Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Voortschrijdend inzicht met Andrée van Es

pspdankomjeerwelklaarmee.jpg Vandaag in het enige papieren foldertje dat nog wél lezers aan zich weet te binden een interview met een heuse spijt-GroenLinkser. De Amsterdamse GroenLinks-wethouder voor Werk, Inkomen en Participatie Andrée van Es (ca. 126) doet een boekje open over haar totaal achterlijke wereldbeeld in de jaren tachtig vorige eeuw: "Ik neem het mijzelf kwalijk dat ik en mijn politieke geestverwanten zo ideologisch deden over werk. Arbeidsethos was in onze ogen ‘fout’. Dat er mensen waren die nooit aan het werk gingen, vonden we prima. Jongeren werden door dit soort opvattingen veel te gemakkelijk aan een uitkering geholpen in plaats van aan werk. Deze ideeën waren uiteraard goed bedoeld, maar ik vind ze nu gewoon bizar. Misschien waren we wel een verkeerde route ingeslagen." Joh! Een verkeerde route ingeslagen met, toen nog, de Pacifistisch Socialistische Partij? Dat kan helemaal niemand zich voorstellen. Dat soort opvattingen hebben ab-so-luut geen schade aangericht aan de maatschappij, de politiek, de linkse ideologie en een complete generatie die is opgegroeid met het idee dat "uitkering" en "subsidie" gewoon een recht is. (Deze generatie is herkenbaar aan het witte kruisje dat zij tijdens Marsen voor Beschaving dragen.) Nuja, we zijn blij dat Van Es alsnog tot inzicht is gekomen. Beter ten halve gekeerd enzovoorts. Vooral omdat Van Es nu nog steeds over uitkeringen en het grote leger Amsterdamse werklozen gaat (zouden er veel werklozen tussen zitten die in de jaren tachtig na hun UvA-studie ook al een uitkering ontvingen, denkt u? Motiveer uw antwoord met een essay van minimaal 1000 woorden in de comments). Nu maar hopen dat meer GroenLinksers hun dwaalideologietjes inzien en zich, net als Van Es, bekeren tot het hedendaags realisme. Wat overigens te vinden is in Kunduz, dat realisme, maar dat terzijde.

Reaguursels

Inloggen

Beetje triest, mensen die hun idealen zijn verloren en vervolgens kakken op de tijd dat ze die idealen nog wel hadden. Kom nou toch, dat waren nog eens tijden. Toen betekende democratie nog meer dan een keuze tussen 10 smaken neoliberaal.

Doldwaas | 03-11-11 | 19:10

Van Es, is dat niet die beflap van Trix???

Aktivist | 03-11-11 | 08:53

Ach ja, die foto, wat gedateerd, die is uit de tijd dat vrouwen nog schaamhaar hadden.

Argyronauta | 03-11-11 | 00:57

second draft, analysis

De uitkeringen zijn geen domein meer voor de oorspronkelijke bevolking die zowel met moordende werkregels als uitzichtsloosheid, want geen uitkering, als een Griek worden doodgeperst. GL als Grote Gever van de islam en de multirechtstaat op basis van haar ideeen ziet dan deze situatie waarin de uitkeringskampen hun linkse Lebensborn kamers (fokpremie, vrijheid van Godsdienst, onderwijs, zorg en huisvesting, alles gratis zonder ooit van dit land gehoord te hebben) voor de nieuwe samenleving zijn. Een ongewenst resultaat dat zij met Kunduz, de D66 vlucht in waanzin, in vluchten om de verantwoordelijkheid te ontlopen. Een samenleving die niet meer bestaat en tegen hun idee ingaat, propageren. Links MOET gewoon weg, DAT is de enige oplossing

zoisut | 03-11-11 | 00:54

first draft, simple

Het geval van deze "bekeerde" GL'r is niet alleenstaand maar onderdeel van de Kunduz bekering van GL waarmee het simpel gezegd de rechtse coalitie steunt, een bizarheid van historische proporties, maar zoals met alles kan dat in Mederland zoals buitenlandse analyses al hadden aangetoond. Je bent hypocriet totdat je het niet meer kan volhouden en ga je vol voor het tegendeel, no problem. Dus werd ze rechts en is dan "tegen" de door links ideale situatie, de uitkering. De ruk naar rechts van GL is echter geen ruk naar rechts, een schijnbeweging meer, maar is de opheffing van de linkse gedachte die ten grondslag is gekozen en gefaald heeft in de (multi)samenleving. Het kan zich niet verweren dus lost het op. VVD is derhalve de nieuwe middenpartij en zonder het te weten stemt zij hierop. Met welk doel? De elite in het zadel houden, GL gefeliciteerd, je hebt je baksteenimago afgeworpen maar slechter af dan ooit.....

zoisut | 03-11-11 | 00:41

Zou het voortschrijdend inzicht geholpen zijn door het feit dat mw van S. nu verantwoordelijk is voor het geld wat opgaat aan uitkeringen?

Bull Dozer | 02-11-11 | 23:56

Wat een GroenLinkserT in 2011 zegt heeft de nieuwswaarde van een omgevallen zak rijst in Binnen-Mongolie. Maar als ik aan de jaren 80 denk komen inderdaad een reeks ongeschoren meiden langs mijn netvlies, die door een jonge acac lekker uitgewoond werden.

Enige redding voor GL is dus om Femke Halalsema bloot op de poster te zetten.

acac | 02-11-11 | 23:08

Inderdaad, het is me wat als iemand 30 jaar later zegt: dat had ik toen niet zo moeten doen.
Van iedereen die daar honend over doet vermoed ik dat hij/zij geboren is met de geestelijke gesteldheid van een ouwe lul.

Koos Knak | 02-11-11 | 23:06

Verrassing : uitkeringen en subsidies zijn een recht. Ze zijn vastgelegd in diverse wetten en zijn geen gunst of liefdadigheid.

Misschien dat meneer Brussen nog een keer werkloos raakt, ontdekt dat nieuw werk niet zomaar te krijgen is en toch wel snel door zijn reserves heenvliegt.......

Tendensieuze flauwekul van borrelpraat-liberalen !

paul1965 | 02-11-11 | 22:28

WirMachenMusik

Ach joh, tuttebello! Van Es is een mens en zoals bij veel mensen kwam ook bij haar het verstand met de jaren. Liever iemand die blijft leren en niet bang is om dwalingen en/of fouten toe te geven dan hij die slechts suur zarchastisch weet te reaguurselen. Dus!

Jan-Joris-Jaap-Joop | 02-11-11 | 21:58

Samengevat:
Beste runderen ik zie nu in dat ik jullie naar verdorde steppen inplaats van grazige weiden heb geleid. Maar blijf me volgen want ik zal jullie nu wél de juiste weg wijzen. Welke andere V/V zou dat kunnen, buiten mijzelf? Alleen ik, Andrée van Es, toch! Niemand, niemand evenaart mijn bestuurlijke genialiteit. Mijn door opvoeding verworven nietsontziend arbeidsethos (dat ik jammer genoeg even kwijt was) wordt zelfs door rivaliserende politici als Elatik geprezen. Als rasechte nivelleringsidealiste heb ik salarissen boven de Balkenendenorm (exclusief pensioenvoorziening en ontslagvergoeding) steeds geweigerd. Mijn innemende bescheidenheid (ondanks een overvloed aan talenten) is een parel aan de grachtengordel. Blijf mij, mij Andrée van Es, volgen en beste runderen, jullie zullen weldra merken dat zelfs herkauwen overbodig is geworden.
PS Een overstap naar een andere partij die mij meer mogelijkheden biedt om jullie als bestuurder nederig te dienen sluit ik niet op voorhand uit).

WirMachenMusik | 02-11-11 | 21:04

Wat zou ik er toch een lief ding voor over hebben om met de wetenschap en het ondersteunend bewijs van nu terug te mogen tijdreizen naar mijn tienerjaren.
Met als hoogtepunt deze uitspraken van Andrée van Es onder de neus van mijn leraar Nederlands, fervent VPRO-lid en uitgesproken PSP-aanhanger (tijdens de lessen en daarbuiten steevast met rode badstof sokken, inclusief gaten waar verkalkte gele teennagels door naar buiten staken, in sandalen gestoken en pleitbezorger van de ultieme verzorgingsstaat) te mogen schuiven.

Chiant | 02-11-11 | 20:33

Wijsheid komt met de jaren zegt men wel eens. Bij rechts mensen gewoonlijk bij 15, bij Linksch menschen als het veel te laat is. Jammer Andre, jammer. Zoveel goedbedoelde linksche ellende aangericht, zo onnodig.

Marcus Porcius Cato | 02-11-11 | 20:29

"Van Es zegt het zichzelf vooral kwalijk te nemen dat ze politieke ideeën aanhing die feitelijk ver afstonden van haar persoonlijke opvattingen."
Wonderlijk, hoe al je vooroordelen van toen met terugwerkende kracht bevestigd worden. Van Es ging destijds willens en wetens achter een vlag aan die niet de hare was, hing een ideologie aan die tegen haar principes inging, die tegen haar gevoelens inging. Kortom, ze pleegde verraad aan zichzelf. Zo verging het velen in die tijd. De collectieve druk was groot, en als er schreeuwerig uit Das Kapital werd geciteerd hield men als trouw marxist al gauw de mond, bang als men was om door de groep uitgestoten te worden en moederziel alleen op straat te komen staan of, nog erger, op hangende pootjes naar het ouderlijk huis terug te moeten keren. O.ironie. Het laatste wat Andrée toen wilde is wat er nu gebeurd is, ze geeft pappie en mammie gelijk. De verloren cochter is weer thuis.

Schoorsteenveger | 02-11-11 | 20:15

Ik heb trouwens nooit PSP gestemd in mijn adolescente jaren, maar wel PPR, jawel ik heb in 1977 nog gestemd op Ria Beckers. In de jaren 80 en 90 PvdA. Mea Culpa! Pas in 2001 viel bij mij het kwartje. Ik geloof in september. Heb vanaf toen altijd rechts van het midden gestemd.

jojo1956 | 02-11-11 | 19:53

Ze was zelf altijd zeer werklustig! Zo erg zelfs dat ze binnen een paar jaar (ze kwam begin jaren 80 binnen als toen nog de lekkere fractieassistent van de PSP) Fred van der Spek eruit had getreiterd. Was vies machtsspelletje, net als de politiek een vies machtsspel is. Enfin, toen kwamen er bij al die extreemlinkse partijtjes in de jaren tachtig een feministe aan het hoofd van de fractie en... u snapt het al... De neergang was ingezet na 1985 en van ellende zijn toen de CPN, PSP, PPR en EVP in 1990 samengegaan onder de nog steeds geheimzinnige naam GroenLinks.

jojo1956 | 02-11-11 | 19:49

Zit toch nog best wel wat socialistisch in haar:

"Van Es vreest dat werkgevers dan zullen zeggen dat ‘het ze te veel geld of aandacht gaat kosten om mensen aan werk te helpen, dan zullen we daar iets op moeten verzinnen’. Van Es denkt aan een verplicht minimum aantal werknemers met een beperking, per bedrijf. ‘Niemand moet eraan denken, maar misschien moet er dan toch iets komen in de sfeer van een quoteringsregel of verplichting voor de werkgever om mensen op te nemen aan de onderkant van de arbeidsmarkt,’ zegt Van Es."

Bedrijven maken dat toch zelf wel uit of ze hier aan meedoen? Straks krijg je nog dat 10% van je personeelsbestand verplicht uit debielen moet bestaan, dat is lekker voor je omzet.

Laat gekken maar lekker schoffelen bij de gemeentereiniging voor hun uitkering. Gebeurt nu ook al te zien aan het merendeel van de lui die dat soort "werk" doen.

JoranVanderdood | 02-11-11 | 19:36

@Tobi | 02-11-11 | 18:52 |
Dankzij die stinkhippies heten daders slachtoffers en genieten zij meer rechten/aandacht dan de échte slachtoffers...

Ahasveros | 02-11-11 | 19:23

Kan Paul Pot Rosenmussert een voorbeeld aan nemen.

Willem VanDer Decken | 02-11-11 | 19:22

Ik geloof haar pas als ze van Groen Links afstand neemt.

lanexxx | 02-11-11 | 18:59

@ Bart_Bart / 18:49
Sinds die hippie tijd is alles fout gegaan wat fout kon gaan

Tobi | 02-11-11 | 18:52

Ja, ouwe Joop den Uyl met z'n gevleugelde woorden: "Jongelui, je ziet maar!".

Thunderchild | 02-11-11 | 18:51

@Tobi | 02-11-11 | 18:44
Waarschijnlijk moesten er wat nog mensen (over)compenseren voor de oorlog.

Of was de hippietijd de schuldige?

Bart_Bart | 02-11-11 | 18:49

@Reinaert | 02-11-11 | 18:06
Dat beleid dateert en is gecreëerd half jaren '70.
Tijdens kabinet Den Uijl werd er in opdracht van de overheid propaganda voor gemaakt met radiospotjes die luidden:
Ben je schoolverlater en geen werk?
Dan heb je recht op een uitkering!
Vergeet niet eerst even langs het Gewestelijk Arbeidsbureau te gaan.

Bij de sociale dienst stond het in die tijd met rijen voor de deur, zwart van de mensen.

drs.Nee | 02-11-11 | 18:47

Ja, idd, iconische foto staat erbij met dat haar. Wat een heerlijk naturelle tijden waren dat toch.

Thunderchild | 02-11-11 | 18:46

@ fhoedem | 02-11-11 | 18:40
Ga jij je huiswerk eens doen voor je hier iets plempt. van Es was PSP.

Korreltje Zout | 02-11-11 | 18:44

Niet-Links zijn in Amsterdam tijdens de jaren '80 [en ervoor & erna] was echt een waar feest, telkens weer spann0nd of je die dag volgens de linksmensch een fascist, racist of SS-er was
Dát waren nog eens tijden

Tobi | 02-11-11 | 18:44

Leuk fotootje enzo, jammer dat van Es vroeger bij de CPN zat en niet bij de PSP (ken Uw klassiekers)

fhoedem | 02-11-11 | 18:40

Als ik in de early eighties had mogen stemmen dan had dat op de CP geweest. En nee, ik ben heden ten dage geen PVV stemmer.

Thunderchild | 02-11-11 | 18:39

Oeleflaffel | 02-11-11 | 18:26
Helemaal waar. Ik kan me het niet politiek correcte feminisme nog amper heugen. Het zijn stuk voor stuk zorgerlijk typetjes geworden die achter de imam aanlopen.

Hanxie | 02-11-11 | 18:33

Ach, inzicht komt met de jaren. Ik zie Geen Stijl ook nog wel eens schrijven over chemtrails, 'vaccins', het wereldwijde misdaadsyndicaat dat zijn tentakels werkelijk óveral in heeft zitten. Maar ja. Dan zal het te laat zijn.

AntiSoof | 02-11-11 | 18:32

Van Es roept dit daar hij zijn graaicultuur bedreigd ziet als er niemand meer belasting betaald.

Moonwarrior | 02-11-11 | 18:31

Over voortschrijdend inzicht gesproken: dit komt gewoon omdat zij de menopauze is gepasseerd, en nu dus meer als een man gaat denken.
Daarvoor dacht ze als een lief elfje, dat liefdevol keek hoe Jan met de pet wel op zijn fietsje naar zijn werk ging, maar zij leefde natuurlijk op een heel ander level, in haar woongroep met ban-de-bom posters en macrobiotische macoroni.
Dus van Zweefteef tot Carrierebitch, zeg maar.

King of the Oneliner | 02-11-11 | 18:31

Ik neem het Van Es en de rooie hanen kwalijk dat gemeenschapsgeld jarenlang door hun over de balk is gesmeten.
Waarom Van Es en cs. nu pas tot die ontdekking komen heeft niets te maken met inzicht maar alles met forse bezuinigingen van het rijk waardoor de geldpotjes van gemeentebestuurders die standaard uitkeringen verstrekken, eerder op raken en zij daarom nu eindelijk wel strengere maatregelen moeten treffen.
Knap hoor!

drs.Nee | 02-11-11 | 18:29

Wel een beetje jammer voor ons dat iedereen die pro-EU is over -tien- vijf jaar ook voortschrijdend inzicht heeft:

"Tja, hmm, we hebben eigenlijk wel het tegenovergestelde van goede beslissingen genomen. Jarenlang, dag in, dag uit. Als je een script zou mogen schrijven hoe je EU-landen jarenlang zo veel mogelijk zou kunnen fokken, zou het nog niet zo destructief kunnen zijn als wij hebben gedaan."

"Maarja, shit happens he!"

Bart_Bart | 02-11-11 | 18:29

@reageerbuis | 02-11-11 | 18:25
Nee, niet iedereen heeft 'last' van voortschrijdend inzicht voordat hij/zij op zijn/haar sterfbed ligt, helaas.

Jackanders | 02-11-11 | 18:28

1000 woorden? Ik pas maar denk ik, sneltypen op mijn ipad2 is niet mijn ding...

eerstneukendanpraten | 02-11-11 | 18:26

Dit soort figuren stond 40 jaar geleden ook nog BH's te verbranden als bron van alle kwaad. Het voortschrijdend inzicht leert hen nu dat de boerka Islamitische vrouwen tenminste de mogelijkheid biedt zich buiten te begeven.

Oeleflaffel | 02-11-11 | 18:26

Dus binnenkort gaan we het ook meemaken dat ene Volkert spijt heeft dat ie onze grootste Nederlander ooit (Pim Fortuyn)heeft omgelegd.

reageerbuis | 02-11-11 | 18:25

FreshClash | 02-11-11 | 18:18 | + 1 -
=====================================
++1 schitterend stukje!

meneer Q | 02-11-11 | 18:22

Beetje laat maar toch!
.
Veel respect dat iemand op zo'n late leeftijd leert en dat ook nog publiek maakt. Dat zouden meer mensen moeten doen. Ongeveer een hele gutmensch generatie...
.
De rommel moeten we als jongere generaties wel nog even opruimen, maar dat zou in ieder geval makkelijker gaan als meer van die oude dogmaten er niet voor gaan liggen.
.
*hoopt op het volgen van meerdere schapen*

Parel van het Zuiden | 02-11-11 | 18:21

@Superior Bastard | 02-11-11 | 18:14

Over twintig jaar zullen we het weten. Kwestie van geduld.

Al vermoed ik dat jouw peuk dat niet gaat halen. Maar dat terzijde.

Reinaert | 02-11-11 | 18:19

@Superior Bastard | 02-11-11 | 18:14
Draden vol reaguurders die denken de wijsheid in pacht te hebben, maak van dat peukie maar een peuk.

Jackanders | 02-11-11 | 18:18

@Superior Bastard | 02-11-11 | 18:14
Hoezo? Dan hebben 'we' (hihi) alleen nog maar meer gelijk gehad? ;)

Art Vandelay Ultor | 02-11-11 | 18:18

Ik neem het mijzelf kwalijk dat ik en mijn politieke geestverwanten zo ideologisch deden over integratie. Integreren was in onze ogen ‘fout’. Dat er mensen waren die nooit aan aanpassen dachten en op kosten van de staat leefden, vonden we prima. Allochtonen werden door dit soort opvattingen veel te gemakkelijk aan een uitkering geholpen in plaats van aan werk. Deze ideeën waren uiteraard goed bedoeld, maar ik vind ze nu gewoon bizar.
*
Aldus Ad Koppejan in 2024

FreshClash | 02-11-11 | 18:18

Andrée wil er gewoon graag ook een beetje bij horen.

Stubenrein und Salonfähig.

Reinaert | 02-11-11 | 18:17

Van Es heeft toch ook een tijdje voor het koningshuis gewerkt waar PSP'ers toch weinig mee op hadden?

Idiot Savant | 02-11-11 | 18:16

@Idiot Savant | 02-11-11 | 18:12
Lees anders het stukje nog een keer, misschien snap je het dan.

Ashtrey | 02-11-11 | 18:15

Het verbaast me wel vaker dat allerlei ex-communisten en tegenwoordige crypto-communisten gewoon schaamteloos doorgaan met hun kwalijke gedachtengoed.
En alles wat naar rechts riekt wordt genadeloos afgefakkeld, gedemoniseerd en genazificeerd door dat soort extreemlinksmensen.

vetkleppert | 02-11-11 | 18:15

Andrée is een vrouwmens(!). Wat zal Dree'tje haar ouders dankbaar geweest zijn om die naam zeg.

Wel riespekt om haar voortschrijdend inzicht. Ze is nu van 0, naar 30 procent gegaan op de Schaal van Realiteitszin.

Bart_Bart | 02-11-11 | 18:15

Hulde, een mens die dat heeft geleerd van haar fouten en dmv de veranderende maatschappij op haar vroegere standpunten terugkomt .
Nu maar eens zien hoeveel PVV stemmers over 20 jaar hetzelfde durven te doen.
*Peukie opsteekt en afwacht*

Superior Bastard | 02-11-11 | 18:14

Van Es heeft zich aangesloten bij Wim Kok en meerdere linksche bestuurders die (eindelijk) het grote geld hebben omarmt.

meneer Q | 02-11-11 | 18:13

Pot en ketel? Ik meen een keer in een interview gelezen te hebben dat Brussen zelf ook een bekeerd linksmens is.

Idiot Savant | 02-11-11 | 18:12

Ik moet bekennen dat ik op mijn 18e op de PSP heb gestemd. Dat moest van mijn toenmalige leraren en bovendien hadden alle meisjes toen een wit kanten onderbroekje met de tekst:
'Stem PSP en stop je hand maar in mijn snee'.

Cuyahoga | 02-11-11 | 18:12

Jahoor we hebben 'm, een ambtenaar met zelfreflectie, alleen jammer dat er geen weg terug meer is.

toetanchamon | 02-11-11 | 18:09

@Reinaert | 02-11-11 | 18:08

Zijn = zien. Oetlul. *Kwartiertje zelfkastijden gaat*.
-edut zelfkastijding ftw -

Reinaert | 02-11-11 | 18:09

@G-unite | 02-11-11 | 18:05

Há. De censor roept op tot zelfcensuur. Of moeten we dit zijn als een uitdaging en en masse essays van 999 woorden gaan plempen?

Reinaert | 02-11-11 | 18:08

In de jaren '80 van de vorige eeuw was álles fout, zeker achteraf bezien. Zelfs Pim Fortuyn was in die tijd nog socialist.

Al is 'ie er wel een stuk sneller achtergekomen op het verkeerde paard gewed te hebben dan Andrée van Es. Dát dan weer wel. Hetgeen hem dan ook - mede met dank aan vele medestanders van Andrée - het leven gekost heeft.

Voortschrijdend inzicht? Ammehoela! Krokodillentranen!

Reinaert | 02-11-11 | 18:06

De vrouw van Tedje.

Gier | 02-11-11 | 18:06

-weggejorist en opgerot-

Charles Swietert | 02-11-11 | 18:05

Kleine nuance.. een essay van 1000 woorden... op eigen risico..
Net als geen teen -1 comments overig. *Zwaait naar beneden *

G-unite | 02-11-11 | 18:05

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl