Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Nationaal Comité: geen vrijheid van herdenking

denieuweswastikaNatuurlijk leven we in een vrij land, maar een beetje zelf bepalen wie en wat je allemaal herdenkt op 4 mei mag niet. Duitse soldaten en foute Nederlanders gaan we dus mooi niet herdenken. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zegt: "nicht fur Juden Deutschers." Hey, Nationaal Comité, pssst, hey.. Flikker op! We maken zelf nog altijd wel uit wat we met onze herdenksels doen. Beetje sneu lopen vingerzwaaien als mensen aan niet-Nederlanders of zelfs Duitsers denken op 4 mei. Verdomme, het is 68 jaar geleden dat de Duitsers capituleerden, als je nu nog niet over de oorlog heen bent is er iets goed mis met je rouwproces. En dat geldt dubbelop voor mensen die de hele oorlog nooit hebben meegemaakt. Die willen te graag slachtoffer zijn. De Tweede Wereldoorlog is voorbij. Over. Klaar. Geschiedenis. De bloedbaden in de Tachtigjarige Oorlog waren veel grootser, intenser en bloederiger, daar staan we toch ook niet meer bij stil? Daar zijn we toch ook overheen gegroeid? Dus hoe lang gaan we de emoties rond de Tweede Wereldoorlog nog voeden, oprakelen en herbeleven? Want kom op, als we 'raps' nodig hebben om jongeren te 'betrekken' bij een dodenherdenking, zijn we de kern van de zaak toch best gortig zoek? Als u daadwerkelijk denkt dat de Twee Minuten Stilte en dan NIET aan de slechterikken denken de enige verdedigingslinie is tussen wel en geen nieuwe oorlog, bent u een naïeve gek. Herdenken, prima. Voor wie dat wil en daar behoefte aan heeft. Ieder op zijn of haar eigen manier. Faciliteer dat. Maar een nationaal gedirigeerde herdenkingsplicht, waarbij één bepaald slag mensen wordt uitgesloten, voor een dictatuursoorlog waarbij één bevolkingsgroep werd uitgesloten, is natuurlijk hypocriete ironie ten top. Opbokken met wie we allemaal wel en niet mogen herdenken en hoe we dat doen, Nationaal Comité. Pure herdenkingsdictatuur, dit. Emoties, nationale gevoelens en massaherdenkingen van bovenaf afdwingen. Weet u wie daar ook heel goed in was?

Reaguursels

Inloggen

Als kind van Nederlandse vader en Duitse moeder begin ik nu toch wel te twijfelen over mee doen met deze farce die dodenherdenken heet.

Mijn opa heeft 12 jaar in Siberië als dwangarbeider doorgebracht na gevangen te zijn genomen bij Stalingrad in januari 1942. Die is net zo goed slachtoffer geweest zoals de meeste Duitsers die aan het front vochten. Wehrmacht, of direct een nekschot.

Schijnbaar is het feestje van 4 mei alleen voor herdenking van de (gesneuvelde) Nederlandse Joden en verzetsstrijders. (Waarvan er van de laatstgenoemde na de oorlog gek genoeg ineens 4.000.000 bleken te zijn).

Ik pas dit jaar eens lekker voor 4 mei. Fascistisch zooitje dat het is.

frummel | 03-05-13 | 15:54

@Prof. Dr. Ir. Toeter: En wat wil je daar nu mee zeggen dan. Dat de Jappen en moffen goed waren? En dat ze het helemaal niet gewild hebben, maar dat het ze overkwam?! Waar ben jij in godennaam Prof. Dr. Ir. In? In het leeghoofderige onzin en bullshit verkopen?
Stom gelul.

Maximus Cesar | 03-05-13 | 07:03

Haten is het ergst voor de hater de gehatene heeft er geen weet van leerde mijn moeder altijd. En ze had alle reden om te haten. Als 14 jarige gezien hoe de ss het halve dorp in de houten kerk opsloot en levend verbrandde. Als ost arbeitern in nl uitgekomen in 1943 en daar mijn vader leren kennen. Overal heb je goede en slechte mensen zei ze. Ook onder de Duitsers. Ook haar oudere broer die naar de partizanen vluchtte en vandaar naar het rode leger ging zei dat haat verblind. De Russen hebben het altijd over de overwinning op het fascisme en niet op de Duitsers hiermee dus erkennend dat Duitser en fascist niet hetzelfde hoeft te zijn. Gedanken sind frei, laat ieder dat denken wat hij wil.

Zatkniss | 03-05-13 | 06:59

Schijnt dat bijvoorbeeld de Nederlandse politieagenten en ambtenaren in die tijd fouter waren dan de meeste Duitsers, en hun best hebben gedaan om Joden en verzetsmensen aan de SD uit te leveren.
En die herdenken we wel.

mothersfinest | 03-05-13 | 06:04

U lijkt mij een wijs man. En geniet met volle teugen van uw plempsels. Tevens doet het mij deugt dat uw bronnen geregeld ook de mijne zijn waar ik graag naar refereer. Gaat zo voort..

Donar_Thor | 03-05-13 | 02:40

Zullen we eerst eens beginnen met discussieren wat er nu precies gebeurd is in de eerste helft van de vorige eeuw en niet genoegen nemen met de voorgekouwde meningen, zoals aan ons overhandigd door de overwinnaars van WW2? Ok, gaatie...
.
Waarom vielen de Duitsers in mei 1940 Nederland binnen?
.
a) ze wilden als eerste Hollandse Nieuwe kopen in Sjeveningen
b) ze wilden het (overbevolkte) Nederland aan het Grossdeutsche Reich toevoegen als Levensruimte
c) ze deden het gewoon omdat het kon
d) ze deden het omdat de Nederlandse regering allang niet meer neutraal was en in het geheim met de Engelse en Franse regering (die de oorlog hadden verklaard aan Duitsland) overeenstemming had bereikt om via Nederland het industrieele hart van Duitsland aan te vallen, te weten het Roergebied.
.
Om U een klein beetje op weg te helpen, hier de mening van de joodse court-historian Lou de Jong (helemaal naar beneden scrollen) over de houding van Nederland in die dagen:
gerard45.bloggertje.nl/note/14067/bijz...
.
Vraag 2. Waarom viel Japan in december 1941 Pearl Harbor aan, terwijl de VS een economie hadden die tien keer zo groot was als die van Japan?
a) Japan wilde harakiri plegen
b) gewoon omdat het kon
c) omdat Roosevelt oorlog wilde met Duitsland, maar het Congres het verdomde om de neutraliteit op te geven, zodat de enige manier om samen met Stalin en Churchill Europa te mollen en op te delen was, via de 'Japanse achterdeur', dwz het instellen van een olieboycott met onmogelijke voorwaarden (opgeven van het complete Japanse imperium), zodat er voor de Jappen niets anders opzat om de olie dan maar in Nederlands Oostindie te halen. Maar wel wetende dat de Amerikanen het omzeilen van hun eigen olieboycot niet zouden pikken, bleef er voor de Jappen niets anders over dan die verrassingsaanval, precies waar Roosevelt op had gehoopt: OORLOG!
d) een beetje uit de hand gelopen marketingcampagne van Toyata.
.
Hint: google whatreallyhappened dot com (McCollum)
.
Vraag 3: waarom viel Duitsland op 22 juni 1941 de USSR binnen?
a) gewoon omdat het kon
b) levensruimte
c) vanwege de wijven
d) omdat compleet Rusland aan het mobiliseren en er al miljoenen klaar lagen aan de andere kant van de grens om begin juli de langvoorbereide aanval op Europa in te zetten ten einde de zegeningen van het communisme tot aan de Noordzee te brengen.
.
Hint: ga naar youtube en bekijk de vierdelige presentatie "Who Started World War II? by V. Suvorov 1/4 " die de Russische overloper hield voor een academie van de Amerikaanse marine.
.
Succes ermee.

Prof. Dr. Ir. Toeter | 02-05-13 | 23:03

@Pierre Lebon | 02-05-13 | 21:06
- In Duitsland is dat Volkstrauertag op de voorlaatste zondag voor de eerste adventszondag (de zondag tussen 13 en 19 november).
- In Italië is de Giorno della Memoria op 9 mei.
- In Japan is de herdenking van WOII op 15 augustus en de herdenking van de atoombom op Hiroshima op 6 augustus.

Stormageddon | 02-05-13 | 22:28

-weggejorist-

Montgomery | 02-05-13 | 22:00

Quid lul niet zo slap. De Duitsers waren in WO II de vijand, dus herdenken we ze niet op nationale dodenherdenking. Punt uit. Al dat genuanceer en gerelativeer maakt het alleen maar nodeloos ingewikkeld. Grienen bij het graf van een dooie mof staat je natuurlijk vrij, maar ga nou niet lopen eisen dat de officiële activiteiten dit faciliteren. Hippie!

Gen. Maximus | 02-05-13 | 21:42

Kan niet wachten op het nieuwste relaas van Ali B!

A New Today | 02-05-13 | 21:30

Eenvandaag-opiniepanel:
Een meerderheid van de mensen (58%) vindt dat tijdens lokale herdenkingen op 4 mei stil mag worden gestaan bij Duitse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn omgekomen. De helft (55%) stelt dat dit een mooi signaal van verzoening is.

Zo, vrijheid en democratie, helder dan toch?

Jellinek | 02-05-13 | 21:15

Wanneer zijn eigenlijk de nationale herdenkingsdagen van bijvoorbeeld Duitsland, Italië en Japan voor 50 mio+ slachtoffers wereldwijd?

Pierre Lebon | 02-05-13 | 21:06

Goh, en ik altijd maar denken dat we op 4 Mei
de slachtoffers van de Japanse en Nazi-bezetting [en conflicten sinds 1945] herdachten
en niet de veroorzakers van die ellende en hun trawanten

Tobi | 02-05-13 | 21:00

Volledig oneens met dit artikel. Duitse soldaten hebben bij mijn familie binnen vroeger behoorlijk huis gehouden. Echte kan.kerlijers zaten ertussen, als er herdacht moet worden herdenk dan de slachtoffers.

Kaasschaaff09 | 02-05-13 | 20:56

Vind enkele commentaren hier af en toe dermate verongelijkt, dat het wel lijkt alsof sommigen het eigenlijk wel jammer vinden dat de nazi's de oorlog hebben verloren. Want nu trekken ze aan het kortste eind en krijgen te weinig aandacht op bepaalde dodenherdenkingen in voormalige bezette gebieden en moeten het gejammer van nabestaanden van nazi-slachtoffers ieder jaar weer aanhoren.

Esprit77 | 02-05-13 | 20:44

De angel moet uit de dodenherdenking, we hebben ook nederlanders die gevallen zijn in naam van nederland en de NAVO die nog niet zo heel lang geleden vielen, laten we eens hun gedenken en dan als we dan toch de duitsers als vriend van nu willen gedenken de mannen die in naam van duitsland voor dezelfde zaak zijn gestorven die hebben tenminste een zelfde status als de nederlandse doden, want ze vochten aan dezelfde kant, die duitsers kun je gedenken en ik vindt voor de duitsers uit WO 2 die zijn, sommige verdienen het misschien ff niet, de vijand en zijn nog jarenlang taboe. maar de bottomline is we gedenken op 4 mei de nederlandse doden die sinds de 2de WWO aan nederlandse kant zijn gevallen, zowel burger als militair.

Umberto die trotzoni | 02-05-13 | 20:37

Wat hierboven ook allemaal wordt gezegd, het blijft voor mij ONACCEPTABEL dat een klein groepje mensen, (nog gesubsidieerd ook???) uitmaken wat ik moet denken en vinden.


Daarnaast, denk er ook aan dat de meeste Duitse doden niet uit vrije wil vochten. Ook zij hadden kinderen, waren echtgenoten, hadden ouders, die ze moeten missen.

Denk aan vrede in je hart, niet aan segregatie. Discrimineren van Duitse doden maakt je niet veel beter dan de fascisten zelf.

Byter | 02-05-13 | 20:05

Ven1V1d1V1c1 | 02-05-13 | 19:32 | + 1 -

Zeer mooi geschreven. Die poppekast moet maar eens ophouden. Laat er geen misverstand over bestaan dat de holocaust een verschrikkelijk stuk geschiedenis is. Jammer denken bepaalde bevolkingsgroepen nog steeds recht te hebben en vooral veel medelijden. Ik spuug daar op. Die mensen die nu zelf muren en hekken plaatsen moeten zich schamen. Ga lekker ook eens bij Mao of bij Stalin klagen, die hebben meer op hun kerfstok, hoor je niemand over. Stalin heeft ook joden uitgeroeid. De 1ste wereldoorlog, niemand hoor je er over. En maar lobbyen lobbyen om erkenning te krijgen voor iets dat jaren geleden is. Nogmaals, ik praat hier niets recht maar er is een heel hoop scheef.

Ik zie het vast verkeerd, maar ik weiger de geschiedenis boeken volledig te geloven.
De Duitsers hebben naar mijn inzien goed recht gehad op oorlogspad te gaan, om in ieder geval die belachelijke herstelbetalingen en die laffe claims van de Fransen te bestrijden en de grond van Polen terug te halen.

Als we met zijn alle zo hypocriet zijn jegens de Duitsers, zing dan niet het volkslied. Kijk eens hoeveel collaborateurs wij in Nederland hadden. Hoeveel NSBers SSers en andere sympathisanten.

En dan laten jullie met zijn alle die Rovers familie van Nassau Amsberg een kransje leggen? Voormalige SS leden en vluchters....

Ga daar dan over janken. Ook Duitsland was slachtoffer. Oorlog kent enkel verliezers.

KollenbergSittard | 02-05-13 | 19:56

En wie blijkt er namens het NC de pers te woord te staan: juist, Joan '23 miljoen foetsie, daar kan ik me niet druk over maken, de baantjes van de familie Verver in Schiedam dan weer wel' Leemhuis (je zou het niet zeggen, maar ze is van na de oorlog)

Wat een vreselijke regentencultuur kent dit land toch.

Maar goed, voordeel is weer wel dat ze makkelijk te herkennen zijn, nu weet je gelijk dat Quid een punt heeft met zijn stukje.

DebraCadabra | 02-05-13 | 19:53

@Miep Scharensliep | 02-05-13 | 19:22 | + -1
Zo volgzaam was het Duitse volk niet, daarom heeft het ook zolang geduurd betreft het groot worden van de NSDAP. Mede door knokploegen zijn ze groot geworden door angst te zaaien.

Rest In Privacy | 02-05-13 | 19:37

Miep Scharensliep | 02-05-13 | 19:22 |
Er zijn er ook die de held willen uithangen, er zijn er die in alle naïviteit zich zonder veel na te denken bij deze of gene groep aansluiten, er zijn er die er gewoon bij willen horen, er zijn er ook die koste was kost geschiedenis willen schrijven, er zijn er die mededogen voelen, medelijden, er zijn er die begaan zijn, er zijn er die laf zijn, die bang zijn en wegkruipen, er zijn er die scrupuleus zijn en geen keuzes kunnen maken....

Schoorsteenveger | 02-05-13 | 19:36

Behalve Hitler's antisemitisme waren de onredelijke Duitse herstelbetalingen nav WO1, de Franse bezetting van het Ruhrgebied (met inbegrip van haar gehele kolenproduktie) en de daaropvolgende Duitse hyperinflatie de belangrijkste reden voor het ontstaan van WO2, wat het Duitse volk betreft.

In dat licht is de dodenherdenking weer super actueel, aangezien wij 70 jaar later notabene in het kielzog van wederom Duitsland meegezogen worden bij het het plegen van weer nieuwe 'herstelbetalingen' in de vorm van onredelijke crisispakketten, als Frans chantagemiddel voor 'nooit meer oorlog' in Europa.

Kunnen we de volgende keer daarom ook die hypocriete kutFransozen niet verzoeken om toch ook lekker thuis te blijven bij onze eigen nationale herdenking, want die hebben er nog nooit iets van geleerd.

Excuses voor mijn aangepaste copy-paste van gisteren.

Ven1V1d1V1c1 | 02-05-13 | 19:32

Juist op 4 mei gaat men in gedachten terug naar de gebeurtenissen van toen en dat valt zeker voor veel nabestaanden van slachtoffers van het nazisme op dat moment echt niet te verenigen met herdenken van dadervolk en gedachten aan verzoening. Sommige mensen willen misschien eindelijk eens uit de kast kunnen komen met hun foute achtergrond, dat zal de reden van het voorstel wel zijn geweest. Hoe kom je anders op het idee. Het hoeft toch niet op dezelfde dag?

Esprit77 | 02-05-13 | 19:29

Miep Scharensliep | 02-05-13 | 19:22 | + -1

Daar heb je absoluut gelijk in, maar ik denk dat er heel veel mensen zijn die hun principes laten ervaren als ze er toevallig dood aan kunnen gaan.

En mensen zijn schapen, de meesten gaan met de grote massa mee. Die eikel van een Hitler beloofde goede dingen aan zijn volk, hij beloofde ze echt niet 'ík ga alle Joden oppakken en vergassen in concentratiekampen'.

Maar ja, vertrouw een politicus he...

Your interpretation | 02-05-13 | 19:29

Heerlijk hypocriet. Net als het Anne Frankhuis, waar elk jaar de miljoenste bezoeker op uiterlijk uit de rij wachtenden wordt geselecteerd ipv daadwerkelijk de miljoenste bezoeker in het zonnetje te zetten.

Afgeschminkte Bassie | 02-05-13 | 19:24

Your interpretation | 02-05-13 | 19:00 |
'De meeste Duitsers die er liggen zijn ook alleen maar het slachtoffer van de oorlog zelf, andere keuzes hadden ze niet'
Er is ALTIJD een keuze, misschien niet de keuze die je wilt maken maar een keuze heb je. De een geeft z'n leven voor een principe (goed of kwaad), de ander probeert te overleven en denkt aan de Moral na het Fressen.
Er is veel geschreven over de rol van de Duitse bevolking. De volgzaamheid, de 'volksaard'. Willige Vollstrecker of slachtoffers? Het zal er ergens tussen in liggen.
Wir haben es nicht gewusst is iets te makkelijk.

Miep Scharensliep | 02-05-13 | 19:22

Ik snap niet wat mensen tegen Joden hebben, tenminste in Nederland. Dat volk is bijna compleet uitgemoord vanwege een fabel en omdat ze het goed deden in de economie. En mensen verwachten echt dat mensen van nu hun ouders en grootouders gedenken terwijl het kwaad ook eervol wordt herdacht. Ik weet ook wel dat veel Duitsers geen keus hadden, maar vele stonden er wel achter. Daar we hier geen onderscheid in kunnen maken is het een prima plan om de Duitsers te herdenken op een andere dag.

Rest In Privacy | 02-05-13 | 19:22

Ik herdenk diegene die 9 dagen na de Duitse inval wegvluchtte en die pas weer terugkwamen toen het weer veilig was en wiens afstammelingen nu nog ieder jaar de krans mogen leggen. Namens mijn grootouders die niet wegvluchten en zo goed en zo kwaad als het ging probeerden om voor hun gezinnen te zorgen en die na de oorlog hebben moeten afzien om Nederland weer op te bouwen.

Osdorpertje | 02-05-13 | 19:20

Johnny Squid wat een wartaal allemaal. Waar heb jij op school gezeten? Je verwart denken, en herdenken met elkaar en verwart traditie met dictatuur. De Duitste doden vieren we op 5 mei.

jodidor | 02-05-13 | 19:19

@Feynman | 02-05-13 | 18:43

Emotie en inhoud, moeilijke combinatie.
U had bij mij een gevoelige snaar geraakt, schijnt moeilijk te liggen als ik mede daar van uit op reageer.
Dat u uw extreme stellingname middels orthodoxe zienswijzen van joodse stromingen wil vergoelijken begrijp ik.
We zullen overmorgen afwachten of uw tegel voorgelezen gaat worden door uw favoriete persoon.

Uw Verzekeringsadvis | 02-05-13 | 19:04

Op 4 mei herdenken we de Nederlandse doden. Op 5 mei vieren we de doden aan de Duitse kant.

Moonwarrior | 02-05-13 | 19:01

Verraders die ondergedoken Joden, etc. verklikten moeten terecht niet herdacht worden.

De meeste Duitsers die er liggen zijn ook alleen maar het slachtoffer van de oorlog zelf, andere keuzes hadden ze niet. Degenen die daar liggen zijn echt niet de personen die de gruweldaden bedacht hebben.

De meesten wisten waarschijnlijk niet eens wat er werkelijk gebeurde achter de schermen in de kampen en hadden de keuze of vechten of gevangen/gedood worden.

Dat is een moeilijke keuze.

Your interpretation | 02-05-13 | 19:00

Flikker op, ik ga echt niet die mongeaulen herdenken die het huis en inboedel van mijn opa en oma verrot sloegen en mijn opa meenamen naar Scandinavie. En ze waren geeneens Joods! Opflikkeren, niks-niet herdenken die klote-duitsers van toen!

DrSnuggles | 02-05-13 | 18:53

Ik schaam me toch met name voor de vnl. Canadezen die zijn gevallen tijdens de bevrijding van dit stukje land. Dat we - nou, ja eigenlijk de meeste babyboomers- onze vrijheid zo hebben misbruikt om er zo'n teringzooi van te maken! Maar goed, laten we iedereen en alles maar een dag geven. Ik, herdenk in ieder geval op 6 mei de gestorven vrijheid.

Rommelende Onderbuik | 02-05-13 | 18:45

Uw Verzekeringsadvis | 02-05-13 | 18:13 | + 0 -
Uw Verzekeringsadvis | 02-05-13 | 18:26 | + 0 -
U kunt die reactie wel herhalen, maar daar had ik al inhoudelijk op gereageerd. Dan krijg je het stokpaardje drogredenering die niet thuis hoort in een inhoudelijk debat.

De zin die u gekwetst heeft was: "Een handjevol Joden gaan egoïstisch en commercieel om met hun verleden." Dat zijn derhalve niet alle Joden, daar zitten geen slachtoffers tussen en zo verder. Die zin is niet antisemitisch. Daar gaat het Cidi dus niets mee doen.

Een deel van de Joodse gemeenschap die de Holocaust geeneens heeft meegemaakt wil graag anders behandeld worden op basis van wat hun ouders is aangedaan. Dat gaat mij heel ver.

We houden immers kinderen van SS-ers of kinderen van Argentijnse Gunta leden zoals Zorreguieta niet verantwoordelijk voor het handelen van hun ouders. Dan moeten we het in de andere richting ook niet willen.

Mocht u ter herinnering voorbeelden nodig hebben, dan bedoel ik als eerste het Joods orthodoxe gedeelte die van mening is dat de hele wereld alleen voor hun geschapen is en de rest van de mensen slechts vee zijn wat in de weg loopt.

Daarna kunnen we verder met Israëlische partijen die de Holocaust meenemen in vredes onderhandelingen met Palestijnen die niet bij de Holocaust betrokken waren en heel laat erna, Joodse instellingen die een dictatuur op de vormgeving van herdenkingen opeisen.

Mocht mijn eerste tegel op de Dam voorgelezen worden, dan graag door een homoseksuele, gehandicapte zigeuner met een Joodse achtergrond.

Feynman | 02-05-13 | 18:43

Ik snap wel dat de joden, de doden niet willen herdenken als het volk wat ze bijna uitgemoord heeft ook een toneel krijgt. Er zijn genoeg dagen in het jaar voor de rest.

Rest In Privacy | 02-05-13 | 18:40

Ik herdenk lekker wel de duitse soldaten voor mensen die te dom zijn te begrijpen dat vele ook niet andere keuze hadden en niet beter weten.

Zo simplistische blik op zaken na zoveel jaren.

Günther, Manfred, Uwe, ik denk wel aan jullie.

KollenbergSittard | 02-05-13 | 18:39

*gooit handdoek in de ring*

Jim Lovell | 02-05-13 | 18:37

Ik vind het eigenlijk niet nodig om Duitsers te herdenken. Dat doen de Duitsers zelf maar. Aan de andere kant, iedereen moet zelf maar zien waar hij aan wil denken die dag. Lang leve vrijheid.

Slasausje | 02-05-13 | 18:35

Ik herdenk de omgekomen nederlanders in Syrie....

snoover | 02-05-13 | 18:32

-weggejorist-

Rest In Privacy | 02-05-13 | 18:31

Je gaat met de nationale jodenherdenking toch geen duitsers en foute nederlanders eren? Dan hadden ze het wel nationale dodenherdenking genoemt... oh wacht...

Niet elke duitser was fout. Net zoals niet elke jood zielig is. De meeste duitsers deden gewoon wat hun werdt opgedragen. Zeg maar net zo als se hollandse soldaten in joegoslavie destijds. Of zijn day nu ook oorlogsmisdadigers, omdat ze schuldig zijn aan de dood van die mannen waar ze bij stonden te kijken , hun orders opvolgend.

Rest In Privacy | 02-05-13 | 18:31

Feynman | 02-05-13 | 18:24 |
"Ik ga geen oorlog voeren, hoe een oorlog te herdenken."
Goed gesproken.

Schoorsteenveger | 02-05-13 | 18:30

@Feynman | 02-05-13 | 18:24
Zal zo vrij zijn het bij uw laatste zin te houden.

Uw Verzekeringsadvis | 02-05-13 | 18:29

Quid is het type dat een kopschopper gelijk heeft als ie een rechtszaak aanspant tegen z'n slachtoffer, omdat ie tijdens het kopschoppen z'n teen heeft bezeerd.

kriebeltjes | 02-05-13 | 18:27

@Feynman | 02-05-13 | 18:16

Mijn irritatie richting uw eerdere comment bestaat met name uit het disrespect t.o.v. de Joodse slachtoffers.
Weg schoffelen onder de noemer dat een huidige generatie Joden de ellende kaapt gaat er bij mij, afgezet tegen mijn achtergrond, niet in.

Uw Verzekeringsadvis | 02-05-13 | 18:26

ITEACHYOU | 02-05-13 | 18:00

Nee, zonder Joden was er ook geen Christendom nee

... zucht

Mike Oxlong | 02-05-13 | 18:26

Uw Verzekeringsadvis | 02-05-13 | 18:13 | + 0 -
Ik heb geen disrespect voor Joodse slachtoffers. Dat zijn uw woorden. Ik heb OOK respect voor de 44 miljoen andere slachtoffers van die oorlog.

Het jammere van sites zoals het CIDI, is dat ze doen alsof een oorlog alleen een goede en een slechte zijde kent. De winnaar van de oorlog is standaard de goede in de geschiedenisboeken. Volgens mij kent een oorlog verliezers aan twee zijden. Cidi is meer propaganda die een oorlog aan een van de twee zijdes ondersteund, dan een weg naar vrede.

Net zoals ik respect heb voor niet alleen de Joodse slachtoffers in het Midden Oosten, maar ook voor de rest van de slachtoffers van dat conflict. ifamericansknew.org/

Ik heb ook familie die in Duitsland overleden is, niet Joods, niet Duits, niet fout, maar wel dood. Ik loop daar niet mee te koop, en ik ga ook niet via een stichting een beetje herdenkingscomite`s mee proberen te sturen.

Ik ga geen oorlog voeren, hoe een oorlog te herdenken.

Feynman | 02-05-13 | 18:24

zeer Nederlands.. slachtoffers en daders op 1 hoop gooien en zeggen.. 'het zijn toch mensen , en een ieder die hier anders over denkt neerzetten als ..

(c)ZWITSUL | 02-05-13 | 18:23

"De bloedbaden in de Tachtigjarige Oorlog waren veel grootser, intenser en bloederiger..."
Als je dat met droge ogen durft op te schrijven heb je het historisch besef van een aardbei!

kinky winky | 02-05-13 | 18:23

Feynman | 02-05-13 | 18:16 | + 1 -
Hij heeft gewoon geen antwoord voor je.

Rammstein | 02-05-13 | 18:23

Flikkerstraal op Quid met je "De bloedbaden in de Tachtigjarige Oorlog waren veel grootser, intenser en bloederiger."

Geschiedvervalser.

kriebeltjes | 02-05-13 | 18:19

@ 49 | 02-05-13 | 18:07 | + 0
Ik vind het fijn dat eenieder hier mijn gebod zo intens naleeft. Dank aan allen!

49 | 02-05-13 | 18:18

Uw Verzekeringsadvis | 02-05-13 | 18:16 | + 0 -
Wie zijn "we" ?

Rammstein | 02-05-13 | 18:17

Uw Verzekeringsadvis | 02-05-13 | 18:01 | + -1 -
Ik kan alles wel zelf gaan invullen, maar dan blijf ik hangen in mijn gedachten. Veroordelen is simpel, overtuigen is moeilijker. Veroordelen leidt tot haat en oorlog, overtuigen leidt tot vrede.

H.Stiglitz | 02-05-13 | 18:04 | + 0 -
Nu nog steeds beoordelen we mensen op straat op hun uiterlijk, hun afkomst zonder die mensen echt te kennen. Ook de Marokkanen zijn voorzien van de groot uitgevallen neus. Sommige bevolkingsgroepen komen dermate vaak in beeld bij politie dat de bevolking hun ook geen stages, banen of andere kansen durft te geven. Ook de Marokkaanse eigenaar van een bedrijf wil geen Marokkaanse jeugd een startersbaan of stage aanbieden.

De grootste belediging van de slachtoffers van de Tweede Wereld oorlog vind ik het gemak waarmee stappen in nieuwe oorlogen. Of politieke steun verlenen, financieren, oogluikend toestaan, aan mee doen of gewoon compleet negeren alsof die niet plaatsvind. Alsof die oorlog er niet is, alsof die slachtoffers er niet zijn.

We hebben de generalisering van mensen nog, we hebben de oorlogen nog, we hebben dagelijks nieuwe slachtoffers, we hebben niets geleerd. We hoeven niks te herdenken, want we "spelen" het nog dagelijks na.

Feynman | 02-05-13 | 18:16

@Rammstein | 02-05-13 | 18:15
Weten we dat ook weer.

Uw Verzekeringsadvis | 02-05-13 | 18:16

Uw Verzekeringsadvis | 02-05-13 | 18:14 | + 0 -
You're a sad little man.

Rammstein | 02-05-13 | 18:15

Ik denk dat de mensen wie het herdenken van de gevallenen in de tweede wereldoorlog nog echt betekenis heeft allang niet meer meedoen met het door de Heilige Linkskerk gesanctioneerde en gereguleerde Herdenken en dat liever in besloten kring doen. Dezelfde mensen die nu onze rechtstaat, vrijheid en onafhankelijkheid aan alle kanten uithollen en vernietigen die de dodenherdenking gebruiken als één grote preek tegen hen die de Heilige Dogma's niet omarmen vind ik stuitend en schandalig.

Ales | 02-05-13 | 18:14

@Dmitri Dmitrievitsj | 02-05-13 | 18:12
Heb ik niet gedaan, zo te zien niemand niet.

Uw Verzekeringsadvis | 02-05-13 | 18:14

Fraaie Godwin aan het eind, chapeau :)

80 | 02-05-13 | 18:13

@Rammstein | 02-05-13 | 18:04 |
Tuurlijk, mijn irritatie richting Feynman bestaat met name uit het disrespect t.o.v. de Joodse slachtoffers.
Weg schoffelen onder de noemer dat een huidige generatie Joden de ellende kaapt gaat er bij, afgezet tegen mijn achtergrond, niet in, simpel als dat.

Uw Verzekeringsadvis | 02-05-13 | 18:13

Dmitri Dmitrievitsj | 02-05-13 | 18:12 | + 1 -
Juist

Rammstein | 02-05-13 | 18:12

@Uw Verzekeringsadvis | 02-05-13 | 18:01
Wat een non-antwoord. En dan echt een melding doen bij het CIDI. Nederlanders zijn er nog steeds goed in de buren aan te geven.

Dmitri Dmitrievitsj | 02-05-13 | 18:12

H.Stiglitz | 02-05-13 | 18:04 |
Nuancering is niet hetzelfde als verwatering. Ik zou me zelfs kunnen voorstellen dat er zich een meer pure vorm van dodenherdenking zou kunnen ontwikkelen, een die zich langzaam losmaakt van bepaalde connotaties. Sommige van die connotaties zijn wat mij betreft even bedenkelijk als die bij de de al te snelle pogingen om de dodenherdenking een breder karakter te geven.

Schoorsteenveger | 02-05-13 | 18:10

Van mij mag iedereen overal altijd herdacht worden. Zolang ze maar morsdood zijn.

oze | 02-05-13 | 18:09

Gedenk de menselijke onmacht om in harmonie samen te zijn.

49 | 02-05-13 | 18:07

Uw Verzekeringsadvis | 02-05-13 | 18:01
Ik vul het in voor hem..... u bent zo hypocriet en bekrompen dat u, hetgeen hij zegt, per definitie afkeurt

ITEACHYOU | 02-05-13 | 18:05

Uw Verzekeringsadvis | 02-05-13 | 18:01 | + 0 -
U zit dus met de bek vol tanden, so to speak.

Rammstein | 02-05-13 | 18:04

Rammstein | 02-05-13 | 17:59 | + 0
Het gaat mij om de officiële ceremonies en de algemene invulling van de dag.
Je kan mensen (gelukkig) niet dwingen ergens wel of niet aan te denken dus of u aan Anne Frank, Adolf Hitler of uw gestorven oom Hans denkt om 8 uur is uw zaak, maar neemt niet weg dat het karakter van de dag zoals deze officieel is vastgelegd niet verder moet verwateren, want dan krijg je een dag waarop alles en dus niets wordt herdacht.

H.Stiglitz | 02-05-13 | 18:04

Bepaal zelf wie ik herdenk. Eerste minuut alleen de mensen die in de kampen hebben gezeten en die alleen door de honger, uitputting, ziektes, mishandeling, en medische experimenten zijn omgekomen.
Tweede minuut al het andere leed op de wereld buiten de kampen.

Donar_Thor | 02-05-13 | 18:04

@Feynman | 02-05-13 | 17:38
Dat mag u vragen, het antwoord kunt u zelf wel invullen.
www.cidi.nl/ overigens, nog geen vermelding van uw comment in de nieuwsberichten.

Uw Verzekeringsadvis | 02-05-13 | 18:01

idopane | 02-05-13 | 17:51 | + 0 -
Dat onderzoek is een beetje te veel en te vaak bevestigd. Niet alleen binnen de academische wereld. Vooral ook daarbuiten in de praktijk. Neem de Abu GHraib bijvoorbeeld.

Lees ook de details een keer na, dat verhaal van de stroomstoten is uit de films en de televisieprogramma`s erover. Niet het experiment zelf. "The researchers held an orientation session for guards the day before the experiment, during which they instructed them not to physically harm the prisoners."

Het goede en het kwade is volgens veel oudere culturen dan de onze, niet af te scheiden in mensen.
There is a perception (especially in the Western world) that yin and yang correspond to evil and good. However, in Taoist metaphysics, good-bad distinctions and other dichotomous moral judgments are perceptual, not real.

We moeten dus maar geluk hebben wat er gebeurd.

Feynman | 02-05-13 | 18:01

Mike Oxlong | 02-05-13 | 17:53
dus zonder Joden was er geen Christendom?

ITEACHYOU | 02-05-13 | 18:00

Voor sommige mensen is de oorlog nog steeds bezig, in hun herinneringen.
Is normaal, zo werkt de menselijkse psyche nu eenmaal.
Onze doden zijn erger/belangrijker dan hunnie doden, want ...
Zucht.
Hopeloos, maar begrijpelijk.

pjotr nicknaamtov | 02-05-13 | 18:00

H.Stiglitz | 02-05-13 | 17:52 | + 1 -
Ik herdenk wie ik wil, en ben 2 minuten stil.

Rammstein | 02-05-13 | 17:59

Feynman | 02-05-13 | 17:50
Helaas is dat inderdaad een menselijke eigenschap. de Romeinen hanteerden het al, verdeel en heers. Zolang er nog kan worden getrokken aan de touwtjes dan houdt het volk zich rustig, maar pas op, dit kan zomaar veranderen als de omstandigheden er naar zijn. Het is echter nog lang niet zo erg dat we op de barricaden moeten gaan staan om ons eigen bestaan te waarborgen.

ITEACHYOU | 02-05-13 | 17:57

Zou onze kersverse koning weer zijn militaire clownspak met al die neponderscheidingen aantrekken om geheel in stijl een krans te kunnen leggen?

Schoorsteenveger | 02-05-13 | 17:56

@sastro | 02-05-13 | 17:24
Klopt en ze stierf aan buiktyfus.
Om nou iedereen die aan buiktyfus gestorven is te gaan herdenken gaat mij ook te ver.

Donar_Thor | 02-05-13 | 17:54

@Franz Jozef | 02-05-13 | 17:42

Omdat tot aan een heel recent verleden het christendom alle joden verantwoordelijk hield voor de dood van Christus. Da's de bron van het antisemitisme.

Mike Oxlong | 02-05-13 | 17:53

Blijf erbij dat 4 mei voor NEDERLANDSE oorlogsSLACHTOFFERS moet zijn. De verzetshelden die in de duinen zijn doodgeschoten en de Joodse kinderen die bij aankomst in concentratiekamp van familie werden gescheiden en rechtstreeks naar de gaskamer werden vervoerd verdienen het om niet op dezelfde dag en dezelfde manier herdacht te worden als diegenen die hen de gruwelen aan hebben gedaan. Ook niet als het 'al' 68 jaar geleden is.
De discussie over in hoeverre Duitse soldaten dat vrijwillig deden en of zij in bepaalde zin ook slachtoffer waren kan prima op de 364 overige dagen gevoerd worden. 1 dag stilstaan bij hen wiens onschuld of dapperheid onmiskenbaar vaststaan zijn we moreel gezien verplicht.

H.Stiglitz | 02-05-13 | 17:52

Feynman | 02-05-13 | 17:07
Een compleet lulonderzoek met juist wel een heel duidelijk Stapel effect. Een bord kartonnen concentratiekamp waarin mensen wordt wijsgemaakt dat ze andere mensen stroomstoten geven terwijl diezelfde mensen weten dat juist dat per wet verboden is. Onze hersenen laten zich niet zo makkelijk beetnemen, ondanks het feit dat de mensen het spel graag willen meespelen om een reden die niemand wetenschappelijk kan registreren. Of deze mensen in een werkelijke situatie precies hetzelfde doen is daarom wetenschappelijk niet vast te stellen. Het is als neuken op een plastic pop en qua bewijs even waardeloos als de meeste resultaten van deze fopwetenschap, de sociale psychologie.

idopane | 02-05-13 | 17:51

ITEACHYOU | 02-05-13 | 17:38 | + 0 -
Hoe makkelijk mensen te beïnvloeden zijn, hoe makkelijk ze zich afhankelijk maken van selectieve nieuwsvoorziening en propaganda, hoe makkelijk ze elkaar volgen in de meest extreme gedachten en handelingen, hoe weinig mensen de tijd nemen zelf na te denken en een eigen afweging te maken.

De mening van de meute is echt te makkelijk te masseren. Kijk naar de legers van snipdokters die verkiezingen begeleiden en hoe weinig de kiezer nog weet van de politiek die meer dan een paar maanden oud is. Je kan een verkiezing kopen en als je de verkiezing niet gekocht heb, zet je gewoon een leger lobbyisten in.

Kijk naar een president in Italië die meerdere keren verkozen werd omdat hij bijna alle kranten en televisiekanalen bezat. Dat is een heel openlijk voorbeeld, maar is het in de rest van de westerse wereld zo veel beter met een volgzame niet kritische pers? Waarom zijn we afhankelijk van Wikileaks als we vrije informatie over oorlogen willen hebben?

Als ik kijk naar welke kaarten we in 1930 in handen hadden, (depressie, populisme, naïviteit, armoede, geen kritische pers, geen kritisch volk ) en welke we nu hebben, dan zie ik weinig verschillen en verwacht ik dus ook geen andere uitkomst.

Het laat duidelijk zien dat wapenbezit voor Amerikanen niet iets is tegen inbrekers, maar iets is tegen de staat.

Rammstein | 02-05-13 | 17:42
Aan mijn kudoscore te zien is hij niet alleen aan het bellen. Je kan over dit onderwerp geeneens in gesprek. De Holocaust is heiliger dan de Thora, discriminatie van Joden is verheven tot antisemitisme, want je moet discriminatie van deze geloofsgroep wel voorzien van een eigen handelsnaam.

Feynman | 02-05-13 | 17:50

Miep Scharensliep | 02-05-13 | 17:46
Die laatste zin..... houdt vol.... ieder huis heeft zijn kruis..... of davidster zoals u wilt

ITEACHYOU | 02-05-13 | 17:49

Op 4 mei herdenken we de Nederlandse slachtoffers van een misdadig en moorddadig regime. Dus slachtoffers in onze Nederlandse gemeenschap. Rond de 200 000 slachtoffers in die tijd. En het leed is bij velen niet geleden.

Wie de eigen slachtoffers van de bezettende nazi-duitse grootmacht wil herdenken, kan dat doen in samenspraak met de duitse autoriteiten. Dat is een heel andere herdenking; van een heel andere orde.
Je moet de herdenking wel zuiver houden.

Gun Nederland eenmaal per jaar een moment van reflectie over eigen dramatische verleden. Maak er geen Euro-happening van.

ljcoster | 02-05-13 | 17:48

ITEACHYOU | 02-05-13 | 17:28 |
Het leven verlangde van mij dat ik me er overheen zou zetten en dat is ook gebeurd.
Dat neemt niet weg dat ik de vorming, de beinvloeding blijf voelen en dat het mijn gedragingen instinctief blijft bepalen.
.
Het is voor mensen zo makkelijk om tegen Leon de Winter te roepen dat hij koketteert met zijn afgeleid slachtofferschap. Ik begrijp hem, ik snap dat het geen koketteren is maar een diep beleven en herleiden van karakter en gedragingen naar zijn jeugd. Je kunt een jeugd ontstijgen en als volwassene je leven op orde krijgen en toch blijft er een leegte in je die niemand en niets kan vullen. Die zelfs je partner of je beste vriend nooit zal kunnen peilen. En die leegte komt op zo'n herdenkingsdag naar boven en ik vind het op een bizarre manier goed dat dat gebeurt omdat het mij maant alert en strijdbaar te blijven.

Miep Scharensliep | 02-05-13 | 17:46

Ik vind het in ieder geval goed om stil te staan ALLE mensen die gesneuveld zijn in een goede strijd voor de vrijheid van anderen. Toch het ultieme offer voor een belangrijk ideaal... Het is wel moeilijk te verkroppen dat we onze vrijheid nu als een stel makke schapen opgeven voor een verbond genaamd de EU waarmee onze vroegere bezetters ons nu ringeloren.
.
Zolang we in de EU zitten en worden geplaagd door het Noord-Koreaanse oranje staatscircus, is bevrijdingsdag een farce. Niet veel meer dan een vaag excuus voor evenmentbierdrinkende zombies om zich in akelige kampementen te laten geselen met luide muziek van matige kwaliteit. Ik herdenk de vrijheid op 6 mei!

Rommelende Onderbuik | 02-05-13 | 17:45

Franz Jozef | 02-05-13 | 17:42
jij bent echt niet goed. met hoeveel Joden heb jij ruzie dan?

ITEACHYOU | 02-05-13 | 17:44

Feynman | 02-05-13 | 17:38 | + 1 -
Ik vrees dat hij ze al aan het bellen is .....

Rammstein | 02-05-13 | 17:42

Ik herdenk ook oorlog-slachtoffers van na de tweede wereldoorlog. Dat mag ook niet van de Stichting Joods Maatschappelijk Werk:
www.nu.nl/binnenland/3411886/nationale...

Is dat niet vreemd?

dave+1 | 02-05-13 | 17:42

Het afslachten van miljoenen Joden is nooit goed te praten, nooit, maar ik vraag mij al een tijdje af hoe het komt dat je als volk altijd met iedereen ruzie hebt.

Franz Jozef | 02-05-13 | 17:42

mental K | 02-05-13 | 17:39
Atta was niet onschuldig, die kleine Dieter uit Dresden van 3 maanden oud wel......

ITEACHYOU | 02-05-13 | 17:40

Het Nationaal Comité geeft er blijk van niet over de eigen schaduw heen te kunnen stappen, de schaduw die een uiterst scherpe scheiding suggereert tussen het goede en het kwade, tussen slachtoffers en daders. Het valt ook niet mee, het is een schier onmogelijke opdracht om in alle lagen uit te tekenen wie er 'echt' slachtoffer is geweest en wie 'echt' als dader kan worden aangemerkt, en elke poging tot nuancering rijt oude wonden open, laat de pijn en het verdriet weer voelen, wekt emoties op, roept haat- woede- en angstgevoelens op, en daarmee een onbalans die we uit de weg willen gaan. Sommige vragen mogen noog steeds niet gesteld worden, en sommige antwoorden zijn ongewenst en ongepast.
Oorlog is wreed, oorlog is vuil, oorlog vreet diep, oorlog maakt levens kapot, en het is bijna niet te doen om te herdenken zonder een scherp onderscheid te maken tussen de goeden en de slechten. Het Nationaal Comité wel ten koste van alles dat scherpe onderscheid levend houden om de doden te kunnen herdenken.
De doden zijn om méér gestorven dan om ons elke keer weer in ons morele standpunt gelijk te geven, hoop ik. De meeesten hebben hun leven gelaten omdat ze meegesleept zijn in een proces dat onbeheersbaar was.
www.youtube.com/watch?v=WEHeWd7GSO0

Schoorsteenveger | 02-05-13 | 17:39

ZonderNaam | 02-05-13 | 17:36
dat mag, als je maar niet de Duitse Dino's herdenkt....

ITEACHYOU | 02-05-13 | 17:39

Maar als ik het doortrek moeten we straks dus ook Mohammed Atta herdenken in NY op 11 september?

mental K | 02-05-13 | 17:39

Het leed van de Duitsers herdenken op 4 mei is natuurlijk overbodig. Dat vieren we namelijk al op 5 mei.

Veestbeest | 02-05-13 | 17:39

Uw Verzekeringsadvis | 02-05-13 | 17:32 | + 0 -
Mag ik u vragen wat u bedoelt met aanpakken?
Mag ik u vragen wie het CIDI heeft benoemd als vertegenwoordiger van ALLE joden?
Mag ik u vragen welk deel van die stellingname feitelijk onjuist is?

Feynman | 02-05-13 | 17:38

Feynman | 02-05-13 | 17:34
wat is volgens u dan de Root Cause?

ITEACHYOU | 02-05-13 | 17:38

Uw Verzekeringsadvis | 02-05-13 | 17:32 | + 0 -
Valt dat niet onder vrijheid van meningsuiting dan ?

Rammstein | 02-05-13 | 17:36

Ik herdenk zaterdag al die dino's die bij de meteoraanval om het leven zijn gekomen

ZonderNaam | 02-05-13 | 17:36

Uw Verzekeringsadvis | 02-05-13 | 17:32
je kan moeilijk beweren dat die stelling per definitie niet klopt

ITEACHYOU | 02-05-13 | 17:34

@Uw Verzekeringsadvis | 02-05-13 | 17:32
Leg dan meteen even uit wat er niet klopt aan de bewering.

Dmitri Dmitrievitsj | 02-05-13 | 17:34

(c)ZWITSUL | 02-05-13 | 17:23 | + -2 -
Het Stanford Prison experiment toont aan dat "fout" zijn iets is wat je normale mensen in een paar dagen kunt aanleren.

Je kan dus wel op hoge poten beweren dat je ouders goed of fout waren in de oorlog, maar die geschiedenis berust meer op louter toeval welke omgeving je inzat, dan je eigen persoonlijke ethiek of overtuigingen.

Daarnaast hebben we NIETS gedaan aan de Root Cause van de Holocaust. Daarom zal de Holocaust zich herhalen.

Feynman | 02-05-13 | 17:34

@Feynman | 02-05-13 | 17:07

"Een handjevol Joden gaan egoïstisch en commercieel om met hun verleden"

Een rond uit schandalige stellingname, mag hopen dat het CIDI meeleest en u aanpakt.

Onvoorstelbaar.

Uw Verzekeringsadvis | 02-05-13 | 17:32

Terpen-tijn | 02-05-13 | 17:18

Lul niet. Een democratisch gekozen Hitler werd in 1933 door twee derde van het Duitse parlement tot Rijkskanselier benoemd.

Mike Oxlong | 02-05-13 | 17:32

Even iets anders .... hoe lang is Jezus al dood ? En wordt deze man niet minimaal 4 dagen per jaar herdacht ?

Rammstein | 02-05-13 | 17:31

Stormageddon | 02-05-13 | 17:19
dank. over hypocrisie gesproken, de 1e wereldoorlog herdenken we niet, want daarin waren we neutraal en die 25 miljoen mensen die toen dood zijn gegaan ........

ITEACHYOU | 02-05-13 | 17:31

Wie waren die kerels dan die altijd zo prominent aan de zijde van Beatrix en vooral Juliana, aanwezig waren.

Dat kunnen dus geen voormalige leden van Hitler's NSDAP geweest zijn of gelden daar weer hele andere regels voor dan de (onpolitieke) paupers die gewoon werden opgeroepen, een helm en geweer in hun handen kregen gedrukt en de loopgraven in werden gestuurd.

Ven1V1d1V1c1 | 02-05-13 | 17:30

4 en 5 mei dienen om een eenvoudige indeling in goed en kwaad in het denken over de tweede wereldoorlog mogelijk te maken. SS'ers waren fout en joden waren goed. Nederlanders ook, behalve NSB'ers. Zonder aandacht voor persoonlijke omstandigheden die individuele keuzes beïnvloedden. Lekker gemakkelijk. Zolang Nederland vasthoudt aan dat achterlijke herdenken zal er niet op een volwassen manier over dat deel van de geschiedenis gedacht worden.

Dmitri Dmitrievitsj | 02-05-13 | 17:30

Stormageddon | 02-05-13 | 17:15 | + 0 -
en.wikipedia.org/wiki/Nazi_Party#Feder...
July 1932 - 13,745,000 stemmen - 37.3 %
November 1932 - 11,737,000 stemmen - 33.1 %
March 1933 - 17,277,180 stemmen - 43.9 %

De Nazi partij won dus drie keer kort achter elkaar een derde van de stemmen. Dan is het logisch én door het VOLK bepaald dat er niet meer via een cordon sanitaire de NSDAP buiten de macht te houden is. Daarna ontstaat wel een dictatuur, maar door iemand die GEKOZEN is.

Vervolgens gebeuren er twee interessante dingen. Inderdaad wordt het parlement buiten spel gezet EN het volk accepteert dat. We zien nu maatregel na maatregel voorbij komen om het volk verder uit te kleden, verder te volgen, verder te onderdrukken. Bijna nooit zien we een fatsoenlijk protest zoals vroeger tegen de kernkoppen op Volkel.

Net zoals wij accepteren dat een meisje met een kartonnen bord wordt afgevoerd. Nadat exact hetzelfde meisje met exact zo`n kartonnen bord eerder onterecht is afgevoerd. Als het al een fout is, is het miraculeus hoe de politie exact dezelfde fout twee maal kan maken, terwijl de eerst fout breed is uitgemeten in de pers en breed is uitgemeten binnen de Amsterdamse politie als we de Burgemeester in P & W mogen geloven.

We hebben echt helemaal niets geleerd.

Feynman | 02-05-13 | 17:29

Quid, ik had het niet beter kunnen verwoorden.

Mask | 02-05-13 | 17:29

Miep Scharensliep | 02-05-13 | 17:19
Mooi gesproken. Feit blijft dat hij wel gelijk heeft in mijn ogen. Na 68 jaar moet je je daar overheen kunnen zetten, hoe triest uw persoonlijke situatie ook is/was. Makkelijk gezegd, ik weet het. Sterkte in ieder geval.

ITEACHYOU | 02-05-13 | 17:28

Anne Frank bezat niet de Nederlandse nationaliteit toen ze stierf.

sastro | 02-05-13 | 17:24

@ Feynman | 02-05-13 | 17:07 |

wat is je punt ?

(c)ZWITSUL | 02-05-13 | 17:23

ITEACHYOU | 02-05-13 | 17:16 |
In een beschaafde wereld zouden we nu herdenken dat oorlog tot het verleden behoort, kun je alle slachtoffers gedenken. De Nobelprijs voor de vrede is overbodig. Dat de EU deze prijs heeft gekregen is een totale farce, we zijn al die jaren wel ergens in oorlog, we vechten het alleen niet meer uit in eigen backyard.

Watapatja | 02-05-13 | 17:21

"De bloedbaden van de Tachtigjarige Oorlog waren intenser"... Johnny, Johnny, of je over kunst schrijft, zo immens er naast en ongeïnformeerd...

Boer in 020 | 02-05-13 | 17:21

Desmoulins | 02-05-13 | 17:15
wat een bullshit, juist dit comité moet zich verre houden van onderscheidt op basis van afkomst......

ITEACHYOU | 02-05-13 | 17:20

Bij een eerder topic over de dodenherdenking heb ik al het een en ander geplaatst. Een persoonlijk relaas @15:25
www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/05/...
@Quid, een passage in je topic stoort me mateloos:
.
"Verdomme, het is 68 jaar geleden dat de Duitsers capituleerden, als je nu nog niet over de oorlog heen bent is er iets goed mis met je rouwproces. En dat geldt dubbelop voor mensen die de hele oorlog nooit hebben meegemaakt. Die willen te graag slachtoffer zijn"
.
Lees mijn comment via de link en vertel me dan maar in mijn gezicht dat ik slachtoffer wil zijn. Ik ben mede opgevoed door een ouder die het kamp kon verlaten maar emotioneel gebroken was. Het vergaat de meeste kinderen in de tweede generatie zoals het mij is vergaan: het kind neemt de ouderrol over. Je wilt je ouders niet belasten met je problemen omdat je weet dat ze zelf al genoeg moeite hebben om te OVERLEVEN. Dat vormt een kind en dat neem je als volwassene je leven lang mee. Ik vraag niet om medelijden of voorrechten. Geen speciale behandeling nodig. Ik hoop wel dat je het invoelingsvermogen wilt en kunt hebben om te begrijpen dat vooral de oudere tweede generatie heeft geleden onder de ontwrichte psyche van de ouders. Sommige ouders werden enorme strebers en hebben in hun kinderen een tweede kans gezien (en daarmee de kinderen een identiteit ontnomen). Andere ouders waren voorgoed verloren en klopten voor hulp en begeleiding bij de kinderen aan. Ik geef het je te doen Quid.
.
4 mei is een dag die je mag invullen zoals het je goeddunkt. Dat het een Nationale Herdenkingsdag blijft vind ik belangrijk. Opdat we nooit vergeten.
Ik denk op die dag en gedurende die twee minuten met name aan mijn vader. En iedere keer dat het Wilhelmus klinkt jank ik. Niet om Nederland, niet om Oranje, maar om het gemis van een lieve man diie met alle beperkingen die hij had voor mij een Held was.

Miep Scharensliep | 02-05-13 | 17:19

Dan ben ik maar een naïve gek, dikke lul, ik herdenk geen nazi's.

mental K | 02-05-13 | 17:19

@ITEACHYOU | 02-05-13 | 17:16
Nederland was neutraal. WO I is hier dus nooit herdacht, want geen slachtoffers.
In België wel. Nog steeds. Elke dag zelfs. Ga maar eens naar de Menenpoort in Yper.

Stormageddon | 02-05-13 | 17:19

Hitler is helemaal niet democratisch gekozen, integendeel, procenten weet ik niet precies, maar er was maar een klein gedeelte van de Duitse bevolking lid van de NSDAP.

Terpen-tijn | 02-05-13 | 17:18

Hitler is helemaal niet democratisch gekozen, integendeel, procenten weet ik niet precies, maar er was maar een klein gedeelte van de Duitse bevolking lid van de NSDAP.

Terpen-tijn | 02-05-13 | 17:18

4 mei is niet voor verzoening. Het is om de haat tegen Duitsers en het gevoel van eigen morele superioriteit levend te houden. Hiermee probeert het nationaal comité 4 en 5 mei gezeik voor te zijn. Tevergeefs. Feilloze voorspelling: de beroepszeikers van het CIDI zullen ook dit jaar genoeg vinden om over te zeiken.

Dmitri Dmitrievitsj | 02-05-13 | 17:16

Is er eigenlijk tussen het einde van de 1e wereldoorlog en het begin van de tweede ook een herdenking geweest? zo ja, waarom is men daar dan mee gestopt na 1945? zo nee, waarom dan wel voor de jaren 40-45? schuldgevoel?

ITEACHYOU | 02-05-13 | 17:16

@Feynman | 02-05-13 | 17:07
Nou ja... dat democratisch gekozen valt ook wel mee. Zonder de NSDAP was er op dat moment geen kabinet te vormen. De rest van partijen werden door Hindenburg politiek gedwongen tot samenwerking met Hitler. Die daarna meteen weer verkiezingen uitschreef en wederom geen meerderheid haalde en toen maar gewoon per decreet het parlement ontbond en de democratie dus de nek omdraaide. Na '33 had het Duitse volk geen democratische middelen meer om zijn stem te laten gelden.
Dat even ter nuance.

Maar verder kan ik me wel in je betoog vinden.

Stormageddon | 02-05-13 | 17:15

Ja Quid, laten we vooral ook Duitse slachtoffers gaan herdenken want het is al héél erg lang geleden...
Leve het cultuurrelativisme!
Blijkbaar in een vlaag van morele zelfverheerlijking niet kunnen inzien dat 70 jaar niets voorstelt in dat opzicht, en dat het herdenken van de aanstichters, daders wat u wilt, het toppunt van een verdwaalde, decadente beschaving is.
Altijd zijn er uitzonderingen te vinden die de stelling van 'de mof als slachtoffer' weten te onderbouwen, feit blijft echter wel dat je moreel totaal ontspoort moet zijn om deze vorm van zelfhaat te kunnen steunen.
Een prima besluit van het comité.

Desmoulins | 02-05-13 | 17:15

SSers waren vrijwillige staatscriminelen.
NSBers waren landverraders, die zou ik ook niet willen herdenken.
Nooit.

Terpen-tijn | 02-05-13 | 17:14

Feynman | 02-05-13 | 17:07
Inderdaad tenenkrommend. Hulde.

ITEACHYOU | 02-05-13 | 17:13

Zo was er een paar jaar terug de miljoenste bezoeker van het Joods historisch museum.........

Waarbij de directie een selectie maakte.

"Nee, die niet want die ziet er niet uit....."

ITEACHYOU | 02-05-13 | 17:12

@Feynman | 02-05-13 | 17:07
*staande ovatie *

Bakito | 02-05-13 | 17:11

4 mei is geen herdenking meer.

5 mei is geen bevrijding meer.

Het zijn beide ziekmakende taferelen geworden waarbij men op 4 mei elkaar naar het leven staat om een paar dode Duitsers, men op 5 mei viert dat men elkaar op 4 mei de vrijheid niet gunt en waarbij men op 6 mei weer vrolijk de Nederlandse soevereiniteit wegwuift naar Brussel en Berlijn.

dlseth_ | 02-05-13 | 17:10

Feynman | 02-05-13 | 17:07 |
Kijk, deze tegel zou men bijvoorbeeld voor kunnen lezen op 4 mei. Moet zat kunnen in twee minuten.

Mark Smith | 02-05-13 | 17:10

Mensen herdenken die vochten voor het beleid dat Joden, zigeuners, zieken, gehandicapten en andersdenkenden vermoordden is natuurlijk een beetje ehhh... vreemd. We herdenken al een tijdje niet meer echt de individuele gevallen, want natuurlijk koos bijna geen een frontsoldaat voor die oorlog. We herdenken ons gevecht voor onze vrijheid en dan is het raar dat je de bezetter die ons onderdrukte gaat herdenken. Maar goed, je kunt niet bepalen wat ieder individu op die dag herdenkt. De familie van soldaten in Afghanistan zijn met hun hoofd bijvoorbeeld totaal ergens anders.

Helaas grijpen veel nazi's (ofja veel, die paar die nog over zijn) herdenkingen waar bezetters worden herdacht aan om hun antisemitische en homofobe gedachtengoed te propageren en dat is vrij provocerend en respectloos op zo'n dag imo.

kicktherabbit | 02-05-13 | 17:09

en vergeet niet dat de CPN op het partijcongres van 1946 verklaarden dat ze als de Russen ons land zouden binnenvallen/bezetten, zij met de Russen zouden collaboreren....(zoals NSB met de Duitsers)

FW Ta-183 Huckebein | 02-05-13 | 17:09

in een oorlog zijn alle partijen dader en alle partijen slachtoffer, ik snap dus ook niet waarom we geen duitsers zouden mogen herdenken. die vochten daar echt niet voor hun lol.

t lup uit dn heand | 02-05-13 | 17:08

@Jezus_Boeddha | 02-05-13 | 17:02
Op de zijkant van de Mercedes die we dan allemaal gehad hadden, poepie rijk en geen buitenlander te zien.
Foute gedachtes.

Uw Verzekeringsadvis | 02-05-13 | 17:08

Zolang Joden nog na meer dan 3000 jaar de uittocht uit Egypte vieren, denk ik niet dat ze 68 jaar na WW-II snel zullen ophouden.

lijn5 | 02-05-13 | 17:07

Jezus_Boeddha | 02-05-13 | 17:02 | + -1 -

je vergeet dat Russen en Duitsers bondgenoten waren !! ze verdeelden Europa, en Polen
Duitse tanks reden Nederland binnen op Russische olie....

FW Ta-183 Huckebein | 02-05-13 | 17:07

Ik herdenk vooral hoe bar weinig we geleerd hebben. Zelfs Geenstijl vergeet even met zijn "dictatuursoorlog" dat Adolf Hilter met zijn NSDAP democratisch gekozen is. Puur het hebben van een democratie, wel of niet op Europees niveau is derhalve geen enkele garantie dat we alle ellende niet zullen herhalen.

We slaan van kinderen bij de Nederlandse bevolkingsadministratie op dat de de Marokkaanse Nationaliteit hebben, terwijl de Marokkaanse staat niet van hun bestaan op de hoogte is. In 1940 stond in exact dezelfde gemeentelijke basisadministratie precies wie er Jood was en wie niet. Het leidde tot het hoogste percentage gedeporteerde Joden binnen Europa. De enige veilige manier van informatie opslaan, is deze niet verzamelen. Dat had Nederland kunnen en moeten leren, voordat de computer in beeld kwam.

Zes miljoen. Iedereen kent het getal. Ik ken het getal 50 miljoen. Dat zijn alle slachtoffers van de Tweede Wereld oorlog samen. Ook de kinderen die van alle kanten naar het front werden gestuurd. Rusland mistte na de oorlog 95% van de jongens tussen de leeftijd van 15 en 25. 20 miljoen Russische slachtoffers. www.militair.net/Oorlogen/Tweede%20wer... Ook de vele gezinnen die zonder voedsel stierven.

Een handjevol Joden gaan egoïstisch en commercieel om met hun verleden. Ook homoseksuelen, gehandicapten en zigeuners werden vergast. Honderden stichtingen kan je bij de KvK vinden die zich bezig houden met Joodse ereschulden. Andere slachtoffers worden vergeten, krijgen geen erkenning, herdenking of geld. Dan heb ik nog geeneens over mensen die "fout" waren. Ook van de goeden missen we meer dan de helft.

Bij wet proberen we de geschiedenis nu vast te leggen. Nu wil ik absoluut niet de Holocaust ontkennen, maar hoe de details van de massavernietiging vlak na de val van de Nazi`s politiek zijn vastgelegd door de overwinners heeft niet altijd een relatie met de werkelijkheid. www.nytimes.com/2006/11/17/world/europ...

Een experiment in de psychosociale wereld met een heel laag Diederik Stapel gehalte liet mij zien hoe dichtbij een herhaling is. en.wikipedia.org/wiki/Stanford_prison_... De tweede wereldoorlog is democratisch gekozen, ondersteund en uitgevoerd door hoofdzakelijk de normale man. Nazi`s waren geen aliens van een duistere planeet. Het is bizar hoe snel je verkeerde ideeën kan verspreiden over zo veel mensen en wapentuig en dat kan omzetten in handelen.

Het had je buurman kunnen zijn, het had jezelf kunnen zijn.

Feynman | 02-05-13 | 17:07

Ik heb de koude oorlog meegemaakt.
Daar hoor je niemand meer over.
Wat een kudttijd was dat.

wakkere_nederlander | 02-05-13 | 17:05

@James Lastig | 02-05-13 | 16:59 | + 0 -
En wat is de naam van het nummer, 'Mijn lieve opa'? *Palingsound en Jantje Smit erbij denkt*

Kapitein Stijlvol | 02-05-13 | 17:05

Joop-artikel op GS, waarom?

dubbert | 02-05-13 | 17:04

"Duitse soldaten en foute Nederlanders gaan we dus mooi niet herdenken."
Bea mag dus haar vader niet herdenken.. Ze mag ook nix.

2low4zero | 02-05-13 | 17:03

Mijn vader heeft ruim een jaar ondergedoken in een tuinhuisje , in de kou, weinig eten en altijd die spanning om opgepakt te worden.
Zoiets vergeet je nooit meer, snap best wel waarom er nu nog steeds weerstand is tegen het gezamenlijk herdenken.
Want velen hebben het nog slechter gehad.

Terpen-tijn | 02-05-13 | 17:03

Johnny Quid, je hebt er werkelijk niets van begrepen.

Libertinowitz | 02-05-13 | 17:02

Watapatja | 02-05-13 | 16:53
Minkudo's... Ja, daar zeg je me wat.
*Proest*

Mark Smith | 02-05-13 | 17:02

FW Ta-183 Huckebein |
Als de Russen niet mee hadden gedaan tegen de Duitsers, samen met de Amerikanen en de Britten en de overige geallieerden, zaten we misschien nu nog onder het hakenkruis.

Rest In Privacy | 02-05-13 | 17:02

van heinde en verre | 02-05-13 | 16:35
QueenelizabethII | 02-05-13 | 16:36
Wat is het geweest teveel geblowd of was het onderwijssysteem echt zo slecht als ze beweerden.

idopane | 02-05-13 | 17:02

@miko | 02-05-13 | 16:55
Nee, je moet helemaal niks. Dat is het punt. Maar het naoorlogs verzet mist dat punt een beetje en vindt dat Duitsers herdenken VERBOTEN moet zijn.
(Ironie is meestal niet aan het naoorlogs verzet besteed, getuige ook de minnetjes voor dit reaguursel.)

Stormageddon | 02-05-13 | 17:01

Dodenherdenking lijkt tegenwoordig niet meer dan jaarlijkse zelfbevlekking voor bepaalde kleine, maar verdomd luidruchtige groepen. Het moet en zal alleen om hen draaien en zoniet, dan doen ze niet meer mee.

Ik sluit me volledig aan bij Balsaq | 02-05-13 | 16:36

Jellinek | 02-05-13 | 17:01

Slachtoffers van geografie...
Niet iedere Duitser wist wat er gebeurde, Horst Tappert bij de waffen ss en prins Claus bij de Hitlerjugend.
Geen winnaars alleen verliezers.

the uninvited guest | 02-05-13 | 17:01

@FW Ta-183 Huckebein | 02-05-13 | 16:57
En die na de oorlog miljoenen onschuldige mensen naar de Goelag hebben gestuurd en vermoord. Men denkt dat er 20 miljoen vermoord zijn in Siberië. Ja, die dode Russen willen we wel herdenken maar dat zal wel niet mogen van Timmerfrans. Ligt te gevoelig.

Be DSM | 02-05-13 | 17:00

Ongetwijfeld was de familie van dhr. J. Shit fout in de oorlog. Wat is dat voor een belachelijk gedoe om vijanden te herdenken... zo blijf je bezig.

Druiv | 02-05-13 | 16:59

Beste Opa

Dank je wel voor het vechten in WO II. Dankzij jou en je kameraden is het voor de linkse kliek nu mogelijk in de door jouw bevochten vrijheid diegenen te herdenken die jou en Oma en zovelen anderen bijna de hongerdood hebben laten sterven.

Dank je wel opa, ik ben blij dat je dit niet meer hoeft mee te maken.

James Lastig | 02-05-13 | 16:59

Requiescat in pace | 02-05-13 | 16:52 |
Daar gaat het nou juist om, de burger die doet wat zijn leiders eisen. Je hebt als individu toch met jezelf af te rekenen. Ben die volgzame burgers meer dan zat. Is precies de reden waarom we in zo'n verrotte maatschappij leven.

Watapatja | 02-05-13 | 16:58

ach sommigen willen ook Russen herdenken, je weet wel, die in september 1939 Polen binnenvielen, waarbij b.v. 500 gevangengenomen Polen vermoord werden, en enige maanden later 20.000 Poosle krijgsgevangenen vermoord werden met een nekschot....
diezelfde Russen die dat najaar Finland binnenvielen en burgerdoelen met brandbommen bestookten (voor alle jeugdigen: daar komt de naam Molotov-cocktail vandaan, de Russische Minister van BuZa Molotov noemde die bommen nl. voedsel voor de Finnen...)
diezelfde Russen die Estland, Letland en Litouwen bezetten en honderduizenden vermoorden c.q. naar de Gulags deporteerden...
Ja, die Russen moegn wel herdacht worden, het waren nl. geallieerden en dus waren ze 'goed'

goed en fout, het is soms niet makkelijk....

FW Ta-183 Huckebein | 02-05-13 | 16:57

brutus 16:52
Vind ik ook, maar ik heb de oorlog niet meegemaakt.
Beter is om te wachten tot iedereen dood is die de oorlog heeft meegemaakt, dan kan het gezamenlijk herdenken wel. Denk ik...

Terpen-tijn | 02-05-13 | 16:57

Ik herdenk Alle slachtoffers van de ww2.
En daar zitten ook de Duitsers tussen.

Maar ik mag dit ook doen omdat ik een Canadian ben.

Zelfs mijn opa herdenkt de duitsers waar hij als 18 jarige Canadian Soldier tegen gevochten heeft om Europa te bevrijden.

lady blabla | 02-05-13 | 16:56

Volgens het comité komt de waardigheid van de herdenking in het geding, doordat er mogelijk geprotesteerd zal worden door het Comité Vorden Fout dat werd opgericht door de bond van Antifascisten en oud-Verzetstrijders Nederland (AFVN). Die organisatie maakte zich vooral druk om het feit dat een officiële delegatie van de gemeente zou meelopen langs het graf, waar meerdere Duitse soldaten in zijn begraven.

Volgens NSB burgemeester Henk Aalderink van de gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt, is het mogelijke protest van de AFVN ongewenst. Er zouden misschien zo'n 50 mensen komen om te protesteren en dat zou genoeg zijn om de orde te verstoren. In overleg met het lokale comité is besloten om daarom dit deel van de herdenking te schrappen.

(c)ZWITSUL | 02-05-13 | 16:56

@van heinde en verre | 02-05-13 | 16:35
Ja nou vette pech,dan herdenken die mooi zichzelf er zijn genoeg

miko | 02-05-13 | 16:56

Mokum Kosher | 02-05-13 | 16:53 |

Waarop? Hier in Utrecht-Hoograven hangt op 4 mei de Marokkaanse vlag naast de Nederlandse. Je verzint het niet.

malang | 02-05-13 | 16:56

@van heinde en verre: Ja, toen ze met hun rechterarm gestrekt stonden en achteraf "Wir haben es nicht gewust" riepen......
Lul niet zo stom!!

Maximus Cesar | 02-05-13 | 16:56

-weggejorist-

Be DSM | 02-05-13 | 16:55

Moeten we herdenken dat er ook duisters zijn gevallen??
Who started the war?

miko | 02-05-13 | 16:55

Om van het eeuwige gezeik af te zijn heeft heeft commitee gewoon duidelijk gesteld dat zij op 4 Mei Nederlanders herdenken. En dat vind ik een uitstekend standpunt. Dus geen zieligheidsmonopolie voor de Joden of verzoeningsgeglibber met Duitsers. Verzoenen doe je een dag later maar, op 4 Mei herdenken we de Nederlandse doden.

Dampert | 02-05-13 | 16:55

Zo Quid waar heb jij je historisch besef verkregen, zeker op afbetaling bij Ter Meulen Post lijkt het wel.
'De bloedbaden in de Tachtigjarige Oorlog waren veel grootser, intenser en bloederiger'. Ja en de competitie van de Fjes is natuurlijk ook veel grootser intenser en bloediger dan de Champions League. Kijk dat jij je hebt zitten afrukken tijdens geschiedenisles is geen excuus om deze nonsens op te schrijven. De veldslagen in de 80 jarige oorlog werden voornamelijk bevochten door huurlingen en die hadden juist helemaal geen zin om bloederig en grotesk hun veldslagen te voeren. Daarom zijn ze absoluut niet in staat geweest om het aantal doden in WO2 namelijk 50 miljoen ook maar enigszins te benaderen.

idopane | 02-05-13 | 16:54

Bij (her)denkverboden zie ik altijd roze olifanten.

panacee | 02-05-13 | 16:54

-weggejorist-

garywhite | 02-05-13 | 16:54

Ach de gemiddelde Duitse soldaat kan ik weinig kwalijk nemen, als je toevallig op dat moment als jongeman Duitser was had je weinig keuze.

Maar wat een stuk kwalijker is, is dat overal tegenwoordig een rap nummer voor gemaakt moet worden.

Ronman2k | 02-05-13 | 16:54

Jij hebt die oorlog natuurlijk wel aan den lijve ondervonden toch quid? dus heb jij zeker recht van spreken.(kuch!)

Welles! Nietes! | 02-05-13 | 16:54

@malang | 02-05-13 | 16:52: We wachten nog steeds...

Mokum Kosher | 02-05-13 | 16:53

Welke idioot verzint toch dat je diegenen die de ellende hebben aan gericht moet gaan herdenken. Typisch link, sociaal gelul!!
We denk wel aan ze. Dat is zeker. We vieren namelijk op 5 mei dat ze dood, danwel verslagen zijn.

Maximus Cesar | 02-05-13 | 16:53

Eigen doden eerst

FW Ta-183 Huckebein | 02-05-13 | 16:53

Mark Smith | 02-05-13 | 16:49 |
Je opa kreeg alleen nog geen minkudo's, soms een duidelijke indicatie.

Watapatja | 02-05-13 | 16:53

De W van Wereldoorlog, en verder allemaal gewoon gezellig Eintopf essen.

Kapitein Stijlvol | 02-05-13 | 16:52

Als je graag Duitsers wilt herdenken, Quid, dan mag dat. Doe dat vooral in Putten, of Malmédy, of Oradour-sur-Glane.

Je mag dat zelf weten, niets wordt verboden. Al doe je het wel zo voorkomen.

Je hebt daar de vrijheid toe. Vrijheid waarvoor die Duitsers in ieder geval niet gevallen zijn. Maar herdenk ze vooral!

Hey, Quid, pssst, hey.. Flikker op!

Plusser | 02-05-13 | 16:52

@James Lastig | 02-05-13 | 16:48

Bij de meeste oorlogen is elke burger van elk deelnemend land slachtoffer. Oorlog is niet iets waar een weldenkend mens bewust voor kiest, en het zou dan ook dwaas zijn om te denken dat elke Duitser juichte terwijl hun familie een bloedbad aanrichtte onder families uit andere landen, en ondertussen zelf ook werd afgeslacht. Misschien kun je het de leiders kwalijk nemen dat er oorlog gevoerd werd, maar zeker niet de ongelukkige burger die alleen vecht voor zijn land omdat zijn overheid dat eist.

Requiescat in pace | 02-05-13 | 16:52

@Terpen-tijn | 02-05-13 | 16:48

Juist. Die generatie had recht van spreken, en hun afkeer van Duitsers is goed te begrijpen. Maar je kan niet eeuwig blijven haten. De huidige generatie Duitsers valt niks te verwijten.

brutus68 | 02-05-13 | 16:52

Rot toch op Quid, beetje de dodenherdenking laten verwateren door iedereen te gaan gedenken. Straks gaan we ook nog de Marokkaanse soldaten herdenken die vielen toen ze ons land kwamen bevrijden. Ow, wacht....

malang | 02-05-13 | 16:52

@James Lastig | 02-05-13 | 16:48 - als jou als Duitse boerenjongen van 17 in 1940 de keuze voorgelegd wordt "in dienst of een kogel in je hoofd", wat ben je dan, dader of slachtoffer?

Mister Crabs | 02-05-13 | 16:52

Zoals ik al zei. Mensen moeten doen wat zij willen.

Maar denk hier eens aan. In de eerste jaren toen de oorlog nog voorspoedig verliep voor de nazi's en de Duitse Wehrmacht, staan alle Duitse soldaten lachend op foto's en films, ondanks dat hele steden platgegooid waren en hele dorpen uitgemoord waren. Ze hebben ook gelachen op de Greb.

Pas toen de oorlog slecht verliep, werden de Duitsers opeens ook slachtoffers en was het lachen op de foto's hen vergaan.

Mokum Kosher | 02-05-13 | 16:51

@Kaan78 | 02-05-13 | 16:40
Dat zal binnenkort in die vorm wel voorbij zijn. Want die herdenking is niet alleen het de overwinning van de geallieerden, maar ook het einde van de Ottomanen en dus ook het begin van het atheïstische, seculiere Turkije van Atatürk. Erdogan is al een tijdje bezig om heel langzaam die seculiere staat stukje bij beetje te ontmantelen.
Dus dat verlies was voor het moderne Turkije eigenlijk een overwinning. En dus worden de Engelsen daar dan eigenlijk herdacht als bevrijders en niet als vijanden.
Erdogan ziet dat waarschijnlijk iets anders.

Stormageddon | 02-05-13 | 16:51

Quid is óf aan het trollen óf een prima voorbeeld waarom we eigenlijk herdenken.

Mike Oxlong | 02-05-13 | 16:50

Een kleine elite verzint oorlog. Buiten die schoften is de rest slachtoffer en levert tranen, bloed, ledematen en levens.
Tot slot sturen ze ook nog eens de wijze van gedenken en wij laten dat toe.......

exkoppijn | 02-05-13 | 16:49

Watapatja | 02-05-13 | 16:43
Goh, mijn opa had de overtuiging dat een afwijkende mening nooit voor dom versleten zou moeten worden.
Ik mocht hem graag.

Mark Smith | 02-05-13 | 16:49

@LeBlanc | 02-05-13 | 16:43

Omdat er van allerlei kanten mensen waren die 'het juiste' wilden doen, en hoewel er wel degelijk monsters tussen zaten hebben de meesten het lot niet verdiend dat hen ten deel viel, noch hebben velen van hen eigenhandig moorden op hun geweten. De NSB deed meer dan weerloze mensen arresteren op grond van hun afkomst, en het is dan ook verkeerd om elke dode NSB'er te zien als een psychopaat die met plezier mensen afslachtte. Of is een verkeerde keuze wat u betreft genoeg reden om zonder proces te worden geexecuteerd?

Requiescat in pace | 02-05-13 | 16:49

@LeBlanc | 02-05-13 | 16:43

Dat hoeft en verdienen ze ook niet. Maar is het redelijk om elke Duitser maar als "dader" te zien? Was elke Wehrmachtsoldaat een bloeddorstige nazi? Ik dacht het niet.

brutus68 | 02-05-13 | 16:48

Mijn vader was ook onderduiker, want hij had geen trek om in Duitsland te arbeiten.
Tot aan zijn dood heeft hij ze moffen genoemd, de haat zat diep, alhoewel hij er relatief nog goed vanaf is gekomen.

Terpen-tijn | 02-05-13 | 16:48

Bullshit Quid - 4 mei is voor herdenking van de SLACHTOFFERS van de oorlog, niet voor de daders.

Maar jouw logica doortrekkend was die arme Hitler eigenlijk ook een slachtoffer. Als die boze Russen hem niet zo hadden gepest dan had hij geen zelfmoord hoeven plegen... boe-fucking-hoe.

Wat is dat toch godverdomme voor gelul in NL dat daders tegenwoordig zieliger zijn dan slachtoffers?

James Lastig | 02-05-13 | 16:48

Ik denk dat een groot deel van de duitse boerenzonen die verplicht als kanonnenvoer het leger inmoesten om te sneuvelen uiteindelijk ook gewoon slachtoffer zijn van hetzelfde regime.

sinar2 | 02-05-13 | 16:47

Ooit hield GS er een andere mening op na. Typisch dat die mening nu bijgesteld is.

Typisch? Of eerder schijnheilig?

Overigens, het staat een ieder vrij om te herdenken wat of wie hij wilt. Het staat alle Nederlanders vrij om bloemen te leggen bij Duitse graven. Het staat Nederlanders ook vrij om dat niet te doen.

Doe wat je hart je ingeeft. Aangezien onze harten ons niets ingeven, zal het vrij rustig blijven.

Mokum Kosher | 02-05-13 | 16:46

Als de duitsers hadden gewonnen hadden we ook geen sissende rifapen

ordnungspolizei | 02-05-13 | 16:45

Mark Smith | 02-05-13 | 16:39 |
Dom plempsel in het verlengde van je eerdere opmerkingen vandaag over het inleveren van privacy. Snap nou wat mijn opa bedoelde met "als je daar de oorlog mee moet winnen".

Watapatja | 02-05-13 | 16:43

Ja, het is waar, Het na-oorlogse verzet is medogenloos.

streknek | 02-05-13 | 16:43

Waarom zou je SS'ers of NSB'ers willen herdenken????

LeBlanc | 02-05-13 | 16:43

De vader van Vaatstra gaat toch zeker ook nooit zijn dochter herdenken met de dader?
Rationele gedachtes dat de meeste Duitsers ook alleen maar gestuurd werden, snijden geen hout bij overlevenden en al helemaal niet bij mensen die in een concentratiekamp hebben gezeten.

Terpen-tijn | 02-05-13 | 16:43

Je hoeft ook niet aan de slechterikken te denken, die bestaan n.l. niet tenzij Quid op slechteriken doelt met de groeten van een Nazi althans Taal- Nazi.

Uw Verzekeringsadvis | 02-05-13 | 16:41

Hé Nationaal Comité: Weten jullie wie er ook vond dat sommige mensen minder waard waren dan anderen?

Schandelijk dat een dergelijk comité zich schuldig maakt aan precies het soort onmenselijke superioriteitsdenken dat het leven kostte aan de slachtoffers voor wie zij is opgericht.

Requiescat in pace | 02-05-13 | 16:40

Je kan ook voorbeeld nemen aan een volk als bakermat van de beschaving, licht brengt in het duister en als houder van menselijkheid en waarden hiermee omgaat?

In Turkije worden "gezamenlijk" de slachtoffers van 1915 herdacht (Dardenellen/Galipoli). De pijn van hun verlies is niet minder dan de onze.

Kaan78 | 02-05-13 | 16:40

Nog eventjes, en dan krijgen we weer een nieuwe oorlog. Hoeven we gelijk de vorige niet meer te herdenken.

ongelovigehond | 02-05-13 | 16:40

Valt er iets te herdenken dan? Bevrijdingsfeest is ons ook maar 1x in de 5 jaar gegund. Zaterdag steek ik lekker mijn gasbarbecue aan als het mooi weer wordt.

MisterMossel | 02-05-13 | 16:40

Twee minuten herdenken. Hou toch op. Wees eens eerlijk, wie houdt het vol om de volledige twee minuten aan die arme slachtoffers van 70 jaar geleden te denken?
Gewoon afschaffen die poppenkast. Van terugkijken naar zo'n ver verleden wordt niemand beter. Vooruitkijken is het motto.

Mark Smith | 02-05-13 | 16:39

Ach, dat hele nationalistische gezeik op 5 mei is überhaupt zum kotzen. Oorlogsverheerlijking en militaire indoctrinatie, meer is t niet.

Bakito | 02-05-13 | 16:39

Ik ga de gestorven vrijheid herdenken.

SamKoeman | 02-05-13 | 16:39

-weggejorist-

Dit is de waarheid | 02-05-13 | 16:39

Van Omroep Brabant:

In Riel is op 4 november 2008 het standbeeld van de Duitse soldaat Karl-Heinz Rosch onthuld. Het omstreden beeld staat in de achtertuin van de familie Vermeer.

Aan de plaatsing van het beeld gaat een lange soap vooraf. De gemeente Goirle wilde niet dat een beeld voor een Duitse soldaat in een openbare ruimte kwam te staan. Ook mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt waren tegen het eerbetoon.
Toch was Rosch voor veel mensen in Goirle een held. De toen 18-jarige Duitser redde op 6 oktober 1944 in Goirle twee kinderen van geallieerd vuur. Hij kwam daarbij zelf om het leven.

Bekijk/beluister de video bij Omroep Brabant: www.omroepbrabant.nl/?news/108093882/B...

André van Delft | 02-05-13 | 16:38

Met Sinterklaas vieren we kerst en Nieuwjaar maken we Pesach van Koningsdag doen we op 4 mei en op 5 mei herdenken we de val van Napoleon. Volgens bovenstaande stukje dus. Endlösung? Dat is zo lang geleden...

dubbert | 02-05-13 | 16:37

Zoals gewoonlijk: Top Quid !!

krelus | 02-05-13 | 16:37

Natuurlijk moet er herdacht worden, maar er moet ook ruimte zijn voor vergeving voor wie daar behoefte aan heeft. Ook dat hoort bij vrijheid.

brutus68 | 02-05-13 | 16:37

Zullen we gesneuvelde NSB-ers ook direct herdenken Johnny. En achteraf verzetshelden veroordelen voor moord op NSB-ers.

Watapatja | 02-05-13 | 16:36

@zuurkool | 02-05-13 | 16:34
Die was toch lid van de Woefen SS?

rara | 02-05-13 | 16:36

"nicht fur Deutschers."

Zulk duits doe je inderdaad zelfs een Duitser nog niet aan....

"nicht für Deutschen" ziet er al beter uit.

Overigens vind ik dat die oorlog van ergens 3 generaties geleden op dezelfde schroothoop ligt als Napoleon, de Spaase bezetting, en WO 1. Herdenk het concept, niet specifiek die slachtoffers van 3 generaties geleden: Jullie hebben je bloemenmand en kerstpakket nu wel gehad. Aai over de bol, traanjes wegvegen, OVER!

Balsaq | 02-05-13 | 16:36

Beetje hypocriet als je die Duitsers niet zou mogen herdenken, die werden ook maar alleen opdrachten gegeven en als de rollen waren omgedraaid zouden die Nederlanders die daar nu liggen weg te rotten precies hetzelfde doen.

QueenelizabethII | 02-05-13 | 16:36

Ach nee, ze willen gewoon geen demonstratie en protesten op zo n dag.
Vind ik begrijpelijk, al zijn er nog maar een paar in leven die de oorlog hebben meegemaakt, hun wil is wet.

Terpen-tijn | 02-05-13 | 16:36

@Diareeremmer | 02-05-13 | 16:32
Een (groot) deel van het Duitse volk is evengoed slachtoffer geweest.

van heinde en verre | 02-05-13 | 16:35

Straks lekker op 4 mei deemoedig kijken en prevelen we "Dat nooit weer".

Ondertussen in Noord-Korea
freekorea.us/camps/

Godsammekraken | 02-05-13 | 16:35

wat diareeremmer zegt

superjan | 02-05-13 | 16:34

Ik ga dit jaar Blondi herdenken.

zuurkool | 02-05-13 | 16:34

Nee, géén raps alstublieft!
Verlies je het laatste beetje geloofwaardigheid mee als je beschaafd wil herdenken.

Sjors_Carlin | 02-05-13 | 16:33

Hoe laat trapt de kransenjeugd af?

Godsammekraken | 02-05-13 | 16:33

Het is wel heel modern, om ook de gedachten van mensen te willen controleren.

Big brother is watching you 2.0

van heinde en verre | 02-05-13 | 16:32

“The Fascists of the future will be the anti-fascists.”

Godsammekraken | 02-05-13 | 16:32

Je gaat op 4 mei toch niet de mensen herdenken die onze verzetsstrijders hebben afgeslacht en onze Joden de gaskamers hebben ingeleid.
Kom op zeg!

Diareeremmer | 02-05-13 | 16:32

Ik denk wat ik er van vindt!!

ojédiaré | 02-05-13 | 16:30

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl