achtergrond

Geenstijl

Pietje Donner dE gEKstE!

Piet-Hein Donner, minister van Justitie in een van de zwakste kabinetten ooit, zei vandaag in Buitenhof (zie breedbandstream) dat het maar eens afgelopen moet zijn met de satire over Balkenende en al zijn andere vrienden. In de ministerraad was er 'zorg' over de grappen, grollen en persiflages die over hun debielenkabinetje gemaakt worden. De zorg van Donner is dat de humor des volks zijn macht dreigt aan te tasten. Want nog nooit was politieke satire zo actueel, scherp en populair. Hoe zou dat nou komen?


Gekke Pietje had - uiteraard - zondag gekozen om zijn mond open te trekken en als Grote Leider een opinie over satire te geven: "de satire kan permanente schade toebrengen", zo zei hij. Wij antwoorden: Grote Leider shut the fuck up. Sterf een pijnlijke kogelregendood™. Macht corrumpeert, maar bij Donner voltrekt dat proces zich in een moordend tempo zo blijkt.

Gekke Pietje is de CDA-minister die Nederland aan de Verenigde Staten uitleverde terwijl Gekke Henkie daar Tomahawks voor terug kreeg; het is de man die tot ver buiten de landsgrenzen onsterfelijke belachelijkheid vergaarde met zijn coffeeshoppasjesplan, het is de gozert die het rechtssysteem uitkleedt om de pliesie bij u binnen te brengen deze herfst: straks komt er namelijk een wet die internetproviders verplicht om adresgegevevens te verschaffen over - bijvoorbeeld - anonieme reageerder op GeenStijl, mocht een autoriteit (van parkeerwachter tot jachtopziener) zich beledigd voelen. Dat vinden wij geen stijl.

Verder met de feiten: Nederland is binnen Europa economisch gezien het ZMOK-kindje van de klas; het oplossingspercentage van misdaden ligt Europees gezien drastisch laag, die tellen we in single digit nummers; we hebben een zwak Playmobiel™ poppetje als MP; we hebben een Koninklijk Huis met een zwak voor criminelen. Op internationale bijeenkomsten is JP het mokkende perenmannetje op de achtergrond. Maar daar mogen we van Donner geen grappen meer over maken want dat verzwakt hem en het koningshuis.

Dus de immer populaire persiflages in Kopspijkers en dergelijke gaan te ver... Donner lijkt hiermee precies op de jammerkutten die ons dagelijks teisteren met brieven en telefoontjes. Argumenten ontbreken, de individuele smaak van een van de miljoenen randdebielen die dit land bevolken is de norm geworden.

JP en Gekke Pietje vinden dat persiflages zo langzamerhand aan hun macht en hun legitimiteit knabbelen. Autoriteiten die zich druk maken over satire en persiflages zijn gevaarlijke autoriteiten. Een kat in het nauw maakt namelijk rare sprongen. Maar ze hebben gelijk: Hun populariteit is laag, Kopspijkers voorziet in een behoefte. De onthulling van Donner dat satire in staat is permanente schade te berokkenen aan zijn kabinet toont aan hoe snel een regering kan verworden tot grote verzwakte bejaarde. Zelfs de geringste aanval is al schadelijk; Hoxha heeft een nieuw doel. Gekke Pietje stop mekkeren, er is werk aan de winkel!

Chileen, ik heb het koud, mag ik nu naar buiten?

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.