
'
Aguanta, somos la cuarta potencia de Europa, España no es Uganda. Si ustedes quieren forzar el rescate de España, vayan preparando 500.000 millones de euros y otros 700.000 para Italia, que tendrá que ser rescatada después de nosotros' Dat
stuurde de Spaanse premier Mariano Rajoy naar zijn Minister van Financiën Luis de Guindos, vlak voor de besprekingen over de bail out. Soort bemoedigend smsje. Geen zorgen, Luis, wij krijgen dat geld toch wel. We zijn niet Uganda, we zijn Spanje. Te groot om te falen. En Mariano Rajoy kreeg gelijk, want Spanje mag voor maximaal
100 miljard pinnen uit het Europese noodfonds. Nadat Luis de Guindos het dreigsmsje letterlijk
citeerde tijdens de besprekingen: als jullie Spanje niet redden, gaat het jullie nog veel meer kosten. Bovendien volgt Italië rap daarna. Ondanks het reddingsplan voor Spanje blijft de wereldeconomie
roerig en dan zijn de beurzen nog niet eens geopend. Daar gaan we het effect straks pas
zien. Punt blijft dat Spanje, Italië, Portugal, Griekenland en zelfs de Fransen met hun nieuwe
pensioenleeftijd op 60 als socialistische middelvinger het rijke Noord-Europa bij de ballen hebben. En dat weten ze. Bovenstaande Spaanse sms bewijst dat, wij betalen toch wel. De enorme cashflow van het noorden naar het zuiden in Europa is een 'moetje' om de politiek-economische EU-mastodont overeind te houden. Succes met werken vandaag.
Reaguursels
InloggenBestaat er eigenlijk wel ene Spaans woord voor 'werken'?
@janneman1977 | 11-06-12 | 19:01
Tja, het lijkt te kloppen. Hun eigen persbericht bevestigt het.
www.bancanetwork.it/content/sospension...
Vertaling:
"PERSBERICHT 31 mei 2012
Op 31 mei 2012, hebben de Special Commissarissen van Bank Network Investments SpA in Buitengewone Vergadering (MI), met goedkeuring van het Comité van toezicht en met goedkeuring van de Bank van Italië, besloten de betaling van de verplichtingen van welke aard dan ook schorten, op grond van art. 74 van de wet(?) 1 september 1993. 385 (TUB), voor de periode van een maand. De schorsing is exclusief financiële instrumenten van cliënten. (Ze bedoelen wellicht betalen, pinnen en ander betalingsverkeer)
De maatregel was nodig om de moeilijke situatie van de bank tegen te gaan.
Buitengewone organen van de Bank Network Investments SpA, een tussenpersoon lid van de Interbank Deposito Beschermingsfonds, gaan een plan voor het oplossen van de crisis ontwikkelen met het oog op de rechten van cliënten te beschermen, die voorziet in het optreden van Consultinvest SIM-Group en Bank besparingen van Ravenna."
Dus... Tamelijk ernstig.
Als blijkt dat die Jan-Keeser uit zijn dikke nek heeft staan lullen, wat we allemaal al weten, dan wil ik op zijn minst zijn kop zien rollen, liefst letterlijk!
Spanje is de 2de dominosteen, die omvalt en we weten allen dat er in de komende tijd nog meer zullen omvallen, dus gaan we dit afwachten of gaan we echt iets doen, wat zoden aan de dijk zet!
Het zou zomaar een strategie kunnen zijn .. het "rijke noorden" over een jaar ook diep in de schulden door de leningen aan het "luie zuiden". Kunnen we straks ons eigen geld lenen tegen 7% (of meer) rente en "de EU" ons huishoud boekje laten beheren ...
"Heil Europa" ?
Het rijke noorden!!?? Nederland heeft verreweg de hoogste priveschulden in Europa.
.
www.telegraph.co.uk/finance/financialc...
.
We hebben de zwakste politici van Europa.
@Tavroch | 11-06-12 | 19:12
Goud heeft een fundamenteel probleem, het is deflatoir. In een economie met rente is dat geen probleem, zelfs een beetje aan te moedigen, maar in een rentevrij stelsel is dat in wezen dezelfde diefstal als inflatie dat is bij rente.
Deflatie is dan niks meer dan een afwaardering van activa en (on)roerend goed. Geld wordt meer waard, goederen minder. Dan wordt er dus massaal geld opgepot en ligt de economie stil iedereen wacht net zo lang tot dat een auto de helft goedkoper wordt. Om het even beeldend uit te drukken: Bij deflatie kun je met 10.000 euro op 1 januari een Suzuki Alto kopen en op 1 december een Aston Martin Vantage. Dat is wat het betekent. Dus je wacht. En spaart.
realcurrencies.wordpress.com/2012/02/1...
realcurrencies.wordpress.com/2012/01/1...
En daarbij: we weten niet wat het werkelijk waard is, want we weten niet hoeveel er is. Er is een schatting op basis van wat de Centrale Banken in de kluis hebben, maar niemand weet het. De prijs van goud wordt bepaald door een commissie, elke dag op het kantoor van N.M. Rothschild in Londen. Op basis waarvan? Niemand weet het. De markt bepaalt het niet.
article-niche.com/launch/Price-Of-Gold...
Overigens is de N.M. Rothschild groep zelf uit de goudhandel gestapt. Waarom? Niemand weet het, maar het is een teken aan de wand. Iets met poep en ventilator. Zij weten iets wat niemand anders weet m.b.t. goud.
Het betaalmiddel an sich doet er niet toe. In Engeland is eeuwenlang betaald met houten stokken. Talleysticks. In wezen niets meer dan fiat-geld, dat werkte prima, naast het goud en zilvergeld. Ook dat was controleerbaar.
www.positivemoney.org.uk/2012/05/debt-...
500 miljard zijn we verder sinds de eerste waarschuwing van Geert Wilders. Maar we "krijgen alles terug met rente", aldus de oude politieke regentenklasse.
12 september, PVV.
Met goud als betaalmiddel valt er ook niet even onopvallend 100 miljard naar het een of andere oplichtersstaatje over te maken, of omgekeerd. Dat zal dan in een konvooi zwaarbewaakte trucks moeten.
Dan ziet iedereen tenminste duidelijk waar ze mee bezig zijn.
Kan je ook weer leuke films over maken en zo.
Bruce Willis in een hoofdrol/rolstoel: +1
Doe mij trouwens maar goud i.p.v. bitcoins.
Voor bitcoins heb je bits nodig, dus computers, dus wafersteppers.
Enig idee wat er nodig is om wafersteppers te maken?
Kan niet zonder een complexe industriele infrastructuur en alles wat daarbij komt kijken.
In ieder geval meer dan wat er over is als de heren banksters klaar zijn met hun sloopwerk.
Bovendien blijven er met een complexe industriele infrastructuur altijd zat mogelijkheden over om misbruik van te maken voor de heren oplichters.
Liever een eenvoudig betaalmiddel dat door iedereen simpel op echtheid te controleren valt.
Goud is zo gek nog niet.
Goud in combinatie met een volledig open wereldwijd informatiesysteem zou ideaal zijn.
Maar dat laatste impliceert weer zoiets als internet, dus computers, etc.
Ik ben er ook nog niet uit.
Maar goud staat voor mij wel vast geloof ik.
@ Kaas de Vies
@ Stormageddon
@ Lorenz0
Al uw vragen beantwoord, zie bijvoorbeeld punt 13:
www.ratiovincit.nl/Gouden_standaard.ht...
xandernieuws is een beetje een aluhoedje-site, maar de bronnen vermelding staat er altijd bij
Nu weet ik niet hoe betrouwbaar de bronnen zijn bij dit artikel, dus heeft iemand een idee hoe serieus we dit moeten nemen?
Als dit echt is is het wel heel verontrustend
-
Eerste Italiaanse bank blokkeert vanwege geldgebrek rekeningen van klanten
xandernieuws.punt.nl/?id=660648&r=...
@D.Turpin | 11-06-12 | 18:05
Alternatieven genoeg.
www.perfecteconomy.com/
publicbankinginstitute.org/
www.counter-currents.com/2011/10/what-...
realcurrencies.wordpress.com/2011/10/1...
www.margritkennedy.de/media.html
Essentieel is: rente- en schuldenvrij geld. Dat hoeft niet eens door goud gedekt te zijn, fiatgeld kan best, als er maar een controle-mechanisme is op de geldhoeveelheid in circulatie. Daar begint het mee.
Reuters, quoting "EU sources", imposing border checks and limiting cash machine withdrawals are also part of planning for a worst case scenario. www.zerohedge.com/news/europe-brings-o...
J. van Gaal8771 | 11-06-12 | 17:53 |
Het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat banken en politici vaak verstrengelde belangen hebben. Maar dat is niet altijd zo. Jackson ooit president van de USA had grote ruzie met de bankiers. En mijn geheugen laat me een beetje in de steek maar hij was lang niet de enige president van de USA die problemen had met bankiers. Anyway, in de tijd van Jackson hebben de banken gedreigd met een crisis.
Hier in Europa is een oud verschil van mening onder politici hoe de Europese Bank zou moeten werken. Onafhankelijk als een soort private bank of onder controle van de staten als een soort nationale bank.
Stormageddon | 11-06-12 | 15:07 |
Nee ik vind het systeem niet vanzelfsprekend. Als ik zeg zo is dat nu eenmaal en eraan toevoeg dat ik hoop dat men ooit met een ander systeem op te proppen komt, dan moet dat duidelijk zijn. Maar je hebt wel gelijk dat ik mezelf erbij neerleg. Althans nu. Waarom dat ik dat doe? Niet omdat ik zo passief ben, dat is het niet. Maar omdat de huidige crisis wordt verergerd door keuzes die geheel los staan van het probleem dat jij hier aankaart (Ik vind je stukjes wel interessant, maar dat terzijde). Het zijn vooral die verdomde bailouts die de meeste ellende veroorzaken. Dat geld wordt ontrokken aan de reeele economie. Bovendien, zijn die bailouts steeds te weinig waardoor er toch paniek blijft bestaan. Ondertussen raken steeds meer mensen hun baan kwijt. Dat is allemaal ellende dat nu plaats vindt.
Ik ben het wel met je eens in grote lijnen, dat is het niet. Maar ik leg de prioriteiten anders. Dat jij een fundamenteler probleem onder de loep hebt, wil nog niet zeggen dat een minder fundamenteel probleem minder belangrijk is. Het is nu tijd om een brand te blussen, en niet het tijdstip om een plan te bedenken waarmee een volgende brand kan worden voorkomen.
Goeie genade Turpin: de banken gijzelen de politici niet, de politic en de banken hebben een bondje gesloten..!
Dat gaat dat in de trant van: als wij nou zeggen dat een bank zijn, dan mogen jullie tien keer zoveel uitlenene dan je eigenlijk bezit, en dan brengen de mensen jullie hun geld. Dan hebben jullie een beetje geld om uit te lenen. Als het niet genoeg is dan drukken jullie wat bij, en dat lenen jullie dan weer uit aan ons, tegen rente natuurlijk. Het tekort noemen jullie "waardevermindering, hoewel het natuurlijk gewoon belasting achteraf is, een belasting waarover wij niet hoeven te steggelen in het parlement.. Gewoon de aloude staatsbank, tot de beschikking van arrogante boevetuig dat de rechtstreekse beschikking wil over het geld van zijn burgers..
Geeft niet hoor, de overheid vindt het prima als je de banken de schuld geeft, want zo kunnen de boven ons gestelden nog meer stelen. Om her te verdelen natuurlijk, het milieu te beschermen, om het klimaat te redden en meer in het algemeen om de zaken in het honderd te laten lopen.. Anders gaan de mensen nog denken dat ze helemaal geen overheid nodig hebben!
Hou jij ze dom en bang, hou ik ze arm - dan blijven ze tenminste gezeglijk! :-)
@Fisccon | 11-06-12 | 09:58
Die winst is alweer weg hoor. 100 miljard voor een halve dag een paar procentjes hoegere koersen op het bord, da's echt een koopje zeg.
@D.Turpin | 11-06-12 | 17:02
Rente is het onderliggende probleem. En je hebt het probleem niet begrepen door er toch weer een bron van buiten het systeem aan toe te voegen. Dat betekent in elk geval wel dat je snapt dat door rente in ieder geval de geldvoorraad MOET groeien anders raakt het op.
Maar we pakken nu de aarde als geheel, gesloten systeem. Er komt geen gram goud bij (is niet zo, er wordt continu gewonnen uit mijnen, maar STEL - en ja, goud is geen geld, maar het is een voorbeeld, heel erg versimpeld om het onderliggende probleem te laten zien). Er moet geld bij als je rente toelaat in het systeem. En ja, in een systeem met rente kan het jaren, zelfs eeuwen goed gaan maar het gaat een keer verkeerd. Onherroepelijk.
Het hele systeem begint met het probleem van rente. Dat maakt bankieren en fractional rserve banking en het creëren van geld uit het niets voor banken zo aantrekkelijk. Zonder toevoeging van waarde toch geld verdienen met geld. Maar het kan niet. Het is wiskundig onmogelijk dat het systeem voort bestaat. Het systeem dondert vroeg of laat in elkaar. En de huidige problematiek is veel ingewikkelder dan alleen rente, maar daar begint het wel mee.
Wat ik wel zorgelijk vindt is dat je zomaar zegt: "maar zo gaat dat nu eenmaal". Alsof je je erbij hebt neergelegd dat het systeem is zoals het is en zelf vanzelfsprekend vindt. Verder moeten commerciële banken inderdaad gewoon failliet gaan en niet met belastinggeld worden gesteund, daar heb je volkomen gelijk in. De overheidssteun ook weer door leningen moeten gedekt en dat moet uiteindelijk door de belastingbetaler weer worden opgehoest.
Bij Toutatis, ik heb het: we zijn gekoloniseerd! Van Europa is gewoon een wingewest gemaakt voor de OSM - de hotemametoteli en eurokraten.. Als je niet wordt uitgenodigd om lid te worden van de elite moet je gewoon kop dicht houden, doen wat er gezegd wordt en werken
Sjonge, ik geloof dat we ons maar weer moeten laten uitbetalen in echte nootjes, en ze zélf maar weer onder de grond moeten stoppen: als je ze aan de bank in bewaring geeft heb je straks alleen nog maar een berg lege doppen!
Stormageddon | 11-06-12 | 15:07 |
Die rente zou geen probleem zijn voor die gemeenschap die meer geld binnenharkt. In het geval van een land is dat bijvoorbeeld je handeloverschot. Bovendien geld is niet gelijk aan goud of hoeft dat niet te zijn. Geld kan worden geprint. Ergo het systeem met rente kan jaren goed gaan. Ik weet wel dat geld printen een soort van valsemunterij is met alle nadelen vandien, maar zo gaat dat nu eenmaal. Tenslotte een bank rekent hogere rente indien er een grotere kans is dat het geld niet terug wordt betaald. Dat laatste gebeurt wel eens, dat het niet terugkomt en dat er ook geen onderpand terug te eisen valt. En dat is wat er speelt op dit moment. Veel banken kunnen fluiten naar hun centen en proberen het ergens vandaan te halen. Het is met name dat laatste wat funest is voor de economie.
Maar de grote vraag is of het banken systeem zoals we dat nu kennen wel te maken heeft met de huidige crisis. Ik heb wel de hoop dat toekomstige generaties iets beters kunnen bedenken voor huidige banksysteem. Maar ik denk dat er nu iets anders speelt. Namelijk dat deze crisis alleen is op te lossen als die banken hun verlies nemen. Dat kan als landen hun eigen bank beginnen. Met het geld dat nu gaat naar bailouts moet dat een koud kunstje zijn. Het probleem van deze crisis is de banken worden geholpen. Dus al het verlies moet worden opgehoest door de burgers. Dat betekent dat burgers minder te besteden hebben, dat ze minder kopen en dat veel mensen hun baan kwijtraken. Dit probleem dat zichzelf versterkt is een van de weinige problemen waar economen iets van begrijpen. Echter de banken gijzelen de politici door te veronderstellen dat hun ondergang ook de onze is.
@Lorenz0 | 11-06-12 | 14:36
www.youtube.com/watch?feature=player_e...
Slechts 1 week en wéér 100 miljard er doorheen gejast.
Mij is weer niets gevraagd.
Het kan aan mij liggen, maar iets zegt me, dat "Europa" ons langzaam de nek omdraait.
@Polletje Piekhaar | 11-06-12 | 15:39
Allemaal gebaseerd op het waanidee dat geld iets *doet*. Geld *doet* helemaal niks en het groeit niet vanzelf. Daarom moet ik ook altijd vreselijk lachen om dat spotje van ASN bank, die zogenaamd idealistische bank die de mythe ook gelooft. Nou ja, lachen... ik word eigenlijk heel kwaad om dat spotje en schreeuw soms naar de TV. "NEEHEE! Geld *doet* helemaal niks! Sukkels!"
www.youtube.com/watch?v=hGmoLq9CKys
@Stormageddon | 11-06-12 | 15:23
Hetzelfde geldt voor die zgn. financiele producten.De banken produceren helemaal niets, maar doen net alsof hun boekhoudkundige trukendoos iets reeels bevat.
@Kaas de Vies | 11-06-12 | 15:09
De banken hebben ons wijsgemaakt dat geld een "product" is. Dat je dat kan verhandelen als een zak graan of een televisie. Dat is de kern van het probleem. Ze hebben ons doen geloven dat er aan geld arbeid en/of kennis kan worden toegevoegd zodat het meer waard wordt. Dat is an sich al je reinste bullshit, maar ze hebben ons ook wijsgemaakt dat uitlenen van geld een dienst is waarvoor betaald moet worden. Dat het uitlenen als activiteit een toevoeging van arbeid en kennis is dat waarde toevoegt. Maar bij uitlenen *doet* de leengever feitelijk helemaal niks.
Een bank maakt natuurlijk wel kosten voor de administratie van de lening. Er moet tenminste een boekhouding gevoerd worden. Die kosten moet je kunnen doorberekenen, maar een cumulatieve rente is geen onkostenvergoeding meer, maar gewoon diefstal.
Tuurlijk krijgen ze dat geld wel. De VVD, D66, CDA, PvdA en dadelijk weddelijk ook de SP gaan er wel voor zorgen!
@Kaas de Vies | 11-06-12 | 08:56
Eerlijk, dat moeten wij zelf zijn.
.
Het wordt tijd dat er actie ondernomen wordt tegen de huidige regering en het pro-Europese standpunt. Het idee zou dan zijn, om een groep op te zetten die informatie verspreid over de EU door middel van bijvoorbeeld posters, met verwijzing naar het web waar een gerichte website is met informatie over hoe Nederland wordt verkwanseld. Hiermee kan je in ieder geval iedereen bewust maken van het feit dat EU nooit zal werken in haar huidige vormen, en pushen naar een anti-EU stem op 12 september.
Dit zijn natuurlijk geen oplossingen voor het huidige probleem, vooral niet omdat ik niet zo gauw een spreker heb. Maar het zou onze Neerlandse politiek dwingen om kritischer naar Europa te kijken, en meer gericht op Nederland dan EU.
@Stormageddon | 11-06-12 | 15:07 | + 1 -
Ja dat gevoel bekroop mij ook. Mijn onderbuik dacht al zoiets. Bedankt voor je heldere uitleg. Valuta's ik haat ze!
@Lorenz0 | 11-06-12 | 14:36
Nee, zo werkt het dus niet helemaal. Bij een gelimiteerde hoeveelheid goud raakt ergens het goud op. Of bij de baas bij wie hij zijn salaris verdient, of bij de afnemer van de producten van zijn baas, ergens in de keten raakt het goud op. De hoeveelheid goud in het systeem is eindig. Het groeit niet. En toch moet de rente worden voldaan in goud en de oorspronkelijke hoeveelheid terugbetaald. Bij een percentage van 4% per jaar over een looptijd van 30 jaar heb je in totaal niet 1 kilo goud terugbetaald, maar meer dan 3 kilo.
Waar komt die 2 kilo vandaan? En ja dat heb je verdiend met je arbeid, maar dat bedoel ik niet: waar komt fysiek die 2 kilo vandaan? Waar in het geldsysteem is die extra 2 kilo goud vandaan getoverd, veronderstelt dat iedereen werkt en iedereen goud verdient en iedereen woont in een eigen huis met hypotheek en iedereen betaalt netjes af. En ja, gedurende die 30 jaar leent de bank de ontvangen rentes ook weer uit aan nieuwe hypotheken, maar iedereen moet 3x zijn huis betalen. Kan nie! 't Goud raakt op.
realcurrencies.wordpress.com/2009/11/2...
www.whale.to/c/lina.html
www.visionair.nl/politiek-en-maatschap...
@Lorenz0 | 11-06-12 | 15:00 | + 0 -
Dat weet ik dus niet, of dat moet. Het lijkt mij natuurlijk als de geldhoeveelheid meebeweegt met de waarderingen.
Ik ben het sowieso met jou eens dat de hedentendaagse geldhoeveelheid te groot is.
Gewoon laten vallen. Euro ontkoppelen (eigen munt naast de euro) en opgelost.
@Kaas de Vies | 11-06-12 | 14:42
"Er is totale waarde van al het goud, dat niet meer de waarderingen dekt."
Moet dat dan? In essentie heeft of *is* goud geen waarde, maar drukt het waarde uit (van producten of diensten die we dan middels goud makkelijker kunnen verhandelen dan directe ruilhandel).
Er is juist een probleem als de totale hoeveelheid geld zo enorm toeneemt dat die niet meer gedekt wordt door de werkelijke hoeveelheid waarde (producten & diensten) die er is in de wereld. En dat is vandaag de dag bij lange na niet meer het geval.
@Lorenz0 | 11-06-12 | 14:39 | + 0 -
Omdat de voorraad aan "goud/bitcoins" gelijk blijft zal dit dus niet meer dezelfde waarde hebben ten opzichte van de gecreeerde waarderingen in jouw verhaal.
Er is totale waarde van al het goud, dat niet meer de waarderingen dekt.
Zoiets.... valuta en inflatie topics zijn altijd moeilijk voor mij.
Kaas de Vies | 11-06-12 | 13:49 | + 0 -
Esm deel spanje wie dat gaat betalen/storten *Nee* dat gaat niemand vragen
Maar dat maakt ook niet uit, want dat geld lenen we gewoon
Wij lenen het geld bij banken dat geld gaat dan naar het ESM noodfonds die lenen het uit aan hun banken en Zo gaan we alle banken redden, dit is natuurlijk dat oplossing dat niet iederen hiervoor is?
Het is natuurlijk voor een groot deel geen echt geld maar geranties, toch
De kans dat griekenland spanje portugal ierland niet meer zullen terug betalen is hoe groot? 0% of 100%
moppel iets met geld=schuld en economische groei die nodig is om de schuld terug te betalen is eindig, omdat de voorrand grondstoffen eindig is
Vanmiddag nog maar even naar super gaat, voorrandkast nog meer vullen doet
@Kaas de Vies | 11-06-12 | 14:36
Jep, en daarom denk ik dat het huidige financiële systeem onhoudbaar is, en een alternatief zonder dit soort inherente bubbel-problemen, zoals goud of bitcoins, onafwendbaar is.
En gelet op de technologische ontwikkelingen en de alledaagse praktijk (de wereld hangt aan elkaar met internet, economisch verkeer is al grotendeels digitaal en dit neemt alleen nog maar toe) geef ik dan bitcoins meer kans dan goud.
Over mijn post van 11-06-12 | 14:30 hierboven, met "dan ga je meer verdienen als bakker" bedoel ik niet dat er ineens op magische wijze meer goud/bitcoins/geld ontstaat dat van jou is, maar dat de totale verdeling van de algehele vooraad goud een klein beetje zal verschuiven in jouw voordeel.
De spaanse premier ging na het ontvangen van 100 miljard gelijk met een privevliegtuig naar de EK,het spaanse volk verwonderde zich waarom.
Antwoord ....
@pejoar | 11-06-12 | 14:37 | + 0 -
Precies en ze hebben ook zo'n grote bek erbij, maar wie gaat ons redden? Niemand!
Hoelang is Nederland al een nettobetaler in Europa?Hoeveel hebben we al geschonken aan zuid-europa,hoeveel komt daar nog bij?
Tot welke leeftijd moeten de zuidelijke Europeanen blijven werken?
Graag een antwoord
@Lorenz0 | 11-06-12 | 14:30 | + 0 -
Ja zij hebben het dus omgedraaid.
@Stormageddon | 11-06-12 | 14:29
Ben het grotendeels met je eens hoor. Ik zie alleen het probleem met die rente niet helemaal, volgens mij kan dat gewoon bestaan (de huidige excessen daargelaten).
Iemand die een huis koopt sluit een hypotheek af. Hij leent daarvoor x kilo goud van de bank, en moet daarover rente betalen (naast het aflossen van die x kilo). Dat doet hij uit het salaris dat hij verdient met diensten, producten of arbeid die hij levert (waar hij zelf goud aan verdient). Hier komt de rente dus vandaan. Hij houdt dus per saldo maandelijks minder over, in ruil voor de financiering van zijn huis (het goud dat de bank had voorgeschoten). Kan hij zijn verplichtingen niet meer nakomen, kan de bank zijn huis als onderpand opeisen (net als nu) en dat verkopen om het goud weer terug te krijgen.
"Minister, wat vindt u van de massale negatieve respons?"
"Ik zou het niet weten. Wij nemen nooit nota van volkse meningen. Daar is de EU ook helemaal niet mee gebaat."
...
"Ik bedoel natuurlijk ons Kabinet."
@Kaas de Vies | 11-06-12 | 14:19
Dat is precies het punt.
@Kaas de Vies | 11-06-12 | 14:19
Volgens mij is het net andersom: geld kan in de huidige situatie juist wel uit de hoge hoed worden getoverd (banken schrijven willekeurige kredieten uit voor bedragen die ze niet hebben en -poof- daar is je geld), en waarde niet (waarde creëren kost werk/productie).
Maar stel dat je wel waarde kunt creëren, bijvoorbeeld dat je brood ineens honderd keer zo efficiënt of goedkoop kunt produceren door een briljant idee (-poof- daar is je waarde). Dan ga je meer geld verdienen als bakker. Wat is het probleem?
Voor mensen die geen genoeg kunnen krijgen van steun aan spanje, lees het betoog van !@#$!@! maandag 11 juni 2012 14:19
www.eurobench.com/forum/onderwerp.aspx...
@Lorenz0 | 11-06-12 | 14:17
Ik heb hieromtrent met diverse mensen al op deze pagina's gediscussieerd. Rente is financieel gif. Het komt voort uit het idee dat geld een "product" is. Maar geld groeit niet vanzelf. Stop maar eens een gouden muntje in de grond. Er komt geen geldboom uit.
Geld is een ruilmiddel en oppotmiddel maar geen "product". Het is ook geen "leenvergoeding" zoals sommige mensen veronderstellen, het is woeker. Een leenvergoeding zou een vorm van dividend kunnen zijn, een winstdeling op basis van de gecreëerde meerwaarde door het middel van het ter beschikking gestelde geld, gecreëerd door arbeid en/of kennis.
Als de geldhoeveelheid een plafond heeft, waar moet de rente dan vandaan komen? Laten we het in goud uitdrukken: als er een x-hoeveelheid goud is en niet meer, als je rente rekent die moet worden betaald in goud: waar komt dat extra goud vandaan als je het niet kan maken en niet uit de grond kan halen? Ergens in het systeem van de goudhoeveelheid raakt het op. En dan heb je crisis.
@Lorenz0 | 11-06-12 | 14:17 | + 0 -
Geld kan dan niet uit de hoge hoed getoverd worden, maar waarde wel. Dan heb je wel een probleem als een geldhoeveelheid niet mee kan groeien.
Of zeg ik nu iets stoms.
@Stormageddon | 11-06-12 | 14:01
1. Ok, ik vatte het op als gecontroleerd door een private partij (als in, één specifieke partij of organisatie, ook al staat die los van de overheid). Terwijl Bitcoin niet door één partij wordt beheerd, maar inderdaad door alle gebruikers tezamen.
2. Het idee achter rente moet volgens mij zijn dat je d.m.v. investeringen e.d. van geld meer geld kunt maken. Waar individuen daar geen verstand van hebben of geen zin in hebben om zich mee bezig te houden, kunnen banken daar op verdienen door dat voor die gebruikers te doen (en dan meer rendement te behalen dan dat ze rente uitkeren). Bijvoorbeeld door het geld tegen hogere rentes uit te lenen. Als geld zo schaars is moet daar genoeg markt voor zijn.
Waarom zou een bitcoin bank bijvoorbeeld geen hypotheek kunnen verstrekken met 4% rente? (met dien verstande dat ze, in tegenstelling tot de huidige situatie, het geld wat ze uitlenen ook eerst daadwerkelijk zelf moeten hebben in plaats van het uit een hoge hoed te toveren)
@Lorenz0 | 11-06-12 | 13:53
Re. 1: Dat staat er ook. Privately controlled currency betekent hier niks anders dan dat het niet onder toezicht staat van een overheid. Het zijn de gebruikers tezamen die het controleren. Privaat dus, los van de overheid of banken.
Re 2.: Het probleem is rente (dat verder op dat blog wel uitgelegd wordt) en het mechanisme van de bitcoin is dat het eigenlijk een goudvervanger is. En goud heeft (behalve voordelen) ook nadelen. Hence de tweede link.
@Stormageddon | 11-06-12 | 13:38
Ben het niet eens met de nadelen van Bitcoin die worden gesuggereerd in dat artikel.
1. "privately controlled currency" is juist niet van toepassing (er is geen Bitcoin organisatie of wat voor partij dan ook die de boel beheert of controleert). Dat is nou juist het voordeel - open, onafhankelijk, transparant, onmanipuleerbaar. Precies waar overheden en banken niet op zitten te wachten.
2. Het geven van ongedekt krediet is juist wat ons huidige monetaire systeem zo gigantisch heeft ondermijnd. Zie ook de documentaire 'Money as Debt'. Niemand zou de macht moeten hebben om geld te creëren uit niets, of geld uit te lenen wat je zelf niet hebt (en daar nog aan verdienen ook). En private bedrijven (banken) met commerciële belangen al helemaal niet. Dat principe is fundamenteel fout, en één van de hoofdoorzaken dat de dollar en euro nu op instorten staan.
Zodra je begint met het verstrekken van krediet begin je de zaak op te blazen. Daar is geen houden meer aan. Krediet wordt afgedekt met meer krediet. Gaten worden gevuld met grotere gaten. Dat is niet eeuwig vol te houden. De wereldwijde schuld is veel en veel groter dan de totale hoeveelheid geld en de waarde die we met z'n allen bij elkaar kunnen produceren. Die shit kan niet anders dan keihard instorten.
@Parsons | 11-06-12 | 13:06
De Spaanse beurs staat nog maar 2% hoger dan de opening vanmorgen. Gaat nu vrij hard naar beneden op dit moment. Tel daar bij de verliezen van afgelopen maand en er blijft van euforie niet veel over:
ifbic.infobolsanet.com/graficos/IFBget...
@janneman1977 | 11-06-12 | 13:44 | + 0 -
Denk je dat iemand een vraag durft te stellen wie nu het deel van Spanje gaat betalen?
nou, ja, als het klapt dan gaan we met zijn allen - maar dan hoef je ook geen illusies meer te koesteren over de waarde van de dollar, de zwitserse frank of de chinese yuan. dan zit je echt op het spoor van de harde reset. wat beangstigend is, is dat bijna niemand zich kan voorstellen wat de gevolgen daarvan zijn. het gooit dan op zijn best de wereldeconomie enkele honderden jaren terug in de tijd. op zijn best.
@Stormageddon | 11-06-12 | 13:38 | + 0 -
Ik vertrouw bitcoins niet, dan maar goud.
@dugo | 11-06-12 | 13:38
Ja, voor de overheid ja. En voor wie werken die ook alweer?
@gooi en smijtwerker | 11-06-12 | 13:14
Ik denk dat ook de Duitsers meegezogen zullen worden. Dat wordt door geen enkel plan tegen gehouden. De waarheid van de exponentiële functie is niet te stoppen.
Morgen trouwens live ESM Informatiebijeenkomst in de eerste kamer
De informatie over het esm noodfonds wordt gegeven door:Prof. dr. A.W.A. Boot (Universiteit van Amsterdam), Prof. dr. S.C.W. Eijffinger (Universiteit van Tilburg), Prof. dr. E.J.J. Schenk (Universiteit Utrecht), Drs. M. Visser (Financieel Dagblad), Prof. dr. W.J.M. Voermans (Universiteit Leiden)
twitter.com/EersteKamer/status/212115...
Stemming in de eerste kamer, Maandag 25 juni 2012
www.eerstekamer.nl/plenaire_vergaderin...
Omnomnom - www.deaandeelhouder.nl/news/2012/6/11/...
@Lorenz0 | 11-06-12 | 13:02
Bitcoins is een goed begin, maar nog niet helemaal perfect. Goud heeft heel veel nadelen. We weten niet eens hoeveel daar eigenlijk van is. Er is wel een schatting op basis van de goudreserves van landen, maar het is natte vingerwerk. Niemand weet het.
realcurrencies.wordpress.com/2012/05/1...
realcurrencies.wordpress.com/2009/11/1...
@Lorenz0 | 11-06-12 | 13:02
Vertrouwen? Niks vertrouwen, de EYPO is wat waard omdat heel europa daar zijn BTW in moet afrekenen.
voor de liefhebbers: Kees de Kort is weer helemaal op dreef op BNR. spijker. kop.
italie een bond-yield van 6 procent: www.bloomberg.com/quote/GBTPGR10:IND
We moeten een voorbeeld nemen aan IJsland, alwaar de bevolking alle politici en bankdirecteuren in het gevang hebben gesmeten. Ze herschrijven daar nu de grondwet, vanuit het perspectief van de burger.
@Parsons | 11-06-12 | 13:08
de vraag is alleen hoe lang de doodsstrijd gaat duren. want met het rekken van het proces loopt vrees ik ook de collateral damage op. onze eigen politiek is bevangen door het TINA-virus ("there is no alternative") en jakkert door als een karretje op de achtbaan.
wat ik niet uitsluit is dat de duitsers wel degelijk een plan B hebben. de toeschietelijkheid van Merkel over de politieke unie vorige week en de zogenaamde meedewerkzaamheid van dit weekend zou er best op kunnen duiden dat ze bezig zijn met de laatste stappen. achter de schermen zijn ze allang bezig met iets anders en hopen dat een of andere nuttige idioot (Rutte bijvoorbeeld) de stekker eruit wil trekken. dan kan duitsland zonder gezichtsverlies hetzelfde doen en de schuld bij een ander leggen.
Ik ga in deze slechte tijden maar eens ongegeneerd reclame maken voor mijn toffe baas:
www.clickenweb.nl
Als banwaardig dan kut. :)
@gooi en smijtwerker | 11-06-12 | 12:12
Ik vrees dat hij gelijk heeft.
@Einde van de Domheid | 11-06-12 | 11:41
Ja en de Spaanse beurs staat 5% hoger.
Komt allemaal goed dus.
Mooi man.
*naar voorhoofd wijst*
@tipo | 11-06-12 | 12:56
Aaaaand -poof- it's gone, inderdaad ja :)
cart.mn/bfa1XS
@Kaas de Vies | 11-06-12 | 12:08
Geen, net als bij euro's, dollars, en goud.
Of nou ja, vertrouwen. Vertrouwen dat anderen ('de markt') het accepteren als ruilmiddel. Wat in geval van goud en bitcoins wordt versterkt door schaarste (in tegenstelling tot euro's en dollars die ongelimiteerd uit het niets kunnen worden getoverd door banken, wat het vertrouwen bepaald niet ten goede komt).
Bij bitcoins ligt de beschikbaarheid bovendien van te voren vast: de wereldwijde hoeveelheid bitcoins neemt volgens een vast tempo toe en er is een vaste bovengrens, die zekerheid en stabiliteit heb je bij goud niet (iemand zou zo maar eens 200 ton goud kunnen vinden, of uit een kluis tevoorschijn kunnen halen wat daar eeuwen verborgen heeft gelegen).
Daarnaast zijn bitcoins veel beter (makkelijker en goedkoper) verhandelbaar dan goud, en sluit aan bij de toekomst waar het gros van financiële transacties digitaal plaatsvindt.
@tipo | 11-06-12 | 12:56
tegeltjeswijsheden in de handel:
hope is never a strategy
sell on blips, buy on dips
Einde 'dead cat bounce' binnen 4 uur handel op 10-jarige Spaanse obligaties: www.bloomberg.com/quote/GSPG10YR:IND/c...
4 uur hoop in de Eurozone kost dus 100 miljard. Dat is 400 miljoen per minuut hoop. Dat is 7 miljoen Euro per seconde hoop.
And Poof! it's gone.
ondertussen dalen de spaanse obligaties weer tot onder het slot van vrijdag.
de opluchting duurde wel een halve dag. dat is dus alles wat je voor 100 miljard koopt.
@Stormageddon | 11-06-12 | 12:25
daarom zorgen dat het tij keert en ons niets meer laten afpakken door de EU. Afsplitsen en wel direct!
De vraag is allang niet meer of Europa implodeert, maar wanneer. En hoe langer de doodsstrijd gerekt wordt, hoe harder de klap. En onze meesterveilingmeester, A. Pechtold kan dan wel vinden dat hij de wijsheid in pacht heeft en dat alleen Europa ons kan redden, maar straks kan hij de puinhoop die hij mede veroorzaakt heeft van boven beschouwen. Niet vanuit zijn ivoren toren, maar hangend aan een lantarenpaal. Ca ira, a les lanternes les aristocrats.
Hopelijk dat extra zetje voor de zwevende kiezer om PVV te gaan stemmen.
@Einde van de Domheid | 11-06-12 | 11:35
Begin eens met begrijpen waar het geld voor de rente en aflossingen van al die staatsleningen vandaan moet komen.
Dat komt niet van de kapitaalmarkten. Dat komt niet van de beurzen.
@doenormaal! | 11-06-12 | 10:45
Dat gebeurt natuurlijk al voor een deel. Pensioenfondsen zijn de grootbeleggers in staatsschuldpapier.
AOW 67... maak daar maar 87 van. Als je het haalt.
@Parsons | 11-06-12 | 11:52
www.dagelijksestandaard.nl/2012/06/dez...
joost niemoller heeft ook al weinig vertrouwen. degelijk stuk van wat ons boven het hoofd hangt.
En dan is de hoofdkop op de CNN pagina vandaag:
"World markets cheer Spain's call for bank bailout."
World market, dat is natuurlijk de USofA. Die is er mee gebaat als West-Europa zichzelf helemaal kapot noodfondst?
Ikkenietbegrijp, maar dat de Bilderberg conventie vorige week plaats vond kan geen toeval zijn geweest.
@Lorenz0 | 11-06-12 | 12:07 | + 0 -
Wat is de onderliggende waarde van bitcoins?
Tijd om me zoveel mogelijk in de schulden te steken in euro's (met mijn dikke aflossingsvrije hypotheek ben ik al een aardig eind op weg) en mijn spaargeld en vermogen zoveel mogelijk in andere valuta om te zetten. Eens zien wat goud en bitcoins de komende tijd doen.
Zolang bevolkingen het pikken of er ongeinteresseerd overheen kijken zijn het de banken die bepalen wat er gebeurt, al die politici staan er alleen maar om het goed te praten.
Zolang geen van hen het heeft over het hele systeem omverknallen zodat we een niet systematisch falend(is het uberhaubt nog wel 'falen' als het systeem zo is opgezet) rentespelletje kunnen verzinnen, ga ik er lekker vanuit dat ze opzettelijk liegen om eigen agenda's te spekken, of te bang zijn voor de gevolgen van het daadwerkelijk erkennen van het probleem.
Parsons | 11-06-12 | 11:52 | | Reageer+ |
0
Overigens wat weeffouten in de EU betreft, ik ben daar al vanaf 1999 mee bezig!
Parsons | 11-06-12 | 11:52 | | Reageer+ |
0
Dan verlies je al van Denemarken.
Jeweetog!
www.schwalbeunited.nl/wp-content/uploa...
@Einde van de Domheid | 11-06-12 | 11:07
Toen ik waarschuwde voor de gevolgen van de EUR werd ik voor gek verklaard. En nu verwacht je van mij dat ik het rustig blijf uitleggen.
Fuck die shit.
Ik ga er keihard en met gestrekt been in. Omdat het kan.\
#TYS
@Einde van de Domheid | 11-06-12 | 11:02
Wat de neuq moet ik daar op zeggen dan? Het is een inhoudsloze tegel. Nietszeggend en bovenal is het geen oplossing voor wat dan ook. Het is gewoon een vaststaand feit dat ons monetaire stelsel feitelijk een piramidespel is en derhalve zal klappen. De krankzinnige EUSSR gekte doet niets anders dan die collapse versnellen.
Enige waar ik van baal is dat ik had gehoopt de instorting niet meer mee te hoeven maken, maar het ziet er naar uit dat de instorting geen 40 jaar meer gaat duren, maar eerder een kwestie is van een paar maanden.
@Einde van de Domheid | 11-06-12 | 11:35 | + 0 -
Vind jij shorters niet ethisch?
reinaarden | 11-06-12 | 11:29 | + 0 -
nee hoor, over twee dagen moet italie geld ophalen - als dat niet lukt staat de hele europese unie in de fik.
-weggejorist-
Niks aan de hand beste mensen, gewoon doorlopen a.u.b.
Parsons/Kaas
De #AEX opende op 297,19. Dit is 1,87% hoger dan de slotstand van de vorige handelsdag.
Kaas de Vies | 11-06-12 | 11:09 | | Reageer+ |
0
Het is een teken aan de (short)markt dat de euro niet dor verdeeldheid te grabbel wordt gegooid.
Komende erover te denken.... misschien is dat hele EU gebeuren een complexe uitspeling van 2 waarheden.
Waarheid 1: De banken zijn corrupt en verantwoordelijk voor de crisis. (Hier met verve door om Cojones verdedigd.)
Waarheid 2; Als wij ons verenigen zijn wij het best in staat om laffe aanvallen van shortfiguren te weerstaan.
Ik bedoel, er moet toch een manier zijn om peper en zout te scheiden!
@Kaas de Vies | 11-06-12
Appreciatie van de Euro is uitstekend nieuws. We kunnen voor dezelfde hoeveelheid euros dan meer goederen (reële welvaart) importeren. Voor het buitenland wordt het ook minder interessant om goederen van ons te kopen waardoor er minder goederen (reële welvaart) het land uitstroomt. In plaats van wasknijpers in elkaar te zetten voor Amerikanen kunnen we dan onze tijd besteden aan bijvoorbeeld het verzorgen van Oma.
Wat roet in het eten gooit is dat de staat tegenwoordig ook geld leent in USD, maar dat is gelukkig nog maar een minieme fractie van de staatsschuld.
hmmmm hoeveel schuld hebben Real Madrid en FC Barcelona ook al weer? Banken blijven maar geld "lenen" aan dit soort voetbalclubs, en wij kunnen hier voor opdraaien??!! Gebed zonder einde...
We hadden Griekenland en Portugal toch ook al gered, "omdat anders Spanje ook om zou vallen".
Blijkbaar werkt dat bail-out'en niet zo heel goed tegen dit domino-effect.
Over een paar maanden alsnog Italië...
@Einde van de Domheid | 11-06-12 | 11:02 | + 0 -
Ik wacht ook nog op een antwoord op mijn vraag, of een daling of stijging van de euro ten opzichte van de dollar goed of slecht is.
@Jackie Chiles
Over een paar weken bestormen we, syrie al en daarna iran. israel zal ook wel kapot worden gebombardeer dan. de russen,chinezen, tegen west europa en amerika.
en de moslims hier gaan zelfmoorteroristje spelen. dat is een paar dagen geleden al begonnen in Belgie.
@Einde van de Domheid | 11-06-12 | 10:52 | + 0 -
In zoverre wel, maar ik denk dat het weer verkeerd wordt uitgevoerd. Er lijkt wel alsof in de bancaire sector ethiek nog uitgevonden moet worden.
Als we betalen willen we ook eerst de plannen zien hoe Spanje uit zijn crisis wil komen. Graag in pdf-formaat. Transparantie mensen. Wie betaalt, bepaalt.
lady blabla | 11-06-12 | 10:54 | | Reageer+ |
0
Eva Jinek (vond ik) verwoordde de hier heerschende kritiek vrij aardig gisteren (met Rutte). Alleen doet weerwoord of doen argumenten er niet toe. De anti-EU oppositie heeft gelijk en iedereen die niet voor ze is is tegen ze.
Dat valt me ook zo tegen van Parsons bijvoorbeeld. Hij moet meer tijd nemen om het rustig te blijven uitleggen. En alternatieven schetsen *want dat ontbreekt er vooral aan, de banken zijn corrupt maar hoe maak je een transitie...!)
Aan het werk heren, uw arbeid adelt!
@Jackie Chiles | 11-06-12 | 11:00 | + 1 -
Over 20 jaar pas?
Parsons | 11-06-12 | 10:54 | | Reageer+ |
0
Waarom reageer je niet op mijn 10:48?
Net als Kaas neem te toevlucht in middelbare schoolrethoriek. (Geen antwoord maar een herhaling van eigen standpunten.)
@chiflada | 11-06-12 | 10:57
Nee, de bevolking is fucked. Net als in Griekenland.
En over 20 jaar blijkt het allemaal niet te werken en zeggen de Zuid-Europese landen: "meh dan maar geen Europa".. Hierdoor zijn we ons geld definitief kwijt en stort de economie volledig in. Wij pikken dat natuurlijk gewoon, omdat we altijd zo graag met onze kont omhoog liggen. De Duitsers niet, die gaan weer tanks bouwen. Ondertussen zit het hele proletariaat in Noord-Europa zonder werk.. en uitkering. In tegenstelling tot de allochtonen die wel allerlei voordeeltjes krijgen van de socialistische regeringen in Noord-Europa. Bovendien beginnen ze zich in de grote steden steeds dominanter te gedragen middels het toepassen van de politieke Islam. Intimidatie, aanranding, verkrachting. Op dat moment staat er ergens in en Duitstalige gebied een generaal op die zegt deze ongelijkheid aan te pakken. Amper getrainde soldaten in leeftijd 16-20, gesteund door Oost-Europese racistische knokploegen trekken de grote steden van West Europa in. Op dat moment begint ook Zuid-Europa zich te bewapenen vanwege de gigantische stroom Noord-Afrikaanse vluchtelingen en de dreiging van een Noord-Europese aanval. De Arabische wereld, die op dat moment volledig geregeerd wordt door de moslimbroederschap zien hun droom van een islamitisch Europa in duigen vallen, ook zij mengen zich actief in het conflict bezetten Spanje en Portugal. Israël die nu "zie je wel" roept en ook hevig bedreigd wordt weet Amerika over te halen om de Islamitische wereld als vijandige beschaving te erkennen. Dit is het begin van de derde wereldoorlog.
Maar goed, Spanje kan op dit moment dus nog niet eens 80 miljard zelf ophoesten.
Weet je hoe we dat noemen?
Een faillissement. #FEIT
En de spanjaarden zelf rijden in dikke auto's klagen over dat er geen werk is en nemen er nog een lening bij, en wij super tontos kunnen niets anders dan toekijken en inleveren. ARRGHH
On/off topic. Kontschoppende column op Radio1van Ebru Emar over Europa die de deur open blijft houden voor kansloze import bruiden/bruidegommen.
Zal wel gelijk haar laatste zijn, want politiek incorrect.
We klagen wel met z,n allen , maar wat gaan we er aan doen?
We maken het ook veel te makkelijk voor onze politieke europafielen.
Door te klagen op alleen maar websites gaan ze ons nooit serieus nemen.
@Einde van de Domheid | 11-06-12 | 10:51
Jep, maar het gaat helemaal goed komen dus? We krijgen onze centjes terug met rente en zo en er gaat een heel machtig Europees blok opstaan zodat we het grote boze Chinese leger kunnen bevechten?
Goed om te weten, dat wordt D66 stemmen op 12 sep.
Kaas de Vies | 11-06-12 | 10:20
Ik deel je mening en denk ook dat er net voldoende lucht uitgelopen is. Dat is misschien pijnlijk maar bespaart ons wel een bankencrash zoals in Spanje. Het enige echte gevaar zit hem denk ik in de kantorenmarkt. Vroeg of laat zullen die leegstaande pandne fageschreven moet worden. Eens zien of die verliezen gedragen kunnen worden.
@Einde van de Domheid | 11-06-12 | 10:51 | + 0 -
Het zijn eigenlijk gewoon feiten. Realisme is niet bangmakerij. En ik zie geen realisme bij onze bestuurders en daar word ik bang van.
Kaas de Vies | 11-06-12 | 10:51 | | Reageer+ |
0
Dus we zijn het eens?
Mooi!
Talent of intelligentie is zinloos zonder ethiek.
Parsons | 11-06-12 | 10:47 | | Reageer+ |
0
Politieke bangmakerij en demotivatie.
Eens was dat links, nu bedient rechts zich er doorlopend van.
@Einde van de Domheid | 11-06-12 | 10:48 | + 0 -
Maar de grootste talenten zitten al bij de banken, althans dat wordt altijd gezegd.
Maar alle banken nationaliseren en gewoon keihard het kaf van het koren gaan scheiden en alle toxic in een badbank stoppen.
@ratelaar | 11-06-12 | 10:46
maar dan is dat toch de oplossing?
alle europeanen hetzelfde pensioen, allemaal een aanspraak op de staat of liever de europese unie op een pensioen.
kunnen de reserves van onze pensioenfondsen meteen worden gebruikt om de tekorten te dekken. win-win-win?
Mannetjes Peggold en Rutte staan juichend langs de kant. Dit is zo als de Bilderbergers het gewild hebben. De NL slaven mogen het allemaal betalen.
Persoonlijk zou ik (als ik Europa was) de banken Europeiseren. Ik zou dan zeggen: Hee domme bank, tja, dat is pech hebben.... Je kunt kiezen, failliet gaan, of je door mij laten overnemen. Vervolgens zou ik het de BVH noemen (Bank van Hardwerkers) en de grootste talenten op financieel gebied erop zetten opererend binnen een protocol en met bindend toezicht.
@Einde van de Domheid | 11-06-12 | 10:44
Ah gelukkig. Niets aan de hand dus. Een enorme opluchting.
De meeste zuid Europese landen hebben wel een pensioen regeling maar niks in het potje... Rara wie straks daaraan mee mag betalen. Als Noord-Europa steeds onze zwakke Zuid- Europese broeders moet redden dan vind ik het niet meer dan fatsoenlijk dat de federale Europese overheid bestaat uit Noord-Europeanen.
@Einde van de Domheid | 11-06-12 | 10:44 | + 0 -
Als we dan toch ons bij de feiten moeten houden, euro is al weer aan het dalen.
www.eurobench.com/koersen/EURUSD/19014...
@Springbank | 11-06-12 | 10:35
Tssss. Weleens van ASML gehoord? Om er maar een te noemen. Er zijn tientallen uitstekende en innovatieve nederlandse bedrijven. Die wereldwijd actief zijn. Dat dit land de ene kut regering na de andere heeft die alleen maar bezig is met bizarre regelgeving en uitbreiding van het ambtenaren apparaat is iets anders.
@Einde van de Domheid | 11-06-12 | 10:44 | + 0 -
Leuk bericht, maar weet jij of dit goed of slecht is?
@blinde kip | 11-06-12 | 10:32
Straks hebben wij het net zo slecht. Zoals ik al zei, de volgende stap is het leegzuigen van de pensioenfondsen ter ere en glorie van Europa.
Beetje demotiverend Quid, daarom ook deze update niet genoemd? www.powned.tv/nieuws/buitenland/2012/0...
Overigens hebben ze in Griekenland, Ierland en Portugal deze milde Spaanse deal ook eens bekeken en -oh verrassing- nu willen zij ook hun deals heronderhandelen, want dit is natuurlijk niet eerlijk...
economia.elpais.com/economia/2012/06/1...
Subtiel ;) Zelfs in een topic over Spanje en de eurocrisis weet je je jeugdtrauma's te verwerken!
Zzzzooooffff | 11-06-12 | 10:34
Je weettog hoe het gaat... geen daden maar woorden.
@Reinaert | 11-06-12 | 09:19
Als alle Nederlanders nou gewoon per vandaag eens weigeren nog belasting af te dragen.... Gewoon geen aangifte meer doen. Massaal. Iedereen. Wie kan daar nou een probleem mee hebben behalve enkele bestuurders? Mooi signaal naar Europa. Democratie bestaat hier toch al lang niet meer. Dan maar op deze manier afdwingen. Als de politiek al decennia weigert naar de burgers te luisteren moeten de burgers misschien maar eens in opstand komen. Temeer omdat we wel héél héél erg genaaid worden met die EU waanzin. Als werkgevers hun personeel naaien gaat het personeel ook staken. Ik vind het vreemd dat burgers datzelfde principe niet toepassen...
beurzen openen positief, maar zelfs beleggers komen weer bij zinnen. vooral wanneer doorsijpelt dat ook dit "reddingsplan" weer een volgend hansaplastje is op een afgerukt ledemaat. slagaderlijke bloedingen kan je met een pleistertje niet stelpen.
verder is weer duidelijker geworden in de opstelling van de spanjaarden in de aanloop naar deze "redding", dat ze denken door bluf de boel onder druk te kunnen zetten omdat ze weten dat de duitsers (en andere betalers, zoals lichtgewicht De Jager - daarover straks meer) toch wel toegeven. waarvan akte.
voor obligatiebeleggers die iets beter kijken naar de voorwaarden van het "reddingspakket" zal duidelijk worden dat hun spaanse staatsleningen nu tweederangsleningen worden ten opzichte van de "reddings-leningen". niet echt lekker. de spaanse staatsschuld intussen loopt met de eur 100 miljard op en komt - anders dan het NOS journaal je zal willen doen geloven - zo ruim boven de 100% van het (krimpende) BNP. een beetje belegger die nog positie heeft in Bonos zal ze zsm van de hand doen. Spain is doomed.
en nou we het toch over moral hazard hebben: wat let de italianen om de komende week hetzelfde spelletje te gaan spelen? italiaanse banken weten dat de markt voor core kapitaal volledig op slot zit en dit is een mooie route om kapitaal op te halen. en dat hebben ze hard nodig ook. het italiaanse bankwezen is zeker zo brak als de spaanse soortgenoten.
en dan komen de Ieren, Portugezen en Grieken ook nog een keer terug. Ze snappen nu uitstekend hoe ze maximaal gebruik kunnen maken van hun nuisance value, door de discussie nogmaals te openen en te dreigen om niet meer te betalen.
en zo trekt de strop zich steeds vaster om onze hals.
helaas, helaas, we worden door verblinde politici steeds dichter naar het ravijn geleid. ze kijken heel ver voor zich uit, naar lokkende vergezichten. maar met zijn allen gaan we toch, onvermijdbaar de diepte in.
Dus Spanje is zo welwillend 100 miljard te accepteren.Nou, zo welwillend ben ik ook hoor.Ik doe het zelfs voor veel minder.
@Springbank | 11-06-12 | 10:35 | + 0 -
Niets meer uitgevonden? Ik ben hard bezig, het is bijna af.
Reinaert | 11-06-12 | 10:09
En waardoor denk je dat het niet zo goed gaat met Nederland? Omdat we angstige navelstaarderige in onszelf gekeerde figuren geworden zijn, bang voor de rest van de wereld, niet meer mee kunnen komen met de opkomende landen, en dat ligt heus niet aan de EU hoor. De afgelopen 10 jaar heeft ook Nederland gewoon teveel achterover gehangen meedeinend op de golven van de globale economie, we importeren alleen nog maar goedkope prullen uit China, Lodewijk en Willemijn willen alleen nog maar media-management studeren, er wordt niks meer uitgevonden laat staan gemaakt. Daardoor komt Nederland op achterstand, gewoon omdat het een slappe hap geworden is waar niemand meer een 40 urige werkweek wil, maar wel toeslag voor de kinderopvang die dan linea-recta naar opa en oma gaat. Nee, eigenlijk wijken wij helemaal niet zoveel af van wat er speelt in die knoflooklanden...
Soy yo | 11-06-12 | 10:28
En wie betaalt het verschil in rente op de lening? Degenen die de lening geven.
Finland is slim, die heeft een onderpand bedongen. Nederland natuurlijk weer niet.
@doenormaal! | 11-06-12 | 10:15
Vergeleken met de salarissen daar wel. 400-500 euro per maand is heel normaal en in de winkel kost alles net zoveel als hier.
En ik zeg ook niet dat het normaal is maar de gewone man daar ziet ook niets meer terug van zijn geld.
Dan maar goed stemmen op 12 September!
Dus **geen D66!**
dat hele zuid europa moet gewoon eens effe optiefen, totdat die (......) ook een normale pensioensleeftijd hebben mogen ze wat mij betreft allemaal doodvallen
Volgens de Spaanse krant El País zijn het de landen Finland EN NEDERLAND die het moeilijkst doen over deze "lening".
Niettemin maakt het geen zak uit welke voorwaarden er allemaal aan gesteld worden, we weten inmiddels wel dat weg = weg en op = op. Dit houdt niet op tot de communicerende vaten uitgewerkt zijn. Iedereen die dat zogenaamd nog niet snapt, is een politicus of een EU netto ontvanger.
Volgens dezelfde krant was Duitsland overigens "het meest constructief". Lees: deed niet moeilijk. Er zou een deal zijn tussen Rajoy en Merkel dat Duitsland deze 100 miljard er wel even doorheen zou jassen als Rajoy dit zsm zou aanvragen, gezien de "mogelijk" negatieve uitkomst van de Griekse verkiezingen op 17 juni.
De timing van de aanvraag - in het weekend, tijdens het EK - bewijst ook weer dat het gezegde "geef het volk brood en spelen" niet voor niets een gezegde is. Maar dat terzijde.
De Minister van EZ, Luis de Guindos, benadrukte zaterdag tijdens de persconferentie dat het hier om "een lening" tegen hele lage rente gaat die Spanje "accepteert". Niets over hulp, steun, nood, etc. Deze meneer de Guindos kun je dat ook wel toevertrouwen, hij was vroeger bankier bij Lehman Brothers. De ironie.
www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/...
@tipo | 11-06-12 | 10:24 | + 0 -
Dat is commercieel vastgoed.
Ja dat is zeker waar, daar komt nog een hele leuke klapper. Die was ik even vergeten.
@IJzervreter | 11-06-12 | 08:57
Lekker! *popcorn bakt*
@tipo | 11-06-12 | 10:22 | + 0 -
Dat denk ik ook. Maar ik vind het ook zo mooi, laagste rente sinds.... en dan niet verder terug kijken dan 3 weken. Wat een non-event dus.
Ik vind het helemaal niet erg als er een elite is die voor ons de dingetjes bepaalt, maar het valt me zo tegen dat ze zo dom zijn.
@Kaas de Vies 10:20
In de boeken van pensioensfondsen in die daling van vastgoedprijzen nog niet te zien. De klap komt dus nog, want de afwaardering in de boeken van grootinvesteerders moet nog plaatsvinden.
vraagstaart | 11-06-12 | 08:58
En dat is het enige zinvolle en ware comment... We redden hiermee niet Spanje, maar onszelf.
Als bijvoorbeeld de ING (die dus voor 30 miljard in de Spaanse vastgoedbubbel zit) daar dik verlies op moet nemen, is de pijn die we daarvan zullen lijden veel groter dan de pijn die we nu lijden... Better pray!
@Kaas de Vies 10:12
It is just a dead cat bounce.
Binnen 48 uur gaat de rente van de PIIGS weer omhoog en de Euro omlaag.
Nou gelukkig krijgt Spanje geld, ik moet er toch niet aan denken dat Sinterklaas dit jaar niet door gaat..
@Bigi Bana Boy | 11-06-12 | 10:18 | + 0 -
Ik schat dat ongeveer 15% lucht al uit onze bel is gegaan. Ik verwacht max nog 15%, niet meer.
Valt dus mee.
@chosenignorance 10:06
Er is wel een Plan B gemaakt. Die wordt echter heel opvallend genegeerd door de politici die als konijntjes in de schijnwerpers van de vallende Euro blijven kijken: www.dagelijksestandaard.nl/2012/05/er-...
Tsja, onthoud wel dat er in NL en in de UK ook vastgoedbubbels zijn, zoals jaren geleden al gemeld door het blad The Economist. Niet zo bizar en geperverteerd als in Spanje, maar toch het kan ons morgen ook gebeuren. En niet ik, maar een gezaghebbend blad heeft dat gezegd.
Tarak | 11-06-12 | 09:04 |
Zie ook de honderden miljarden die aan OW zijn overgemaakt en wat letterlijk niets heeft opgeleverd, behalve schuld afkopen!
@Feynman | 11-06-12 | 10:12 | + 0 -
Hoe eerder alles klapt hoe goedkoper het uiteindelijk is voor Nederland.
Maar we blijven maar pappen en nathouden. Niemand wil het systeem veranderen. Waarom niet? Ik begrijp dus werkelijk niet waarom bijvoorbeeld in Spanje het arbeidsrecht niet op de schop gaat om hun jeugd betere kansen te geven op een baan.
En zo heeft elk land haar hete hangijzers, maar het enige wat polici doen is "meer geld" en "lasten verzwaren".
Alleen in IJsland werd even hard en goed ingegrepen. Bestaat IJsland nog of is het opgeblazen door de Bilderbergers omdat ze hun eigen problemen oplossen?
@Reinaert | 11-06-12 | 10:06
Hem is waarschijnlijk ingefluisterd dat hij gedoseerd transparantie mag verschaffen om de klap van de overname te verzachten. Dan kunnen ze later zeggen,"wij hebben het wel laten weten.. we zijn WEL transparant geweest!"
De achterbakse honden!
Zonder Spaanse bijdrage stijgt het Nederlandse aandeel tot 7%. Op een steunpakket van 100 mrd zou dat maximaal 14 mrd zijn.
@blinde kip | 11-06-12 | 10:06
Rijk? Schrijf dat maar op je buik. Jouw pensioen ook. Alsof wíj blij zijn dat ons geld daar naartoe gaat zonder dat we er ooit iets voor terug zien!
deraderendraaien
Alexander snapt dat er geen alternatief is. De EU is niet perfect de Euro is ook niet perfect. Omdat Nederland met een BMP van 624 milj. en 16 mil. inwoners nou niet echt het centrum van de wereld is, is er geen alternatief, dat weet zelfs Wilders. Nederland is in economisch opzicht een kleine provincie van Duitsland. Die gulden, waar provinciaal Nederland zo aan gehecht is, was indertijd strak gekoppeld aan de DE mark. Nederland had in de gulden tijd in de praktijk nauwelijks monetaire macht. Onze grote buur is verreweg onze grootste klant (zie het FD van vandaag)Als zij niezen worden wij verkouden. Het is niet Mark maar Angela die bepaald wat er gaat gebeuren. Wen er maar gewoon aan.
Mooi om te zien.
De kranten en media spreek zeer positief over dit hele gebeuren, de rente van Spanje is gedaald (laagste punt ooit sinds eind mei, hahaha). Italie is zelfs ook gedaald, betalen slecht 5,5 nu.
Oh en de euro is ook gestegen, ook hoogste punt ooit sinds eind mei (hahaha).
Wat een dikke bullshit.
Zaterdag maar weer eens voor een extra maand boodschappen doen. Ik heb nu een voorraad voor 11 maanden.
necrosis | 09-06-12 | 12:42 | + 0 -
neemjemoederindemali | 09-06-12 | 12:39 | + 6 -
Mijn excuses dat ik het epos van Peter Verhaal niet tijdig van fatsoenlijke duiding heb voorzien. Tot mijn vreugde is de tekst integraal herbruikbaar op de maandagochtend.
Een deposito garantie stelsel levert op korte termijn een marginale vertrouwensboost. Instellingen of landen worden echter tegelijkertijd op gesteld in een soort gigantische domino D Day om of allemaal of niet om te vallen. Een DGS lost het falen van een enkele bank op, niet het bancaire systeem.
Een noodfonds oprichten gedekt met garanties levert een makkelijkere politieke doorgang. Debaters in beide kampen verschillen nu maximaal van mening over het feitenrelaas. Wat gaat het daadwerkelijk kosten? Wanneer moeten we dat betalen? Wordt dat extra staatsschuld of een extra begrotingstekort en bezuinigingen op de eigen uitgaven?
Een op een dergelijke manier gefinancierd fond levert grote problemen. De rijke landen nemen de kosten pas op het moment van systeemfalen. Totdat moment rekenen ze zich rijk en pas op hun eigen moment van zwakte komt er even een lijk uit de kast rollen. (ESM of EFSF).
De zuidelijke landen kunnen weer maximaal lenen, daar veranderd niets. Beide landen hebben een balans en resultatenrekening die open staat voor discussie en verschil van inzicht. Het is voor een accountant niet meer te waarderen.
Dit voorbeeld met Spanje spreekt boekdelen. Politici moeten kiezen tussen een hele doordachte moeilijke bezuinigingsoperatie waarbij de grootte van de overheid gehalveerd moet worden zonder haar diensten aan de reële economie te onderbreken. Politici krijgen echter de keuze deze hele impopulaire over de volgende verkiezingen heen te tillen. In Spanje kost dat slechts 100 miljard.
Griekenland heeft nu een werkeloosheid boven de 12% Wie boeit het nog of mensen na hun 60ste daar nog werken? 1 op de 8 van de beroepsbevolking werkt helemaal niet. Spanje heeft vergelijkbare cijfers onder jongeren. Je kan mensen wel later met pensioen sturen, maar misschien moet je eerst zorgen voor werk in de reële economie. De pensioenleeftijd is in dit soort landen zinloze symboolpolitiek.
De storting aan Spanje verdwijnt in de zakken van banken en houders van Spaanse obligaties. Het risico van een Spaanse default verhuist van mensen die daar jarenlang met rente stevig voor betaald zijn, naar ons. Wij mogen het brandend huis verzekeren voor tarieven beneden de normale marktrente.
In de hele EU ontstaan nog meer ongedekte verplichtingen en boterzachte bezittingen. De frituurpan raakt groter. Als je bang bent dat de ballon knapt, moet je m langzaam leeg laten lopen en dus niet langzaam steeds verder vullen.
@Springbank | 11-06-12 | 10:06
Ik chargeer, so what? Zolang er in dit land bijvoorbeeld nog steeds f*cking voedselbanken zijn zal ik dat ook blijven doen: het gaat namelijk onder de streep *niet goed* met dit land.
@Fisccon | 11-06-12 | 09:58
Krijg jij die winst op je bankrekening gestort?
Zo loonslaven nu allemaal uit volle borst "banks got bailed out we got sold out"
@Fisccon | 11-06-12 | 09:47
Grappig toch.
Geld stelen bij de burger noemen we "bezuinigen".
En minder rente betalen om je schulden te financieren noemen we "verdienen".
Zolang "we" dat zo blijven noemen is de werkelijke oplossing nog heel ver weg.
@deraderendraaien | 11-06-12 | 10:02
Kereltje 'Bilderberg' Peggold loopt momenteel zo trots als een hond met zeven lullen achter iedere EUSSR-fantasie aan en belijdt die fantasie als ware het een religie. Kereltje is zelfs zó verschrikkelijk van slag dat 'ie soms zelfs vergeet Blonde Greet overal de schuld van te geven.
Ik weet niet wat men hem heeft ingefluisterd maar het zal wel niet erg democratisch zijn allemaal. Bilderbergiaanse hoogmoed. Gelukkig komt ook die voor de val. Of valbijl.
Reinaert | 11-06-12 | 10:02
Ik ben er uit, je bent gewoon een vreselijke aansteller.
Waarom is er nooit een plan B gemaakt? vandaag explodeert de Euro, morgen de Multiculturele mythe. Niemand is schuldig...
@doenormaal! | 11-06-12 | 10:01
De gewone burgers zien geen rode cent van al dat geld. Dus ja, die zullen blij met een bezoekje van een rijke toerist.
.. wanneer komt Turkije in de EUSSR? Op wat steden na is dat een enorm kansengebied waar nog wel wat getallen met oneindig veel nullen in mogen om Brussel gelukkig te maken met de aanwinst.
Nigel Farage: "The Eurozone intervention is the Reinforcement Of Failure. Let's break it up in a orderly fashion. The collateral damage is going to happen anyway." www.youtube.com/watch?feature=player_e...
Fisccon | 11-06-12 | 09:58 | + 0 -
Het gaat meer om het onderste deel van mij plemp
Reinaert | 11-06-12 | 09:51
"tot op het bot uitgeknepen"
Ik denk niet dat je weet wat je zegt of je bent een ontzettende aansteller.
@Reinaert | 11-06-12 | 09:39
Juist! Het meest trieste is eigenlijk nog dat wát er van waarheid/duidelijkheid tot ons komt, word gebracht door de persoon die er vermaak in schijnt te scheppen dat zijn ideaalbeeld over de ESSR werkelijkheid zal worden.
Namelijk Alexander P!
@Fisccon | 11-06-12 | 09:55
Ik doe alles verkeerd in mijn miserabele leven: ik werk, ik betaal belasting, ik ben geen klant van het CJIB, ik ben nog steeds een gezagsgetrouw persoon, enzovoorts.
En ik voel me er steeds slechter bij. Niet omdat ik geen kaas meer op mijn brood kan kopen maar omdat ik het gevoel heb absoluut niet serieus genomen te worden. Nou ja, serieus genómen word ik wel natuurlijk, maar je snapt het verschil wel.
Brave burger en toch tweederangs burger: daar wringt iets.
Wel godgloeiende!!! Dat wordt gratis op vakantie voor alle Europeanen naar Spanje en Griekenland en straks ook Italië en Portugal. Ik neem tenminste aan dat ze ons erg dankbaar zijn daar....
Het bijeen houden van de Eurozone is een kostbare obessie geworden van megalomane politici die hun kollosale falen proberen te verstoppen achter een bestuurlijk pyramidespel: Falen (introductie Euro zonder uniforme begrotingsdiscipline) verstoppen achter nog groter falen (Griekenland redden terwijl dat land überhaupt al niet thuis hoorde bij de Eurozone), en dat weer verbergen achter kollosaal falen (Spanje redden, bankenunie etc.). Totdat je met pensioen gaat.
De democratie dienen is het volk dienen en dat is het eerste wat overboord gesmeten wordt in regeringsvormen als de EUSSR. Dat is goed te zien aan de boosheid vertrokken en arrogante koppen van gevaarlijke Eurofielen, bij het horen van kritiek op hun zelf-overschattende en eigenzinnige beleid.
En het regent ook nog....
janneman1977
Als de ING omvalt is die 6 miljard wisselgeld. De beurskoersen zijn als weer flink gestehen, een deel van het geld is alweer terugverdiend.
Er komt een man bij een Spaans hoerenhuis. Hij klopt
aan en het luikje in de deur wordt open geschoven. De man
zegt, zonder gene: "Ik wil genaaid worden." Het hoofd in
de deur zegt: "Dat kan, schuif maar 100 euro onder de
deur door." De man doet dat en gaat staan wachten. Wanneer
er na een kwartier nog niet open is gedaan klopt hij weer
aan en zegt nog een keer: "Ik wilde genaaid worden."
Waarop de stem antwoordt: "Nog een keer?!"
Ik zei het al toen Wouther Bush onze banken 'redde', die irreeele schuld moet gewoon geliquideerd worden. Man up en pak je verlies, en begin met een clean slate.
IJsland heeft bijvoorbeeld alweer een economische groei van 4.5% per jaar. dat kunnen wij wel vergete de aankomende 10 jaar. www.reuters.com/article/2012/06/08/us-...
Reinaert
Dan doe jij iets niet goed in het leven. En met dat uitknijpen valt het ook wel mee. Het is een illusie dat Nederland het zonder EU en met gulden beter had gedaan.
100 miljard dan zit er zeker 6 miljard aan Nederlands geld in
O het is geen echt geld, het zijn garanties en we krijgen echt als terug met rente
Rutte wist wist gisteren te vertelen dat we als terug krijgen ook van griekenland ook al het land echt failliet gaat
Dus er is niks aan de hand gewoon door lopen, en het europese volkslied zingen
De geen die niet zingen dat zijn gewoon enge nationalisten allemaal
-
Maar misschien is er toch een probleem, iets met geld=schuld en groei is eindig omdat de voorrand grondstoffen eindig is
www.youtube.com/watch?v=kPgohNERJBI
kneuterzak | 11-06-12 | 09:38
Nog geen reden om Bankia niet eens grondig te saneren en de verantwoordelijken aan te pakken. Dat zouden toch de eerste eisen moeten zijn bij een verstrekking van een dergelijke lening.
Wanneer gaan wij de pensioenleeftijd terugbrengen naar 60 en gaan wij onze hand ophouden bij de zuiderburen? Wat zij kunnen, kunnen wij ook. Geld moet terug hoe dan ook! Daarvoor wil ik best wel eerder stoppen met werken! Win-win.
Bolesmales | 11-06-12 | 09:49 |
Als jij 40 jaar op je knietjes Franse kasseien hebt gelegd wil je ook met pensioen. Wat is daar misdadig aan?
ING is inderdaad een probleempje met zijn balanstotaal die een stuk groter is dan ons BNP. Als ING zoals ie nu is omvalt, valt NL helemaal om.
De enige manier om uit de wurggreep van onze banken te komen is radicaal opsplitsen. En ze failliet laten gaan als ze het verprutsen.
Too big to fail en zeker too big to save mag NIET meer kunnen voorkomen.
@Fisccon | 11-06-12 | 09:47
Dat aan een crisis verdiend kan worden dat begrijp ik ook wel, ware het niet dat in schril contrast daarmee de burger in dit land momenteel tot op het bot uitgeknepen wordt. Als het allemaal zo goed gaat en de rente historisch laag is waarom is mijn portemonnaie dan zo historisch leeg?
Zuerst das Fressen, dann die Moral. Jeweettog?
(Ik wordt een beetje moe van mezelf): benieuwd of dit vanavond op het journaal/1vandaag/P&W/nieuwsuur komt...
Ach, waarom doe ik dit nog.
Na 12 september daalt de grote blonde god af en zal ons verlossen van al het kwaad.
In z'n eentje natuurlijk, gewoon omdat God dat kan.
@Fisccon | 11-06-12 | 09:47
en duitsland heeft om deze 100 miljard te "verdienen" al een bedrag van 1000 miljard aan verplichtingen aangegaan. dat lijkt me een goede ruil om een tientje te verdienen ga je risico lopen voor honderd piek. bij betrouwbare tegenpartijen als griekenland en spanje. hmmmm.
Ronduit misdadig is de verlaging van de pensioen leeftijd in Frankrijk. Maar wat wil je als het Franse pvda het voor het zeggen krijgt.
@Fisccon | 11-06-12 | 09:41
Dan moet ING gewoon lekker omflikkeren en de Nederlandse overheid de ING spaarders en hypotheek afnemers maar compenseren, net als bij Icsave. Oude lening en/of hypotheek overzetten naar een nieuw op te zetten Nationale bank. en ING zelf laten opdraaien voor het onverantwoordelijk handelen in het verleden, door het ze lekker zelf te laten uitvechten met hun Spaanse banken vrienden!
Fred Janssen | 11-06-12 | 09:44 |
Zo is het.
Fred Janssen | 11-06-12 | 09:44 | + 0 -
If you joined them, you are beaten
Niks aan het handje mensen. De beurzen stijgen weer!
rara
Nee, dan krijgen we een hele sterke munt, en crashed onze export (zie Zwitserland). Het wil er maar niet in bij veel GS reaguurders dat de crisis tot nu toe voor Nederland én vooral Duitsland financieel gunstig is. De rente op onze staatsleningen is nog nooit zo laag geweest en onze export profiteert fors van de lage Euro. Volgens het FD van afgelopen zaterdag heeft Duitsland al ruim 100 miljard aan de crisis verdiend.
Het bailout mechanisme blijkt elke keer weer een recept voor een paracetamolletje terwijl een zwellende tumor genegeerd wordt.
In plaats daarvan zou een bailout moeten betekenen: redden om erger te voorkomen en daarna afbreken. Zoals je een te groot gebouw met instortingsgevaar eerst stut en daarna op een veilige manier afbouwt.
Zie je wel... Sinterklaas woont helemaal niet in Spanje, hij woont in Nederland en heet Jan Kees de Jager!
Het blift heus niet bij deze 100 miljard.
"If you can't beat'em, join'em"
De beurs (AEX) is in iig fors hoger geopend, op 298 punt, 5 punten erbij. Verder gaat het om lening van maximaal 100 miljard speficiek aan te wenden voor het herstructuren van de bankensector in Spanje. Het IMF meent dan de Spaanse bankensector daarvan 40 miljard nodig heeft. Verder ligt de Spaanse regering prima op koers wat betreft bezuigingen op haar eigen begroting. Niks mis mee, met deze ingreep. Beter de put dempen voordat het kalf verdronken is.
Over een paar jaar vlieg je voor negenennegentig units met VirginSpace binnen een uur of twee naar Australie e.d.. Dan is het best irritant om telkens geld te moeten wisselen wanneer je op één dag zakelijk naar Amerika, Kenia of Taiwan hopt.
Kunnen politici daar niets aan doen?
#IMFJA
Met de Spaanse banken redden we onze eigen ING. De ING heeft 45 miljard uitstaan bij Spaanse banken. Dus mensen met een ING (spaar) rekening kunnen maar beter dimmen en niet zo'n grote muil hebben.
@zeg maar jansen | 11-06-12 | 09:39
Als we met die vier landen een nieuwe munt-unie beginnen dan kan de Euro kapot gaan. Wij hebben er dan geen last meer van.
Ach, als er al bijna 100K euri betaald wordt voor een emmertje vis, valt het allemaal nog wel mee.
*gekkenhuis*
Weet je wat erg is?
Dat wij met Duitsland, Luxemburg en Finland samen de enige vier landen zijn met een AAA status.
Nou, dan weet je wel waar de rekeningen van die andere 22 landen terecht gaat komen.
@deraderendraaien | 11-06-12 | 09:25
Wat mij vooral steekt is dat regeringen beweren *van niets te weten*. Natúúrlijk zijn ze perfect op de hoogte en de weigering daaromtrent nadere toelichting te verschaffen beschouw ik als een onvoorstelbare belediging van het gansche Europese volk. Wel ons geld willen maar vervolgens verdommen daarover om een democratische manier te communiceren? Flikker dan maar op met je 'democratie', je 'transparantie', je 'solidariteit' en de hele Godvergeten EUSSR.
Wieberen. Opbokken. Inpakken en wegwezen. Raus!
spanarchist | 11-06-12 | 09:30
Als de Spaanse banken niet direkt geld krijgen, dan is het gedaan met ING.
www.blikopdebeurs.com/weblog1/pivot/en...
Na deze steun aan de Spaanse banken, zou Griekenland na z'n verkiezingen de eerste zijn om aan te kloppen voor een bijdrage van vele miljarden voor economisch herstel en export bevorderingen. waarna de Spanjaarden, die het volgende dal induiken van banenverlies en economisch stilstand dat voorbeeld weer zal volgen.
Maar mensen!.. we moeten blij zijn met Europa! Dus laten we allen nog eens juichen! * gribus zooi *
ik vond spanje maar bloedeloos spelen, gisteren. en niet eens meezingen met het volkslied. wanneer we zoveel geld betalen, mogen ze er ook wel een beetje hun best voor doen.
De Jager heeft gezegd dat we al dat geld van Griekenland terugkrijgen. Rutte heeft gezegd dat we het geld van Spanje voor 95 to 100 % ( ? ) zeker terugkrijgen. Wanneer is er eens een journalist die erbij vraagt, "wanneer" en "Hoe dan" ?
Waarom gaan Noord-Europeanen naar landen als Spanje, Portugal, Italië of Griekenland?
Om daar met je achterste in een strandstoel te zakken en niets te doen.
Dat doen die lui zelf ook namelijk. En nou zie je wat er van dat klaplopen komt.
Ongelofelijk dat dan gelijk 'deskundigen' spreken over het herstel van de Spaanse economie, terwijl voor echt herstel groei nodig is en waar haalt Spanje en de rest van de eurozone die groei vandaan? Kortom er komt geen herstel het is een bodemloze put. Triest dat de beurzen gelijk positief staan, terwijl een redding van Spaanse banken eigenlijk zeer slecht nieuws is...
@Tarak | 11-06-12 | 09:27 |
Ik heb nog liever een parlementaire enquete over de Bilderberg groep. En ik ben dan heel benieuwd in welke bochten Rutte en Pechtold zich gaan wringen om te liegen. Bea mag van mij ook verplicht worden te verschijnen. Meineed is dan hoogverraad, met bijbehorende consequenties voor de heren en dame in kwestie.
App steylloos. Kan die gemaakt worden?
Hoe meer je ervan te horen krijgt des te groter is je hekel aan deze uberfail opgezet buiten onze toestemming om. Ik krijg er echt gigantische rel behoefte van. Maar geloof me dat de politiestaat op EU niveau na deze economische verkrachting niet lang op zich laat wachten. Dus mocht je nog even willen rellen moet je het nu doen. En wel direct. Wat een kansloze vertoning...
Ondanks 1000 miljard steun door de ECB aan voornamelijk Zuid-Europese banken zitten ze daar al weer in de problemen.
Ongelooflijk dat er zo maar 100 miljard uitgeleend wordt zonder de achterliggende oorzaken en problemen aan te pakken of zelfs maar te onderzoeken. Zo´n beetje de gehele Bankia-directie is gelieerd aan de PP, er is daar gerotzooid bij het leven, en als dank krijgen ze ook nog eens geld toe zonder dat de verantwoordelijken aangepakt worden.
@Bytemaster | 11-06-12 | 09:26
Klopt. Als je daar lekker doorrijdt over al die spiksplinternieuwe wegen, kan je alleen maar huilen over ons eigen asfalt. Maar hun wegen liggen er wel van ons (europees) geld.
Ook zou hypocriet, GL wil parlementaire enquete over het JSF, maar het ESM - wat om veel hoger bedrag ging - niet controversieel verklaren. Wanneer volgt een parlementaire enquete over de euro? Dat lijkt me toch veel meer gerechtvaardigd.
Mensen, stem aub op anti-EU partijen! Laat dit gedrocht niet langer uw inkomen reduceren. Het zijn wel uw kinderen die straks in armoede mogen leven, omdat men (men = bankiers en regeringsleiders) zonodig wil trekken aan een dood paard. De toekomst van u en uw kinderen is werkelijk in gevaar en u ziet het niet!
Heeft iemand nog het miljarden verloop van Griekenland? Dan kunnen we dat naar rato omzetten om te zien hoeveel honderden miljarden Spanje ons uiteindelijk gaat kosten.
Heel Spanje is in de jaren 80 en 90 zo ongeveer opgebouwd met EU-geld: wegen, autobanen, hogesnelheidslijnen, hotels, winkelcentra, boulevards. Het was de bedoeling dat men op basis van die nieuwe infrastructuur een betere eigen economie kon opzetten. Nu moet het Noorden die economie ook nog eens gaan betalen.
Wanneer dringt het nu eens tot de politici door, dat financiële hulp het karakter van een volk niet verandert van labschwanzen in aanjagers van de economie.
@Jan Passant mk2 | 11-06-12 | 09:20
Inderdaad, de EU is als een draak die telkens het leven van een schone jonkvrouw eist. Wat we moeten doen is niet telkens weer een jonkvrouw aan de draak geven, maar de kop van het monster afhakken zodat we niet langer gechanteerd worden met totale vernietiging.
@Reinaert | 11-06-12 | 09:19
Bij de eerste berichten zou het gaan om 40 á 80 miljard maximaal, dat was afgelopen donderdag. Op zaterdag al 100 miljard.
En geloof mij nou maar dat er volgende maand weer een groot aantal miljarden meer bij komen!
@Lucifer. Helemaal mee eens voor dat de EEG er was is Rotterdam ook al de grootste haven van de wereld en Schiphol groeide als kool.
De handel met Europa zou gevaar gaan lopen wordt ons wijsgemaakt maar hoe staat het dan met al onze handel met de overige landen in de wereld wat een holle phrasen allemaal;heb het gevoel dat we goed bezeken worden als we al dat geld de afgelopen twintig jaar in zonnepanelen hadden geeinvesteerd had heel de Nederlandse bevolking inmiddels gratis energie gehad! het kan en moet anders!!
Wat hebben we gedaan? We hebben ons speedbootje vastgeketend aan een lekkend stalen stoomschip terwijl de lachende Spaanse kapitein zijn helikopter al warm heeft lopen voor zijn ontsnapping.
Het is maar goed dat we aan het ESM mogen meedoen, voor het onwaarschijnlijke geval dat het in de verre toekomst een keer nodig zou kunnen zijn een hardwerkend Europees land tijdelijk uit de brand te helpen.
Voorheen was je als twee-verdiener echt de sjaak , dan werkte je voor een geitenwollensokken klootzak die niet wilde werken .
Tijden zijn veranderd , nu werk je voor half Europa dat in de hangmat ligt te pitten !en als je dan na 40 jaar hard zwoegen eindelijk ook mag gaan luieren moet je het ook nog van je eigen spaargeld doen !
Even verder denken: in Spanje hebben ze geen banen. Dus is het maar goed dat de oudere werknemers snel met pensioen kunnen, want anders komen de jongeren nooit aan de bak.
En Alexander P. zag dat het goed was! * Kots! *
De Europese Unie is als beschermingsgeld geven aan de maffia, het kost telkens meer en de bedreigingen nemen toe. Uiteindelijk eindigt het in bloed en tranen omdat de hulp nooit genoeg kan worden.
Leg nog eens uit hoeveel beter het allemaal werd met de EUSSR, beste Eurofiele Arrogander.
Even voor de goede orde: toen de media eind vorige week meldden dat Spanje -Europese steun zou gaan aanvragen- Europees geld zou opeisen reageerde de Spaanse regering officiëel nog "dat men van niets wist".
Vierentwintig uur later liep men met honderd miljard aan toegzeggingen in de kondtzak. Europese solidariteit, openheid van zaken, de zegeningen van een monetaire unie?
We worden gewoon genaaid en dat weten we verdoemd goed. En iedereen staat er bij en kijkt er naar of roept dat we nog maar méér offers moeten gaan brengen zoals Kereltje 'Bilderberg' Peggold. *Flikker op* met je bedrog. Alsof de burgerij compleet van de pot gerukt is en het niet voelt wanneer de dikke leuter van Europa weer eens ergens in geramd wordt.
@XverderNix | 11-06-12 | 09:09
Mensen die riolen ontstoppen en straten maken zijn inderdaad harde werkers. Maar, de personen die gestudeerd hebben leveren de staat wel weer meer op aan inkomensbelasting - tenzij ze aan InHolland of Windesheim hebben gestudeerd natuurlijk.
Regionaal gedoe.
#IMFJA
Kijk Jan Kees www.elsevier.nl/web/Nieuws/Europese-Un...
Want dat geld komt.niet terug met rente de Finnen snappen dat
Dat Spanjolen arrogante druiloren zijn wisten we al, dit sms-je zet daar nog eens een vet uitroepteken achter. En wij zijn dan weer zo mafkezerig om een bak geld naar dat cactusland te sturen... Man man man, wat een gekkenhuis.
Ok, maar let wel, wie betaalt die bepaalt, dus mag ik hieruit opmaken dat wij dan bovendien eigenaar gaan worden van een en ander totdat iedere stuiver van het geleende geld terugbetaald is? Toch??
Ik vraag mij toch echt af wie er het slechtste uit gaat komen als we gewoon het infuus eruit trekken. Natuurlijk, we zullen een tijdje moeten brommen. Maar het Noorden komt er wel weer bovenop, de patient zal dood en begraven zijn.
Iedereen met gezond verstand weet dat. Alleen is dat het doel van deze crisis niet. Dat doel is complete assimilatie van de werkende voor de elite.
Die Spanjaarden moeten eens niet zo zeuren en gewoon dankbaar zijn dat ze het zo goed hebben daar. Laat ze eens stilstaan bij de kindertjes in de arme landen. Die hebben pas honger. Zij hebben alleen maar trek.
Of zijn wij het enige land waar je met dit soort beweringen wegkomt?
Altijd dat gelul dat wij Europa nodig hebben is maar de halve waarheid. Europa heeft ons veel harder nodig. Ons geld, onze infra, onze kennis en onze havens. Als we de Schelde dicht laten slibben en Rotterdam staakt ligt de hele motor van Duitsland en dus Europa plat. Onze spullen nemen ze toch wel af, daar hebben we paarse broeken voor, maar Europa kan NIET zonder Nederland. Weg met die afhankelijke weg met ons mentaliteit!!!!!!
@Kaas de Vies | 11-06-12 | 08:56
Ik denk Peter Verhaar.
En kijk eens: Finland eist WEL extra garanties?
www.elsevier.nl/web/Nieuws/Europese-Un...
Slapjanus De Jager, waarom faalt u daarin? Alweer overigens. Van waar het taboe om als NEDERLANDSE minister voor het NEDERLANDSE belang op te komen?
We zijn een soeverein land De Jager, waarom faal je?
Maar Peggold zegt toch dat Europa goed is voor onze welvaart?
Toch vind ik dat plan van de Fransen om mensen die al vanaf hun 18e werken met 60 met pensioen te laten gaan helemaal niet verkeerd. Dat zijn echte werkers, en niet van die lui die tot hun 25-30e studeren en dan pas beginnen met werken voor een jaartje of 30.
Weten we nu in ieder geval hoe de Vlamen zich voelen met de Walloniërs.. en dat het nooit goed gaat komen..
Vroegâh kaapten we gewoon zo'n complete Spaansche zilvervloot, molden we complete Spaansche Armada's en waren we ook niet te beroerd om tachtig jaar oorlog te voeren met den Spanjool.
Tegenwoordig is één SMS'je genoeg om ons tot capitulatie te dwingen. Daar sta je dan met je VOC-mentaliteit en je geschoren ballen. Voor *lul*. En Zuid-Europa ligt te schuddebuiken van het lachen. In de hangmat wel te verstaan.
Vanochtend las ik een tweet van Willem Middelkoop dat Der Spiegel meldde dat er gewerkt wordt aan eurobonds en een europese minister van financiën. Oftewel het kolonisatieproces is dan vrijwel gereed.
Hoe werd de euro/ EU ook al weer aan ons verkocht? Oh ja, het zou enkel om handelsbelemmeringen wegnemen gaan! Handelsbelemmeringen! En nu alle volken in Europa van hun soevereiniteit beroven.
Wij zijn gewoon te bang en dom en laten ons imponeren door de grote landen. Done.. we zouden onze eigen boontjes het beste gewoon zelf kunnen doppen.
Vergeleken met de leugens van de Jager ergens wel verfrissend
De EU zorgt anders wel voor vrede, stabiliteit en welvaart.
Hahaha, grapje natuurlijk! De euro is een prachtig, ideaal kolonisatiemiddel. Eurofielen hebben zo een prachtig middel om volken onder het mom van een hoger, nobel doel als "crisis" van hun soevereiniteit te beroven.
Net zoals vroeger toen we dat zelf nog deden, koop je gewoon wat leiders om van landen of belooft hun carrièrekansen en zie het gros is bereid om de meest grove leugens te verkopen en hun volk te verraden aan de prachtige koloniale mogendheid EU.
Ook socialisten zien de prachtige mogelijkheden van zo'n transferunie. Herverdeling van welvaart, en je weet: na herverdeling van welvaart komen alle (alle!) problemen goed. Alle problemen in de wereld zijn volgens de socialistische dogma's tot gebrek aan geld te herleiden.
De eurofielen willen dat we een soort België in het groot worden, waar de Vlamingen nu al bijna 200 jaar hun welvaart aan Wallonië overmaken en het heeft nog steeds nergens toe geleid. Want tja, wat in België al niet werkt met twee volken in één land, gaat zeker wel werken als je het op veel grotere schaal gaat implementeren.
goh, laten ze gewoon die kut voetballers verkopen dan is europa ook gered..
De Sint mag dit jaar wel een heel mooi cadeau komen brengen. Anders sla ik 'm terug naar Spanje.
elmundo is italiaans en.wikipedia.org/wiki/RCS_MediaGroup - weet al welke kant het op gaat. italie heeft ook geld nodig.
Mijn vriendin heeft ook onbeperkt toegang tot mijn pintegoed.
Maar ik krijg daar ook weer zoveel voor terug.
Ergens heb ik het idee dat dat bij de knoflookstaten niet het geval gaat zijn.
Hebben Mark en Kees hun felicitaties aan Spanje laten weten namens Nederland?
Natuurlijk moet er geld naar die banken.
Jarenlang wanbeleid, dat mogen we oplossen. Als 1 bank valt, dan gaat het domino-effect werken. Dus daar gaan we.
Wij sturen geld naar Spanje, en de Spaanse spaarder stuurt z'n geld deze kant op. Dat kan simpeler, als je het mij vraagt.
@IJzervreter | 11-06-12 | 08:57 | + 0 -
Wellicht een goed idee dat de komende 6 maanden alle Nederlanders dronken moeten zijn, verplicht!
Kijken wat er dan gebeurt met dat solidaire Europa.
*doet 12 september afwachten*
viva la revolution
Uiteraard gaat, net als in Griekenland, er van al die miljarden maar een fractie naar het land, de economie, de bevolking.
Ne, wij betalen de banken die gezellig en verkeerd hebben uitgeleend, daar rente over hebben getrokken en nu de hoofdsom plus rente graag bij ons komen ophalen.
Kunnen we ook beter doen dan voor onze eigen bejaarden zorgen, natuurlijk. Banken eerst. *kots*
Iemand een biertje?
Wie gaat ons redden?
REAGEER OOK