Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Mail. Is dit hoe J. F. terreurverdachte werd na de terreurdreiging in de Maassilo?

Een 'gewone, rustige' (dixit de buren) Brabantse jongeman van 22 werd in Zevenbergen van zijn bed gelicht inzake de terreurdreiging in Rotterdam. Hoe heeft dat kunnen gebeuren?

Na de terreurdreiging in Rotterdam, woensdagavond, en de bijbehorende ontruiming van de Maassilo, werd J. F., een 22-jarige hbo-student Integrale Veiligheidskunde, van zijn bed gelicht in Zevenbergen. De buren begrijpen er niets van, maar hij zou de bedreiging via Telegram verstuurd hebben. Het Spaanse witte busje met gasflessen dat nabij de Maassilo stond, had verder niets met de zaak te maken. De volledige naam van J. gaat uiteraard al snel rond op internet en als je die naam door google haalt, kom je op vage sites waar de oorlog in Syrië besproken wordt, zoals hier. Hij gebruikt daar zijn volledige naam, maar zegt niets dreigends, opruiends of radicaals. Zijn naam duikt ook in verband met het pro-Assad cq anti-"rebellen" weblog 'Syria Generals' (twitter). Dat lijkt sowieso een Nederlands lijntje te hebben, want uit die hoek ontvingen we onderstaande mail. Anoniem, maar dermate gedetailleerd dat het niet ongeloofwaardig klinkt. Tegelijkertijd heeft het wel een erg hoog jongensboekgehalte qua wtf spy shit. Volgens dit verhaal is het allemaal één groot misverstand, veroorzaakt door jongens die online terreur-opsporing aan het spelen zijn. Daarbij beweren ze dus dat minstens één Nederlandse overheidsinstantie hiervan weet. Interessant alsook een tikje (te) spectaculair. Maar oordeel vooral zelf, voordat het slecht lezende MSM-tuig ons weer van 'complotdenken' beschuldigt. Is dit hoe J. F. terreurverdachte werd in een zaak die vooralsnog geen bewijzen voor een concrete aanslagdreiging heeft opgeleverd?

"Hoi Geenstijl,

Ik zal jullie het volledige verhaal vertellen, er is namelijk helemaal geen echte terreurdreiging, het is allemaal een misverstand geweest.

Zoals jullie misschien al weten is Telegram een beveiligde chatapp die onder ander door de Islamitische Staat wordt gebruikt voor het verspreiden van propaganda en het plannen van aanslagen.

Op Telegram hebben wij ook onze eigen kanalen genaamd Syria General (SG), in deze kanalen verzamelen wij informatie over Syrië en discussiëren wij hier over. Zo hebben wij bijvoorbeeld meerdere keren er voor gezorgd dat punten van de Islamitische Staat en andere terroristische rebellengroepen zijn gebombardeerd, personen die in contact staan met Rusland waren ons doorgeefluik, voor zover ik weet is er sowieso één bepaalde Nederlandse overheidsinstantie die hier van op de hoogte is.

Een aantal van onze leden proberen zich ook te infiltreren in chatgroepen van de Islamitische Staat op Telegram, om daarna de benodigde informatie door te geven aan overheden om zo aanslagen te voorkomen.Vorig jaar waren er namelijk wereldwijde invallen m.b.t. terrorisme, dit is mede dankzij deze personen geweest.

Één van deze personen is de 22-jarige J. die vanochtend vroeg is opgepakt (verwijder zijn volledige naam aub, hij heeft niets mis gedaan en dit ruïneert alleen zijn toekomst). Hij heeft meerdere keren contact gehad met de Nederlandse politie (welke eenheid/groep weet ik niet) en geeft af en toe informatie door.

Ongeveer een week geleden had hij contact met een (veronderstelde hij) Spaanse Islamitische Staat-lid, de bedoeling was natuurlijk om een eventuele aanslag te voorkomen. Het Spaanse IS-lid gaf aan zijn plan te hebben onderbroken, omdat daar nu natuurlijk een hoge paraatheid is i.v.m. de recentelijke aanslag, J. heeft tegen deze Spaanse persoon gezegd dat er een aanslag zal komen in Rotterdam, waarom weet ik niet precies, waarschijnlijk om een wederzijdse "bekentenis" uit te lokken.

Op de een of andere manier zijn de Spaanse autoriteiten hiervan op de hoogte gekomen, het kan bijvoorbeeld zijn dat dit "Spaanse IS-lid" zelf iemand van de Spaanse autoriteiten was, maar dit weten wij niet. De Spaanse autoriteiten hebben vervolgens dus (zoals op het nieuws staat) contact opgenomen met de Nederlandse autoriteiten, en hebben dit bericht dus doorgegeven.

Nadat het evenement was geannuleerd heeft een overheidsinstantie J. gebeld, ze hebben hem op de hoogte gebracht dat hij op een lijst stond en dat hij zelf contact moet opnemen met de lokale politie, vervolgens heeft hij contact opgenomen met de politie, maar deze vertelde hem dat ze niets voor hem konden doen.

Vervolgens is hij om 01:07 het laatste online geweest op Telegram, en zou de inval een uurtje later rond 02:00 hebben plaatsgevonden. Nogmaals, er is nooit spraken geweest van een echte aanslag in Nederland (iig niet bij dit incident). Hoop dat jullie iets aan deze informatie hebben."

(Anoniem verzonden met aan 'Syria General' gerelateerd emailadres - red.)

Reaguursels

Inloggen

Hij kan wel Jimmy heten , maar dat wil niet zeggen dat hij GEEN profeet fanboy is.

Bergbloempje | 25-08-17 | 15:04

Even flink wat stoere daadkracht laten zien over de rug van een onschuldig blank ventje. Zo van: we zitten er bovenop met als bonus puntje de suggestie dat blanke Nederlanders net zo goed terroristen zijn als moslims.

echt_links | 25-08-17 | 15:04

"Brabantse jongeman" suggereert dat het een Belg is. Alleen Noord-Brabant ligt in Nederland.

Tjemig | 25-08-17 | 14:53

Gaan we weer. Een jonge kerel die, al dan niet naief, het beste voor zou moeten hebben met Nederland, dat is wat uit deze mail moet blijken.
Kijk je naar z'n Facebookprofiel en dit verhaal, dan gaan bij mij in ieder geval niet gelijk de alarmbellen rinkelen. Maar zoals gezegd, wel naief om je online in die contreien te begeven. Echter, een uitbrander en 'pas op voortaan' zou in dat geval voldoende moeten zijn want dit zijn nou jongens van De Witt. Hier heb je wat aan. Of dit helemaal slim is is een andere discussie, want dit komt voort uit een frustratie dat de overheid z'n burgers niet beschermt, mede mogelijk gemaakt door het Wegkijkende deel van Nederland. Ontzettend goed in het verlinken van de buurman die 3 stuivers zwart bijverdient, maar o wee als er echt kutvolk het gevang ingejaagd moet worden. Dan doet men de oogkleppen op. Bah.

Draak uit Brabant | 25-08-17 | 14:51

Met vanavond een uurtje monologende Peter 'neusprater' de Vries die Jimmy ongegeneerd door de mangel mag halen
want enkel en alleen Peter mag zaken aan de kaak stellen
de rest is bij voortbaat onverantwoord bezig

Tobi | 25-08-17 | 14:20

Ik krijg sterk het gevoel dat Jimmy genaaid wordt.

Stijlicoon | 25-08-17 | 14:14

Ik zie ?. Dus NEE. Toch?

Denkhetnjet | 25-08-17 | 13:49

Maar Rutte en participatie-maatschappij, dit kun je die jongen niet kwalijk nemen.

Dutch_Holland | 25-08-17 | 13:15

Jimmy heeft optreden Allah-las als trigger gebruikt

klön | 25-08-17 | 12:59

Ik vind dit niet eens zo'n raar verhaal. Vraag alleen is; Hoe komt het dat ik binnen een dag alles van deze jongen weet? Zijn volledige naam, leeftijd, wat hij studeert, wat hij in zijn vrije tijd doet, hoe zijn buren en vrienden tegen hem aankijken...... Het heeft twee maanden geduurd voordat de naam van Khalid. K. bovenkwam drijven na een lek. Ik denk dat als Jimmy Mohammed had geheten we helemaal niks van zijn achtergrond hadden geweten. Er werd ook meteen gecommuniceerd dat het een "normale" jongen was die met zijn vrienden een biertje dronk. Daar zeggen ze eigenlijk mee : het is een autochtone jongen hoor". Dat mag wel maar over K.K. kwam echt helemaal niks naar buiten, helemaal niks. Stelletje hypocrieten.

osolemio | 25-08-17 | 12:59 | 1

En hoe kan het dat iedereen alles over Jimmy weet binnen een uurtje googlen, behalve de AIVD en veiligheidsdriehoek in Rotterdam? Komt niet snugger over.

tipo | 25-08-17 | 13:20

Als het verhaal klopt heeft Jimmy wel wat uit te leggen. Waarom zou je de aandacht op Rotterdam richten in gesprek met iemand die een aanslag in Spanje heeft afgebroken? Om daarna de held te kunnen spelen als die persoon enthousiast roept dat hij dan wel even naar Rotterdam gaat en zijn kenteken aan Jimmy doorgeeft? Weird.

Simon_GS | 25-08-17 | 12:54

Toen het naar buiten kwam dat se dreiging vanuit een "bericht" kwam was al genoeg om dit in het rijtje machtsvertoon te zetten. Er was geen dreiging en de Nederlandse politie moest gewoon even met de spierballen rollen, genoeg mensen die me dit waarschijnlijk kwalijk nemen maar het is wat het is. Bin het bataclan, London bombings en andere grootschalige narigheid was het allemaal achter de feiten aanlopen. Het is fijn dat de "tips" of "bedreigingen" worden uitgezocht, maar echte jihadi's blaffen niet, die bijten alleen.
.
Voor de rest moge het duidelijk zijn dat de /sg/ in het verleden inderdaad bij hebben gedragen aan het bombarderen van IS posities (iets met weaponized autism, IS propaganda filmpjes/plaatjes en de positie trianguleren).
.
Kudt voor Jimmy maar toont weer mooi aan hoe dom de veiligheidsdiensten reageren in dit land. Best angstig eigenlijk, ze weten amateur spion niet van Jihadi te kunnen onderscheiden en pakken een 22-jarige op basis van een half-bakken onderschept bericht. Ze kunnen beter bij de salafisten de deur openblazen en preventief deporteren.

HaatAth3ist | 25-08-17 | 12:49

Valt het niemand op dat na elke fuck-up vd "diensten" wordt gezorgd voor een afleiding? Nu weer met ome Farid die laag in z'n suiker zat met meteen eroverheen die fopaanslag in Rotterdam?

orca | 25-08-17 | 12:48

Snap niet wat Jimmy verkeerd heeft gedaan. Hij heeft volledig gelijk: die aanslag komt er, net zoals die klimaatverandering, alleen het tijdvak is nogal aan variatie onderhevig...

mrXL | 25-08-17 | 12:41

Ik zie geen enkele reden om dit verhaal niet te geloven.

KlunsJohannus | 25-08-17 | 12:38

Tsja, iemand moet de schuld krijgen van minister Blok en dat is Jimmy geworden. Hij zal een grote foei! te horen krijgen en dan is het allemaal weer in rustig vaarwater.

Jimmy zal goede bedoelingen hebben, maar is niet de allerslimste. Zo is het niet handig om een foto van een postpakket naar je eigen persoon en adres gericht op een anoniem political incorrect forum te plaatsen dat de strijd tussen jihadisten en Assad bespreekt met mensen uit heel veel verschillende landen. Wel mooi dat iemand zelf vanaf zijn zolderkamer de informatie-strijd aangaat, uiteraard. Maar weet dan wel wat je doet...

tipo | 25-08-17 | 12:36 | 1

Tweets van 'sg' heb ik afgelopen jaar gezien op /pol en liveuamap, ze waren redelijk actief in het verspreiden van pro-Assad en anti-terrorist materiaal/propaganda. Ik denk dat de email correct kan zijn en dat ze nu vooral in de shit ziten, omdat ze steeds net iets 'too happy' waren als Putin of Assad ergens een bom op gooide.

bambi1970 | 25-08-17 | 12:46

Annonieme mail, maar deze komt waarschijnlijk van een Belg. Aan het taalgebruik te zien, en ook omdat hij expliciet ' Nederlandse' politie en 'Nederlandse' autoriteiten schrijft. Dat er een terreurlink tussen Spanje en Belgie bestaat weten we, maar dit komt nu dus ook dichter bij ons. Als het verhaal waar is zal ISIS het niet leuk vinden

small_town_dude | 25-08-17 | 12:34
-weggejorist-
Politcommisar | 25-08-17 | 12:32

In gevangenis kan ie vast ook nuttige contacten leggen en misschien zelfs afstuderen.

marked | 25-08-17 | 12:21

Het verbaast me dat Jimmy niet even heeft nagedacht voordat hij de wereld van spionage en contra-spionage is ingedoken. In die wereld is niks zoals het er uitziet. En wat Jimmy deed, doen de diensten natuurlijk al lang. Dat Jimmy dacht dat hij een eenling was?
Het zal de eerste keer niet zijn dat actievergaderingen van links en rechts door meer informanten bezocht worden, dan dat er actievoerders zijn. Op het internet zal het niet anders zijn.

Graaf van Egmont | 25-08-17 | 12:20

Wat heeft de Miami Sound Machine msm hier mee te maken ???

2ndaccount | 25-08-17 | 12:17

Misschien waren de AIVD'ers de reputatie van luie sodemieters zat, spuwden de neusbonkjes uit, namen een handvol Fisherman's Friends en kwamen krachtig in actie. Hierna gaan ze Fawaz Jneid en Fatima Elatik van hun bed lichten.

dedeurs | 25-08-17 | 12:14

Fake! Iedereen weet dat IS gewoon nog MSN gebruikt..

Frisbee20 | 25-08-17 | 12:14

Dit toont wederom de relevantie van GS aan, de scoops uit de krochten van het net komen toch echt bij jullie binnen. Volg GS al vanaf de begindagen - was toen zelf in dienst bij MSM - niveau en belang worden alleen maar groter. Tof.

kapoerewiet | 25-08-17 | 12:11

Wat doet een Spaanse monteur met rare navigatie nou in Nederland met wat gasflesse ? Hebben ze die niet in Spanje? Frankrijk of Portugal desnoods?
.
Waarom is iemand na een paar uur vrij als diegene dronken rondreed in een bus met gasflessen? Is dat -los van terreurdreiging- niet gewoon onnodig in gevaar brengen van burgers? Moet er voor bezopen rondrijden in busjes vol gas niet een zekere mate van genoegdoening naar de samenleving zijn?

de Voorzittert | 25-08-17 | 12:09 | 1

Ik heb net via mijn regenjascontact gehoord dat onze Jimmy de Spaanse loodgieter ( codenaam 'Manuel' ) zelf besteld heeft en hem heeft opgedragen rondjes te draaien bij de silo voor een klusje daar, ondertussen moest hij her en der vragen: "Allah-las? Allah-las? Allah-las?".

klön | 25-08-17 | 12:15

"Zo hebben wij bijvoorbeeld meerdere keren er voor gezorgd dat punten van de Islamitische Staat en andere terroristische rebellengroepen zijn gebombardeerd"

Natuurlijk. Compleet geloofwaardig. Ik ga er helemaal in mee. Absoluut plausibel.

Seraphin | 25-08-17 | 12:07 | 6

Tenzij telegram volledig open-source is, weet iemand dit ?

Roze_bril_drager | 25-08-17 | 12:40

Blasfemie, dus we gaan af op gefotoshopte beelden ipv realtime satelliet beelden ?

Ik hoop dat onze leiders veilig zitten nu in het landhuis waar ze bespreken hoe ze de kudde nog meer kunnen stoppen, en dat er geen foto's zijn gemaakt.

Roze_bril_drager | 25-08-17 | 12:47

Ja, maak jij even een satelliet waar we op een knop kunnen drukken en gelijk alle ISIS locaties tevoorschijn komen. Dan gaan we die gebruiken. Terwijl we wachten daarop gebruiken ze een grote combinatie aan inlichtingen om die locaties bij elkaar te puzzelen.

Blasfemie | 25-08-17 | 13:12
▼ 3 antwoorden verborgen

De politie moet eens echte terroristen gaan opsporen en oppakken. Het feit dat burgers dit (moeten) doen omdat de politie niet capabel genoeg is al erg genoeg.........

chrisjuh | 25-08-17 | 12:03

Jimmy heeft het geluk dat hij Jimmy heet.

Ardbeg | 25-08-17 | 12:03

Als Jimmy uit Brabant al vrij gemakkelijk "under cover" kan infiltreren bij IS Jihadisten dan kan onze inlichtingen dienst dat toch ook?
Dan hadden ze dit afkunnen weten voordat het zo uit de hand liep.
Ik denk niet dat dit soort communicatie via iets simpels als Telegram verloopt. Daar zijn andere Deep Web achtige versleutelingen voor beschikbaar lijkt me.

Sterk verhaal maar wel spannend om te lezen.

Eric356 | 25-08-17 | 12:03 | 2

Communicatie verloopt gewoon elke vrijdag in de moskee.

2voor12 | 25-08-17 | 12:06

Dat ISIS leden Telegram veel gebruikten is vrij breed bekend (Google maar op ISIS telegram). De redenen daarvoor kunnen we alleen over speculeren natuurlijk.

Blasfemie | 25-08-17 | 12:44

Hoe goed bedoeld het ook moge zijn. Als je je als zolderkamer spion met dit soort zaken bezig houd dan behoor je te weten dat je het risico loopt om zelf gepakt te worden.

normanius | 25-08-17 | 12:01

Dit is natuurlijk ook een mooie SCOOP, maar tot nu toe wordt het verzwegen door de MSM. Dan moeten ze namelijk wéér GeenStijl citeren in het nationale nieuws!

Hahaha!

Je zal zien dat nu snel OM of de politie met het verhaal komt, zodat de MSM niet opnieuw GeenStijl moet citeren.

talloos | 25-08-17 | 11:57 | 1

Het zal inderdaad eerst geverifieerd moeten worden voordat het in het NOS Journaal komt.

Ardbeg | 25-08-17 | 12:08

In Spanje vindt men het ook een vreemd verhaal, een busje met gasflessen, die een klusje in Nederland gaat doen.

gato | 25-08-17 | 11:56 | 1

Aan de andere kant: Een kennis van mij met een huisje in Frankrijk is weleens met een aanhanger zand vanuit Nederland naar dat huisje gereden omdat hij het Franse woord voor zand niet wist en te eigenwijs was om dat woord op te zoeken.

Teleo | 25-08-17 | 12:03

Klinkt wel logisch. Meestal is de werkelijkheid nog debieler dan iemand kan verzinnen. Twee mensen die proberen te infiltreren in IS-kanalen en vervolgens elkaar gek gaan zitten maken met valse informatie klinkt inderdaad als iets wat te absurd is om verzonnen te zijn.

Tisnietanders | 25-08-17 | 11:53

Fake news. Mijn wenkbrauw ging een tikkie omhoog toen de MSM meldde dat Jimmy F. aangehouden was na een bericht op Telegram. Dat impliceert namelijk dat de veiligheidsdiensten die berichten kunnen ontcijferen. Als ze dat kunnen, dan wil je dat niet van de daken schreeuwen. Dus geven ze er nu een draai aan, met een stukkie fake news over een Spaanse infiltrant in een chatgroup.

DutchMountain | 25-08-17 | 11:52

geloofwaardig, was al mijn eerste gedachte dat het zoiets zou zijn. Zogenaamd strenge protocollen zorgen voor de overdreven reactie.Men oefent graag op onschuldige ongevaarlijke subjecten.
Wanneer je stomtoevallig iets over een (mogelijke) aanslag kletst en er gebeurt net iets, dan ben je de sjaak. Politiediensten weten niets van elkaar, dus ook dat stukje klopt... niks aan de hand dus, maar wel een mooi showmomentje,zonder echt gevaar en ten koste van dit rechtse zelfbestuur vanuit burgerinitiatieven.

korea-girl | 25-08-17 | 11:50

Deze Jimmy heeft bij mij in de klas gezeten als leerling. Hij had altijd al aparte inzichten qua probleemoplossend vermogen. Vaak gecomplimenteerd. Was destijds al bezig met strategy games.
Het maakt me boos dat deze jongen met de beste bedoelingen nu de rest van zijn leven moet boeten. Een fatsoenlijke baan? Ja hopelijk bij de AIVD of MIVD. Maak eerlijk gezegd denk ik dat het einde opleiding wordt. En die jihadgangers gaan lekker het rehabilitatieprogramma in...

thephoenix87 | 25-08-17 | 11:47 | 4

Beste bedoelingen, dat zal zeker.
Alleen is en blijft en onverantwoord. Hij legt nu, onbedoeld, heel erg veel bloot. Kortom: hij doet meer schade dan goed, ook al had hij goede bedoelingen. En dan heb ik het niet over een concertje dat wordt afgelast. Dit was gewoon een ontzetten domme zet, ook al wilde hij graag "helpen". Hij had veel betere kansen gehad als hij zij studie had afgemaakt en zijn talenten op andere manieren, dan private-intelligence-officer, had laten zien. Dat kan goed via afstudeer projecten e.d.. Bij Integrale Veiligheidskunde Breda (zelf ex-student) zijn er meerdere mensen geweest die een stage bij AIVD/MIVD/NCTV/ Min. V&J e.d. hebben gedaan en er zijn er ook die hierdoor werk in het veld hebben kunnen vinden.

Ketchupbadger | 25-08-17 | 11:54

Och, veel politie-agenten voerde in hun jeugd ook de brommers op.

Teleo | 25-08-17 | 11:55

als je terrorisme via inlichtingen wil bestrijden, dan is het nodig om daar de 'best of class' op te zetten. geld zowel voor inlichtingendiensten alsook politie etc. probleem is dat HBO-gangers niet 'best of class' zijn.

MaximusAurelius | 25-08-17 | 12:09
▼ 1 antwoord verborgen

22-jarige HBO student integrale beveiligingskunde, is dit wellicht zijn afstudeerproject ? Ik heb er hetzelfde gevoel bij als de gijzeling van het 20:00 journaal destijds.

Roze_bril_drager | 25-08-17 | 11:46

"Jimmy heeft tegen deze Spaanse persoon gezegd dat er een aanslag zal komen in Rotterdam, waarom weet ik niet precies, waarschijnlijk om een wederzijdse "bekentenis" uit te lokken."
Als dit bericht is onderschept, dan is de arrestatie niet zo heel gek. Beter op het bureau er achter komen dat het een sisser is, dan later er achter komen dat het een is-er is.

Kouwe Kees | 25-08-17 | 11:42

Brief leest als BS, geschreven door een ambtenaar.

Rest In Privacy | 25-08-17 | 11:41

Ik denk dat men wel wist hoe het zat, echter na het aflassen van het concert moesten er natuurlijk wel van spierballen gerold worden.
Jammer dat hierdoor terroristen nu ook weten dat ze geen Telegram meer moeten gebruiken.

frank123 | 25-08-17 | 11:40 | 3

AH! Vandaar de gasfles. De Spanjaard kwam het concert aflassen.

CoJoNes | 25-08-17 | 12:04

*oorverdovend applaus voor CoJoNes*

Kouwe Kees | 25-08-17 | 12:18

Padoem Tsjing! @ CoJoNes

tipo | 25-08-17 | 12:49

@DutchMountain ??
- According to interviews with leading encryption and security experts, Telegram has a wide range of security issues and doesn’t live up to its proclamations as a safe and secure messaging application.
- Telegram has delivered everything that the government wants
- Besides making flawed product choices like offering non-encrypted chatting, a boon to would-be hackers or government surveillance programs, experts also indicate that the actual encryption technology is flawed. Telegram did what’s known as “rolling their own encryption,” which is widely considered to be a fatal flaw when developing encrypted messaging apps.
- They use the MTproto protocol which is effectively homegrown and I’ve seen no proper proofs of its security,” Alan Woodward, professor at the University of Surrey
- The app also leaks metadata “like a champion
- Telegram has too many potential flaws and hiccups that may compromise its integrity as a secure messaging application.

HdJ | 25-08-17 | 12:05

Dat zeg ik, heb je het begrepen...

- According to interviews with leading encryption and security experts, Telegram has a wide range of security issues and doesn’t live up to its proclamations as a safe and secure messaging application.
(geen inhoudelijk argument)

- Telegram has delivered everything that the government wants
(hier staat: de broncode is beschikbaar gemaakt aan de overheid. Geen argument tegen security: end-to-end security is secure, zelfs als alle broncode beschikbaar is)

- Besides making flawed product choices like offering non-encrypted chatting, a boon to would-be hackers or government surveillance programs, experts also indicate that the actual encryption technology is flawed. Telegram did what’s known as “rolling their own encryption,” which is widely considered to be a fatal flaw when developing encrypted messaging apps.
(geen argument: als je objective van Telegram gebruik security is, dan weet je welke setting te gebruiken. Daarnaast zegt 'obscurity' and 'considered flaw' niets of iets daadwerkelijk insecure is).

- They use the MTproto protocol which is effectively homegrown and I’ve seen no proper proofs of its security,” Alan Woodward, professor at the University of Surrey
(klopt, maar omgekeerd is ook waar: no proof of insecurity)

- The app also leaks metadata “like a champion"
(metadata, geen berichten)

- Telegram has too many potential flaws and hiccups that may compromise its integrity as a secure messaging application.
('potential' is geen daadwerkelijke insecurity).

DutchMountain | 25-08-17 | 12:40

WhatsApp daarentegen is dan weer wel hartstikke veilig; die app maakt continu (afsluiten is onmogelijk) verbinding met de servers van Facebook..

Sowieso is Telegram in gebruik miljoenmiljard keer beter en bovenal wel logisch in gebruik.

Boris die Sauertopf | 25-08-17 | 13:02
▼ 1 antwoord verborgen

Dit is zelfs te ver gezocht voor een spannend jongensboek....

vette_shit | 25-08-17 | 11:37 | 1

Ik heb spannender boeken gelezen die op feiten berusten.

Teleo | 25-08-17 | 11:59

Je kan blijkbaar beter een echte aanslag plannen en plegen dan er over praten. En met een naam als Jimmy ben je natuurlijk meteen veel verdachter dan als Mohammed of Farid.

2voor12 | 25-08-17 | 11:37

Allemaal leuk en aardig, maar ik zit nog steeds op die loodgieter te wachten. Klein prijsje, zei hij. Maar op tijd komen, die Spanjaarden, ho maar.

Glasgow Argus | 25-08-17 | 11:36 | 1

I'm from Barcelona, I know nothing

ChatBot | 25-08-17 | 11:58

Afgestudeerden van Integrale Veiligheidskunde kunnen onder andere terecht bij NCTV, politie, kmar. De studiemodule via ip anoniem en als sockpuppet rondstruinen op telegram is blijkbaar nog in ontwikkeling

HetOorAakel | 25-08-17 | 11:35 | 1

Ik kan daar ook niet bij als simpele informaticus/wiskundige. Al die heppy-de-peppy studies zijn zogenaamd zo gewild en zo praktijkgericht, in de praktijk valt dat atlijd zwaar tegen...

mrXL | 25-08-17 | 12:39

Achut en Rutte maar zeggen (binnen 24 uur!) dat de politie en diensten het zo goed hebben gedaan om een aanslag te voorkomen. Alu hoedje op?

doskabouter | 25-08-17 | 11:35

Een Spaanse spion verlinkt een Nederlandse spion en daardoorheen fietst een dronken Spaanse loodgieter in een WIT busje. Dit verzin je niet!

klön | 25-08-17 | 11:33 | 2

Mooi filmscript

Marcello Christiani | 25-08-17 | 12:18

Beetje niet-functioneel naakt erbij en dat gouden kalf is binnen.

Stijlicoon | 25-08-17 | 14:21

Als je het verhaal zo leest klinkt het alsof Jimmy door aan iemand anders een gedetailleerde beschrijving van een aanslag in Rotterdam te geven een bekentenis probeert uit te lokken... Vreemde aanpak.

Ay_Caramba | 25-08-17 | 11:33 | 2

Niet vreemd, vertrouwen scheppen

klön | 25-08-17 | 11:35

klön Of inspiratie geven...

Ketchupbadger | 25-08-17 | 11:40

Haha, een dubbelspion oppakken voor een verijdeld popconcert met medewerking van een Spaanse loodgieter. Het wordt steeds leuker i. NL! Hoeveel gasflessen waren het nou of is de Popo nog steeds niet klaar met tellen?

Jos Tiebent | 25-08-17 | 11:32 | 1

Volgens een 'deskundige' in het NOP Journaal, waren er 'dingen' aangetroffen in het busje die 'leken' op gasflessen. Dus ik denk dat ze eerst nog moeten uit zoeken of het gasflessen zijn of niet, en zo ja hoeveel wel en hoeveel niet '-)

paracetemollema | 25-08-17 | 12:20

Geef die jongen een column op GeenStijl of op zijn minst een bijbaantje voor re-search voor nieuwe GeenStijl topics. Ik denk dat zulke jongens best veel know how hebben in vergelijking met reguliere journalisten van de oude media.

AEX | 25-08-17 | 11:32

Grappig, internationale veiligheid en dan Telegram gebruiken, pfff nooit van tor gehoord...

WhiteTornado.nl | 25-08-17 | 11:32

Goh blijkbaar doen de veiligheidsdiensten nog iets dan. Ik ga er stellig vanuit dat het niet plaatsvinden van een aanslag in Nederland dom geluk is.

IkWilOokWatZeggen | 25-08-17 | 11:32

Dus als je wel een stageplaats hebt, dan komt de politie je van je bed lichten. Heb je geen stageplaats dan krijg je bij terugkomst een gratis woning en Miele. Klinkt weer als typische ambtenaren logica.

ScumbaggusMaximus | 25-08-17 | 11:31

Heeft het voor het eerst werkelijk niets met islam te maken

drijflijk | 25-08-17 | 11:30

Een burger die op persoonlijke titel poogt terrorisme te bestrijden ? Volgens hoort dit artikel thuis op pagina 3. Jimmy wordt afgevoerd naar een verder leegstaande gevangenis alwaar hij de rest van zijn leven gewaterboard gaat worden. Opstand tegen een fascistisch project is dus echt gevaarlijk.

netniet | 25-08-17 | 11:29

Hij heeft wel een redelijk unieke adrenaline-ervaring gehad.

Teleo | 25-08-17 | 11:28

Weet je wat me nog het meeste verontrust (aangenomen dat het waar is)?
.
Dat 1 overheidsinstantie Jimmy vraagt contact op te nemen, wat niets oplevert, waarna overheidsinstantie 2 met een arrestatieteam komt aanzetten.
.
Als 2 overheidsinstanties al zo slecht samenwerken, hoe gaat dat dan bij het opsporen van de echte terroristen?

quantumcollider | 25-08-17 | 11:27 | 2

Misschien kan ik je zorg wegnemen. Een politieapparaat dat functioneert ? Gaat het nu weer een beetje ?

netniet | 25-08-17 | 11:31

@netniet | 25-08-17 | 11:31
1 woord: 'Akerboom'.

quantumcollider | 25-08-17 | 11:41

Syria General is iets van 4chan's /pol/. Dat Russische bombardement waar hij het over heeft kun je makkelijk googlen als je zoekt op "4chan airstrike".

Kan me heel goed voorstellen dat Jimmy hier in zijn vrije tijd gezellig mee bezig was en dat het een beetje uit de hand is gelopen.

Katter | 25-08-17 | 11:27 | 1

Dit krijg je dus wanneer de Overheid keer op keer faalt en burgers proberen te helpen.

Mahatma | 25-08-17 | 11:27

Studeer je nog Integrale Veiligheidskunde ook. Man man man. En dan (zeer waarschijnlijk) via het surface web wannabe-intel spelen. Dit moet je aan de vol-leerde grote jongens overlaten, Jimmy. Denk dat dit gestuntel hem duur komt te staan. Dit is geen kattepis, "ook al was het goed bedoeld". Je als particulier inmengen met inlichtingendiensten is nooit een slimme zet.

Ketchupbadger | 25-08-17 | 11:27 | 2

Je moest eens weten hoeveel intel de AIVD verzamelt via twitter & facebook...

quantumcollider | 25-08-17 | 11:29

quantumcollider natuurlijk. Maar intel verzamelen via het (surface)web is iets heel anders dan een HBO student die in zijn vrije tijd van alles probeert op te spitten. Goed bedoeld, zeker, maar ook onverantwoord.

Ketchupbadger | 25-08-17 | 11:36

Pim Pandoer en de schrik van de Imbosch....

kwark001 | 25-08-17 | 11:25 | 1

Ja, dat waren vroeger spannende boeken !

ikkrijgjewel | 25-08-17 | 11:58

lol

Eerst afstuderen en dan solliciteren, Jimmy.

Teleo | 25-08-17 | 11:25

Jimmy staat nu dus zelf op de aanslag lijst.
Vindt het wel enorm dapper.Zeker als hij inderdaad aanslagen heeft verhinderd.

Lilia2 | 25-08-17 | 11:24

Hmm Jimmy zal helaas niet naar pagina 3 gaan ben ik bang.. Zo rolt links

KutFilosoof | 25-08-17 | 11:24

Was het niet Winston Smith die ooit zei: "The terrorists of the future will be the anti-terrorists"?

simpelman | 25-08-17 | 11:22 | 1

Die andere Winston zei in ieder geval dat de nieuwe fascisten de anti-fascisten zullen zijn.

SirCharlesPoploch | 25-08-17 | 12:47

Het is nog erger dan ik in mij vreselijkste nachtmerries kon bevroeden. Dit kan niet waar zijn......

Ulle Ruttelflut | 25-08-17 | 11:21

Het was allemaal leuk en grappig totdat er iemand werd opgepakt. Nu is het op de blaren zitten. Jongetjes die soldaatje willen spelen komen er nu achter dat het toch wel menens is in de grote mensen wereld. Het infiltreren in de onderwereld brengt vele gevaren met zich mee, dit resultaat is slechts 1 van de kleinste risico's.

DommeNeger | 25-08-17 | 11:20 | 1

Je doet je naam eer aan.

Supreme Dutch | 25-08-17 | 13:14

Het is dan ook niet de bedoeling dat particulieren zelf achter potentiële terroristen aangaan en proberen te ontmaskeren. Dan kan je dat als overheid en je onderhorige MSM dat niet allemaal onder de pet houden en blijven roepen dat er in Nederland geen islamitisch extremisme bestaat.

2voor12 | 25-08-17 | 11:18

Free Jimmy...

m-kwadraat | 25-08-17 | 11:17

Prive contra-spionnetje spelen en dan in het mes grijpen van de echte spionnen als dit waar is.

TheseDays00 | 25-08-17 | 11:15

Kortom, Jimmy F. is fucked. Gaat een zware straf tegemoet als "voorbeeld", in tegenstelling tot al die lieve Syrië-gangertjes met het daadwerkelijke bloed aan hun handen.

Kapitein Stijlvol | 25-08-17 | 11:15 | 1

Dat zou kunnen ja. Wat voor hobby's heeft de jeugd van tegenwoordig zeg.

Marcello Christiani | 25-08-17 | 12:14

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl