Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Philip Huff snapt zijn Gooise haatmoeder niet

God wat een treinongeluk van een "essay" weer in de Volkskrant vandaag. De verder niet bijster intelligente of interessante romannetjestyper Philip Huff vraagt zich af waarom de rijke tatta's uit het Gooi op Terry stemmen. Met behulp van de "grote denkers" als Yuval Noah Harari en Daniël Kahnemann (u weet wel, van die grote stapels bij de Bruna op het station, tussen de scheurkalenders en de huisvrouwenlectuur) probeert hij zijn eigen moeder te begrijpen, die nogal lovend was over de vleugelneuker. Portee van het betoog: Gooise mensen zijn stom want ze hebben al het geld van de wereld maar kunnen niet delen met dobbernegers. Ook zijn ze stom omdat ze tegen open grenzen zijn maar wel vijf keer per jaar de wereld rondvliegen. Als ze nou allemaal nou zouden deugen dan zouden ze niet op Terry stemmen, maar gewoon eerlijk hun poetjes delen. Zucht. Het is zoals altijd bij dit soort tuigschrijvers geen poging om dingen te begrijpen, maar om de mensen die hij omschrijft te dwingen tot een uiterst simplistische progressieve moraal. Onder de vlag van een vraag een betoog houden, het blijft een ziekelijke gewoonte. Jammer Huffie, we trappen er niet in. Bovendien snapt hij er niks van: het gaat niet om het geld, het gaat om de cultuur. Huff snapt gewoon echt niet dat juist die progressieve monocultuur van altijd maar het ideaalbeeld van de mensheid stellen op de verdrukte hoofddoekneger zo slecht valt bij mensen die de economische ruggengraat van het land vromen. De dwingende multiculturalistische moraal van "verbinding" gaat er gewoon niet in, in het Gooi - het geld kunnen ze prima missen, maar dat ze gedwongen gezellig moeten doen met achter de kinderwagen schuifelende kopvodden en opgeschoren tuigmocro's gaat er gewoon niet. 

Het hele idee van een "rainbow nation" waarin iedereen blij en solidair is (en dat mag wat kosten) op puur culturele gronden is een illusie en is alleen relevant voor een overgesubsidieerd kliekje beleidsmakers, academici en beroepsslachtoffers. Sterker nog: Gooise mensen hebben totaal geen probleem met dokken voor dingen waar ze geen zin hebben. Onkruid? Tuinman. Lastige kinderen? Remedial teaching, bijles, summer schools in het buitenland en als ze oud genoeg zijn worden ze gewoon met een enorme zak geld en een koophuis over het hek getyfd in Amsterdam (waar ze dan weer domme progressieve dingen gaan doen aan de UvA, maar dat terzijde). Meer dan 50% belasting betalen om geen last te hebben van Andere Mensen doen ze dan ook graag: daarom moet je Gooise mensen ook niet de hele dag krampachtig willen laten verbinden op het culturele vlak. Het progressieve systeembombardement in de Kamer, in de media en op de televisie werkt daarom averechts. Nee, de average tatta wil niet de hele tijd als ie naar de opera gaat een ingelast stuk over vluchtelingen. Nee, men wil niet in elke weekendbijlage interviews met "allochtone rolmodellen" over hun afkomst en waarom hun verhaal de criminaliteit op de binnenlandpagina's van hun stamgenoten een paar bladzijdes eerder zou moeten compenseren. Nee, men wil niet continu geconfronteerd worden met "de andere, onderbelichte kant van de islam". 

Men weet in 't Gooi instinctief donders goed dat bepaalde culturen (namelijk, die van de blanke bourgeoisie) wel tot economisch succes en welstand leiden en dat de corrupte culturele patronen van buiten die welvaart bedreigen. Dat schrijft Huff laatdunkend weg als "culturisme", maar helaas is het nu eenmaal zo dat er wel degelijk culturele gronden zijn waarom de witte Nederlandse bourgeoisie een samenleving op kan bouwen met Volvo's en rietgedekte huizen en waarom West-Afrikaanse zonnebrillenverkopers dat niet doen: om dezelfde reden dat Arabieren geen auto's bouwen en Japanners wel. De progressieve monocultuur van de Huffjes die dit verschil moord vindt en zoveel mogelijk probeert uit te bannen door het culturele kompas op de grootste gemene deler te zetten (de exotische, geïmporteerde mohammedaanse onderklassecultuur) wekt instinctief weerstand op bij de witte bourgeoisie. Binnen de UvA-achtige denkers van het land is het stellen van de vraag over de auto's, de Arabieren en de Japanners een dusdanige intellectuele doodzonde dat het maar wordt afgedaan met een korte verwijzing naar een of andere studeerkamergeleerde (in dit geval de nieuwe darling, Harari, maar daar kun je net zo goed Chomsky of wat van de Frankfurter Schule invullen) die in zijn kamertje bedacht heeft dat de westerse cultuur slecht is en dat een vaag idee van multiculturalisme heus veel beter is. Jammer genoeg voor de Huffjes trappen de mensen buiten de progressieve cultus niet in deze intellectualistische sofistiek: die leven gewoon in een cultuur, in plaats van dat ze uit een soort modieuze geborneerdheid verklaren dat ze "boven" de foute thuiscultuur staan. Kortom, de moeders van de Philipjes stemmen inderdaad Terry (en vroeger de Bolk) uit angst om de basis van hun welvaart, de cultuur van de bourgeoisie, te verliezen. Dat is maar goed ook:  stel je voor dat ineens alle gewone witte mensen in Nederland er de huwelijkse trouw van de Antilliaan op gingen nahouden, de Somalische werklust zou cultiveren of het Marokkaanse subsidienepotisme zou nastreven. Het land zou in het honderd lopen. 

Kortom, de culturele strijd om gender en cultuur, aangewakkerd door een progressieve kliek post-puberale bourgeoiskindertjes is niets anders dan een soort ongelijke Oedipale afrekening met pappie en mammie. Verdrietig zeg, zo'n thuissituatie. Jammer dat Flippie Huff zo'n culturele oorlog moet voeren tegen zijn moeder en haar tennisvriendinnen. Gelukkig heeft dit pseudofreudiaanse gefriemel wel degelijk  effect op de verhoudingen in het land: door de drammerij van het urbane moderne links schuiven de gewone mensen met een baan in de provincie steeds verder op naar rechts. 37 zetels en een beetje voor links, een prachtig resultaat van 40 jaar dwangmatige verbinding met het kleedjesvolk. Eigenlijk zou de progressieve kliek in de Azijnbode eens wat meer durven loslaten, om te voorkomen dat de conservatieve reactie op het progressieve fanatisme verder doorzet. Gewoon niet meer de hele dag drammen over gender en inclusiviteit en diversiteit zou het beste zijn wat progressief links kan doen: de rijke tatta's betalen toch wel netjes hun belasting, ze hoeven alleen niet de hele dag overtuigd te worden van hun foute witheid. Misschien dat het dan toch weer eens een keer gezellig wordt in huize Huff.

Reaguursels

Inloggen

Wat mij opvalt: iedere keer als er een "rechtse" partij of politicus (Bolkesteijn, destijds al) opstaat die het kennelijk goed doet bij demense, dan komt er wel weer zo'n linksch non-figuur in de krant met een 'analyse' 'waarom'. En nooit luidt de conclusie: omdat deze partij of politicus kennelijk deze mensen aanspreekt omdat deze de vinger op de zere plek durven te leggen.

Waarom lees ik nooit eens een analyse waarom er toch zovelen op - bijvoorbeeld - D66 (blijven) stemmen, terwijl die partij toch echt keihard anti-democratisch (orgaanwet, referendum, enz.) is - en niet te vergeten zeer elitair?

EefjeWentelteefje | 01-10-17 | 21:25

Wat mij opvalt: iedere keer als er een "rechtse" partij of politicus (Bolkesteijn, destijds al) opstaat die het kennelijk goed doet bij demense, dan komt er wel weer zo'n linksch non-figuur in de krant met een 'analyse' 'waarom'. En nooit luidt de conclusie: omdat deze partij of politicus kennelijk deze mensen aanspreekt omdat deze de vinger op de zere plek durven te leggen.

Waarom lees ik nooit eens een analyse waarom er toch zovelen op - bijvoorbeeld - D66 (blijven) stemmen, terwijl die partij toch echt keihard anti-democratisch (orgaanwet, referendum, enz.) is - en niet te vergeten zeer elitair?

EefjeWentelteefje | 01-10-17 | 21:25

Ik had zowaar een poging gedaan om dat artikel van de VK te lezen. Halverwege was ik afgehaakt want tenenkrommmend lulkoek. En zoals gewoonlijk weer een manier om Baudet te bashen. Ik snap niet hoe mensen dit soort woordenkots nog volledig door kunnen lezen.

HipsterBrood | 01-10-17 | 15:32

Moet hierdoor denken aan buuf (import), die altijd afgeeft op "the rich". Dan vertrekt haar mond van woede. (Nederlands spreekt ze nog niet na 30 jaar).
Vraagt ze zich nooit af wie haar uitkering betaalt?

Carmelita | 01-10-17 | 13:32

Ik lees bewust nooit de VK maar wordt altijd door GS gewezen op onzin dat in die prutskrant staat. Ik negeer liever alle onzin in de wereld. Makkelijker dan je er druk over maken.

Pislinq | 01-10-17 | 12:57

Prima stukje Zentgraaff, inhoudelijk gewoon RAAK, maar... is het een idee om je schrijfsels voortaan eerst eens even te laten proofreaden voordat je ze post?

EefjeWentelteefje | 01-10-17 | 12:49

Ah, geweldig Zentgraaff, eindelijk iemand die me begrijpt. Nee, ik woon niet in het Gooi, ik ben onlangs naar de Belgische grens verkast omdat ik me daar meer thuis voel dan in een stad vol vreemdelingen die mij aankijken of ik er niet thuishoor (en ik ben import, he?)
Het zal niet bij de elite aankomen, maar er is een reden waarom ik me heb afgesloten voor de mainstream media, de NPO niet op mijn Horizon is ingesteld bij de favorieten, waarom ik geen NL kranten of hun pokdalige sites volg, en dat is omdat ik het spuugzat ben als een klein kind onderwezen en belerend toegesproken te worden. Nee, ik geloof niet in hun versie van 'diversiteit' omdat die diversiteit enkel geldt voor de islam. Nederlanders zijn dol op euphemismen, al eeuwenlang heeft men hier moeite met gewoon rechtuit zeggen wat men denkt, dus komt er een of ander verhullende spreuk zoals 'de kruik gaat zolang te water tot hij barst'. Heerlijk Helder Hopeloos, maar één spreuk geldt als geen ander voor Nederland en andere West-Europese landen: 'twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen'. Twee totaal onverenigbare zienswijzen samenpersen, geheel tegen de wil van de oorspronkelijke bevolking, en dan maar via de media en politiek vervolgens iedereen voor rotte vis uitmaken die hier problemen mee heeft, nee, dat is een recept voor succes. Zoals alles EU, door de strot en geen tegenspraak. Ik heb nog nooit een massapsychose meegemaakt zoals waar links op dit moment inzit. Duidelijk zo doordrenkt met haat jegens de andersdenkenden dat men bereid is op de denkbeeldige rode knop te drukken teneinde hun zo gehate vijand definitief uit te roeien. Een verbond met de ultieme vijand omdat men hun eigen landgenoten zo diep haat. Er zit weinig verbindends en barmhartigs in hoe links over mij en gelijkgestemden praat.

Rest In Privacy | 01-10-17 | 12:39 | 1

Het leidde soms tot hilarische toestanden, de religekte bij moslims is vaak een sta in de weg bij een normale omgang met niet gelovigen, maar tijdens mijn werkzame periode, ik gaf les aan volwassenen in houtbewerking, werkte er een islamitische man in mijn groep, t'was een aardig persoon, vaardig en attent, maar verder was helemaal koekwaus van de koran, niemand had er verder last van behalve als tijdens pauzes begon te oreren over dit boek.
De man dichtte het schrijfsel bovennatuurlijke krachten toe; vertelde dat hij met kies, hoofd en andere kopzorgen de koran onder zijn hoofdkussen legde waarna hij na de nachtrust de andere morgen fit als een hoender was. Een medewerker, die het een en ander aandachtig had aangehoord, vroeg vervolgens 'of het ook een remedie tegen aanbeien was'.
De moslim heeft na deze, op zich toch interessante vraag, bijna maand niet met de aambeienlijder gesproken.....

fred upstairs | 01-10-17 | 15:33

Huff klinkt als een redelijke linksmalloot, maar met het al veelvuldig ontkrachtte (oa door Piketty) waanidee dat renteniers iets wezenlijks bijdragen aan de economie slaat @Zentgraaff ook behoorlijk de plank mis.

geenspam | 01-10-17 | 10:48

Je zou bijna denken dat de fenomenen als Huff, AFD, en al die andere pruttelaars en scharrelaars die zich heden ten dage manifesteren iets nieuws zijn.
Het volgende is een brief (The screwtape letters) van C.S. Lewis uit 1958.
Ik heb het letterlijk overgenomen. (Hopelijk krijgt GS geen problemen met de copie rechten).
Verder wil ik nog aantekenen dat diegenen die graag naar Jordan Peterson luisteren zich ook zouden kunnen verdiepen in de werken van C.S. Lewis (1898-1963). Net zo als Peterson een apologetische redenaar. Wel een stuk conservatiever en daarbij een diep gelovig man.
The undemocratic incantation:
Now this useful phenomenon (of thinking “I am as good as you are”) is in itself by no means new. Under the name of Envy it has been known to the humans for thousants of years. But hitherto they always regarded it as the most odious and also the most comical of vices. Those who were aware of feeling it felt it with shame; those who were not gave it no quarter in others. The delightful novelty of the present situation is that you can sanction it, make it respectable and even laudable, by the incantory use of the word democratic.
Under the influence of this incantation those who are in any or every way inferior can labour more wholeheartedly and succesfully than ever before to pull down everyone else to their own level. But that is not all. Under the same influence, those who come, or could come, nearer to a full humanity, actualy draw back from it for fear of being undemocratic. I am credibly informed that young humans now sometimes suppress an incipient taste for classical music or good literature because it might prevent their Being like Folks; that people who would really wish to be, and are offered the grase which would enable them to be, honest, chaste, or temperate, refuse it. To accept might make them Different, might offend again the way of life, take them out of Togetherness, impair their Integration with the Group. They might (horor of horors!) become individuals.
All is summed up in the prayer which a young female human is said to have uttered recently: Oh God, make me a normal twentieth-century girl!. Thanks to our labours, this will mean increasingly, ‘Make me a minx, a moron, and a parasite’

forecastle | 01-10-17 | 10:39

Nederland is toch wel iets groter dan Amsterdam en het Gooi, heerschappen!
Wat dacht je van Wildevang?

rooiesaus | 01-10-17 | 08:47

Die eeuwige focus van links op mensen die hun roots buiten Nederland hebben is gewoon racistisch. Nooit worden mensen als mens gezien, maar altijd wordt de cultuur en/of huidskleur kaart getrokken.

Newsflash: de meeste mensen kan dat niets schelen. Zij beoordelen mensen op hun gedrag in de samenleving (bijdragen versus afbreken) en tegenover andere mensen in het bijzonder.

Als progressief links al zover komt, het gedrag van mensen onder de loep te nemen, dan is de conclusie dat het afbreken van de maatschappij iets goeds is, omdat onze cultuur teveel regels oplegt en goed een stukje Afrikaanse of Arabische invloed kan gebruiken. Ze snappen niet, dat in de anarchie die ze zo graag wensen, hun witte hoofdjes het eerst rollen - zie de bijdrage van IS of de gezellige townships in Zuid Afrika.

Regels zijn er niet voor niets. Zonder regels is de wereld voor niemand vrij en veilig.

Trekhaas | 01-10-17 | 08:42

Juist mensen die hun hele leven keihard hebben gewerkt voor het geld dat ze nu hebben zien helemaal niet in dat ze dat geld moeten delen met klaplopers die hier de eerstvolgende 30 jaar inclusief vrouw en kinderen hun hand op komen houden.
Wanneer die klaplopers nou nog een inbreng hadden, maar de meesten komen niet verder dan tussen hun eigen mensen uitsluitend hun eigen taal spreken, en hun eigen merkwaardige gebruiken opdringerig handhaven.
Stemmen doen ze op een of andere buitenlandse dictator waarvoor ze zijn weggevlucht maar die ze eindeloos adoreren.. kortom je hebt er niets aan.
Hou me ten goede, ik betwijfel of er op de Gooise matras veel mensen wonen die hun geld met keihard lichamelijk werken hebben verdiend, maar de teneur is hopelijk begrijpelijk.

En het zijn juist die mensen van de sneewvlokjesgeneratie, met beroepen waarvan niemand weet of je er iets en wat dan wel niet voor geleerd moet hebben, die zelf voor een groot deel op de zak van anderen leven, die - eventueel met geweld- betogen dat die goede belastingbetalers best nog wat meer mogen inleveren voor des sneeuwvlokje's goede doel, en dus moeten stemmen op partijen die dat goede doel eveneens nastreven.
Hoe halen ze het in hun achterlijke millennialkoppen dat te eisen van - veelal- hun ouders en vooral hun grootouders.... die wegens gebrek aan voldoende geld na het uitdelen in verzorgingshuizen verkommeren.
Want dáár hebben de sneeuwvlokjes geen tijd voor, zij hebben het te druk met demonstreren.

mallekater | 01-10-17 | 08:18 | 2

Juist. Precies de mensen die roepen dat we niet zo egoïstisch moeten zijn, teren hun hele leven op de zak van anderen. Hoe egoïstisch is dat?

Trekhaas | 01-10-17 | 08:45

Karl Marx parasiteerde decennia lang op de zak van zijn zuster die met Anton Philips getrouwd was.

Toen Anton die klaploperij niet langer wilde financieren, trok Marx naar Parijs en gaf daar het volkomen hersenloos samengestelde "Mein Kampf" epos zijnde "Das Kapital" uit.

Het promoten van klaploperij is daarmee al bijna twee eeuwen het hoofddoel van het linkse gezwel evenals het demoniseren van tegenstanders.

TriestGeval | 01-10-17 | 12:37

Ik vind Kahneman uitstekend, dat hij in grote stapels bij de Buma ligt, is absoluut geen diskwalificatie. Of is Vincent Icke een slechte natuurkundige omdat hij een populair wetenschappelijk boek over zwaartekracht heeft geschreven?

bijna_raak | 01-10-17 | 07:03

Jeetje, wat zal die moeder zich schamen zeg.. 'Mijn kind is intelligent stompzinnig'.
Oproep aan de Volkskrant: geef moeder Huff ruimte om haar kind nog 1 maal een correctie te geven.

Zoltan | 01-10-17 | 06:59
-weggejorist-
4Schwanz | 01-10-17 | 03:45 | 1

Hufje is al zeker 30 jaar uit het Gooi (...) want migrantengemeenschappen zijn er zeker (Bussum Zuid, Naarden Keverdijk, Hilversum klein Marokko (erfgooiers)...
gezien ontwikkelingen migrantengemeenschap en vervreemding sommige (achterstandswijken, o ha: die zijn er ook in het gooi (!)) en de achteruitgang woningwaarde door fusie (Gooise Meren) begrijp ik keuze voor FvD

Hemeltergend | 01-10-17 | 01:44

Prima stuk, dat goed aangeeft waar het tegenwoordig om draait. Ik heb zowaar het idee dat ik alles begrepen heb, al weet ik nog steeds niet wie of wat een tatta is. Maar ik geloof niet dat dat heel erg is.

JvanDeventer | 30-09-17 | 23:51 | 3

Inmiddels weet ik het wel. Zo heb ik nog wel meer 'nieuwe' woorden geleerd door Geenstijl.

TaliSepatu | 30-09-17 | 23:59

Dat kan wel zijn, maar ABN is minder vermoeiend.

JvanDeventer | 01-10-17 | 00:16

Ik was vandaag in een zeer welgestelde buurt ter arbeid. Kwam daar een blond en blank joch de automatische openende tuinhek uitlopen na 1 minuut hem te zien lopen ernaar. Voor het eerst trouwens. In plaats va "hallo" brabelde hij de volgende tongtaal uit:
"sorry bro, de kaolo hond moest nog zijn kaolo eten hebben sahbi"
Geloof mij, dat is pas een tatta..
Straattaal optimum.
Man man man.

Dr. Frambozenjam | 01-10-17 | 00:20

Goddomme Zentgraaff, zelden is mijn mening over een scribent zo 180 graden gedraaid. In het begin kraamde je nog wat onzin uit, maar tegenwoordig hou je het niveau hier eigenhandig op peil. Wederom een fantastische bijdrage, je slaat de spijker op zijn kop. Die lul van een Huff weet ook weer even waar 'ie staat.

Reynaerde | 30-09-17 | 23:30

Heerlijk Zentgraaff hier kom ik haast op klaar, en dat wil wat zeggen op mijn leeftijd. Zo bondig deze hele complexe complexiteit samengevat, en doel gegeven en bekritiseerd. En de onnozele Huff aan zijn welverdiende schandpaal genageld. More please.

Guiermo | 30-09-17 | 23:29

Het beste zou Thierry Huff kunnen beantwoorden met: Abundat dulcibus vitiis

Dr. Frambozenjam | 30-09-17 | 23:08 | 1

Hmm... Ab uno disce omne, lijkt me beter. (Bron wikipedia latijnse spreuken)

fred upstairs | 01-10-17 | 10:34

"dat er wel degelijk culturele gronden zijn waarom de witte Nederlandse bourgeoisie een samenleving op kan bouwen met Volvo's en rietgedekte huizen"

Wat een triest gelul. Zet er voor de zekerheid ook nog even bij dat het jaren '30 huizen zijn en dat ze hockeyen.

Bekrompen kortzichtige bullshit.

Durak | 30-09-17 | 22:28 | 1

Kortzichtige bullshit zegt u ? Onzin. Inmiddels afdoende empirisch bewezen. Uw gebrek aan steekhoudende tegenargumenten (en triestig gemiemel over "jaren 30 huizen & hockey" snijdt écht geen hout) is in ieder geval zowel tekenend alsook veelzeggend. U bent dus een beetje af.

Grijskijkert | 01-10-17 | 04:52

Hariri niet echt gelezen? Ik heb nergens gelezen "wij zijn slecht", en ik heb op de lagere school leren lezen...

Brimstich | 30-09-17 | 22:23

Ultra(tegen)geluid?
2 zetels waarvan aantal procentueel gezien uit de Gooi komt?
Waar komt de angstbeeld van Huff vandaan?

Dr. Frambozenjam | 30-09-17 | 22:08 | 1

Nergens vandaan, het is hetzelfde broekschijtersgedrag wat men vertoonde richting Fortuyn, Wilders en nu Thierry, bang dat de partijen die ze al eeuwen kennen en die er een giga puinzooi van hebben gemaakt macht moeten inleveren.

mallekater | 01-10-17 | 08:23

"is het nu eenmaal zo dat er wel degelijk culturele gronden zijn waarom de witte Nederlandse bourgeoisie een samenleving op kan bouwen"

Zodra iemand "het is nu eenmaal zo" oreert kun je de bui al zien hangen. Een soort postmodern neo-christelijke vanzelfsprekendheid is erin geslaagd het denken binnen te kruipen. Als je er naar vraagt krijg je verschillende verzen naar je hoofd geslingerd van een heftig boek of predikant met dezelfde geaardheid. Zucht.

Welvaart (ver)vormt een cultuur waarschijnlijk nog meer dan cultuur de welvaart veroorzaakt. Het gaat hand in hand en aspecten van het één versterken aspecten in het andere. Daarbuiten hebben culturen verschillende fases en gaan ze op den duur stuk, meestal na een fase van ontiegelijke universele domheid en verwarring.

Tot zover. Amen.

GeenAccount | 30-09-17 | 22:06

Ik kom nooit op stations en/of in bruna winkel dus ik ken de genoemde heren Yuval Noah Harari en Daniël Kahnemann niet eens ( en het stukje lezende wil ik dat graag zou houden ook)

loze stijl | 30-09-17 | 22:05 | 1

Harari heeft op een makkelijk weg-lezende wijze een boek geschreven over het ontstaan en geschiedenis van de mensheid, alle kijkfeitjes van de laatste 20 jaar op een rij eigenlijk - ik kon er niets nieuws uit halen, behalve zijn lachwekkende toekomst prognose. Een terrein waar hij als historicus helemaal niet op thuis is, natuurlijk, het is geen futuroloog of filosoof.

Worajai | 01-10-17 | 02:20

"God wat een treinongeluk van een "essay" weer in de Volkskrant vandaag." Goud.

Sliptong | 30-09-17 | 21:58

Goed artikel van Zentgraaff, dat links en rechts verschillende spijkers op de kop slaat.

Ik heb dat artikel van Huff vanmorgen ook in de krant gelezen, en wat mij het meest irriteerde, was, wat je wel vaker van de kant van de Gutmenschen leest: mensen die op de PVV, of tegenwoordig ook natuurlijk, op FvD stemmen, "denken zelf niet na", ze laten zich als het ware willoos leiden door de "rattenvangers" Wilders en Baudet (eerder Fortuyn). Ik ga niet alles in het artikel kwoten, maar alleen de titel en de ondertitelzinnen:

""De welgestelden die op Baudet stemmen: Elitair & Kortzichtig"
"Je zou in gebieden als het Gooi niet zoveel xenofobie en ressentiment verwachten, stelt schrijver Philip Huff. Dat die er bloeien komt door intellectuele, politieke, en morele luiheid."

Waarop baseert Huff de stelling dat een stem voor Baudet het resultaat is van intellectuele "luiheid"? Kan het niet zo zijn dat die stem het resultaat is van een langdurig denkproces van mensen, die niet langer als makke schapen vinden wat de dominante politiek-culturele elite vindt dat ze vinden mogen? Van mensen die in de jaren 80 en 90 door die politiek-culturele elite tot vervelens toe werden "toegesproken" dat de massa-immigratie van derdewereldlanders een "verrijking" betekende, maar die in de praktijk steeds scherper zagen wat die "verrijking" inhield? Oververtegenwoordiging in de criminaliteit, voortijdige schoolverlating, grote uitkeringsafhankelijkheid, culminerend in de terroristische aanslagen van de 21e eeuw en het "afreizen" naar het kalifaat.

Mensen zijn tot de overtuiging gekomen dat die hele massa-immigratie niet zo'n goed idee is, temeer ook omdat de cultuur en het geloof van veel van die immigranten slecht compatibel is gebleken met "onze" normen en waarden. Uit die overtuiging zijn de bewegingen van Fortuyn, en daarna Wilders, en sinds kort, Baudet, voortgekomen. Het is niet zo dat die drie "from scratch" iets zijn begonnen. De grote onvrede was er al, zij hebben eea slechts gekanaliseerd. Huff cs snapt ook nooit dat partijen als PVV en FvD scoren in steden/gebieden waar relatief weinig allochtonen wonen. Maar die stemmers zien op tv en lezen in de krant hoe "fantastisch" de multikul werkt in de grote steden, en willen graag dat eea hen bespaard blijft.

Afijn, de meeste mensen hier schijnen de Volkskrant - de "Azijnbode" - te haten, maar echt, zo'n slechte krant is het niet. Ze laten over het algemeen veel verschillende meningen aan het woord. Zie bv ook weer hoe op de Joop Han vd Horst een nummer doet op columnist Martin Sommer, die in diezelfde VK van vandaag een heel sterke column schrijft. Maar goed, dat is weer een ander onderwerp.

Dr_Johnson | 30-09-17 | 21:56 | 2

Precies, als je PVV of FvD stemt, ben je in de ogen van links, per defenitie een ondermens.

Kanarie_Geil | 01-10-17 | 10:17

Kop meets Spijker. Het moet toch behoorlijk pijnlijk zijn voor onze linkse goedmenschen dat steeds meer, juist ook goed opgeleiden en 'elitaire' mensen de framing van de afgelopen 40 jaar niet meer pikken.
Dhr. Baudet doet iets héél erg goed. En hopelijk blijft dat ook zo. Note to Thierry: GEEN Harry Mens en aanverwanten toelaten in de ploeg, graag.
Patjepeeërs mogen nog steeds direct doorlopen naar de VVD.

EefjeWentelteefje | 01-10-17 | 12:43

Geen zin in uw boek, hoe vindt u dat?

Mainstream = Vagina | 30-09-17 | 21:34

Haal eerst nog eens een redacteur er overheen om alle taal-, typ- en grammaticafouten eruit te halen voordat je het plaatst.

Rest In Privacy | 30-09-17 | 21:33

Wordt allemaal steeds moeilijker voor neplinks ('modern' links). Eerst konden ze de tegenstanders nog gemakkelijk framen als domme, laagopgeleide onderbuiktokkies. Nu Baudet en dat vervelende Gooi weer.. welnu oliedom, neplinks: jullie tijd is voorbij. You're done! Nog even en dan volgt nog slechts de treurige gang naar het schavot.

echt_links | 30-09-17 | 21:30

prima stuk, Zentgraaff!
vinger op de zere plekken.
Ga zo door.

doitdoit | 30-09-17 | 21:23

Niet dat iemand dit leest maar: Lekker geschreven, met je hoofd...

cynic | 30-09-17 | 21:18 | 2

Sterp trol sterp.

gelukzoeker | 30-09-17 | 21:58

Iet dat niemand cynisch 't is? Hoe haal je 't in je hoofd: lekker gescheten ook. Next

Kladderadatsch | 30-09-17 | 23:41

Artikel van 'n 'armoede-koppie'. Van 'n materialist' die vermoed dat z'n enige tegenstanders 'de moralisten' zijn. En dan zie je, dat als ze eenmaal hebben rondgelopen in hun eigen gedachte-circuitje, 'ze' daarmee 'de hele wereld' hebben begrepen. Hoogmoed natuurlijk, door alles wat niet past in hun circuit als niet-ter-zake-doende te bestempelen'. Kun je ook plat-denken noemen; één-dimensionaal; vanuit alleen maar 't eigen straatje, maar je kunt 't ook luie partijdigheid noemen, waarbij iemand alleen maar zichzelf gelijk kan geven. Kun je ook geestelijk armoede-koppie noemen. Het is niet een gebrek aan objectieve gegevens; er is zat informatie. Die jongens en meisjes bij de Volkskrant hebben geen krant, maar 'n clubblaadje. 'Beetje verhaaltje er doorheen roeren, en huppekee.'
Volkskrant, het blad van armoedekoppies.

Der Paulie | 30-09-17 | 21:16

100% van een hamerkop slaat hier met grote precisie op een 100% kop van een spijker ,potverdorie Zentgraaf ik wou dat ik het zo kon verwoorden. Kleedjesvolk en schuivellende kopvodden achter kinderwagens zijn het helemaal ,maar dan wel in de daarvoor geschikte gebieden op deze strontplaneet.

gelukzoeker | 30-09-17 | 21:15

* node

Montgomery Burns | 30-09-17 | 21:09

Godsammekraken en necrosis worden mode gemist.

Montgomery Burns | 30-09-17 | 21:09 | 2

Tegel eens wat dan, de inlogcodes staan op je ex harde schijf.

Ongeblustekalk | 30-09-17 | 21:12

Ik vrees het ergste voor necrosis. Jarenlang 'tripeltjes kraken' (Westmalle) en paffen. Vervolgens laatst een ziekenhuisopname en daarna meldingen van sterk verminderde orgaanfuncties. En nu al een tijd geen reactie meer van de Reaguurder van het Jaar van de afgelopen jaren.
Ik ben van hetzelfde bouwjaar en deel zijn ondeugden. Met mij gaat het ook niet best.

gepost op | 30-09-17 | 21:25

Hoe meer ze tegen Thierry aanschoppen hoe populairder hij word.

puntjeopdei | 30-09-17 | 21:01

And I'll Huff and I'll puff ...

Cobalt bomb | 30-09-17 | 20:43 | 1

Moet jij niet nog een stukje schrijven anders word je nooit een prof, engerd.

Ongeblustekalk | 30-09-17 | 21:10

progressieve moraal?

Cobalt bomb | 30-09-17 | 20:41

Zentgraaff, wat ben je toch een ongelofelijke ouwehoer., duidelijk teveel filosofieboeken gelezen en te weinig aan sport en nog nooit een meisje gekust tot zijn 30e.

King of the Oneliner | 30-09-17 | 20:27 | 1

En dat uit de mond van een homoseksueel, ik denk dat Zentgraaf er zich dus geen reet van aantrekt.

Ongeblustekalk | 30-09-17 | 20:53

Huff is uiteraard een product van de UVA(filosofie).

Panos88 | 30-09-17 | 20:26

Tsjezus die Huff verzint ze ter plekke:

[Sylvana Simons is een goed voorbeeld: een zwarte vrouw die zich politiek uitspreekt wordt direct digitaal gelyncht)]

Eh nee Huffie, Simons wordt hard aangepakt omdat ze aantoonbare onzin uitkraamt, iedere blanke man over 1 kam scheert, een kinderfeest probeert te bezoedelen en totaal niet in debat geïnteresseerd is: iedere inhoudelijke kritiek op d'r sosjal mediaa wordt weggejorist. Maar wat wil je, van een ex-kapster en videoclips presenterende VMBO-er zonder enige ervaring in, of verstand van, politieke zaken.

Zullen we het eens over een andere zwarte vrouw hebben die zich politiek uitspreekt (en i.t.t. Simons wél enige intelligentie en opleidingsniveau heeft): Ayaan Hirsi Ali. Is die niet gelyncht door links toen ze zich uitsprak over de islam?

raskol | 30-09-17 | 20:26 | 2

Precies.

Vespucci | 30-09-17 | 20:45

Bingo!

EefjeWentelteefje | 01-10-17 | 12:45

Ken de beste man niet dus heb maar eens effe gegoogled.
Verhip zelfs in het Amsterdamse stadssuffertje het Parool is men niet bijzonder gecharmeerd van zijn boek (1 van 5 sterren). Vermakelijk stukje. www.parool.nl/kunst-en-media/het-is-t... en wat blijkt? Zijn moeder is lief en papa is een rijke stinkerd. koppel dat terug naar dat erbarmelijk stuk in de Volkskrant en de cirkel is rond.

Basil Fawlty | 30-09-17 | 20:25 | 2

Alles gehad in het leven behalve onvrede, dus daar wordt nu krampachtig aan gewerkt

Cobalt bomb | 30-09-17 | 20:46

Exactemundo. Te gemakkelijjk dit gejank.

Basil Fawlty | 01-10-17 | 02:41

Linkse menschen spraken vroegah altijd gaarne over "De Bourgeoisie". Alleen de super-hypocrieten onder hen doen dat nog, want "De Bourgeoisie", dat zijn zij nu zelf. Weten ze, al zullen ze het vlammend ontkennen. Wonend in een als kraakpand betrokken grachtenpand dat nu miljoenen waard is. Of gewoon zomaar op de grachtengordel, of in het Gooi, bij al die andere Bekende (media) Nederlanders met een door de overheid betaalde baan. Hun elitaire rijke kinderen studeren op de linkse Uni, waar die een zware Political GenderDance study afronden die hen voor altijd lanceert in de politiek of de topambtenarij.
Van verveling zijn ze activist en doen aan gedachtenpolitie. Om hun leven een moraal mee te geven zijn ze voor de multiculturele samenleving, waar zij zelf toch niet in hoeven leven als gevestigde Gutmenschen.
Om te demonstreren hoe vrijdenkend en nobel ze zijn bewonderen zij de islam en bestrijden zij "het Fascisme" dat zij overal zien, waar zij niet bewonderd worden vanwege hun voortreffelijkheid en veelzijdigheid als mensch.

Maar goed. Een flink stel minder van deze nieuwe rijken, daar zou het land goed van opknappen.

Jan Passant mk2 | 30-09-17 | 20:24 | 2

goed en raak omschreven, beter dan de TLDR.

Cobalt bomb | 30-09-17 | 20:46

Laten we eens beginnen met Marcel van Dam. 100 % erfbelasting zou daar op z'n plaats zijn.

Vespucci | 30-09-17 | 21:15

Huff laat in zijn betoog zien volstrekt niet te begrijpen wat ressentiment is. Zij die het goed hebben zijn juist degenen die weinig of geen last van ressentimentsgevoelens hebben. Integendeel, zij benijden degenen die het minder hebben geenszins en koesteren geen wraakgevoelens jegens de minderbedeelden.
Het is andersom. Huff en de zijnen lopen over van ressentiment, verwijten het de goed bedeelden dat ze parasieten zijn en eigenlijk geen recht hebben op hun rijkdom.
Het gelijkheidsdenken is gebouwd op ressentiment. Nivelleren is een feest, het feest van de wraak.

Schoorsteenveger | 30-09-17 | 20:23 | 6

Nivelleren levert ook wel wat op. Een zekere mate van (maatschappelijke) stabiliteit bijvoorbeeld.

atheïstisch stemvee | 30-09-17 | 20:42

bodemloos | 30-09-17 | 20:36
De vraag of nivelleren goed of slecht is, is een andere kwestie. Huff praat de Gooise mens ressentiment aan, en ziet dat vervolgens als een verklaring voor de sympathieën die die Gooie mens voor Baudet zouden hebben. Hij slaat daarmee de plank mis.
Dat een herverdeling van rijkdom een van de belangrijkste politieke vraagstukken is, ben ik helemaal met je eens. Of die herverdeling het beste vanuit gevoelens van ressentiment dient te worden afgedwongen, is maar zeer de vraag. Er zijn, zoals we weten, een paar experimentjes aardig mislukt. Leverde enkel maar apparatsjiks op die nog erger dictators bleken te zijn dan de elite die ze bestreden. In de Nederlandse politiek lopen er nog genoeg neo-apparatsjiks rond, vol haat, nijd en gram, met figuren als Huff als voorspreker.

Schoorsteenveger | 30-09-17 | 21:04

Ik snap dat je reactie de bedoeling heeft het ressentiment bij Huff en de zijn te leggen. Daar geef ik je gelijk in; het feest van de wraak.
Ik zal niet rouwig zijn om wat vuurwerk aan de schenen van de roofriddermultimiljardairs.

bodemloos | 30-09-17 | 21:23
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik kreeg het artikel cadeau van de Volkskrant. Helemaal gelezen ook. Het voelt nog steeds goed dat ik die activistische kutkrant heb opgezegd. Ik wens de moeder van Philip veel sterkte.

atheïstisch stemvee | 30-09-17 | 20:22

Al die slimme mensen met die "hoogstaande cultuur" zijn binnen een paar decennia hun land kwijt.
Achterlijke cultuur.

bodemloos | 30-09-17 | 20:20

Godsamme, zelfs op m'n vrije zaterdag kom ik niet door zo'n onsamenhangende
lap tekst heen.......
En weet je,!? het hoeft ook niet.

Plorkface | 30-09-17 | 20:19 | 3

Kan jij niet krijgen wat vader Abraham ook gehad heeft,wat ie had weet ik niet ,weet wel dat ie er niet meer is.

gelukzoeker | 30-09-17 | 21:27

Pierre Kartner leeft nog hoor.

Bijtendehond | 30-09-17 | 22:17

Blij dat je tronie ons bespaart blijft ook en geniet van de Libelle straks

Kladderadatsch | 30-09-17 | 23:45

In de tweede alinea wordt het probleem al duidelijk: Baudet is gepromoveerd en "meneer" Huff niet. Dus wie wil hij nu van intellectuele luiheid wil betichten?

knutsel_ | 30-09-17 | 20:15 | 4

Ach OB, alle ouders willen het beste voor hun kind en de verwachtingen lopen soms hoog op. Maar alleen al dat hij het persé moet noemen geeft al aan dat dit een "issue" is. Wat Zentgraaff al zegt: pseudofreudiaans gefriemel. Verder wat Schoor 20:23 zegt. Nivelleren is het feest van de wraak. Waar Huff precies wraakgevoelens over heeft is dan weer enigszins onduidelijk. Komt op mij nogal puberaal over allemaal. En dat voor iemand die afgestudeerd is.

knutsel_ | 30-09-17 | 21:16

knutsel_ | 30-09-17 | 21:16
Puberaal? Net als het reaguurders kartel?
Ma heeft een punt.

Ongeblustekalk | 30-09-17 | 21:32

Ghehe, natuurlijk heeft ma een punt.

knutsel_ | 30-09-17 | 22:43
▼ 1 antwoord verborgen

Nooit van de goeie man gehoord, maar als zijn boeken net zo rammelen als dit “essay” doet, zou ik hem aanraden veel subsidies te vragen of een baan te zoeken.

Mather | 30-09-17 | 20:12

Los van zijn mening. Gewoon een slecht stukje..

meneer der meneren | 30-09-17 | 20:11

Overigens stel ik vast dat de MSM momenteel op ramkoers liggen t.a.v het Forum voor Democratie, a.s dinsdag is het gehaktdag in het parlement, n's kijken welke performance er wordt opgevoerd.
Het 'partijkartel' moet de stennis rond Hennis proberen in goede banen te leiden, ze gaat het niet redden denk ik.
Hopelijk kan Baudet het bunkerkartel openbreken.

fred upstairs | 30-09-17 | 20:07

Ik heb alleen de titel van zijn betoog gelezen. Tsja. Wat zal ik zeggen. Is deze man ook wel eens buiten 't Gooi geweest? Ooit al een geprobeerd om (als Nederlander) te integreren in een dorp als Zwaanshoek of überhaupt noord-noord-holland? 't Gooi is juist bekend om de kom er maar bij mentaliteit! Velen in 't Gooi zijn er niet geboren, maar er bewust naar toe getrokken; weldenkende mensen, hardwerkend en met een can-do houding. Daar laat ik het maar bij. Wat een simpele ziel. Sorry, kom het niet laten.

Lausig | 30-09-17 | 20:04 | 2

Weldenkende Gooische mensen met een can-do mentaliteit. Doet u mij maar even een teiltje.

medusa324 | 30-09-17 | 21:02

Ah joh, Philip Huff is ook weldenkend en Gooisch, daar heeft u dat teiltje toch voor nodig? Gaat er toch om dat er naast 't Gooi nog 101 regios in Nederland zijn en dat de relevantie van zijn focus op 't Gooi totaal ontbreekt? Nog afgezien van zijn inhoudelijke boodschap...

Lausig | 30-09-17 | 22:27

Het gaat wèl ook om het geld Zentgraaf: voor het geld dat de gemiddelde dobberimmigrant één van de EU-landen kost (€30.000+) kun je in de regio tien, twintig of dertig èchte vluchtelingen helpen. En wel honderd van die arme kindjes in 'subsaharan Africa' die daar van de honger omkomen. Weet je wel: die huilende kindjes, met die grote ogen, die ingevallen buikjes, zichtbare ribbetjes en vooral heel veel vliegjes rond ogen, neus en mond........

Aristotalloss | 30-09-17 | 20:02 | 3

Dat dus. En nog steeds brengen wij, de Witten, vissen in plaats van hengels.

gemeentereiniging | 30-09-17 | 21:04

De vorige keer dat er grote hongersnoden waren hebben we ze geholpen. Het gevolg is dat al die kinderen toen zijn blijven leven en nu zelf kinderen hebben, die nu ook honger hebben. In andere woorden, we hebben de ellende in dat deel van de wereld, de hoeveelheid mensen die lijdt, alleen maar verveelvoudigd. Moeten we dat blijven doen? Of zouden we hulp toch moeten verbinden aan voorwaarden, bijvoobeeld iets met geboortebeperking?

Opslag Medium | 01-10-17 | 09:55

@Aristotalloss kosten per dobberneger vallen echt wel iets hoger uit. Berekent is al dat ze wel 100.000 pp kosten. Al die extra kosten die later nog komen, zijn hier nog bij opgeteld. Ook niet dat ze sowieso extra drukken op het budget, omdat ze A. niets bijdragen en B. vaker gebruik maken van zorg en middelen. Levenslang wel te verstaan!

Rest In Privacy | 01-10-17 | 11:43

"Stel je voor dat ineens alle gewone witte mensen in Nederland er de huwelijkse trouw van de Antilliaan op gingen nahouden, de Somalische werklust zou cultiveren of het Marokkaanse subsidienepotisme zou nastreven. Het land zou in het honderd lopen." Wat een quote! Een tegeltje waardig! www.tegelspreukmaker.nl/tegelgenerator...

henkvaningrid | 30-09-17 | 20:00

Gooise mensen betalen geen 50% belasting, natuurlijk vanuit eigenbelang, maar ze betalen niet evenredig mee aan de multicultuur show, dus ze hebben eigenlijk geen recht van spreken, maar geven wel de middelvinger en dus zijn ze goed bezig!

Ongeblustekalk | 30-09-17 | 20:00

het leeft wel he, dat sleepnet.

rechtsdwalendeautist | 30-09-17 | 20:00

Het leven zelf zal Philip Huff wijzer maken door op zijn politiek correcte bek te gaan.

frisenfruitig | 30-09-17 | 19:55

Het is uitermate destructief gedachtegoed om mensen met meer geld aan te vallen. Hetgaat inderdaad om cultuur een waarden en de Westerse cultuur en waarden zijn gewoon beter. Het simpele feit dat iedereen hier naartoe komt onderschrijft dat ten volle.

Om hier een redelijk onbezoldigd leven te leiden hoef je eigenlijk maar aan 4 voorwaarden te voldoen. Rond een opleding af, die op een zo hoog mogelijk niveau, aansluit bij jouw inhoudelijke competenties. Zorg ervoor dat je een baan hebt. Trouw voordat je aan kinderen begint. Neem al je inspanningen ten bate van jezelf, verricht in het verleden en het heden en te verrichten in de toekomst, meer dan serieus.

Als je voortkomt uit een cultuur waar mensen veelal voortijdig school verlaten, uitkeringen genieten en crimineel gedrag plegen en je sluit je aan bij die gedragingen, dan ben jijzelf verantwoordelijk voor de abonimabele situatie waarin jij je bevindt. Gaan roepen dat je falen te wijten is aan racisme, discriminatie en mensen uit het Gooi, helpt je geenszins vooruit. Bovendien ben je een slecht voorbeeld voor mensen om je heen en de generatie na jou.

De familie Brenninkmeijer heeft jou niet arm gemaakt. Deze familie heeft goed zaken gedaan door decennia lang middelmatige kleding voor teveel geld te verkopen en als je hebt bijgedragen aan hun kapitaal door te shoppen bij de C&A, dan is dat jouw schuld. Tijdens de reis die deze familie door het zakelijk landschap heeft gemaakt, hebben zij binnen hun eigen bedrijven en bij hun toeleveranciers tien- en mogelijk hoderdduizenden gezinnen van een inkomen voorzien. En dat verdient waardering en respect.

netniet | 30-09-17 | 19:47 | 9

Familie brenninkmeyer zijn ook niet het probleem, maar wat dacht je van die uitkeringstrekkerfamilie van Oranje. Mensen die met hard werken, slim zijn, risico's nemen , mogen rijk zijn en rijk leven. Als we eerst maar eens van die geldverslindende oranjenietsnutten af zijn, krijgen de gewone mensen het een stuk beter. Persoonlijk heb ik niets tegen die mensen, maar we kunnen ze niet meer betalen, dus weg ermee. Ze hebben geld zat en kunnen zich de komende generaties prima redden.

beau van rtl | 30-09-17 | 20:40

bij gelegenheid | 30-09-17 | 19:58

Het is vrij simpel. Ondernemers dragen niet alleen belasting af maar voor een ieder, die zich in loondienst bevindt en niet in dienst van de overheid werkt, geldt dat hun salaris wordt betaald door mensen die meer geld hebben dan zijzelf.

De hele zaak gaat teloor omdat de inspanning niet meer telt maar de uitkomst moet gelijk zijn. Dat zijn socialistische principes en zowel in China als in de USSR is bewezen dat het niet werkt.

Iedereen die de Westerse maatschappij, inclusief haar normen en waarden af wil breken, krijgt ruim baan. Hele generaties zijn overboord gekieperd en liggen hun waardigheid van zich afte schijten in een 24 uurs luier, worden uitgekleed op hun beloofde maar niet nagekomen pensieon, leven in een ontwricht autochtoon gezin waar de inspanningen van moeders zijn opgesoupeerd aan lastenverzwaring om de linkse hobbies te bekostigen en hun kinderen zijn verworden tot een multicultureel en genderneutraal experiment.

Welk wit privilege waar ook alweer ?

netniet | 30-09-17 | 20:47

De familie Brenninkmeijer zijn Duitsers , zij hebben ooit ook en Nederlands paspoort gekocht om de handel eenvoudiger te maken,

adjudant | 01-10-17 | 05:05
▼ 6 antwoorden verborgen

Las het vandaag in de krant, doch ben halverwege gestopt.
Wat een partij l*lkoek!

Rico Tampeloerus | 30-09-17 | 19:45

Tatta's, pardon?
ik spreek Nederlands, dit soort taalgebruik valt daar buiten

Tobi | 30-09-17 | 19:45

Er ontbreekt een woord in de tweede zin waardoor ik de rest van het artikel amper kan volgen, hier op de bank op de zaterdagavond. Ligt vast aan mezelf, maar toch.

vanBarchum | 30-09-17 | 19:44 | 2

Ligt niet aan jou, "onderduiken" of "afsterven" als laatste woord misschien? En tatta's, wat zijn dat? Uit dezelfde regel: "niet bijster intelligente" & "typer". Iets met pot en ketel.

Joris-nummer-zeven | 30-09-17 | 20:00

@Joris-nummer-zeven | 30-09-17 | 20:00

Vromen i.p.v. vormen. Typisch Zentgraaf stukje. Hoog van de toren maar spelling, ho maar.

Montu | 30-09-17 | 20:57

Daniël Kahnemann. Geen domme jongen.

Montgomery Burns | 30-09-17 | 19:43

Citaat uit dat artikel: "Mijn hele jeugd was het AZC op het oude legerterrein in Crailo, midden in het Gooi, een doorn in het oog van iedere burger. Tegenwoordig zitten er studio's van John de Mols Utopia. Een hele vooruitgang" Ik woon al mijn hele leven in het Gooi en dat AZC veroorzaakte overlast. Menig Goois winkelier kan er over mee praten. Dat Utopia is dus inderdaad een vooruitgang.

brutus68 | 30-09-17 | 19:43 | 4

raskol | 30-09-17 | 20:18
Ja ook echte vluchtelingen.
Enkele vluchtelingen niet maar neem er tienduizend op en je hebt je problemen.

miko | 30-09-17 | 20:43
-weggejorist-
4Schwanz | 01-10-17 | 03:12

"Het wil er bij mij niet in dat echte vluchtelingen ooit voor overlast zouden zorgen "
Zo ben jij opgevoed in jouw cultuur!

Zult-eter | 01-10-17 | 12:27
▼ 1 antwoord verborgen

Kunnen we niet de allerrijksten van ons land niet gewoon het land uitzetten en dan beginnen we gewoon helemaal opnieuw.

smdyasc | 30-09-17 | 19:41 | 1

Wat een goed idee.
Mogen ze hun bedrijven, fabrieken en kantoren meenemen??
En dan laten we de nieuwe Nederlanders de boel weer opbouwen.

De werkgevers/rijke stinkerds vermaken zich dan wel in een land met een vriendelijker klimaat, inclusief hun bedrijven natuurlijk, hé??

mallekater | 01-10-17 | 08:25

Pickle Rick!!!

PappyLappy | 30-09-17 | 19:39 | 1

Dan woon je in een zielige buurt

Zult-eter | 01-10-17 | 12:24

Wie zijn die mensen in dit artikel? Ik ken ze niet.

Is dit nog nieuws? | 30-09-17 | 19:38 | 1

Ah gelukkig, ik begon mezelf al stom te vinden.

gemeentereiniging | 30-09-17 | 21:01

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl