achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

NOS: Taliban geen echte sharia, vrouwen houden juist van echte sharia

Staatspropaganda, uw belastinggeld goed besteed.

De SS zegt dat ze Europa willen gaan regeren binnen de strikte regels van het nazisme. Wat betekent dat? De NOS vroeg het aan twee experts; Heinz von Hilmmer en Janneke Duwemdermaarin. Heinz von Hilmmer is jurist en germanist en was tussen 1934 en 1945 als hoofd van de rechtsstaatmissie van de Verenigde Naties in Duitsland. Janneke Duwemdermaarin is Joodsekwesties-, Peace- & Security-expert bij hulporganisatie Cordaid. Het nazisme zijn de regels waar je je aan moet houden om te leven als een goede nazi. "Iedere nazi moet de wil van Hitler volgen en die is allereerst te vinden in Mein Kampf en in bierhallen, in die laatste worden de uitspraken en gewoontes van de Führer besproken", zegt Heinz von Hilmmer. Maar die regels worden in verschillende gebieden, binnen een bepaalde bandbreedte, op verschillende manieren uitgelegd. Dus HET nazisme bestaat in de strikte zin van het woord niet. De variant van de SS in Europa wordt als zeer streng beschouwd, en hun strenge regels vallen volgens veel nazi's niet meer binnen het nazisme.

"Door de eeuwen heen zijn door rechtsgeleerden afgeleide en nieuwe nazi-regels geformuleerd door met elkaar in debat te gaan over de interpretatie van Mein Kampf en de bierhallen", legt Von Hilmmer uit. Die rechtsgeleerden zaten verspreid over verschillende regio's van de vroegere nazistische wereld. Ze hielden rekening met plaatselijke wetten en gewoonterecht, hierdoor ontstonden verschillende rechtsscholen."

Na het uiteenvallen van het Derde Rijk, het laatste nazistische wereldrijk, werd een deel van de nazi-regels voor het eerst in de geschiedenis vastgelegd in wetten. "Zo komt het dat het nazisme in landen als Oostenrijk, Sudetenland, Polen, Elzas-Lotharingen en Italië verschillend wordt toegepast", aldus Von Hilmmer.

Ook de ideologie van de SS is een mengsel van algemene nationaal-socialistische rechtsregels en lokaal gewoonterecht, zegt Von Hilmmer. In deze ideologie hebben bijvoorbeeld joden veel minder rechten dan in andere nazivarianten. Dat komt doordat hij vermengd is met het gewoonterecht, de einsatzbratwurstschnitzel, van de Duits/Beierse 'Bruinhemden' waarin veel beperkingen zijn voor joden.

In Duitsland is het nazisme in de jaren '30 in de grondwet verankerd. In de grondwet staat dat geen enkele wet tegen de basisregels van het nazisme mag ingaan. Dus nu de SS terug is in Berlijn zou je kunnen zeggen "dat ze het ene nazisme willen vervangen door een andere", zegt Von Hilmmer.

"Wat de SS doet is niet in overeenstemming met de Duitse grondwet en het nazisme in juridisch-theologische zin", zegt hij. "Ze noemen het vaak Erwache! en Hét Nazisme, maar het komt neer op de politieke uitbuiting van een ideologie en een rechtssysteem. Je wordt gedwongen hun interpretatie van het nazisme te volgen, en dat mag niet volgens Mein Kampf. Iedere nazi heeft het recht, of de opdracht, zelf de wil van Hitler te zoeken."

Ook wil hij benadrukken dat "de SS nu niet het legitieme gezag heeft in Europa". In de grondwet van de EU staat dat na de dood of het vertrek van de zittende president de macht overgaat op de eerste vicepresident. "Dat is Frans Timmermans. Hij is nog in de EU en is juridisch gezien dus nu de leider."

Volgens Von Hilmmer doet de SS nu al heel veel dingen die tegen de regels van het nazisme ingaan. "Ze gebruiken geweld, dringen (kleding)voorschriften op, doen aan eigenrichting en ronselen dwangarbeiers zonder toestemming. Dit gaat niet meer over rechtsregels maar over macht en geweld met politieke druk."

Daarbij verkondigen ze volgens Von Hilmmer een goed narratief, een dwingend verhaal waarin ze claimen dat dit het juiste nazisme is, de enige die nog authentiek is en niet is verdund of verdwenen door invloed vanuit het Oosten. "Maar veel Europese mannen en vrouwen zijn het daar niet mee eens. Zij zeggen: zo kennen wij het nazisme helemaal niet."

Dat beeld herkent ook Janneke Duwemdermaarin. Ze is Joodsekwestiesexpert bij hulporganisatie Cordaid en was vlak voor de machtsovername van de SS nog in Berlijn. "Het probleem met het nazisme is dat die heel erg multi-interpretabel is", zegt ze.

De meeste joden kunnen volgens haar heel goed leven met het nazisme. "Maar wat de SS doet is niet het nazisme, zeggen ze tegen mij. Want het nazisme zegt niet dat je joden mag doodschieten zodat je hun huizen kunt plunderen of dat mannen joodse meisjes mogen verkrachten of ontvoeren."

Volgens het nazsime moet je een gele ster dragen en dat vinden de meeste joden volgens Duwemdermaarin geen probleem. Maar nergens staat dat joden moeten worden geweerd van het sociale en culturele leven, zoals de SS graag ziet.

Volgens Duwemdermaarin gebruikt de SS de Ausweiss en de rassenwetten, die voorschrijven dat ariërs niet met joden mogen trouwen, als een manier om joden te onderdrukken. "Ze doen er alles aan om de macht bij ariërs neer te leggen en daar te houden. Het nazisme komt ze daarbij als middel goed van pas."

Ze maakt zich zorgen over de ontwikkelingen in Europa en de gevolgen daarvan voor joden. "Ze zeggen dat ze de rechten van joden zullen respecteren, maar dat kan ook een propagandastunt zijn. De afgelopen dagen hebben we al dingen gezien die daarop lijken te wijzen. Zo werd een Joodse nieuwspresentator van de staatsomroep al vrij snel door de SS van het scherm verbannen."

Officieel zegt de SS dat er geen beleid is dat joden overal worden uitgesloten, dat ze niet naar ghetto's worden verplaatst en dat iedereen gewoon zal blijven kopen in joose winkels.

\

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.