaan volgen om die schulden weer af te betalen met hun eigen bloed zweet en tranen. Terwijl ondertussen gelukzoekers uit achterstandslanden hier vrolijk over de grens banjeren en gratis geld toegestopt krijgen alsof het de normaalste zaak ter wereld is. Daar wringt bij mij de schoen! Prioriteiten stellen heet dat.

Door deze indirecte afbreuk van onze kenniseconomie is er namelijk straks helemaal geen geld meer om aan zielige vluchtelingen te geven. Snap je wel?

OpperGek | 01-06-14 | 20:24

Minimaliseer het aantal bestuurslagen in het onderwijs en alle financiële problemen zijn opgelost

(Behind)Doors | 01-06-14 | 20:24

"Beter is het een ton (30k, pfff!) te lenen, die tot de laatste cent in jezelf te investeren en na je studie relaxt 240 euro per maand terug te betalen. Plus wat rente. Als je dat bedrag na een universitaire opleiding niet kunt ophoesten, heb je een studie gekozen die allang afgeschaft had moeten worden."

Geen baangarantie, geen vaste contracten, meer dan een miljoen werklozen en ambtenaren (verborgen werkloosheid): er is een redelijke kans dat je je studieschuld kunt gaan aflossen van een krantenwijk.

BenBinnen | 01-06-14 | 20:22

Een badkamer van 60.000 euro?
Kom op Ebru, dat is iets wat een politicus zou zeggen, die hebben over het algemeen geen verstand van dingen.
Het zal toch niet zo zijn dat de columnisten van GS zoveel verdienen dat ze de waarde van geld niet meer kennen?
Als dat zo is ga ik mijn abonnement opzeggen.

Cuyahoga | 01-06-14 | 20:21

Studenten moeten niet zeiken. Het is inderdaad lullig voor die generatie nieuwe studenten die écht goede bedoelingen heeft en een opleiding wilt gaan volgen die bij hem/haar past, maar er wordt nu eenmaal te veel misbruik van gemaakt en is een gigantische kostenpost voor werkend Nederland. Té veel studenten blijven nu maar zo lang mogelijk in hun studententijdperk inclusief party-hardy lifestyle hangen door de ene pretstudie na de andere te volgen, bang om ook maar ooit de grotemensenwereld in te stappen en de arbeidsmarkt op te gaan.
.
Waar je voorheen nog van elke puber een enthousiast "Dokter!" of "Piloot!" voor je kiezen kreeg wanneer je vroeg wat ze nou later gingen worden, reageert de huidige generatie studenten nonchalant met "Euh, iets in de ICT" of "Iets met management/psychologie/rechten/social media.". We hebben nu al een overschot aan coaches, adviseurs en 'managers' in de breedste zin van het woord.
.
En daarom, vind ik het een goeie zaak dat deze wijziging er doorheen gedrukt wordt, opdat er ook daadwerkelijk eens nagedacht wordt over een studie en dat een student ook daadwerkelijk weer iemand wordt die een beroep voor ogen heeft en daar voor de volle 200% voor wilt gaan.

Le Roi | 01-06-14 | 20:21

"Als je dat bedrag na een universitaire opleiding niet kunt ophoesten, heb je een studie gekozen die allang afgeschaft had moeten worden."

Er bestaat ook nog zoiets als HBO-studenten. Kost evenveel maar levert een stuk minder op en toch hebben we ze nodig.

Lijkt me logisch... | 01-06-14 | 20:20

Is dat een reden om nog eens een extra lastenverzwaring er door te rammen? Prima, investeren in jezelf, maar niet bij een belastingdruk van >60%.

HoogToontje | 01-06-14 | 20:20

"Als je dat bedrag na een universitaire opleiding niet kunt ophoesten, heb je een studie gekozen die allang afgeschaft had moeten worden."

Bullshit. Als je dat bedrag na je studie kunt ophoesten, betekent dat dat je een goed salaris hebt, en je dus helemaal blauw betaalt aan belasting, en zo de maatschappij meer dan terugbetaalt voor de investering die ze, via de studiebeurs, in je gedaan heeft.

Dat is namelijk het idee van een studiebeurs: het is een investering in de ontwikkeling van talent, die later terugbetaald zal worden.
Als je zegt dat er veel te veel studenten zijn die nooit hun geleende geld terugbetalen: eens. Maar schaf dan die overbodige fopstudies af waar die mensen hun tijd mee hebben verspild, maar laat niet de technische- en beta-opleidingen die de maatschappij wél geld opleveren hier onder lijden.

Makkelijk praten weer, van iemand die decennia geleden comfortabel op overheidskosten heeft gestudeerd. Als je deze onzin destijds had geschreven, Ebru, dan had ik je misschien wat serieuzer kunnen nemen. Maar goed, toen was ik waarschijnlijk nog niet geboren.

Russells Teapot | 01-06-14 | 20:20

* Schenkt Ebru een wijntje in. *

Het is weer zondagavond.

On topic: dat studenten zouden moeten lenen voor hun studie vind ik op zich wel te verantwoorden. Wat ik een groter probleem vind is dat we het onderwijs al aanzienlijk sponsoren via belastingen en dat er dan nog steeds geld bij moet.

Laat de markt het maar regelen; minder kosten, meer kwaliteit en geen opleidingen meer met maar 8 uur college per week; die opleiding kan dan dus ook in één tot anderhalf jaar.

BenBinnen | 01-06-14 | 20:19

Weet u waar Nederland ook ooit goed in was? Spaarzaamheid. Of je het nou makkelijk de rest van je werkende leven af kunt lossen of niet, je leven beginnen met duizenden euro's schuld is nooit een goed plan.

Reynaerde | 01-06-14 | 20:15

Mmmm tja mmmmm, als je dus nooit arm bent geweest, weet je ook niet wat het is. Kun je dus beter nog wat je verdiepen, zeg maar 'doorleren' dan zo quasi eloquent je te doen gelden, terwijl je feitelijk geen recht van spreken hebt. Want ouders.

hfakker | 01-06-14 | 20:13

Als je in Nederland geboren wordt heb je al een schuld. Daar komt deze nog bij, als je een beetje wat van je leven wilt maken. Als je klaar bent mag je de enorme last van een hypotheek dragen. Dat is in ieder geval de natte droom van de overheid. Geen wonder dat we kampioen private schulden zijn.

roze_bril | 01-06-14 | 20:12

Als we niet 40 jaar lang alles hadden weggegeven hadden we deze discussie nooit gehad. Je zit wederom te zwetsen.

Nilfisk | 01-06-14 | 20:11

Dure keuken en badkamer zeg. Ik was voor eur 15.000 klaar hoor

the muppet show | 01-06-14 | 20:11

"schiet mij maar lek" zou ik niet meer roepen in dit land.!

Crematorium-de-Asbak | 01-06-14 | 20:10

"Een beetje huis kost 300.000 euro. Een beetje keuken kost 30.000 euro. Een beetje badkamer kost het dubbele. Een beetje tuin kost 30.000 euro. Een beetje inboedel kost 30.000 euro. Een beetje auto kost 30.000 euro."

Wat een nonsense. Er zijn ook mensen die tevreden zijn met minder. We zijn niet allemaal zo hebberig.

JackHair | 01-06-14 | 20:09

Feyman 1 - Ebru 0. Iets met feit vs mening.

oxigan | 01-06-14 | 20:08

Heb je het zelf op je bankrekening staan Ebru?

Oeloeboeloe | 01-06-14 | 20:07

Niet de hele wereld draait om Amsterdam.

kicktherabbit | 01-06-14 | 20:07

Lenen is altijd vrijheidsbeperking.

dubbert | 01-06-14 | 20:05

Een badkamer van 60.000 euri?!

Jan Vervelend | 01-06-14 | 20:03

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen