Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Brexit zonder deal

kneiter dit

Afgelopen dinsdag was D-day voor de Brexit in het Britse Lagerhuis, althans, dat was de bedoeling. May stelde eenzijdig een stemming over de Brexitdeal uit. Dat viel nogal verkeerd. 

Er waren samen met de afgevaardigden vijf debatdagen afgesproken, halverwege de rit werd duidelijk dat er geen meerderheid voor de huidige deal kwam. De deal mocht niet worden weggestemd, dus werd er niet meer gestemd

De Britse Conservatieven hebben geen meerderheid en zijn intern verdeeld. De coalitiepartner van de Conservatieven eist een oplossing voor Noord-Ierland die de EU nooit zal slikken. Labour ruikt bloed, heeft zes eisen opgesteld die zichzelf tegenspreken en geen kans maken in Brussel. Jeremy Corbyn vind electorale winst belangrijker dan een oplossing. 

Dat deze onderhandeling geen toenadering kent en zich niet ontwikkelt naar enige consensus, is absoluut geen verrassing. Die consensus komt er niet op Europees niveau, en nooit op VK-niveau. Dit is echt een dood paard. Het VK wil zelf onderhandelen over handelsverdragen, en dat staat haaks op de single market.

De Ierse Backstop heeft twee vreemde effecten. Allereerst lijkt het een poging Noord-Ierland uit het Verenigd Koninkrijk los te weken. Geen harde grens op het Ierse eiland, maar eentje tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk. Het VK zal die poging nooit accepteren, de EU zal geen andere oplossing accepteren. Langer onderhandelen is zinloos.

Een ander effect is de looptijd. Beide partijen committeren zichzelf tijdens deze periode serieus te onderhandelen voor een oplossing. Dat heeft de afgelopen jaren geen gouden eieren opgeleverd. Er is nog geen gevoelsmatige overeenstemming over de verhouding tussen het VK en de EU na de transitieperiode. Wel is een deur opengezet om tot 2099 over te kissebissen. 

Social

Waar het lidmaatschap van de EU nog via artikel 50 eenzijdig was op te zeggen, met een opzegtermijn van twee jaar, is de nieuwe transitieovereenkomst alleen na toestemming van de EU, te beëindigen, met een maximale opzegtermijn van ruim tachtig jaar. Net iets langer dan de Nederlandse onafhankelijkheidsoorlog. Dat open einde gaat nooit door het Britse Lagerhuis.

May was naar Brussel gegaan om wellicht op dit punt duidelijkheid te verschaffen. Juncker begreep het debat in Londen ook niet, dus dan lijkt mij dat beide politici best eens hun huidige overeenkomst willen verdedigen, of op heikele punten duidelijker uitleggen of committeren. Helaas behoort zelfs zoiets kleins niet tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld een termijn van acht in plaats van tachtig jaar.

Nu dit proces zich in enkele jaren heeft ontwikkelt tot een politiek drama, ontstaat de gedachte dat de Brexit geen goed idee is. Om terug naar de stembus te gaan, in de hoop dat de kiezer wel het goede hokje aankruist. Helaas is de EU nog harder bezig haar eigen ramen in te gooien. EU-leden zoals Polen, Hongarije en Roemenië breken hun rechtsstaat af. 

Frankrijk stevent door een reeks toezeggingen aan gele hesjes op een te groot begrotingstekort af. Italië maakte daartoe al eerder een bewuste keuze. Midden in deze economische hoogtij krijgen ze de overheidsfinanciën niet op orde. Hierdoor stijgen de risico's en rente op hun staatsobligaties, terwijl Nederland de betalingen daarvan garandeert via het ESM. 


Social

De EU-begroting stijgt ver boven het oude morele plafond van 1% van het totale BBP in de EU. Deze week kwam daarbovenop nog een nieuwe eurozonebegroting. De Pavlovreactie op stagnerende economieën, structurele regionale (jeugd-)werkeloosheid en inkomensongelijkheid blijft binnen de EU het vormen van een commissietje die geld gaat pompen. Echte hulp blijft uit.

Ondertussen heeft de EU geen controle op dat geld, zelfs niet op de onderliggende waarde van dat geld zelf. De ECB voorspelt al anderhalf jaar herstel van inflatie. Voorspellingen die keer op keer niet uitkomen. Eerst met lage rentes en later zelfs met opkopen van schuldpapier probeert de centrale bank meer geld in omloop te brengen. 

De beoogde Brexitdeal, de milieuovereenkomst van Polen of het migratiepact van Marrakesh delen de filosofie dat vanuit de politieke kaste met vocabulaire vaagheden problemen worden opgelost. Een wereld van compromisteksten die lijken op confabulaties van een Korsakoff-patiënt. Niet-bindende, juridisch betekenisloze teksten die wel getekend moeten worden.

Het grootste gevaar van zo'n overeenkomst is niet de tekst, maar de voortdurende onduidelijkheid. Valse hoop in een milieuovereenkomst kan in Nederland ervoor zorgen dat de dijken te laat worden opgehoogd. Een utopische deugcultus met politiek momentum staat een duurdere solide technische oplossing in de weg. Liever geloven, dan bouwen en betalen.

De onzekerheid van doormodderen, vage teksten die niet afdwingbaar zijn en regeringen die A zeggen en B heeft ook economisch effect. Het remt duurzame investeringen van ondernemers en consumenten, omdat ze hun positie niet kunnen overzien. Dat systeempje vormt de basis van tien jaar aan uitblijvend economisch herstel in Griekenland. 

Een lange transitieperiode tijdens de Brexit zonder zicht op een echte deal kan op die manier schadelijker worden dan het no deal scenario. De landing is harder, maar duidelijkheid en zekerheid is de kiem van wederzijdse economische groei.

Social

Reaguursels

Inloggen

EU Nobelprijswinaar voor de Vrede slaagt er enkel in om vijanden te maken. Of vijanden af te kopen met ons belastinggeld. Dan ben je toch ongekwalificeerd!

JohnWalker | 16-12-18 | 16:22

Eenmaal in is er geen weg meer uit, eng clubje.
Alles wordt uit de kast gehaald om een voorbeeld te stellen, zodat het afschrikeffect duidelijk is. Mochten er andere netto betalende landen op hetzelfde idee komen.
Hoewel de regels standaard gerekt worden bij andere problemen (eigenlijk alle begrotingsregels), worden ze hier wel strak gehandhaafd en is er geen ruimte voor water bij de wijn.
Wat nog opmerkelijker is, is dat de onderliggende reden dat de Briiten uit die EU willen nergens aan de orde komt. Laat staan dat de EU zichzelf een spiegel voorhoud en het gepruts onder ogen komt. Dat is namelijk, de reden waarom er nu een Brexit is.
-
Overigens is het als een feit noemen van de zogenaamde afbraak van het juridisch stelsel in de Visegrad landen, wat kort door de bocht en enkel de waarheid die goed het straatje past van de EU. Niet handig om klakkeloos de X66 en Eurofielen na te praten.

bananabanana | 16-12-18 | 12:45

Even wat nazorg voor twitteraars...

“Polen, Hongarije en Roemenië breken hun rechtsstaat af” zegt de sukkel.
Klaar met lezen dus. twitter.com/HeIIOnWheels/status/10740...
Polen: www.trouw.nl/democratie/europees-hof-...
Hongarije: www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/09/10/is-ho...
Roemenië: www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/...
Mijn excuses dat deze linkjes niet onder de betrokken landen staan.

Waar haalt Feynman die maximale opzegtermijn van 80 jaar vandaan
@geenstijl? twitter.com/GroenMNG/status/107425227...
May has agreed that the U.K.’s “status as a non-voting member of the E.U. in transition can be extended” beyond that date to … “31 December 20xx.” In other words, the U.K. stays inside Europe’s trading space until … whenever. www.washingtonpost.com/news/global-op... Het was wellicht handig dit puntje ook te voorzien van een linkje.

Feynman | 16-12-18 | 12:30 | 6

Ik lees weinig verontfwaardiging over die uitholling van de rechtsstaat in die genoemde landen. Ik denk dat het de lelijke keerzijde is van het (rechtse) sentiment van de laatste jaren. Het is de neiging om vrijheden te willen opgeven voor de illusie (want dat is het) om soeverein te blijven.

Orban kan met veel vuile politiek wegkomen omdat hij zegt tegen moslims te zijn. In Polen kan de Pis partij een potje breken omdat zij zeggen de Poolse waarden te beschermen. Wat dat is vult ieder voor zich in, maar waar het op uitdraait is inperkingen van de vrijheid van media en het sturen van de rechterlijke macht alsook de aanname van wat rare wetten die tot doel hebben het "Poolse verhaal" te belichten. Zo is er een wat absurd verbod uitgevaardigd om geen "Poolse concentratiekampen" meer te mogen zeggen.

Ondertussen heeft Orban een universiteit weggepest, terwijl zijn volk massaal emigreert naar andere EU landen om te gaan werken. Wie achterblijft is vaak laagopgeleid, conservatief en de voedingsbodem voor rechtse praatjes. Er is echt wel iets mis aan het gaan in veel EU landen, het gaat niet de goede kant uit. Men lijkt te vluchten in enerzijds patriottisme en leeg nationalisme, DE voedingsbodem voor ellende en anderzijds in politieke apathie en afkeer van de samenleving.

Een oplossing om de onvrede te dempen zou kunnen zijn burgers meer te beschermen tegen de rauwe randjes van het kapitalisme en de kenniseconomie. In opkomende klanden zoals China heeft globalisme geleid tot een gigantische groei maar bij ons is de groei vooral terecht gekomen bij de toch al rijke spelers in de EU.

Beste_Landgenoten | 16-12-18 | 18:56

Beste_Landgenoten | 16-12-18 | 18:56,

Je mist de balk in je eigen oog.

Bij "uitholling van de rechtsstaat" denk ik vooral aan aanklagers en rechters die honderden schijnprocessen tegen Nederlandse dissidenten voerden. Alleen al tegen Hans Janmaat werden 300 (!) schijnprocessen gevoerd, maar ook Fortuyn, Hirsi Ali en Wilders stonden meermaals voor de rechter. Terwijl oproepen tot haat en geweld door linkse politici tegen die dissidenten, maar ook tegen joden, Armenen, Russen, PVV-stemmers of blanken ongemoeid blijven.
Ook de harde aanpak van de geweldloze "blokkeerfriezen" als straf omdat zij geweld tegen hun kinderen hadden weten te voorkomen staat in geen verhouding tot de straffen die gewelddadige criminelen, linksextremisten, black supremacists en jodenhaters krijgen.
Dat de PvdA burgemeester van Dokkum openlijk streefde naar geweld tegen blanke kinderen maakt in dit geval niet uit; echt legaal is dat nog steeds niet. Die Friezen hadden dus het recht dat geweld te voorkomen.

Alles wat je zegt is naast onjuist en irrelevant vooral hypocriet.
In Nederland probeerden hoogleraren (!) Jordan Peterson het zwijgen op te leggen, en jij begint over Hongarije?
Die zogenaamde "universiteit" van Soros verwerpt alle vormen van feitenkennis en logica, en wil dat Hongarije net als de meeste Westerse landen een oikofobe elite krijgt die het eigen volk intens haat. Jij vindt dat dat moet kunnen, maar stel dat er in Nederland een universiteit zou komen die juist uitsluitend feitenkennis en logica wil verspreiden en oikofobie afwijst, zou jij dat dan accepteren?
Ik geloof er niks van. Linkse hoogleraren en studenten staan niet bekend om hun tolerantie naar belastingbetalers, en zeker niet naar andere meningen. Google maar eens op Jordan Peterson of Ben Shapiro; als ze al eens mogen spreken worden ze geïntimideerd en overschreeuwd door hersenloos Soros-tuig.

Een "universiteit" die nieuwe genders bedenkt in plaats van nieuwe medicijnen...
Een "universiteit" die verdeeldheid zaait tussen immigranten en autochtonen; tussen hoog- en laag- opgeleide mensen; tussen mannen en vrouwen, etc. Dat is wat Soros nastreeft.
Ik zie daar de meerwaarde niet van in.

Dandruff | 16-12-18 | 20:49

Ik ben het even kwijt, maar hoe lang zaten die Nederlandse dissidenten in gevangenissen of concentratiekampen? En werden ze erg gemarteld?

Rest In Privacy | 16-12-18 | 22:18
▼ 3 antwoorden verborgen

Een Brexit (of Nexit) gaat het betreffende land veel geld kosten, dat wil ik best geloven. In de EU blijven kost echter ook héél veel en dat lijkt steeds meer te worden. In alle discussies mis ik een overzicht van kosten-baten, dat zou m.i. een ander licht op de zaak kunnen werpen.

DasNouJammer | 16-12-18 | 11:31 | 9

Dat komt omdat er een imbalans is. Dus logisch. Maar nogmaals. Dit heeft hij aan de EU voorgelegd. Oh wacht. Dan moet de EU ook hun tarieven laten vallen...

azijnseikerT | 16-12-18 | 12:56

ArjenZH | 16-12-18 | 12:49,

Wat goed of slecht is voor de vrijhandel, is niet per se goed of slecht voor de economie van een land.
Als een korte handelsoorlog straks leidt tot betere regels waar zowel de VS als China baat bij hebben dan is dat voor alle partijen winst.

Dandruff | 16-12-18 | 13:02

@Dandruff, we zitten hier te discussiëren met iemand die maar wat roept en totaal geen verstand van zaken heeft. Elk argument is als paarlen voor de zwijnen. Hij weet helemaal niet waar dat conflict over gaat tussen de VS en China.

azijnseikerT | 16-12-18 | 14:46
▼ 6 antwoorden verborgen

De EU is zo nuttig als een 5e wiel onder een auto ; Overbodig , ongeacht wat dat wiel er zelf ook van vindt.

enorme sukkelzak | 16-12-18 | 11:13 | 3

Natuurlijk heeft de EU nut. Denk je echt dat een handelsakkoord tussen de VS en Nederland voordeliger voor ons zou zijn dan een akkoord tussen de VS en de EU? Er zijn tal van voorbeelden te verzinnen waar het beter is om op te trekken in een groot collectief dan in allemaal kleine k*tlandjes.

* Il Principe * | 16-12-18 | 12:26

Sukkelzak doet zijn naam weer eens eer aan.

Rest In Privacy | 16-12-18 | 12:51

* Il Principe * | 16-12-18 | 12:26,

Voor een groot collectief zoals de OPEC heb je toch geen EU nodig?
Alsof we nu niet meer samen zouden kunnen werken zoals met de EEG.
We werken al vele decennia ook op allerlei andere vlakken (economisch, militair, milieu, etc) samen met talloze landen uit de rest van de wereld, en dat kan nog steeds. Daarvoor hebben we geen extra kaste van corrupte, incapabele, nepotistische, dictatoriale, machtswellustige en (naar eigen zeggen) "verlichte" despoten nodig.

Dandruff | 16-12-18 | 13:20

Hoewel ik het Europese project altijd met argusogen heb bekeken, sta ik er, alle plussen en minnen tegen elkaar afgewogen, onder de streep positief tegenover. Vanuit mijn werk heb ik veel met 'Brussel' te maken. Ik erger mij weleens aan de invloed van lobbyisten, maar vraag mij tegelijkertijd af of dat in de binnenlandse politiek anders is. Politici zijn nu eenmaal een bepaald slag volk.

Wat mij verbaasd dat hier op GeenStijl, óók niet door @Feynman, nog geen aandacht is besteed aan dit scenario, dat door veel vooraanstaande Brexiteers wordt omarmd: object.cato.org/sites/cato.org/files/...

In de kern: een nauwe samenwerking tussen het VK en de VS om zo van het VK een formidabele economische tegenstander van de EU te maken. Ik weet niet of de Britten hier op zitten te wachten, maar dit scenario is verrassend omdat het, wel, het enige voorstel met inhoud uit de hoek van de Brexiteers is dat geen absurde eisen aan de EU stelt.

de IJsman | 16-12-18 | 10:45 | 2

Dan heb je mijn post nog niet gelezen. Waar ik het over Trump heb die in basis tegen multilateralisme is. Even over de minnen. Wat vind je van de depressie achtige cijfers van de (jeugd)werkloosheid in de zuidelijke landen? Hoe denk je die op te lossen. En in het algemeen de mindere productiviteit van de zuidelijke landen. Zeker nu bijv Griekenland al een braindrain heeft van een half miljoen en het BNP nog maar 50% is van wat het is geweest. Ik hoor steeds over oplossingen. Heb je hier ook een oplossing voor? Of moeten we zeggen eigen schuld werk maar wat harder of collateral damage?

azijnseikerT | 16-12-18 | 11:05

de IJsman | 16-12-18 | 10:45,

Met alle respect, zijn de eisen aan de EU echt zo absurd?
Engeland was jarenlang een van de grootste nettobetalers in de EU, en is ook altijd een betrouwbare bondgenoot van EU-landen geweest op economisch en militair gebied. Ook qua criminaliteit, terreurbestrijding, voedselveiligheid, anti-terreur en milieumaatregelen werken we al decennialang samen. Veel wetgeving op wat voor gebied dan ook, is in Engeland vrijwel hetzelfde als in andere EU-landen.

Waarom is het dan voor Engeland moeilijker om een verdrag met de EU te sluiten, dan voor bijvoorbeeld Oekraïne en Turkije?
Deze twee landen, geen van beiden EU-lid (maar wel allebei netto-ontvangers van EU-gelden), hebben totaal andere wetgeving als het gaat om milieu, dierenwelzijn, voedselveiligheid, etc. Erger nog;
- Oekraïne is een van de meest corrupte landen ter wereld. Het land is bovendien (mede dankzij de EU) min of meer in oorlog met Rusland, en daarmee een groot gevaar voor onze stabiliteit.
- Ook Turkije is ernstig corrupt, en onder Erdogan wordt het aanklagen van corrupte politici keihard aangepakt. De Turkse regering roept Turken in Europa bovendien al decennialang op tot segregatie, en Erdogan riep zelfs op tot haat en geweld tegen Europeanen. Daarnaast organiseert Turkije hier klik-lijnen en (gewelddadige) demonstraties tegen Koerden, Armenen, homo-pleeggezinnen, etc.

De EU koestert onze vijanden, en schoffeert onze vrienden.
Het ergste is nog dat dat het minst kwalijke aspect van de EU is.

Dandruff | 16-12-18 | 11:55

Even een algemene punt van orde. Wilt u als u het niet eens bent met zoals het nu gaat. Alstublieft hier niet meer reageren. Maar als u verandering wilt dit buiten dit blog om doen. Dus NIET meer hier reageren. Met dan ook aan BirdBomber.

azijnseikerT | 16-12-18 | 10:43 | 7

Birdbomber gaat eraan voorbij dat niet iedereen de capaciteiten heeft om direct een eigen partij te beginnen.
Maar blijkbaar mag je dan ook niet constateren dat er iets mis is of mis gaat. Of dat even ventileren bij elkaar op een blog als deze.
Bevlogen typetje, die birdbomber.

letopuwzaak | 16-12-18 | 10:57

@letopuwzaak | 16-12-18 | 10:57
Birdje is van het simpele slag die tegen critici gaat schreeuwen dat ze dan "iets" moeten gaan doen, maar inhoudelijk geen reactie op de kritiek heeft.
In de EU zie je dat gedrag ook terug, alleen daar is men iets meer door de wol geverfd, en begrijpt men dat "iets doen" best wel kan betekenen dat hun baantje op de tocht komt te staan. Daar zegt men "we begrijpen uw onvrede, en we zullen hier actie op ondernemen"; lekker vaag, zonder tijdspad, een bezwering op de hoop van zegen dat het volk zich daarna rustig houdt.

TeeJee | 16-12-18 | 11:06

Inderdaad. Mensen de mond snoeren maar zelf niks toevoegen.

letopuwzaak | 16-12-18 | 14:09
▼ 4 antwoorden verborgen

Ga er maar vanuit dat het VK voor de Brusselse plannenmakers een voorbeeld, of liever gezegd een schrikbeeld moeten worden van uitsluiting in optima forma,voor welke verdere lidstaat dan ook om uit deze dictatoriale constructie te stappen om weer richting een vrije,veilige,soevereine en financieel gezonde staat te worden.

Welles! Nietes! | 16-12-18 | 10:43

De EU vergist zich in de mentaliteit van het VK. Hoe hoger de nood, hoe standvastiger ze worden. Die mentaliteit kent de Franse bevolking ook. Die landen hebben in wereldoorlogen gevochten met zwaar verzet en extreme verliezen, verliezen waar ze niet voor terugdeinzen..... situaties waarin Rutte na 2 minuten zou capituleren.

Oepsie1234 | 16-12-18 | 10:42

Als ik zo de balans opmaak van alle tegenargumenten voor een Brexit dan hebben die voornamelijk te maken met de transitie zelf. Dus tijdelijke nadelen en vergelijkbaar met de puinzooi waar je doorheen moet als je je huis verbouwt. Diegenen die zich laten weerhouden van structurele verbeteringen vanwege wat tijdelijk ongemak zijn gemakzuchtig en zullen uiteindelijk net zo goed de rekening gepresenteerd krijgen.

Joris Beltsin | 16-12-18 | 10:37 | 1

Misschien staat je huis wel helemaal uit het lood na de verbouwing.

Rest In Privacy | 16-12-18 | 22:20

But please don't put your life in the hands
Of a Rock 'n Roll band
Who'll throw it all away

Mammeloe | 16-12-18 | 10:34 | 1

Nee, zeker in de handen van een dictatortje met een Napoleon complex.

van Oeffelen | 16-12-18 | 12:47

De vraag is in hoeverre een Brexit - en dat zal vermoedelijk een harde zijn - gaat bijdragen aan de verdere neergang van de EU en de versnelling van die neergang. A zeggen en B doen werkt wel in China, want daar zit een (Chinese, dus amorele doch winstgevende) win-win gedachte achter, maar in de EU werkt dat niet vanwege de achterliggende 'utopische deugcultus' om de woorden van Feynman te gebruiken. Die deugcultus werkt niet en blijkbaar moeten we het glas eerst tot op de bodem leegdrinken voordat we daar achter mogen komen. En dan zijn er ook nog ministers die over nepnieuws durven te spreken, terwijl ze juist zelf door de spasma's van het deugsterven boven zijn komen drijven.

Begrens_Europa | 16-12-18 | 10:33 | 4

@Birdbomber, mag ik ook een beetje van wat jij op hebt?

letopuwzaak | 16-12-18 | 10:59

BirdBomber | 16-12-18 | 10:37

Gast, wat ben je irritant. Je bent gewoon aan het trollen. Niet iedereen hier is even welingelicht en/of heeft een -in jouw optiek- juiste kijk op zaken. Ga in discussie, weerleg argumenten, zoek de dialoog. Dat doe je allemaal niet, dus je bent daar waarschijnlijk niet naar op zoek. Je wilt gewoon bevestigd worden in je eigen gelijk: dat je, wanneer je de 'guur-rechtse onderbuik' van (zeer summiere) repliek dient, het nadien stil blijft.

Ik verkondig al een jaar of zes een tegendraadse mening en heb nog nooit een Joris aan mijn broek gehad, omdat ik mijn opponenten respecteer.

de IJsman | 16-12-18 | 11:03

@BirdBomber We hadden het over de Brexit in relatie tot de EU. Het betere plan waar je het over hebt is in grote lijnen bekend: 1. stop met deugcultus (dus geen islamknuffelen, maar islamkritiek en islamkritische partijen; en geen migratieknuffelen, maar EU grens stevig handhaven); 2. stop met economische waanzin (geen transferunie voor noord-zuid problemen binnen EU, stop infiltratie door totalitaire regimes als China) en in politieke zin (europarlement weg, Brusselse bureaucratie transparant, eerlijke ecologie van natiestaten); 3. stop met klimaatonzin (maak werk van energietransitie met kernenergie en geleidelijk steeds minder gas); 4. stop met geopolitieke naiviteit (zoek toenadering tot Israel, Rusland en bewaar afstand tot lange-termijn vijanden zoals China, islamitische wereld).

Begrens_Europa | 16-12-18 | 11:18
▼ 1 antwoord verborgen

Communistische en andere dictatoriale regiems proberen de bevolking altijd wijs te maken dat zonder hen (zonder hun repressief regiem) een onrechtvaardige samenleving ontstaat , dat zonder een door HEN GELEIDE en GEPLANDE economie er niets geproduceerd wordt.

De geschiedenis leert dat het tegenovergestelde het geval is ;
Nergens zulke grote verschillen in welvaart , nergens zoveel georganiseerd onrecht , nergens zo weinig economische output als in communistische/dictatoriaal geleide landen.

De zelfbenoemde , EU- kliek in Brussel probeert ons dezelfde illusie voor te houden , nml. dat de EU nodig is voor handel , economie , welvaart , veiligheid.
Dat terwijl elke dag duidelijker wordt hoezeer het tegendeel het geval is , dat de EU de Europeese handel , economie schaadt en ze welvaart , welzijn en veiligheid van de Europeese burger schaadt.
De EU is het project van en voor de elite , de bevolking betaalt de prijs.

Hoogste tijd het rampzalige EU-project te stoppen , de ondemocratische drijvende krachten erachter ter veranwoording te roepen en de schade te verhalen op de profiteurs.

enorme sukkelzak | 16-12-18 | 10:29 | 1
-weggejorist-
Rest In Privacy | 16-12-18 | 10:33

De machthebbers in Brussel zijn niet bereid om May verder tegemoet te treden.
Ze hopen hiermee dat de Britten bij Brussel zullen blijven.
Wat ze hiermee bereiken is dat de haat tegen Brussel steeds groter wordt.

De machthebbers in Brussel kunnen in hun luie stoel rustig achterover leunen... zij hebben een hoog en veilig inkomen - hetgeen opgebracht moet worden door de 6 rijke EU-landen--> waaronder Duitsland, Zweden, Nederland en Engeland.
Het is schandalig dat mensen zoals Juncker en Timmermans iedere maand 30.000 euro beuren - 2 tot 2,5 keer meer dan Rutte en May.
Hoe lang moeten wij dit nog accepteren?

sociaal_econoom | 16-12-18 | 10:27 | 5

@BirdBomber | 16-12-18 | 10:35
Geen zorgen zwitsal. Partijen en bewegingen met gelijkgestemden komen door geheel Europa op, tegen de huidige EU poppenkast,

TeeJee | 16-12-18 | 10:41
-weggejorist-
Rest In Privacy | 16-12-18 | 10:48

@BirdBomber | 16-12-18 | 10:48
Zoals ik al zei; geen zorgen krullebol.

TeeJee | 16-12-18 | 11:08
▼ 2 antwoorden verborgen

uitstel is afstel en tegen die tijd dat zijn er weer voldoende politieke mogelijkheden om bijvoorbeeld een nieuw referendum uit te roepen.. geen hond die nog vertrouwen dan heeft dat het iets wordt.. net als inlegvelletjes en net als raadgevend referendum.. politiek is vooral goed kunnen lullen en de eigen zakken vullen.. te zien in de hele EU bisniss. Een EUSSr zal nooit meer verdwijnen want daar zijn honderden banen mee gemoeid, juist bij diegene die gaan over die EUSSR die slapend en dronken rijk worden en never en nooit wijzigingen zullen doorvoeren die voor het EU plebs goed is..

fikkieblijf! | 16-12-18 | 10:22 | 1
-weggejorist-
Rest In Privacy | 16-12-18 | 10:30

Als de EU zich eens niet zo gedragen als een verbitterde teef die de scheiding over de rug van kinderen speelt liggen er in 3 maanden akkoorden waar nodig.
.
Parel van het Zuiden | 16-12-18 | 10:11
.
Amen

Mammeloe | 16-12-18 | 10:21 | 5

@BirdBomber | 16-12-18 | 10:26

Ik ben tegen uw soort. Mensen met zwarte harten, smerige gore vuilbekken, groteske dwingelanden, ongeacht de nationaliteit.
.
Wat probeert u nu? Een soort Europees nationalisme op basis van haat naar andere nationaliteiten te promoten?
.
Waar kunnen we dat van... mmmm...

Parel van het Zuiden | 16-12-18 | 10:35
-weggejorist en opgerot-
Rest In Privacy | 16-12-18 | 10:46

@BirdBomber | 16-12-18 | 10:46

Dank voor de bevestiging. U gaat niet uit uw status minderwaardig-krapuul opklimmen.
.
Joris heeft uw agressief Europees nationalistisch tekstje inmiddels verwijderd, zie ik. Ontsiert ook zo, proberen een historische bondgenoot en goede buur tot vijand te verklaren.
.
Nobody likes a dirtbomber...

Parel van het Zuiden | 16-12-18 | 10:56
▼ 2 antwoorden verborgen

Weet je wat, we blijven lekker bij UK als ze er niet uit komen. Dan kunnen we onze CCCEU handhaven!

tragic1911 | 16-12-18 | 10:17 | 2

Vraag even wat ze in Polen en Estland vinden van het russische eenheidsdenken.

van Oeffelen | 16-12-18 | 10:19

Raak, Van Oef.

Rest In Privacy | 16-12-18 | 12:53

Ik heb meer het gevoel dat Rutte alleen regeert, de Kamer doet niets en de rest heeft een cordon. Zo lang dat duurt heeft de bevolking niks te zeggen, zit als een verloren zoon te luisteren en doet wat meneer zegt. Stelletje slaven.

gato | 16-12-18 | 10:16 | 1
-weggejorist-
Rest In Privacy | 16-12-18 | 10:23

Man man man wat en woordenbrij.

Alleen twee punten: De Backstop is nodig, omdat het VK in Ierland nog een kolonie heeft. Het was juist de EU die in de staat was de oorlog 1998 naar 70 jaar te beëindigen. Dus VK kon het niet zonder EU. En nu weer niet dus.

Marrakesh is in full control van die individuele staten. Dus VK had een punt kunnen maken. Hebben ze niet. Dus war gaat het om?

VK is echt een lost country.

redanx | 16-12-18 | 10:15 | 4

@BirdBomber | 16-12-18 | 10:19

Leg maar eens een alternatief stuk neer. Heb ik u nog niet zien doen. Die korte zeurtegeltjes die we nu zien overtuigen allerminst.
.
Wat mij bij dat toontje in die tegeltjes brengt. Een “mens” dat zo weinig brengt heeft geen basis voor zo’n neerbuigend toontje. Immers uw verworven positie hier ligt lager. U dient op te kijken in plaats van neer om oog contact te maken.
.
Ik zie uit naar uw pogingen uit de minderwaardig krapuul -status die u nu heeft op te klimmen.
.
Peasant.

Parel van het Zuiden | 16-12-18 | 10:31

redanx | 16-12-18 | 10:15,

Informeer jezelf; de EU heeft helemaal geen 70-jarige oorlog beëindigd. Engeland en Ierland hadden allang vrede gesloten. Er was alleen een terreurbeweging IRA (zowel in Engeland als Ierland verboden) die doorging met bloedige aanslagen.
Die marxistische IRA is pas uit zichzelf gestopt toen ze geen nieuwe leden meer kregen, terwijl de oude generatie overleed of vastzat. Dat was zonder EU ook gelukt, zo'n beetje alle linkse terreurbewegingen (ETA, RARA, RAF, CCC, etc) zijn gestopt vanwege een gebrek aan nieuw bloed.

En Marrakesh is inderdaad in full control voor brute dictaturen, maar wij zijn dat nu nog niet. En dus zullen wij ons aan de belachelijke eisen van dat verdrag moeten houden, zoals;
- de invoer van zeer strenge censuur;
- het verplicht stellen van goed georganiseerde pro-islam propaganda;
- een dure "opvangplicht" voor iedere illegaal;
- een verbod op het uitzetten van criminelen en terroristen.
Het is onzin te doen alsof het VK dergelijke kwalijke eisen tegen had kunnen houden; dat is NL toch ook niet gelukt?
Integendeel, NL wilde dat niet eens. Het kabinet deed alsof deze wetgeving geen enkel probleem was; "we zetten een handtekening eronder want dan is het niet bindend; verdragen worden namelijk altijd pas bindend als er *geen* handtekening onder staat".
Het is weliswaar de minst debiele leugen van dit kabinet, maar toch.

Dandruff | 16-12-18 | 12:30

Zeker met die rabiate antisemiet Corbyn. Engeland is naar zijn smaak nog niet genoeg geislamiseerd. Ga eens in de binnenstad van Birmingham of Leeds lopen. Engeland is niet meer te redden. Maar we zijn hard op weg om hier dezelfde toestanden te krijgen. Amsterdam is hier een treffend voorbeeld van.

Tiktak Theo | 16-12-18 | 16:09
▼ 1 antwoord verborgen

Liever dit af en toe genante circus van de EU dan moeten bukken voor het ego van een megalomane russische dwerg. Gisteren overigens fantastisch geskied in Val Blenio.

van Oeffelen | 16-12-18 | 10:05 | 1

Met je Thaise vrouwtje of moest die stofzuigen?

Mammeloe | 16-12-18 | 10:08

Harde Brexit leidt niet tot einde EU, maar tot einde VK.

Rest In Privacy | 16-12-18 | 10:04 | 8

@ Langshetrandje | 16-12-18 | 10:31
Wat stellen Wales en Schotland economisch nou voor zonder Engeland? Als die zich onafhankelijk verklaren zijn het per direct arme landen.

Kan me moeizaam voorstellen dat ze, met dat vooruitzicht in gedachten, die stap zullen wagen.

TeeJee | 16-12-18 | 10:36

TeeJee | 16-12-18 | 10:36
Als uw beredenering klopt geldt ie ook voor relatie VK en EU.

Rest In Privacy | 16-12-18 | 10:41

@Langshetrandje | 16-12-18 | 10:41
Het VK, als geheel, zal nimmer een arm land worden bij een Brexit, want Schotland en/of Wales vergelijken met de totaliteit van het VK loopt nogal spaak op zaken zoals industrie en nijverheid.
Weet u zelf ook wel, dus kom nou niet met onzinnige one-liners.

TeeJee | 16-12-18 | 10:45
▼ 5 antwoorden verborgen

Ik hoop dat talie zijn poot stijf houd en vervolgens uit de EU stapt. We krijgen dan een kettingreactie en de EU zou uit elkaar vallen, maar omdat alle Noord Europese landen borg staan voor deze zuidelijke landen, gaan alle landen in de EU failliet.

Dat zou wel eens een nieuw begin kunnen zijn voor alle landen, in de EU, geen dictator meer in Brussel. Er zou wel een revolutie uitbreken en ja, daar kunnen 100 miljoen doden vallen, maar die vallen ook als we doorgaan op deze doodlopende weg.

Wat nu gaande is met al die belachelijke belasting verhogingen en milieu taksen, dat is onbetaalbaar geworden voor mensen, aan de onder kant van de maatschappij, van mij mogen de gele hesjes alle steden tot de grond toe afbranden, eerder luistert die natie van een Rutte niet, ook wel loop jongen van het grootbedrijf en de miljonairs. Want Rutte en de hele VVD, die is er alleen maar voor de grote bedrijven en de alle rijkste in dit land.

Kijk die C0,2 Tax die vooral de burger moeten betalen, kijk, Rutte kan wel zeggen, anders vertrekken deze bedrijven naar het buitenland, maar nu vertrekken de burgers naar het buitenland, want met een laag inkomen is het hier in Nederland onmogelijk, om nog rond te komen en je zit ook nog eens in de kou omdat je de energie rekeningen nu al nauwelijks kan betalen, van de elektra, gas en stadsverwarming.

Niet links | 16-12-18 | 10:02 | 1

Met een laag inkomen is het prima rondkomen in Nederland, althans, in vergelijking met andere landen. Het probleem is juist de nivellering tussen de lage- en middeninkomens, waardoor Nederland zeer onaantrekkelijk is voor de hardwerkende middelklasse, en die zullen emigreren terwijl het land alsmaar meer uitvreters aantrekt.

Maar denk maar niet dat het uiteenvallen van de EU ons zal helpen. de EU is hier niet de beperkende factor die onze politici dwingt haar beleid te volgen. Nee, dan doen ze vrijwillig en meer dan strikt noodzakelijk. Dus al valt de EU uit elkaar, Rutte IV (want die kan dan niet meer naar een EU baantje promoveren) zal het weg-met-ons beleid doorzetten. Nederland is hopeloos verloren omdat de meerderheid van de bevolking slaafs op de partijen blijven stemmen die consequent bewijzen niet te doen wat de bevolking wil. De Nederlandze kiezer is als die vrouw die steeds terug blijft komen bij het vriendje dat haar mishandelt, en dan loopt te klagen dat hij dat blijft doen.

De Nederlander zou niet eens een geel hesje aantrekken als we allemaal 20k moeten neertellen voor een warmtepomp.

praat_poep | 16-12-18 | 11:03

Op zich had een democratische, transparante en rechtstatelijke unie best iets moois kunnen worden.
.
Toen gingen Eurofiele partijen ineens alle onrechtstatelijke dwingelands ideetjes die in eigen land niet lukten door grondwetten erin verwerken door middel van leugens, demonisering en malversaties.
.
Nu kijken we naar een opkomend fascistisch monster, bemant door mensen met een zo nodig nog meer naar fascisme riekende mentaliteit en gedrag.
.
Die Unie moet zo snel mogelijk worden tegengehouden. VOOR dat zij over een leger beschikt. Anders zijn de opvolgende generaties van Europa verzekert van een juk op de schouders.
.
En toch ondanks deze penibele situatie of beter gezegd juist door deze situatie dienen zich opnieuw kansen voor eenheid in Europa aan.
.
Eenheid onder Europese burgers in het verzet tegen rijzend fascisme, tegen de fascisten onder het Eurocratische vernis, tegen de onderwerping van onze volgende generaties.
.
The Eurocrats must be stopped, no matter the cost.

Parel van het Zuiden | 16-12-18 | 10:00 | 12

@ArjenZH | 16-12-18 | 11:51
Parel slaat je met argumenten om de oren en jij komt niet verder dan "huhuh extremist!"

Maak vooral jezelf verder belachelijk, zielig ventje.

TeeJee | 16-12-18 | 12:21

Het begrip fascisme is in de panelen nogal aan inflatie onderhevig. Net als racisme dat is op Joop.nl.

Rest In Privacy | 16-12-18 | 12:56

@Tejee

Parel komt helemaal niet met feiten. Hij verkondigt slechts extreme meningen en paranoide verdachtmakingen(Europees leger dat burgers gaat onderdrukken)
Ik weet niet wat er ziekig aan is als ik het daar niet mee eens ben.

ArjenZH | 16-12-18 | 18:15
▼ 9 antwoorden verborgen

In een onderlinge handelsrelatie heb je 2 partijen die het beste uit de situatie willen halen. Uit het resultaat blijkt dat de EU veel sterker staat dan het VK. Aangezien de EU onze belangen behartigt is dat een compliment waard.

Dat May akkoord is gegaan met het akkoord betekend, dat dit voor haar het hoogst haalbare was. Dit betekend ook, dat zij precies weet wat de gevolgen zullen zijn van een harde Brexit.

Dat dit akkoord een flutakkoord is voor het VK is duidelijk. Ze hebben dus 3 smaken. Blijven, akkoord gaan met het verdrag of een harde Brexit. Als je de eerste en het derde niet wil, dan heb je maar 1 smaak over en dat is het huidige akkoord.

Gezien de huidige situatie is blijven zeer waarschijnlijk de beste oplossing. Een harde Brexit zal echt niet betekenen dat het land op zijn gat komt te liggen, maar chaos zal er wel ontstaan, aangezien het VK hiervoor (nog) niet klaar is. De onzekerheid die zal ontstaan is het grootste probleem. Onzekerheid bij de mensen betekend, dat werkgevers niet meer zullen investeren, banken geen geld meer uitlenen en dat mensen hun geld alleen zullen besteden aan het hoogst nodige.

Maar aan de voorstanders van een harde Brexit hier misschien een tip. Ga nu wonen in het VK en je zult het zelf ondervinden wat er gaat gebeuren.

jezusisonzin | 16-12-18 | 10:00 | 1

Het klopt inderdaad dat onzekerheid slecht is voor investeringen en consumentenvertrouwen. Maar we zitten nu juist in die fase. Er juist nu geen duidelijkheid. De voorspellingen dat het nu al de desastreus zou zijn voor het VK is ook niet uitgekomen. Alle bedrijven zouden het VK nu al hebben verlaten als ik de kranten mocht geloven van een jaar geleden. Tot voor kort waren economen zelfs verbaasd over de weerbaarheid van de economie. Het zal best slechter gaan. Bereid je daar maar op voor. VK gaat gewoon weer terugkomen. Het is aan de beleidsmakers hoe dat gebeurt. Maar toegegeven in het onderhandelen moeten ze wel heel snel bijleren. En ze moeten heel snel af van het feit dat het VK geen wereldmacht meer is.

azijnseikerT | 16-12-18 | 10:19

Ik denk dat de tijd rijp is voor Heer Putin, om de helpende hand toe te steken aan Engeland.

Gokmaar | 16-12-18 | 09:42 | 10

@BirdBomber | 16-12-18 | 09:52

Maakt u zich liever druk over uw eigen land. Hier is de argumentatie bij grote EU stappen steevast “als u niet voorstemt, dan vergaat de wereld”
.
Veel dommer kan niet. Dat hebben vvd, d66, pvda, cda dan toch mooi vlotter voor elkaar gekregen dan Putin.

Parel van het Zuiden | 16-12-18 | 10:04

Kent dan niemand de 'tegenwoordige tijd stam plus t' regel?

Rest In Privacy | 16-12-18 | 10:09

Parel van het Zuiden | 16-12-18 | 10:04
Ik snap wel dat het proberen. Van alle emoties is angst (in te brengen bij anderen) het meest geschikt om je doel te bereiken (met vlak daarachter hebzucht)

skoftig | 16-12-18 | 10:10
▼ 7 antwoorden verborgen

Hoe is het tussen Zwitserland en de EU?

Is dit nog nieuws? | 16-12-18 | 09:42 | 2
-weggejorist-
Rest In Privacy | 16-12-18 | 09:46

Zwitserland draait op de Europese migranten.

the Jackdawn | 16-12-18 | 09:57

OT:

Van onze reporter in den vreemde begrijp ik dat DrumPiet en SB één dezelfde reaguurder zijn. Zijn er nog meer mensen hier waarvan bekend is dat ze een dubbel paspoort voeren? Ik heb zelf geen 007-radar, maar het is altijd fijn te weten wie je voor je hebt.

MickeyGouda | 16-12-18 | 09:25 | 11

Ik kan u verzekeren dat ik slechts één alias op GeenStijl heb. Ik ben al sinds 2012 bezig op GeenStijl, maar heb helaas niet de roem van een DKS, Kuifje in Afrika of een berbaar verworven. Noem mij gerust één van de mindere goden.

de IJsman | 16-12-18 | 11:16

Dat heeft hij hier zelf verkondigd. Ooit SB, toen een ban en teruggekomen als DrumPiet. Tenminste, zo heb ik het begrepen. Inmiddels actief op Joop.nl.

Rest In Privacy | 16-12-18 | 13:00

Ik ben niet beroemd, ik ben berucht, en dat wil ik graag zo houden.

Rest In Privacy | 16-12-18 | 22:24
▼ 8 antwoorden verborgen

En toch begin ik steeds meer respect voor Theresa te krijgen. Ze heeft op de bondscoach van Engeland na toch de grootste kutbaan van het eiland op dit moment. Op links wordt heeft ze te maken met ene Jeremy Corbyn, waar geen land mee te bezeilen is, en van de schreeuwlelijke opportunisten Boris Johnson en Nigel Farage hoeft ze ook geen medewerking te verwachten. Om over de tirannen in Brussel nog maar te zwijgen.
Nee, naar omstandigheden doet ze het niet slecht. Knap hoe ze zichzelf staande weet te houden in dit politieke geweld.
Op dit moment wordt ze door veel Engelsen verguisd, maar ik denk dat uiteindelijk de geschiedschrijving milder over haar zal oordelen. Ze deed wat ze kon.

VanBukkem | 16-12-18 | 09:23 | 4

David Cameron, die was ik even vergeten; ook zo'n lafaard.

VanBukkem | 16-12-18 | 09:37
-weggejorist-
Rest In Privacy | 16-12-18 | 09:42

Theresa May verdient inderdaad alle respect. Ik hoop dat ze het redt. Desnoods een harde Brexit, en in hemelsnaam geen nieuw referendum. Zoals Jeremy Corbyn zou willen. Die Boris Johnson vind ik van allen het verwerpelijkst figuur. Wat een mes in de rug steker.

Butters | 16-12-18 | 10:01
▼ 1 antwoord verborgen

Regeringen die A zeggen en B DOEN neem ik aan dat er moet staan. Zo snel mogelijk deze ondemocratische Unie opheffen want leidt tot armoede en burgeroorlogen.

frisenfruitig | 16-12-18 | 09:20 | 3

Het is een superpositie tussen B DENKEN, B BEDOELEN, B DOEN en B NALATEN. Ik zoek het goede woord nog steeds.

Feynman | 16-12-18 | 09:33

Ja maar, dan gaat het licht uit!

JohnJames_001 | 16-12-18 | 09:43
-weggejorist-
Rest In Privacy | 16-12-18 | 09:57

Wanneer ik Brits politicus was zou ik voor een harde Brexit gaan. EU meent dat ze het VK in de tang heeft maar niets is minder waar. Brexit kan wel eens de nekslag worden voor de EU. De Europese leiders houden de gelederen gesloten maar de veenbrand komt steeds meer aan de oppervlakte. De nationale problemen en begrotingen heeft de EU weinig grip meer op. Het is het aanstaande eind van een tijdperk. VK gaat weer op eigen benen staan, Italië gaat z'n eigen gang, Frankrijk veel problemen, Polen, Bulgarije het hek is van de dam. De man in de straat is helemaal klaar met de EU. De luchtfietserij van een groep idealisten te samen met de enorme steun en macht aan het groot kapitaal is aan zijn einde. EU is het symbool van het Neo LIberalisme. Open grenzen, 1 grote open markt het werkt niet. Niet alleen in Europa ook in de VS, Zuid Amerika en overige delen van de wereld. De chaos is nog niet compleet maar het zit er aan te komen.

Toetsiemonster | 16-12-18 | 09:19 | 7
-weggejorist-
Rest In Privacy | 16-12-18 | 10:01

Helemaal met je eens toetsiemonster!!

Kokossss | 16-12-18 | 10:14

@BirdBomber, als je mij posts hier leest heb ik al een voorzet gegeven. De euro is te goedkoop voor Dld en Ned en te duur voor de zuidelijke landen. Dit is algemeen bekend. Dus ligt de oplossing voor de hand. Ook in mijn posts staat nog een andere oplossing, de politieke unie. Maar die zie ik om meerdere reden niet zitten.

azijnseikerT | 16-12-18 | 10:24
▼ 4 antwoorden verborgen

Het grootste probleem zijn de Britse politici. Dit was het moment geweest om alle verschillen tijdelijk te parkeren en als 1 man/vrouw de onderhandelingen met de EU te voeren. Met maar 1 doel, de allerbeste deal voor het VK. In plaats daarvan gaan de dames en heren rollend door het parlement, steken ze May allemaal een dolk in de rug en zijn ze daar ook nog eens zo trots op dat ze dit breed uitspinnen in de media. Met als gevolg dat ze de onderhandelingspositie van May ernstig schade toebrengen en de onderhandelaars van de EU haar lachend het vel over de neus trekken. De uitkomst is een deal die zo slecht is dat een harde Brexit onvermijdelijk is, net zo als de economische crisis die daar op zal volgen. Met uiteindelijke uitkomst dat de belastingbetalers van zowel de EU als het VK hun portemonnee mogen trekken om voor de gevolgen van dit kleutertheater te betalen.

medusa324 | 16-12-18 | 09:15 | 2

Ja, het is de onzekerheid die het land nu nekt. Zag net Tony Blair op de BBC. Zou iemand nog in die vent stinken na z'n hele Irak gehetst?

Muuke | 16-12-18 | 09:24

Wel een goed politicus, die Blair, ondanks zijn fouten. Die kun je beter hebben dan Corbyn.

Rest In Privacy | 16-12-18 | 13:01

Het wordt onvermijdelijk een harde Brexit. Voor 21 januari moet haar voorstel in stemming worden gebracht. Gaat niet lukken.117 MP's van haar eigen partij zien haar voorstel als capitulatie aan de EU. Mocht Labour een motie van wantrouwen indienen (ja/nee) dan zullen de Schotse SNP en de Noord-Ierse DUP deze steunen + de 117 conservatieve dissidenten.
Link om of rechts om,May is gedoemd te verliezen. Als zij niet aftreedt volgt er een harde Brexit zonder ondertekende regeling. Gezien het feit dat een ruime meerderheid tégen dit verdrag zal stemmen wordt het spannend,ook voor Nederlandse exporteurs en vissers..

Eendragtmaaktmagt | 16-12-18 | 09:13

Heb bewondering voor de Engelsen, ze zijn eruit, Brexit met tegenstand van May en EU, maar toch. Wat doen wij, niks , klagen op internet, De Fransen komen op met hun gele hesjes, niet alleen in Parijs, maar alle grote steden en vragen ons ook op te staan. We willen toch een Nexit, zorg dan ervoor, doe wat of help de gele hesjes.
We doen niets en niets doen is ook iets doen, dan worden we slaven van de elite in Brussel.

gato | 16-12-18 | 09:12 | 2

Maak niet de fout om te denken dat gele hesjes voor een Frexit zijn, Bannon probeert Frexit van de grond te krijgen maar Frexit heeft le Pen het presidentschap gekost. 14% van de Fransen wil een Frexit.

the Jackdawn | 16-12-18 | 09:55

Ja, dat was toen. Er is een hoop veranderd in de tussentijd. Meer belachelijke regeltjes, Marrakesh, noem maar op.

Muuke | 16-12-18 | 10:15

Eigenlijk is Noord-Ierland het enige struikelblok. Aangezien wij niet in zo een situatie zitten zou een Nexit soepel kunnen verlopen.

2voor12 | 16-12-18 | 08:52 | 8

Het VK zou een keer moeten keren dat de dagen van het kolonialisme voorbij zijn en dat ze niets in Gibraltar, Noord-Ierland en de Falklandeilanden te zoeken hebben.

Bigi Bana Boy | 16-12-18 | 09:57

azijnseikerT | 16-12-18 | 09:30
Beetje wensdenken. Duitsland is zeer pro-Euro en zelfs bereid die onzalige eurobegroting uit de koker van Franrijk door te drukken terwijl dat toch echt tegen het eigen belang ingaat. Die mini-merkel AKK van hetzelfde laken een pak. Ga er maar vanuit dat in geval van een crisis in de zuidelijke landen Duitsland voorop loopt om ons allemaal aan de eurobonds te leggen.

Joris Beltsin | 16-12-18 | 09:58

@Boris Jeltsin, nee hoor. Er bestaat ook geen draagvlak voor Griekenland en Italië in Duitsland. Duitsland is pro-Euro omdat zijn het meest hebben geprofiteerd. Vergis je niet. Maar als straks de rekening wordt gepresenteerd. En juist dat moet nog gaan gebeuren.

azijnseikerT | 16-12-18 | 10:31
▼ 5 antwoorden verborgen

Het grootste probleem en wellicht het meest onderschatte is de grens in Ierland.
Die grens zet de Britten vast in de onderhandelingen en geeft de Eu zijn grootste troef. Handelsoplossingen die zullen wel gaan lukken, kijk bijvoorbeeld naar Zwitserland en Noorwegen. Bovendien heeft de Eu de Britse markt hard nodig. Maar die open grens daar ligt de pijn. Misschien wil de Eu en Ierland dit moment gebruiken op Ierland weer samen te voegen. Zie wat Spanje probeerde met die rots. Zonder dit probleem hadden de Britten de beste kaarten, nu kan de Eu met deze joker het spel bepalen.

Damoos | 16-12-18 | 08:32 | 3

Inderdaad, door Noord-Ierland lachen die valse Juncker/Verhofstad/Timmermans zich kapot want ik geloof ze niet/heb ze nooit gelooft. Mijn sympathie blijft bij de Britten, alleen al omdat we er om de hoek hier 692 hebben liggen die Nrd.-Limburg hebben helpen bevrijden 44-45.

hagelkruis | 16-12-18 | 08:53

He he, eindelijk iemand die het begrijpt.

azijnseikerT | 16-12-18 | 08:55

Als de troubles weer beginnen is de eerste economie die kapot gaat de Ierse, een paar protestante bommen in Dubln is voldoende...

ZwarteDag | 16-12-18 | 09:13

De EU ontpopt zich steeds meer als een totalitaire nachtmerrie. Maar niet iedereen pikt dat. Er zitten bij leger en politie ook mensen die het helemaal niks vinden. Wat vinden leger en politie eigenlijk van het Marakech pact? In Frankrijk is duidelijk dat er stromingen zijn in het leger die spreken letterlijk van "verraad" als het gaat om Marakech. Kijk, dat zal in andere landen niet veel anders zijn. De EU en de globalistische elite, neerkijkend op en trappend naar hun eigen bevolkingen die zij beschimpen als "white trash", stuurt aan op staatsgrepen en burgeroorlogen. De elite in London, Parijs, Frankfurt, Amsterdam heeft de macht en drijft het gewone volk in een hoek, dat tot rust gemaand wordt met bezwerende termen als "white privilege", racisme, fascisme, en de hele santenkraam. Dit gaat gegarandeerd helemaal fout lopen; of goed, 't is maar hoe je het bekijkt.

Rest In Privacy | 16-12-18 | 08:12 | 3

En de gele hesjes hebben opgeroepen andere landen mee te doen.

gato | 16-12-18 | 08:20
-weggejorist-
Rest In Privacy | 16-12-18 | 10:04

Wij worden het nieuwe Afrika, geregeerd door dictators. Iedere dag gaan we meer die kant op en we doen er niets tegen. Betalen allemaal braaf onze belasting en slikken voor zoete koek dat alle voorzieningen worden afgebroken en alles steeds maar weer duurder wordt. We laten ons maar wat graag bedonderen door de leugens van die smeerlap Rutte. De befaamde kikker in de pan water die aan de kook wordt gebracht. Voor je het weet is het te laat.

Rheia | 16-12-18 | 10:17

De Britten hebben het keurig gedaan: referendum, uitslag wordt gerespecteerd: Brexit.
Ondertussen zijn de déplorables in Frankrijk zich aan het roeren. Nu zijn het nog gele hesjes, maar straks zijn het kogelvrije vesten. Want ik vraag me af hoe lang het volk en de Franse generaals de zetbaas Macron nog in het Elysée zal tolereren. Kijk dus niet op van een staatsgreep in Frankrijk straks. Emmanuel Todd, zo'n beetje de enige man ter wereld die destijds de val van de USSR profeteerde, waarschuwt nu voor een staatsgreep.
En Nederland heeft geen principes. Rutte is straks gewoon de eerste die op staatsbezoek gaat bij het Franse generaalsregime.

Rest In Privacy | 16-12-18 | 07:47 | 4

Macron is dan ook wel echt een zonnekoning die werkelijk niets weet van het leven van de gewone Fransman. Die idioot heeft geen benul van de realiteit. De meeste Fransen daarentegen wel. En ze hebben gelijk wat Macron betreft. Die moet oprotten. Vriend en loopjongen van de Europese elite dus trek je conclusie. Wij zouden hetzelfde moeten doen.

Rheia | 16-12-18 | 10:21

De Nederlander laat zich graag voor de gek houden. We zijn een volk van meelopers. Een laf volk. Een volk dat buigt voor de vijand. Zelfs als die vijand de macht heeft. We zijn het van oudsher gewend. In WOII waren er zelfs genoeg mensen die de Duitsers hielpen. Tegenwoordig stemmen die mensen GroenLinks en D66 of VVD.

Rheia | 16-12-18 | 10:24

We hebben het dan ook heel goed. Ga eens in andere landen kijken.

Rest In Privacy | 16-12-18 | 13:03
▼ 1 antwoord verborgen

heeft ontwikkelt?

lulleficatie | 16-12-18 | 07:10

@Padjepeper... de Britten en capituleren...

de Britten zijn een volk, die niet van capituleren houden... never en ook nu niet.
Dit hebben ze niet gedaan in 1940 toen ze door Hitler-Berlijn werden gebombardeerd.

Je kunt premier May absoluut niet vergelijken met premier Rutte, die geeft zich aan alles en iedereen over... aan EU-Brussel, het Klimaatverdrag van Parijs en het Migratiepact van Marrakesh.

Denk je dat een volk wat niet voor Hitler-Berlijn capituleert--> dit wel voor EU-Brussel zal doen?
Weinig kans....!

sociaal_econoom | 16-12-18 | 05:07 | 4

Inderdaad , fat chance !

Koning BongoBongo | 16-12-18 | 08:10

Ik denk zelfs dat May ze onderhand ook spuugzat is met hun halstarrigheid.

Muuke | 16-12-18 | 09:39
-weggejorist-
Rest In Privacy | 16-12-18 | 10:13
▼ 1 antwoord verborgen

Waarom niet gewoon capituleren?

Dit willen we toch? De overgrote meerderheid stemt tenslotte niet op de PVV/FvD.

Je kan je boos gaan lopen maken, maar als we een zwak volk zijn en ons niet willen verdedigen, waarom dan nog langer lijden?

Padjepejer | 16-12-18 | 04:05 | 2

Rutte III weg... drie jaar premier May in Nederland--> je zult zien hoe ons land zal veranderen.

Nu zijn we verplicht om te luisteren naar EU-voorzitter Juncker en vice-voorzitter Timmermans... hier maakt May direct een eind aan.

sociaal_econoom | 16-12-18 | 05:21
-weggejorist-
Rest In Privacy | 16-12-18 | 10:10

Er is een deur opengezet om tot 2099 over te kissebissen.... van de 2019 tot 2099.
We krijgen een herhaling van de tachtigjarige oorlog.

sociaal_econoom | 16-12-18 | 03:47 | 1
-weggejorist-
Rest In Privacy | 16-12-18 | 10:12

Detail. The speaker of the house is volgens de geruchten een remainer en dus niet van onbesproken gedrag.

Basil Fawlty | 16-12-18 | 03:08 | 1

Ben jij voor een Brexit?

Rest In Privacy | 16-12-18 | 13:04

Code geel, ik dacht dat door de gele hesjes in Nederland kwam.. Blijkt het sneeuw te zijn!

Rest In Privacy | 16-12-18 | 03:04 | 1

Was mooi gisteravond/nacht. Er lag meer en was nog maagdelijk wit. Prachtig.

Muuke | 16-12-18 | 09:41

Toch even enige nuance voor de reaguurders die menen dat de EU bewust Brexit loopt te saboteren, en zich onredelijk opstelt. Woon zelf in de UK, en de Britten zijn toch echt helemaal zelf verantwoordelijk voor deze chaos, door de enorme arrogantie van hun politici, gekoppeld aan de onwaarschijnlijke onkunde van diezelfde politic.

Een kleine samenvatting. De Brexiteers beweerden in de aanloop van het referendum dat het opstellen van de exit overeenkomst een klusje van niets zou zijn, en binnen er binnen no time handelsovereenkomsten met de rest van de wereld afgeloten zouden worden. De Brexiteers wonnen, en Brexiteer David Davis werd aangesteld als Secretary of State for Exiting the European Union, Brexit minister zeg maar, verantwoordelijk om tot een Brexit akkoord te komen met de EU derhalve.

Deze beste man, een zeer ervaren politicus nota bene, heeft echter geen enkel idee hoe de EU werkt. Twee maanden voordat hij Brexit minister werd, tijdens het referendum, gaf hij aan dat na Brexit de UK handelsakkoorden zou gaan afsluiten met individuele EU lidstaten. Met Duitsland een voor hun auto industrie, met Italie een overeenkomst voor hun mode industrie etc etc. Totaal geen benul dat een van de pijlers van de EU juist is dat je alleen als blok handelsovereenkomsten sluit, en niet individueel.

Wat deze man precies 2 jaar heeft gedaan, niemand weet het. Zijn bijnaam in Engeland: no notes Davis. Toen er nog slechts 20 maanden over waren totdat de UK al dan niet met een overeenkomst uit de EU knalt, was hij eindelijk naar Brussel gevlogen voor onderhandelingen. Een mooi foto momentje. Waar de EU onderhandelaars een grote stapel documenten etc voor hun neus op tafel hadden liggen, hadden Davis en zijn hulpjes helemaal niets, Niet eens 1 inleg velletje of een bloknoot om notities te maken. Binnen een paar uur zat Davis dan ook weer in het vliegtuig terug naar Londen, tot afgrijzen van het journaille in Engeland, de business leaders, noem maar op.

Goed, onder Davis werd niets bereikt, en na 2 jaar hield hij de eer aan zich zelf en trad hij juli 2018 af. Nieuwe ronde, nieuwe kansen zou je denken, nu een kundige Brexit onderhandelaar aanstellen zou je denken. Entree Dominic Raab. Die ten eerste net na zijn aantreden tijdens een overleg met business leaders aangeeft dat hij zich niet bewust was hoe belangrijk de route Calais - Dover is voor de handel in Engeland, mede gezien de geografische ligging ( het is nondeju een fucking eiland, en Dover is de grootste haven die het dichts bij het continent ligt. Deze Raab komt tot een overeenkomst met Barnier hoe Engeland de EU kan verlaten, en rapporteert dit aan May. Als May deze overeenkomst publiekelijk maakt, komt Raab naar buiten met de mededeling dat hij deze overeenkomst niet kan steunen en zegt hij zijn vertrouwen in May op. De overeenkomst die hij zelf heeft onderhandeld?!! Als Monty Python dit in een sketch had verwerkt, was dit zelfs voor hun te absurd geweest.

En dan is de koek nog niet op. David Davis laat weer van zich horen. De beste man wist tijdens zijn aanstelling als Brexit minister niet hoe de EU werkt. Twee jaar als Brexit minister schijnen hem niet veel wijzer te hebben gemaakt. In een artikel op de Conservative Home website schreef hij dat de deal van May afgekeurd moet worden. We moeten gewoon de EU zonder deal verlaten, een hard Brexit, en de transitie periode gebruiken om een betere vrije handels overeenkomst met de EU te onderhandelen. We moeten duidelijk en eerlijk naar de EU toe zijn dat we bereid zijn dat te doen......... Zucht... twee jaar Brexit minister, en hij weet niet dat de transitie periode alleen gaat gelden als er sprake is van een voorlopig akkoord over een terugtrekkings overeenkomst, waarbij de transitie periode gebruikt wordt om de puntjes op de i te zetten. Geen deal = harde Brexit = geen transitie periode.

David Davis is als Baldrick met "a very cunning plan"....

Carlitros | 16-12-18 | 02:38 | 5

Bedankt voor deze bijdrage heel verhelderend!
Inderdaad schokkend om de onkunde van vele bestuurders gade te slaan. Engelsen hebben echt geen clou waar ze zich in gestort hebben helaas.

penis-aqua-rosA | 16-12-18 | 05:53

Precies mijn woorden. De pro-Europeanen denken dat Engeland de enige is die gaat bloeden bij een no-deal. Want die gaat er komen. Duitsland en Nederland gaan het zeker voelen. Australië staat al te springen om met de UK te gaan onderhandelen. Binnen een korte tijd gaan er verdragen komen. Dit hoeft helemaal niet lang te duren. Overigens vergeten we Trump, die de multilateralisten best een hak wil zetten.

azijnseikerT | 16-12-18 | 09:11

Ausralie valt nog steeds onder Brits Gemenebest, dus logisch.

gato | 16-12-18 | 09:20
▼ 2 antwoorden verborgen

@Kuifje in Afrika

Ik vind dat wel een interessant punt. Waar je op doelt. is echt bullshit. Over die grenzen. Wat je zei:

" Nacho, doe niet zo dom. Gaat natuurlijk heel veel geld kosten, die grenzen. Vrachtwagens die urenlang voor de douane moeten wachten. Terug naar vroeger is bijna nooit een goed idee.'

Is allemaal gelul maat. Gaat nooit gebeuren. Never ever nooit meer!

Vind het wel schattig wat je denkt.

Nacho_Vidal | 16-12-18 | 01:45 | 3

De Europese buitengrenzen moet je goed controleren, die binnengrenzen kunnen prima open zijn.

Rest In Privacy | 16-12-18 | 01:52

Dat vindt Superior Basterd aka DrumPiet trouwens ook. De bekende reaguurder op Joop.nl.

Rest In Privacy | 16-12-18 | 02:31

Kuifje-in-Afrika | 16-12-18 | 01:52 Daarmee moeten we vertrouwen op de Grieken, Spanjolen en Italianen. En van de Grieken krijgen we ons geld terug met rente, oh wacht...
Alle grenzen weer controleren is beter.

D.A.A.R. | 16-12-18 | 10:15

Sorry voor het Engels en het geknip en geplak Jan Dribbel. Om het goed te maken dan, beetje lachen kan geen kwaad:

'Dear United Kingdom. Is there a life after Brexit? Switzerland says yes.'
www.youtube.com/watch?v=C3oBDj5a3VE

Linksbuitengewoon | 16-12-18 | 01:18 | 4
-weggejorist-
Nacho_Vidal | 16-12-18 | 01:39
-weggejorist-
Linksbuitengewoon | 16-12-18 | 01:45
▼ 1 antwoord verborgen

Als Rutte en Juncker het een goede deal vinden dan weet je genoeg...

Een erg slechte deal heeft deze slappe dame bereikt...

sprietatoom | 16-12-18 | 01:00

Sorry voor de spam, maar interessant genoeg voor de liefhebbers en redelijk vers van de pers:
Brexit (2019) | Official Trailer | HBO
www.youtube.com/watch?v=E5S1EMmCWAE

Go behind the scenes of the United Kingdom's 2016 referendum to leave the European Union, and the data-driven tactics of the "Vote Leave" campaign that brought home a political victory.

Everyone knows who won. But not everyone knows how.

Linksbuitengewoon | 16-12-18 | 00:50 | 4

Nog verser van de pers:
www.vox.com/2018/12/15/18142226/hbo-b...
Benedict Cumberbatch will star in an HBO movie about Brexit. Here’s why the film is controversial.

Brits want an official investigation into the Brexit Leave campaign. They’re getting an HBO drama instead.

On Friday, HBO revealed the trailer for its upcoming film Brexit, a Toby Haynes-directed drama about the 2016 Vote Leave campaign that “goes behind the scenes, revealing the personalities, strategies and feuds of the Leave and Remain campaigns,” according to HBO.

Set to premiere on HBO and the United Kingdom’s Channel 4 on January 19, Brexit aims to be a dramatic retelling of the highly advanced political campaign that encouraged Brits to vote to leave the European Union — a campaign whose tactics, motivations, and repercussions are yet to be fully understood.

The film, an international co-production with BBC Studios, Channel 4, and House Productions, stars Benedict Cumberbatch as the man who spearheaded that campaign: Dominic Cummings.

Cummings, whom the trailer introduces by saying “Meet the man behind Brexit,” was the Campaign Director for Vote Leave from its creation in October 2015, and is credited with coming up with the slogan “Take back control.” (Observer columnist Nick Cohen recently called him “the most important contemporary figure 99 percent of the population have never heard of.”)

In the trailer, Cummings appears to stoke racial resentment, asking, “Is it immigration? You can be honest. Is it race? Which countries don’t you like?” — while writing “Turkey” on a door covered in notes and explaining the Leave movement as about a desire to “return to a time when we knew our place.”

The trailer references the advanced, questionable data tactics the campaign employed, with Cumberbatch’s Cummings discussing “hacking the electoral system” and building a social media strategy that “will re-stack the odds in our favor.”

Linksbuitengewoon | 16-12-18 | 00:57

The film’s timing is controversial, with the UK deeply divided over how to leave the EU, and whether the decision to do so was undertaken fairly.

A number of Brits have taken to Twitter to express their anger at the film. Carole Cadwalladr, a journalist who has conducted extensive investigations into Vote Leave, compared it to the UK making a film about special counsel Robert Mueller’s investigation into Russian interference in the 2016 US presidential election as it unfolds.

Fuck off @hbo. Imagine if we did this for Trump right now. You are literally interfering in our criminal justice system. t.co/qlWuYNPUTc

— Carole Cadwalladr (@carolecadwalla) December 15, 2018

What investigation?
As Brexit negotiations crawl to a standstill, details of the tactics the Leave campaign used are still being uncovered. There is no single “investigation” into the campaign as there is with Donald Trump, although Cadwalladr — among others — has suggested that Britain needs its own Mueller-style inquiry.

Fair Vote UK is preparing to launch a legal challenge over the government’s refusal to hold an inquiry into the “irregular and unlawful conduct” that may have influenced the result, including Russian disinformation and breaches of electoral spending laws.

The Leave campaign has been investigated, however, by the UK Electoral Commission over its use of funds and data. In July, an Electoral Commission probe found that Vote Leave had broken electoral law, exceeding its £7 million spending limit by funneling money through another pro-Brexit group, BeLeave (the official leave and remain campaigns were limited in what they were allowed to spend). With the referendum resulting in a narrow 51.9 percent victory for Leave, some argue that this overspending could have been decisive.” (One conservative MP has made multiple allegations over the Remain campaign’s spending, but these have all been rejected by the Electoral Commission).

Brits in the Remain camp have also drawn attention to the £2.7 million the Leave campaign spent on data services from Aggregate IQ, a Canadian digital marketing firm linked to Cambridge Analytica. Cambridge Analytica whistleblower Chris Wylie has claimed that the firm helped “cheat” the Brexit vote, along with the US presidential election, though Facebook last month claimed their was no evidence that data was used in UK campaigns.

Dominic Cummings, the man at the heart of HBO’s film, has refused to appear before a House of Commons committee inquiry into fake news, which has also summoned the former head of Cambridge Analytica, Alexander Nix.

Linksbuitengewoon | 16-12-18 | 00:59

Doe het eens in het Nederlands, buitengewone.

Jan Dribbel | 16-12-18 | 01:02
▼ 1 antwoord verborgen

Hoi ik ben wel blij met de EU, ik kan namelijk naar andere landen reizen zonder paspoort, omwisselen van geld of bang te zijn om opgepakt te worden omdat je een buitenlander bent. Heel veel mensen die nu commentaar hebben op de EU hebben nooit "vroeger" meegemaakt voor 2002 dat je bij de grens van Luxemburg - Frankrijk werd aangehouden en je hele auto mocht leeghalen. Daar willen we toch niet naar terug?!! En ja, sommige dingen zijn kut, maar heel veel dingen zijn beter geworden. Gewoon elke dag proberen te verbeteren binnen je eigen invloedssfeer en niet zoveel commenten op zaken waar je toch geen invloed op hebt. Daar word je alleen maar depri van.

-=PyP=- | 16-12-18 | 00:24 | 15

Een paspoort, of id kaart wat hetzelfde is, is verplicht in NL en daarbuiten. Een credit card kijkt niet naar welke valuta het is. Met auto op vakantie is voor low life. Ik word depri van zulke reaguursels...

ZwarteDag | 16-12-18 | 09:26

Vorig jaar moest ik in Frankrijk ook mijn auto leeghalen, bij de grens Spanje en Frankrijk worden ook autos eruit gepikt en kunnen alles leeghalen.

gato | 16-12-18 | 09:31

Overigens moest ik dit jaar een half uur wachten bij de grens Slo - Oos en drie kwartier tussen Oos - Dld. Allemaal vanwege de immigranten.

azijnseikerT | 16-12-18 | 09:48
▼ 12 antwoorden verborgen

Het is tijd voor een eu exit. Het heeft ons niets maar dan ook niets gebracht.

wieowie123 | 16-12-18 | 00:12 | 4

Kijk. Dit zou in europa referendabel moeten zijn. Gewoon ff checken. Week voor eu verkiezingen even referendum houden. Simpele vraag. Stoppen of doorgaan.

Rest In Privacy | 16-12-18 | 00:22

Ik opt voor stoppen. Bepaal zelf wel hoe hoog mn fietslamp hangt en hoe mn stofzuigen zuigt.

Muuke | 16-12-18 | 01:13

Het is tijd voor een natie-staat-exit!

kindapaas | 16-12-18 | 07:19
▼ 1 antwoord verborgen

Is tijdens die tijd in Katowice overigens ook enige aandacht besteed aan het gebruik van gas in die regio?

Rest In Privacy | 16-12-18 | 00:06 | 1

Ik begreep dat er nog wat daar bezig zijn.

Muuke | 16-12-18 | 00:21

Engeland overschat zich.
Niet dat ik de EU zo een warm hart toedraag maar uiteindelijk gaat het om centjes.
Op het moment dat de spullen uit de oost Europese landen makkelijk verhandeld kunnen worden en de Engelse langs een papiermolen moeten dan weet je het wel. En zo als eerder gemeld is, Engeland heeft niet echt veel kwaliteitsproducten,weinig landbouw, visserij onder de maat. Tja Noord zee olie.
www.youtube.com/watch?v=V4CPezSV198

miko | 15-12-18 | 23:56 | 2

De Britten waren en zijn slecht voorbereid

Rest In Privacy | 16-12-18 | 01:01

Miko,
Integendeel velen onderschatten de UK.
Het Verenigd Koninkrijk is een welvarend land met een moderne diensteneconomie,
Belangrijke sectoren zijn de financiële sector, die tot de grootste ter wereld behoort,......! De dienstverlening is in korte tijd de belangrijkste economische sector geworden en nu (2017) al goed voor 80% van het bnp.... De twee belangrijkste sectoren zijn het bank- en het verzekeringswezen en sterk in opkomst zijn de toeristische sector, communicatiesector en de informatietechnologie... Die roestige oude fabriekjes zijn onder Thatcher opgeruimd en het duurde allemaal wat langer door dwarsliggende vakbonden.
Onderschat nooit een oude wereldmacht. dat dachten de Argentijnen ook en werden weggevaagd tijdens de Falklandoorlog net als de idioot die hem begonnen was. De Duitsers hebben het ooit geprobeerd ook niet gelukt... Ze hielden hun munt en zijn altijd de buitenstaande eilandbewoners gebleven.
Maar er zijn net als in dit land jonge volwassenen die denken dat we onze economie aan de EU te danken hebben.... Nou, voor de EU en de euro ging het prima met de economie en het ging in veel landen beter dan nu. De logge EU met alle zonnekoningen mag morgen verdwijnen voor een afgeslankte versie.... Bij elk probleem is het juist meer EU..... Om als een EUSSR tenslotte weer uit elkaar te vallen....... in allerlei blokken die het oneens zijn met elkaar..... Een 1000 miljard kostend experimenteel project blijkt niet te werken. Dat wisten de meesten al voor die tijd. Daarom stemden ook een meerderheid tegen dit project.....
Door Balkenende werd een nee spontaan een ja.... maar ja , als er stront aan de knikker is zijn de beleidsbepalers allang weer weg...... Raden wie de kosten van het opruimen mag betalen....

dijkbewaker | 16-12-18 | 02:03

er komt geen brexit. alles is nu voor het gezicht. het zou zomaar een john de mol productie kunnen zijn.

Rest In Privacy | 15-12-18 | 23:54 | 1

Als dat zo is wordt een referendum ineens niets meer waard. Het volk heeft gesproken, het moet gebeuren.

BozePaarseMan | 16-12-18 | 01:02

Ik krijg steeds meer het gevoel dat die hele Brexit gewoon niet doorgaat. Heb zelfs gehoord dat de hoofdonderhandelaar deze avond laveloos van de pimms royal terug op het vliegtuig naar London is gezet.

Rest In Privacy | 15-12-18 | 23:48

Noord en Zuid Ierland herenigen, het is Nederland ook ooit gelukt (Zuid was katholiek en Noord overwegend protestant). Hoe moeilijk kan het zijn. Backstop ook niet meer nodig. Gibraltar terug aan Spanje. Klaar.

Tasb | 15-12-18 | 23:35 | 5

Arjan | 15-12-18 | 23:52
Ik schrok ook een beetje van Belfast vorige maand. Wonden zijn kennelijk erg diep en de tijd nog veel te kort.

Rest In Privacy | 15-12-18 | 23:55

Daar niet stoppen als je toch bezig bent ANDERMANS land weg te geven! Limburg terug naar de Belgen, Groningen terug naar de Duitsers, Friesland weer een apart land, Gelderland weer terug naar de Bisschop van Keulen, Utrecht weer naar de Fransen, Brabant weer naar de Fransen, Zeeland weer in handen van Engeland. Veel plezier daar in Noord & Zuid Holland. Achterlijke mongool...

ZwarteDag | 16-12-18 | 03:13

Op het zelfde moment dat Ceuta en Melilla worden overgedragen aan Marokko. Toch?

sailor 1 | 16-12-18 | 04:30
▼ 2 antwoorden verborgen

De globalisten en de eurocraten zijn al meer dan 2 jaar bezig om het proces van Brexit te traineren en te saboteren. Zij zijn hiermee in zoverre succesvol geweest dat het Britse parlement er geen beslissing meer over kan nemen.
De grootste rioolrat van de Britse globalisten, Tony Blair, is uit zijn riool vandaan gekropen om voor een tweede referendum te pleiten. En vanzelfsprekend wordt hij luidkeels gepromoot door zijn juichaapjes van de BBC en The Guardian.

In het verleden hebben de eurocraten het ook zo met de Ieren en de Grieken gedaan. Wanneer de eerste uitslag van een referendum ze niet beviel er nog eentje doordrukken. En dan net zo lang blijven blokkeren, chicaneren en saboteren tot ze hun zin hebben gekregen.
De Schotten en de Noord Ieren hebben ze ook al opgestookt met hun gekuip en hun geintrigeer. Want het is hun liefste wens dat Engeland alleen komt te staan mocht het onverhoeds toch nog tot een uitslag komen die ze niet bevalt.
Goede hemel; wat heb ik een pesthekel aan die EU!

Ab Sconditus | 15-12-18 | 23:33 | 4

Het zijn toch echt de Britten die ruziënd over straat rollen, dus hoe je hier de EU de schuld van kan geven is mij een raadsel.
Een kijharde brexit is gewoon een economische ramp voor het VK en vandaar dat daarvoor bij lange na geen meerderheid voor is in het Britse parlement. Hoe u daar een complot in kan zien is mij een raadsel.
Ook uw gedachte dat “Brussel” de regie voert namens de overige Europese landen is een waandenkbeeld. De regie ligt in handen van de Europese regeringsleiders zoals Rutte, Orban en Merkel die hun nationale belang proberen te verdedigen.

ArjenZH | 15-12-18 | 23:55

De BBC en The Guardian. En vooral niet te vergeten die anti-semiet met het baardje.

sailor 1 | 16-12-18 | 04:37

ArjenZH | 15-12-18 | 23:55
'Je kunt de EU niet de schuld geven ?????'
Hoe denk jij dat alle problemen zijn ontstaan ? Komt dit door de gezonde democratische opbouw van een unie die nooit een unie zal zijn . Elke boerelul weet dat als je een huis bouwt , je een gezonde fundering moet hebben . Door het afbrokkelende karakter van de EU ontstaan alle problemen . Ondanks de afbrokkeling probeert men nog harder EU wetten door te drukken en wordt de druk op de fundering nog zwaarder. Je moet wel het hele plaatje zien om schuld te bepalen...

Koning BongoBongo | 16-12-18 | 08:32
▼ 1 antwoord verborgen

Voor een soepel verlopende Nexit moeten we dus niet bij politici zijn, waarvan akte.
*Zoekt roze hesje*

Ommezwaai | 15-12-18 | 23:09 | 9

Kuifje-in-Afrika | 16-12-18 | 01:0

Bullshit xeg

sprietatoom | 16-12-18 | 01:05

76 procent van onze export gaat naar de EU. 4 procent naar de VS.

Rest In Privacy | 16-12-18 | 01:09

azijnseikerT | 15-12-18 | 23:38
De enige braindrain in Engeland is die bij die gasten die helemaal binge gaan heel het jaar in de pub.

miko | 16-12-18 | 01:21
▼ 6 antwoorden verborgen

Wat maakt het uit. Harde, zachte of helemaal geen Brexit.

Ze hebben net als de rest van Europa de poort te lang open laten staan en dan krijg je dit soort figuren je land binnen. Dames en heren, maak kennis met Anjem Choudary:

twitter.com/leondejong/status/1001196...

Vaarwel Engeland, wat heb ik van jullie mooie cultuur genoten..!

Padjepejer | 15-12-18 | 22:56

@ArjenZH

Ik speel niet graag op de man, maar voor u maak ik graag een uitzondering. Wat geeft u het recht om mensen die uw zienswijze niet delen weg te zetten als 'extremistisch'? De branie daargelaten, zie ik op GS vooral maatschappelijk betrokken mensen die zich zorgen maken over zaken als onrecht, scheefgroei en teloorgang. Als u zich wilt wentelen in gratuit 'deugen', dan wordt u op Joop ongetwijfeld met open armen ontvangen.

MickeyGouda | 15-12-18 | 22:51 | 10

@ArjenZH,
Als je net als ik regelmatig in moslim landen komt, ga je begrijpen dat veel moslims in je land problemen gaat geven.
Een ticket voor onvrijheid en maatschappelijke onrust. Kom ook in Japan en een homogene cultuur is een verademing als je onze geforceerde multiculturele samenleving gewend bent.

yooooh | 15-12-18 | 23:57

Rusland en China hebben ook erg veel moslims binnen de grenzen. En Engeland heeft moslims afkomstig.uit de voormalige koloniën.

Rest In Privacy | 16-12-18 | 01:10

@Kuifje-in-Afrika | 16-12-18 | 01:10
En zowel Rusland als China drukken daar flink op en accepteren geen bullshit. Engeland wel, en je ziet het verschil.

TeeJee | 16-12-18 | 10:39
▼ 7 antwoorden verborgen

Er wordt één ding over het hoofd gezien: er is cement uit de voeg van de steen. Misschien is ee steen er nog niet uit en zit deze nog helemaal niet los, maar de overeenkomst van May, hoe zwak ook, is een begin van het wrikken. Het is dus geen eindpunt. Maar op elke stap van de weg heeft de UK straks de positie om aan te kloppen en verder te onderhandelen. Elke nieuw ontwikkeling kan een stukje in het voordeel van de UK werken. Een ander recalcitrant land. Grensstrubbelingen en migratieproblemen binnen de EU. Het Europese leger. Mot met verdragslanden en EU troubles over handelsaccoorden met derden. De superlijm tussen de UK en de EU gaat los, ook al is de naad nog zo klein nu. Geef het 20 jaar desnoods. Ik ben team UK.

Knufter | 15-12-18 | 22:46 | 1

Metoo.
Verlos ons van Drunker en consorten, met hun pacten, verdragen, compacten en afdragen.

de honden blaffen... | 16-12-18 | 01:41

"The Empire" is natuurlijk allang verzopen en zal nooit meer in haar oude vorm herrijzen, maar het idee om verlost te zijn van die Brusselse totaalidioten en hun megalomane paleizen maakt mij behoorlijk jaloers. Daar zou ik best wel wat (tijdelijk) welvaartsverlies voor over hebben. Wat een kans! Keihard dus die Brexit. Succes!

JohnJames_001 | 15-12-18 | 22:44 | 1

Zoals het er naar uitziet zijn ze er niet van verlost, ze hebben alleen zelf niks meer te zeggen.

Verder gaat het welvaartsverlies heel veel Britten heel veel pijn doen. Alles onder modaal redt het daar maar net.

Sjors W. | 15-12-18 | 23:06

Het Britse volk is belazerd door politici en kranten met de zogenaamde voordelen van een brexit.
Het enige waar het Britse volk nu behoefte aan heeft is scheepsladingen gele hesjes.

Koos Knak | 15-12-18 | 22:40 | 7

@ Knufter
Ik weet dat heel veel gewone soldaten dat wel zo gevoeld hebben, maar als jij denkt dat de Britse royals en lords voor en tijdens WO II niet puur uit eigenbelang hebben gehandeld... op beslissingsniveau was het echt niet uit de goedheid van het hart.

Sjors W. | 15-12-18 | 23:10

Als jij tekent om voor een aantal jaren een lidmaatschap te betalen, dan moet je je daar ook aan houden. Verder levert zo'n EU-lidmaatschap een erg grote afzetmarkt voor je producten en diensten op. Daar kun je veel geld aan verdienen. Dat zijn die Britten straks allemaal kwijt.

Rest In Privacy | 15-12-18 | 23:10

Sjors W. | 15-12-18 | 23:10

Als je nou vóór je eerste komma was gestopt had het zin gehad. Brexit is er nl dan ook niet voor royals en lords. Brexit staat in het teken van de gewone Brit die het zát is.

Knufter | 15-12-18 | 23:38
▼ 4 antwoorden verborgen

Transitietermijnen met een maximale looptijd van 80 jaar die slechts eenzijdig zijn op te zeggen deugen niet.

Gewoon een harde Brexit.
Mocht er getreiterd worden, bij het Europees Hof dezelfde behandeling als bij bijvoorbeeld Noorwegen of Zwitzerland wordt toegepast eisen.

Ben-Bataaf | 15-12-18 | 22:36 | 15

U van circulaire referenties.

Rest In Privacy | 16-12-18 | 01:14

Teejee, die 47 procent betreft handel met EU-landen. Cijfers van 2017, dus redelijk actueel. Moet ik je een linkje sturen?

Rest In Privacy | 16-12-18 | 01:16

@Langshetrandje | 16-12-18 | 01:14
Ik heb "last" van realisme.

@Kuifje-in-Afrika | 16-12-18 | 01:16
Je kan zoveel linkjes sturen als je wil, je blijft een simpele ziel.
De EU staat niet gelijk aan Europa, heeft het ook nooit gedaan en zal het ook nooit doen. Daarnaast; claimen dat de EU noodzakelijk is, is slechts een zeer ver gevorderd geval van oogkleppen en mentale beperking.

TeeJee | 16-12-18 | 10:18
▼ 12 antwoorden verborgen

De natuur vindt altijd weer een nieuwe balans.... en ook wij maken deel uit van de natuur.

Oepsie1234 | 15-12-18 | 22:28
-weggejorist-
HenkBos | 15-12-18 | 22:18 | 3

De harde opstelling van de EU en een deal zonder mogelijkheid om op te zeggen heeft slechts één doel: net doen alsof je meewerkt maar stiekem proberen om de gehele brexit te frustreren in de hoop dat de Engelsen toch maar blijven.
Europe, you can check out any time you like, but you can never leave!

No_Code | 15-12-18 | 22:15 | 2

Het is de eu, europese unie. Geen Europa of Europe.

Mark_D_NL | 15-12-18 | 22:17

Ah... Hotel California staat in Brussel (en soms in Straatsburg) en dat is de zetel van de EU..... Laat ik dat nou altijd al gedacht hebben!

sailor 1 | 16-12-18 | 04:45

Stel je hebt tien vrouwen en eentje wil scheiden. Je wil in ieder geval voorkomen dat de andere negen ook weglopen. Ga je die vrouw dan een miljoen meegeven? Voor het UK is onderhandelen met de EU zinloos. Het wordt harde Brexit of geen Brexit.

schoneslapert | 15-12-18 | 22:11 | 4

28 vrouwen

Oepsie1234 | 15-12-18 | 22:29

72

Knufter | 15-12-18 | 22:41

1 vrouw vind ik al lastig.

Rest In Privacy | 15-12-18 | 23:45
▼ 1 antwoord verborgen

Ik zou zo graag eens uitgelegd zien, en dan echt, waarom het VK er beter van zou worden als ze uit de EU stappen. Er is daar echt niks waar ze op kunnen verdienen of groeien als economie, alle industrie die nog wat winst draaide is al lang verkocht aan het buitenland, en wat er overblijft gaat of naar Europa of failliet. Het is geen 1650 meer, there are no waves to rule.

captainobvious | 15-12-18 | 21:44 | 9

Baron Clappique | 15-12-18 | 22:00
Ahhhh, dat verklaard al die frontale botsingen en de vele spookrijders........

Muchnadt | 15-12-18 | 22:17

Low wage and low tax economie. Zoals Vietnam en Cambodja? Moeten die Britten voortaan erg hard werken. En of ze dat willen..

Rest In Privacy | 15-12-18 | 22:47

Kuifje-in-Afrika | 15-12-18 | 22:47
Voor dat harde werken gebruiken ze sedert 1950 Paki en Indiase mensen.

Rest In Privacy | 15-12-18 | 23:57
▼ 6 antwoorden verborgen

Engeland zal baas worden in eigen land na de brexit en binnenlandse kwesties zelf oplossen zonder bemoeienis van Brussel. Miljarden ponden die jaarlijks verplicht werden afgedragen aan de EU zullen nu naar eigen inzicht kunnen worden besteedt direct voor eigen landsbelang. Ongeacht wat het volgende land zal gaan worden wat gaat toetreden tot de EU (Oekraïne/Moldavië) Engeland zal geen ‘last’ krijgen van nieuwe arbeidsmigranten die de lokale markten ontwrichten en sociale uitbuiting in de kaart spelen. Arbeidsmigranten zullen terug worden gestuurd naar land van herkomst zodat de arbeidsmarkt er anders uit zal komen te zien (eerlijker?). ik zie alleen maar een win win situatie voor Engeland.

mente aperta | 15-12-18 | 21:44 | 11

47 procent van de Britse export gaat naar de EU en 5 procent naar Zwitserland. Die export gaat een enorme klap krijgen als er voortaan tarieven geheven worden over Britse goederen en diensten. Zelf kunnen onderhandelen klinkt leuk, maar een grote onderhandelaar (EU, Albert Heijn) krijgt natuurlijk veel betere voorwaarden dan een kleine speler (GB, de kruidenier op de hoek).

Rest In Privacy | 15-12-18 | 23:25

Wat een kletsverhaal!

-=PyP=- | 16-12-18 | 00:20

Kuifje-in-Afrika | 15-12-18 | 23:25: Het oude in- en uitvoeren van goederen gaat veel tijd en geld kosten? Weer zo’n angstgegner, al in het EEG tijdperk heeft men daar een vereenvoudigde regeling voor uitgevonden en dat was nog voor het digitale tijdperk, met andere woorden: een minieme aanpassing in het verdrag en er staat niets meer in de weg voor een vrij verkeer van goederen. Maar ook andersom. Waar ik de Europese politiek ook niet over hoor is dat Engeland lid is van het Gemenebest van Naties (Commonwealth of Nations) met onder andere India als lid. De EU heeft jarenlang gebruik gemaakt van Engeland als opstapje om voet aan grond te krijgen in India. India is een voormalige kolonie van Engeland en wordt gezien als een van de allergrootste groeimarkten gezien op deze planeet met een inwonerstal van 1,2 miljard mensen, na China is India het land met het grootste inwonersaantal. Hoe gaat die relatie tussen de EU en India eruit zien na de Brexit?

mente aperta | 16-12-18 | 07:26
▼ 8 antwoorden verborgen

Het is de EU en haar megalomane maar halfzachte leiders alles aan gelegen dat de Brexit geen succes wordt, omdat anders andere landen ook het zinkende schip willen verlaten. Hopelijk laten de Britten zich niet bang maken en gaan ze, indien nodig, gewoon voor een harde Brexit. Misschien is Europa dan nog te redden.

benjeallanggek | 15-12-18 | 21:43 | 8

Als je het nieuws zou volgen zou je weten dat ze in het VK ruziiend over straat rollen en dat de Europese regeringsleiders het EU standpunt in de onderhandelingen bepalen en niet "Brussel"
Ik begin te vermoieden dat jouw nieuwsbronnen Twitter en Facebook zijn.

ArjenZH | 15-12-18 | 22:54

Hoi ik ben wel blij met de EU, ik kan namelijk naar andere landen reizen zonder paspoort, omwisselen van geld of bang te zijn om opgepakt te worden omdat je een buitenlander bent. Heel veel mensen die nu commentaar hebben op de EU hebben nooit "vroeger" meegemaakt voor 2002 dat je bij de grens van Luxemburg - Frankrijk werd aangehouden en je hele auto mocht leeghalen. Daar willen we toch niet naar terug?!! En ja, sommige dingen zijn kut, maar heel veel dingen zijn beter geworden. Gewoon elke dag proberen te verbeteren binnen je eigen invloedssfeer en niet zoveel commenten op zaken waar je toch geen invloed op hebt. Daar word je alleen maar depri van.

-=PyP=- | 16-12-18 | 00:23

Pyp, ik reed in de jaren negentig toch op grote regelmaat door Europa, en het aantal keren dat ik controle heb gehad kan je op een hand tellen. Natuurlijk waren er posten waar altijd controle was (zoals de grensovergang bij Gibraltar) maar over het algemeen kon je gewoon doorrijden.

WaltherP99 | 16-12-18 | 09:22
▼ 5 antwoorden verborgen

Die Jeremy Corbyn is echt een rat van het zuiverste water, nooit te beroerd om een tegenstander onderuit te halen, zelfs als dat in het nadeel van het land is. Ik herinner mij dat hij klaagde dat de Britse treinen dankzij de privatisering overvol waren en dat ie geen zitplaats kon vinden. Bleek later dat ie dat in een half volle trein had gefilmd.

Osdorpertje | 15-12-18 | 21:40

Die Corbyn schijnt ook een grote afkeer van dat kapitalistisch Brussel te hebben. Hij wordt er van verdacht stiekem voor de Brexit gestemd te hebben. Dus bij vertrek van May hoeft Juncker niet te juichen. Ik denk dat de EU water bij de wijn gaat doen niemand vooral Nederland en België zitten op een harde Brexit te wachten. Macron heeft al veel problemen en dat word er bij een no deal niet beter op.

Trumme | 15-12-18 | 21:27 | 1

Een sekte(leider) deinst er niet voor terug om haar eigen volgelingen te laten lijden voor het hogere doel.

BrutusBosch | 15-12-18 | 21:35

Australië staat te springen om een verdrag met Engeland aan te gaan. De Brexit gaat Engeland flink pijn doen. Maar het betekent ook dat de EU klappen gaat krijgen. Laat ik het zo zeggen. In de dalende trend van de Europese economie kunnen we dat er niet bij hebben. Ook de ECB heeft zich inmiddels buitenspel gezet. Dus of ze maken van Europa een 2e Japan. Of de politiek gaat hard ingrijpen. Maar als we naar Frankrijk kijken, waar de politiek de keutel wel heel snel intrekt. Denk ik het wel te weten. Het gaat hier heel snel onprettig worden. Allerlei andere risico's nog niet meegenomen.

azijnseikerT | 15-12-18 | 21:25 | 15

@ArjenZH | 15-12-18 | 22:38,

Die haat wordt gepredikt en die moskeën worden niet gesloten. De opmerking van azijnseikerT m.b.t. Obama waren een reactie op het deporteren dat jij Wilders in de schoenen schoof. Daar heeft azijnseikerT een punt, dat weet jij best. Ik ben overigens van mening dat het sluiten van moskeën en motorclubs geen prioriteit heeft of überhaupt zou moeten gebeuren. Laten we eerst die totalitaire, anti-democratische, stelende en corrupte bende in Brussel sluiten. En vanzelfsprekend inventariseren hoeveel schade ze hebben veroorzaakt en hen dwingen dat tot de laatste cent terug te betalen.

RA | 15-12-18 | 23:38

Als je gaat rekenen, dan weet ik zeker dat de EU Nederland meer heeft opgeleverd dan gekost.

Rest In Privacy | 16-12-18 | 00:17

@Kuifje-in-Afrika | 16-12-18 | 00:17
Laat maar zien dan .....
Wel alles meenemen he ;-)

MarcS | 16-12-18 | 09:44
▼ 12 antwoorden verborgen

Goed dat het stuk imbeciel Corbyn ook vermeld staat. Hij is inderdaad nog de grootste kleaudtzak van allemaal. Het zal die babyboomer aan zijn reet roesten wat er na hem gebeurt, dat is nu eenmaal typisch voor zijn zelfzuchtige generatie. Voor een paar stemmen extra verkwanselt hij met plezier de toekomst van heel het Verenigd Koninkrijk.
Begrijp me goed: ik ben vóór het recht van de Britten om uit de EU te stappen. Ze hebben erover gestemd, ook al was het met een minieme meerderheid en is het referendum niet bindend. Maar het zou de verantwoordelijkheid van alle politici moeten zijn om die overgang niet in een complete chaos te laten verlopen, zoals nu het geval is.
Omdat ik mede-investeerder ben in een horecazaak in het VK moet ik er af en toe heen, en ik verzeker u dat de stront nu écht de ventilator begint te raken. De gelatenheid maakt plaats voor paniek.

Nonkel Frituur | 15-12-18 | 21:24 | 5

Frietboer ik heb het over de EU verkiezingen in Mei. Als er dan al 2 maanden honderden vrachtwagens in Nederland België en Frankrijk op de douane staan te wachten en als onze export naar het VK (33miljard) schade oploopt dan krijgt Rutte op z’n kop. En België en Frankrijk zijn ook grote handelspartners van het VK en lopen ook schade op.

Trumme | 15-12-18 | 21:54

@Nonkel: Ik hoor het om me heen van mensen die veel uit het VK importeren, ze beklagen zich over het gebrek aan info - als in: zelf achteraan moeten gaan - en stuk voor stuk zijn ze bezig met een plan B. En dat zouden die Bruitten zelf ook moeten zijn, zorgen voor een productiefaciliteit binnen de EU bijvoorbeeld voor de "maakindustrie" om te beginne. Face it, het gaat ons allemaal direct of indirect geld kosten, de Brit, ons Nederlanders, echt allemaal. Ben er niet blij mee ( ben ook geen fan van de EU hoor ), dit hadden we met z'n allen beter moeten regelen.

Graaisnaaiert | 15-12-18 | 21:59

@Trumme, Graaisnaaiert: er is vooral een zwaar tekort aan douanedeclaranten, want niemand schijnt momenteel bereid hen op te leiden, wegens de onzekerheid over de overgangsperiode (als die er al zou zijn). Bedrijven die een firma willen inschakelen voor hun import/exportdeclaraties vangen meestal bot. Ze zitten reeds volgeboekt. Ik gok dat er tevens massaal zal ingezet worden op transitdocumenten, om vooral niet aan de grens zelf te moeten inklaren, en om in transit doorheen het VK naar Ierland te rijden.
De overheid (HMRC) is alleszins zéér vlot bereikbaar, vlot en behulpzaam. Weet ik uit eigen ondervinding. Daar zal het dus al niet aan gelegen zijn.

Nonkel Frituur | 15-12-18 | 22:17
▼ 2 antwoorden verborgen

Hebben The Eagles toch gelijk gehad in dat onbekende liedje van hun:
"You can check out anytime you like, but you can never leave."
-volgt gitaarsolo van drie kwartier...

King of the Oneliner | 15-12-18 | 21:23 | 6

Groenland heeft de EU verlaten, het probleem is de Engelse industrie die een onderdeel zijn geworden van de Europese industrie. 40 jaar kun je niet in 2 jaar terugdraaien.

the Jackdawn | 15-12-18 | 21:42

"Het kost Brussel Geld"
Hou toch eens op met het demoniseren van de EU en "Brussel"

Een harde brexit is schadelijk voor alle Europese lidstaten en daarom bemoeien de Europese regeringsleiders zoals Orban Merkel en Rutte zich er zich persoonlijk mee.
Dat heeft niks met EU apparatjisks te maken zoals u suggereert

ArjenZH | 15-12-18 | 22:27

Die schrijver heeft zich vergist King. Hij bedoelde you're too afraid to leave. En dan klopt die hele lange solo opeens een stuk beter.

Rest In Privacy | 16-12-18 | 00:01
▼ 3 antwoorden verborgen

Het enige in Groot Brittanië vervaardigde apparaat in ons huishouden is een Dyson stofzuiger. Het is een vernuftig ding, dat doet wat er beloofd wordt: zuigen, zonder aan kracht in te boeten. Maar verder... Britten rijden graag in auto's van Duitse makelij, maar hun eigen merken, de Range Rover en Rolls Royce, zorgen niet voor de aanzwengeling van de Britse economie zoals de Duitse auto-industrie dat doet voor Duitsland. Zelfs een pieplandje als Tsjechië heeft het met zijn Skoda's beter voor elkaar dan het VK. Dus hoe ziet het Brexit wonder eruit, wanneer je dat vertaalt in industrie en producten waarmee het VK de concurrentie aan kan gaan met de rest van de wereld? In de zeventiende eeuw wisten de Hollanders een compleet zeilschip binnen enkele maanden van de werf te laten lopen. Hetzelfde vergelijkbare zeilschip bouwen aan de andere kant van de Noordzee kostte ongeveer drie jaar. Wanneer een zeilschip averij had opgelopen, dan kostte het oplappen in Zaandam een fractie van wat het in Engeland kostte. Straks heeft het VK de rijke visgronden die rondom hun eilandrijk liggen voor zichzelf om daar makreel en haring uit op de markt te brengen. Waarom doen ze dat nu nog niet? Waarom laten ze de Hollanders dat werk doen? De Britten waren economisch een wereldmacht van de eerste orde, toen steenkool en gietijzer in ongekende hoeveelheden nodig waren. Maar toen de Duitse staten verenigd werden tot een staat en de agrarische Biedermeier werd omgesmeed tot Krupp staal, toen wisten de Britten daarop geen vernuftig antwoord. De Britse olie uit de Noordzee is ook niet meer je van het. Het komt nu aan op knappe koppen, op economische Wunderkinder. Waar zijn ze?

Eeuwig..Op..Vakantie | 15-12-18 | 21:22 | 11

En Rolls is van BMW ... Dacia van Renault, Ferrari van Fiat ..... maar de skoda fabriek staat nog steeds in oost europa, en niet in Duitsland. Overigens over automerken gesproken, een ding wat wel troubles kan geven met de brexit is de Formule 1, al die fabrieken staan in Engeland.

WaltherP99 | 16-12-18 | 09:30

Baski | 16-12-18 | 03:43
'Skoda is onderdeel van Volkswagen'. Skoda ontwerpt en bouwt zelf auto's, alle kennis van eerste schets tot eindproduct geschiedt in CZ. Hun Skoda Superb topmodel is zelfs luxer dan welke Volkswagen ook. U koloniseerdenken klopt niet. Skoda heeft een belangrijk segment van de DE markt veroverd. Slimme Tsjechen.

Eeuwig..Op..Vakantie | 16-12-18 | 12:34

WaltherP99 | 16-12-18 | 09:30
Skoda's worden gemaakt in Mladá Boleslav, vlakbij Praag. Dat is Midden Europa. Of ligt Berlijn en Wenen voor uw inschatting in 'Oost Europa'? Oost Europa is Oekraïne, Wit-Rusland, de Baltische Staten, Rusland (tot aan de Oeral), Moldavië.

Eeuwig..Op..Vakantie | 16-12-18 | 12:39
▼ 8 antwoorden verborgen

Als Italië en Frankrijk zich niet houden azn de euro-afspraken, en Oostenrijk, Hongarije en Polen zich niet houden aan de migrantenregels, kunnen wij toch ook onze gang gaan?? Bijvoorbeeld niet alles betalen wat van ons verwacht wordt?? O nee, Rutte moet nog een baantje krijgen in de EU.

Leffe Blonde | 15-12-18 | 21:22

Hoeveel landen/landjes zijn zonder (burger)oorlog zelfstandig geworden? Pas als een heel rijk uiteenvalt lukt het misschien (zoals bij de USSR of het tsarenrijk). Of weet iemand een goed voorbeeld waar het wel goed is gegaan?

Hadena | 15-12-18 | 21:17 | 2

Tsjechië en Slowakije.

Rest In Privacy | 15-12-18 | 21:23

België.

Rest In Privacy | 16-12-18 | 00:19

Goed stuk. Zoals eigenlijk bijna altijd een plezier om te lezen.

Hedieho | 15-12-18 | 21:15

Een harde landing schept duidelijkheid. Een crash ook. We weten niet wat het gaat worden bij een no-deal. Dat is wel een groot risico.

Hoen | 15-12-18 | 21:13 | 8

Ja hoor de Russen vliegen en landen gratis in Europa en wij over en in Rusland.

botbot | 15-12-18 | 21:28

ArjenZH | 15-12-18 | 21:26
Let op, volgens u wel te verstaan.

botbot | 15-12-18 | 21:33

botbot | 15-12-18 | 21:28
Gratis bestaat niet op het internationale politieke vlak. Niet zo dom lullen hoor!

Jan-Joris-Jaap-Joop | 15-12-18 | 21:33
▼ 5 antwoorden verborgen

Als ik mocht kiezen, mag helaas niet meer, zou ik voor een harde brexit gaan. Wie, met volle verstand, wil nog betalen voor die achterlijke club net als opperhoofd een dronken dameskapper?

Muuke | 15-12-18 | 21:13 | 5

Kuifje-in-Afrika | 15-12-18 | 21:25
"Dan mogen de Britten niks meer ..."
En jij denkt dat?

Jan-Joris-Jaap-Joop | 15-12-18 | 21:32

harde brexit betekent terugvallen op de WTO voorwaarden. Is zeker niet "helemaal niks".

Glasgow Argus | 15-12-18 | 21:35

Wat gebeurt er met al die Britse pensionado's aan de Spaanse kusten? Kunnen die gewoon in de zon blijven wonen of moeten ze terug naar het Koninkrijk?
Die WTO-voorwaarden zijn veel ongunstiger dan die van EU-lidmaten. Er zal flink tarieven geheven worden op de Britse producten.

Rest In Privacy | 15-12-18 | 22:55
▼ 2 antwoorden verborgen

De rookgordijnen van de EU zijn voor de gemiddelde afgestudeerde VMBO-er bijkans niet meer te volgen. Op meerdere Tops wordt binnen een week de illegale migrant heilig verklaard ten koste van uw geld, onze begroting aan Brussel overgedragen en in Polen op een Klimaattop de fors hogere energienota's geregeld. Gaslighting had ooit een behoorlijk lager tempo.

Mammeloe | 15-12-18 | 21:07 | 1

Laat ik nu menen dat en Nederlandse rechter de overheid op hun vingers getikt heeft omdat ze te weinig aan de CO2 uitstoot deed.

botbot | 15-12-18 | 21:13

De Ieren zouden de EU ook moeten verlaten. Hun IT sector kan makkelijk aansluiten op de wereldwijde markt en het overige deel van hun export gaat naar het VK.

heldheino | 15-12-18 | 21:05 | 4

bisbisbis, het voordeel van Ierland is dat het een relatief jonge bevolking heeft die Engels als eerste taal heeft (Gaelic maakt een opmars, maar is echt een tweede taal net als bij ons het Fries of Saksisch). Ierland heeft sinds de toetreding vooral fiscale arbitrage gebruikt om industrie aan te trekken en dat is in de EU veel minder houdbaar wanneer de UK eruit stapt in het kader van wie de kosten van de uittreding van de grootste netto betaler moet opvangen. Hoe veel er ook aan ressentiment er tegen de Britten is, Ierland heeft een sterkere afhankelijkheid van het UK dan Leo Varadkar nu wil doen geloven.

Glasgow Argus | 15-12-18 | 21:19

bisbisbis | 15-12-18 | 21:12
Maar weet jij wat ook een gemiste kans was? Toen wij Nederlanders gastarbeiders nodig hadden dumpten we de Grieken, Portugezen en Spanjaarden die we al hadden. In plaats daarvan namen we Turken en Marokkanen. We hadden ook Ieren kunnen vragen om hier te komen werken. Zo' n veertig jaar geleden hadden zij graag gekomen maar dat mocht dus niet. Gelukkig hebben we nu Polen.

Jan-Joris-Jaap-Joop | 15-12-18 | 21:20

Ja fantast. Hun it sector heeft niks met de gemeenschappelijke markt te maken. Serieus zelfs in de bible belt kunnen ze beter met feiten omgaan

Pedro el Negro | 15-12-18 | 21:31
▼ 1 antwoord verborgen

Feynman for President

Pedro el Negro | 15-12-18 | 21:02

Ik begrijp die engelsen niet, accepteer toch gewoon die 'backstop'. Over een poosje is de eu toch ter ziele en wie maakt zich dan nog druk over die backstop.

pa_niek | 15-12-18 | 20:54 | 6

Pedro el Negro | 15-12-18 | 20:59
'critis' Schrijf je met een K en twee extra letters www.encyclo.nl/begrip/kritisch . En Nederland zonder EU zou zomaar weleens een paradijsje kunnen zijn.

Jan-Joris-Jaap-Joop | 15-12-18 | 21:09

Wel een heel arm paradijsje.

Rest In Privacy | 16-12-18 | 01:56

Net zoals Zwitserland een heel arm paradijsje is... Die eurofielen hebben echt een dikke plaat voor hun kop, zonder uitzondering.

Superkwatta | 16-12-18 | 09:14
▼ 3 antwoorden verborgen

#JeSuisBriton

suscrofa | 15-12-18 | 20:54

De Britse Conservatieven hebben geen meerderheid Feynman?
Je bedoelt, er is (nog) geen meerderheid binnen de Conservatieve Partij?

Mammeloe | 15-12-18 | 20:53 | 4

Nee, ze hebben geen absolute meerderheid in de Commons. May heeft niet voor niets de steun van de DUP nodig.

zuiderduin | 15-12-18 | 21:03

Aha.

Mammeloe | 15-12-18 | 21:13

Wel een beetje opletten Mammeloe.

Rest In Privacy | 16-12-18 | 00:19
▼ 1 antwoord verborgen

Er is in ieder geval geen duidelijke richting binnen de EU waar te nemen, in ieder geval niet eentje waar veel EU-ingezetenen zich in kunnen vinden. Ieder land wil wel geld uit de gemeenschappelijke pot, maar er iets voor te moeten laten of er zelf nadeel aan ondervinden, nee, doe maar niet. En zo komt het op het fatsoen van de nationale regeringen aan, in hoeverre ze zich committeren aan de in Brussel gemaakte afspraken. En ik zeg "fatsoen" want het is fatsoenlijk om je aan gemaakte afspraken te houden, hoe klote je die afspraken persoonlijk ook vindt of hoe zeer je er in je land mee om de oren wordt geslagen. En zolang er een hoop freeloaders tussen de lidstaten van de EU zitten denk ik dat het draagvlak onder de Europeanen voor deze EU in heel rap tempo afneemt zullen het voornamelijk mensen zijn die direct van die EU profiteren, dus parlemantariers/bestuurders, multinationals, banken en organisaties en stichtingen die hun buikjes rond vreten aan EU-subsidiegeld.
En daar zitten we op dit moment. De Britten eruit en Kosovo en Albanie en in een later stadium Turkije en Oekraine erbij + diverse verdragen met landen tot aan de Chinese grens aan toe ( Kazachstan ).
Dit gaat niet goed...

Graaisnaaiert | 15-12-18 | 20:51 | 12

U snapt niet dat geopolitiek er eentje van de lange adem is? Wanneer is er definitief besloten de Euro in te voeren? Wanneer is er besloten om van de EGKS naar de EEG te gaan, en van daaruit door naar de EU?
Ken uw feiten en ken uw geschiedenis, nu niet en nooit niet bestaat niet in de politiek en bestaat al helemaal niet in de diplomatie en in internationale verdragen.

Graaisnaaiert | 15-12-18 | 23:47

ArjenZH | 15-12-18 | 22:48 | En Turkije zette de eerste stap ook met een associatieverdrag.
Hè, das toevallig, Oekraïne heeft ook net een associatieverdrag met de EU. Stap 1 is gezet.

Buerman | 16-12-18 | 01:04

Graaisnaaiert | 15-12-18 | 23:47
Het concept van de EU is in de 30-er jaren al bedacht. Dit concept werd ontworpen door IG Farben, te weten Hoechst, Bayer en BASF. De architect was Walter Hallstein. Die een bestuursvorm ontwierp hoe Europa bestuurd moest worden na de bezetting van de Nazi's van Europa. De man is onbegrijpelijk vrijgesproken in Neurenberg. Terwijl hij diepe connecties had met de nazi's. In '57 was hij de eerste 'president' van de Unie van kolen en staal. De EU is een bolwerk bedacht door Nazi's. Op het slagveld verslagen, maar hun bureaucratie viert nog hoogtij. Documenten uit de 30-er jaren tonen aan dat de EU bestuursvorm 1 op 1 is gekopieerd.

SmaritesII | 16-12-18 | 13:04
▼ 9 antwoorden verborgen

Een snoeiharde Brexit lijkt inderdaad onvermijdelijk. Geeft niks. Een hele vette middelvinger van het VK richting Brussel is het enige juiste antwoord. Alleen al die looptijd van 80 jaar... Hoe krankzinnig wil je het hebben ? Die EU apparatsjiks zijn werkelijk van God los.

Motleycrew | 15-12-18 | 20:50 | 4

Het zijn niet de" EU apparatsjiks" die de opstelling tegenover te Britten beopalen, maar de regeringsleiders van de EU. Dus ook Orban waar u zo'n fan van bent.

ArjenZH | 15-12-18 | 21:38

griekenland mocht de EU niet eens verlaten, daar werden bakken met geld heen gesleept om ze maar bij de EU te houden. Toen waren er rapporten die zeiden dat griekenland 2 jaar in een enorme recessie zou komen en dat de economie daarna op zou krabbelen en beter zou worden dan het ooit was. Zo ook met het VK. die moeten even door de zure appel heen, en dan zou de rest van de EU (het noorden in ieder geval) willen dat het een voorbeeld genomen hadden aan het VK en er ook uitgestapt waren. Helaas hebben we hier van die halfbakken mongooltjes (sorry mensen met het syndroom van down, deze zitten ver onder jullie niveau) die vinden dat A. Hitler's droom nog steeds moet uitkomen. Ein folk, ein reich. met dronkaard junker aan het roer. Adolf had een speed probleem waardoor hij niet scherp meer was en de meest domme dingen deed, juncker heeft dat met alcohol (en waarschijnlijk ook met bepaalde poedertjes)

brie-de-penis | 15-12-18 | 23:27

Griekenland zat in de euro, daar konden ze moeilijk uitstappen. Wilden ze zelf overigens ook niet.

Rest In Privacy | 16-12-18 | 00:23
▼ 1 antwoord verborgen

zo te zien worden alle livestream demonstraties vanuit parijs geblocked op youtube.

Kamikazepiloot | 15-12-18 | 20:49 | 3

Zijn de gele hesjes wel in actie dan ?

suscrofa | 15-12-18 | 20:55

Het leek wel een beetje klaar om 18u. Was ook ka-u-tee weer.

Eierbal-is-fijn | 15-12-18 | 20:58

Maarrr die mensen hebben toch recht op het het universele heilige absolute EU Mensenrecht op demonstratie? Op een plek die er toe doet, zoals Bijlmermensen in Dokkum, naast Botsplinterkleuters?
Verwarrend.

Mammeloe | 15-12-18 | 21:11

Ik vind het een bijzonder triest schouwspel. Ik heb veel meer respect voor de Britten dan voor de EU-roedel. De Britten zullen veel spijt hebben dat ze de EG hebben helpen ombouwen naar het EU-gedrocht, een monster dat ze dus zelf mee hebben geschapen.
Europese samenwerking is prima, maar meer dan de EG had het niet moeten worden.

Superkwatta | 15-12-18 | 20:43 | 1

Inderdaad en daar moet het weer naar terug. EEG en meer niet. Alle Noord-Europese landen uit de eurozone. Onze schulden in euro's houden en degenen die er dan nog inzitten zorgen wel voor een enorme waardedaling (onze en eigen schuldvermindering). De werkeloosheid in het Zuiden is dan opgelost, die landen kunnen weer concurreren en aanklooien zonder dat wij daar dan last van hebben.

klowiepowie | 15-12-18 | 21:15

Ik ben werkelijk benieuwd

niemand weet de uitkomst

ik mag werkelijk hopen dat de Brexit een succes wordt, zowel op kort als lang termijn.

Deze hele wereld is , zoals internet, geheel aan elkaar verbonden, de financieele crisis is daar een voorbeeld van, positief ingesteld maar ik vrees het ergste, wat zal zwart geld nog waard zijn, mag ik zwart zeggen?

Meesteres Belgie | 15-12-18 | 20:42 | 3

Weet u wat het is, mevrouw? Sommige mensen weigeren te bukken zelfs als de zweep hun nader tot de aars staat.

Jan-Joris-Jaap-Joop | 15-12-18 | 20:56

Accepteer je ook creditcard?

Eierbal-is-fijn | 15-12-18 | 21:01

U bent nog uit de tijd van de Franc?

Rest In Privacy | 16-12-18 | 00:21

Ik ga dit nog een keer goed lezen.
Het is een ingewikkelde materie.
Dat geeft me niet veel hoop dat de niet bijster intelligente politici die bij ons op het pluche zitten er ook maar iets van snappen

Felipe | 15-12-18 | 20:40

Het wordt een pijnlijk einde voor de eu club.

Mark_D_NL | 15-12-18 | 20:40 | 1

Dat is iets wat ik van harte hoop. Laat die eilanders hoe stupid ze ook mogen worden neergezet zegevieren over het eu plebs. Want gaat dat spel nog over ons, het volk ?

suscrofa | 15-12-18 | 20:50

De EU blijft hardball spelen, heilig overtuigd dat een harde Brexit zo ongunstig voor het VK gaat uitpakken dat ze dat niet gaan durven.
Maar een harde Brexit zou weleens een stuk minder negatief voor het VK kunnen uitpakken dan wat de EU voorspeld, en dan is de verrassing aan de Britten..

Wijze uit het Oosten | 15-12-18 | 20:39 | 6

@Muuke
"Volgens mij wel. Gaat met een harde brexit helemaal goed komen"

En als dat niet goedkomt -want economisch enorm schadelijk-geven jij en je politieke vrienden daar uiteraard de EU weer de schuld van.

ArjenZH | 15-12-18 | 21:16

Arjen, het gaat de kiezers in GB (en ook in Nederland), echt niet slechts om 'vele miljarden en andere voordelen', het gaat voornamelijk om vrijheid, de EU werkt dat tegen, maakt dat onmogelijk.
De EU maakt juist door dit Brexit gevecht pijnlijk duidelijk dat vrijheid wel het laatste is wat EU leden mogen hebben, ook de zg 'deal' is een bewijs daarvan, de EU heeft hiermee z'n eigen glazen ingegooid.
En inderdaad het is allemaal de schuld van de EU, precies zoals u zelf al zei.

BosrandDirk | 16-12-18 | 09:47

Een looptijd van 80 jaar, nou ja!
Mooie 'deal' hoor.

BosrandDirk | 16-12-18 | 09:54
▼ 3 antwoorden verborgen

Maar wat ons dus echt interesseert is of extreem links (bijvoorbeeld berbaar) en akelig rechts (neem nou Ongeblustekalk) hun smerige praktijken blijven beoefenen. Neem nou zo' n Theresa M.!? Die probeert wat en iedereen over de zeik z'eg! En de meest groteske kutkop gaat naar dit s14-eu5.startpage.com/wikioimage/669a... geval. Holland wint weereens en een Belg s14-eu5.startpage.com/wikioimage/69bd... is ook lelijk.

Jan-Joris-Jaap-Joop | 15-12-18 | 20:37 | 4

Veluwse-Eikel | 15-12-18 | 20:55
"... het juiste frame ..."
Maar weet jij wat dat is? Of begrijp je het ook niet?

Jan-Joris-Jaap-Joop | 15-12-18 | 20:59

Je wilt graag dat ik op je niet geïndexeerde linkjes klik?

Veluwse-Eikel | 15-12-18 | 21:22

Mij interesseert het niet wat een extreme valstrik groupie van iets vindt, vies mens met viespeuk vriend. kan je het mee doen.

Ongeblustekalk | 15-12-18 | 21:47
▼ 1 antwoord verborgen

Doe maar een harde Brexit, met wachttorens langs de Ierse grens. Moet je eens opletten, hoe snel die Britten weer boven Jan zijn. Kunnen ze ons vanaf de overkant van de Noordzee keihard uitlachen.

bisbisbis | 15-12-18 | 20:35 | 7

En met spiksplinter nieuwe troubles in Noord Ierland.

Bret24286011 | 15-12-18 | 23:15

marcoplarco | 15-12-18 | 21:32
In beide vormen wordt je dus gegijzeld. En NL gaat er vrolijk in mee. Het lijkt hier de laatste 2 jaar steeds meer op een boekenserie die ik aan het lezen ben...

lovekila | 16-12-18 | 08:58

Dan zijn ze bezig met hun Gaza aan de Ierse Zee. IRA heeft de wapens al (nog) liggen.

redanx | 16-12-18 | 10:17
▼ 4 antwoorden verborgen

So, you mean they are flogging a dead horse.

suscrofa | 15-12-18 | 20:32 | 1

So everything seems pointless.. The brexit will never be. The nexit neither. I am going back to my cave in the himalayah. To do some meditation.

suscrofa | 15-12-18 | 20:40

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Online Casino