achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Wetenschappers: Mensen met hoekige kaaklijn stemmen RECHTS

Letterlijk schedelmeten

Een belangwekkend onderzoek van de Universiteit van Stanford: mensen met een brede, hoekige kaaklijn zijn vaker RECHTS en mensen met een spits gezicht en meer afstand tussen de mond en de neus stemmen LINKS. 

Voor het onderzoek liet de universiteit 591 mensen een vragenlijst invullen over hun politieke voorkeuren en standpunten in het maatschappelijk debat. De proefkonijnen werd gevraagd hun sierraden af te doen en hun haar naar achter te dragen. Zelfs gezichtsbeharing moest worden afgeschoren voor een zo neutraal mogelijke look. Vervolgens werden portretten van hen geschoten, die werden voorgelegd aan een andere groep mensen en een kunstmatig intelligent algoritme. 

Zowel de groep mensen als het algoritme kon in veel gevallen een accurate schatting maken van de politieke voorkeur en standpunten van de desbetreffende persoon, puur op basis van het gezicht.

Dit roept veel nieuwe vragen op. Wat zegt de lengte van je linker wijsvinger over je standpunt op klimaat? Hoe verhouden mensen met een bochel zich tot Henri Bontenbal? Heeft Ascha ten Broeke haar op haar tenen? Dat soort dingen.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.