achtergrond

Geenstijl

Thom de Graaf kan opstappen

Buigt u even?Wat moet D'66 nog in het kabinet-Balkenende? Aardige vraag nu zojuist, nota bene in de Eerste Kamer, de Partij van de Arbeid het voorstel voor een gekozen burgemeester torpedeerde. Juist het punt van de gekozen burgemeester was voor Duf '66 reden om toe te treden tot het CDA-VVD-kabinet. Maar niet alleen de PvdA zag niets in de plannen van minister De Graaf. Starf*cker hoorde hoe bij, de aanstaande leider van de VVD, Hans Wiegel vannacht de wijn opengetrokken werd. Thom de Graaf is het lachertje van Den Haag geworden …



Regentenpartij?

Hans Wiegel stak gisteravond in zijn boerderij in Diever de brand in een grote feestsigaar. Hij pakte de telefoon en zocht contact met Ed van Thijn (PvdA) in de Eerste Kamer. Uitbundig complimenteerde de aanstaande VVD-leider de oud-burgemeester van Amsterdam. "Broddelwerk," noemde Wiegel even later in "Met het oog op Morgen" het voorstel van minister Thom de Graaf om al in 2006 over te gaan tot het kiezen van een burgemeester.

De Graaf werd vervolgens genaaid zoals in Den Haag in lange tijd geen politicus genaaid is. Tijdens de kabinetsformatie van het tweede kabinet Balkenende was D'66 getalsmatig nodig. Onder leiding van Boris Dittrich onderhandelde de meest overbodige partij van Nederland met het mes op tafel en was apetrots CDA en VVD zo gek te hebben gekregen om binnen 4 jaar deze plaatselijke verkiezingen in te kunnen voeren. Het stond immers in het regeerakkoord. CDA en VVD stonden niet te springen bij een snelle invoering, de gemeenten waren er simpelweg nog niet klaar voor. Maar Thom de Graaf dramde en duwde en dwong de andere partijen tot steun aan zijn voorstel. Ook de Partij van de Arbeid-fractie in de Tweede Kamer steunde de plannen van de minister, die in zijn portefeuille, behalve de Antillen, niets meer had dan deze D'66 hobby.

De meeste gemeenten in Nederland zijn nog niet klaar voor burgemeestersverkiezingen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen zoals Maastricht waar de razend populaire CDA-er Gerd Leers met een eigen program de verkiezingen in wil. Of Amsterdam waar gek genoeg Job Cohen op een grote meerderheid kan rekenen. Maar in veel andere gemeenten dreigde snelle burgemeestersverkiezingen tot taferelen te leiden die leuk zijn voor in de krant, maar niets met serieus besturen te maken hebben. Idioten die zich verkiesbaar stellen en als moderne Rattevangers van Hamelen kiezers lokken met goedkope issues en vervolgens alleen maar chaos veroorzaken.

Dus was het voorstel, ook van Ed van Thijn, om de verkiezingen gefaseerd door te voeren zo gek nog niet. Beginnen daar waar het kan in 2006 en anders uiterlijk in 2010. Daarover konden partijen het niet eens worden. De rol van D'66 in dit kabinet is uitgespeeld. Thom de Graaf is definitief overbodig. De Zwarte Piet lijkt bij de PvdA te liggen, maar CDA en VVD lachen zich een ongeluk. Dat mormel van een Boris Dittrich durfde de Partij van de Arbeid vannacht een regentenmentaliteit te verwijten. De woorden achterkamertjespolitiek en gluiperig vielen. Gekrijs uit de kinderkamer wat mij betreft. Die gekozen burgemeester komt er in 2010, maar niet als speelgoed van Boris en Thom. En dat is maar goed ook. Kwaliteit gaat voor gemakkelijk scoren.

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.