achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Dit waren de verkiezingen van Richard de Mos

Vergeet 020. Vergeet den Terry. Vergeet Sylvana. De echte winner van deze verkiezingen is Richard de Mos. Ome Ries begon ooit voor de PVV, kwam er toen achter dat ie te aardig was om full time racist te zijn en begon toen maar voor zichzelf in Den Haag. Met succes: met negen zetels is de partij de grootste in 070 en van de steden die er toe doen in Nederland is Den Haag de enige waar de lokalo's de macht in handen hebben.

Wat De Mos goed laat zien is dat er een populistische derde weg is: een partij die gebaseerd is op de "gewone man", maar dan zonder het altijd maar hakken op bruinen en moslims. Het programma van De Mos was verder wel zuiver populistisch (auto's, dieren, bejaarden), maar de lijst was wél een eerlijke afspiegeling van Den Haag. Ook waren er bij de partij geen racistische dog whistles te horen. Van de andere kant maakte de partij van de diversiteit ook weer geen krampachtige fetisj. Werkelijk divers zijn is een heel andere houding dan continu maar voor de kleur een paar excuuskopvodden naar voren trekken om heel divers te doen. Kortom, de diversiteitsneurose van GroenLinks en D66 (oh, ja, en die van de PvdA, die dat al eeuwen doen maar de PvdA is natuurlijk gewoon dood dus daar hebben we het maar niet over) verliest het van de werkelijke diversiteit van het Groepie de Mos. Geen wonder dus dat de jankballenpartij van Peggold die hijgerig diversiteit stond te schreeuwen klapjes kreeg. 

Fijn zo, een lokale partij die niet dient als springplank voor het werk in de Tweede Kamer, maar die er zit voor de lokale bewoners; fijn, een populistische beweging voor de gewone man zonder bruine ruis;  fijn, '66 (vorige keer de grootste) dat vervangen wordt door lokalmatadoren, omdat de arrogantie van de peggoldoïden gelukkig wél grenzen kent; Fijn, dat de kracht van de lokale partijen nu ook bewezen is in een gemeente waar ze meer dan één problematisch zwembad hebben. 

Goed, de groen-gele partij mag nu de dans leiden in de formatie en de komende vier jaar laten zien dat het vertrouwen van de kiezer niet misplaatst was.

Tags: 070, gr18, gdm

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.