Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Keiharde realitycheck voor jeugd tussen 17 en 25

ninaisnietrepresentatief.jpgJongeren tussen de 17 en de 25 jaar, luister eens naar ons. Dit kan echt niet. 80.000 van jullie in de schuldsanering? Waar de neuk zijn jullie mee bezig? Schulden die oplopen tot 150.000 euro? Besef je dan niet dat zoiets decennia duurt voordat je er vanaf bent? Decennia waarin je geen huis kunt kopen, slechts met moeite een gezin kunt onderhouden en totaal niet aantrekkelijk bent voor het andere geslacht. Noem ons de moraalridder, maar dit moet anders. En waaraan gaat dat geld dan op? Mobieltjes. En webshops. Jezus Crisistus, nooit van zelfbeheersing en een budget gehoord? Dit is het probleem, puppies. Jullie wachten op een mirakel dat nooit gaat komen. Een klapper die je nooit zult maken. Een doorbraak die niet gaat komen. Jullie verwachten dat er je op het terras aangesproken door een modellenbureau. Dat er morgen een TV-producent voor de deur staat. Dat je binnen nu een jaar een grote kans maakt beroemd en rijk te worden. Raad eens? Realitycheck: dat gaat niet gebeuren. Ga er maar vanuit dat je zult moeten ploeteren. Dat je hard zult moeten werken om überhaupt een baan te scoren. Dat die baan onderaan beginnen betekent, niet sexy is en ernstig sleurgevoelig voor een maandloon lager dan het krediet op de creditcards die je nu aan de lopende aanvraagt om je oude creditcards mee af te betalen. Dat je minder zult verdienen dan je ouders ooit hebben gedaan, die jou ook niet kunnen helpen omdat ze vanwege verliesaversie krampachtig vasthouden aan een veel te duur huis en een veel te dure levensstijl. Dat je een toekomstig huishouden alleen kunt bestieren als je uitermate intelligent met je financiële huishouden om gaat. En vooruit denkt. Dit is niet The Real World. Dit is niet de X-Factor. Die is niet Geordie Shore, een RTL feelgood programma of een overdadige videoclip op Vevo. Jij bent niet de next big thing. Je bent gewoon iemand die moet zweten en zwoegen om maandelijks rond te komen. Neem een minder duur mobieltje. Koop niet elke webshop leeg. Weiger rood te staan of creditcards aan te schaffen. Betaal je schulden af. Zoek werk. Gun jezelf een goede basis. Voordat de rest van Nederland je jarenlang moet onderhouden omdat je jezelf weer eens finaal in de nesten hebt gewerkt. Hup. Schouders er onder. Zolang je met je nieuwste iPhone aan de rand van het zwembad zit van een dure strandvakantie in zwemkleding uit een hippe webshop te wachten tot het goud, coole ervaringen en leuke mensen uit de hemel begint te regenen, gebeurt er geen fuck. Narnia is een illusie, fantaseren brengt je nergens, je zult het helemaal zelf moeten doen door het keihard voor te gaan. Het houdt niet op. Niet vanzelf.

Reaguursels

Inloggen

Ik heb geen schulden, in ieder geval, op het moment niet, ook nooit gehad trouwens. Maar het wordt wel moeilijk als je opeens 700 euro moet dokken omdat het CJIB verhogingen van boetes weigert op te schorten, terwijl je in beroep bent gegaan. Breek je een vinger? Hoppa, 350 euro eigen risico. Dan maar gaten in je kleding en geen geld voor spullen die essentieel zijn voor je werk... Maar waarom sta ik dan om half 7 op en ben ik elke dag om 8 uur thuis, met mijn 20 jaar...

Kale dodo | 23-07-13 | 12:35

sickstyle | 21-07-13 | 14:36 | U behoort tot het laagste van het laagste; het uitschot van deze samenleving. Ik veracht mensen zoals u: 'dan kan ik beter zwartwerken en een uitkering pakken'. Die uitkering pakt u af van de nobele soort mens, degene die wel werkt. U is te vies om naar te kijken, u is een gore parasiet. U weet dat het kenmerk van parasieten is dat zij hun gastheer vermoorden? Bah, wat een smerig uitschot bent u. Afval.

BellaBella | 22-07-13 | 09:43

ja nu niet lachen ,maar zelfs ik als dakloze weet wat geld is.. en aftrek punten ooooh vergeet de reclame 538!!! sinds ik daar me wiet en hasj kwijtraakte.. Hoe moeten we die HASJ schuld ooit terugbetalen?http://youtu.be/KEjK81iNc54

dolvita10 | 21-07-13 | 21:00

Schuldsanering duurt toch maar een paar jaartjes, toch geen decennia?

80 | 21-07-13 | 20:30

Helemaal mee eens ook. Wel geinig ook: adviezen aan den hedendaagse jeugdjongeren die vroeger ook aan de babyboomers werden gegeven door hun ouders. Hier worden toekomstige babyboomers opgeleid LOL.

Reykjavik | 21-07-13 | 17:22

Helemaal mee eens.

Smalhout | 21-07-13 | 16:59

Ik hoor soms bedragen van telefoonrekeningen voorbij komen, daar kun je de hypotheek van een klein huis van betalen.
Dus de schulden lopen op die manier hard op, en het is vooral de instelling van jongeren dat ze overal recht op hebben en wel nu meteen.
Ik zie het vaak bij jongens die van school afkomen en meteen een even hoog salaris eisen als iemand met 20 jaar ervaring in het vakgebied.
Zo werkt het gewoon niet maar dat is ze waarschijnlijk nooit verteld.
En als je geld leent voor een auto ben je helemaal een idioot.
Rimpeldoos | 20-07-13 | 18:23 | + 4 -

Ten eerste jeugdloon is belachelijk.
Pensioenfondsen, overheid, financiële instellingen hebben al aangegeven dat de kloof tussen ouderen en jongeren qua verdiensten belachelijk zijn.

Ik kom mijn bed niet uit voor minder dan 2000 netto als start salaris, dan kan ik net zo lief de bijstand in en zwart werken. Zo heb ik ook nog een tijdje gesoliciteerd en zelfs aangenomen voor een jaartje. Zodra alle jongeren gewoon aan een 2k netto minima aanhouden moeten ze wel. Onder de 2k en je wordt gewoon door toeslagen en andere subsidie meuk omhoog gehouden dus dat zegt weer al genoeg. Een bouwvakker van 30+ werkervaring komt met 1600 euro netto thuis... ik lach me dood. Als ze slim zijn stoppen ze allemaal massaal, kijken wat de bouwsector dan doet.

Een flapdrol op het werk van 50+ die met 3200+ netto thuiskomt en doet precies hetzelfde wat ik doe. Dat is pas logica mensen, vindt je het gek dat jongeren zo beginnen te denken. Ze zien ouderen voluit profiteren en zelf moeten ze bagger vreten als ze hetzelfde gaan doen.

"IK JA IK werk hier langer en heb meer ervaring dus IK verdien HET!"

Er mag van mij best een kloof zijn, maar de kloof die nu tot stand is gebracht is gewoon schandalig, de loonbazen, overheid en CAO idioten zijn hier mede de schuld van.

Gelukkig zag ik hoe het loonslaaf systeem in elkaar zat op 19 jarige leeftijd en rol ik nu in het geld van de webshop boom in 2001 met een landelijk bedrijf. Mij zal je nog niet dood vinden onder leidinggevende.

sickstyle | 21-07-13 | 14:36

@ normanius | 20-07-13 | 15:13 |

'Moet je dat nog vragen?'

Hele scherpe antwoorden, Normanius. Heb ik er nog een voor je. Waarom hebben dan zo veel mensen op hem gestemd? Destijds werd je hier afgemaakt als je zulke kanttekeningen plaatste. Het moet altijd weer eerst gebeuren toch?

Mark van Leeuwen | 21-07-13 | 10:52

De praktijk leert dat je beter af bent als je geen belasting betaalt, minimale huur en geen verhaal biedt. Dus hoezo moeten de jongeren veranderen? Ze laten juist feilloos zien dat de macht niet bij de kredietverstrekker zit, maar bij de lener.

guurderdanguur | 21-07-13 | 10:43

De enige schuld die ik had was dat ik een jaar uitwonende beurs terug moest betalen omdat ik in dat bewuste jaar te veel had verdiend. Andere kant van het verhaal weer dat dan eigenlijk weer de hardwerkende student die in de zomer, weekenden hard werkt en niet stil zit en druk bezig is om uit de schulden te blijven dan weer genaaid wordt. Helaas heb genoeg vrienden die inderdaad allemaal op 10k, 25k en zelfs ook een op 60k zit. Een groot deel is ontstaan die exact hetgene wat ik boven heb vermeld.................. laksssssssssssssss zijn en liever op stap gaan dan werken, gelukkig is dit tijdens mijn opvoeding heel duidelijk gemaakt dat dit niet de manier is.

073 | 21-07-13 | 10:30

-weggejorist-

073 | 21-07-13 | 10:25

Naar mijn mening gaat het puur mis bij het simpele leenbeleid van de jonge student. Uitwonende beurs, 250 per maand, ov jaarkaart 80 euro per maand en maximaal bijlenen van 500 euro per maand. Dus zonder al te veel moeite krijg je zomaar ruim 800 euro in de maand in je schoot geworpen. Doe dit een aantal jaren, zeker als je als student niet vies ben van achteroverhangen in de schoolbanken en liever met je koor balletjes wat kak feestjes gaat houden tja. Over een 5 jarige studie doe je er al snel 7 en dan heb je toch al ruim meer dan 60k in de min staan. Ach jah de gemakkelijke terugbetalingsreegeling en de minimale rente van 2% who gives a fuck. Tot dat je geen werk kan vinden of inderdaad veel minder verdiende dan je eigenlijk had verwacht...... En waarom werken tijdens je studie als je 800 euro in de maand krijgt.

073 | 21-07-13 | 10:25

Een paar jaar geleden kwam Dubai met de meesterlijke uitspraak dat ze "afzagen van terugbetaling van hun schulden".

Goed om te lezen dat de jeugd leergierig is en deze les in de praktijk brengt.

guurderdanguur | 21-07-13 | 09:56

hey geen stijl, bemoei je eens met je eigen zaken :) wat een achterlijke domme post weer ;)

zubbzirro | 21-07-13 | 08:16

Maar lenen moet wel, het hele monetaire systeem dat we in de lucht proberen te houden is daarop gebaseerd. Lenen en rente betalen op dit uit niets gecreëerde geld is prima, toch? Stel je voor dat alle leningen zouden worden of zouden zijn afbetaald, dan was het geld ineens op, weg foetsie.
Fisher, Irving; 100% Money, Adelphi., New York, 1936, blz. xxii
Griffin, Edward G.; The Creature of Jekyll island, American Media, 4e Druk, blz. 187-188.
Dus niet klagen geldt voor de aanhangers van het kapitalisme alhier.

Het is dan ook volkomen duidelijk dat studenten meteen moeten beginnen met lenen, dan wen je er aan. Stel je voor dat onderwijs, zoals vroeger, vrijwel gratis zou zijn. Neuh, dat kan niet meer.

@Redactie, mag ik heel even off-topic? Dank u.
Ah, zie dat Bakito hier is.
En... Na dat nachtelijk gezwatel om de Apocalyps af te wenden al uitgezocht wat taqqiya was? U mag zich verontschuldigen hoor.
Salut! Evocatus

Evocatus | 21-07-13 | 02:50

De mindset van deze jongeren zo vormen daar doen ook de reaguurders vrolijk aan mee: alles wat geen bolide jonger dan 3 jaar is is een "pauperbak", mensen die met het OV reizen zijn "onrendabelen", als je niet minimaal in een kast van een huis in de juiste wijk woont ben je een "tokkie" en als je geen titel voor je naam hebt staan ben je automatisch een "VMBO-ert", en dus automatisch gediskwalificeerd en uitgesloten....

El-Rubio | 21-07-13 | 01:23

Stap 1 is het kopen van een huis dat je niet zelf kan betalen. Dan ben je dus al F#CKED voor de eerst komende 30 jaar en mensen die niet na kunnen denken.
Les 1: de huizenprijzen dalen nog altijd
Les 2: de hypotheekrente gaat echt wel nog verder zakken
Les 3: laat de makelaar maar mooi praten, uw droomhuis gezien wandel nu naar binnen en doe maar een bod dat zo ver onder de prijs ligt dat je de makelaar aankijkt en zegt, kereltje wil jij iets verkopen? Doe dat nu maar en jouw taxatierapportje? Wat is dat... met die NVM makelaarsbende. Die gasten blijven roepen, het gaat best OK. Koop een stukkie grond en laat je droomhuis bouwen, ben er niet slechter van geworden. Bestaande bouw is eigenlijk veelal kudt. Je zit altijd in de troep die een ander nalaat.

Rest In Privacy | 21-07-13 | 01:06

Dit probleem doet zich niet alleen in Nederland voor. Met name in de VS zijn studieschulden de snelst groeiende schulden.

Als je 17 bent begint de overheid je al lekker te maken met 'voordelig lenen' voor een studie, alsof het gratis geld is. De rente die hierover gevangen wordt komt niet bij het onderwijs terecht!

De best verdienende beroepen zijn accountants, bankieren, advokaten en deurwaarders. De jongeren worden er gewoon ingeluisd. Ik leg het even uit.

Als je verplicht een bankrekening afsluit 'mag je rustig lekker rood gaan staan. Ook een studielening brengt je verder in de schulden.

Dan de maatschappij zelf. De overheid geeft meer uit dan er binnenkomt, en subsideert het maken van zo hoog mogelijke schulden door de HRA. Zullen we dat ook even onder de noemer betuttelen scharen en het afschaffen, dan zit 60% van de huiseigenaren tot over de oren in de schulden.

Uiteindelijk is de voorgaande generatie verantwoordelijk voor de opvoeding van haar kinderen. Dat de maatschappij zodanig is ingericht dat lenen fiscaal wordt gestimuleerd en dat er leningen worden gepusht aan kinderen is hier de oorzaak van. Nu zijn het gewillige loonslaven geworden.

Degene die het geld uitleent is minstems net zo schuldig. Waarom lenen partijen geld uit aan kinderen? Simpel om er flink aan te verdienen. Ze verdienen het om jet niet meer terug te krijgen.

Maar goed, blijf vooral middels hypotheekrenteaftrek en studieleningen het maken van schulden pushen als overheid, die zoals gezegd zelf nog altijd het grootste gat in de hand heeft.

Kunnen we nu weer verder met onze jongeren de schuld te geven met de totaal verziekte staat waar ons land zich in bevind. Laten we vooral daar zelf geen enkele verantwoordelijkheid voor nemen.

1,3 miljoen koophuizen hebben meer geleend dan hun huis waard is. Banken hebben onverantwoordelijk veel risicos genomen. De overheid op landelijk niveau is al een blok aan het been kwa rentebetalingen, maar ook gemeentes hebben zich schuldig gemaakt aan het speculeren met bouwgrond en het maken van onverantwoordwoorde hoeveelheden geldsommen, tot op het megalomane af.

Maar onze kinderen, die hebben het gedaan, yeah right.

Finn | 21-07-13 | 00:13

Bij de schone schijn kan ik mij helemaal aansluiten. Van niemand afhankelijk zijn schept een hoop rust in je hoofd.
Geen instanties, geen regeltjesneukers, geen psychopaten die je zo graag willen "Helpen", geen gezeik met werkgevers etc. Niks, Enkel rust, vrede, liefde en liefdadigheid.( peace, man !)

Veel kiezen voor een "relatie" met iemand waar ze niets mee hebben maar enkel aan zijn blijven "hangen" zoals ze het noemen. (binnen de 5 jaar scheidt een 30% bij een huwelijk) Veel kiezen voor (slecht betaald) werk waar ze met frisse tegenzin naar toegaan en ondertussen maar afreageren op klanten en collega's die ze het bloed onder de nagels vandaan halen.
Daarna maar ploffen op de bank en kijken naar de televisie zonder te weten waarnaar je nou eigenlijk kijkt.
Alles draait om kritiekloos consumeren. Gemakzucht, onverschilligheid voeren de boventoon.
Hersendood zijn ze al ze hoeven enkel nog maar te overlijden.

De schimmel op het plafond van je douchecel heeft nog meer aan het leven dan dit soort volk.
Ik heb zelf een gezonde teringhekel aan dit soort halve zolen. Met hun pooierbak voor de deur waar ze elke maand krom voor moeten liggen en met angst en beven de volgende garagerekening af wachten die steevast hoger gaat zijn als hun complete maandelijkse inkomen. Maar het kudtding wegdoen ?? neuh joh, anders zou men denken dat ik het niet kan betalen (wat ik dus ook niet kan)
Beetje erg sneu volk.

Elke dag bijna wordt ik geconfronteerd met dit soort verwende, verknipte, egocentrisch, gemakzuchtige, onverschillige galbakjes en dito kudtmeiden en na 5 minuten doorgaans ben ik er klaar mee.

said_fred | 20-07-13 | 23:24

fuck de statistieken,
Ben 25, in januari een huis gekocht(en gerenoveerd), spaarpot is helemaal leeg geweest, en staat nu alweer boven de geadviseerde 3500.
.....
En misschien niet onbelangrijk, een sim-only(bel-sms) abbo. voor mijn telefoon(wel een smartphone). Whatsappen o.i.d. doe ik thuis wel op mijn eigen netwerk, ik hoef niet continue online te zijn. Als het belangrijk is bellen ze wel.

aardt | 20-07-13 | 22:09

Poeh Johnny... slecht lezen is ook een vak. Er zitten geen 80.000 in schuldsanering. Er zijn er 80.000 met schulden, waarvan 11% in schuldsanering, bijna 9.000 dus, als je het een beetje wil aanzetten.

Qippie | 20-07-13 | 21:39

Dit reaguurpodium bereikt een absoluut dieptepunt: Bakito heeft extra tijd vrijgemaakt om te reageren.
En Supermatthijs reageert op Bakito en omgekeerd.
Laten wij iets van deze wijze mannen leren!

Tantelief | 20-07-13 | 21:35

Wat een gezeik, je hebt het allemaal zelf in de hand. Ik ben geestelijk, lichamelijk en financieel kerngezond. Ik heb altijd gewerkt naast mijn studie terwijl anderen het er maar van nemen in hun studententijd en zich kapot lenen bij het duo. Ik ben nu afgestudeerd en heb een mooi contract gekregen en kan beginnen wat op te bouwen. Ik ben opgevoed met de mentaliteit om de waarde van geld te kennen en overal zelf voor te werken. Dat kan je niet van elke ouder zeggen.

KevinBeun | 20-07-13 | 21:10

Wat een gezeik, je hebt het allemaal zelf in de hand. Ik ben geestelijk, lichamelijk en financieel kerngezond. Ik heb altijd gewerkt naast mijn studie terwijl anderen het er maar van nemen in hun studententijd en zich kapot lenen bij het duo. Ik ben nu afgestudeerd en heb een mooi contract gekregen en kan beginnen wat op te bouwen. Ik ben opgevoed met de mentaliteit om de waarde van geld te kennen en overal zelf voor te werken. Dat kan je niet van elke ouder zeggen.

KevinBeun | 20-07-13 | 21:10

Broodroof
Ja dat denk ik ook.
Maar dan moeten we wel even de commercie etc. tot een halt roepen.
En de regering laten weten wie de baas is.
Anders komt er nooit een einde aan die gekte en zijn we over een tijdje allemaal slaaf en ongelukkig.

amin | 20-07-13 | 20:29

amin | 20-07-13 | 20:14
Ik denk dat we minstens één generatie verder zullen zijn voordat jongeren een dergelijke mentaliteit hebben. Dit is vooral de generatie van oppervlakkig materialisme. Meer, groter en vooral nú. Wie weet lachen we er over 40 jaar wel om dat zoiets stompzinnigs als een mobiele telefoon ooit een statussymbool was.

Rest In Privacy | 20-07-13 | 20:24

@Thespaniard
Precies, zo simpel is het. En dat eigen huis, hoewel dat niet zaligmakend is, dat komt er met uw karakter ook wel, daar ben ik van overtuigd .
U bent een typisch nederlandse spanjaard. Niet afhankelijk van europese steunfondsen ofzo.
Chapeau enzo. :-)

amin | 20-07-13 | 20:22

Broodroof
Begrijpelijk allemaal.
Maar ga dan flexibel aan t werk en laat alleen dat geld rollen wat van u is.
Anders ben je toch gewoon aan het 'stelen' en verlaag je jezelf tot t niveau van de werschuwe roof-europeanen.
Of is het al totale anarchie enzo en heb ik dat gemist?

amin | 20-07-13 | 20:14

Al vanaf mijn 13e gewerkt. Als schoonmaker bij het bakkertje op de hoek. Daarna MBOtje voor banketbakker bij hetzelfde balletje. En broer en zus studeren... Allemaal fair maar deze jongen verdiende al snel zijn eigen centjes. Al mijn centjes opzij zetten voor later. Maar dat is dit? Belastingvrij sparen tot 21000? Zo komt mijn eigen huis nooit dicht bij?!

Ohwja, pas vorig jaar november over gegaan op een "smartphone". Had ik eigenlijk helemaal niet nodig maarja, zo kon ik natuurlijk geen "whatsfapp" ontvangen want de simpele sms zit niet meer in de dure bundel...

Je mag zelf weten waaraan je je centjes uitgeeft en als je voor mij in de rij staat bij de kassa en je kont een euro te kort zal ik m met een glimlach geven maar om nu meteen 150000 handje contantje te geven... Prioriteiten stellen!

Een dieselbroek van 160€... Ik lig er nog steeds wakker van

TheSpaniard | 20-07-13 | 20:12

Andi
Ook goeienavond enzo.
Ik geloof u, doch een fout van de belasting dienst die aantoonbaar hun fout is zal ook door hun zelf worden hersteld. Als de fout van de belastingdienst is dat ze u geld hebben waarop u geen recht had en nu vragen ze dat terug fan hebt u dat toch nog want u wist zelf toch ook dat u er geen recht op had en heeft dat dus keurig niet uitgegeven. Nogmaals als hoor ik beschuldig u niet maar geef slechts een voorbeeld. Bottom line, voor een aantoonbare fout van de belastingdienst hoeft u niet op te draaien. Ik kom t vaak tegen in mn werk, fouten van de belastingdienst, maar altijd als het hun fout is komt het na 2 of 3 brieven weer goed. Wat vaker voorkomt is een voorlopige teruggaaf n.a.v. een incorrecte aangifte. Als dat geld op is gemaakt voordat de definieve aanslag er is moet er een betaalregeling. komen, maar dat is normaal en mi. niet de schuld van de belastingdienst.
Tot slot als u niet tot die groep in de sanering zit behoort hoeft u zich niet aangesproken te voelen door dit artikel van gs.
Die groep, studieschuld of niet, heeft ergens verkeerde keuzes gemaakt en heeft boven zijn stand geleefd.
Zo simpel is het. Een heel enkele uitzondering daargelaten natuurlijk.

amin | 20-07-13 | 20:07

Misschien is er voor jongeren ook niet zo veel om naar uit te kijken? De totaal doorgeslagen flexibilisering van de arbeidsmarkt (ja, ook op hoger niveau), waarschijnlijk nooit met pensioen kunnen, geen huis kunnen kopen, de overheid die je centen rooft om werkschuwe cultuurverrijkers en EU-megalomanie te bekostigen etc. Werken loont niet meer in Nederland en permanent op de pof en in het nu leven is geen vreemde reactie als je weet dat alles bergafwaarts aan het gaan is, en dit de mooiste jaren van leven zullen zijn. Dan laat je het geld rollen, ook al is het niet van jou.

Rest In Privacy | 20-07-13 | 20:07

Dit nieuws klinkt een beetje als PVDA of EU....... het lijkt allemaal heel belangrijk en gaaf, maar de rekening komt keihard om je horen en dan zit je jaaaaaaaren in de shit. Alles op, kapot en weg. Het overkomt mensen boven de 25 ook want ze stemmen massaal PVDA, VVD, D66 & CDA. Dus...

Rest In Privacy | 20-07-13 | 20:05

Mijn schuld komt door de overheid (fout van de belastingdienst) en school. En die laatste loopt de komende vijf jaar alleen maar verder op. Niet mijn schuld. Ja, ik geef redelijk veel uit, maar naast de studie werk ik er ook voor. Kwit, je moet ons jongeren niet allemaal over één kam scheren. Er zijn genoeg sukkels die inderdaad in de schulden zitten omdat ze fokked op dom zijn, maar veel van ons zitter er ook in omdat studeren voor een hopelijk redelijke toekomst kkduur is.

Andi | 20-07-13 | 19:31

henriette
Hoi en goeienavond enzo.
Fair enough wat u schrijft.
Maar is het niet zo dat je volgens datzelfde beleid na je studie fan de tijdkrijgt om die schuld van je studie af te betalen?
En als je in de sanering zit zal dat dus niet zijn gebeurt ofzo.
Je komt niet in de sanering als je nog aan je verplichting voldoet cq. kunt voldoen.

amin | 20-07-13 | 19:16

Hoe moet je dan studeren als je geen rijke ouders hebt? Ik vind het nogal gemakkelijk gezegd. Het lijkt me sterk dat je consequent een telefoonrekening hebt van 1000 euro per maand. Waarschijnlijk is een groot deel studieschuld. Die loop je op vanwege het beleid waarvoor democratisch is gekozen

henriette | 20-07-13 | 19:06

Dikke Buschauffeur
Bedankt voor de vertaling ik dacht namelijk dat het was : een dooie man is een rijk man. :-)

amin | 20-07-13 | 18:54

Niemand moet naar rutte luisteren. Andersom, hij moet naar ons luisteren. Hij is niet meer dan de uitvoerend president van de samenleving die wij zijn. De uitvoerders zogezegd, een mbo 4 functie.
Daar luister je niet naar, die geef je de opdracht om de kutklus uit te voeren en daar krijgt hij dan salaris voor. Niet meer, niet minder.

amin | 20-07-13 | 18:49

In Friesland zeggen we: In lyk man is in RYK man.
Oftewel.... een man die geen schulden heeft is RIJK.

Dikke Buschauffeur | 20-07-13 | 18:46

C'est la vie, the winner takes it all. Iemand moet naar Rutte luisteren en de economie laten draaien.

PIS-Alchimis | 20-07-13 | 18:34

Opvoeding, zoals ik hierboven nog al eens lees, is natuurlijk een deel van t geheel.
Het is zelfs een groter deel dan door velen wordt bevroedt.
De opvoeders van nu hebben zelf een opvoeding gehad die voor n deel beinvloedt werd door hun tijdgeest, zoals ook hun opvoeders weer door hun tijdgeest zijn beinvloedt. En zo steeds. verder terug.
Wat het opvoeden van nu beinvloedt zijn natuurlijk zaken als commercie, de o zo vanzelfsprekende rechten waarvan bij sommige allang vergeten is dat t eigenlijk privileges zijn die je bijvoorbeeld krijgt door goed je best te doen ergens mee en, niet te vergeten, peer pressure . Peer pressure is er overigens niet alleen voor jongeren. Ook de ouders hebben er mee te maken.
Al dit soort zaken dragen bij aan karakter en dat bepaald later weer hoe men tegen bezit en geld aankijkt. en ermee omgaat.
Als je opgroeit in welvaart waarin het vanzelfsprekend is dat alles er is in combinatie met commercie bij welke het enige belang is om u dingen door de strot te duwen, is teloorgang t enige logische gevolg. En niet alleen financieel.
Een politiek systeem dat zelf ook nog eens gewoon commercie bedrijft omdat bezit of geen bezit een krachtig wapen is op de weg naar totalitaire regulatie/onderdrukking, is gewoon de nekslag voor welvaart en welvaartsstaat.
Een politiek leider die in een tijd als nu oproept om vooral maar te gaan kopen is de slechtste opvoeder ooit.
En volwasen burger, however, die in een tijd als deze nog steeds denkt dat bezit en luxe (desnoods of bij voorkeur op krediet) het allerbelangrijkst is om gelukkig te zijn, is eigenlijk gewoon een verwende puber die nog een hoop levenslessen nodig heeft.
Een van die levenslessen zou moeten zijn dat wanneer je er financieel een potje van bakt dat heel veel bloed en zweet kost om weer op punt nul uit te komen. En schuldsanering hoort daar niet bij. Alles moet tot op de laatste cent terugkomen.
Verantwoordelijkheid is er voor iedereen . De overheid, de commercie, de burger., echt iedereen is verantwoordelijk.
Geluk en zelfwaarde en persoonlijkheid zijn niet te koop. Status is niet te financieren.
Leef niet op nep zaken maar geniet van vrijheid en onafhankelijkheid. Wees mens, verlang naar natuurlijke zaken want als mens bent u deel van een natuurlijk en levende planeet. Maak dat niet stuk het is namelijk waardevoller dan al het bezit, geld of krediet dat maar verzonnen kan worden.
Tot slot, voor allen die het allemaal vanuit een ander perspectief willen bekijken, een tip.
Ga naar southpark.nl en check seizoen 13 episode 3, Margaritaville.
Alle krediet en crisis in een klap weg met de nieuwe messias .
Fijne avond allemaal.
;-)

amin | 20-07-13 | 18:25

Ik hoor soms bedragen van telefoonrekeningen voorbij komen, daar kun je de hypotheek van een klein huis van betalen.
Dus de schulden lopen op die manier hard op, en het is vooral de instelling van jongeren dat ze overal recht op hebben en wel nu meteen.
Ik zie het vaak bij jongens die van school afkomen en meteen een even hoog salaris eisen als iemand met 20 jaar ervaring in het vakgebied.
Zo werkt het gewoon niet maar dat is ze waarschijnlijk nooit verteld.
En als je geld leent voor een auto ben je helemaal een idioot.

Rimpeldoos | 20-07-13 | 18:23

@BaldGefkens Dat is niet de schuld/verantwoordelijkheid van de overheid maar van ouders die zelf te dom of te lui zijn om hun kind op te voeden en weerbaar te maken tegen de verlokkingen van de commercie

mrSkapig | 20-07-13 | 18:00

@Dekalejaap | 20-07-13 | 15:08 | + 1 -

Nee, ik heb nergens gezegd dat de studenten onnozel zijn, maar de opleiding stelt geen f... voor en dat moet ook niet want anders zijn er niet genoeg "afgestudeerden" gaat de naam van de opleiding naar de haaien en komen er niet genoeg overheidscentjes binnen.
Een verderfelijk systeem.
Maar men drinkt een glas en doet een plas.

daytripper | 20-07-13 | 17:34

Mn ouders buurman had n nieuwe Corola en mn pa n Kadet B. Mn pa zei: zie je die Corola? ja. Die is van de bank. Zie je die Kadet? Ja. Die is van mij. ONS! riep mijn moeder vanuit de bijkeuken.

geareerdur | 20-07-13 | 17:16

Als je voor een mobieltje en wat aan het zwembad hangen in de schulden komt ben je toch echt een ENORME dildo.

ZSU-23-4 | 20-07-13 | 16:51

-weggejorist-

Snuck | 20-07-13 | 16:45

Ja of je wil John Williams over de vloer hebben die je net je schulden helpt natuurlijk.

Eshek | 20-07-13 | 16:40

@Dekalejaap | 20-07-13 | 16:05
Nee hoor. Krediet van een bank wordt uit het niets getoverd. Het geld bestaat helemaal niet op het moment dat de lening wordt aangegaan. Het komt helemaal niet van de spaarders. Een bank kan de spaarders gewoon betalen, als die het uitgekeerd willen hebben. Want dat geld is ook slechts een getal in een computer, aan de andere kant van de balans.

Voor elke Euro van een spaarder kan een tientje worden uitgeleend. Fractional Reserve Banking, heet dat. Die 9 euro bestaan helemaal niet. Volkomen fictief geld, zonder enige economische tegenwaarde. Fluff, lucht, nog minder dan bullshit, hooguit de geur ervan. Het moet komen uit de toekomstige opbrengst van arbeid.
pieterstuurman.blogspot.nl/2012/01/wat...

Erg toegesneden op de US situatie, maar in Europa werkt het net zo:
www.youtube.com/watch?v=w9yBZSb_EaQ

Stormageddon | 20-07-13 | 16:36

Deze generatie heeft een oorlog nodig om bij zinnen te komen, hard maar waar!

BadLieutenant | 20-07-13 | 16:36

De jeugd is te vaak te lui om te werken.

Mijn ouweheer kreeg op zn 18de suikerziekte, niet klagen maar dragen, heeft tot zin vijfstigste zich het schompes gewerkt en toen de zijn toko met 45 man personeel verkocht en genieten van je zuurverdiende geld.

Ik kreeg niks, maar had ook zeker niks tekort. Op mijn 13de mee met pa als vakantiebaantje wat opruimen in de bedrijfshal etcetera wapperen met die handjes.

Niks bedrijf overnemen, niet mijn sector, nicht im frage.

Zelf wat begonnen op mijn 19de zonder een stuiver van pa, met een duidelijk doel voor ogen, pa liet me mijn gang gaan de praktijk is de beste leermeester.

Op mijn 22ste mijn jongensdroom verwezenlijkt, 3 jaar werken van smorgens 7 tot savonds tien, en dan rondlopen bij Munsterhuis in Oldenzaal en een 348 ts afgetikt cash, man wat voelde dat goed zelf verdiend met mijn eigen klauwen.

Het moet tegenwoordig andersom, eerst het materiaal in handen, en dan maar zien hoe de financiering (niet) betaald gaat worden.

Yolo gold ook voor mij, anders had ik die auto niet gekocht of mijn boot of mijn motoren, helemaal niks mis mee.

Maar wel eerst even aftikken pubers, deze generatie leeft van dag tot dag, dit gaat ons nog een heleboel geld kosten.

naadschrobber | 20-07-13 | 16:31

@rara | 20-07-13 | 11:32
voorbeeldje:Gezinnetje 2 volwassenen + 12 jarig kind kreeg 70 euro per week......
Voor kleding ,kapper, schoeisel,boodschappen etc.....
ga dr maar aan staan........

lilluke halve hoan | 20-07-13 | 16:29

Hahaha dat denk jij, 5 jaar schuldsanering en je schuld is compleet weg. BKR wordt gereset en je kan weer beginnen met instellingen je geld laten lenen, zo rollen wij in nederland.

sickstyle | 20-07-13 | 16:29

@Dekalejaap | 20-07-13 | 16:13
Helaas draait het uiteindelijk allemaal om het geld dat binnengeharkt wordt. Op zich logisch voor een bedrijf met winstoogmerk. Wat er in de tussentijd wel veranderd is, is dat de pilotendesk van ABN AMRO nog slechts aan een persoon per jaar zo'n lening verstrekt. Ik pis naast de pot, maar moge er vele behoed worden voor hetzelfde lot.

zelf_bedacht | 20-07-13 | 16:28

Boris Poepnagel | 20-07-13 | 16:11 |
Juist, die koters moeten weer eens een beetje opvoeding gaan genieten! Helaas zou ik de meeste mensen het niet eens toevertrouwen om mijn spreekwoordelijke cavia te verzorgen, laat staan dat ze in staat zijn fatsoenlijk hun kinderen op te voeden.

Willem Hollander | 20-07-13 | 16:20

@zelf_bedacht | 20-07-13 | 16:01

Dat is vervelend en in mijn ogen onterecht. Opleidingen die vallen onder particuliere onderwijsinstellingen (en prijzen) zouden zich ook moet verdiepen in de arbeidsmarkt van hun professie.

Dekalejaap | 20-07-13 | 16:13

Overigens,
wat ik mis in bovenstaande stukje van Quid is de rol van menige ouder.
Waar zijn die onthoudingsmaatregelen van paps en mams? Ondergesneeuwd met gebrainwashte aannames als "ja, ze hebben het nodig op vandaag"? Of: "Vandaag-de-dag kun je in de wijde wereld helemaal niks meer zonder internet."

Ik zou zeggen: een trap onder je hol kun je krijgen! Smartfoontje verkopen, een Nokia uit het neolithicum en een trap onder je doorgezeten hol!

En beste ouders, vergeet ook vooral niet een forse huurverhoging door te voeren bij Uw kroost: vanaf 18 jaar is het niet meer dan normaal om 350 Euri per maand te eisen van uw ruftkids. Leg dit ook vooral notarieel vast, dat scheelt gerotzooi bij een latere uitkering/schuldsaneringstraject en uw koterTs krijgen een officiële acte onder hun neusch.

Boris Poepnagel | 20-07-13 | 16:11

@zelf_bedacht | 20-07-13 | 16:01
Zit overigens niet in de schuldsanering; ik betaal netjes m'n maandelijkse rente en aflossing.

zelf_bedacht | 20-07-13 | 16:10

@stormageddon (15:41) banken willen wel degelijk dat je zo snel mogelijk terug betaald. Wat jij leent is voornamelijk spaargeld van andere en dat willen ze zo snel mogelijk terug hebben. Zeker in deze tijd aangezien geld wat uitgeleend is kan niet uit gegeven kan worden aan spaarders die het eraf willen halen.

Dekalejaap | 20-07-13 | 16:05

@Stormageddon | 20-07-13 | 15:41
Klopt!
En vooral: zet dit cijfer van 70.000 (!) eens af tegen de immense jeugdwerkloosheid én de huidige crisis op de woningmarkt. Dan zul je met mij tot de conclusie komen dat er hééél wat (lees: niks) moet gebeuren voordat er verbetering te verwachten valt.
M.a.w.: de huizenmarkt blijft de komende jaren driewerf kudt en massasloop zal onvermijdelijk zijn en de huren stijgen buitenproportioneel.

Boris Poepnagel | 20-07-13 | 16:02

WirMachenMusik | 20-07-13 | 15:15 |
Ik kom uit een eenoudergezin (met Joegoslavische moeder die binnen communisme is opgegroeid) waar elke cent omgedraaid moest worden. Juist om deze reden heb ik nogal een tegenovergestelde periode gehad waarin ik vrij buitensporig was met mijn uitgaven.
Ik zal mijn kinderen later (ze zijn nu twee en vier) ook bijbrengen om goed te budgetteren, maar het zou helpen als ze gewoon niet zomaar een lening krijgen, en 'kostenloos vermaak' weer enigszins normaal wordt.

jeanmondo | 20-07-13 | 16:01

Zit in hetzelfde schuitje: een ton schuld op m'n 25e. Ik heb dan wel m'n commercial pilot license, maar al ruim 2 jaar zonder een baan als piloot.
Wat een investering leek, is over de balk gesmeten geld gebleken.

zelf_bedacht | 20-07-13 | 16:01

Het probleem is vrij simpel te ondervangen met twee maatregelen.
Punt 1: Rood staan is te makkelijk en te onzichtbaar. Zeker voor jongeren. Eigenlijk zouden jongeren niet rood mogen staan en die faciliteit pas (schriftelijk!, met bewijsstukken) kunnen aanvragen op het moment als hun inkomen de €1500,- overstijgt.
Punt 2: Producten en diensten die (online of offline) worden gekocht met een automatische afschrijving worden pas geleverd als de eerste incasso is gelukt, en niet: neem dat mobieltje maar vast mee, we schrijven het ooit wel af. Levering pas bij 1e incasso en incasso door bedrijven mag niet als het saldo ontoereikend is.
Dan voorkom je al een hele hoop ellende.

Waarom doen banken, financieringsmaatschappijen en bedrijven dat niet? Simpel: het is niet in hun belang. Zolang zij straffeloos kunnen vorderen met rente en opslagen van administratie- en incassokosten zullen ze dat doen. Elk verkocht "product" is er één, dát telt voor de omzet en de winstrekening; en dat het geld niet daadwerkelijk binnen is, is niet van belang voor de bonus van de verkoper, directeur, en de waarde van het bedrijf.

En dan is er natuurlijk de incassosector. Die leeft er van en heeft dus baat bij zoveel mogelijk particuliere consumptieve schulden. Wilt u weten hoe slecht de economie er voor staat? Nou... let op de winsten van de incassoboeren en wat zij ermee doen. Ze zitten al op A-locaties in de steden, sponsoren wielerploegen, voetbalclubs en andere sportevenementen. Het geld klotst bij hun tegen de plinten. En da's een heel slecht teken voor de economie.

Ik schat dat ongeveer een kwart van het uitstaande consumptieve krediet dat in dit land uitstaat, uiteindelijk gebakken lucht blijft en nooit inbaar blijkt (als het niet meer is). Ook dat is een bubbel die ooit leeg moet lopen, maar ik vrees dat niemand daar aan durft. Dan gaan namelijk nog meer bedrijven (vooral mobieltjes-verkopers, touroperators en iedereen die op krediet levert) over de kop. Dus vandaar dat we moeten blijven consumeren mensen! Koop die nieuwe auto, trek die niet-bestaande spaarrekening leeg en doe iets geks! Vertrouw ons nou! (dixit Marcus Ruttus et Driekus Samsomus.)

Stormageddon | 20-07-13 | 15:41

@ Che_cuevara | 20-07-13 | 11:15 |

Of een webshop beginnen

Binnenbaan | 20-07-13 | 15:36

rara | 20-07-13 | 13:09 | + 0 -
Voor het geval dat je jezelf afvraagt, wie de grondleggers zijn van het Amerikaanse systeem.. Wij zijn de laatste 70jaar gehersenspoeld. Opvang moet er zijn, het mag echter nooit aantrekkelijker zijn dan zelfstandig functioneren. Daar zit de crux.

Anrester | 20-07-13 | 15:26

Bij een goede opvoeding hoor zeker ook omgaan met geld en de waarde daarvan weten (okee, die Euro..).
Arbeidsethos kweken is goed voor kinderen, eerst werken en daarna kopen, het is zo simpel.

De studie betaal ik, want wil ze niet opzadelen met een grote schuld en een rijbewijs krijgen ze omdat ik hun zelfstandigheid hierdoor vergroot. Verder werken ze maar voor hun luxe, en moeten ze weten dat luxe niet vanzelfsprekend is en eigenlijk helemaal niet noodzakelijk om een leuk leven te hebben.

Jim Lovell | 20-07-13 | 15:22

FW Ta-183 Huckebein | 20-07-13 | 15:08 |
Hear, hear. Deze modaalverdienert is het compleet met je eens. Ik werkte de gehele zomervakantie(en de overigen ook) vroeger(jaren'90), waar het leeuwendeel van mijn generatie liever op het strand lag van pappa's centen.
Een paar jaar geleden mijn nieuwe auto cash afgetikt, ook zoiets, de meesten van mijn generatie hebben er al 5,6 versleten, ik deed toen pas mijn eerste weg. Heb slechts 2 teevees gehad in mijn leven, ik hoef namelijk geen nieuwe als de oude nog prima fucntioneert. Financiële onafhankelijkheid creëert enorme vrijheid en gemoedsrust, ik zou het niet anders willen.

Willem Hollander | 20-07-13 | 15:19

jeanmondo | 20-07-13 | 14:47 |
Ik zeg dat de huidige maatschappij nou niet de ideale setting is om met geld om te leren gaan.
-------
Dat leerde je in mijn generatie nog gewoon van je ouders. In woord en voorbeeldgedrag. Althans mijn hardwerkende autochtone ouders, die toen zelf ook helemaal niet zoveel te makken hadden, hebben mij dat ingeprent: niet meer uitgeven dan je overhoudt en aan spaargeld hebt.

WirMachenMusik | 20-07-13 | 15:15

@jennyjaylinn
Je klinkt als een vetzak die word geconfronteerd met het feit dat die zich gewoon minder moet volproppen.
Ik heb vermogende ouders, maar toen ik om een nintendo vroeg moest ik die samen met mn broer bijelkaar sparen door vakken te vullen. Ik heb mn eigen studie betaald en altijd mn eigen huur betaald, ook tijdens mijn studie. Ik kon wel geld lenen van mn ouders maar altijd terugbetaald.
Twintig jaar later ben ik schuldenvrij met een aardige reserve. Hoe denk je dat ik denk over mensen met dikke schulden? Niet moeilijk te raden.

Rest In Privacy | 20-07-13 | 15:15

Dit gebeurt nu eenmaal bij een steamuitverkoop, Kwit.

Dutchbag | 20-07-13 | 15:13

@ Mark van Leeuwen | 20-07-13 | 14:47 |
'Wat heeft iedereen toch tegen Rutte?'
.
Moet je dat nog vragen?
.
Ten eerste, wat doet een historicus op de plek van iemand waarvan hij/zij geacht wordt de nabije toekomst uit te stippelen?
.
Publiekelijk een rekenfout van 50 miljard maken is slopend, zo niet dodelijk voor je geloofwaardigheid.
.
Je eigen huishoudboekje over de rug van de burger op orde proberen te krijgen en dat bezuinigen noemen.
.
Akkoorden sluiten en net zo snel weer openbreken.
.
De achterban verloochenen.
.
Sociale stelsel volledig kappot maken onder de noemer marktwerking.
.
mensen welke er hun ganse leven voor gewerkt hebben hun welverdiende pensioen afpakken.
.
De boel bij elkaar bedriegen om dat toekomstige commesariaatje, EP baantje of ander lucratief stoeltje veilig te stellen.
.
Er bij het aangaan van het premierschap vanuitgaan dat whatever je in die periode doet gestoeld is het geen je voorgangers bereikt hebben terug te draaien.
.
Dit geldt overigens voor het gehele politieke stelsel. Wie er van de huidige politieke generatie ook permier zal zijn. Welke coalitie er ook aan de macht is. eigen belang, gewin en het afbreken wat de voorganger heet opgebouwd zal prvaleren boven de belangen van de burger.

normanius | 20-07-13 | 15:13

goh, ik heb 20 jaar een inkomen vlak boven minimum gehad maar de nieuwe auto die ik vorig jaar kocht kon ik zo aftikken, en als ik nu een huis wil kopen kan ik dat ook cash aftikken.
Nooit één cent geleend, misschien 2 dagen rood gestaan in m'n leven: gewoon zuinig zijn. Geen smartfoon want heb ik niet nodig. Geen nieuw bed, het oude Ikea bed uit 1990 doet het toch nog? Ik tik dit op een 7 jaar oude pc, gewoon Ubuntu erop en klaar. Mensen noemen mij extreem zuinig, maar het resultaat is wel totale financiële vrijheid. Alles wat ik nodig heb kan ik kopen, ik hoef niemand om een gunst te vragen.
Hoe dat komt? Kreeg geen zakgeld en terwijl de rest op z'n bed lag kon ik voor school om 5 uur m'n bed uit om kranten te lopen. Dan leer je de waarde van geld wel. Terwijl de rest klaagde over hoe weinig je als soldaat kreeg (en het vervolgens opzoop in de bar beneden) heb ik er m'n rijbewijs van betaald. Met geld omgaan moet je zelf leren, en consequent volhouden. En wat de rest er van vindt? Zal me aan m'n reet oxideren....

FW Ta-183 Huckebein | 20-07-13 | 15:08

@daytripper | 20-07-13 | 14:50 en VanBukkem | 20-07-13 | 11:53 |.

Het is vaak niet dat ze onnozel zijn want dan zouden ze al door de mand vallen bij de toetsen, de afstudeerstage en thesis (scriptie). Het is de motivatie die er vaak niet is en dat de opleiding puur gevolgd wordt om het feit dat je al noemde dat de maatschappij minimaal HBO van je verwacht laat staan een (positief) toekomstbeeld van zichzelf.

Dekalejaap | 20-07-13 | 15:08

@jennyjaylinn | 20-07-13 | 15:01
Je bent verantwoordelijk voor jezelf en voor al je daden. Pech hebben kan altijd, maar werk je eruit omhoog. Voor veel mensen is het makkelijk om met het vingertje naar een ander te wijzen.
Karakter en doorzettingsvermogen zijn helaas niet te koop of te leen, dat zie ik elke dag.

Jim Lovell | 20-07-13 | 15:08

Vermogen moet je opbouwen en dat gaat meestal langzaam. Voor kanslozen en paupers. is de verleiding groot om schulden aan te gaan om deze stap over te slaan en dan zak je door het ijs wanneer het financieel wat meer tegenzit door werkloosheid e.d.
Ik heb daar geen medelijden mee.

Jim Lovell | 20-07-13 | 15:02

-weggejorist-

jennyjaylinn | 20-07-13 | 15:01

-weggejorist-

jennyjaylinn | 20-07-13 | 15:01

Economisch darwinisme noem ik dat.

Rest In Privacy | 20-07-13 | 15:00

Willem Hollander | 20-07-13 | 14:53
De wal keert het schip.

vanhetvarken | 20-07-13 | 14:58

Komt ook door de emancipatie. Nadere uitleg overbodig.....

croque monsieur | 20-07-13 | 14:58

daytripper | 20-07-13 | 14:50
Als je diploma's om niet verschaft aan iedereen, schep je verwachtingen. Haalt zo een te dom om voor de duvel te dansen jongere een diploma, maar wordt dan niet op het diploma niveau aangenomen, dat frustreert, en de betrokken figuur gaat toch trachten op zijn vermeende stand te leven.

vanhetvarken | 20-07-13 | 14:57

-weggejorist-

chatboy16 | 20-07-13 | 14:56

Kaosu | 20-07-13 | 13:10 | + 1 -

Ook dat is alle mensen in alle samenlevingen altijd gelukt in meer of minder succesvolle mate.
Hierop zeg ik om slavernij te vermijden : kraken, illegale zelfbouw of een nomaden leven.
Dit laatste voorkomt zeker kapitalistische slavernij, maar laat ik over aan de jeugd zelf.

Ik ben zo dom geweest om in de slavernij val te trappen succesvol te zijn en wordt dus dagelijks bestolen.
Ben niet dapper genoeg om hier uit te stappen maar heb wel vertrouwen in de jeugd.
Het beste hol je het systeem uit van binnenuit !

snap-u-m-snap-ik-m | 20-07-13 | 14:55

vanhetvarken | 20-07-13 | 14:48
De overheid vreest voor haar toekomstige belastingheffing, ook is het zo dat de starter het woningtreintje natuurlijk nooit kan aanslingeren op deze manier, want BKR-registratie. Mwahahaha, dat is den ellendighen staet der Nederlanden anno 2013.

Willem Hollander | 20-07-13 | 14:53

blinde kip | 20-07-13 | 14:48
Blijft staan, dat geld uitlenen aan mensen die dat niet terug kunnen betalen erg onzakelijk/stupide is en dat dat consequenties moet hebben voor de uitlener.

vanhetvarken | 20-07-13 | 14:50

k heb ook zo'n vakantiekracht meegemaakt. Eigenlijk te onnozel voor de -HTS- veredelde MTS-opleiding die hij doet. Maar we leven in een maatschappij waarin iedereen aan je kop zeurt dat je moet studeren, minimaal HBO, dus meneer zit nu op de HTS. En om dat te bekostigen leent ie maximaal bij. De meeste 18-plussers hebben nog niet de levenservaring om de gevolgen van zo'n lening (=terugbetalen) te overzien. Dus als meneer straks van school komt heeft ie de eerste halve hypotheek al aan zijn broek hangen. De teller staat inmiddels op meerdere tienduizenden euro's. En dan woont ie nog op kamers.
@VanBukkem | 20-07-13 | 11:53 | + 37 -
"Komt ook nog eens bij dat ie eigenlijk best wel onnozel is en straks dus met diploma en al grandioos door de mand gaat vallen als ingenieur van likmevestje. Net zoals veel van zijn klasgenoten waarschijnlijk. (Maar dat diploma krijgt ie, want geslaagde leerlingen=geld voor de school.)
Die belkosten zijn niet het grootste probleem, maar het laagdrempelige lenen van die studenten. Aangewakkerd door het belachelijke (D'66)idee dat heel Nederland minimaal een HBO-opleiding moet hebben."

Uistekend bondig stukje van Bukkem! Heb zelf affiniteit met het onderwijs en kan je verzekeren dat je de spijker op de kop slaat. Voeg daarbij nog de ongekende werkloosheid onder jongeren tot 35 en de rapen zijn gaar. Maar hoor je iemand uit het onderwijs hierover??
Die malloten van D66 willen de salarissen in het onderwijs verhogen... hoe belachelijk wil je het hebben. De jeugd zelf valt in wezen niet al teveel te verwijten: het is de idiote consumptie- maatschappij van meer... meer en lenen maar.Hoe lang is het geleden dat de overheid de "studenten" nog opriep meer te gaan lenen?

daytripper | 20-07-13 | 14:50

Hoe komt het nu, dat als de overheid schuld op schuld stapelt, dat slim is en goed voor stimulering van de economie en als de jeugd precies hetzelfde doet, dat ineens dom en verwerpelijk is ?

vragen vragen...

vanhetvarken | 20-07-13 | 14:48

@vanhetvarken | 20-07-13 | 14:05
Zou leuk zijn als de banken ook verantwoordelijkheid moeten nemen maar is dat ook zo?
www.washingtonpost.com/investigations/...

Kortom, dat jinglemail verhaal klinkt leuk maar de waarheid is gewoon dat al die schuldenaars vroeg of laat moeten dokken.

blinde kip | 20-07-13 | 14:48

@copycat
Ik heb het niet over schuld. Ik zeg dat de huidige maatschappij nou niet de ideale setting is om met geld om te leren gaan. Dit komt niet toevallig aanwaaien. Er ontstaat niet zomaar een hedonistische generatie met een gat in de hand.

jeanmondo | 20-07-13 | 14:47

@ Afgeschminkte Bassie | 20-07-13 | 11:34 |

'En Rutte zag dat het goed was... weg met ons.'

Wat heeft iedereen toch tegen Rutte? Bij de vorige verkiezingen hoorde ik toch hele andere geluiden in deze spelonken. Het moet altijd weer eerst gebeuren voordat het tij keert helaas.

Wel lachen ergens, menigeen waande zichzelf vvd-er. De VVD zelf zag dat heel anders en begon gelijk met snoeien op hun eigen stemmers toen men aan de macht kwam. Gaat lekker zo. Who's next?

Mark van Leeuwen | 20-07-13 | 14:47

Chapeau Dekalejaap!

PrinsSlip | 20-07-13 | 14:45

@jeanmondo | 20-07-13 | 14:36
Aha, ik merk het al.
Het is natuurlijk de schuld van een ander als je teveel geld uitgeeft. Je bent er zelf nooit bij geweest.
Het is allemaal de schuld van die vervloekte tv en reclame.

copywriter | 20-07-13 | 14:41

Joh nog een paar jaar en dan zitten we met zijn allen in de sanering om het gapende gat in de hand van onze roverheid te dichten.

normanius | 20-07-13 | 14:39

'Zuinigheid en vlijt bouwt huizen als kastelen.'
Maar ja, ik ben ouderwets.

copywriter | 20-07-13 | 14:38

24 jaar en geen schulden buiten een studieschuld om die wordt kwijtgescholden bij het behalen van de opleiding (4e jaar student). De consumerende en in de schuld lopende student is ook de oorzaak dat de student die wel gewoon kan nadenken de dupe is van allerlei bezuinigingen. Ik zou als regering ook de basis beurs omzetten in een sociale lening. Leer ze maar eens de opleiding weer te waarderen en er wat van te maken, opleiding is een investering in jezelf en investeringen kosten geld. Wij en over het algemeen het westen heeft last van een verpamperde cultuur, alles nemen wij maar voor lief.

Dekalejaap | 20-07-13 | 14:37

Ik heb zelf flinke schulden gehad maar ben er inmiddels bijna vanaf. Tuurlijk neem ik het mezelf kwalijk, maar het heeft wel degelijk te maken met hoe vanzelfsprekend bepaalde zaken worden. Als je ziet wat voor tv-programma's en reclameterreur specifiek gemaakt wordt om jongeren leeg te trekken moet je sterk in je schoenen staan vergeleken met een jaar of dertig terug. Het is genormaliseerd om veel geld uit te geven. Je wil niet die ene uit je vriendengroep zijn die altijd maar loopt te jammeren.
Het is nogal een harde les voor trage leerders. Ze zouden in de eerste plaats niet zoveel schulden moeten kunnen maken.

jeanmondo | 20-07-13 | 14:36

Willem Hollander | 20-07-13 | 14:27
Mee eens hoor, maar dit krijg je, als je gewoon niet rond kunt komen van 1 job als je een eigen huishouding moet voeren. Reken maar mee, 1500 euro nettoloon, huishuur 700 euro, zootje lasten en een autootje.

vanhetvarken | 20-07-13 | 14:34

Anrester | 20-07-13 | 13:06
Idd. Wat voor soort mensen krijg je, als je ze opvoedt (als staat) met het idee, dat er voor alles een uitkering is als je het zelf verbruidt. Als lekker zomers in de bijstand en wat bijklussen aanmerkelijk interessanter is als aan de lopende band te gaan staan en half je loon afstaan aan die mensen op de terrasjes. Werken moet lonen.

vanhetvarken | 20-07-13 | 14:28

vanhetvarken | 20-07-13 | 14:20
Dat kan ook gewoon zonder schuld hoor, ik ken zelf zo'n geval. Gewoon niet meer uitgeven dan je binnenkrijgt, maar ja dan kan je niet de nieuwste Iphone en je slaat weleens een jaartje vakantie over. Kun je zelfs met minimumloon nog wat sparen voor een noodbuffetje ook. Simpelweg naar je stand leven schijnt nogal lastig te zijn anno 2013.

Willem Hollander | 20-07-13 | 14:27

Laatst hoorde ik zo'n blond SP-jeugdpuisjes-meisje nog in steenkoolhollands een omstreden NL-politicus demoniseren. En dat met een stelligheid waardoor je denkt daar ga ik echt niet ook maar één enkel watje mentale energie aan besteden.
Waar zou dat toch vandaan komen? Zou ik zonder dat ik het in de gaten had ook zo overschattelijk maatschappelijk dommig zijn geweest toen ik op ongeveer dezelfde leeftijd, de PSP korte tijd de beste partij vond? Waarschijnlijk wel, maar dan wel zonder schulden en met een zwoegbaan.

WirMachenMusik | 20-07-13 | 14:22

Dakpanmaker | 20-07-13 | 14:17
Je gaat van school af, gaat tegen minimumloon werken, neemt een vrouw en een (huur)huis, kort daarna een kind en je gaat scheiden, zo gepiept hoor.

vanhetvarken | 20-07-13 | 14:20

Ik moet daarbij zeggen dat ik je conclusie niet deel, gewoon banken failliet laten gaan, als ieder ander bedrijf. Dat dwingt hen tot ofwel prudentie m.b.t. leningen of faillissement. Geld overigens ook voor burgers en andere bedrijven.

Willem Hollander | 20-07-13 | 14:19

Super Grover | 20-07-13 | 14:03
Laten we een voorbeeld nemen aan hun ouders met hun niet afgeloste hypotheek.....

vanhetvarken | 20-07-13 | 14:17

Ik vraag me even af hoe ik (als 17 jarige) op zo'n schuld zou kunnen komen.

Dakpanmaker | 20-07-13 | 14:17

Grote stamper | 20-07-13 | 13:47
Jep, collectief zijn we nog veul lomper dan bijvoorbeeld de Grieken, die hebben voornamelijk last van schulden gemaakt door corrupte politici... Hier te lande zijn het helaas de mensen zelf, die op persoonlijke titel de hoogste schulden ter wereld zijn aangegaan.

Willem Hollander | 20-07-13 | 14:16

Gewoon het Amerikaanse systeem, je kunt je hypotheek niet betalen, sleutel retourneren en weg schuld.

Kredietgevers hebben hun verantwoordelijkheid ook te nemen. Wat is er mis met vooruit moeten betalen voor bepaalde diensten en boter bij de vis.

De overheid met zijn tientallen heffingen is ook niet fris bezig.

vanhetvarken | 20-07-13 | 14:05

Het is een "kijk mij nou eens dure dingen hebben" maatschappij vandaag de dag.
Koters van 12 die van hun ouders iPhones met abonnement krijgen, dure (merk) kleding en ga zo maar door. Weinig kinderen leren de echte waarde van geld kennen en zullen op latere leeftijd dit patroon alleen maar voort zetten met dergelijke gevolgen.

Super Grover | 20-07-13 | 14:03

Studenten mogen ook bijna gratis geld lenen, met soepele voorwaarden. Dit staat compleet los van de markt en zorgt dus voor dit soort resultaten.

reinaarden | 20-07-13 | 14:00

Wat ik niet begrijp is Hoe je op deze leeftijd aan 150000 schuld komt.... Voor een beetje hypotheek doet de gemiddelde bank zooo moeilijk, en moet je al een mega inkomen hebben. En alleen studie schuld geloof ik ook niet, of je moet piloot / chirurg worden. Met ieder jaar een nieuw mobiltje kom je ook niet boven de 14000 uit, dus hoe bouw je zo'n mega schuld ?

Het leven is zwaar | 20-07-13 | 13:52

Kinderen van de verloren generatie hè. Zijn nu zelf de klos. Grootgebracht onder het mom van 'mijn kind zal niets tekort komen'. Maar juist daardoor wordt hun gedrag nu gekenmerkt. Omdat ze geen 'nee' gewend zijn.

postmodernismisdead | 20-07-13 | 13:49

@Randall3.0 | 20-07-13 | 13:07
Inderdaad. Zonder lenen geen studie. Maar bezint eer ge er aan begint. Dat wil ik haar alleen maar meegeven. Want als je halverwege de studie afhaakt, om wat voor reden dan ook, dat kan overmacht zijn, dan ben je de pisang. Tenzij je prominent lid wordt van de PvdA. Dan kan het maar zo zijn dat je staatssecretaris van economische zaken wordt.

VanBukkem | 20-07-13 | 13:49

Nederlanders hebben gemiddeld de hoogste schuld per inwoner van heel Europa, en dat zit echt niet alleen in steentjes. Waarom wordt er geen limiet gesteld aan de hoeveelheid schuld die kan worden gemaakt? Dat je zelf verantwoordelijk bent voor je schuld, oké, maar dat je van alle kant kredieten, leningen, afbetaal, studieschuld en leaseregelingen worden aangeboden klopt ook niet. In een ongelimiteerde samenleving ontstaan ongelimiteerde problemen...

Rest In Privacy | 20-07-13 | 13:47

Welke bank, bedrijf of instelling geeft dit volk dan kredieten? Enne, Piet Snot: schuldsanering is drie jaar lang je volledige salaris + vakantiegeld overgemaakt zien worden aan de schuldsanering en daarvan een klein beetje uitgekeerd krijgen. En dan is drie jaar lang hoor!

th3freeze | 20-07-13 | 13:43

Zo dom zijn die lui niet...
Je moest eens weten hoeveel van die schulden worden kwijtgescholden als je in de sanering zit... (* geen persoonlijke ervaring )

Piet_Snot | 20-07-13 | 13:40

Helemaal eensch met Quitje over de gadgets en het vermijden van schulden, maar het is natuurlijk wel behoorlijk naief om te denken dat je er met hard ploeteren wél komt.

Probeer met eerlijk hard werken maar een fatsoenlijk huis te kopen/ huren als je in de leeftijd 17-25 valt. Vooral tegen de 25 aan dan. Als je 17 bent kun je in veel gevallen nog prima een jaartje bij je ouders blijven wonen, en tot je 23ste kun je prima een kamer van 2 bij 2 meter huren. Maar na je 23ste ben je een beetje uitgekeken op one-night stands, wil je wat zekerheid, vaste partner, samenwonen in een leuk appartementje etc.. Zie dat maar eens voor elkaar te boksen door gewoon simpel, eerlijk, hard te werken, zonder hulp van je ouders of een beroep op de staatsruif.

gruzelement | 20-07-13 | 13:32

Rijk worden kan alleen door minder uit te geven dan er binnen komt. Zolang die koters dat niet snappen worden ze nooit rijk. Geld lenen doe je alleen voor een huis of voor je bedrijf. Alle andere zaken dien je gewoon voor te sparen. Nederland kent geen armoede, het kent wel een heleboel mensen die niet kunnen budgetteren.

Lucifer | 20-07-13 | 13:29

Geef ze eens ongelijk!
Mij. Ouders hebben hun hele leven gewerkt. Nu hebben ze een klein pensioentje en nu roomt de regering dat lekker af, want tja, dat kan toch best?
Hebben ze hun hele leven belasting betaald, gewerkt, nooit hun hand opgehouden en nu mogen ze weer inleveren voor werkschuw ( gekleurd) tuig.
En deze kids gaan en paar jaar in de schuldsanering en dan leven ze vrolijk verder.

irma zonderboezem | 20-07-13 | 13:28

@BaldGefkens | 20-07-13 | 11:13
Mensen zijn juist onverantwoordelijk, omdat ze er vanuit gaan dat de overheid ze toch altijd wel opvangt. Ze hebben geen motivatie om hun best te doen en voor zichzelf te zorgen.
Socialisme is de oorzaak, niet de oplossing.

reinaarden | 20-07-13 | 13:20

Our enormously productive economy demands that we make consumption our way of life, that we convert the buying and use of goods into rituals, that we seek our spiritual satisfactions, our ego satisfactions, in consumption. The measure of social status, of social acceptance, of prestige, is now to be found in our consumptive patterns. The very meaning and significance of our lives today expressed in consumptive terms. The greater the pressures upon the individual to conform to safe and accepted social standards, the more does he tend to express his aspirations and his individuality in terms of what he wears, drives, eats- his home, his car, his pattern of food serving, his hobbies.

These commodities and services must be offered to the consumer with a special urgency. We require not only “forced draft” consumption, but “expensive” consumption as well. We need things consumed, burned up, worn out, replaced, and discarded at an ever increasing pace. We need to have people eat, drink, dress, ride, live, with ever more complicated and, therefore, constantly more expensive consumption. The home power tools and the whole “do-it-yourself” movement are excellent examples of “expensive” consumption.

en.wikipedia.org/wiki/Victor_Lebow

... oftewel fok it.Gemiddelde levensduur van een industrie is 70 jaar, de door Lebow omschreven industriële religie van consumeren zit aan het einde van z'n levenscyclus. Deze crisis heeft niet te maken met schaarste van producten, maar met schaarste aan vraag. Eigenlijk een zegen, al zijn we geconditioneerd om dit niet zo te zien...

adminitor | 20-07-13 | 13:13

snap-u-m-snap-ik-m | 20-07-13 | 12:34 |
ok, en dan?
waar ga je je levensonderhoud van betalen?
dan maar bij je ouders blijven wonen ofzo?

Kaosu | 20-07-13 | 13:10

@Anrester | 20-07-13 | 13:06
Volgens mij wordt jij pas gelukkig als je in de USA woont. Maar ik kan me vergissen, natuurlijk.

rara | 20-07-13 | 13:09

Zijn de jongeren aan het consumeren, is het weer niet goed.

de euro middenweg | 20-07-13 | 13:09

Juist! Zeg het ze Johnny!

Hobbykip | 20-07-13 | 13:07

VanBukkem | 20-07-13 | 11:53 | + 18 -

En hoe moet mijn dochter dan haar studie gaan doen nu zelfs de basisbeurs is afgeschaft en ik niet in staat ben om haar hele studie te bekostigen? Ze gaat medicijnen doen en ik zal haar helpen zoveel ik kan maar ook zij heeft straks een schuld van 40-50k.
Tegenwoordig ben je al minimaal 100 e per maand kwijt aan de zorgverzekering en om een kamer te huren van 3 m2 moet je zowat 3x modaal verdienen. Natuurlijk wordt er ook geld weggegooid aan die kutmobieltjes en uitgaan maar zonder lenen geen studie.

Randall3.0 | 20-07-13 | 13:07

BaldGefkens | 20-07-13 | 11:13 | + 91 -
91+jez tjezus, dus hier ook allemaal mensen die vertrouwen hebben in de roverheid. Wordt tijd om deze site te bannen. Het is juist de schuld van de veels te grote parasiterende overheid! Die zijn verantwoordelijk voor het prediken op onze scholen. Het wordt tijd voor een echt vrije markt, waar je moet werken met je kadaver om aan poen te komen. Ophouden met gratiz verstrekking van geld is de enige oplossing.. Voedselbonnen en een tent kan je krijgen, en als je bereid ben in de tijd die je overhebt na het soliciteren om nog plantsoenen schoon te houden of de straat te vegen kan je een reep chocolade verdiennen. Zijn we gvd allemaal debiel geworden.. Argghhh

Anrester | 20-07-13 | 13:06

@Djenghiz_ken_net | 20-07-13 | 12:51

Een school moet inderdaad les geven, en wel op een manier dat de leerling vervolgens klaar is voor de maatschappij. Dat heeft helemaal niets met links gedachtegoed te maken maar alles met waarom we in dit land überhaupt scholen hebben: om de burger te leren zelfstandig te functioneren en al even zelfstandig in z'n levensonderhoud te leren voorzien.

Reinaert | 20-07-13 | 13:04

Gelukkig maar dat zij nog wel consumeren.
Want wat is nou helemaal de kostprijs van elektronica waarvan er elke maand miljoenen identieke exemplaren gefabriceerd worden en merkkleding gemaakt van stukjes dun katoen...

Heeft Plaatsgevonden | 20-07-13 | 13:03

Hoezo huis kopen Quid? Zijn er maar heel weinig die een huis gewoon cash afrekenen. Of bedoel in plaats van schuldslaaf van de telecommaffia slaaf van de bank door het aan gaan van een z.g.n. death pledge / mortgage / hypotheek. Die arme jeugd wordt bewust 24/7 bewerkt tot gulzige consument met een bombardement aan neuromarketing & reclame die meer weg heeft van psychologische oorlogsvoering. De waarheid is dat wij leven een economie gebaseerd op schulden groei. Dat betreft valt het mij nog erg mee het aantal jeugdigen met schuldsanering. Er is dus nog genoeg ruimte om wat domme pubers een wurg ninja krediet in de maag te splitsen. #tsjaka

Bertus Brulbroek | 20-07-13 | 13:03

@VanBukkem | 20-07-13 | 12:53
Dan maar hopen dat er een bij mag slapen van pappa en mamma vannacht. :-)

Afgeschminkte Bassie | 20-07-13 | 13:01

Ja, zo klinkt het lekker simpel, Kwit. Maar zoals bij alles is er hier een wisselwerking gaande. Sowieso zou men geen nieuwe möbi's hoeven kopen als er geen faalmodus was ingebouwd zodat die dingen lekker snel stuk gaan. Bijvoorbeeld. Dat zowel bedrijven als overheden allerlei smerige trucjes uithalen om de mens consumerende te houden, zie ik niet terug in jouw stukje. Dus denk je echt dat mensen gaan luisteren naar zo'n neerbuigend, paternalistisch stukje dat druipt van net zoveel entitlement als je die jongelui toeschrijft?

We leven in onzekere tijden. De Crisis is gewoon de bom van tegenwoordig. Om over de opmars van allerlei onzalige, monolithische gezagsstructuren maar niet te spreken. Dat heeft invloed op hoe mensen zich gedragen, zeker met onze overheden die het allemaal prima vinden, want consumeren = economische groei. Dus om nou te beweren dat het enkel en alleen aan de jongeren ligt, is net zoiets als zeggen dat een Moslim die een soldaat de kop afhakt daar puur en alleen door persoonlijke beredeneringen is gekomen.

Piet van het Padje | 20-07-13 | 12:58

"... too many of us now tend to worship self-indulgence and consumption. Human identity is no longer defined by what one does, but by what one owns."
Jimmy Carter
Crisis of Confidence

Not Muhammad | 20-07-13 | 12:57

@Afgeschminkte Bassie | 20-07-13 | 11:56
Wonen nog bij hun ouders, lenen zich het schompes, of werken bij de escortservice.

VanBukkem | 20-07-13 | 12:53

k ben verklaard tegenstander van alle vormen van betutteling dus hoe minder overheid hoe beter wat mij betreft. Dit probleem is eigenlijk zó simpel dat het helegaar niet zou mogen bestaan: daar waar ouders tekort schieten zou het onderwijs dat moeten compenseren. Kennelijk gebeurt ook dat niet en dat is dan toch wel weer een intrieste vaststelling.
Reinaert | 20-07-13 | 11:59 | + -3 -

ik ben verklaard voorstander,waarom zou onderwijs moeten compenseren?net als de politie zeker?Linksch gedachtegoed,geen bemoeienis van de staat maar diezelfde staat moet wel overal voor opdraaien!een school moet les geven,klaar!Kennelijk wil het er gewoon niet in dat men het als jongere allemaal wel leest en ziet maar men heeft er gewoon poep aan,want er is toch altijd wel iets of iemand ie het regelt,ouders,instanties(al dan niet gesubsideerd),enzv enzv!gewoon gevolg van de honderden verschillende gebruiken en culturen die door elkaar lopen met elke hun eigen waarden en de commercie,wel de centjes,niet de gevolgen!

Djenghiz_ken_net | 20-07-13 | 12:51

k ben verklaard tegenstander van alle vormen van betutteling dus hoe minder overheid hoe beter wat mij betreft. Dit probleem is eigenlijk zó simpel dat het helegaar niet zou mogen bestaan: daar waar ouders tekort schieten zou het onderwijs dat moeten compenseren. Kennelijk gebeurt ook dat niet en dat is dan toch wel weer een intrieste vaststelling.
Reinaert | 20-07-13 | 11:59 | + -3 -

ik ben verklaard voorstander,waarom zou onderwijs moeten compenseren?net als de politie zeker?Linksch gedachtegoed,geen bemoeienis van de staat maar diezelfde staat moet wel overal voor opdraaien!een school moet les geven,klaar!Kennelijk wil het er gewoon niet in dat men het als jongere allemaal wel leest en ziet maar men heeft er gewoon poep aan,want er is toch altijd wel iets of iemand ie het regelt,ouders,instanties(al dan niet gesubsideerd),enzv enzv!gewoon gevolg van de honderden verschillende gebruiken en culturen die door elkaar lopen met elke hun eigen waarden en de commercie,wel de centjes,niet de gevolgen!

Djenghiz_ken_net | 20-07-13 | 12:51

@Ik was in Haren | 20-07-13 | 12:44
Dat is wel een goed idee, eigenlijk. Maar goed: jij was in Haren. Dus dat spreekt vanzelf.

Politant | 20-07-13 | 12:50

Ik dacht dat geld moest rollen om de economie weer op gang te krijgen? Nu is het weer niet goed...

verpauperaar | 20-07-13 | 12:48

-weggejorist-

ras-le-bol | 20-07-13 | 12:44

Politant | 20-07-13 | 12:41 |
Bestaat er geen app tegenwoordig, die aangeeft of je over kunt steken?

Ik was in Haren | 20-07-13 | 12:44

En voordat je oversteekt (vooral op een drukke weg) eerst links, dan rechts en dan weer links kijken.
We zijn gered!

Politant | 20-07-13 | 12:41

@ rara | 20-07-13 | 11:32

En dan komt dat leefgeld ook nog wel eens te laat! Gelukkig heb je dan altijd nog een mobieltje van de zaak om even verhaal te halen bij je contactpersoon bij SoZa.

HoogToontje | 20-07-13 | 12:39

snap-u-m-snap-ik-m | 20-07-13 | 12:34 |
Dat is juist het hele probleem, voor deze jongeren is niet een baan het hoogste streven, maar het bezit van dure consumptiegoederen is voor hen momenteel het hoogst haalbare. Deze jongeren hebben niet eens de keuze meer om wel of niet te gaan werken, deze jongeren moeten wel werken vanwege hun zucht naar welvaart.

Ik was in Haren | 20-07-13 | 12:39

Ik moet het boek nog lezen,maar schijnt voor iedereen zeker de moeite waard te zijn

Rijke pa, Arme Pa : xzelf.nl/cash-flow/

Rest In Privacy | 20-07-13 | 12:38

Gelukkig ben ik met een portie verstand geboren, zorg dat ik meer uitgeef dan dat ik verdien met m'n bijbaan. Kan er m'n huur van studentenkamer en studie mooi van betalen. Goed gevoel, compleet onafhankelijk zijn. Enige nadeel is dat ik zeer weinig vrije tijd heb...

Reez | 20-07-13 | 12:36

@ BaldGefkens | 20-07-13 | 11:13 | + 67

"Van mij mag mag de overheid de touwtjes wel weer wat strakker in handen nemen want we zitten nog altijd met een groot deel van de bevolking dat dom, slecht opgevoed en onverantwoordelijk is."

Maar daar zit dan weer een groot deel van bij diezelfde overheid.

Elessir | 20-07-13 | 12:36

@ BaldGefkens | 20-07-13 | 11:13 | + 67

"Van mij mag mag de overheid de touwtjes wel weer wat strakker in handen nemen want we zitten nog altijd met een groot deel van de bevolking dat dom, slecht opgevoed en onverantwoordelijk is."

Maar daar zit dan weer een groot deel van bij diezelfde overheid.

Elessir | 20-07-13 | 12:36

Terpen-tijn | 20-07-13 | 12:25 | -3
Behalve een joris heeft gs ook n trendsetter in dienst.
Zo houden ze t aantal onzinkotstrol reacties beheersbaar. ;)

amin | 20-07-13 | 12:36

Ik was in Haren | 20-07-13 | 12:09 | + 3 -

U gaat er vanuit dat die jongeren zo dom zijn om net als u en ik een 45 jarige slaven baan te nemen omdat dat zogenaamd het hoogste streven is in de maatschapppij. Dit zoals de overheid en de indoctrinatie op scholen wil doen geloven.
Ik ga er van uit dat een hele generatie jongeren dit gaat weigeren

snap-u-m-snap-ik-m | 20-07-13 | 12:34

Terpen-tijn | 20-07-13 | 12:30 |
Dat loon is helemaal niet zo laag. Dat beeld wordt door de maatschappij geschept. Iemand die op zijn 18e gaat werken, verdient al 6 keer een jaarsalaris meer dan iemand die op zijn 24e gaat werken. De 18e jarige krijgt er ieder jaar een beetje bij en verdient als hij 24 is, waarschijnlijk net zo veel als de HBO-ert die net begint. De HBO-ert zal iets grotere stappen maken, maar het duurt dan nog heel lang voor hij zijn studieschuld plus zijn achterstand van 6 jaar ten opzichte van die ander heeft weggewerkt.

Ik was in Haren | 20-07-13 | 12:34

Lenen voor studie is uitstekend, bezint voor ge begint....

lidlbier | 20-07-13 | 12:33

@Pindakees | 20-07-13 | 12:25

Is ook mogelijk: vakopleiding, avondschool of thuiscursus naast een normale baan. Is niets nieuws hoor.

ZKH EénOog | 20-07-13 | 12:32

De jeugd luistert dus wel naar Rutte.

Roeieber | 20-07-13 | 12:31

Weet je wat ook zo leuk zou zijn>> dat een werkende net zoveel geld zou krijgen als wat een studerende kost.
Als compensatie voor het lagere loon.

Terpen-tijn | 20-07-13 | 12:30

Ik vind het wel lollig, al die zielige teleurgestelde volwassenen in de stadsghettos over een paar jaar, genoeg potentiele reaguurders die alles en iedereen de schul geven, behalve zichzelf.

captainobvious | 20-07-13 | 12:29

@Ik was in Haren | 20-07-13 | 12:20
Inderdaad. Als je gaat studeren moet je dat doen omdat je zeker weet dat je dat wilt, en niet omdat je 'toch iets moet'. Dan kun je je beter die studieschuld besparen en gaan werken. Spaar er wat bij en je kunt op je dertigste ook nog wel een keer wat gaan bijleren.
Lenen voor een studie is een gok! Gaat het mis, dan win je een studieschuld.

VanBukkem | 20-07-13 | 12:27

Weetje wat ook leuk zou zijn.. als je geen schuld aan het opbouwen was alleen maar omdat je ging studeren.

Pindakees | 20-07-13 | 12:25

druk op verzenden en zie het bericht wat al van een min voorzien is... heel attent.

Terpen-tijn | 20-07-13 | 12:25

Advies van de oude man HonderdEnEen: "Je kan je euro maar 1 keer uitgeven. Dus kies bewust en geef niet teveel uit. Want overdaad schaad zeker wat saldo's betreft dus niet impulsief iets kopen maar nadenken of iets echt nodig is. Jongelui, je ziet maar!"

HonderdEnEen | 20-07-13 | 12:23

Teveel moeilijke woorden voor de doelgroep Quid. Decennia... pfff

Klukkluk | 20-07-13 | 12:22

Goed artikel Quid, je gaat echt vooruit.

Terpen-tijn | 20-07-13 | 12:22

VanBukkem | 20-07-13 | 12:14 |
Ouders moeten stoppen met het blijven pushen van hun kinderen om een zo'n hoog mogelijk diploma te halen. Het kind zelf wordt er dood ongelukkig van. Als het kind het al redt, zal het in het bedrijfsleven ook op zijn tenen moeten lopen. Ik denk dat een goede vakman (LTS) in onze maatschappij zeker zo waardevol is als een manager. Nu alleen nog de grenzen dicht om de salarissen op een normaal niveau te krijgen voor vakmensen.

Ik was in Haren | 20-07-13 | 12:20

Interest comments op dze zaterdagochtend

johnyd0223 | 20-07-13 | 12:20

De enige schuld die ik heb is een flinke studieschuld. Leuker om het niet te hebben, maar stiekem ben ik daar eerder trots op dan dat ik mij belemmerd voel.

Waar ik mij wel over verbaas is dat veel jongeren geen prioriteit leggen bij de vaste lasten (huur/zorgverzekering/gwl/telefoon) maar daar rustig mee schuiven als het zo beter uitkomt. Op die manier bouwen mensen met gemak achterstanden op van een paar duizend euro. Dan komt er een incasso en moet er gelapt worden.

BlitzFlicker | 20-07-13 | 12:19

VanBukkem | 20-07-13 | 12:17 voortijdig schoolferlater

Lol.

de flying melkboer | 20-07-13 | 12:19

@VanBukkem nee de universiteit.. dat is wat hier! Moehaha.

Zware Majesteit | 20-07-13 | 12:19

Zanger Rinus is ook ontdekt en doorgebroken, misschien dat ze denken als het fout gaat dan stap ik ook op een scooter met een dik wijf, zwaai wat met mijn armen en zing iets simpels. Nederland vind dat leuk.

FinFucker | 20-07-13 | 12:18

@VanBukkem | 20-07-13 | 11:53
De eerlijkheid gebiedt mij trouwens te zeggen dat ik zelf ook een voortijdig schoolferlater ben, inclusief studieschuld(je), dus ik weet waar ik over praat.

VanBukkem | 20-07-13 | 12:17

Behalve dan dat studeren jaar op jaar duurder wordt, terwijl lonen niet meestijgen. Kamerhuur is niet zelden tweemaal zo hoog per vierkante meter als een sociale huurwoning, terwijl de voorzieningen vaak slechter zijn (en onveilger). De studenten van nu werken al meer dan de studenten van vroeger, ze hebben én vaker werk én werken ook nog eens meer uren per week. Dat gaat ten koste van de studie én het sociale leven.

Terwijl de studies steeds meer eenheidsworst worden, diepgang komt in een massaproduct gewoon niet goed terecht. Eigen initiatief wordt weggehoond of weggedrukt. Studenten worden, zijn nummertjes.

En het is wel de toekomst. Waar zijn we eigenlijk mee bezig?

Meeroever | 20-07-13 | 12:16

Het is van de zotte dat jongeren zoveel schuld maken.
Het is net zo zot dat ze zoveel schuld kunnen maken.
Schuldsanering is overigens alleen maar de oplossing voor de schuldenaar, de eiser blijft meestal met t verlies zitten.
Eigen schuld dikke bult zou je zeggen, moet je maar geen goederen op krediet aan jongeren leveren. Klopt, daar zou het begin moeten liggen. Een simpel beleid als bijv. geen enkele vorm van krediet met minimum inkomen en jonger dan 25 ook geen krediet, zou al n slok op n borrel schelen. Credit card maatschappijen moet zelf verantwoordelijk zijn en bijvoorbeeld beginnen de inkomenslimiet voor toekenning verhogen van de 1350 euro die t nu ongeveer is naar minimaal het dubbele.
Daarnaast moet elk krediet geregistreerd worden en het moet onmogelijk worden om krediet te nemen als er al een ander krediet staat.
En, mi., de belangrijkste, met welke vorm van uitkering dan ook, gewoon nooit een krediet.
Elk van u weet vast nog wel wat manieren om dit probleem aan te pakken. Het is belachelijk dat in onze tijd je er financiel een potje van kunt maken en de rekening keer op keer bij de massa komt te liggen. Niet alleen zoals dit verhaal, de jongeren, maar ook banken en ministers etc.
However, het echte probleem is natuurlijk dat we leven in een wereld die draait op krediet en niet bestaand geld. Als we in nederland op de volle breedte alle krediet in een klap zouden opeisen dan wel kwijtschelden door bijv. sanerings regeltjes, en dus de staat alle garantstellingen etc op moest hoesten, echt alles, dan zijn we failliet . Failliet door krediet. En zou het nooit meer goed komen, zelfs niet met een reddingsplan uit europa, omdat ook daar het zelfde probleem is. We draaien op krediet, krediet van geld dat ook nog eens niet echt bestaat. We leven nep. In nep weelde, met nep veiligheid en nep vrede. Alles is plastic fantastic. En dat is precies wat de wereldleiders willen, dat is de global enslavement. Dat is big brothers plan. 1984.
It starts with credit.

amin | 20-07-13 | 12:16

Terpen-tijn | 20-07-13 | 12:07 ok. Met een hypotheek erbij wel. Maar ik denk niet dat betreffende stukjes schrijver die mensen bedoeld. Bij het verstrekken van krediet/tel. abonnement oid wordt er toch altijd naar je huidige financiële situatie en je bkr toestand gekeken. Lijkt me niet dat iemand met een modaal loon dan 150.000 euro schuld op kan bouwen. Dat was mijn punt.

de flying melkboer | 20-07-13 | 12:15

Ook ik heb 2 jaar geleden tot 1000 euro rood gestaan, 3 jaar lang... Terwijl ik het ook makkelijk niet hoefde te staan.

Het kostte mijn 90euro per jaar extra aan rente. Toen ik op een dag het huishoudboekje opendeed en hier achterkwam ben ik gaan sparen om dat roodstaan stop te zetten.

Je krijgt door dat roodstaan het gevoel dat -1000euro het nieuwe nulpunt is. Als je geen geld hebt heb je geen geld, klaar.

Ook dat uitgesteld betalen, waarom? Als je iets wilt hebben spaar ik er gewoon voor, dat geeft gewoon veel meer voldoening omdat ik het allemaal zelf zonder hulp van een bank of kredietverstrekker heb bekostigd.

Mike Hawk | 20-07-13 | 12:15

Quid was goed op dreef totdat hij zijn hele stuk onderuithaalde met "Voordat de rest van Nederland je jarenlang moet onderhouden omdat je jezelf weer eens finaal in de nesten hebt gewerkt. "
dat is nou inederdaad het probleem De essentie van fabel van de krekel en de mier is dat de krekel na de hele zomer feesten, uiteindelijk werd onderhouden door de hardzwoegende mier

kees1960 | 20-07-13 | 12:15

Dit is overigens de eerste keer in jaren dat ik het eens ben met Quid. Statistisch gezien wordt het nu weer jaren onzin. Jammer.

Allemaal | 20-07-13 | 12:14

De grootste kostenpost zit in mijn broek...

King of the Oneliner | 20-07-13 | 12:14

@Ik was in Haren | 20-07-13 | 12:01
Die studenten moeten beseffen dat bijna iedereen tegenwoordig een HBO-diploma cadeau krijgt, waardoor de waarde van zo'n diploma zwaar gedevalueerd is.
En waarschijnlijk hebben wij in dit land de hoogst opgeleide simpele(met alle respect!) arbeiders.

VanBukkem | 20-07-13 | 12:14

Ik ken iemand uit de bijstand die 50.000 euro schuld heeft, zit in de schuldsanering en heeft ook niks.
Een echte pauper, komt shag en vloeitjes van je lenen (zo noemt hij het, maar het is alleen bedelen.)
Laat het nooit zover komen, je hele leven is naar de klote.

Terpen-tijn | 20-07-13 | 12:12

Bij het aanvragen van schuldsanering komt in Nederland een heel circus van ambtelijke weldoeners (parasieten) tot leven die uitvoering gaan geven aan o.a.:
.
1. Wettelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP),
2. Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening (WGS)
Voorts bemoeien de Volkskrediet- en de rechtbank zich er mee.
Aan gratis advocaten, ambtelijke begeleiding en veel begrip zullen onze iTrendy geld-over-de-balk gooiers
geen gebrek hebben.
Dat kost de belastingbetaler heel veel geld!
.
Pleit 1: Alle kosten (uurtarief) aan de schuldenaar doorberekenen.
Pleit 2: Binnen 5 jaren alle overheidsbemoeienis omzetten in Wet Particuliere Schuldhulpverlening (WPS).
Pleit 3: Maximaliseren van de persoonlijke kredietwaardigheid (b.v. max. 1000€).

Musset | 20-07-13 | 12:12

Bakito | 20-07-13 | 11:14
En door het overmatige drankgebruik bij veel jongeren zullen ze ook nooit volgroeien, Eeuwige pubers zonder verantwoordelijkheidsgevoel.

Rest In Privacy | 20-07-13 | 12:11

@MPdeH9 | 20-07-13 | 11:57
Lenen is helemaal niet erg als het om een investering gaat. En je die investering daarna te gelde maakt natuurlijk. Een huis of een studie, daar kan je voor lenen. Maar lenen om te consumeren, is vrij stom. Je bent gewoon ALTIJD duurder uit, dus je levert gewoon in.Lenen voor een auto of een telefoon is vrijwel altijd onverstandig.

Allemaal | 20-07-13 | 12:10

daytripper | 20-07-13 | 11:49 | Totaal met je eens, er valt de jongeren inderdaad weinig te verwijten. Jong geleerd is oud gedaan. Grote kans dat dit gedrag aangeleerd is en dat hun ouders het geleende geld ook met bakken uitgaven. Aan speelgoed en andere troep voor hun kinderen. De ironie.

Als je als kind nergens moeite voor hoeft te doen en alles zomaar krijgt van de papa's en de mama's moet je niet raar opkijken als ze daar na het bereiken van de "volwassen" leeftijd gewoon lekker mee doorgaan.

Verder wat @Bakito zegt in zijn plemp van 11:14. Ik ben zelf van het Swaab kamp nl.wikipedia.org/wiki/Wij_zijn_ons_bre... en ben er, zeker na het lezen van zijn boek, van overtuigd dat je kinderen tot hun 25ste niet al teveel verantwoordelijkheid hoort te geven. Dat trekken ze gewoonweg niet.

Willianus Wortelus | 20-07-13 | 12:10

Ze hebben iig goed naar Rutte geluisterd

De Aarsonaut | 20-07-13 | 12:10

@Mozeskriebels | 20-07-13 | 12:05
Over een paar jaar krijgt een VMBO scholier dat bedrag vanuit de bijstand, de euro kennende.

Ing. eslapen | 20-07-13 | 12:09

Opvallend nr 2 is dat iedereen alles afwentelt op de overheid in plaats van zelf enige verantwoordelijkheid of initiatief te nemen.

Jopie2009 | 20-07-13 | 12:09

@Supermatthijs | 20-07-13 | 11:49

Dat doe ik dus nog steeds. Pleur op met dat gepin. Ik lap mijn boodschappen zo wel, of het nou een pakje kauwgum of een weekvoorraad betreft.

Helaas heeft de overheid mij verplicht de bank te gebruiken, anders hadden banken helemaal de tyfus kunnen genieten van me.

Betalen om jouw geld te mogen storten, waarna zij met jouw geld geld kunnen verdienen door zoveel anderen van jouw geld in hun schuldslavernij te storten dat de hele maatschappij ervan naar de godverdomme gaat, zodat je er meer economische schade door lijdt, dan de rente op jouw geld ooit goed zal kunnen maken.

EN IEDEREEN VINDT HET NORMAAL!!

Geef mij maar gewoon contant geld. En NEE, zoals veel malloten tegenwoordig schijnen te denken; Pinnen is niet contant.

ZKH EénOog | 20-07-13 | 12:09

snap-u-m-snap-ik-m | 20-07-13 | 12:04 |
Hebben jouw jongeren er ook aan gedacht, dat bedrijven gewoon gerechtsdeurwaarders inzetten als jij je betalingsverplichtingen niet nakomt? Zij leggen loonbeslag op je salaris. Je houdt ongeveer 900,- euro per maand over als je geluk hebt en de rest van je salaris wordt gebruikt om af te betalen aan partijen waarvan jij dacht dat ze niets bij je konden halen.

Ik was in Haren | 20-07-13 | 12:09

de flying melkboer 12:01
Kan toch>> een huis wat veel minder waard is geworden, een auto op afbetaling, schulden bij de wehkamp en bij de belprovider.
De mogelijkheid om schulden te creeeren zijn eindeloos.

Terpen-tijn | 20-07-13 | 12:07

Mozes kriebel.. Ik moet als dertiger met een bovenmodaal inkomen toch wel heel veel moeite doen om überhaupt iets geleend te krijgen. Ik heb een creditcard met een limiet van 2500. Autofinanciering zou nog goed kunnen, als ik een auto zou willen. Daarna gooit het BKR er echter wel vrij snel en terecht een slot op. Hoe ik dat had moeten doen op mijn 20e is mij een compleet raadsel. Waar lenen die gasten? Bij de Godfather ofzo?

Zware Majesteit | 20-07-13 | 12:07

@Wimson | 20-07-13 | 11:22 | + 2 -
dat is in 8 woorden het probleem samengevat. Een overschot aan doorgeleerde stumperds maar 0,niks werkervaring. En dan na hun studie er nog op staan dat ze een fantastische job krijgen, want "ik heb natuurlijk niet voor niets gestudeerd".

Jopie2009 | 20-07-13 | 12:07

Heb mezelf ook in de problemen geholpen, bank maakte het me wel heel makkelijk en ik was ontzettend dom om er op in te gaan. Mijn vader heeft het voor me afgelost, anders had ik ook een enorm probleem gehad. Voor de gezelligheid heb ik daarna niet meer langs hoeven komen.

Bokito ergo sum | 20-07-13 | 12:05

Zelf gehoord van een vmbo sgolier...
Die dacht dat hij met een baantje wel ff 3000 euro netto ging verdienen per maand..
Met zo'n wereldbeeld kan het ook niet anders dan dat het mis gaat, leren ze dat niet op die scholen wat een gemiddelde werknemer verdient?

Mozeskriebels | 20-07-13 | 12:05

Wel grappig hoe de meeste commentaren nog op oude denkwijzen gestoeld zijn m.b.t. sparen, etc. Als je jong bent heb je geen hypotheek, je huis kunnen ze dus niet afpakken. Geen auto dus kunnen ze daar geen beslag op leggen, etc.
Het uitknijp en besteel systeem gaat voor die jongeren gewoon niet op.
Als ze vervolgens dapper genoeg zijn om alleen een sociale woning en een uitkering te nemen zijn ze zo goed als onkwetsbaar voor diefstal door de overheid en multinationals.
En vervolgens alles in het officieuse circuit doen of domweg zonder belasting er zijn toch niet genoeg cellen... zoals al gezegd een aangepaste diesel op frituur olie waar je geen accijns, wegenbelasting en verzekering voor betaald is een aardig voorbeeld. Zeker als duizenden jongeren dat tegelijk gaan doen ik zie die automatische acceptgiro's al bij de schuldsanering binnenkomen.

snap-u-m-snap-ik-m | 20-07-13 | 12:04

@BaldGefkens | 20-07-13 | 11:13
Niks overheid, daar is nou net te veel van. Als er iets is wat dit gedrag in stand houdt is het wel de overheid met Marc "koop eens een auto" Rutte en alle "vangnetten". Neen, het is tijd dat de overheid weggesaneerd wordt zodat de evolutie weer z'n natuurlijke gang kan gaan en mensen die van nature hard werken en/of slim en energiek genoeg zijn om de kar te trekken dat ook weer willen en gaan doen.
-
En dat opvoeden wordt ook niet gedaan door overheden, dat wordt gedaan door vaders en moeders en zoals Plakkband al aangaf door verstandige of door schande en schade wijsgeworden oma's, opa's, vrienden en/of bekenden.

Warren G. Harding | 20-07-13 | 12:04

150.000 euro schuld op je 25e lijkt me schier onmogelijk (piloten en artsen studies e.d. uitgezonderd).

de flying melkboer | 20-07-13 | 12:01

VanBukkem | 20-07-13 | 11:53 |
Het leukste is nog als die HTS-erts een baan gaan zoeken. Die denken vanuit de schoolbanken direct in een projectmanagersfunctie te belanden. Ze hebben nauwelijks kennis van de huidige markt, de technische kennis die op school overgedragen wordt, is veelal verouderd. Ze hebben geen idee hoe lang het duurt om bijvoorbeeld een tekening te maken. Alleen de arrogantie is van een redelijk niveau. En dan na 3 maanden op zoek naar een andere werkgever, omdat ze zich in al dit tijd niet hebben kunnen ontwikkelen.

Ik was in Haren | 20-07-13 | 12:01

Het is een fabeltje dat je met hard werken en studeren een mooie toekomst tegemoet gaat, ook die hebben soms schulden.
De tering naar de nering zetten, dat is de kunst.

Terpen-tijn | 20-07-13 | 12:01

MPdeH9 | 20-07-13 | 11:57

Nou, je treft het. Rutte's banenmotor fraait op volle toeren..

Botte Hork | 20-07-13 | 12:01

Heb me in mijn studententijd helemaal scheel geleend. Geen moment spijt van gehad, wat had ik een lol.

mijntweecent | 20-07-13 | 12:01

Je wilt een kek mobieltje, je wilt gameconsole(s), je wil naar evenementen en uitgaan, je wil kleding, en dan ook nog... Zelfstandig wonen en dus zelf verantwoordelijk zijn voor je kosten... Tja, dan is het een kwestie van prioriteiten stellen...

m@rkus | 20-07-13 | 11:59

@Artwido | 20-07-13 | 11:53

Ik ben verklaard tegenstander van alle vormen van betutteling dus hoe minder overheid hoe beter wat mij betreft. Dit probleem is eigenlijk zó simpel dat het helegaar niet zou mogen bestaan: daar waar ouders tekort schieten zou het onderwijs dat moeten compenseren. Kennelijk gebeurt ook dat niet en dat is dan toch wel weer een intrieste vaststelling.

Reinaert | 20-07-13 | 11:59

Ik heb net de 40 gehit en heb ook nog iets van 200k aan schuld lopen vanwege een huis. Maar goed ik doe net als de rest van Zuid Europa waar we naar het schijnt democratisch lid van te zijn; niet betalen.
Dikke vinger Mark en je kut regering. Ik krijg overigens nog € 1000 van je en mijn vader die ondergescheten in een tehuis met terugwerkende kracht waar hij jaren voor heeft betaald het beroemde kwartje van Kok terug.

Ik ga even rekenen.

joyriders | 20-07-13 | 11:58

@Quid
Ja, ja en ja. Wat nu ?

Rammstein | 20-07-13 | 11:57

Abominabele schulden zijn nooit goed. Echter, toen ik 7 jaar geleden ging studeren (heb 2 studies gedaan) werd er nog volop geroepen dat je lekker moest gaan lenen. Vooral lekker goedkoop lenen. Zelfs Mark Rutte de bezuiniger propageerde dat toendertijd.

Nu 7 jaar later heb ik een studieschuld van 15000 E. Naar mijn mening nog binnen de perken, maar helaas wel meer dan ik had gehoopt. Ik hoop dan ook zsm een baan te vinden op niveau om het af te betalen. Een ding is wel zeker: ik had nooit kunnen staan waar ik nu sta zonder bij te lenen...
Lenen is niet erg als er maar een grens aan zit. Ik ben naar mijn mening helaas over die grens heen gegaan. Hoop dan ook dat ik snel van die schulden af ben

MPdeH9 | 20-07-13 | 11:57

Het is ook gewoon heel makkelijk, de meeste Nederlanders verdienen niet zo gek veel meer dan de ander.
Maar het is wel dat het je veel te makkelijk wordt gemaakt met al die creditcards en achteraf betalen.
Als je gewoon eerst moet betalen en dan pas een product kan kopen dan zou je dit probleem niet hebben.
Maar het kan ook zijn dat je leven opeens veranderd, dat je opeens ziek wordt, dat je je baan verliest, je partner weg gaat en je opeens alimentatie mag gaan betalen, er zijn zat voorbeelden dat je opeens zo de afgrond ingaat.
Als je dan nog betalingsverplichtingen hebt kan het heel hard gaan.

Mozeskriebels | 20-07-13 | 11:56

Straks weer lekker naar een festival. Entree 50 euro en pak hem beet 5 euro voor een biertje. Baco kan ook voor een euro of 8. En het staat er vol met de genoemde doelgroep. Waar doen zij dit van? Ik verdien 2x modaal en moet al op de centen letten op zo een dag.

Afgeschminkte Bassie | 20-07-13 | 11:56

Inderdaad goed geschreven Quid! In mijn tijd hadden we geen mobieltjes, ik stond voortdurend rood omdat ik mijn geld naar de kroeg bracht. Eerste baantje, direct schoon schip gemaakt en nooit meer rood gestaan ever since. Btw... Hoe kun je zoveel schuld verkrijgen met een bijbaantje of starters baantje?

FinFucker | 20-07-13 | 11:54

Ik heb ook zo'n vakantiekracht meegemaakt. Eigenlijk te onnozel voor de -HTS- veredelde MTS-opleiding die hij doet. Maar we leven in een maatschappij waarin iedereen aan je kop zeurt dat je moet studeren, minimaal HBO, dus meneer zit nu op de HTS. En om dat te bekostigen leent ie maximaal bij. De meeste 18-plussers hebben nog niet de levenservaring om de gevolgen van zo'n lening (=terugbetalen) te overzien. Dus als meneer straks van school komt heeft ie de eerste halve hypotheek al aan zijn broek hangen. De teller staat inmiddels op meerdere tienduizenden euro's. En dan woont ie nog op kamers.
Komt ook nog eens bij dat ie eigenlijk best wel onnozel is en straks dus met diploma en al grandioos door de mand gaat vallen als ingenieur van likmevestje. Net zoals veel van zijn klasgenoten waarschijnlijk. (Maar dat diploma krijgt ie, want geslaagde leerlingen=geld voor de school.)
Die belkosten zijn niet het grootste probleem, maar het laagdrempelige lenen van die studenten. Aangewakkerd door het belachelijke (D'66)idee dat heel Nederland minimaal een HBO-opleiding moet hebben.

VanBukkem | 20-07-13 | 11:53

Wha'evah! I do watta wawnt!

Lustobject | 20-07-13 | 11:53

En laten we whekamp ook niet vergeten. De mogelijkheid om een bed te kopen in 52 afbetalingen.

Supermatthijs | 20-07-13 | 11:53

@ Reinaert | 20-07-13 | 11:39
Dat ben ik helemaal met je eens maar heel veel ouders doen of kunnen dit niet meer dus moet helaas de overheid ingrijpen.

Artwido | 20-07-13 | 11:53

@pannekoekmachine | 20-07-13 | 11:44
Je moet al goeie hersens hebben om van een bankier nog geld los te krijgen

Che_cuevara | 20-07-13 | 11:51

Bezit is ballast, bezit en schulden is dubbele ballast.

Harry Turtle | 20-07-13 | 11:51

Komt voor een gedeelte door de vorige generatie, kinderen willen de (dure) levensstijl van hun ouders voortzetten, maar dat kan niet meer, nooit meer, de koek is op. We moeten bovendien de pot verdelen met een paar miljard extra consumenten, er is ook niet genoeg voor iedereen.
Graaiers hebben gelijk, alleen op die manier kan je nog legaal rijk worden.

Terpen-tijn | 20-07-13 | 11:50

@Bakito | 20-07-13 | 11:48
Toen mijn oma oud en rijk was heeft ze ook nooit gestolen, dus nee.

rara | 20-07-13 | 11:50

Wow. Goed stukkie. Geenstijl does Postbus 51. Repsect.

Remy Martin Louis 13 | 20-07-13 | 11:50

lidlbier | 20-07-13 | 11:44 |
ik weet wel dat dit bij bedrijven gebeurt; bedrijven die de betalingsmoraal van hun kanten doorverkopen aan rating-buro's.

Kaosu | 20-07-13 | 11:50

Zet er nummers voor en het is gewoon weer een lijstje van Quid..

waarisdelol | 20-07-13 | 11:50

@Bakito | 20-07-13 | 11:47
Laat die vervolgafspraak maar zitten.

Che_cuevara | 20-07-13 | 11:49

Opgegroeid in tomeloze welvaart... geen idee wat "armoede" is of sparen voor later... consumeren .. consumeren .. rennen van hype naar hype .. en dan die lul van de VVD die zelf met z'n 144.000 euro roept dat er meer geconsumeerd moet worden.
Dat wordt een harde landing menschen! Maar goed:in feite valt de jongeren weinig te verwijten.

daytripper | 20-07-13 | 11:49

ZKH EénOog | 20-07-13 | 11:46 | + 0 -

Goed punt mijn waarde. Dat altijd maar pinnen, doe ikzelf ook, is een grote reden voor de huidige problemen. In mijn jeugd was je beurs gewoon leeg en kon je niks meer uitgeven.

Supermatthijs | 20-07-13 | 11:49

@Not Muhammad | 20-07-13 | 11:41
Wat moeten ze nou met een gezicht voor aambeienzalf?

Che_cuevara | 20-07-13 | 11:49

Ik denk dat de jeugd slimmer is dan wij.
De werkende ouderen zijn al jaren slaaf van de belastingdienst, overheid en Europa.
Het alternatief voor de jeugd is geld verzamelen en bestolen worden op alle vlakken door je "betrouwbare en democratische" overheid.
Waar niets is valt niets te halen....
Vergeet niet dat het systeem werkt omdat wij er braaf aan mee blijven doen.
Aan wie hebben zij schuld ?
Aan grote multinationals, geen probleem dus.
Straks rijden ze allemaal in een aangepaste diesel auto zonder verzekering en wegenbelasting die ze volgooien met frituur olie.
En ook daar geldt waar niets is valt niets te halen...
Dit is een stille revolutie.

snap-u-m-snap-ik-m | 20-07-13 | 11:48

rara | 20-07-13 | 11:47 | + 0 -
Ah ok, als je rijk en oud bent, mag je wel stelen. Duidelijk.

Bakito | 20-07-13 | 11:48

Bijna Iedere jong volwassenen is opegroeid met het bling bling en hossel imago. Werken loont niet, maar merkkleding en gadgets zijn belangrijk. Ik denk dat schooluniformen hier al uitkomst kunnen bieden. Dan kost populair zijn geen godsvermogen meer.

Het leven is zwaar | 20-07-13 | 11:47

@Bakito | 20-07-13 | 11:40
Shell en Monsanto zijn arm noch afhankelijk van lage uitkeringen en toelages, toch? En ze zijn ook al ouder dan 25.

rara | 20-07-13 | 11:47

Bijkomend gevolg van de optelsom dat krediet voor secundaire middelen (een mobieltje is GEEN primair levensmiddel, het internet erop al helemaal niet; ze zijn een verslaving) mogelijk is en dat het gros van de burgerij geen cent meer op zak heeft en hierdoor totaal geen waarde meer voelt bij geld.

Mooi man.

Er ligt hier een euro voor mijn neus. Ik voel me gelijk € 150.001,- rijker dan die tot slachtvee opgevoede pauperjeugd, die in slavernij zal staan voor het leven.

ZKH EénOog | 20-07-13 | 11:46

lidlbier | 20-07-13 | 11:44 | + 0 -
Absoluut waar. Big brother is watching us.

Wel eens iets van Orwell gelezen, zoals Watership Down?

Bakito | 20-07-13 | 11:46

Je kan de overheid wel van alles de schuld geven. In dit geval zou ik naar die kutkinderen zelf kijken en hun ouders.

Standard | 20-07-13 | 11:45

Hoe hard het ook klinkt, ouders zullen hun kinderen tijdig moeten leren, dat er daadwerkelijk verschillen zijn tussen rijke en arme mensen, althans qua bezittingen. Een kind van een vrachtwagenchauffeur, kan er niet hetzelfde bijlopen als een kind van een ziekenhuisdirecteur. Zolang dat besef er niet is, willen én kopen mensen hetzelfde als hun directe omgeving. Het zien van luxe goederen, creëert de behoefte. Er is vaak niet eerst een behoefte, waarvoor men een product zoekt.

Ik was in Haren | 20-07-13 | 11:45

Je hebt studenten die hun geld opmaken en als het geld op is kunnen leven op crackers.
Je hebt mbo drop outs die hun geld opmaken en als het geld op is gaan lenen bij de bank om verder dure dingen te kopen.
Kwestie van je hersenen gebruiken.

pannekoekmachine | 20-07-13 | 11:44

Mijn pc is zo versleten dat de letters op de toetsen haast onzichtbaar zijn, sommige toetsen zijn zelfs verdwenen maar hij doet het nog, dus geen nieuwe.
Dat is nou het verschil tussen oud en jong.
Tussen een calvinist en een kapitalist en uiteindelijk ook het verschil tussen welgesteld en pauper.

Terpen-tijn | 20-07-13 | 11:44

@Bakito | 20-07-13 | 11:36
Nee joh, je raakt geen gevoelige snaar hoor.
Ik ben niet zo'n gevoelig type.
Maar die vervolgafspraak, tja, plemp eens een foto van je assistente dan zie ik wel verder.

Che_cuevara | 20-07-13 | 11:44

Heb weleens van insider gehoord dat geldverstrekkers een alternatieve bkr lijst aanhouden waar saneringen geregistreerd staan.
Iemand die dit kan beamen?

lidlbier | 20-07-13 | 11:44

Eric Blair | 20-07-13 | 11:42 | + 0 -

Quid proza, ik kan er gierend van klaar komen.

Supermatthijs | 20-07-13 | 11:43

Supermatthijs | 20-07-13 | 11:34

dan moeten we ons eerst een afvragen hoe ze aan z'n lening geraken.
banken zijn niet meer zo gretig om leningen af te sluiten bij jongeren.
Misschien heeft het er ook mee te maken dat er zoveeeel sociale vangnetten zijn, dat jongeren laat denken dat hun niks zal overkomen. en ja je heb gelijk er telt maar één ding, PRONKEN!

klasseman | 20-07-13 | 11:43

"Zolang je met je nieuwste iPhone aan de rand van het zwembad zit van een dure strandvakantie in zwemkleding uit een hippe webshop te wachten tot het goud, coole ervaringen en leuke mensen uit de hemel begint te regenen, gebeurt er geen fuck"

Ik denk dat dit de slechtste zin ooit op Geenstijl is.

Eric Blair | 20-07-13 | 11:42

Ben ooit eens op een terras aangesproken door een modellenbureau. Ze zochten een nieuw gezicht voor aambeienzalf.

Not Muhammad | 20-07-13 | 11:41

Je kunt het ze moeilijk kwalijk nemen. Overheidsgeld verdwijnt met bakken naar Verweggistan of in de zakken van bestuurders, de semipublieke sector wordt kaalgeplukt door babyboomers en wat er overblijft moet verdeeld worden onder de ouders die de boot gemist hebben en zo hard moeten werken voor hun centen dat ze geen tijd hebben gehad hun kroost fatsoenlijk (financieel) op te voeden. En zie daar een verpeste generatie.

P.A. van der Werff | 20-07-13 | 11:41

rara | 20-07-13 | 11:37 | + 0 -
Bedoel je kruimeldiefstal of de echte boeven, zoals Shell en Monsanto die de boel via schimmige netwerken en corruptie leegtrekken?

Bakito | 20-07-13 | 11:40

Reality check? De realiteit is op dit moment surrealistischer dan je kan dromen. Ze willen nog een graantje meepikken van het piramidespel voordat de boel in elkaar stort.

Detlev Tarnowitz | 20-07-13 | 11:39

De farmaceutische industrie draait over vijf jaar meer omzet dankzij deze helden! ... En de overheid liet het allemaal toe dat deze zwakzinnige ouders hun kinderen krabbels lieten zetten en laten zetten ... Waar is de Pennymaat of Langnek? Dan pas mocht je een SuperNintendo ... Prozactime! ...

deleraarspreekt | 20-07-13 | 11:39

-weggejorist-

hatsjepsoet | 20-07-13 | 11:39

@Artwido | 20-07-13 | 11:35

Het is niet direct een taak van de overheid hier iets aan te doen, het is veel meer een taak van opvoeders en opleiders. Betuttelen is niet nodig zo lang je jeugdigen laat zien waar gezond verstand al niet goed voor is.

Reinaert | 20-07-13 | 11:39

Begon dit niet allemaal met een goede opvoeding en geen sleutel om je nek zoek het maar uit opvoeding? The lost generation. En btw: is toch mooi schuldsanering? Drie jaar op papier afzien en ondertussen zwart bijklussen/ drugs dealen.

Sliptong | 20-07-13 | 11:39

Terpen-tijn | 20-07-13 | 11:34 |
true. heb eens 3 weken rijst met bonen moeten vreten (brood was te duur), geen spijt van, en het was de beste motivatie om het eens helemaal anders te gaan doen qua geld en werk.

Kaosu | 20-07-13 | 11:38

De Pechtold-generatie. Allemaal van Pechtoldbaantje naar Pechtoldbaantje hoppen. Succes ermee, Pechtoldstemmers. En dan zijn jullie nog niet eens 40.

De Geus | 20-07-13 | 11:37

@Bakito | 20-07-13 | 11:34
Mijn grootmoeder is in armoede opgegroeid, en zij noch haar familie heeft ooit gestolen. Mensen die denken dat armoede recht geeft op bezit van anderen vergissen zich. Robin Hood is dood.

rara | 20-07-13 | 11:37

YOLO... You Only Live Once...
Gaat dus over je LEVEN en niet over Vandaag; morgen zien we wel verder...
Totaal verkeerde interpretatie van goed principe!

Kikkerzz | 20-07-13 | 11:37

Bakito | 20-07-13 | 11:36 | + 1 -

Ben je er weer één de hak op de keel aan het zetten ?

Supermatthijs | 20-07-13 | 11:37

Che_cuevara | 20-07-13 | 11:33 | + 0 -
Volgens mij heb ik een gevoelige snaar geraakt bij je. Geeft niks, daarvoor ben ik hier, om de wortels van het onbehagen bloot te leggen.

Maak ff een vervolgafspraak met mijn assistente, we zitten op de goeie weg, kwestie van doorpakken. Zeker nu.

Bakito | 20-07-13 | 11:36

Not Muhammad | 20-07-13 | 11:31

Ik sluit me hierbij aan..

klasseman | 20-07-13 | 11:36

Bakito | 20-07-13 | 11:31 | + 1 -

Wijze vrouwen die oma's van ons.

Supermatthijs | 20-07-13 | 11:36

En als de overheid dan weer ingrijpt omdat de ouders weer eens falen dan is het weer van dat de overheid ons betutteld.
Een hele grote groep nederlanders moet helaas betutteld worden want anders zoeken ze de grens op. Dat kost niet alleen hunzelf, maar de hele gemeenschap geld.

Artwido | 20-07-13 | 11:35

klasseman | 20-07-13 | 11:31 | + 0 -

Het zijn gewoon trieste figuren. Auto op afbetaling kopen maar ja, je kan nog helemaal niet rijden dus binnen een maand auto in puin. De schuld blijft staan. En ga zo maar door. Het kroost van Henk en Ingrid weet niet beter want ze zie hun ouders ook zo opzichtelijk blunderen.

Supermatthijs | 20-07-13 | 11:34

Schulden maken weer nieuwe schulden, vreet liever droog brood, dan 1 euro schuld te hebben.

Terpen-tijn | 20-07-13 | 11:34

rara | 20-07-13 | 11:32 | + 0 -
Lage uitkeringen en toelages werken winkeldiefstal en andere criminaliteit in de hand. Daarom moeten ze fors omhoog de komende jaren. Scheelt de maatschappij per saldo miljarden euro.

Bakito | 20-07-13 | 11:34

@Bakito | 20-07-13 | 11:30
Wat heb jij toch met die Martin Bosma?
Ben je verliefd of zo?

Ik heb in ieder geval niets met die man. Blijf daar dus niet over zeuren.

Che_cuevara | 20-07-13 | 11:33

@Rommelende Onderbuik | 20-07-13 | 11:27
De schuldsanering is niet makkelijk. Een alleenstaande krijgt (geloof ik) ongeveer 50 euro leefgeld per week. Ruim genoeg om van te eten, maar als je gewend bent aan McD, winkelen en uitgaan dan is het keihard aanpassen.

rara | 20-07-13 | 11:32

Je kunt Johnny Quid wel uit het calvinisme halen (en een baan geven bij GS), maar je kunt niet het calvinisme uit Johnny Quid halen...

King of the Oneliner | 20-07-13 | 11:32

Supermatthijs | 20-07-13 | 11:29 | + -1 -
Op de koektrommel bij mijn oma stond "Eentje is genoeg" , een flinke sneer naar mijn opa vanwege de 11 kinderen die ze moest baren.

Bakito | 20-07-13 | 11:31

Is dat uit onderzoek gebleken, dat de toenemende schulden onder jongeren voortkomen uit een vals toekomstperspectief? Of is dat een straw man conclusie? Jongeren worden te veel en te vaak aangezet tot consumeren. Of een vet cool Bovoria bierfeest op de parkeerplaatst. Wie niet niet consumeert is een loser.
Wie niets heeft is een loser. Want zo rekenen we elkaar tegenwoordig af. In alle facetten van de samenleving.
Dom = loser (zie interviewtechniek Pownews bij minder verbaal begaafde medemensen) Camping = sukkels. Huisvrouwen = losers.
En toch nog klagen dat de samenleving op bezit en status is georiënteerd. Ik zeg niet dat iets of iemand daar direct schuldig aan is. Maar als exponent van de HEB-cultuur klagen dat de HEB onbetaalbaar is geworden voor je doelgroep. Dat vind ik bijzonder vermakelijk.

Not Muhammad | 20-07-13 | 11:31

sta er niet gek van te kijken. jongeren worden "haast" gedwongen om mee te consumeren in deze "hebben hebben" cultuur.. daarbij komt dat de banenmarkt helemaal op ze gat ligt. voor een koeriers baantje wordt tegenwoordig een hbo/vwo gevraagd met 3jaar werkervaring (bizar).
tevens worden ze op hoge kosten gejaagd, zorgverzekeringen ect ect... neemt niet weg dat je het budgettair op orde moet hebben.

klasseman | 20-07-13 | 11:31

Che_cuevara | 20-07-13 | 11:28 | + 0 -
Zeg jij het maar, kennelijk ken jij jezelf beter dan ik: In hoeverre zal Martin Bosma als minister jouw leventje op een hoger plan tillen?

Bakito | 20-07-13 | 11:30

Precies. de ouders hebben de kinderen niet goed opgevoed en daarom hebben we nu een heel leger kanslozen die hun frustratie uiten op gs.
Maar wel op het nieuwste model pc / tablet, dat maakt veel goed.

Terpen-tijn | 20-07-13 | 11:30

Mijn oma zei altijd: Wat je niet echt nodig hebt moet je niet kopen en: Ja, zo kun je een drol nog lekker maken. Gewoon even ter info.

Supermatthijs | 20-07-13 | 11:29

schuld van de ouders, dat zijn gewoon lamzakken die nooit de moeite hebben genomen hun kinderen op te voeden.
En ze zijn financieel verantwoordelijk voor hun kids tot ze 21jaar zijn.

Kaosu | 20-07-13 | 11:29

Igor.The.Horrible | 20-07-13 | 11:28 |
Dat heeft waarschijnlijk meer met je regio dan met je tijd te maken.

Ik was in Haren | 20-07-13 | 11:29

Of aten we koeienvlaaien en verbrandden boomschors? Hoe dan ook, het was een zware tijd, vorige zomer.

Igor.The.Horrible | 20-07-13 | 11:29

Ik snap overigens niet hoe het mogelijk is om al op die leeftijd zo verschrikkelijk veel schulden te maken, dan moet er toch ergens een schroefje behoorlijk los zitten, zowel in de bovenkamer van betrokkenen als in die van degenen die zakelijke overeenkomsten met hen aangaan.

Zonder in moralistisch gezeik te willen vervallen zie ik hier toch wel een opvoedkundig probleempje en - het zal ook eens niet - falend onderwijs want zó dom zijn achttien tot vijfentwintigjarigen toch niet dat je ze dit soort zaken niet aan 't verstand kunt peuren?

Weeffoutjes zo groot als zwarte gaten. Mede mogelijk gemaakt door falend onderwijs en gebrekkige opvoeding.

Reinaert | 20-07-13 | 11:28

@Bakito | 20-07-13 | 11:24
Zo je weet steeds meer over mij, knap hoor.
En wat heeft Martin Bosma hier nu weer mee te maken?

Che_cuevara | 20-07-13 | 11:28

Niet gek, met meer dan 6 miljoen (!) werklozen onder de 25 in de EU. Een der vele uitwassen van onze walgelijke Europese verzorgingsstaat. En de socialistische oplossing is minstens net zo walgelijk: nog meer geld bij de werkenden wegpeuteren om het tegen de niet-werkenden aan te gooien: www.guardian.co.uk/world/2013/jul/02/a...

DutchLibertarian | 20-07-13 | 11:28

In mijn tijd aten we boomschors en gebruikten we droge koeienvlaaien voor het vuur.

Igor.The.Horrible | 20-07-13 | 11:28

Ach, jongens, de ongesubsidieerde medemens betaalt wel weer wat extra belasting voor prettige regelingen met de schuldsanering. Niet alleen misdaad loont in Nederland, met onverantwoord en dom gedrag komt men ook tamelijk makkelijk weg.

Rommelende Onderbuik | 20-07-13 | 11:27

Ik krijg wel eens het idee dat ze bij de opleidingen vandaag de dag ook heel verkeerd beeld scheppen qua salaris. Ik begeleid zo af en toe een HBO-ert. Die verwachten als ze met hun 24ste van school komen gelijk 3200,- bruto per maand te gaan verdienen. Als je daar je uitgavepatroon op afstelt, dan begin je al met een enorme achterstand, die je niet meer weggewerkt krijgt.

Ik was in Haren | 20-07-13 | 11:26

Ik vraag me dan af wat voor een voorbeeld dit soort kinderen heeft. Als ouder is je opvoeding dan wel behoorlijk mislukt of afwezig gebleken!

m@rkus | 20-07-13 | 11:25

Ja pubertjes, luister naar oom Quid.
Nou is die wel een beetje streng door te stellen dat je zonder munten geen sjikkie scoort, maar als er bijvoorbeeld twee aardige mannetjes zijn (iedereen is aardig) dan vinden de vrouwtjes die met een zwembad toch net ff aardiger.
Zo gaat dat.

Terpen-tijn | 20-07-13 | 11:25

Ik ken er genoeg van mijn leeftijd (23) die week in, week uit op stap gaan met geleend geld van papa of vriendjes, buiten de stufi om nog maximaal bijlenen en in de zomer het weer voor elkaar krijgen om met (deels) geleend geld op vakantie te gaan naar een zuipoord. En lekker de hele zomervakantie op het strand liggen. "Bijbaantje? Je denkt toch niet dat ik in een kroeg of bij een boer ga werken?" Ergens is het wel sneu, maar medelijden heb ik in deze gevallen simpelweg niet. Sorry.

Supersoaker | 20-07-13 | 11:25

Quid, enig idee wat een medicijnen studie van 6 jaar (of zelfs meer) tegenwoordig kost? Pilotenopleiding? Ja, dan is 100.000 tot 150.000 euro niet gek nee. Zullen we gewoon die studies afschaffen? Importeren we artsen en piloten wel uit landen waar ze met een vlieger en een hakmes door de studie komen.

Freakster1986 | 20-07-13 | 11:25

Che_cuevara | 20-07-13 | 11:21 | + 0 -
Als je emotioneel wordt vanwege de samenstelling van een kabinet, heb je je zaakjes dus niet op orde. Zo'n hypotheek, auto en flatscreen is natuurlijk uiterlijke scherts. Spiritueel ben je een wrak en dat zal echt niet veranderen als Martin Bosma minister van Binnenlandse Zaken wordt.

Bakito | 20-07-13 | 11:24

De overheid zal wel als voorbeeld functie gefungeerd hebben voor hen.

Kater | 20-07-13 | 11:24

@Devlonir | 20-07-13 | 11:19
Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen fouten.
Helaas kan ik de fouten die door de overheid, welke overheid dan ook, gemaakt worden niet goed maken.

Che_cuevara | 20-07-13 | 11:23

Less is more. Kom je uiteindelijk wel achter.

Botte Hork | 20-07-13 | 11:23

arie181818 | 20-07-13 | 11:15 | + 0
Klopt,simpel toch?

swassannuf | 20-07-13 | 11:22

Lekker lang studeren. Tenminste, is wat ik doe.

Wimson | 20-07-13 | 11:22

Pubertjes denken dat ze de hele wereld gaan veroveren. Dan worden ze ouder en eindigen ze als cynische - doch wijze- reaguurders.

Rico Tampeloerus | 20-07-13 | 11:21

Tja, ''de buurman/vriendje/vriendin heeft het dus moet ik het ook anders hoor ik er niet bij'' syndroom...

Is van alle tijden, alleen is het voor de generatie in dit artikel voor het eerst dat het slecht gaat in NL, en als het slecht gaat moet je de broekriem aanhalen.

CornholioNL | 20-07-13 | 11:21

Heeft de jeugd geen boodschap aan. Ze blijven via social media zien dat de ander het "gefantaseerd" fantastisch heeft en dat moet gewoon komen. Ooit. Want wat nu kan, op credit, kan straks ook.

Randvoorwaarde | 20-07-13 | 11:21

@Che_cuevara | 20-07-13 | 11:18
Niet te hard roepen.
Zou een gigantische bezuinigingspost kunnen worden.

Ing. eslapen | 20-07-13 | 11:21

@Bakito | 20-07-13 | 11:18
Ik heb mijn leven anders best aardig op orde, maak jij je daar maar geen zorgen om.
En als jij weet dat ik bij een volgende kabinet weer zo loop te janken ben jij helderziende.
Ik zou maar eens aan een carrière switch denken als ik jou was.

Che_cuevara | 20-07-13 | 11:21

Wij zij te arm om schulden te maken, ik hoor het mijn vader nog zeggen.

rara | 20-07-13 | 11:20

Tja, waarom kijk ik er niet van op? En die arme Rogier na jaren bijdragen aan de staatskas maar proberen ook in die regeling te komen om de schuld van zijn scheiding kwijt te raken. Mooi niet gelukt...
Wel vijf jaar op 70% bijstand omdat Rogier nu eenmaal nét niet in de zoveelste regeling past (wegens: meneer, naar school geweest, ondernemer geweest, NL paspoort, goed te vinden voor incassohyena's, etc.).
Natuurlijk komt niemand iets oplossen. Een paspoort in een ver buitenland kopen en dan als vluchteling terugkomen zou nog wel eens de oplossing kunnen zijn...
Nog even sparen :-)

Rogier Haringpakker | 20-07-13 | 11:19

Che_cuevara | 20-07-13 | 11:16
AWW.. alles wat fout is komt door dit huidige kabinet. En niemand anders is verantwoordelijk voor alle fouten van de mensen.

Well ain't that cute... BUT IT'S WRONG!!

Devlonir | 20-07-13 | 11:19

Ach, anderhalve ton krijg je in drie jaar wel bijelkaar. Meisjes gaan een tijdje op hun rug liggen, jongens worden pizzakoerier die ook Columbiaanse sneeuw rondbrengen. Daarna zien ze wel weer. Lang leve de dienstplicht ;-)

Lutz | 20-07-13 | 11:19

@Ing. eslapen | 20-07-13 | 11:16
Dat komt omdat vrouwen iets hebben wat mannen graag willen.

Che_cuevara | 20-07-13 | 11:18

@WellusNietus | 20-07-13 | 11:14
Je bent na 3 of 4 jaar van de sanering af, maar probeer dan nog maar eens een hypotheek of lening af te sluiten.

rara | 20-07-13 | 11:18

Che_cuevara | 20-07-13 | 11:16 | + 0 -
Ik durf te wedden dat jij bij het volgende kabinet weer net zo hard loopt te janken. Aard van beestje, volkomen ongeschikt om het leven naar je eigen hand te zetten.

Waar ging het bij jou mis in de pubertijd?

Bakito | 20-07-13 | 11:18

Wtf

80k schuld aan pulp..

Allemaal aan de dwangarbeid !

-dvh- | 20-07-13 | 11:18

Oei. Been there done that! Van ooit max. lening studiebeurs, tm een coole motor via Safe Plus plan. Diep in de schulden, ene gat met het andere vullen.
Ben nu een dertiger, van 40k schuld naar een leuk plus saldo. Heb nu de goedkoopste telefoon, en een kleine auto, maar oh wat voelt het goed om NIET afhankelijk te zijn! Goed stuk Johnny, ik zie het helaas ook om me heen bij veel jeugd/dertigers... alles blinkt en past bij het interieur etc, maar het is allemaal schone schijn!

rooiebaron | 20-07-13 | 11:17

Klopt als een bus. Wijze raad.

double punch | 20-07-13 | 11:16

Maar hoe moeten we dan zuipen en neuken?
Oja neuken is gratis.

Nacho_Vidal | 20-07-13 | 11:16

@Bakito | 20-07-13 | 11:14
"Dit land kan zo veel beter."

Klopt, maar dan moet eerst dit kabinet weg.

Che_cuevara | 20-07-13 | 11:16

Maak maar gewoon schulden hoor, jeugd. De euro gaat toch knallen en dan is die schuld ook nog maar een appel en een ei waard.

Merkava | 20-07-13 | 11:16

Vroeger moest je heel hard sparen om iets moois te kopen en dan wist je dat het ook echt van jou was. Nu heeft de jeugd al het moois, maar het zal het nooit echt bezitten.

Ik was in Haren | 20-07-13 | 11:16

Vrouwen zijn sneller uit de schulden dan mannen. #feit

Ing. eslapen | 20-07-13 | 11:16

Redelijk simpel. Niet meer uitgaven dan dat er aan inkomsten binnenkomt. Boerenlogica lijkt niet meer te gelden bij sommige lui.

arie181818 | 20-07-13 | 11:15

Typisch gevalletje gebrek aan opvoeding

Donkey Bong | 20-07-13 | 11:15

€ 150.000 schuld en amper hooguit 25 jaar.
En dat aan mobieltjes en webshops.

Jongens, er zijn maar twee manieren om rijk te worden.
De misdaad of in de politiek gaan.
Maar als je zo dom bent om op je 25-ste al €150.000 schuld te hebben valt de misdaad al af en rest alleen de politiek nog.

Che_cuevara | 20-07-13 | 11:15

De jeugd volgt gewoon het voorbeeld van de Rijksoverheid: die staat ook permanent rood en smijt het geld met bakken tegelijk door de wijd openstaande ramen naar buiten.

Tering, nering: scheldwoorden die anno tegenwoordig echt niet meer kunnen.

Reinaert | 20-07-13 | 11:15

Ja sorry hoor, maar yolo.

Dhr. Kinkel | 20-07-13 | 11:15

4 jaar schuldsanering en je bent weer af van je schulden.. dus sprookjes bestaan wel!

WellusNietus | 20-07-13 | 11:14

Bij mij mag zo'n leuk derentje wel op de bank komen zitten hoor. Dan onderhoud ik het wel (op mijn manier *evil*)!

Baarmoeder | 20-07-13 | 11:14

Luister naar Opa Quid, jongens en meiden, hij zegt het wat knullig maar hij bedoelt het goed.

Eric Blair | 20-07-13 | 11:14

Het menselijke brein is pas op ca. 25-jarige leeftijd volgroeid. Rijbewijs op 18e en beroepskeuze nog eerder is complete waanzin en veroorzaakt de impasse waar onze samenleving zich momenteel in bevindt. Dit land kan zo veel beter.

Bakito | 20-07-13 | 11:14

Gelukkig maar dat onze Gids des Vaderlands - de overheid - het goede voorbeeld geeft op het gebied van jezelf (of eigenlijk vooral de anderen) in de schulden steken!

trotse-ambtenar | 20-07-13 | 11:14

-weggejorist-

obi1 | 20-07-13 | 11:13

De maatschappij is tegenwoordig van YOLO en I do what I want. Van mij mag mag de overheid de touwtjes wel weer wat strakker in handen nemen want we zitten nog altijd met een groot deel van de bevolking dat dom, slecht opgevoed en onverantwoordelijk is.

BaldGefkens | 20-07-13 | 11:13

Het zijn allemaal adviezen die ik ook al van mijn oma kreeg

Plakkband | 20-07-13 | 11:12

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland