achtergrond

Geenstijl

GeenStijl Cartoonproblematiek! Hoe maximaal mag de majesteitsschennis in dit land?

Deel II van een serie nieuwe cartoons van de herrezen Gregorius Nekschot, opgediend ter omlijsting van een stukje geschiedenis over de vrijheid van meningsuiting. Hier Deel I, vandaag Deel II: het altijd moeilijk liggende Majesteitsschennis!

De strafbaarstelling van majesteitsschennis, in 1886, was een stok om de anarchistische dan wel socialistische hond te slaan. Desondanks was het tot de jaren dertig van de twintigste eeuw, toen de Wet tot strafbaarstelling van smalende godslastering werd geïntroduceerd, min of meer de enige beperking op de Vrijheid van Meningsuiting. 

Na de Tweede Wereldoorlog was het, qua majesteitsschennis, lange tijd rustig maar in de jaren zestig van de vorige eeuw was het weer raak. Een spotprent van koningin Juliana (1909-2004) als raamprostituée, in het satirische tijdschrift God, Nederland&Oranje , kwam politiek tekenaar Bernhard Holtrop in 1968 op rechtsvervolging te staan. Dat was deze prent:

Holtrop meldde zichzelf bij de politie maar hield tijdens het verhoor stug vol dat de spotprent niet van hem was: er zou sprake zijn van ‘een knappe imitatie’. Het leverde hem in eerste instantie een nacht in de cel op. Later werd hij van majesteitsschennis vrijgesproken omdat het niet onweerlegbaar kon worden aangetoond dat hij inderdaad de tekenaar was.

In 2016 diende het D66-Kamerlid Kees Verhoeven een initiatiefwetsvoorstel in om het verbod op majesteitsschennis te schrappen en op 10 april 2018 werd het voorstel met een ruime meerderheid in de Tweede Kamer aangenomen. De koning wordt nu op één lijn gesteld met ambtenaren en ‘belediging’ kan dan worden bestraft met een maximale straf van vier maanden. Dus mede dankzij Kees, kan deze cartoon van Gregrius Nekschot dus gewoon:

(Grootpica hierrr)

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.