achtergrond

Geenstijl

Feynman en/of Feiten – Verijdelde aanslag Weert. Recherche overbelast met terrorisme

Er werden voor deze operatie 400 agenten ingezet. Dat zijn er 57 per verdachte.

Deze week werd een grote aanslag voorkomen door zeven man op te pakken. Het lukt de NOS nog net om er eentje aan te wijzen als een Irakees die al eerder veroordeeld is voor het voorbereiden van terroristische misdrijven. Op video zie je duidelijk een van de zeven met een blauwe islamitische lahbaja of djalaba en zwarte zak over zijn hoofd achterin de dikke BMW van het arrestatieteam gaan.

De oude veroordeling voor anderhalf jaar cel werd in hoger beroep gereduceerd tot drie maanden cel en de rest als wassen neus voorwaardelijk. Daarmee werd het delict op gelijke voet gezet als de diefstal van een vrachtwagen. Deze verdachte is nog niet eens uit zijn proeftijd, maar veroorzaakt wel enorme kosten en inspanning bij de politie. Dit is dweilen met de kraan open.

Er werden voor deze operatie 400 agenten ingezet. Dat zijn er 57 per verdachte. Hier zie je hoe makkelijk het is voor idioten de politie bezig te houden en uit te putten. Nogal logisch dat de Nationale Politie vakbond 2000 extra rechercheurs nodig vindt. Grappenhuis vind 171 voor zware zaken genoeg. Ondertussen oefenen mannen met baarden in het bos met schieten op boswachters.

Nadat Theo van Gogh was doodgestoken besteedde de politie van Amsterdam een jaar lang een derde van haar recherchecapaciteit aan die moord. Onder andere aan de vraag of Mohammed Bouyeri een lone wolf was. In februari luidde politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg de noodklok dat zijn korps alleen toekomt aan liquidatiezaken, radicalisering en terrorisme. 

In 2004 kwam het onderzoek heterdaadkracht uit (PDF). Negentig (90) procent van de verdachten werd aangehouden op heterdaad. Dat was reden nog verder daarop in te zetten. Volgens Aalbersberg blijft de bovenkant van de drugshandel buiten schot, iets wat hoogleraar Pieter Tops al meldde. Drugsbazen die overal mannetjes voor hebben, pak je nooit op heterdaad.

Het tekort aan rechercheurs uit zich ook in een lage pakkans, hoog ziekteverzuim en lege gevangenissen. Het ergste is dat het ministerie van Veiligheid en Justitie en Veiligheid mooi weer speelt door de cijfers te manipuleren. Zoals eerder de Algemene Rekenkamer vernietigend was over de bezuinigingen op de AIVD. Terroristen financieren zichzelf met drugshandel.

De hoeveelheid contant geld waarmee drugsdealers worden opgepakt, is een indicatie hoe lucratief de handel is en hoe lang ze al vrijelijk hun gang gingen. Genoeg om kleine oorlogen en grote aanslagen te betalen. Het overschot aan drugsdealers geeft broodnijd, gevechten over territorium, nachtelijke schietpartijen om sluitingen uit te lokken en een reeks liquidaties.

Toen het CDA in 2013 nog in de oppositie zat veroordeelden zij de pakkans, schatten die onder de twee procent, en maakten toen al de directe vergelijking naar de lege gevangenissen. In dezelfde vergadering las GroenLinks nog de PVV de les dat het woord pakkans niet voorkwam in het verkiezingsprogramma van de PVV, maar wel in hun eigen lectuur. 

Het ontging mevrouw Van Tongeren dat het door de PVV bij herhaling gevraagde oplossingspercentage niet alleen een hoge pakkans eist, maar ook een latere vervolging, veroordeling en strafoplegging. Ik kan mij geheel voorstellen dat meester Theo Hiddema in dat soort woordspelletjes niet dood gevonden wil worden. 

Toch was dat het enige weerwoord dat de coalitie had op zijn tirade. Of hij zich even in de coulissen wilde melden om daar de rest van de commissie te informeren vanuit openbare bronnen waar ze volgens hun eigen notulen al jaren omheen draaien. Een beetje kinderlijk welles nietes in combinatie met puberaal elkaar proberen onderuit te halen. 

Daarom is het goedkoop dat grotere coalitiepartijen blijven schermen met waar een Kamerlid niet was, zonder te benoemen waar die wel was. Dat is even leeg als een dure oplossing voordragen zonder de centen. Militairen moeten vechten om jassen om hun werk te doen, terwijl de coalitie Sinterklaas speelt voor buitenlandse beleggers en projecten van Rihanna.

Een kleine fractie kan niet aan iedere commissie in een achterkamertje meedoen. Kamerleden kunnen moeilijk op meerdere plekken tegelijkertijd zijn. Grotere partijen kunnen de werkdruk verdelen en dan nog halen hun Kamerleden ruime werkweken. Het blijft vechten tegen een bierkaai van grote ministeries met legers van ambtenaren onder leiding van het kabinet.

Terwijl in de politieke slangenkuil ruzie wordt gemaakt, is buiten de kaasstolp consensus. Partijprogramma's van uiterst links tot rechts wensen een betere pakkans. De bond, politiechefs en academici vragen om meer rechercheurs. Die geluiden en de onderliggende feiten zijn decennia oud. De tijd voor wetswijzigingen is voorbij, het is tijd voor mensen op de werkvloer.

Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel.

Bonusvideo. 100 kilo kunstmest BOEM

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.