achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Bailout! Bailout! Amerikaanse banken vallen om, overal steil duikende koersplaatjes en beelden van bank runs verschijnen op internet

Voorspellingen uit The Big Short beginnen uit te komen: de 'oplossing' van de vorige crisis was een recept voor de volgende

We snappen niet hoe alle ponzi-schemes, bancaire corruptie en diep verziekte financiële "markten" die al lang geen vrije markt meer zijn omdat een paar Gordon Gecko's er met alle gewoekerde winsten vandoor gaan maar ongebreideld kunnen woekeren. We begrijpen wel waar de rekening terecht komt als de boel ploft: bij de belastingbetaler. Privatize the profits, socialize the losses, en de politiek noemt dat vervolgens "toezicht op de markten". Vorige keer waren het giftige hypotheken, ditmaal zijn het startup-investeringen waar banken in verzuipen (uitlegdraad). In het weekend viel de Silicon Valley Bank om, een veelgeroemde middelgrote bank die investeerde in startups maar omdat de Fed de rentes stevig verhoogd heeft, renderen investeringen niet meer en nu is de kluis leeg. 

De volgende faalkandidaten staan al klaar: Signature is door de overheid overgenomen en First Republic Bank diepduikt op de beurs. Nee, het zijn inderdaad geen bekende banknamen, maar dat waren de hypotheekhuisjes Fanny Mae en Bernie Mac in 2008 ook niet en u weet hoe dat afliep. De Amerikaanse centrale bank beweert ditmaal niet aan bailouts te gaan doen, maar herverpakken dat woord alvast als "extraordinary interventions" om ze alsnog met een Triple A rating bij de belastingbetaler in het portfolio te schuiven. Verdomd, tijdens het schrijven van dit topic komen de crisistermen van 2008 vanzelf terug bovengedreven zeg! Het vervolg op The Big Short kan dus over een paar jaar ook op de lijst van Oscarkandidaten.

Niet (meer) beschikbaar

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

BANKBLOG - Bankiertje pesten

Bepaalde beroepsgroepen zijn altijd makkelijk op de hak te nemen; bij mij zijn dat vaak de ambtenaar (ben ik nu zelf deels ook!) en de politicus (was ik!).

@Van Rossem | 23-02-20 | 09:30 | 0 reacties

Gefeliciteerd, Burger. Brussel heeft Europa uit de financiële crisis gered. LOL

Het is vandaag overal spaarblik terugblikdag. Het is vandaag, 9 augustus 2017, namelijk TIEN jaar geleden dat de bankencrisis uitbrak. Die is nog lang niet voorbij, al speelt Brussel van wel.

@Van Rossem | 09-08-17 | 21:45 | 0 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.