achtergrond

Geenstijl

"Historische nederlaag voor Erdogan", Atatürks partij wint Ankara én landelijk

Kopt de NOS

Nou dat klinkt groots allemaal. Wat wil? In échte democratie Turkije waar burgemeester wel gekozen worden is Erdogan-opponent Ekrem Imamoglu (wiki) van Turkijes oudste politieke partij namelijk ATATÜRKS EIGEN Republican People's Party (wiki) met 51% van de stemmen herkozen als burgemeester van Constantinopel.

De kandidaat van Erdogans AK-partij kwam niet voorbij de 40%. Landelijk kreeg de AK-partij 35% van de stemmen, en werd Imamoglu's CHP-partij met 37% s' lands grootste. Ook in Ankara, Izmir en 'klein Nederland' Antalya werd CHP de grootste.

En dat gaat volgens kenners z'n weerslag hebben op 'aanstaande' presidentsverkiezingen in 2028, waarin Erdogan zich na zijn eerdere herverkiezing niet nogmaals verkiesbaar mag stellen.

"Het succes van Imamoglu kwam er ondanks alle tegenwerking vanuit Ankara. De burgemeester kreeg te maken met rechtszaken en de geldstroom naar Istanbul voor bijvoorbeeld infrastructurele projecten werd afgeknepen. Verder moest de CHP-politicus het vooral van online campagnes en fysieke bijeenkomsten hebben, omdat een groot deel van de media in Turkije direct of indirect wordt gecontroleerd door de overheid."

Hey maar, is het einde van islamistisch Turkije dan ineens in zicht? Zou toch leuk zijn voor die nieuwe drone-supermacht.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.