Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

The mummy returns

Hans speelt met vuur... Het is alweer een tijdje stil rondom oud-vice-premier Hans Dijkstal. En blijkbaar doet dat de VVD-coryfee pijn. Dus besloot hij deze week de banden met een aantal oude perscontacten weer eens aan te halen. Dus Hans, wat is jouw nieuws van vandaag? “Fijn dat jullie mij dat vragen. Want ik heb nu toch een bommetje. Komt ie dan hè: Rita Verdonk (VVD) past in het rijtje Jean-Marie le Pen, de Belg Filip Dewinter en de Oostenrijker Jörg Haider. Heb je dat? Mooi, zet er ook maar bij dat ik me ernstige zorgen maak over de politieke cultuur in Nederland. Die gaat ten onder aan simplistische opvattingen. Vooral de grote invloed van televisie draagt bij aan het gebrek aan nuance. Het is niet voor niets dat populisten als Verdonk, Haider, Dewinter, Le Pen, Pim Fortuyn en Ross Perrot zo succesvol zijn. Genoeg zo? Oké, prima, de naam is dus Hans Dijkstal. Met een lange IJ ja. Wanneer komt het verhaal erin...?"

Reaguursels

Inloggen

@Maaier 08-07-06 @ 03:04
wouter Bos is karakterloos en een acteur, het enige wat hij wil is meer pvda-stemmen, en als hij daarvoor een moslim-partij moet worden vind hij het best... als hij maar media-aandacht krijgt ...

Onderbuik | 08-07-06 | 18:47

Hans Anders 07-07-06 @ 16:51

waarom naait hij maten? Wier maat heeft hij genaaid? Van wie is hij buikspreekpop? Ik vraag het me oprecht af. je kan het op allerlei punten met m oneens zijn, maar dat is geen verklaring voor de dingen die je roept.

Bij rita Verdonk weet ik hetL: zij is buikspreekpop van de hans andersen van deze wereld...

Maaier | 08-07-06 | 03:04

In de vorige Humo stond een kadavervreter die sprekend op Dijksteel lijkt.

veest van pim | 07-07-06 | 18:24

@Hans Anders,
Ja, ik ben lid van een vakbond, net als velen trouwens.Maar waarom vergelijk jij in vredesnaam staken met afpersen. Staken is niet anders dan het werk neerleggen waar je voor ingehuurd bent. Je werkgever hoeft jou uiteraart dan niet door te betalen, daar heb je een bond voor. Als dat enige pressiemiddel de loonslaven ontnomen wordt ben je terug bij de reeele slavernij. En als er in dit land nooit gestaakt was zou je nu nog eind 19e eeuw leven qua omstandigheden. Ook jij zou dan waarschijnlijk ergens aan een lopende band staan, daar scholing uiteraart veel te duur zou zijn. Of paps moest met een gouden lepel geboren zijn....

bubka | 07-07-06 | 17:32

Maaier 07-07-06 @ 15:51

Misschien omdat homo Bos een matenmaaier is die als hersendode buikspreekpop van het links journalistiek geteisem fungeert? Ik heb niets tegen die "man" ik vind hem eigenlijk aandoenlijk zielig maar ik heb vooral alles tegen de gruwelen van het socialisme die hij ontkent als hem dat uitkomt, maar ze vooral ondersteunt onder de nieuwe verschijningsvorm, nl. het muzelmanisme. Eigenlijk dus toch een enge vieze "man".

Hans Anders | 07-07-06 | 16:51

Hans Anders 07-07-06 @ 14:35

ik bne gene pvda man, maar waarom moet jij altijd terugkomen op Bos. EN altijd dat homo erbij? Wat heeft die man je aangedaan?

Maaier | 07-07-06 | 15:51

Het verschil tussen homo Bos en homo Fortuyn is dat homo Fortuyn Marrokaantjes naait terwijl homo Bos zich door Marrokaantjes laat naaien.

Tray Hornay | 07-07-06 | 14:49

Maaier 07-07-06 @ 13:05

wat is het verschil tussen homo Bos en homo Fortuijn? Bos zit publicitair nog in de ontkenningsfase.
De praatjes van homo Bos hebben uitsluitend tot doel kiezers te trekken maar zij vonden geen grondslag in het PvdA verkiezingsprogramma 2003. Pure volksverlakkerij maar door de bescherming die homo Bos geniet bij het links journalistiek geteisem is er geen enkele baggerschrijver die homo Bos durft te capittelen. Als er 1 populist in NL is dan is dat wel de voor"man" van de partij voor de achterbaksheid.

Hans Anders | 07-07-06 | 14:35

Romanus 07-07-06 @ 11:30

Nee, poulistenm luisteren niet perse naar de bevolking, ze gebruiken een deel van de bevolking (let op: succesvolste populist ooit in NL- Pim F. "slechts" 20 procent van de keizers) om macht en iinvloed te verwerven.
Populisten maken daar gebruik vanm door domme, ongenuanceerde dingen te roepen, waarvan zij verwachten dat dat aanslaat.
Zoals ik al eeerde rzei: ik wil verstandige mensen in de politiek, geen mensen zonder nuance, die de man in de straat napraten.

Maaier | 07-07-06 | 13:05

@Maaier 1:27
Zo'n kleine dertig jaar lang is alles gedaan zonder populisten, hoewel je daar vraagtekens bij kunt zetten, want populisten schijnen per definitie niet-links te zijn. Een van de oorzaken van de opkomst van populisten is nou juist, dat gedurende de lange periode van zgn. non-populisme de multiculturele troep hoe langer hoe groter werd, o.a. omdat er niet naar de mensen geluisterd werd en allerlei dogma's belangrijker waren dan het algemeen belang. Een populist verlaat zich op het volk (populus) en geeft zoveel mogelijk gehoor aan wat de meeste mensen willen. Wat is daar mis mee? Dat dat niet altijd prettig is voor bepaalde mensen is duidelijk. Maar dat blijf je altijd houden.

Romanus | 07-07-06 | 11:30

bubka 06-07-06 @ 23:09

Je bent zeker een vakbondsadept, immers soms zijn via afpersing (stakingen) verworven rechten niet langer meer valide en soms zijn voorzieningen zoals de WW, de WAO en de bijstand verworden tot een basisinkomen voor mensen die elk argument aangrijpen om geen werkaanbod te accepteren en het feit dat zij geen werk willen accepteren wordt dat uitvergroot tot een ongeneeslijke geestesziekte die dus invaliderend werkt en waardoor zij niet in staat zijn ..... enz.

Het is goed dat er af en toe een herijking van normen en waarden plaatsvind maar in de vakbondsrethoriek heet dat a-sociaal.

Hans Anders | 07-07-06 | 08:11

@ 7:16
vul de naam "Hans Dijkstal" in en ga naar: over tien jaar overal ghettos

wachtmeester de bruy | 07-07-06 | 07:23

Tevens afgelopen donderdagavond in het actualiteitenprogramma Netwerk een "Scandinavisch onderonsje":
Denen zijn "Finnen" spuugzat!

wachtmeester de bruy | 07-07-06 | 07:06

Afgelopen donderdagavond in Nova de immer politiek correcte Hans Dijkstal.
Hij had evenwel niks nieuws te melden.
Oude koeien uit de stal van Hans.
www.politiekdigitaal.nl/recht_en_veili...
www.wernertoonk.nl/tekst/item.asp?id=1...
De met de moslims begane Hans, geboren in Port Said, Egypte, als zoon van rijke reders en wonende in kasten van huizen met personeel en vanaf zijn vijfde jaar vloeiend arabisch sprekend, heeft misschien last van een schuldgevoel, waarvoor wij Nederlanders de rekening mogen betalen, omdat moslims vroeger zijn reet hebben afgeveegd.
Hans Dijkstal hoort bij de sekte van Klaas de Vries, Ed van Thijn, Hedy d'Ancona enz. die eigenlijk allemaal in het bejaardenhuis bingo horen te spelen onder het genot van een kopje warme chocolademelk.

wachtmeester de bruy | 07-07-06 | 06:59

@Barbapoeppa
Bedankt voor je Barmapoeppas for dummies uitleg, ik sliep al. Beetje politicor benk wel. Ik haat geen joden, vind Israel echter wel een bezettingsmacht. Ik haat Amerika niet, wel de politieke kliek daar. Verder kan ik redelijk opschieten met mijn Marokkaanse buren. Ik erger me er welleens aan dat alle marokkaanse mensen in onze buurt een grote familie lijken te vormen en dat als je iets tegen een van hen zegt, je dat van een ander weer voor je raap kan krijgen, maar echt rechts ben ik er niet van geworden. De raimuziek is een gruwel, maar ach van Nederlandse buren hoor je weer Frans Bauer ofzeau. Wel vind ik het hoogst irritant dat die ene keer dat ik ging klagen over harde muziek, ik meteen door de dochter des huizes voor rassist werd uitgemaakt. Toch blijf ik SP stemmen. Het gewauwel van veel rechtse mensen over een linkse pers vind ik een beetje kinderachtig - het komt altijd naar voren als men zich in een hoekje gedrukt voelt (beetje misplaatste palestijnen-reactie eigenlijk: oohjeetje iedereen is tegen ons...)

f.castro | 07-07-06 | 06:06

Romanus 06-07-06 @ 23:48

Autochtonen moeten, voordat ze kritiek hebben op allochtonen, eerst zelf weer leren communiceren. (ook andersom natuurlijk). En met elkaar natuurlijk. En in onze prachtige geindividualiseerde samenleving is dat heel belangrijk, een stuk belangrijker dan waar je zelf of je ouders vandaan komen. En dan helpen (on-topic) populsiten niet, omdat zij juist ertoe bijdragen dat er minder fatsoenlijke communicatie mogelijk wordt.

Maaier | 07-07-06 | 01:27

f.castro 06-07-06 @ 22:50... die is verwant aan de polifinario.

de honden blaffen... | 07-07-06 | 00:44

Romanus 06-07-06 @ 23:13... de cijfers die ik daar noem zijn CBS gegevens van NL+B.

de honden blaffen... | 07-07-06 | 00:40

@ romanus Ik geloof dat dat te wijten is aan de gigantische aantallen buitenlanders Het heeft niet te maken met of we nou allochtoon zijn autochtoon zijn of gewoon psuedo vervreemd. Ik geloof niet zo dat alles beter was in de spruitjeslucht jaren... het gras is altijd groener in bepaalde tijd...
Maar laten we alsjeblieft overal bordjes ophangen met groetzone... zoals in r'dam... en dit is geen grap.... als je gewoon mensen blijft groeten en het ze oplegt dan wordt het leven beter:D

vleeschtomaat | 07-07-06 | 00:19

Qua stijl heeft Dijkstal wel iets weg van Mussolini. Wat scheiding van haar betreft.
Zo kan ik ook nog een paar vergelijkingen de media in slingeren.

Nooit meer slapen | 07-07-06 | 00:14

@Maaier
Je hoort mij niet zeggen dat we terug in de tijd moeten. En op een aantal punten heb je zeker gelijk. Maar feit is en blijft in mijn ogen en ook in die van veel mensen die ik daarover hoor, dat die samenhang verdwenen is. Ik geloof dat dat te wijten is aan de gigantische aantallen buitenlanders. Er is, zeker in de randstad, bijna geen buurt meer te bekennen of er zijn buitenlanders, met wie meestal niet op gelijk niveau geconverseerd kan worden wegens taalproblemen, maar die zich ook anders gedragen, anders gekleed gaan en er andere ideeen op nahouden enz. Er is gewoon niets of nauwelijks iets, wat autochtonen met allochtonen gemeen hebben. Noch qua cultuur , noch qua mentaliteit, noch qua smaak etc. Stel je voor, in het bejaardenhuis. Met jongere autochtonen kunnen ze niet voluit communiceren, want die jongeren hebben niet die tijd van vroeger meegemaakt. Met allochtonen is vaak niet te communiceren, want die hebben nu eenmaal een andere cultuur en andere taal, waarmee ze niet de nuances kunnen aanbrengen om gemakkelijk te kunnen communiceren, om over ideologie en de rest maar te zwijgen. Om ook maar te zwijgen over financieel-economisch gerelateerde zaken.

Romanus | 06-07-06 | 23:48

vroegah had je een mooi programma bij de VPRO. VPRO in de kast (of was het nou zoeiets als 'met VPRO uit de kast') een geweldig podium voor heeren en dames 'politici' laten we lekker blaten kunstje vertonen en weer lekker thuis gaan zitten. Speciaal voor jongensch en meischjes als Wiegelt, Dijkstal, Olleke Bolleke, Annemarie Jorritsmae, Johan Vlemmix, kawouter bos en niet te vergeten recht in de diepste zee Rita verdonk.. Jezus mensen gaan we op dit soort bullshit nog commenten... Lang leven roepers, proefballonblazers en andere krankzinnigen.

vleeschtomaat | 06-07-06 | 23:39

@bubka
Eerlijk gezegd weet ik niet precies in welk politiek vakje ik pas. Wat Israël betreft zit ik in de klassiek rechtse hoek. Over de USA denk ik wat genuanceerder. Dus geen grote Bush fan. Tijdens de presidentsverkiezingen in de USA ben ik steevast voor de democratische kandidaat. Het feit dat ik vind dat we het voor de zwakken in de maatschappij moeten opnemen (werklozen, zieken, gehandicapten enz.) en dat dit geld mag kosten en bovendien tegen privatisering van allerlei instellingen zoals de vroegere ptt, de NS en de energiebedrijven ben zou je ook links kunnen noemen.

Barbapoeppa | 06-07-06 | 23:36

drama democratie? en dat terwijl dijkstaal voor de polderdictatuur staat...

daskapitalist | 06-07-06 | 23:33

VVD uit de liberal international.

daskapitalist | 06-07-06 | 23:31

"Het is niet duidelijk waar de VVD straks voor staat"

drs Marcel van Dam j | 06-07-06 | 23:27

Dijkstal spreekt tot ons via de Staatsomroep.
Het is allemaal weer heel erg gecompliceerd, maar Dijkstal legt het graag uit.

drs Marcel van Dam j | 06-07-06 | 23:25

@Barbapoeppa,
Ik kreeg die indruk van je reactie op f.castro, maar ook al ben ik linkserig, ik kan me ook vergissen...

bubka | 06-07-06 | 23:25

D(ijkstal) 66

drs Marcel van Dam j | 06-07-06 | 23:24

dijkstal is en blijft een stoffige technocraat.

daskapitalist | 06-07-06 | 23:23

@de honden blaffen 21:21
Het is nogal lastig om iets degelijks over de aantallen te weten te komen. Op dit moment schijnen er zo'n 3,5 miljoen allochtonen te zijn, waarvan ruim een miljoen moslims. Volgens de schattingen van een aantal advocaten in Den Haag zijn er alleen al in de Haagse regio ongeveer 80.000 illegalen!
Maar Meneer Dijkstal ziet alleen maar mooie dingen voor de mensen.

Romanus | 06-07-06 | 23:13

@bubka 23:09
Wie zegt dat ik rechts ben?

Barbapoeppa | 06-07-06 | 23:13

Romanus 06-07-06 @ 17:02

mensen verlangen terug naar samenhang. Een samenhang zoals ze die zich alleen herinneren óf uit hun kindertijd óf uit de 'gezellige' jaren 50, met de verzuiling op en top aanwezig en op elke stratahoek iemand die je kon zien en dat doorgeven aan de dominee/pastoor/lokale socialistenbons.

Een samenhang die misschien wel bestond, maar ook deels door een opgelegde groepsdwang, met veel minder individuele vrijheid als waar we nu aan gewend zijn. Ook een samenhang door onwetendheid: veel minder hoogopgeleiden, veel minder communicatiemiddelen, geen wonder dat je de mensen in je straat goed kende, er was niets anders. De ontwikkelingen in de jaren 60 én (in combinatie) de moderne massamedia hebben voor een grote individualisering gezorgd en daar is iedereen hier hardstikke blij mee.

Keerzijde is natuurlijk dat we elkaar minder goed kennen. Dat komt niet dor de grote instrom van buitenlanders, dat komt dor autonome ontwikklingen binnen wet-europese maatschappij, die er hoogstens vooor zorgen dat het moeilijker integreren is in de nederlandse samenleving, omdat de autochtone nederlanderrs elkaar ook niet meer kennen.

Maaier | 06-07-06 | 23:12

politiek correct? is dat niet een vorm van socialistisch totalitarisme?

daskapitalist | 06-07-06 | 23:09

@Barbapoeppa,
Waarom voelen rechtse typetjes zich altijd de underdog, waarom denken ze altijd dat er een linkse pers is, links zich verheven voelt boven de rest e.d.?
Tel je zegeningen, jongen! Bush is nog president, hoefde de laatste keer niet eens te frauderen met z'n herverkiezing, wij worden al vier jaar door een rechtse, zo niet uiterst rechtse regering van alles beroofd waar we ooit voor stonden en de televaag is niet meer verboden, sterker nog, de meest gelezen krant in dit landje, wat is nou jouw probleem?

bubka | 06-07-06 | 23:09

@Hannelore 20:36
Dat die dingen allemaal aan het gebeuren zijn is waar. Maar die globalisering betreft ook veel andere landen in de wereld. Maar daar wordt het bestaande nationalisme of patriottisme niet minder op. Denk b.v. aan landen als Argentinie, Japan, de Filppijnen of Sri Lanka. Bovendien is in de meeste niet-westerse landen de mate waarin de staat aanwezig is zo provisorisch, dat die staat zich helemaal niet verder terug kan trekken, omdat dus de instanties en voorzieningen, die daarvoor nodig zijn er gewoon niet waren en zijn.

Romanus | 06-07-06 | 23:08

barba 22:57
Laatste regel: ons kamp bestaat uit morele en ethische übermenschen.

Barbapoeppa | 06-07-06 | 22:59

f.catro
Afgaande op je nick ben je het al. policor = Politiek correct. Over het algemeen is dit de politieke overtuiging van een politiek correct figuur: Anti Amerika. Palestijnen zijn zielig. Ik haat joden en vind de islam een toffe godsdienst maar ik doe lekker net alsof ik dat allemaal niet ben maar daarentegen heel erg objectief. Chavez is de nieuwe heiland van Zuid Amerika. Leve de linkse lente. Alle rechtse politici jaag ik het liefst een kogel door het hoofd maar dat kan ik niet maken dus hou ik het maar bij demoniseren. En last but not least, ons kamp is zijn morele en ethische übermenschen.

Barbapoeppa | 06-07-06 | 22:57

@Barbapoeppa
wat is een policor en hoe kan ik het worden?

f.castro | 06-07-06 | 22:50

Barba 22:45
Het lukt mij niet eens meer om in barnapoepas te schrijven. Demcoratie is democratie in abn dus.

Barbapoeppa | 06-07-06 | 22:46

f.castro 22:30
Inderdaad. In abn zou ik het hebben over democratie in plaats van democoratie.

Barbapoeppa | 06-07-06 | 22:45

@daskapitalist 06-07-06 @ 22:31
Klopt.
zie verder: f.castro 06-07-06 @ 17:15

f.castro | 06-07-06 | 22:39

je zult maar in cuba wonen en zeggen dat castro een moordenaar is. dan krijg je ook neqschot.

daskapitalist | 06-07-06 | 22:31

@Barbapoeppa 06-07-06 @ 22:20
Is dat in het Barmapoepas?

f.castro | 06-07-06 | 22:30

Dijkstal is policor. En daarmee is genoeg gezegd. Wie op de policormaffia stemt moet weten dat hij instemt met het afschaffen van de demcoratie en voor invoering van de demoncratie.

Barbapoeppa | 06-07-06 | 22:20

@Ahasveros 06-07-06 @ 20:54
Ja iedereen wordt maar gedemoniseerd tegenwoordig. Maar zolang Dijkstal nog niet hier op GS beweerd heeft dat Verdonk een neqschot moet krijgen mag hij ook rustig zijn mening verkondigen, of niet soms?

f.castro | 06-07-06 | 22:00

Grappig, ik vind zelf Verdonk links

waarom ?

-De meeste illegalen heeft ze toegelaten

-er is nog geen 1 criminele straat marokkaan uit het land gezet, iets waar wij heel erg veel last van hebben

-de grenzen zijn nog steeds zo open als 10 jaar geleden

ze knuffelt erop los

-ze geeft 1 miljoen uit aan een domme pro multi kul reclame

-ze is voor de multi (mislukte) culturele samenleving................

Winter | 06-07-06 | 21:48

Hoorde ik Rutte ooit spreken van eenheid binnen de VVD? Kom Mark, doe eens de tegenaanval inzetten...

Harry Snotter | 06-07-06 | 21:36

Romanus 06-07-06 @ 17:02... helemaal mee eens.Hoe gigantisch die instroom van buitenlanders is toont de volgende vergelijking aan.In 1950 in Nederland en Belgie 10 miljoen inwoners.Anno 2006 in Belgie nog steeds 10 miljoen inwoners maar in Nederland bijna 17 miljoen!

de honden blaffen... | 06-07-06 | 21:21

Wat is die Rutte toch een politiek correcte Lul

knuffelpoes | 06-07-06 | 21:18

eigenlijk moet ik ook meteen kotzenals ik die looser zijn foto zie... kan die foto niet ff worden gedelete?

jottum | 06-07-06 | 21:13

Mensen als Dijkstal vergeten dat politici niets meer zijn dan volksvertegenwoordigers.Dus moeten uitvoeren dat wat het volk wil.Iedereen die dat ontkent behoort tot een elite die het volk te vrezen heeft en is in wezen ondemocratisch.

de honden blaffen... | 06-07-06 | 21:12

een grotere politieke looser dan Hans Dijkstal bestaat in feite niet, wat een mongeaul is dat zeg....

jottum | 06-07-06 | 21:10

@Hannalore
huh? de met de invoering van de basisverzekering is de zorg juist gesocialiseerd. ik betaal een hoge premie nu omdat de verzekeraars chronisch zieken en rokers moeten verzekeren, omdat dat zogenaamd 'solidair' is.

daskapitalist | 06-07-06 | 20:58

Goed zeau Dijkstal! Ga maar door... Nog niks geleerd van de kwestie
Fortuyn en van Goch ? Misselijke klootzak da'j der bent :-((

Het wachten is op de randdebiel die op zijn zolderkamer helemaal klaar staat om zijn heilige taak, het liefst "In Naam Van..."
uit te voeren. Is dat wat je wilt?

En dan, Dijkstal, Ga je dan ook hand in hand met Job, Femke en Wouter voorop de stille tocht lopen en krokodilletranen jankend zeggen dat jullie dit "niet gewild en bedoeld hebben"

Tijd dat iemand JOU eens demoniseert. Gekken op zolderkamertjes zat~...

Ahasveros | 06-07-06 | 20:54

@Romanus 17:02

Dat de staat zich terug trekt is duidelijk, de verzorgingstaat gaat overal in Europa op de schop en privatisering plus liberalisatie rukken op. De vraag is nu of de invloeden van de globalisering een lagere loyaliteit met het Nederlanderschap tot gevolg heeft. De natie en staat krijgen in het geval van een terugtrekkende overheid minder betekenis, daarmee kan de verbondenheid die de burger daarmee voelt verdampen.

Het bovenstaande is een onvermijdelijk proces en de behoefte om dat tegen te gaan is onrealistisch, vandaar mijn drugsgebruikers verhaal.

Hannalore | 06-07-06 | 20:36

@Pharos
dan mag dijkstal toch wel in het rijtje pol pot, stalin en mao?

daskapitalist | 06-07-06 | 20:31

Of Dijkstal gelijk heeft t.a.v. Verdonk zelf weet ik het niet. Maar als ik kijk naar een groot deel van het bruine volk dat haar op hun schild heeft gehesen dan ben ik het zéker met hem eens dat die lui inderdaad thuishoren in het rijtje Haider, Le Pen etc.

Pharos | 06-07-06 | 18:46

Dijkstal, met zulke uitspraken pas je niet tussen dat andere tuig, niet slim van je... maar ja, sommige mensen zien het nou eenmaal zo dat wanneer je liberaal bent, ook gelijk dom rechts bent kun je ook niks aan doen... komt allemaal door de teevee, Geeft niks gaat naar de verkiezingen wel over als de VVD (Volkspartei voor Vreemdelingenhaat en Demagogie) in de oppositie gaat

de Japanner | 06-07-06 | 17:20

@Onderbuik 17:00
Daar kan ik mij helemaal in vinden.

Romanus | 06-07-06 | 17:16

@Onderbuik 06-07-06 @ 17:00
Geloof me, Onderbuik, in vergelijking met Cuba is Nederland een vrijhaven voor de vrije media. Ze hebben in Cuba bijvoorbeeld maar een krantje met de omvang van de spits met alleen maar staatsshit erin en bijna niemand mag een internet aansluiting. (mijn Nick is natuurlijk een overdrijving van mijn linkse inslag, ben geen fan van de ouwe Fidel, vind het echter wel grappig dat ie de VS hulp aanbood na Katrina). Qua type politicus kan Rita beter naar Cuba gaan overigens. Volgens mij mag Verdonk absoluut niet klagen over alle media aandacht positief of negeatief, als echte populiste maakt dat voor haar niets uit, ze kickt er zelfs op volgens mij en wordt er alleen maar populairder door.

f.castro | 06-07-06 | 17:15

Dit soort uitspraken geven wel aan dat deze loser niet geschikt was voor lijsttrekker van de VVD en zelfs geen VVD lid behoort te zijn.

Dat iemand overtuigd links- of rechtsdenkend is ok, maar een linkse wolf in rechtse kleren, daar kan ik me over opwinden.

Dus: Dijkstal ga is even heel snel deaud prutsor

doskabouter | 06-07-06 | 17:04

@Hannelore 15:21
Nationalisme met drugs vergelijken is nog erger dan de bekende appels en peren. Maar dat terzijde. Waar het om gaat, met name in Nederland, is het zo langzamerhand totale gebrek aan sociale samenhang. Er heeft naar mijn smaak, vooral sinds het paarse regime van Kok, een geweldige politieke, sociale en ethnische segregatie plaatsgevonden, voornamelijk veroorzaakt door de gigantische instroom van buitenlanders. Er heeft feitelijk een ontwrichting plaatsgevonden van de Nederlandse samenleving.(Iets waarvoor jaren geleden al gewaarschuwd is). En een samenleving die aan elkaar hangt als los zand is geen natie meer en is zijn identiteit voor een groot deel kwijt. Voor een groot deel is de politiek daar schuldig aan. Dat heeft allemaal niets of weinig met globalisering van doen.
Veel mensen willen dus weer samenhang in Nederland op basis van traditionele, historische, dus Hollandse waarden en gewoontes. En daar zit dus het probleem.

Romanus | 06-07-06 | 17:02

@f.castro 06-07-06 @ 16:44
verdonk krijgt vanuit de media erg veel négatieve aandacht, terwijl veel weldenkende nederlanders haar beleid steunen en vóóral de vasthoudendheid waarmee ze opereert toejuichen.
Dit is volgens mij te verklaren doordat de media in Nederland vergiftigd is door jarenlange linkse censuur vanuit de Linkse Kerk, waardoor een normale communicatie tussen politiek en mening van "het volk" niet mogelijk was. Ik kan me vergissen maar dit zie je ook bij landen als China en Cuba (jouw ws. niet onbekend).

Onderbuik | 06-07-06 | 17:00

Dijkstal moet maar lid worden van een extreem linkse partij zoals de PvdA, GL of SP.

peterk | 06-07-06 | 16:52

@klootveger 06-07-06 @ 09:56
Wat wil je precies beweren? Het feit dat er behalve Verdonk nog meer politici rondlopen die, zoals Ayaan, een wat beperkt interessegebied hebben, maakt van Verdonk nog niet ineens een een briljante, breed geinteresseerde/ breed ingevoerde politica. Zij blijft gewoon een klein robotje dat mensen heel goed kan opsluiten en wegsturen omdat ze vroeger gevangenisdirecteur was. Meer politieke inhoud kan ik bij haar niet bespeuren. verder ligt het eigenlijk aan de bekrompenheid van de gemiddelde Nederlander dat je met zo'n eentonig deuntje tegenwoordig zelfs populair (en dus ook populist) kan worden.

f.castro | 06-07-06 | 16:44

Dijkstal is geen liberaal,hij hoort thuis bij groenlinks

kruisridder | 06-07-06 | 16:31

Mocht ze willen dat lelijke oude manwijf

Onno Thuis | 06-07-06 | 16:29

@NvdB 15:23
Politici zijn altijd bezig met woorden en frasen een gewenste of ongewenste inhoud te geven. Derhalve moet je ook een goed verstaander zijn en daar zijn er tegenwoordig erg weinig van.
Rousseau, Tocqueville, Weber etc. etc. is allemaal interessant voer voor politicologen en andere theoretici. Maar het gaat om wat er in de samenleving gebeurt, dus om wat de normale mensen bezighoudt en wat voor soort beleid op grond daarvan m.n. in de Nederlandse democratie gevoerd moet worden. Als alle politici en anderen roepen, dat wij voor de Europese grondwet moeten stemmen en wij dat massaal niet doen, dan hoort de politiek daar gehoor aan te geven. Zo simpel is dat. Het Westen wil de Taliban in Afghanistan uitroeien, maar de filosofie van de Taliban wordt al vele eeuwen in meerderheid door de bevolking daar gedeeld. Een politieke meerderheid hier denkt dat die westerse missie slaagt. Dus de vraag is niet of de meerderheid het bij het juiste eind heeft. Politiek in een vooral moderne westerse democratie hoort uiteindelijk gehoor te geven aan de wens van een meerderheid van de kiezers, c.q. het parlement, ongeacht of die wens "fout" of "goed", "juist" of "onjuist" is.(Concensus) Die begrippen zijn immers meestal subjectief. Rousseau of niet, de wal zal altijd het schip blijven keren als de stuurman uiteindelijk niet doet wat de kapitein wil. Dat was altijd zo en dat zal altijd zo blijven. En als er een andere bemanning komt, komen er ook nieuwe problemen.
M.a.w. met die laatste zin van jou kan ik het eens zijn. Maar nogmaals dat is in principe politiek niet relevant.

Romanus | 06-07-06 | 16:24

Lof der Zotheid 06-07-06 @ 15:06

De oppositie wilde zo-wie-zo Verdonk beschadigen maar zij vond AHA geen crises waard. Bij intentie wetgeving omschrijf je concreet de werking van de wet en als de rechter interpreteerd, dan trap je hem/haar eruit. Als de verplichte winkelnering in de advocatuur wordt afgeschaft dan zal er een stuwmeer aan juristen vrijkomen die dan ingezet zouden kunnen worden.

Een probleem in NL is dat veel politici vroeger ambtenaar zijn geweest en dus de controle en daarmee sturing door ambtenaren niet ernstig vinden. De in politiek geinteresseerde kiezer heeft doorgaans die binding met de ambtenarij niet en kijkt daar veelal met afschuw naar.

Mijn regelmatige opmerkingen over het links journalitiek geteisem vallen in diezelfde catagorie, immers de linkse "baggermedia" zijn voor de meeste ambtenaren en politici hun dagelijkse bron van informatie, ze zijn dat zo gewend en ervaren dat niet als manipulatie. De bandbreedte tussen extreem links en uiterst rechts past perfect in de VVD ten tijde van Paars II, oftewel na 3 jaar kamerwerk is volgens mij iedere partij ingepakt in de VVD mores.

Hans Anders | 06-07-06 | 15:46

@ romanus 14:44
Juist bij discussies moet je de juiste termen gebruiken voor wat je wilt zeggen. Anders begrijpt de ander je niet en kan hij er niet juist op reageren.
De gedachte dat wat de meerderheid vindt juist is, komt van Rousseau, die weer veel heeft bijgedragen aan het socialistische gedachtengoed. Volgens hem vergist de rest zich enkel. Deze visie deel ik niet, daar de scheve verdeling van kennis en talent de gedachte dat de meerderheid het bij het juiste eind heeft zeer ongeloofwaardig maakt.

NvdB | 06-07-06 | 15:23

Romanus schrijft in een van zijn commentjes iets opmerkelijks, namelijk: '.. dat zij staat voor democratie, een gezond soort nationalisme of patriottisme en law and order, waar velen in deze tijden grote behoefte aan hebben.'

Een drugsverslaafde heeft behoefte aan drugs, maar of de bevrediging van zijn of haar verlangens goed is, da's een andere vraag. Je kunt de behoefte aan nationalisme interpreteren als een 'geen behoefte' aan globalisering. Het mechanisme van die globalisering is echter in volle gang, en dan vooral op het economisch vlak. De (her)verdeling van arbeid vindt plaats op een globale wijze, waar het woord 'outsourcing' ons een tijdje terug nog onbekend in de oren klonk, is het vandaag de dag gemeengoed geworden: www.hwb-international.com/

De overheid trekt zich terug, de markt liberaliseert verder en verder, het collectieve verdwijnt en ga zo maar door. Kortom, de Nederlandse staat verdwijnt steeds verder uit het zicht en de grote wereld komt daardoor dichterbij, waardoor onzekerheid toeslaat.

Het hele Verdonk spel was niet meer dan een politieke show waarin diverse partijen een kans kregen om zich te profileren. En Hans Dijkstal doet nu dus ook een duit in het zakje, mja, niet echt interessant. Maar ik vraag mij af wanneer er een politicus opstaat die de globalisering in de veel geroemde 'Jip en Janneke taal' durft uit te dragen. Wellicht dat we dan gaan inzien dat nationalisme eerder het probleem vergroot dan oplost. Misschien vinden we globalisering niet echt leuk, maar het is niet anders.

Hannalore | 06-07-06 | 15:21

@Hans Anders 06-07-06 @ 14:56
De PvdA heeft zich, toen ze er eenmaal waren, sterk gemaakt voor een humane behandeling. De volledige politiek (incl. VVD) is hierin meegegaan. Terugkijkend op dit proces hebben álle partijen in gelijke mate bijgedragen aan de huidige stand van zaken mbt integratie en segregratie. Overigens was (buiten de CD) de SP één van de eerste partijen die op serieuse wijze over dit onderwerp aan de bel trok.

Lof der Zotheid | 06-07-06 | 15:10

@NvdB 06-07-06 @ 14:47
Voor wat betreft Saddam zitten we op één lijn. Afganistan vond ik al moelijker. Het recente verleden (na-oorlogs) geeft weinig geslaagde voorbeelden van buitenlandse interventies. Begeleiden is goed, ingrijpen te vaak niet. Hoewel er ontegenzeggelijk veel nodeloos bloedvergieten is geweest, denk ik dat de terughoudend om in te grijpen in voormalig Joegoslavië uiteindelijk wel tot een nieuw stabiel machtevenwicht heeft geleid. Te vaak zie je dat ingrijpen het uitstellen van (bijv. etnische) problemen leidt. Zie het overigens niet als goedpraten van etnische zuiveringen aub. Ik verwijs slechts naar zelfreinigend vermogen van de meeste samenlevingen op de langere termijn.
.
@Romanus
In deze zaak gold blijkbaar geen uitzondering. Dus had Verdonk ongelijk. Kan er ook niets anders van maken.
.
@Hans Anders
Ook intentiewetgeving moet uiteindelijk worden Geïnterpreteerd. Probleem blijft. Overigens is wetgeving een middel. Ik ben benieuwd naar haar inhoudelijke standpunten. Naleving van regels is overigens sinds Enschede en Volendam al een landelijke trend bij alle partijen.

Politici laten zelf toe hoeveel macht het ambtenarenapparaat heeft. En de zg. macht is kennelijk ook beperkt. Steeds wordt gewezen op het feit dat veel ambtenaren en journalisten (te) links zijn. Desondanks is de laatste decennia (sinds de val van Den Uyl), overwegend rechts aan de macht geweest. Wellicht zou je die zg. macht van massamedia dus ook kunnen zien als gezond tegenwicht tegen dit machtsblok (controlerende functie).

Ik heb uit het feit dat het uiteindelijk haar beslissing is, afgeleid dat ze is gedraaid. Als ze daadwerkelijk niet links, niet rechts, maar recht door zee was, en het niet eens was met deze twist, had ze haar poot stijf moeten houden. Nu verschuilen achter anderen is wel heel zwak. Rita is en blijft te allen tijde zélf verantwoordelijk voor haar politieke besluiten. Verdonk werd overigens aangevallen op háár snelle en niet voldoende onderbouwde stellingname en niet op het feit dat AHA loog. Haar draai tijdens debat twee toonde aan dat de Kamer dát goed had ingeschat.

Lof der Zotheid | 06-07-06 | 15:06

En tóch heeft die Dijkstal ergens een punt...

De bovenmeester | 06-07-06 | 15:00

Lof der Zotheid 06-07-06 @ 14:27

Ik geloof dat jij last hebt van selectieve lekkage. Het waren de ondernemers die de gastarbeiders hier naar toe haalden maar het was de PvdAllochtonen die dankzij het honeren van hun begrijpelijke wens tot gezinsvorming/-hereniging de gastarbeiders tot een onbespreekbare probleemgroep maakten.

Hans Anders | 06-07-06 | 14:56

Lof der Zotheid 06-07-06 @ 13:15

De regels strikt uitvoeren is al vernieuwend en daaraanvolgend het neerzetten van een intentie wetgeving i.p.v. dat interpretatie wetgeving. Ik denk dat wetten en regels, incl. alle tekortkomingen door politici gemaakt moeten worden en dat rechters, bij voorkeur lekerechters, controleren of de intentie van de wet wordt nageleefd. Dat schept helderheid naar de samenleving.

Lof der Zotheid 06-07-06 @ 14:06

De werkelijke macht in NL ligt bij de ambtenaren en de massamedia, die zijn beiden vooral links georienteerd, buiten Fortuijn is er geen politicus geweest die het breken van deze machten in zijn verkiezingsprogramma had staan.

Lof der Zotheid 06-07-06 @ 14:10

Waar heb jij van afgeleid dat Verdonk is gedraaid, veeleer hebben de zwakke knieen van Zalm en JPB ervoor gezorgd dat t.b.v. de relatieve rust in de coalitie zij tandenknarsend heeft meegebogen maar haar uitspraak was wel dat het volledig de eigen schuld was van AHA, en ik geef Verdonk daarin volledig gelijk. Sinds wanneer is meegaan met de coalitie draaien i.p.v. buigen?

Hans Anders | 06-07-06 | 14:49

@Lof der Zotheid 14:21
Ik heb vele jaren met dat soort zaken gewerkt. En wat je zegt is natuurlijk waar. Maar er zijn waslijsten aan punten die veel afdoen aan deze theoretische werkelijkheid. Het voert te ver om daar nu op in te gaan. But I got your point. En in principe heb je dus gelijk.

Romanus | 06-07-06 | 14:49

@ LdZ 14:33

Je zult vooral moeten kijken naar de dynamiek voor de samenleving en de relatieve schadelijkheid van het huidige beleid. Zo kan het zijn dat de tijd die nodig is totdat het volk het heft in eigen handen neemt dusdanig lang duurt, dat je dan beter kort kunt ingrijpen zodat daarna een zelf gekozen leider in een zelf gekozen institutionele omgeving de macht overnemen. Het grote probleem is dat we zowel moeite hebben om de schadelijkheid van een regering in te schatten (met name als de belangen niet economisch zijn, omdat de optima niet bepaalbaar zijn en de huidige toestand nauwelijks te meten is) en we geen idee hebben over wie dan uiteindelijk de macht krijgt. Alleen de meest gekwalificeerde schendingen van het humanitaire recht (wat ik overigens ook maar een vorm van politiek vindt) zouden iets dergelijks kunnen rechtvaardigen.
Het recente handelen van Hussein doet dat zeker niet, hij was tamelijk harmless voor zowel zijn eigen volk alsook de omgeving.
Bij de Taliban zie ik dat anders, die moesten echt weg, ook al is er nu een jarenlange chaos en ellende.

NvdB | 06-07-06 | 14:47

@NvdB 14:24
1.Ik haal helemaal niets door elkaar. Dit is geen wetenschappelijk forum of juridisch test programma. Ik gebruik gewoon algemeen aanvaarde termen om ergens uitdrukking aan te geven. Jij bent alleen maar bezig met het bagatelliseren en marginaliseren van andere bijdragen.
2.De Somalische wetgeving (voor zover die nog bestaat en gehandhaafd wordt) kan in dat geval relevant geweest zijn, maar niet voor de vraag, zoals jij stelt, dat iemand helemaal nagetrokken kan worden. Daar heeft men niet voldoende betgrouwbare instanties voor. Het is niet voor niets dat Zembla helemaal daar naar toe ging.
Verder is de vraagstelling of iemand als populist of als gewoon politicus goeie besluiten neemt op zichzelf belachelijk. Immers politeik is politiek, dus als de uitkomst een meerderheid bevalt, was het een goeie beslissing, populist of niet.
3. Het is jammer dat je lid bent van de VVD, want door jouw bijdrage ga ik mij afvragen, wat er zo liberaal is aan jou alsmede aan de VVD.
4. Ik kan natuurlijk ook gaan roepen, dat je blaat en dat een kamertje op de universiteit toch een betere plek voor je. Waarom moeten dat soort opmerkingen gemaakt worden? Is dat het soort resperct wat je als VVDer uitdraagt?

Romanus | 06-07-06 | 14:44

Och kijk; de man van Jip & Janneke taal spreekt. Dijkstal hep duidelijk last van een zonnesteek, lijkt me.
Over simplistische opvattingen en gebrek aan nuance gesproken

Tobi | 06-07-06 | 14:43

@NvdB

Nog even, want ben hier in overtreding:

De begrippen 'populistisch' en 'simplistisch' zijn te zeer geladen om de discussie over hun precieze inhoud met redelijke mate van succes te kunnen voeren. Hier en nu zijn ze te zeer gepolitiseerd. Het zou ons ook te ver voeren: om rechts populisme adequaat te kunnen definiëren, moet ook links populisme de revue passeren - en jongens, waar komen we dàn uit? ;) Just my two cents...

'Waarschijnlijk zou Verdonk zelfs bij de PvdA nog scoren overigens.'

NvdB 06-07-06 @ 14:27

Dit vind ik overigens wel een goeie! En nu ben ik eruit. Sla de nagels op die koppen dames en heren! En enjoy...

van Maerlant | 06-07-06 | 14:34

@NvdB 06-07-06 @ 13:51
Nog even op dit punt. Ik vind dat je in principe nooit in moet grijpen in een buitenlandse samenleving. Je zult namelijk per definitie gezien worden als 'de bezetter'. Samenlevingen die genoeg krijgen van hun leider, nemen uiteindelijk zelf het heft in handen. Dat moet je in principe afwachten en laten gebeuren. Bij de vraag over uitzendingen van het NL-leger maakt dat afweging alleen helaas veel lastiger. Wanneer gaat een bewind over die humane grens heen, dat ingrijpen door buitenlandse mogendheden toch gerechtvaardigd is. Voorlopig voorzie ik in Irak en Afganistan nog jarenlange problemen die tegen het westen gericht terrorisme eerder zullen aanwakkeren dan doen afnemen.

Lof der Zotheid | 06-07-06 | 14:33

@Romanus 06-07-06 @ 14:21
Verdragen zijn bindend en gaan zelfs boven landelijke wet- en regelgeving. Ze werken twee kanten op. Ze maken het bijvoorbeeld ook mogelijk dat jij op Barbados kunt trouwen. Of dat jouw kind, mocht dat toevallig in Somalië geboren worden, jouw achternaam krijgt, ipv jouw voornaam (of die van je opa) als achternaam.

Lof der Zotheid | 06-07-06 | 14:30

@ Romanus 14:16
OK, je voegt iets toe.
Waarschijnlijk zou Verdonk zelfs bij de PvdA nog scoren overigens.

NvdB | 06-07-06 | 14:27

@Romanus
Helaas gaat het niet alleen om staan voor de democratie, gezond nationalisme of patriottisme en 'law and order', maar vooral om de manier waarop je dat invult. En nergens heb ik Verdonk op inhoudelijke verdieping kunnen betrappen. Het enige wat ik haar in de partijleiderschapcampagne heb zien doen is:
1. De kwestie AHA misbruiken met eigen gewin als doel;
2. Karaktermoord proberen te plegen op Mark Rutte.

En beide kwesties doen mij twijfelen aan haar integriteit. Het gekke is, dat ik haar als uitvoerend minister redelijk kon waarderen. Was het niet helemaal mee eens met haar starre invalshoek, maar iedereen wist wel waar je aan toe was. Ik krijg sterk de indruk dat ze haar populariteit te danken heeft aan haar strenge aanpak van immigranten. Juist vanwege het feit dat de VVD meerdere malen het initiatief genomen heeft voor het binnenhalen van goedkope arbeidskrachten (want goedkoop voor het bedrijfsleven) is haar sterke positie binnen die partij een contradictie.
(Nee, het was niet de PvdA die al die buitenlanders hierheen gehaald heeft. PvdA is per definitie protectionistisch mbt de vaderlandse arbeidsmarkt. Ook nu, met de Polen, maakt de VVD zich sterk voor soepele regels.)

Lof der Zotheid | 06-07-06 | 14:27

@Van Maerlant
Je begrijpt het helemaal.

Romanus | 06-07-06 | 14:25

@ Romanus
1: Je haalt democratie en rechtstaatelijkheid door elkaar.
2: De somalische wetgeving is wel relevant voor de vraag of iemand na te trekken is in Somalie aan de hand van een bepaalde naam. Dat was weer actueel m.b.t. de vraag of Verdonk's besluit te snel was, wat weer sloeg op de vraag of Verdonk als populist goede besluiten neemt.
3: Nogmaals, ik ben liberaal en lid van de VVD. Anja M. is niet het juiste forum voor mij.
4: Joris bepaalt of je mee doet, niet jij. Ga je zelf verzonnen recht op deelname lekker op uitkijk uitoefenen. Je blijft niets toevoegen. Dat is ook het probleem van populisme, veel geblaat, geen enkele inhoud.

NvdB | 06-07-06 | 14:24

@Lof der Zotheid 14:10
Voor zover mijn ervaring reikt, bestaan er inderdaad dat soort verdragen, maar is Nederland niet per definitie verplicht om ook alle details van dat soort nationale wetgevingen over te nemen.

Romanus | 06-07-06 | 14:21

De vergelijking gaat mank; Rita is een vrouw, enfin ze hebben haar vermomd als een vrouw.
Enne redactie van geenstijl ... goede instructies gehad van de Telegraaf?

markm | 06-07-06 | 14:18

Lof der Zotheid
Ik vind dat een leuke overweging en ten dele heb je zeker gelijk. Volgens mij is de kern van de zaak, dat het in feite nog niet eens zoveel uit zou maken of Mw. Verdonk bij de CDA of VVD e.d. zit. Volgens mij is de kern, dat zij staat voor democratie, een gezond soort nationalisme of patriottisme en law and order, waar velen in deze tijden grote behoefte aan hebben. En dat lijkt Mw. Verdonk ook uit te dragen en vandaar ook haar populariteit, naar ik aanneem.

Romanus | 06-07-06 | 14:16

Romanus bedrijft satire met zin voor cynisme. Z'n post moet - mijns inziens - begrepen worden als een schreeuw om aandacht voor wat leeft bij een groot deel van de bevolking. Hij beweert nergens dat een centrum-rechtse regering de oplossing voor alle problemen is, of, om in de geest van de 'actuele discussie' te blijven, zou fungeren als een deus ex machina ;)

Hij noemt zelf z'n bijdrage 'kort, rommelig'. Daarom: schop er niet op, maar zie het als een waardevolle bijdrage om wat concreter te gaan.

van Maerlant | 06-07-06 | 14:16

@ Van Maerlant

Het doel van Romanus was het noemen van de "Resultaten van Nederlands politiek correct, cq. sentimentalistisch beleid in de 21e eeuw: ".
Nu kun je Dijkstal wel PC denken verwijten, maar daar ging zowel de post als de daaruitvolgende discussie niet in een dergelijke mate over dat de post van Romanus, niet aansluitend bij een eerdere reactie, als on-topic genoemd kan worden. Het bericht zelf gaat over de media-geilheid van Hansje en zijn stelling dat de politieke cultuur in Nederland ten ondergaat aan simplistisch denken. Dat laatste zou wel eens bevestigd kunnen worden door de post van Romanus overigens, maar dat terzijde. De discussie zelf ging over de vraag of Verdonk een populist is, of populisten schadelijk zijn, ter zijde nog over het handelen van Verdonk, de positie van populisme in de Nederlandse politieke bestel en nog wat andere afdwalingen zoals de vraag of links populisme net zo hard wordt aangepakt als rechts populisme en de redenen daarvoor.

Het hier besproken stuk sluit daar niet op aan, voegt niets toe en is m.i. te kenmerken als rechts-populistisch geblaat.
Mensen die menen de "praktijk" of "realiteit" te kennen hebben bij mij nog nooit op veel geloofwaardigheid mogen rekenen. De informatie die je dan nodig hebt is niet makkelijk te verkrijgen en de verwerking daarvan vraagt cognitieve capaciteiten die iemand er vanzelf toe gebracht zouden hebben om ook de formeel theoretische aspecten te bestuderen en beheersen.

NvdB | 06-07-06 | 14:13

@Romanus 06-07-06 @ 14:01
Volgens het Internationaal Privaatrecht, waar Nederland door verdragen aan gehouden is, hebben wij wel degelijk te maken met het Somalisch naamrecht bij het beoordelen van de zaak AHM/AHA. En dat had iedere specialist Verdonk kunnen vertellen. Alleen verkoos zij (ivm de strijd om het partijleiderschap) snelheid boven vakkundig onderzoek. En die tactische keuze is in haar gezicht ontploft. Mijn verwachting is, dat zij, bij het kiezen voor temporiseren van de zaak AHM/AHA nú partijleider zou zijn geweest ipv Mark Rutte. En het feit dat ze in debat 2 180 Gr. op haar oorspronkelijke standpunt is teruggekomen bewijst dat haar eerste beslissing (die geen beslissing was, volgens haar) fout zat.

Lof der Zotheid | 06-07-06 | 14:10

@van Maerlant 06-07-06 @ 14:00
Om dan even inhoudelijk te reageren: Al zijn punten worden weerlegd door het feit dat er nu een centrum-rechtse regering is, in plaats van het blijkbaar door hem verfoeide links. En rechts, wat blijkbaar zwaar onderdrukt wordt, heeft al sinds begin jaren '90 bestuurlijke macht.
.
Je kan proberen zijn standpunten met mooiere woorden proberen te verdedigen. Maar ze zijn en blijven op drijfzand gebaseerd. Er is werkelijk niet één die feeling heeft met de realiteit. Hoogstens met zijn realiteit. Hoewel ik graag een goed gesprek aanga met mensen met een andere mening, is zijn redenatie zo simpel dat het niet eens de moeite waard is.

Lof der Zotheid | 06-07-06 | 14:06

@NvdB 13:45
Met Somalische wetgeving hebben wij in Nederland ook geen zier te maken en dat stond toch niet los van de discussie op dat moment. Bovendien, de opmerkingen zoals geplaatst, zouden er niet staan als ze los stonden van de discussie zoals jij beweert. Bovendien bepaal ik zelf wel of dat bij de discussie hoort of niet. Verder roep ik ook niet, dat je snel naar Anja Meulenbelt moet! Het gaat om het mooie van democratie, al of niet gecorreleerd aan de oude Grieken. Wetenschappelijk kiezen, regeren en politiek bedrijven bestaat niet. Literatuur voor die argumentatie kun je zelf wel vinden neem ik aan.

Romanus | 06-07-06 | 14:01

De opmerkingen van Romanus staan in relatie tot het via de persoon van Dijkstal gereveleerde onderwerp van gesprek: de onrustgevoelens van een groot deel van de bevolking de kop trachten in te drukken door ze gemakshalve te labellen. Daarbij wordt gelabeld wat de dames en heren à la Dijkstal als onwelgevallig beschouwen. Voor meer bijzonderheden: zie punten a t/m l van Romanus. Het enige dat 'm 'verweten' kan worden is dat ie niet exhaustief is. Gelet op de meerwaarde van z'n post zou dat een wel erg onterecht verwijt zijn. Dat ie niet zou aansluiten op de 'actuele discussie' lijkt me meer een punt voor eigen rekening. Als Romanus geen zin heeft in narcistisch aandoende bespiegelingen: het zij zo. Feit blijft dat z'n opmerkingen stuk voor stuk veel nauwer corresponderen met de alledaagse realiteit dan die van z'n critici.

van Maerlant | 06-07-06 | 14:00

@ LdZ 13:49

Inderdaad. Maar ik denk dat als je alleen op de echte liberalen mikt, je nooit meer dan een partij in de marge zult zijn. Een pragmatische aanpak is kenmerkend voor de VVD, met de eerdere mix van liberalisme en conservatisme, waarbij het conservatisme zo langzamerhand wordt ingeruild voor het populisme. Het is en blijft daarom zaak om de invloed van de populistische stemmentrekkers goed te reguleren en zo de schade beperkt te houden. Het is een jammerlijk second-best oplossing nu de first-best (een volledig liberale regering) met zekerheid onmogelijk is.

NvdB | 06-07-06 | 13:54

@ LdZ
Klinkt al een stuk beter, ik trek punt 2 dan in.
Punt 3 blijft dan wel staan; ik twijfel er sterk aan of wij ook in een ondersteunende rol in de zin van het vormgeven van de organisatie over voldoende informatie beschikken. Alleen als het echt dusdanig in de soep loopt dat zelfs wij het beter kunnen, moet je iets doen. (Ja, ik weet dat dit een variatie is op het markt - reguleren denken van liberalen. Enige nuance wil ik daarom best aanbrengen, maar de nadruk ligt toch op voorzichtigheid).
Met de algemene gedachte ben ik het wel erg mee eens.

NvdB | 06-07-06 | 13:51

@NvdB 06-07-06 @ 13:45
Waarbij ik ook nog aan wil tekenen dat het type 'Romanus' het type kiezers is dat de VVD aan zich wil binden via Verdonk. En dat lijkt me voor de VVD niet de doelgroep vanuit het oorspronkelijke liberale gedachtengoed. Nog buiten het feit dat Verdonk blijkbaar een heldin is, terwijl in de opsomming het beleid van juist de VVD van de afgelopen vier jaar wordt afgebrand.

Lof der Zotheid | 06-07-06 | 13:49

@ Romanus
Volgens mij heb ik in ieder geval LdZ aan wat nieuwe inzichten geholpen, dus je stelling is feitelijk onjuist. Het gaat mij ook niet over de mate waarin ik het met je eens ben, maar dat ze totaal los staan van de actuele discussie, ongefundeerd zijn en meer op hun plaats zijn bij uitkijk. Dus ga daar maar heen.

NvdB | 06-07-06 | 13:45

@rita-fan 06-07-06 @ 11:02
"Populisten zijn diegenen waar uitgerangeerde oud-politici jaloers op zijn!"
Beter:
"Diegenen waar uitgerangeerde oud-politicie jaloers op zijn, zijn populist"

Gabr | 06-07-06 | 13:45

@NvdB 06-07-06 @ 13:26
Ha! Een misverstand! Ik pleit er niet voor dat 'wij' de sterke man zoeken en bepalen. Dat gaat namelijk op zeker fout! Sadam Hoessein is en blijft daar een mooi voorbeeld van, net als de steun aan Osama Bin Laden. Waar ik me in het verhaal van de steller in kon vinden was het feit dat ons democratisch model niet overal hoeft te werken. En dat als je daadwerkelijk wil helpen, je zulke samenleving moet begeleiden naar een staatsvorm die bij hun cultuur past. En als dat een vorm van een verlichte sterke leider is, moet je proberen om samen een organisatiestructuur te vinden, waarmee die samenlevingen de door hen gewenste leiders op de juiste positie brengt. Ook al zou de keuze van die samenlevingen afwijken van de onze. Het succes van hervormingen staat of valt met draagvlak onder bevolking. Oplossingen moeten dan ook bottom up gedragen worden en nimmer top down worden opgelegd.

Lof der Zotheid | 06-07-06 | 13:44

@NvdB Die parallel MOET jij doortrekken. De grap is dat het nog maar de vraag is of Verdonk goed of slecht haar werk doet. Zoals het er nu uitziet heeft zij met haar "wanbeleid" heel veel kiezers achter zich. DUS: Jij noch ik bepalen of zij weg moet, dat doen WIJ samen als kiezers.

klootveger | 06-07-06 | 13:41

@klootveger: wat een flauwekul. Voortdurend moties van wantrouwen? Je bedoelt die ene van vorige week? Als dat een minister belet om in drie jaar tijd iets voor elkaar te krijgen dan is zij zwaar ondergeschikt voor haar functie. In het bedrijfsleven was zij al lang ontslagen.
En leg eens uit hoe links haar haar werk onmogelijk heeft gemaakt.

sammy de moraalridde | 06-07-06 | 13:39

@NvdB 13:28
Jouw quasi academische verhandelingen veranderen niets aan de inzichten en sentimenten van het electoraat en zijn daarom net zo geschikt voor de prullenmand als je opmerking in de geest van dat andersdenkenden maar weg moeten. Maar dat komt natuurlijk ook niet overeen met het rode boekje van Mao of Jan.

Romanus | 06-07-06 | 13:37

@ Klootveger
Als de scheids een hele slechte wedstrijd fluit komt hij de rest van het toernooi niet meer terug. Mag ik die parallel dan ook doortrekken?

NvdB | 06-07-06 | 13:36

@ Icebear
Dat je bij elke theorie rekening moet houden met de sterke en zwakke punten ben ik nog wel met je eens. Dat Plato's theorie geen enkele meerwaarde heeft anders dan als verklaring voor de gedachten van latere personen ben ik niet met je eens. Ook wij kunnen er nog inspiratie aan ontlenen en ze gebruiken bij het denken over de inrichting van de staat.
Bepaalde basisprincipes en fundamentele methoden die door de ontwerpers uit de middeleeuwen zijn bedacht of toegepast zullen ook door jouw hedendagse ontwerper gebruikt worden (denk aan de indeling van kleding bijvoorbeeld).

NvdB | 06-07-06 | 13:34

@Sammy
Zo lust ik er nog wel een paar, als ik voortdurend moties van wantrouwen krijg te voorduren van mijn *collega's*, dan heb ik ook geen tijd meer om mijn werk te doen...

Vergelijk het eens met voetbal Sammy: De scheidsrechter bepaald, ondanks dat hij veel kritiek krijgt, terecht of onterecht doet er dan niet toe. Het wordt Verdonk onmogelijk gemaakt om haar normale werk te doen door al het linkse geblaat...

klootveger | 06-07-06 | 13:33

@ Romanus
Ga jij ff. terug naar uitijk. Je opmerkingen zijn simplistisch geblaat en vooral off-topic. Ga daar je vrienden maar vervelen.

NvdB | 06-07-06 | 13:28

NvdB 06-07-06 @ 11:19
Mijn punt is dat het helemaal niets uitmaakt hoe Plato zijn sexualiteit beleefde (waarbij ik aanteken dat de scheiding tussen hetero- en homosexualiteit destijds niet zo scherp werd aangezet als dat nu geval is) en dat zijn gedachten over de staat hopeloos zijn verouderd. Nogmaals, het is slechts interessant in welke mate zij anderen hebben beïnvloed. Een contemporaine kledingontwerper maakt ook geen middeleeuws kostuum en een arts komt niet meer met arseen of een bloedzuiger aanzetten.
Robin Ruigpoot 06-07-06 @ 12:38
Zodra jouw stokpaardje wordt bereden ben je er weer als de kippen bij. Ben jij nog in iets anders geïnteresseerd dan de herenliefde?

Der Icebear | 06-07-06 | 13:28

@klootveger 06-07-06 @ 13:22: ..."degene die de meeste
-media- aandacht krijgt wordt van alle kanten de grond ingestampt terwijl daar altijd een heel ambtenaren apparaat en beleid achter zit."

En wie is er ook alweer verantwoordelijk voor dat ambtenarenapparaat en dat beleid?

sammy de moraalridde | 06-07-06 | 13:27

Heil Romanus heil Romanus,
mooie opsomming in Jip en Janneke taal die precies weergeeft wat ook IK het probleem van Nederland vind in deze tijd.

klootveger | 06-07-06 | 13:26

@ LdZ 13:07
Je opmerking over het falen van de injectiestrategie kan ik volgen, al moet je wel de kanttekening maken dat het bijvoorbeeld in Japan na WOII wel gewerkt heeft. Een belangrijk verschil tussen het MO en Japan is wel dat de laatste al een feodale maatschappijstructuur kende, hetgeen ook in Europa vroeger voorkwam. De inrichting van MO maatschappijen is veel meer top-down. (Machiavelli zegt in de heerser hier ook iets moois over).
Het is ook een veelgemaakte fout van socialisten dat de mensen in het M-O hetzelfde zijn en denken als in het westen: De vruchten van de verlichting zijn daar veel minder overgenomen door de bevolking, terwijl de dominante vorm van handelen er een is van conflict.
Je stelling dat we de sterke man / vrouw moeten zoeken en ondersteunen onderschrijf ik echter niet. In de eerste plaats is dit in het verleden flink mis gegaan, zie b.v de recente Afrikaanse geschiedenis. Ten tweede is het zeer onwaarschijnlijk dat wij in staat zijn om de juiste sterke man te herkennen. Immers, we kijken er nu al op een verkeerde manier naar en er is geen enkele reden om aan te nemen dat we dat bij de zoektocht naar de juiste sterke man beter doen.
Ten derde hebben we bijna geen inzicht wat de gevolgen zullen zijn van onze ondersteuning van de sterke man, aangenomen dat we die kunnen vinden. Vergelijk het met de mislukking van het Keynesiaanse model in de jaren '70 met stagflatie als gevolg.

NvdB | 06-07-06 | 13:26

@Sammy
Ik heb het zeer zeker goed begrepen, maar waar IK me druk over maak is dat er inderdaad ZOVEEL populisten zijn, zowel links als rechts van het spectrum, maar dat de "populairste populist" oftewel degene die de meeste
-media- aandacht krijgt wordt van alle kanten de grond ingestampt terwijl daar altijd een heel ambtenaren apparaat en beleid achter zit.

Mocht het zo zijn dat Wouter de volgende verkiezingen wint -ik mag hopen van niet- dan hebben we dezelfde discussie over Wouter, dan is hij ineens de populist en bakt hij er niks van. Kortom ik vind het woord populist geen inhoud of waarde hebben... kijk inderdaad gewoon naar de feiten en zoek argumenten.

klootveger | 06-07-06 | 13:22

@Romanus: mooie samenvatting van de tussenstand.

DeRuk | 06-07-06 | 13:19

Crixus = Mark Rutte?

Lof der Zotheid | 06-07-06 | 13:16

@Hans Anders 06-07-06 @ 13:00
Gelul! Het enige wat Verdonk gedaan heeft is recente wetgeving (want vastgesteld onder Paars) uitvoeren. Het is ook haar enige thema: die wetgeving strikt uitvoeren. Zodra het over iets anders gaat haakt ze af. Dat kan haar een uitstekende vakminister maken, maar maakt haar ongeschikt voor politiek leiderschap. Nimmer heb ik Verdonk overigen horen zeggen dat de regels mbt immigratie nog verder moeten worden aangescherpt. Ik verneem dan ook graag waarom jij denkt dat Verdonk een vernieuwer is.

Lof der Zotheid | 06-07-06 | 13:15

Resultaten van Nederlands politiek correct, cq. sentimentalistisch beleid in de 21e eeuw:
a) je mag/moet tegelijkertijd wel en niet een beetje schieten
b) je mag de wet niet negeren, behalve als het in je pc of sentimentalistische straatje te pas komt;
c) vrijheid van meningsuiting voor iedereen, behalve voor niet politiek correcte andersdenkenden;
d) democratie is socialisme met helaas een christelijk of liberaal randje;
e) buitenlanders evenals sommige stadsbesturen mogen maling hebben aan de Nederlandse wet en cultuur;
f) wie voor Nederland en de Nederlanders opkomt is extreemrechts, xenofoob, racist en een populist;
g) het is een schandaal dat Nederlanders vergrijzen, want allochtonen worden hier ook oud en moeten straks ook goed verzorgd kunnen worden;
h) wie het hardste schreeuwt, heeft het meeste gelijk en als moslim heb je meer gelijk dan anderen;
i) zwarte scholen zijn beter dan witte en bijzonder christelijk onderwijs is gevaarlijk;
j) er is geen minachting voor de kiezers, maar zij begrijpen het niet en zien het verkeerd.
k) er is geen verwarring en chaos, want Nederland en Amsterdam bestaat nog.
l) er moet nog meer nuance komen, want iedereen heeft nog niet dezelfde mening.

Dit was zomaar een korte, rommelige greep uit wat vermeende impressies over de stand van zaken, waarin het Koninkrijk der Nederlanden zich lijkt te bevinden.
Conclusie: Helaas zal mijn blik ook wel vertroebeld zijn.

Romanus | 06-07-06 | 13:14

Het doet Dijkstal zeker nog steeds erg veel pijn, dat er geen 1.6 miljoen kiezers op hem gestemd hebben in 2002.
Gevalletje Frusto dus.

Mazzeltov | 06-07-06 | 13:14

Wat schuift dit nou, Hans?

winshots | 06-07-06 | 13:09

@NvdB 06-07-06 @ 12:50
Mooi geschreven, kan me er volledig in vinden. Ik ben ook tegenstander van iedere ideologie die normatieve beperkingen oplegt (iedere ideologie kent beperkingen: wetten. Zelfs anarchie).
.
Ik las pas ergens een theorie en dat vond ik zelf wel een eyeopener. Wij (=het westen) proberen met geweld onze vorm van democratie op te leggen aan landen met een Arabische cultuur. Huidige voorbeelden daarvan zijn Afganistan en Irak. Terwijl onze cultuurverschillen juist ook in de politiek naar voren komen. Een Arabisch-georiënteerde cultuur is veelal gebaseerd op sterke persoonlijkheden met voor onze begrippen onevenredig veel macht. Zie bijvoorbeeld ook redelijk stabiele landen als Saoedi-Arabië (besef dat er ook veel weerstand is tegen de koninklijke familie) en Jordanië (een oase van rust in een superexplosieve regio). Als wij daar landen willen helpen om hun samenleving leefbaarder te maken, moeten we allereerst uitgaan van hun cultuur. En dat betekent dat je niet automatisch de keuze voor het parlementaire bestel op moet leggen, maar wellicht juist moet kijken hoe je de juiste sterke man (de verlichte leider, die het beste met zijn volk voorheeft) op de juiste plek kan krijgen. En met zo'n afwegingskader is ook gelijk de vraag beantwoord wat 'we' in de politiek moeten met eeuwenoude filosofische politieke denkkaders....

Lof der Zotheid | 06-07-06 | 13:07

@ Crixus
Ik ben al lid van de VVD, als je dat soms bedoelt. Alleen niet actief, wat ol ik wel moet doen eigenlijk.

NvdB | 06-07-06 | 13:03

Er is een nieuwe politieke stroming in opkomst, te weten; Extreem Centrum, niet links, niet rechts maar de hoogte in... Snobs.
Dijkstal doet het toch beter als buikspreek-pop, als die man zijn eigen mening verkondigt hoor je alleen maar peop.
Hij is zeker teleurgesteld dat Lubke hem niet gevraagd heeft voor een functie als staatssecretaris bij BL.

Z.K.H.Prins Carnaval | 06-07-06 | 13:02

Maaier 06-07-06 @ 11:55

De politieke ideen van generaties politici in de NL samenleving zijn vastgelegd in een groot aantal wetten en regels. De ideen veranderen vaak met de komst van een nieuw kabinet echter vele wetten en regels overleven de ideen vaak zeer lang.

Verdonk staat in mijn beleving voor het idee dat een herijking van de wetten en regels in de NL samenleving geboden is, vooral omdat de droesem van de oude ideen nog steeds een belangrijke rol in de NL samenleving vervult en zelfs vijandig is aan een broodnodige modernisering van diezelfde samenleving. De vele belangen die verbonden zijn met de partijbelangen vertroebelen echter iedere discussie waardoor aan klinkklare onzin, im opportunistische redenen, vaak toch een hoog waarheidsgehalte wordt toegedicht.

Hans Anders | 06-07-06 | 13:00

Tsja, ik heb verder weinig aan de commentaren van Lof der Zotheid en NvdB toe te voegen. Alles wat ik had willen aandragen is al door beiden gezegd.
(Doe eens lid worden van onze partij!)

crixus | 06-07-06 | 12:56

@Onderbuik 06-07-06 @ 12:15
Nope.... leeftijd doet er niet toe. De mate van flexibiliteit wel. En niet iedere religie geeft politieke ruimte om in te spelen op actuele behoeften van de samenleving. En beperkingen opgelegd krijgen vanuit overwegingen die ik niet kan en wil begrijpen, omdat ze een religieuze oorsprong hebben (je gelooft in een bepaalde God en daarmee samenhangende spelregels of niet) vind ik een principieel andere zaak dan een ideologie. De vraag of je stamcellen via foetussen moet kweken beantwoorden op basis van een 2000 jaar oud boek, gebaseerd op mogelijke fantasiën, daar heb ik moeite mee. Ethische overwegingen, gebaseerd op onze gedeelde en maatschappelijke normen en waarden vind ik (nogmaals) principieel anders. Hoewel ik het mogelijk ook niet eens ben met de uitkomsten van zo'n discussie. Maar ik ben het direct met je eens dat een individuele invulling is.

Lof der Zotheid | 06-07-06 | 12:56

Beetje populitisch om zo iets te zeggen, en qua nuance....
Zelf helpt hij daar op deze manier ook niet aan mee, maar ja om dat nou weer van uit de geenstijl comments duidelijk te maken.

hiepokriet | 06-07-06 | 12:55

@klootveger 06-07-06 @ 12:36: Volgens mij heb jij het nog niet zo goed begrepen: of er nou veel of weinig linkse populisten zijn, doet niet ter zake. De stelling is dat Verdonk (ook) een populist is.

Zou je mij trouwens een plezier doen door je stelling van 9:49 te onderbouwen dat Rita haar werk goed doet? Ze doet namelijk heel weinig, krijgt nauwelijks iets voor elkaar en maakt veel fouten. En dat ze zich er steeds op beroept dat ze alleen maar beleid voert, is ook al zo zwak. Voor het uitvoeren van beleid hebben we ambtenaren. Zij wordt betaald om beleid te maken.

sammy de moraalridde | 06-07-06 | 12:55

Saxofoon spelende quizpanelleden als Dijkstal zijn slijmpopulisten. die zijn nog veel erger dan gewone populisten. Jan Lul had z'n smoel 4 jaar terug moeten opendoen. Niemand zit op z'n achterhaalde gezeik te wachten.

chinaski | 06-07-06 | 12:55

Is de idee van de scheiding van kerk en staat eigenlijk niets meer dan een roep om pragmatisme en plurailiteit van denken in publieke organisaties? Het probleem van geloof, zoals naar ik meen ook LdZ, de hoge mate van inflexibiliteit en het gebrek aan toetsing aan de werkelijkheid. Indien men andere levensbeschouwingen zoals socialisme en liberalisme ook een absolute waarheid gaat toerekenen is het gevaar niet anders dan bij religies. Bij de scheiding van kerk en staat draait het derhalve om het inzicht dat absolute waarheid niet voor ons beschikbaar is op het niveau van vragen dat deze theorien ons doen stellen. Vergelijk het met multidisciplinair onderzoek: We weten niet welke methode wel of niet klopt, dus gebruiken we er maar meerdere en kijken wat de resultaten zijn. Het probleem zit hem dan wel in de afweging van de verschillende resultaten, en daar komt dan pragmatisme aan bod.

Kortom, uit de idee van de scheiding van kerk en staat volgt dat regels die op de gehele bevolking van toepassing zijn nooit enkel en alleen gebaseerd mogen zijn op de gedachte dat de levensbeschouwlijke grondslag absolute gelding heeft.
Dat sluit religies in klassieke zin meteen uit, simpelweg omdat zij uitgaan van de waarheid van het woord. Bij ideoreligie's (of zo iets) is dat niet per definitie zo, maar kan dat wel het geval zijn.

@ LdZ
Ik hoop dat je je een beetje kunt vinden in het bovenstaande. Wat betreft Plato's koning-filosofen: De oplossing die hij voorstelt (Het ongevoelig maken van bestuurders voor de perverse prikkels waaraan zij bloot staan door een hele gecontroleerde opvoeding) is naar mijn mening het wegredeneren van het probleem. De aanpak van de economische wetenschap (verander de instituties om de egoistische bestuurder tot het gewenste gedrag te prikkelen) praktischer en geloofwaardiger.

NvdB | 06-07-06 | 12:50

Begraaf die Dijkstal ff . Deaud of levend.

schele henk | 06-07-06 | 12:49

Dokter Spin 06-07-06 @ 12:46

geen complot, argumenten tegen Verdonk.

Maaier | 06-07-06 | 12:47

Gisteren al een vernietigend stuk in het NRC over Verdonk van die andere looser Van Aartsen. Er is toch geen links liberaal complot tegen Verdonk zijn?? Ben benieuwd wie morgen de volgende "corifee" is die de volgende move op het schaakbord zet. Bibi? Hoogervorst? Of is er morgen een vergeldingsactie van het kamp Verdonk van bijv Bolkestein.

Dokter Spin | 06-07-06 | 12:46

"Gebrek aan nuance"? Inderdaad, deze uitspraak van Dijkstal getuigd van een absoluut gebrek aan nuance. Als je al geen verschil kunt maken tussen Verdonk en Haider kun je beter je mond houden.

DeKeet | 06-07-06 | 12:40

Meneer Foppe 06-07-06 @ 09:55

De VVD is ver van haar oprichtingsstatuten afgedwaald en verworden tot een partij voor zombies die op de winkel passen, wiens winkel dat ook mag zijn mits PvdA of CDA. Met Verdonk doemt het schrikbeeld op dat zij eigenaar van de winkel gaan worden en zelf verantwoordelijk worden voor de winkel en dat PvdA of CDA naar het magazijn verwezen worden. Ook is het mogelijk dat de VVD eenzaam in het middenveld staat omdat PvdA en CDA de winkel zonder een oppasser uitbaten. Angst regeert de VVD en daarom koos men Rutte, een geboren lapzwans voor vele niet VVD'ers. Ben trouwens benieuwd wat de positie van Rutte na de verkiezingen wordt of wordt Verdonk voor de verkiezingen geslachtofferd a la Leefbaar NL.

Lof der Zotheid 06-07-06 @ 11:18

Wat de linkse politici ook zeggen, zij worden door het links journalistiek geteisem nooit voor populist uitgemaakt. Zelfs Adolf en Goebbels waren in de ogen van de SDAP geen populisten, daarvoor waren hun manifesten veel te socialistisch. Vieze mensen die linkse vuilschrijvers.

Hans Anders | 06-07-06 | 12:39

@Der Icebear 06-07-06 @ 11:08
"Plato was eveneens een fel voorstander van de knapenliefde, volgens hem de meest zuivere vorm van liefde (en daarmee bedoelde hij niet de platonische variant)."

Hallooo! Joehoehoe! PLATOnische liefde? Snap je em?

Robin Ruigpoot | 06-07-06 | 12:38

@Tiepe
Sjezus lees het topic eens door, je roept echt *peop* het ligt iets genuanceerder... of moeten we weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer voorbeelden gaan noemen van (S)LINKSE POPULISTEN... Haal anders racisme, 1945 etc. er ook maar weer bij....

klootveger | 06-07-06 | 12:36

The Mummy Returns... Dijkstal is geboren in Egypte en is politiek al een hele poos dood!!!

Roel van Dijk | 06-07-06 | 12:31

Hans Dijkstal, ga eens saxofoon spelen.

sAner | 06-07-06 | 12:29

Dijkstal heeft gelijk. Verdonk speelt met dezelfde, simpele, ideeen van populistische demagogen als Haider en de Winter. Altijd volgens hetzelfde stramien: ze plaatsen zichzelf buiten de orde (oude politiek), werken met een vijandbeeld (alle buitenlanders) en beloven te luisteren naar 'het volk'. Het geheel wordt verpakt in hapklare brokken als zouden maatschappelijke problemen eenvoudig op te lossen zijn (sluit alle criminelen op, bouw een muur rond Europa, zet alle buitenlanders tegen de muur). Jammer dat zo weinig mensen daar doorheen prikken. Maar ja.

Tiepe | 06-07-06 | 12:27

Hans Dijkstal is een mongeaul... en hij is een outcast in de VVD, niemand mag hem meer, daarom doet hij ook niks, behalve af en toe een provocerend berichtje in de krant achterlaten.

Heau_Meau | 06-07-06 | 12:19

@Lof der Zotheid 06-07-06 @ 11:56
ok dus als ik je goed begrijp is voor jou de leeftijd van een idealogie bepalend: hoe ouder hoe minder goed, voor mij geldt dit criterium overigens niet.
Rationalisme is trouwens ook niet meer piepjong, en vanuit het rationalisme zijn er toch ook al behoorlijk wat vervelende dingen gebeurt, om te beginnen het onthoofde van anders"denkenden" m.b.v. de guillotine.
Ik vind verder de Ratio als uitganspunt nemen van je gedrag e.d. prima, maar vind deze basis niet beter dan een religie, en vind bovendien dit uitganspunt óók een GELOOF.

Onderbuik | 06-07-06 | 12:15

fortuyn.be/Pim%20Fortuyn%20-%201948-20...
Eerst zegt hij ditzelfde verhaaltje over Pim Fortuyn, daarna over Geert Wilders en nu over Rita Verdonk. Verwacht hij nu de originaliteitsprijs?

Prof | 06-07-06 | 12:05

Lof der Zotheid 06-07-06 @ 11:58

daar zat god de vader achter!

Maaier | 06-07-06 | 11:59

@Maaier 06-07-06 @ 11:55
"Achter "ik ga recht door zee" zit geen idee."

Leg dat Jezus maar eens uit!

Lof der Zotheid | 06-07-06 | 11:58

@klootveger 06-07-06 @ 11:30
Idd staat Verdonk meer in de belangstelling. Maar dat is inherent aan in het kabinet zitten.
.
@Onderbuik 06-07-06 @ 11:30
Het gaat om het ontstaan van een gedachtengoed. Religie stamt vanuit een ver verleden en is vaak op basis van dat verleden dogmatisch en inflexibel. Politieke ideologiën zijn wel flexibeler, of ze verdwijnen. Bovendien zijn ze gebaseerd op ratio. En daar kan je het mee eens zijn of niet. Bij religie bestaat het risico dat zelfs die discussie niet gevoerd kan worden. Neem de SGP of die columnist laatst in dat Christelijke bolwerk. Natuurlijk blijft de scheidslijn dun, maar het gaat mij om de roots van een ideologie. En anders resteert slechts Plato's verlichte dictator over (met dank aan NvdB!).

Lof der Zotheid | 06-07-06 | 11:56

@klootveger 06-07-06 @ 11:49

natuurlijk zou je kunnen zeggen dat alle politici in een democratie populisten zijn. Het gaat erom of er ook een idee achter hun uitspraken zit. Bij veel partijen is dat wel, bij de zgn. populisten niet, die roepen slechts wat bepaalde lagen (en over het algemeen niet de intelligentste) van de bevolking aanspreekt. De ideeën van Bos zit een idee achter (aow fiscaliseren--> beter betaalbaar houden, hypotheekrenteaftrek veranderen--> te vaak gebruikt door mensen die het niet nodig hebben ). De ideeën van de klassieke VVD ook (minder overheidsbemoeienis---> markt kan het net zo goed en efficienter). Met die ideeën kun je het oneens zijn. Mte argumenten. Dát is het verschil met populisme. Achter "ik ga recht door zee" zit geen idee.

Maaier | 06-07-06 | 11:55

Weet je wat het is met Hans Dijkstal. De man heeft gewoon een tekort aan intellectuele capaciteiten. Om zelf overeind te blijven gaan ze een soort zelfsintegriteit veinzen, waarbij ze willen doen overkomen alsof zijn de morele maatstaf zijn. Anderen zijn dan ook vaak populist zodra ze boven zijn maaiveld uitgroeien. Helemaal storend is dus dat VVD-meubilair Dijkstal zelf zo voor nuance is, maar vervolgens wel rustig een ongenuanceerd rijtje opdreunt van mensen die niet passen in het bijzonder geflatteerdewereldbeeld van deze stiekeme D'66ér.
Dijkstal werkt binnen de VVD prima als een radertje om de VVD-machine te laten draaien,maar meer moet die man ook gewoon niet doen. Wat hij juist moet doen is gewoon zijn mond houden, want hoe meer hij zegt hoe dommer hij gevonden wordt. Maar dat is vast de schuld van de TV die er maar in slagen om een stralend portret van deze man te maken. Dat zal nooit lukken ook.

inquisitra | 06-07-06 | 11:51

hehe we zijn er bijna, Verdonk een populist OK. Maar dan Marijnissen OOK en Wouter Boslim OOK. Het is gewoon lachwekkend om te zien wat de PvdA allemaal doet om kiezers te winnen... en Woutertje is geen lijsttrekker *kuch* geworden vanwege zijn inhoud.... Hij ziet er nu eenmaal beter uit dan bijvoorbeeld... Ad Melkert *kots*.

DUS Verdonk een populist noemen is overbodig, want dat hoort nu eenmaal bij politiek. I rest my case...

klootveger | 06-07-06 | 11:49

@badabingbitch 06-07-06 @ 11:26
Was het niet op geenstijl laatst (of nieuwnieuws) waarin Femke en Wijnand gespot waren in oude bijzonder vervuilende jaren '80 Mercedes-Benz Stationwagen? Typisch gevalletje van 'Do as I say, don't do as I do' (met dank aan Phil Collins).
.
Verder hoor ik Femke met name reactief en dan nog op die onderwerpen die binnen haar doelgroep lekker scoren. Hoe die onderwerpen zich op langere termijn verhouden tot bijv. onze Nederlandse interne economie, daar hoor ik haar nooit over...
.
Verder wordt in dit topic een behoorlijke waslijst aan mannelijke politici genoemd. Jij gaat 'af' op de eerste de beste vrouw die genoemd wordt (op Verdonk na). Waarom? Typisch gevalletje vrouwelijk minderwaardigheidscomplex?

Lof der Zotheid | 06-07-06 | 11:47

@Der Dicke 06-07-06 @ 11:36
Geer ook al in Hans weest?

badabingbitch | 06-07-06 | 11:39

Verdonk is natuurlijk een populist, met makkelijke praat, geen nuance, laat staan onderbouwing. Dat geldt ook voor De Winter, Haider en Fortuyn. LePen is iets anders, aangezien die ehc alleen maar kan zeggen dat buitenlanders frakrijk aantasten etc. DIe is nóg dommer.

Dins Verdonk doorhad dat ze onder en klein deel van de bevolking populair is, heeft ze volhardt in haar autistische gedrag.

ALs je de linkerkant van de polituiek bekijkt, zou eerder marijnissen als populistisch aan te merken zijn, me domme beweringen en simpele acties die met name uit nee! bestaan.

Hans D. heeft alles bij elkaar volkomen gelijk. Ik wil slimme mensen inde poilitiek, die (kunnen) nadenken, die nuance brengen en juiste oplossingen kiezen, niet idioten die sbs6 publiek (heel de dag zittend op een kratje heineken scheldend op buitenlanders die hun baanafpikken en de zakkenvullers inde politiek, terewijl ze niet eens weten wat het verschil tussen kamer en regering is) napraat in de kamer.

Maaier | 06-07-06 | 11:38

@badabingbitch 06-07-06 @ 11:26
stond dat in de "opzij" ? ik wist niet dat dat blad nog bestond...

Onderbuik | 06-07-06 | 11:38

@klootveger 06-07-06 @ 11:30
Dat geldt niet alleen voor de tweede kamer zoals wordt gesuggerereerd, maar ook voor de departementen c.q. hun wetgevingsambtenaren.
Hun produkten gaan zienderogen achterui en de regie op dossiers binnen een departement als ook interdepartementaal vraagstukken ontbreekt vaak of in onvoldoende.

style.councillor | 06-07-06 | 11:38

de Toorn van Gerard Joling kome over Dijkstal...!

Der Dicke | 06-07-06 | 11:36

@LoZ
"In de één na laatste intermediair stond een leuk en leesbaar stuk over politici en hun ambtenaren. Zelfs de Eerste Kamer constateert nu dat de vakkennis van de Tweede Kamer op het gebied van wetgeving fors aan het afnemen is. Over de hele linie is populisme (scoringsdrift) de norm geworden. Politiek is een carriere geworden en media-aandacht doet het beter op je CV dan simpele, harde feitelijke kennis."

Mijn inziens is jouw -bovenstaande- opmerking binnen de overheid én binnen het bedrijfsleven steeds vaker regel dan uitzondering, helaas. Vorm is vaak belangrijker dan inhoud. Ik vind echter dat Verdonk daarin niet verschilt van bijvoorbeeld Jan Marijnissen, echter Verdonk is overstelpt met media aandacht...

klootveger | 06-07-06 | 11:30

@Lof der Zotheid 06-07-06 @ 11:21
m.i. loop (ook) jij het gevaar met 2 maten te meten: religie mag níet in de politiek, maar ídeologie (of hoe je het wilt noemen) zoals socialisme, humanisme (d66) mag wél.
Ook links-getinte partijen als pvda en gl leggen beperkingen op, en dat vind ík niet prettig. (multikultiverhaal, eenzijdige ontwapening in jaren '80, verkeerde berichtgeving over andersdenkenden etc.)

Onderbuik | 06-07-06 | 11:30

Ik maak me zorgen om Hans Dijkstal.
Hij gaat ten onder aan simplistisch gestookte wodka.

Vieze_Freddy | 06-07-06 | 11:29

De oren steeds groter; de herseninhoud steeds kleiner!
bouwjaar54.nl

Bouwfraudeur | 06-07-06 | 11:27

@Der Icebear 06-07-06 @ 11:08
Plato bedoelde niet de platonische variant... bijzonder

style.councillor | 06-07-06 | 11:26

Ross Perot hoort niet echt in dat rijtje thuis, waar de anderen het alleen met woorden doen(lees: blaten) is hij meer de man van de daden. Net als Rita eigenlijk. Rita for president!! We zijn net weer een beetje uit het dal, laten we vooral dit niet verpesten door een linkse partij de macht te geven.

Enenem | 06-07-06 | 11:26

@LdZ
"verder is in ieder geval ook Femke direct te bestempelen als populist"
onderbouwen svp
Mannen vinden Femke al snel een zeikwijf, maar voelen zich in wezen bedreigd door haar welsprekendheid en machtspositie.

badabingbitch | 06-07-06 | 11:26

@ LoZ 11:18

Ter aanvulling: Het was een puur juridische discussie wat betreft de inhoud, dus hoe wil je er anders over praten?

Vergeet ook niet de aanhoudende kritiek van Tjeenk Willink op de kamer (incidientialisme).

@ 11:11
Afgezien van Bakker valt het wel mee met de kennis binnen D66. Er is de afgelopen jaren een enorme vlucht geweest bij die partij, vandaar ook het inconcistente beleid: De groep die aan de macht was (liberaal - socialistisch - groen) wisselde gewoon te snel! De naam D66 is te beschadigd, ze kunnen beter een nieuwe partij oprichten en D66 daar op termijn in laten opgaan.

NvdB | 06-07-06 | 11:24

@Onderbuik 06-07-06 @ 11:16
Helaas ben ik niet links. Het oorspronkelijke liberalisme sluit beter aan bij mijn gedachtengoed. Iedereen moet idd zelf weten wat hij/zij geloofd en stemt. Volledige vrijheid op dat gebied, daar ben ik een voorstander van! Ik geloof echter dat een niet op religie gebaseerde politiek (in principe, ik ken de uitzonderingen!) de samenleving sneller en beter vooruit kan helpen. Bovendien legt religie mij beperkingen op, die ik niet wil en niet begrijp. En daarbij maakt welke religie het is niet uit!

Lof der Zotheid | 06-07-06 | 11:21

-edit nou tot ziens dan maar he, was een kort "genoegen" ban -

HardcoreLimburgBoers | 06-07-06 | 11:21

Uit zijn mond klingt 't als een mislukte saxofoon...

bad to the bone | 06-07-06 | 11:20

@ Der Icebear

Je verenigt persoon met theorie. Wat maakt het uit dat Plato aan sex met jongens deed voor zijn theorie? Die is op geen enkele wijze afhankelijk van homosexualiteit. Wat je zegt is m.i. onjuist. Je levert daarbij ook nog eens geen enkele inhoudelijk argument voor je stelling. Ben je toevallig een econometrist, sociaal wetenschapper of ander dier dat met statistiek werkt?
Graag verneem ik van je waarom inhoudelijk de relevantie van Plato, Hobbes, Locke, Hume, Rousseau en anderen voor het denken over de inrichting van de huidige staat 0,0 is.

NvdB | 06-07-06 | 11:19

@klootveger 06-07-06 @ 11:11
Allereerst heeft NvdB al gereageerd mbt Marijnissen. En volgens mij in jouw straatje. Verder is in ieder geval ook Femke direct te bestempelen als populist. Helaas zijn er namelijk nog maar bitter weinig 'oorspronkelijke' politici. Dat maakt de keuze om te stemmen ook zo moeilijk.
.
Wat mij betreft zijn de aangehaalde juridische aspecten overigens geen bijzaken. Als de minister zich, vanwege politiek gewin, niet aan de wet hoeft te houden, waarom:
1. wij dan wel
2. hebben we überhaupt wetten
.
In de één na laatste intermediair stond een leuk en leesbaar stuk over politici en hun ambtenaren. Zelfs de Eerste Kamer constateert nu dat de vakkennis van de Tweede Kamer op het gebied van wetgeving fors aan het afnemen is. Over de hele linie is populisme (scoringsdrift) de norm geworden. Politiek is een carriere geworden en media-aandacht doet het beter op je CV dan simpele, harde feitelijke kennis.

Lof der Zotheid | 06-07-06 | 11:18

@Lof der Zotheid 06-07-06 @ 11:11
scheiding van kerk en staat is m.i. weer zo'n dogma van de linkse kerk:
waarom mogen mensen niet zélf bepalen waar ze in willen geloven, de een gelooft in god, de ander in het socialisme, weer een ander in liberalisme noem maar op.
@klootveger 06-07-06 @ 11:11
ja klopt, de pvda had ook mee kunnen regeren met het cda maar Bos wilde niet uiteindelijk. Hun favoriete rol lijkt al jaren met modder gooien, vooral Femke met haar zeikstem, bah.

Onderbuik | 06-07-06 | 11:16

Die aap speelt ook alweer jaren de landverradert. Ooit VVD'er; laatst vond Anja Meulenbelt nog dat ie een goede bijdrage leverde in een of ander multikulti debat. En als Meulenbelt tevreden over je is, dan moet je links lullen. Héél links lullen.

Ion Susai | 06-07-06 | 11:15

Iemand de nrc.next van vandaag al gelezen? Ik citeer Kees Versteegh even, over weblogs en de berichtgeving rond de kabinetscrisis:

"geenstijl.nl sla ik voor deze gelegenheid over. Die is wat betreft dit onderwerp nauwlijks geloofwaardig sinds die site "dik" is met Pechtold-een van de hoofdrolspelers in de crisis. De D66-partijleider mag op de homepage zeggen dat hij maar liefst "een a twee keer per week" op geenstijl.nl kijkt. Wauw."

Harry Turtle | 06-07-06 | 11:11

@NvdB 06-07-06 @ 10:42 & badabingbitch 06-07-06 @ 10:47

Eens! Zal nooit op 'm stemmen, want Christelijk (kerk en staat moeten gescheiden zijn, voor mij is ook CDA onbespreekbaar). Maar samen met Maxime Verhagen bijzonder kundig politicus.
.
Wat ik overigens onbegrijpelijk vind, is dat D66 zichzelf niet omvormt tot een niet-christelijke middenpartij en daarmee gaat concurreren met CDA. Als D66 zichzelf zo profileert, kunnen ze volgens mij veel meer stemmen trekken. Het is één van de weinige partijen waar ik ook personen zie die weten waar ze over praten. Ze moeten alleen de bestuurlijke vernieuwing (want interesseert geen hond) en de politieke spelletjes (m.n. Uruzgan) loslaten.

Lof der Zotheid | 06-07-06 | 11:11

@ Loz 11:03
Die theorieen zijn een hobby van me, vandaar dat ik erop inging. Wat jij noemde is de gangbare synthese. Heb je Marris en Jacobs gelezen voor je studie? Mij is toen een dergelijke visie voorgehouden, maar het kan ook bij inleiding zijn geweest.

NvdB | 06-07-06 | 11:11

@G-unite 06-07-06 @ 11:08
bedankt voor de (betere) link

Manbearpig | 06-07-06 | 11:11

@Onderbuik en @badabingbitch
Jullie begrijpen mijn punt, Nvdb en LoZ zeuren alleen over de juridische aspecten, maar de (s)linkse populsiten kunnen we niet betrappen op fouten, want ze regeren niet en gooien alleen met modder...

klootveger | 06-07-06 | 11:11

Dijsktal is gewoon net zo'n ei als die Ad Melkert was. Dat soort mensen hebben we geen gebrek aan. Wordt tjd dat hij zich inschrijft voor het bejaardentehuis.

Euroboerrrt | 06-07-06 | 11:10

NvdB 06-07-06 @ 10:36
Plato was eveneens een fel voorstander van de knapenliefde, volgens hem de meest zuivere vorm van liefde (en daarmee bedoelde hij niet de platonische variant). Wat ik maar wil zeggen is dat Plato en Locke alleen interessant zijn vanwege hun invloed op denkers na hen. Voor de huidige staatsinrichting zijn hun gedachten niet echt van belang.

Der Icebear | 06-07-06 | 11:08

Hans heeft geen vrienden en is wanhopig op zoek naar aandacht. Uiteindelijk zullen we hem dankbaar zijn voor zijn profetische woorden.
Wat dat betreft vertoont Hans wel overeenkomsten met Al Gore.
en.wikipedia.org/wiki/Manbearpig

Manbearpig | 06-07-06 | 11:06

Ik heb Verdonk nog nooit de buitenlanders de schuld horen geven. Evenmin houdt zij er revisionistische gedachten op na, zoals Le Pen (svp niet uitspreken als 'le pain', het is pen, net als in het Nederlands) of Dewinter. Dergelijke quotes duiden er op dat Dijkstal zich bezondigt aan hetgeen hij Verdonk verwijt, te weten ongenuanceerde grote uitspraken.

Der Icebear | 06-07-06 | 11:04

@NvdB 06-07-06 @ 10:36
Tot mijn verbijstering heb je gelijk mbt Plato.... Hij was het van die verlichte dictator. Ik ga nog maar eens opzoeken waar ik het dan vandaan heb... Toch Locke wellicht? Ik zoek 'm op.... Ik weet wel dat ik deze benadering niet zelf verzonnen heb. (toch? twijfel slaat toe... Misschien een boek erover schrijven en wereldberoemd worden!).
.
vwb de populisten ben ik het met je eens...

Lof der Zotheid | 06-07-06 | 11:03

@ Klootveger

In de media worden ook linkse politici als populistisch aangemerkt. Het betreft dan wel vooral buitenlandse politici, zoals tijdens de linkse kandidaat bij de verkiezingen in Peru, maar ook mensen als Chavez. Het is heel erg bekend dat de NOS, vanwege de politieke voorkeur van haar medewerkers, de neiging heeft om negatiever (het woord kritisch is hier niet op zijn plaats) te berichten over rechtse politici. Daarom kijk ik ook naar het RTL nieuws, die minder last heeft van politieke invloeden. Waarschijnlijk dat idealisten naar de NOS gaan en anderen naar het RTL.
Een andere oorzaak waarom we minder horen over links-populisme is dat die recentelijk niet aan de macht zijn geweest. Dat scheelt een boel.

NvdB | 06-07-06 | 11:03

Populisten zijn diegenen waar uitgerangeerde oud-politici jaloers op zijn!

rita-fan | 06-07-06 | 11:02

@klootveger 06-07-06 @ 10:56
1/2 Loesewies hand in hand met Wouter Bos
3. Marijnissen (lees zijn blog maar, wat een onzin, wat een anti-campagne voor zijn partij)
itt. Agnes & Femke

badabingbitch | 06-07-06 | 11:02

@klootveger 06-07-06 @ 10:56
klopt, helemaal mee eens. Het zegt m.i. ook iets over de scheve verhouding in de media wat betreft links-rechts.

Onderbuik | 06-07-06 | 11:00

Dijkstal speelt saxofoon net als Clinton
Alleen speelt Clinton ook nog dwarsvluydt, hetgeen Dijkstal niet gerlukt is of uit de publiciteit heeft weten te houden.

style.councillor | 06-07-06 | 10:59

En hij heeft nog gelijk ook...

Kaan78 | 06-07-06 | 10:56

@NvdB
Dan zijn we het over Marijnissen eens, maar toch gek dat de media zelfs Pim erbij haalt, maar dat de (s)linkse politici nooit expliciet als populist worden genoemd...
Geeft voor mij wederom aan dat 'men' toch jaloers is op de populariteit van Verdonk... Het is tijd voor een opsomming linkse populisten... i.p.v. telkens weer beginnen over Verdonk en zelfs Pim...

klootveger | 06-07-06 | 10:56

@HardcoreLimburgBoers
Nationalisten hebben ook problemen met verstandelijk gehandicapten. Tijd voor een razzia in Limburg en hardcore boertje als eerste.

spooky | 06-07-06 | 10:55

@Oculus, PvdA, hoe durf je deze nog in den mond te nemen, voor mij bestaat die partij al 8 jaar niet meer ;-)
@Lafayette, gefeauteaufucked door GS, wedduh? haha (je hebt wel gelijk ja)

badabingbitch | 06-07-06 | 10:55

@ HLB
Zwakke broeder, neem ik aan?

NvdB | 06-07-06 | 10:54

En toch lijkt ie op Ad van de Pedoclub.

Lafayette | 06-07-06 | 10:51

Kijk als ie terugkomt - geweldig als hij zijn saxefoon maar meebrengt.

Beregoed | 06-07-06 | 10:51

-edit foei, wat een taalgebruik boertje -

HardcoreLimburgBoers | 06-07-06 | 10:51

Dijkstal is een onnozele kracht. Rita voert nota bene het door de linkse PvdA bedachte beleid uit. Wél met een scherp randje, da's waar.

Theo Braakspijkers | 06-07-06 | 10:50

Fijn zo'n partijgenoot. Deze man was toch samen met Melkert verbannen?

Lafayette | 06-07-06 | 10:50

Dijkstal, we gaan nog even in ons collectieve geheugen graven en komen daar een gedenkwaardig optreden www.nos.nl/archief/nederlandkiest/2002... van Dijkstal tegen.

Verder commentaar overbodig.

style.councillor | 06-07-06 | 10:48

@badabingbitch
Hoezo verstandig? Het enige dat Verdonk doet is PvdA beleid uitvoeren maar dan ook consequent (iets wat de PvdA niet kan, alleen woorden geen daden). De vergelijking met Le Pen, Haider en de Winter gaat op alle fronten mank. Ipv @GS te vragen minder pro-Verdonk te posten zouden we de oude media moeten vragen op te houden met Verdonk-bashing. op 6 mei 2002 zagen we waar dit soort hetzes toe kan leiden.

Oculus Malus | 06-07-06 | 10:47

@Lof der Zotheid 06-07-06 @ 10:35
Rouvoet idd, goed voorbeeld van politieke welsprekendheid en van politieke en juridische kennis en besluitvaardigheid. Ware het niet dat ik antichrist boven mijn bilnaad heb getattoeeerd, ik zou blindelings op hem stemmen. Bril af, haar een beetje warrig, mmmmmm. Rouvoet is HET. ;-)

badabingbitch | 06-07-06 | 10:47

m.i. zitten er veel populisten bij de linkse partijen:
-jarenlang mekkeren over de multiculturele samenleving, zonder zélf ooit in een volksbuurt te zijn geweest, of een studie te hebben gemaakt van de islam.
-en maar automobilistje pesten zonder met goede alternatieven te komen, en zonder rekening te houden met economische gevolgen.
-en maar mensen stigmatiseren die niet voldoen aan het keurslijf van de Linkse Kerk, met al enkele doden tot gevolg...

En nu die dijkstal weer, wat bezielt zo'n man, is die blind of is het slechts jaloezie omdat Lubbers gister óók even weer in de schijnwerpers stond...

Onderbuik | 06-07-06 | 10:47

Verdonk eruit, en dan een Paars III kabinet. D66 eventueel inwisselen voor GL

Meneer Foppe | 06-07-06 | 10:46

@ Drivebyposter
Extreem-rechts? Nee, dat niet. Je toont wel het gelijk van LoZ aan moet ik toegeven....

@ Spooky
Ook al is het GS, moeten wel ons dan laten leiden door de zwakste broeder, of het niveau aanpassen aan het onderwerp? Ik kies voor dat laatste omdat je daarmee vooruitgang boekt. Het enige wat je op de andere manier bereikt is stilstand (ff. simplistische mode, sorry voor de ongenuanceerdheid, maar ik denk dat je snapt wat ik bedoel).

@ Klootveger
Jan Marijnissen is een populist van de hoogste orde. Hoe kom je erop dat dat niet zo zou zijn.

NvdB | 06-07-06 | 10:46

Albert Heyn bemoeit zich toch ook niet meer met Ahold?
En van Jan van Gent en Maria Loos hoor je ook niets meer.

fuckje | 06-07-06 | 10:43

Ben in afwachting van enige repliek door het andere fossiel dat de partij rijk is. Zijn naam is Hans en woont te Diever..............

kneuterzak | 06-07-06 | 10:43

Hans is een extreem hufterige pluche-plakker en net zo populistisch als de rest van het zootje in Den Haag.

gigi gorgonzola | 06-07-06 | 10:42

@Lof der Zotheid:
De definitie is juist volkomen mee eens, echter: Pim en Rita zijn populisten, maar Jan Marijnissen niet... dat gaat er bij mij niet in. Momenteel hoor je niets of nauwlijks iets van de SP, maar in verkiezingstijd is het weer makkelijk scoren door modder te gooien naar de regering... ZONDER zélf met goede -realistische- plannen te komen...

klootveger | 06-07-06 | 10:42

@ LoZ 10:35
- Het is zo jammer dat Rouvoet geen liberaal is. Zijn ideologische grondslag kan ik vanuit mijn eigen levensovertuiging (ook een vorm van geloof geef ik toe) niet volgen. Maar wat deed (en doet) die man het goed zeg. Echt bewonderingswaardig!
Volgens mij gaat het Dijkstal om veranderingen binnen de partij, maar kan hij niets meer. Zijn actie zal naar mijn verwachting zonder gevolg blijven. Buiten de partij kan het niemand schelen wat hij vindt en is hij een van de velen, binnen de partij neemt het niemand hem in dank af dat hij de vuile was buiten hangt. De populisten zijn de enigen die beter af zijn op deze manier. Een domme zet wat mij betreft, ook al heeft hij gelijk.

NvdB | 06-07-06 | 10:42

We mochten in dit land toch zeggen wat we dachten, of is alleen het populisme heilig en niet bereikbaar voor kritiek?
Rita is een extreem rechtse populist en de VVD doet er goed aan een dergelijk iemand, net als Wilders, naar de periferie van de politieke arena te verplaatsen.

drivebyposter | 06-07-06 | 10:40

brrrr, ik kreeg net een vrezelijk visioen, en het had te maken met "de nacht van Dijkstal"

Juan Zaque | 06-07-06 | 10:38

@NvdB 06-07-06 @ 10:30
Ja dat zou wel moeten maar het blijft hier wel geen-stijl en niet de universiteit. Het onderwerp was populisme en niet in eerste instantie nationalisme. Dijkstal noemt wel een reeks namen die daarmee verband houden maar niet in directe relatie.

spooky | 06-07-06 | 10:37

@ LoZ
Plato was een fel tegenstander van de democratie. Je bedoelt volgens mij John Locke (two treatises of governement). Overigens is de tegenstelling overheid - volk niet juist, de bestuurders blijven onderdeel van de (be)volk(ing).
Daarnaast is de gedachte achter de vertegenwoordigde democratie niet zozeer optimale besluitvorming, maar verdeling van de macht. Om de zoveel tijd komt er iemand anders, zodat niemand echt misbruik van de macht kan maken. Jouw verhaal is een mengeling van Locke met Rousseau, hetgeen niet echt samengaat naar mijn mening omdat Rousseau echt gelooft dat de meerderheid de waarheid kent en de minderheid zich vergist. De verdeling van kennis en talent over de bevolking staat dat in de weg. Zowel kennis als de vermogens om die te verwerken zijn zeer scheef over de bevolking verdeeld.

Je kan ten aanzien van de populisten ook het ontbreken van een consistente theorie over de ideale samenleving noemen. Men maakt gebruik van dat deel van theorien die goed uitkomen op dat moment, zonder de consequenties daarvan te overwegen.

NvdB | 06-07-06 | 10:36

leeft dat fossiel nog?

Kale Karel | 06-07-06 | 10:36

@Xtra 06-07-06 @ 10:23
Da's idd geen prettig vooruitzicht!

pooface | 06-07-06 | 10:35

Is "Politino's" trouwens geen mooie toevoeging aan het Geenstijl vocabulair?
(met of zonder ')

Baron von Proxy | 06-07-06 | 10:35

@NvdB 06-07-06 @ 10:27
1. Ik ben heen weer geslingerd tussen verschillende emoties: Verbazing, teleurstelling, verdriet, woede, lachaanvallen.... Het geeft niet dat je van een bepaald onderwerp minder kennis hebt, maar zorg dan tenminste voor gerichte ondersteuning. Rouvoet was een mooie uitzondering.
2. Dijkstal heeft gezien hoe een dergelijke aanpak bij Fortuin uitgepakt is (electoraal). Dat heeft hem de kop gekost. Welke aanpak hij ook had gekozen, alles was beter dan in dezelfde oude fouten te vervallen...

Lof der Zotheid | 06-07-06 | 10:35

het is toch verschrikkelijk. Eerst heeft Dykstal duizenden mensen geld afhandig gemaakt door het invest-program van Bernie Cornfeld. Trekt zich daar niets van aan. wordt minister en heeft in die 4 jaar nooit kunnen uitvinden hoeveel agenten er waren. maar ze werden wel elke maand betaald!!Bij de Josti-band mocht hij spelen maar wilde niet meer stoppen omdat hij het zelf zo goed vond met die sax.Vult nu zijn zakken met allerlei commissies dingen te laten uitzoeken die iedereen al weet maar hij krijgt er een ton in euros voor,.gewoon een opportunist en klaploper. Allemaal ik en nog eens ik.3en dan nog eens de moralist uithangen!!!OPZOUTEN

frenchy | 06-07-06 | 10:34

Dijkstal past in het rijtje met Marcel van Dam etc. Uitgerangeerde politinos (politieke dino's) die nog een paar laatste stuiptrekkingen vertonen onder uitslaan van onbegrijpelijke kreten en gebrul.

Baron von Proxy | 06-07-06 | 10:33

@ Baron von Proxy 06-07-06 @ 10:29

Ik geef toe, het wordt wat lastig met de rechterhand aan de linkerkant, maar daar draait Hans z'n hand niet voor om.

Meneer Foppe | 06-07-06 | 10:32

@JackRandom
dan had ik wel gezegd spreek limburgs

maar euh... vind jij limburg dan bij Nederland horen???

DE DOOD OF HET DIETSE RIJK!!!

HardcoreLimburgBoers | 06-07-06 | 10:31

Maar dat terzijde. Dijkstal heeft een punt, dit kabinet heeft, in navolging van kale Pim, met haar harde beleid het klimaat danig verziekt.

JackRandom | 06-07-06 | 10:31

@ Spooky
Moet je ook niet rekening houden met de nationalistische dimensie?
Of zijn alle populisten nationalistisch?

NvdB | 06-07-06 | 10:30

@JackRandom,
dan vergeet je nog Dries van Agt, ex-wielrennert en Knuffel van mevrouw Duizenberg

fuckje | 06-07-06 | 10:30

klootveger 06-07-06 @ 10:21
Mooie vraag. Dan komen we bij de filosofische inslag van de politiek. Het Nederlandse politieke bestel is gebaseerd op Plato. In dit model kiest 'het volk' vertegenwoordigers die gedurende een x-periode beslissingen over 'het volk' neemt. De bevolking kiest die personen die het beste haar belangen kan bewaken. Hierbij geldt dat deze vertegenwoordigers ook beslissingen durft te nemen die voor het individu nadelig zijn, maar die de samenleving als geheel vooruit helpen. Politici zijn in die benadering idealisten met een visie op de toekomstontwikkeling. Je stemt op die politicus, waarvan de visie het meest overeenkomt met die van jou.
.
Een populist heeft geen eigen visie (of verteld die niet), maar bepaald zijn standpunt op basis van electorale overwegingen. Hij/zij zoekt die onderwerpen waarmee je stemmen 'scoort'. Andere onderwerpen brengt hij of zij nauwelijks voor het voetlicht. Bij Fortuijn was dat het afzetten tegen Paars. Zodra het over andere, inhoudelijke, zaken ging, haakte hij af. Bij Verdonk zie je de nadruk op het vreemdelingenbeleid. Tijdens de verkiezing om het lijsttrekkerschap legde zij het op alle andere zaken inhoudelijk af tov Rutte.

Lof der Zotheid | 06-07-06 | 10:29

Eigenlijk heeft Dijkie nog gelijk ook
.
Alleen z'n kop doet het niet goed in de politiek
.
Maar allez die ogen-op-half-zeven-harsens van Verdonk redt het toch ook maar
.
Als alle politici nu eens deauadtht gingen. Ik zeg Herman for President!

NielsAchterberg | 06-07-06 | 10:29

@Meneer Foppe 06-07-06 @ 10:27

probeer me voor te stellen hoe je met rechts een pistool op je linker slaap kunt zetten.....

Baron von Proxy | 06-07-06 | 10:29

Lol @ die Limburgse harde boer van hierboven. Een limburger die oproept om Nederlands te spreken, is dat met of zonder zachte g? :P

JackRandom | 06-07-06 | 10:28

@ Baron von Proxy 06-07-06 @ 10:21

Dat ligt eraan aan welke kant van z'n hoofd ie het pistool zet

Meneer Foppe | 06-07-06 | 10:27

@ LoZ 10:12
Van de kwestie AHA/AHM heeft Verdonk een politieke kwestie gemaakt, ipv het juridisch te houden. Tijdens het beide debatten ben ik ernstig teleurgesteld over het volslagen gebrek aan juridische kennis bij de fracties. EENS! Moest jij ook zo huilen?

@ 10:16
Ik begrijp je punt, en kan het er wel mee eens zijn. Blijft de vraag, welke "rechtse" populist wordt niet extreem rechts genoemd?

NvdB | 06-07-06 | 10:27

Dijkstal wordt een beetje seniel denk ik als hij het verschil tussen Le Pen en Verdonk niet meer kan zien.

Oculus Malus | 06-07-06 | 10:26

-Edit: donder eens op kaalkop...-

HardcoreLimburgBoers | 06-07-06 | 10:25

Haha, hij komt eraan, de PWOP (Partij Werkverschaffing Oudere Politici) met kneiters als Dijkstal, Wiegel, Kok, Melkert, Van Dam, Lubbers en Van Mierlo!

Old politicians don't die, they just fade away...

JackRandom | 06-07-06 | 10:24

@pooface, ik weet ook wel dat Verdonk, minister van spek en bonen is. Het is Zalm die beslist, Zalm die "premier" van dit land is.
Verdonk mag haar eigen partij oprichten, het zal toch zoiets als het LPF worden, a la Mat Herben, die geen verstand van regeren heeft. Zo van, doe jullie het maar, 'als ik maar mijn salaris krijg.'

Xtra | 06-07-06 | 10:23

Belangrijker dan het onderscheid populist of niet lijkt me het verschil tussen de liberaal populisten en de conservatieve populisten. Beetje populistisch voor een VVD-er als Dijkstal om een conservatieve texaan met een hollandse relnicht in een groep te zetten.

Ik denk als liberaal:
- Pim Fortuyn
- ?Dewinter

Conservatief (in oplopende volgorde)
- Verdonk
- Le Pen
- Haider / Ross Perrot

spooky | 06-07-06 | 10:22

klootveger 06-07-06 @ 10:09
Pertinente onzin. Iemand met enig verstand van nationaliteitswetgeving weet dat je ook het recht van het land van herkomst erbij moet betrekken (Internationaal privaatrecht:http://nl.wikipedia.org/wiki/Internationaal_privaatrecht ). Verdonk of haar ambtenaren hadden dat moeten weten. En hadden dus het Somalisch namenrecht erbij moeten betrekken voordat ze er mee naar buiten kwam. Ze is dus of onkundig of onzorgvuldig geweest. En dat is haar positie en vanwege de verwachte ophef haar bijzonder kwalijk te nemen. Lul niet over besluitvaardigheid. Ik wil goede besluitvorming, geen daadkracht ivm eigen belangen (verkiezing lijsttrekkerschap VVD). Met deze actie heeft Rietje trouwens per direct aangetoond totaal ongeschikt te zijn voor die functie. Wat het merendeel van de VVD godzijdank ook heeft ingezien.

Lof der Zotheid | 06-07-06 | 10:22

@ Klootveger
Kijk, daadkracht of niet, een minister die binnen een weekend denk te weten da de opgegeven naam van een burger de natrekking van haar verleden in het land van herkomst in de weg heeft gestaan, enkel en alleen op basis van de verklaring van die burger dat ze gelogen heeft over haar officiele naam, handelt onzorgvuldig. Er was meer dan genoeg tijd om meer onderzoek te doen, al was het maar over het toepasselijke naamrecht en de lokale registratiemethoden. Daarnaast was er ook geen enkele noodzaak om zo verschikkelijk snel te handelen, terwijl de consequenties van het besluit groot konden zijn (dat ze daadwerkelijk ook groot waren speelt geen rol bij de beoordeling of de keuze zelf juist was natuurlijk).
Daarnaast is het, als je het arrest goed leest en kennis hebt van de algemene systematiek van het recht, geen discretionere bevoegdheid van de minister, maar een vraag die enkel en alleen aan de rechter toekomt. Het gaat namelijk over de vraag of het besluit in het verleden tot stand is gekomen, daar kan een minister niets meer aan doen. Dat is in de huidige wet gelukkig anders geregeld, maar voor de casus AHA zijn dat de feiten. Vandaar ook de (goede) vragen van Rouvoet tijdens het eerste debat. Hij had het wel goed door.
Kortom, ze heeft te snel gehandelt terwijl dat niet nodig was en haar kennis van het recht is op belangrijke punten onvoldoende.

NvdB | 06-07-06 | 10:22

Stel dat Dijkstal zichzelf met zijn rechter hand een kogel door de kop schiet, kwam de kogel dan van links of van rechts?

Baron von Proxy | 06-07-06 | 10:21

@Lof der Zotheid
Geef mij/ons de definitie van een populist eens? Want ik krijg het idee dat als iemand rechtse ideeen heeft -die door het volk goed ontvangen worden- iemand een populist is. Als echter Wouter ik-ben-populair-bij-jongens-en-meisjes- Bos met slinkse streken en loze kreten op de proppen komt is hij gewoon politicus? Leg me het verschil eens uit...

klootveger | 06-07-06 | 10:21

Dit doet me denken (ik doe mijn naam eer aan) aan 2002. Paste Hans toen niet in het rijtje Ad, Paul en Tom met de demonisering van Pim?

Zo niet, dan past hij nu prima in dat rijtje...

Dr Denker | 06-07-06 | 10:20

Ik wist trouwens niet dat Ross Perot zo succesvol was in de politiek. Hij was toch kansloos verliezer tijdens de presidentsverkiezingen?

Baron von Proxy | 06-07-06 | 10:19

NvdB 06-07-06 @ 10:07
en eindelijk: oneens!
Door de keuze van het vergelijkingsmateriaal drukt hij Verdonk in de extreem-rechtse hoek. Ook al bedoeld hij het niet zo, de ontvanger van zijn boodschap zal voor het grote deel niet zijn opmerkingen afzetten tegen het liberale gedachtengoed van de partij. Met zijn stelling over populisme ben ik het eens, met zijn vergelijkingsmateriaal alleen al om tactische redenen niet.

Lof der Zotheid | 06-07-06 | 10:16

mark my words: de kogel zal ook straks weer van links komen

yumpie | 06-07-06 | 10:16

valt me tegen van Hans Dijkstal, het leek me een sympathiek mens, maar als ik dit zo lees lijkt het wel alsof de klok weer vijf jaar terug wordt gezet, en we niets geleerd hebben van wat Fortuyn aangezwengeld heeft, nl. de kloof tussen de politiek en de burger.
Ik houd het er maar op dat dijkstal last had van de warmte, zo niet dan moet hij maar overstappen naar de pvda, gl of de sp.

Onderbuik | 06-07-06 | 10:15

ehm... een politicus is toch per defenitie een populist...

ed.. | 06-07-06 | 10:15

Ik ben benieuwd naar de boeken van de heer Dijkstal... Ik ken ze niet

(Pim Fortuyn tijdens het beruchte nachtelijke debat)

Laat die figuur toch rustig ergens gaan staan saxefoneren

This-is-major-Tom-to | 06-07-06 | 10:14

Lichtelijk overdreven niet?

bethundered | 06-07-06 | 10:13

Het enige dat je Rita kunt verwijten is dat ze PvdA beleid uitvoert, want zelf is ze nog niet met nieuwe plannen op de proppen gekomen

bastyboy | 06-07-06 | 10:13

@NvdB 06-07-06 @ 10:02
Het wordt nu eng: alweer eens!
.
Van de kwestie AHA/AHM heeft Verdonk een politieke kwestie gemaakt, ipv het juridisch te houden. Tijdens het beide debatten ben ik ernstig teleurgesteld over het volslagen gebrek aan juridische kennis bij de fracties. Had in ieder geval een gespecialiseerde jurist ingehuurd voor fractieondersteuning. Dan had simpelweg en niet te weerleggen aangetoond kunnen worden dat Verdonk niet de juiste kennis bezat en/of niet de waarheid sprak. Met het politiek maken van die casus heeft ze absoluut haar eigen belang gediend en niet het partijbelang.
.
Over de brief die AHM moest schrijven: Tijdens het eerste debat werd gesteld dat Verdonk geen besluit nam, omdat de Nederlandse nationaliteit van rechtswege nooit verleend is geweest, omdat ze had gelogen.
.
Later wordt geconstateerd dat ze (juridisch) niet heeft gelogen. Dat betekent dus dat de Nederlandse nationaliteit nooit van rechtswege en met terugwerkende kracht niet verleend is geweest en dus nog gewoon geldt.
.
Nu de nationaliteit van rechtswege in stand blijft, hoeft niemand iets te doen. Er hoeft geen besluit genomen te worden. Er verandert immers niets. En er hoeft dus ook geen excuusbrief geschreven te worden. Iedere juridische grond daarvoor ontbreekt! Verdonk heeft dus in eerste en tweede debat gelogen.
.
Knap trouwens dat D66 daar nu de schuld van krijgt...

Lof der Zotheid | 06-07-06 | 10:12

Waarom gaat Dijkstal niet gewoon een baan zoeken zodat hij wat omhanden heeft?

Baron von Proxy | 06-07-06 | 10:12

@Xtra 06-07-06 @ 10:07
Het gaat er niet om of ie gelijk heeft, het gaat erom dat ie onrust zaait binnen zijn eigen partij op een, op zijn zachtst gezegd, niet charmante wijze.
Daarbij: hij heeft volstrekt ongelijk want Rita voert gewoon het beleid uit.

pooface | 06-07-06 | 10:11

@ scrutinizer 06-07-06 @ 10:06
..
én een zielig rechts rukkertje, én nog grappig ook. klasse!
..
ik heb nog wel een dingy over voor verdonk, kan ze zich geheel zelfstandig afdrijven naar ameland en daar een blanke staat stichten. de grafhoer.

kolonel klootoog | 06-07-06 | 10:11

Dit fosiel was toch allang afgeserveerd? Wat doet zijn mening ertoe? Opinies en aarsgaten iedereen heeft er een. Die van mij staat toch ook niet op de voorpagina's.

Oculus Malus | 06-07-06 | 10:11

@NvdB
Verstand van zaken heb ik, maar dat neemt niet weg dat JIJ vind dat Verdonk te snel heeft gehandeld, maar dat heel veel mensen vinden van dat haar besluit TERRECHT is geweest. Achteraf praten -als er meer feiten bekend zijn- is altijd makkelijker... Ik denk dat veel mensen juist daadkracht willen in de politiek en géén besluiteloosheid. Zelfs liever een keer een fout besluit dan géén besluit. En begin nu niet met "we hebben het hier over mensen", want misschien heeft AHA daar ook wel over gelogen...

klootveger | 06-07-06 | 10:09

Ach je weet wie het zegt. Onze Hansje is een beetje frust en kijkt in de herfst van zijn leven terug op een totaal mislukt leven waarin niets is gepresteerd. Het blijft het jongetje met die scheve tanden en flaporen dat werd gepest door de coole gasten en voorbij gestreefd door de slimme jongetjes. Typisch om dan zo met modder te gaan gooien.

Lucifer | 06-07-06 | 10:08

@Redactie
Redactie, doe eens berichtje rigoreus aanpassen of link verwijderen. Zit ik eerst 'jullie' berichtje te lezen, vervolgens doorklikken naar de site van jullie nieuwe (met centen smijtende) pleegvader en lees daar hetzelfde bericht.. Zo kost F5'en nog meer tijd ... *grrr*

T0MAAT | 06-07-06 | 10:08

Dijkstal heeft 100% gelijk! Blijkbaar mag dat ook niet meer gezegd worden. Verdonk doet dit land meer kwaad dan goed. Straks wil geen land meer zaken doen met Nederland. Het duurt jaren om beschadigde contacten weer op te bouwen. Ondertussen vaart Engeland er wel bij. De tijd zal het leren, maar dan is Verdonk allang weg!

Xtra | 06-07-06 | 10:07

@ LoZ 9:58
Ik geloof dat hij vooral wees op het populistisch karakter van Verdonk, niet zozeer extreem-rechts. Daarvan zijn genoeg voorbeelden, denk maar aan wat ze zei tijdens de campagne. Er was een algeheel gebrek aan liberaal-filosofische onderbouwing van haar voorstellen. Natuurlijk kun je roepen om lagere belastingen. Maar liberalen doen dat omdat het een logisch gevolg is van de kleine staat. Die volgt weer uit het liberale mensbeeld, waarin de vrije mens in staat is om een zo goed mogelijke maatschappij voor iedereen te creeeren. Ik denk niet dat zij zo ver met haar gedachten kwam.

Overigens, weet jij andere voorbeelden van rechts-populistische politici? Ik niet echt, je zou GWB er eentje kunnen noemen.

NvdB | 06-07-06 | 10:07

@HardcoreLimburgBoers 06-07-06 @ 09:54

"Verdonk, Haider, Dewinter, Le Pen, Pim Fortuyn en Ross Perrot???
wqas daar mis mee dan???"

Nix, over 100 jaar staan ze in de geschiedenisboeken als helden, net als nu: Michiel Adriaanszoon de Ruijter en Piet Hein en van Speijk.

scrutinizer | 06-07-06 | 10:06

Ik wist niet dat Zembla, NOVA, Klaartje Polak en cs zo'n grote invloed hebben op de kijkers. Maar als Hans Zijkstal het zegt, dan zal het wel zo zijn.

Karel kwakbol | 06-07-06 | 10:06

Loser

vanEL | 06-07-06 | 10:06

Hans Dijkstal is op deze manier "het oliemannetje" dat olie op het vuur i.p.v. de golven werpt!
Rita is 3 x nix maar dit helpt natuurlijk niet.

Een beter verhaal tegen Rita's Autisme is te vinden op:
www.volkskrant.nl/binnenland/article32...

Frans \/\/itglas | 06-07-06 | 10:05

typisch voorbeeld van een valse noot

janmaat | 06-07-06 | 10:05

Het klootjesvolok moet gewoon luisteren en braaf naar de regenten luisteren... Je mag wel stemmen maar alleen op de door de regenten voorgeschreven personenen doe je dat niet dan ben je je stemrecht niet waard en ondemijn je de democratie. Dus stem op mij of we sluiten je op.

TheLuggs | 06-07-06 | 10:04

Het wachten is op Melkert...

blikjegrolsch | 06-07-06 | 10:04

@NvdB: er is nog een verschil tussen je werk niet goed doen en een populist zijn.

bastyboy | 06-07-06 | 10:04

Hij heeft wel een puntje hoor die Hans.
Verdonk past prima in het rijtje Rechts Houzee.

G-unite | 06-07-06 | 10:04

@ Klootveger
Als je een beetje verstand van zaken had, moest je wel weten dat Verdonk haar werk niet goed doet. Daarvoor is ze veel te snel geweest met het AHA besluit. Ook de knieval van AHA in de brief kan absoluut niet. Daarnaast zei ze in het eerste AHA debat te veel dingen die juridisch niet kloppen.
Nee, dat mens moet weg als minister.

NvdB | 06-07-06 | 10:02

@NvdB 06-07-06 @ 09:57
Eens!

Lof der Zotheid | 06-07-06 | 10:02

Ouwe fossiele weldenkende menschen kunnen niet anders als in hokjes stoppen om het zelf wat te kunnen volgen.
Dat mag best, als er maar niet serieus mee wordt omgegaan.

Jan Passant | 06-07-06 | 10:01

Hahaha klasse lucas, waarschijnlijk is nog precies zo gegaan ook. Misschien fluisterde zn vrouw tijdens het interview nog wat van die keiharde oneliners in.

Tonnie | 06-07-06 | 10:00

.... dit bewijst maar weer dat mannen met een kale kop eerder last hebben van een zonnesteek ....

Roberto Fransisco | 06-07-06 | 10:00

Jammer dattie weer in hetzelfde gedrag vervalt als indertijd bij Fortuin. Weer die verwijzingen naar extreem-rechtse leiders elders in Europa. Ondanks haar harde uitzettingsbeleid heb ik van Rita nog geen andere zaken vernomen die op extreem-rechtse invalshoeken lijken.
.
Neemt niet weg dat Dijkstal wel een punt heeft. In de jacht op stemmen zoekt de VVD naar stemmentrekkers. De standpunten (daadkracht, hard uitzettingsbeleid, etc.) spreekt met name de onderbuik van Nederland aan. De groep die al sinds Paars zoekende is. De vraag is of de VVD die kiezers wel binnen moet halen. Allereerst zijn die kiezers toch niet tevreden te stellen. Over vier jaar lopen ze weer achter de volgende populist aan. Ten tweede vervreemd de partij haar eigen achterban van zich. Ik stemde VVD vanwege de liberale invalshoek (eigen verantwoordelijkheid nemen, enzo). Niet vanwege populistisch gebral van personen als AHM, Wilders en Verdonk. En ik weet dat dat voor meer mensen geldt. Waarschijnlijk ga ik voor het eerst op een andere partij stemmen. Want zelfs D66 is tegenwoordiger trouwer aan haar partijprincipes dan de VVD....
.
Een verkiezingswinst nu (met dank aan de onderbuik) zou op termijn weleens een pyrrusoverwinning kunnen zijn...

Lof der Zotheid | 06-07-06 | 09:58

Dijkstal is mislukt bij de VVD. Hij is gekomen na Bolkestein die weggepromoveerd was. Hij was (en is) een typisch linkse VVD'er, die het liefst paars 3 en 4 had gevormd. Natuurlijk mogen ze van mening verschillen met de hoofdlijn binnen de VVD en dat ook zo naar buiten brengen.
Het komt uiteindelijk hier op neer; Dijkstal is verleden tijd en dat moet hij maar leren verwerken. Hoe veel van dit soort ego's tolereren we toch in Nederland? Laat zo iemand toch gewoon wegblijven! Verdonk is een populaire minister en blijkbaar is ze toch zo belangrijk dat het kabinet er op valt. Beste Hans, dacht je dat het kabinet om jou gevallen was?? whahaha!

jimmy | 06-07-06 | 09:58

@ Gabr
"Niet zo slim van ze."
Dat ligt eraan of je gaat voor de lange termijn of de korte termijn. In het eerste geval moet je populisten kunnen sturen of anders buiten de partij houden. Het zijn mensen die veel burgers aanspreken (kortzichtigheid is een algemeen verschijnsel, vraag maar aan Leen v. F.) en vaak goed overkomen. Maar ze hebben moeite om te letten op de lange termijn gevolgen, zijn slecht in plannen en samenwerken. Zodra er dus verantwoordelijkheid op hun schouders komt te rusten, gaat het mis (zie Verdonk, LPF). Deze twee factoren moeten tegen elkaar worden afgewogen: Wat is de waarde van de populist voor een liberale partij? Hoe en in hoeverre zijn die mensen te sturen?
Verdonk is, blijkens de recente gebeurtenissen, moeilijk te sturen en brengt veel schade toe voor de lange termijn. Dan kan ik me goed voorstellen dat je als partij er goed aan doet om haar meer op de achtergrond te plaatsen, totdat de campagnes komen. Zo zou een prominente plaats in de campagne voor haar een goed excuus zijn om niet meer als minister op te treden. Maar dat zie ik niet zo snel gebeuren.
Maar wat ik dus wil zeggen is dat het niet zonder meer dom is om van Verdonk af te willen als je ook aan de lange termijn denkt.

NvdB | 06-07-06 | 09:57

Dijkstal heeft geen gelijk. Haider en Le Pen hebben in hun respectievelijke landen VEEL meer invloed (gehad, vergeet Berlusconi trouwens ook niet) dan Rita Verdonk ooit zal hebben. Natuurlijk Rita is een rechtse harde tante met een spijkerhardasielbeleid, maar dat is het dan ook wel zo'n beetje! Voor de rest heeft Rita in dit land helemaal niks te zeggen.

eierdop | 06-07-06 | 09:57

@f.castro
Verdonk een one-issue vrouw? Wat dacht je van Ayaan Bladibla, die komt alleen op voor de onderdrukte, klitloze, burkadragende medemens...

En Wouter Boslims hypotheekrente verhaal wordt ook vrij eentoning... dus denk nog ff na over dat one-issue verhaal van je...

klootveger | 06-07-06 | 09:56

hanz is zeau saai

UncleBenz | 06-07-06 | 09:55

Hans heeft een punt, een hele dikke. VVD zit wel in een spagaat. Als Rita eruit stapt zijn ze een berg kiezers kwijt. Maar als ze blijft hebben ze ook een probleem, het is namelijk een wandelende tijdbom. En als ze boem zegt dan is de hele VVD de pineut.

Meneer Foppe | 06-07-06 | 09:55

Verdonk, Haider, Dewinter, Le Pen, Pim Fortuyn en Ross Perrot???
wqas daar mis mee dan???

HardcoreLimburgBoers | 06-07-06 | 09:54

van je vrinden mot je het hebben

pooface | 06-07-06 | 09:54

"The mummy returns" zie het verband niet :-) zo'n engert pak je toch niet meer uit!

cecotto | 06-07-06 | 09:53

Een paar dagen geleden is er een van de LPF overgelopen naar de PvdA. Volgens het wereldbeeld van Dijkstal zit er nu dus een extreem-rechtse populist in de PvdA. En niemand zegt er wat van!

Branie | 06-07-06 | 09:52

The mummy speaks the truth! Gelukkig dat er nog VVDers zijn die wel enige nuance propageren. Laat Verdonk maar in haar eentje een rechtse one-issue-partij oprichten, gaat net zo tenonder als de LPF.

f.castro | 06-07-06 | 09:52

Hans is lid van de slinkse kant van de VVD (da's de andere kant waar Rita lid van is..) Heeft, samen met zijn vrind Melkert, op genadeloze wijze het onderspit moeten delven ten tijde van de opkomst van Pim Fortuyn en hierin ziet hij zijn kans om toch nog even, zo kort voor zijn pensioen, het een en ander recht te zetten...

Capo di tutti Capi | 06-07-06 | 09:51

Hans Zijkstal, leeft die nog? of spreekt hij uit de urn......... uber losert. Of is Hansje jaloers op de populaiteit van Rita (for president) Verdonk??????

cecotto | 06-07-06 | 09:50

Een groot saxofonist spreekt, ( toetert ).

gentle giant | 06-07-06 | 09:50

Hansie weet tenminste wat nuance inhoud.

Max Stirner | 06-07-06 | 09:50

Het is toch wel weer zielig om te zien dat zelfs de bejaarde partijgenoten van Rita Stahl er maar niet tegen kunnen dat Rita haar werk GOED DOET. Ennne... is Wouter Boslim geen populist met zijn kattige heaumeaux houding...?

Hans D. is een typisch voorbeeld van een politicus zonder ballen, ruggegraat, daadkracht en visie. Hij is dus bij uitstek geschikt voor de PvdA...

Wie verteld het hem?

klootveger | 06-07-06 | 09:49

Dijkstal heeft absoluut gelijk, Verdonk is een populist. De VVD heeft de laatste jaren meer van dat type mensen aangetrokken (Wilders), en waarom men daar binnen de partij niet tegen is opgetreden is een raadsel.
Blijft wel pijnlijk duidelijk dat meneer Dijkstal binnen de partij niets, maar dan ook helemaal niets meer te zeggen heeft. Het enkele feit dat hij de landelijke media moet opzoeken om een verandering binnen zijn partij te weeg te brengen is gewoon pijnlijk. Daarom had hij beter zijn mond kunnen houden en proberen om binnen de partij aanhangers te vinden om het failliet van de VVD te voorkomen. Nu versterkt hij enkel de positie van de populisten, hetgeen zeker zijn bedoeling niet kan zijn.

NvdB | 06-07-06 | 09:49

Hans gaat dus op de populaire toer met zijn stemming makerij en zouteloze opmerkingen.

Brederodekater | 06-07-06 | 09:48

hans dijkstal... wat is dat in jip en janneke taal? Takkie groenbroek?

Juan Zaque | 06-07-06 | 09:46

Strak stukkie. Dit gaat zeker alle landelijke dagbladen halen.

scrutinizer | 06-07-06 | 09:45

Ik kan het mis hebben, maar volgens mij wil (een deel van) de VVD van Verdonk af. Niet zo slim van ze.

Gabr | 06-07-06 | 09:44

Zielig figuur......... Hij kwam eens een presentatie geven hier op mijn school. Die vent is echt mediageil, en vaart met alle winden mee zolang het hem maar uitkomt. Misselijkmakend figuur!

Stijlvol stijlloos | 06-07-06 | 09:44

haha! Go Dijkstal! En hij heeft een goed punt met zn vergelijking.

de Botte Bijl | 06-07-06 | 09:43

altijd gezellig bij de VVD

Ghosthawk | 06-07-06 | 09:43

Hans is toch van de LPF?

Amsterdance | 06-07-06 | 09:42

Dat blok beton, dat in zijn hoofd zit, moeten ze om zijn brogues gieten, teneinde hem in het hollands diep te water te laten.

superjan | 06-07-06 | 09:42

Doe eens deaud gaan Dijkstal!

Hakbarrr | 06-07-06 | 09:42

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl