achtergrond

Geenstijl

Amsterdam verloor zicht op leipe jihadronselaars. Halsema vindt medialek zorgwekkend

Dat de Amsterdamse f(l)opafdeling Radicalisering & Polarisatie behoorlijk ruk is was al wel bekend, maar nu heeft de NRC het gecheckt en die doen aan checken ofzo, dus is het WAAR.

"De gemeente Amsterdam heeft de afgelopen jaren geen zicht gehad op activiteiten van twee veronderstelde jihadronselaars", zo meldt de krant. Dat zit zo: als de politie onderzoek wil doen naar gevaarlijke gekkies moet de radicaliseringsaanpak van de gemeente 'on hold' om het politieonderzoek niet in de weg te zitten, maar als dat politieonderzoek jaren duurt en niks oplevert en de gemeente dus ook niks heeft gedaan is er 0,0 progressie. 

In casu gaat het over 'ronselaars in de jihadistische scene', te weten Keith Rienksma van de El-Taweed moskee in Amsterdam-West en ene Aziz van de Arrayan moskee in Amsterdam-Noord (PDF) - dat zal dus wel onze vriend Aziz Oilkadi zijn. Hij kwam voor in de naar GeenStijl gelekte tapverslagen van de Amsterdamse politie en hij onderhield contacten met het Marokkaanse netwerk van de politie, wat allemaal staat beschreven in die tapverslagen. Geen zuivere koffie als de politie tegelijkertijd onderzoek poogt te doen naar je eigenste radicale denkbeelden én het radicaliseringsbeleid van de gemeente (niet dat die praatsessies zin hebben, maar toch) daarom wordt stilgelegd. Enfin, dat die moskeeën geen clubjes zijn waar ze gezellig een beeld van de profeet boetseren weten we wel en dat de Amsterdamse demi-god Eberhard van der Laan er een potje van maakte met dat radicaliseringsgebeuren weten we ook wel; stoethaspel Saadia Ait-Taleb houdt de gemoederen nu nog steeds bezig. 

Dit NRC-stukkie over staatsgevaarlijke salafisten maakt desondanks maar weer eens mooi duidelijk hoe groot de clusterfuck, onwetendheid en onhandigheid rond die gevaarlijke gekkies is, hoe krankzinnig Jozias 'we moeten salafisten de hand reiken' van Aartsen over de materie dacht en hoe mooi het is dat hij nu is opgebokt naar de geraniums in Den Haag. En hoe het echt een keer mis moet gaan om de ogen weer te openen. Nu het toch over burgemeesters gaat, schakelen we door naar de reactie van de huidige burra Femke Halsema, die een aantal van de oude cases gaat 'reconstrueren'. Heel hoopgevend allemaal, maar dan komt het: "De burgemeester noemt het 'zorgwekkend dat vertrouwelijke en gevoelige informatie bij de media terecht is gekomen'. Daarom laat ze 'de herkomst van het lek' onderzoeken."

Nou nee Femke. Dat lek naar de media is niet zorgwekkend. Dat twee extremistische idioten in jouw stad wonen, twee mensen die homo's liever van een gebouw af zouden douwen dan met ze te gaan fietsen en twee mensen die er geen moeite mee zouden hebben om de Noord/Zuidlijn op kundige wijze weer te ontmantelen, twee mensen die kinderen ronselen om hun leven te geven voor een regressieve religie, twee gasten waar de gemeente door wanbeleid geen zicht op heeft, mede door een onderzoekje van de politie, waarvan eerder al duidelijk werd dat Marokkaans politiepersoneel en een Marokkaanse PvdA’'er met vele publieke petten een Marokkaanse moskee te hulp schoten wanneer die onderwerp werd van een terreuronderzoek van de Amsterdamse recherche. Dát is pas zorgwekkend, mevrouw Halsema.

Bonus

De Amsterdamse CDA-leider Diederik Wokesma stelde een vraag over het contact dat moskeevoorzitter Aziz Oilkadi had met een lid van de Amsterdamse politie - en die vraag moet kennelijk nog opgehelderd worden. Welnu beste Diederik, het is wat Brendel zegt en wat hierboven staat. HIER staat het topic en HIER staat een ZIP-file (50 MB) met alle tapverslagen. Veel plezier ermee!

De tapverslagen van het gesprek tussen de moskeevoorzitter/vermeende jihadronselaar en de bewuste agent waren al in mei 2017 uitgelekt naar GeenStijl. geenstijl.nl/5122742/taptop…

Diederik Boomsma
Diederik Boomsma
@DiederikBoomsma

Nogal vreemd. Over dit bericht en telefoontje heb ik in januari ook een vraag gesteld. De gemeente zou dit nog nagaan bij de politie. Dit moet ook worden opgehelderd.

Image
12
Reply

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.