Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – NVWA komt uit een ei

Op 14 augustus 2013 werd Fipronil in de EU verboden voor gebruik als gewassenbescherming. 


27 mei 2013 had de EFSA een presentatie gehouden dat zaden, gedompeld in dit middel, een negatief effect hadden op onze bijenpopulatie. Bijen zijn voor veel voedzame planten een belangrijk onderdeel van de voortplanting, dus dat was niet acceptabel. 

In die presentatie werd al gewezen op het risico's dat het gif ook vanuit de buitenkant van het zaadje via de plant zelf in de bijen terecht kwam. Vandaar ook uitzonderingen op het verbod voor gewassen die in kassen worden gekweekt, of voor de bloei worden geoogst. Het is al ruim vier jaar algemeen bekend dat dit gif door een leven wezen heen in de voedselketen wordt doorgegeven.

Vervolgens verweert de topman van de NVWA dat hij weliswaar in november gewaarschuwd is voor Fipronil in kippenstallen, maar dat het risico dat het gif in de kip of het ei als een totale verrassing in juni of juli kwam. Dit terwijl de reden om dit gif te verbieden in de EU precies dat soort verspreiding is.

De staatssecretaris van EZ, Martijn van Dam, stelde in Jinek dat er een anonieme tip lag dat Fipronil in pluimveebedrijven zit, maar vond dat ook geen aanwijzing dat er gif in eieren kon zitten. Er is in november wel een strafrechtelijk onderzoek gestart, maar niemand komt acht maanden lang op het idee om eieren en kippen preventief te laten testen.

De staatssecretaris meldde eerst dat Fipronil in stallen verboden was. Het doel van het verbod was ook hem ontgaan. Vervolgens meldt hij dat ze een maand lang bezig zijn geweest de administratie boven tafel te krijgen. Terwijl er al een strafrechtelijk onderzoek liep, en dit dus ook direct via een inval, doorzoeking, inbeslagname of opvragen bankafschriften had gekund. 

Minister Schippers beweerde dat de anonieme melding geen adressen bevatte. De melder staat daar lijnrecht tegenover, en beweert dat hij betrokken bedrijf Chickfriend plus haar leverancier netjes doorgegeven heeft. Bovendien hebben de NVWA en ministeries helemaal geen adressen nodig, om gewoon vóór de tip al steekproeven te houden in supermarkten. 

De NVWA roept dat dezelfde anonieme tip niet duidelijk was, dat haar adviesbureau geen risico's zag en als laatste dat de Belgen te laat een rechtshulpverzoek deden. Waar is het eigen initiatief van deze club? Hadden ze er niet vóór november 2016 zelf achter moeten komen? Wat doet deze club eigenlijk uit zichzelf?

Onvoldoende preventieve steekproeven De minister en staatssecretaris en topman NVWA beantwoorden namelijk een belangrijke vraag niet: Waarom is deze besmetting niet uit eigen testen naar voren gekomen, voordat de eerste anonieme tip of rechtshulpverzoek kwam? Tot in hoeverre wordt ons voedsel getest? Waarom zijn we afhankelijk van klokkenluiders en rechtshulpverzoeken?

De topman meldde ook dat de NVWA honderden van deze tips krijgt, en deze alleen summier kan onderzoeken. Minister Schippers roept in Jinek dat ze allemaal volledig onderzocht worden. Deze drie musketiers zijn een setje struisvogels die met vingers in de oren in een doofpot vertoeven, maar toch met een ander beeld op de werkelijkheid eindigen.

Meetresultaten onder de pet Dat de concentratie Fipronil langzaam daalt in de stallen is duidelijk. Eenmalig aangebracht in de stallen, en daarna verdwijnt het in het kippenvlees, eieren, mest, grondwater en fijnstof. Hoe langer je wacht, hoe kleiner het probleem. Tegen de tijd dat het in de krant stond, was het meeste gif al via de voedselketen uit de stal verdwenen.

De NVWA heeft inmiddels metingen gedaan bij de betrokken bedrijven. De NVWA weet ook vanuit de administratie van Chickfriend hoe lang er zit tussen besmetting en meting. Bij het ene bedrijf is een paar dagen na besmetting gemeten, bij het andere na weken of maanden. Genoeg informatie om in te schatten hoe snel de concentratie daalt binnen vergelijkbare bedrijven.

Blootstelling onbekend Andersom valt in te schatten hoeveel Fipronil in de eieren zat in de periode voor deze metingen. Als de vervalcurve bekend is, kan deze ook terug in de tijd gevolgd worden, voor een inschatting hoe hoog de concentraties in eieren zijn geweest. Als die verschillende concentraties bekend zijn, samen met het eetgedrag van consumenten, is in te schatten hoeveel mensen hebben binnengekregen.

Dat is voor een minister van volksgezondheid de eerste taak in een crisis zoals deze. Nu loopt het met een sisser af, aangezien mensen niet massaal in het ziekenhuis liggen, maar bij een echte ramp is deze informatie al een jaar gewenst. De basis van een medische behandeling is weten wat de patiënt mankeert. In plaats daarvan wordt geen enkele meting gepubliceerd.

Open einde  Vorige week schreef de NVWA bij de meest besmette eieren “acuut gezondheidsgevaar”, nu staat er “adviseert niet te eten”. Bij elkaar een inkijkje hoe beïnvloedbaar deze organisatie is. Welke uitspraak juist is, weet niemand. Inclusief minister VWS, staatssecretaris EZ en topman NVWA. Simpelweg omdat de beschikbare informatie niet gepubliceerd en verwerkt wordt.

De politici spelen woordspelletjes dat er wel gewaarschuwd is voor gif in de stal, maar niet voor gif in het ei. Menen daarmee minimaal negen maanden laksheid te verklaren. Ondertussen blijven twee hoofdvragen liggen: Hoeveel hebben mensen het afgelopen jaar binnengekregen? Waarom is Nederland afhankelijk van België om de voedselveiligheid te borgen?

Als dit een generale repetitie was, dan ben ik bang voor de première.

FEYNMAN

Reaguursels

Inloggen

Top dit! Maar whatabout Glyfosaat?
Zit inmiddels overal in, ook in jou en mij!

andy vie | 13-08-17 | 20:21

Sorry, sorry voor de dubbele afdrukjes van twee van de drie tegels.
Ik weet niet waardoor dat gebeurde.
(ik doe m'n best)

Der Paulie | 13-08-17 | 18:34

Conclusie; NVWA zal nooit aansprakelijk zijn als deze jurisprudentie blijft zoals die is. De pluimveesector zal zelf voor de schade opdraaien. Slecht ondernemerschap = ondernemersrisico. De producenten van de eieren 'wisten eigenlijk wel' dat er iets niet in de haak was; dat wordt hen nu aangerekend; penny wise, pound foulish. Zij hebben gegokt en vallen nu als onverantwoordelijke ondernemers door de mand. (tevéél in je eigen belang denken, lees: lekker goedkoop viespeukerij op je bedrijf toestaan, is niet in je eigen belang) 3/3

Der Paulie | 13-08-17 | 18:29
-weggejorist-
Der Paulie | 13-08-17 | 18:29
-weggejorist-
Der Paulie | 13-08-17 | 18:29

3e De NVWA kan dan wel laks en onverantwoordelijk hebben gehandeld maar zij zijn ‘n overheidsinstantie. En overheidsinstanties zijn zelfs bij onrechtmatige daden tóch niét aansprakelijk voor onrechtmatige overheidsdaden. Zie het Tjeukemeerarrest. Voor alle daden waarbij de overheid ‘n specifieke overheidstaak heeft te vervullen, is die overheid tóch niet aansprakelijk, ookal pleegt zij daarbij soms verwijtbare en onrechtmatige daden. (voorbeeld: de Rotterdamse ambtenaren die ‘n zwaar vervuild schip lieten vertrekken uit Rotterdam omdat de lading niet mocht worden leeggepompt voor ‘n (dure) sanering, waarop dat schip in Nigeria met die zwaar giftige lading ‘n (gratis) heuse natuurramp liet ontstaan, was in strijd met de rechtsregels in Nederland; maar toch ging de overheid vrijuit). 2/3

Der Paulie | 13-08-17 | 18:29

Er zijn meerdere 'schuldigen' in dit gifschandaal bij de eierbranche. 1e Degenen die 't gif tegen bloedluis hebben vermengd door 't reinigingsmiddel. Noot: algemeen bekend is, doorgaans is na 8 weken de bloedluis telkens weer terug; maar na 't gif Fipronil blijft de bloedluis wel 8 maanden weg. 2e De kippenboeren en eierenproducenten; want die weten uit eigen ervaring, dat bloedluis nooit, 'zomaar als door een wonder' voor veel langere tijd verdwijnt, tenzij er iets bijzonders aan de hand is. Dan kan de eierproducent niet reageren met 'zolang ik maar officieel niks weet, maar er wel iets op mijn bedrijf gebeurt, zit ik tóch goed'. Want de eigenaar van de kippen is ook verantwoordelijk zich voldoende te hebben moeten oriënteren op wat normaal en goed is op zijn bedrijf. 1/3

Der Paulie | 13-08-17 | 18:28

Ik verzoek den reaguuders dan ook om wanneer ze straks hunne legersteden opzoeken, even rustig te gaan slapen als ze dat ook andere nachten doen. Er is voorshands nog geen enkele reden om werkelijk ongerust te zijn.
Welterusten.

D-Fens_1963 | 13-08-17 | 13:21

De NVWA is een door de politiek volledig ontmantelde uitgeklede organisatie die niet anders meer doet dan aangekondigde bezoekjes afleggen aan de grote vlees en voedingsproducenten.
Even kijken of elk proces voldoende omschreven op papier staat en de daarin omschreven cheklijsten wel ingevuld zijn.
Maar zoals het gezegde luid het papier is gewillig,complimenten, goed gedaan tot over een half jaar!!!!

likdoorn | 13-08-17 | 11:43

Straks eitjes, aardappels, groenten uit Oekraine......... Zet de Geigerteller maar vast klaar.........

Saxofoon | 13-08-17 | 11:21

Het eieren en het MH17 schandaal komen voort uit het feit dat ambtenaren niet alert reageren op waarshuwingssignalen, beide affaires alleen al kost de samenleving ruim 2 miljard en de verantwoordelijken komen er gewoon mee weg. Door bij de NPO glashard zich van de domme te houden, schrale troost de EU gaat een heuse top organiseren over het ei en de kip. Over de miljoenen Afrikanen die de EU binnenstormen vinden ze minder urgent dan als de eieren

Goedverdoemme | 13-08-17 | 11:18

Het is allemaal vrij simpel met dit soort zaken.

Het systeem van de voedselveiligheid (bescherming bevolking)deugt NIET.
En de mensen die het moeten bewaken en dan met name de eindverantwoordelijke,deugen nog minder.Want wringen zich in allerlei bochten om hun verantwoordelijkheden te ontlopen(oa. liegen, feiten verdraaien en naar anderen, het liefst lager personeel, te wijzen.Ook rutte is hier verantwoordelijk voor trouwens.

Ben5570 | 13-08-17 | 11:13

We horen inderdaad niets van mw. Rosanne Hertzberger. Dat is heel opmerkelijk. Of eigenlijk ook niet. Ook wacht ik nog op commentaar van Peter R. de Vries. Hecht zeer aan zijn oordeel, want hij praat naar ieders mondje. Tenslotte, ik vond dit item op Geen Stijl van grote waarde. Een dergelijk analyse ben ik bij de MSM nog niet tegengekomen.

double punch | 13-08-17 | 10:56

necrosis | 13-08-17 | 10:11 | reageer
De EU heeft de norm gesteld daarom zijn de kippenboeren de klos.
Zelf heb ik kippen die in de wei lopen nu realiseer ik mij pas dat er aangrenzend mais verbouwd wordt en ik mos, distel en brandnetel bestreden heb en ook nog kunstmest gebruikt.
Moet ik mijn eieren die gretig aftrek vinden bij het chemisch afval zetten?
Dat risico loop ik wel met de EU regelgeving al ze maar een spoortje vinden is het over en uit.
Het is met Fipronil heel makkelijk het hoort er niet in te zitten als hobbyboer kan ik mijn hele familie buren en kennissen vergiftigen.
U kunt wel afgeven op de EU maar ze waken wel over onze voedsel veiligheid.

botbot | 13-08-17 | 10:39

De NVWA weet ook niet dat eral jaren in de NL poolse, Turkse, Marokaanse supermarkten en bij de Islamitischslagers en op de markt ongestempelde eieren worden verkocht, waarvan de herkomst onduidelijk is, ook zijn deze trays van 30 stuks niet voorzien van houdbaarheid datum.

Goedverdoemme | 13-08-17 | 10:36 | 1

Voor de multiculturele samenleving moet alles wijken... Zelfs de volksgezondheid. De gemiddelde Chinees/Shoarmazaak op de hoek rommelen vaak ook maar wat aan, maar geen haan die daar naar kraait. Vele malen gevaarlijker voor de volksgezondheid, maar dweilen met de kraan open. Hier brandt de NVWA zich al niet meer aan.

Ommezwaai | 13-08-17 | 10:50

@kloopindeslootjijook | 13-08-17 | 09:52
Gokje: omdat zowel stal 1 als 5 behoren bij dezelfde pluimveehouder en dus per definitie verdacht.
Een pluimveehouder die besmette eien in één stal aantreft, zit gelijk met een 'besmet bedrijf'.
De kippen en eien uit andere stallen zijn dan automatisch ook verdacht, de pluimveehouder verdient geen cent meer en gaat geen pluimvee houden uit dierenliefde.
Dus ruimen ze de hele veestapel maar uit voorzorg en omdat het goedkoper is om nieuwe kippen aan te schaffen.
Met de uitbraak van de vogelgriep werd alle pluimvee binnen een bepaalde afstand van een besmette boerderij preventief geruimd.
Ook als kippen van een andere pluimveehouder aantoonbaar gezond waren.

necrosis | 13-08-17 | 10:11 | 3

Tenminste, soms. Er staat ook wel eens een wildcard XX.

kloopindeslootjijook | 13-08-17 | 10:50

Of je past je stempelmachine aan en zet er een veilig nummer op. Of kan dat niet.

kloopindeslootjijook | 13-08-17 | 10:56

Raar verhaal dat het stalnummer (het laatste getal op een ei) ook meedoet. Dus stal 1 is anders schoongemaakt dan stal 5? Waarom gaan al die kippen er dan uit?

kloopindeslootjijook | 13-08-17 | 09:52

@bisbisbis | 13-08-17 | 09:14
Er zit nog steeds genoeg andere rotzooi in de grond.
Laatst las ik een kort artikeltje over een Nederlands aardappelverwerkingsbedrijf dat magneten gebruikt om metalen uit de bodem tussen de aardappels uit te filteren.
Eén van die magneten trok een Flak 88 mm granaat tussen de aardappels vandaan.
Je zal toch zo'n (op scherp staande!) granaat meepakken tijdens het rooien: www.omroepgelderland.nl/nieuws/2139092...

necrosis | 13-08-17 | 09:50

We leven in een tijd waarin gekken onze samenleving bedreigen en daarvoor naar mogelijkheden zoeken. Juist daarom een tijd waarin we mogen verwachten dat overheden over ons waken, ook en adequaat over onze voedselveiligheid. Pijnlijk om vast te stellen dat zij nu zo faalt, vermoedelijk zelfs na signalen van inmiddels maanden geleden. Als een paar minmukels in staat bleken om lange tijd achtereen eieren van miljoenen Europeanen te vergiftigen houd ik mijn hart vast als niet economische maar terroristische motieven de drijfveer zijn.

DasNouJammer | 13-08-17 | 09:33

@Dandruff | 13-08-17 | 09:09 |
Als het middel Fipronil al langere tijd verboden is, waarom wordt het dan nog steeds geproduceerd door Duitse chemiereuzen als Bayer en BASF?
Overigens produceren die wel meer chemicaliën die al decennia verboden zijn.
Maar ja, Brussel houdt wijselijk hun volgevreten koppen dicht, aangezien Duitsland de EU zo'n beetje dicteert.

necrosis | 13-08-17 | 09:31 | 4

Fipronil is niet verboden, het mag bijvoorbeeld gewoon in anti-vlooienmiddelen voor huisdieren gebruikt worden.
Alleen gebruik in de voedselindustrie is verboden.

sinar2 | 13-08-17 | 09:44

Je kunt dus beter niet je huisdier opeten.

kloopindeslootjijook | 13-08-17 | 10:06

Zyklon B wordt ook nog steeds geproduceerd.

debeterweter | 13-08-17 | 10:52
▼ 1 antwoord verborgen

Van de week hoorde ik op RTLZ, dat er een rspport verschenen is met produkten van Monsanto produkten, allemaal met gistoffen.
Niemand er verder nog over gehoord, geen journalist diee die lijst bekeken heeft, maar volgens mij worden deze produkten wel in de
ulraine verbouwd of geleverd.
Ze noemden het al het volgende schandaal.
En die eieren, De boeren waren ook fout, maar nu krijgen we misschien wel heel snel eieren uit de Ukraine. Nee, ze wisten het niet Schippers, Nou en of ze het wisten.

gato | 13-08-17 | 09:27 | 1

Daar ga je pas op letten als je zelf kinderen hebt, want je wil ze geen gif voeren. Er worden planten gemaakt die goed tegen bepaalde gifstoffen kunnen zodat dat soort gif extra sterk gebruikt kan worden. Dat levert meer winst op en dat is mooi en iedereen moet er aan mee gaan doen anders overleeft je bedrijf de concurrentie niet, dus dat is goed voor Monsanto. Het komt ook in je eten en de grond, maar dat boeit ze niet. Het wordt wel een keer een probleem voor de boeren en de mensen die al die rotzooi binnenkrijgen. Maar dat zal de elite een rotzorg zijn, die schuiven de grenzen net zolang op totdat de markt via vrijheid van informatie (kuch) er op gaat reageren. Maar dan moet het eerst mis gaan, want zo werkt dat. Net zoals de Romeinen veel lood gebruikten om bekers van te maken. Heel handig, je gaat alleen op de lange termijn kapot aan. Maar tot die tijd maak de loodbekerfabrikant winst. Zie verder de EU.

kloopindeslootjijook | 13-08-17 | 10:03

Misschien is het niet handig om voedselveiligheid (volksgezondheid) bij een ministerie onder te brengen wat zich als volgt, nogal hitsig op de centen, presenteert:

Het ministerie van Economische Zaken staat voor een duurzaam, ondernemend Nederland. We zetten ons in voor een uitstekend ondernemersklimaat en een sterke internationale concurrentiepositie. Door de juiste randvoorwaarden te creëren en door ondernemers de ruimte te geven om te vernieuwen en te groeien. Door aandacht te hebben voor onze natuur en leefomgeving. Door samenwerking te stimuleren tussen onderzoekers en ondernemers. Zo bouwen we onze topposities in landbouw, industrie, diensten en energie verder uit en investeren we in een krachtig en duurzaam Nederland.
Ministerie van Economische Zaken, voor een duurzaam, ondernemend Nederland.

Er zijn verstrengelde belangen, dan is het verlijdelijk om doofpotten te vullen, te downplayen (het valt wel mee) , de media te sturen, te liegen en de burger met een kluitje het riet in te sturen.
En dan de uitsmijter: Wir haben es nicht gewusst.
Tip voor de ambtenaren:¨Breek de dag, tik een eitje¨. En vreet je graag helemaal vol.

squadra | 13-08-17 | 09:18 | 1

Behalve dat het onder het verkeerde ministerie valt, is het ook nog eens kapot bezuinigd. Hier een artikel uit 2013 al! nos.nl/artikel/556225-rapport-nvwa-ka... Hoeveel waakzaamheid mag men verwachten van een bejaarde waakhond waarvan de tanden zijn getrokken?

* Il Principe * | 13-08-17 | 09:33

Het gaat niet héél veel helpen, maar als wij nu alvast eens zouden beginnen met een verbod op mest uitrijden tussen vrijdag 14:00 en maandagmorgen? Je wilt namelijk niet weten wat er in die tussenliggende tijd behalve mest nog meer op het land terecht komt. Er wordt in de sector nogal wat afgerommeld, om toch vooral maar geen cent te hoeven betalen aan afval / afvoerheffingen.

bisbisbis | 13-08-17 | 09:14

Dat de NVWA niet functioneert is duidelijk, maar niet eens het ergste. Wat mij tegen de borst stuit is het totaalplaatje van massavernietiging van voedsel en zelfs van levende wezens. Bij elk schandaal worden er miljoenen tonnen voedsel, maar ook honderdduizenden "besmette" dieren vernietigd, en zelfs talloze niet-besmette dieren ("voor de zekerheid", of vanwege teruglopende verkoop).

Ik vind dat amoreel. Fipronil is dus slecht voor bijen, maar niet voor mensen, en zeker niet in de hoeveelheden die zijn gevonden. Toch wordt er gedaan alsof deze eieren een gevaar voor de volksgezondheid zijn als je er meer dan 15 per dag eet (hoeveel mensen zouden dat doen?).
Het doet me denken aan talloze eerdere schandalen, zoals met de vogelpest; die kippen kunnen daartegen worden behandeld. Maar dat is slecht voor de export; dus dan vernietigen we liever om de paar jaar een paar miljoen kippen. Ook de vernietiging van goed vlees omdat er "rund" in plaats van "paard" op het etiket staat is in mijn ogen asociaal. Natuurlijk was er sprake van bedrog, en natuurlijk moeten de bedriegers worden bestraft. Maar met het vlees was niks aan de hand.

Ook de lieden die het sinds 2013 verboden middel Fipronil gebruikten moeten daarvoor worden bestraft. Maar de hype die nu op ons losgelaten is, is nergens voor nodig.

Dandruff | 13-08-17 | 09:09

De NVWA is niet verantwoordelijk ,nergens voor ,dat is de boer die niet ff check`t waarmee hij in zee gaat.want het zijn toch van die verantwoordelijke ondernemers.
De LTO vond het ook zo fijn dat de branche zelfregulerend werd ,want dan waren ze de controleur kwijt.
En de VVD ,CDA,hebben schijt aan bevolking en regels die.lastig zijn.maar die keer op keer grote rampen veroorzaken door ze oncontroleerbaar te maken,want controleambtenaren werken niet meer over of in het weekend en veel zijn wegbezuinigd ,
Daarom is de mestrijder en gifspuiter ook zo actief in het weekend.En wat voor weer het is maakt ze niet uit ,want controle nihil en ze zijn binnen korte tijd elders

pedro300 | 13-08-17 | 08:51

@loser | 13-08-17 | 08:24 |
Sowieso is het bedrijf dat Fipronil gebruikte om de stallen te reinigen de Sjaak.
Ze hadden de vereiste papieren niet om het te mogen gebruiken.
Maar dan nog trek ik een eerder comment uit de kast waarin ik stelde dat het Nederlandse bedrijf dat de stallen schoonspoot geen belang heeft om de Nederlandse pluimveehouders op dergelijke schaal te benadelen.
Degene die er wel belang bij heeft, is 'Brussel' en de pluimveehouders in Oekraïne.
*iets mompelt over herverdeling van werk en inkomsten binnen de EU*

necrosis | 13-08-17 | 08:43 | 3

Daarom word dit zo enorm opgeblazen. |De nederlandse pluimveesector moet kapot gemaakt worden ten behoeve van de legbatterijen in Oekraïne.
En wat daar allemaal aan gif gebruikt word zal nooit bekend worden omdat de controle door de corruptie instanties daar een farce is.

sinar2 | 13-08-17 | 08:58

wat ik begrepen heb is dat de producent van het middel deze verboden Fipronil (sinds januari 2016)in zijn product heeft gemengd, dit niet heeft vermeldt op de verpakking. Het blijken 2 jonge ondernemers te zijn.. De NVWA kreeg een melding dat dit gaande was in nov. 2016 en heeft ondeskundig de zaken aangepakt.Vervolgens is er blijkbaar ergens in juni 2017 de minister(s) op de hoogte gebracht, die op dat moment bezig waren met het komende reces en de excuses-compensatie bekijken aan de Q-koortspatiënten (zelfde verhaal overigens in 2007-2008 en 2009 en nog wat andere 'de-missionaire' zaken.. om in de week van het reces het kip-ei-verhaal niet meer tegen te kunnen houden... die 2 jongens, zijn allang failliet en ja een boete.. wie gaat die dan uiteindelijk betalen en aan wie!!

fikkieblijf! | 13-08-17 | 09:06

@necrosis: u heeft uw alu hoedje nog wel??

Al met pensioen | 13-08-17 | 19:25

Ga nu niet aankomen dat onze minister Schippers niet wist dat alles wat met vee en voedsel heeft te maken uiterst kwetsbaar is voor de gezondheid van mensen.
Kom, mw Schippers, u bent toch ook die bewindsvrouw die tot in den treure moet weten dat bij enig 'onraad' direct de boel plat moet, acuut.

Of is ze de Q-koorts ramp weer vergeten(en affaire die maar niet de doofpot in wil gaan)... net nu begin juli 2017 eindelijk na 13 jaar erkenning en excuses aan de getroffene zijn gemaakt, die nog steeds ziek zijn of inmiddels overleden.
Juist deze alertheid om te waken over onze gezondheid als het met dieren en ons voedsel te maken heeft is het afgelopen jaar volop in de aandacht geweest.

Ook nu weer, net als destijds.. de economie en de belabberde samenwerking tussen ministeries en wakende organisaties, .het 'denken' en handelen in 'taken' en 'hokjes' met wetten en bevoegdheden..
Wat een ellende! wat een blamage op allerlei gebied...

Uiteraard is de rekening voor de bevolking, dubbel! Mogelijk met de gezondheid, het compenseren van de kippenboeren, de EU zal gaan wijzen, de export van Nl kippen en eieren jaren besmet... etc etc..
Gaat hier nog iemand voor aftreden, verantwoordelijk voor gesteld worden of kan dat niet omdat er geen kabinet is?

fikkieblijf! | 13-08-17 | 08:36

Verbaasd mij niets als geroepen wordt dat aan alle protocollen is voldaan. Dus niemand is verantwoordelijk. En de gewone man weer de lul.

loser | 13-08-17 | 08:24

@Jan Dribbel | 13-08-17 | 01:38
Het lag natuurlijk aan het kunstgras van Heracles, de bal was niet rond en de club zelf kan door de Spurs niet beschikken over Sanchez.
En sowieso is het de schuld van Wilders, GeenStijl en ondergetekende.
Man up, ze speelden gewoon slecht.
De laatste keer dat Heracles van Ajax won, was in 1965 (!), toen bestond ik nog niet eens.

necrosis | 13-08-17 | 08:21

miko | 13-08-17 | 04:08
Nou Miko dan stel ik voor dat je lekker op de vlooienband van een hond of kat ga zuigen en kauwen als het volgens jou helemaal niks voorstelt en niet gevaarlijk is.

swassannuf | 13-08-17 | 08:08

Van Dam was vast een redelijk kamerlid maar je ziet aan deze crisis dat leiding geven toch andere koffie is. Laat dit een clusterfuck van jewelste worden, heeft de hulp van tante Edith nodig en komt er alleen maar mee weg omdat de PvdA anders dreigt het schip te verlaten (wegens leraarsalarissen).
.
Op basis waarvan deze man geschikt bevonden is Directeur NPO Reisbureau te worden is mij een raadsel. Nou ja, zal de partijkaart zijn uiteraard. Nu maar hopen dat er in Hilversum geen crisis uitbreekt.

de Voorzittert | 13-08-17 | 06:46

Nieuwslezeres Audrey van der Jagt had nog geen last van een opgedrongen diversiteitstijdperk overgewaaid vanuit de VS. Zij deed haar werk serieus achter een bureau en haar schoenen deden destijds niet ter zake.
Ook Jeroen Pauw zat in het verleden in beeld met colbert aan het nieuws te presenteren, terwijl hij feitelijk daaronder relaxt een korte broek en cowboylaarzen aanhad. En geen rooie haan die daar destijds naar kraaide.

Door het NPO ingevoerde kledingvoorschrift dragen vrouwelijke nieuwslezeressen zoals Astrid Kersseboom, Simone Weimans, Annechien Steenhuizen in beeld, hoge hakken.

Uiteraard zal de voorspelbare, eenzijdig berichtende Vara-redactie hun talkshow-presentatrice Eva Jinek morgen tijdens de dagelijkse Trump-bashing geen opdracht geven, om het bericht van de Amerikaanse Newsweek te vertonen waarin gesteld wordt dat het dragen van hoge hakken van 'Trumpvrouwen' (Melania en Ivanka) een symbool is van 'everything that is beautiful and hoffofying about them'
omdat Jinek voordat het gelijknamige NPO-programma online gaat, niet weet hoe snel ze zelf haar stiletto hakken moet aantrekken.

drs.Nee | 13-08-17 | 05:46

Bijen uitroeien, mensen letterlijk verkankeren... O, wat wil Homo sapiens toch graag dood. Misschien omdat er voor de helft van de wereldbevolking een gezond & gelukkig nabestaan voorhanden is, dat maakt het allemaal minder erg.

dedeurs | 13-08-17 | 03:48 | 1

Waarschijnlijk het beste argument dat ons overdadig gebruik van bestrijdingsmiddelen de insecten om zeep brengt.DAT is het probleem. Wij hebben er niet zo veel last van.

miko | 13-08-17 | 04:22

Ach, zijn we iets anders gewend bij de roverheid, met opper, opper roverhoofdman rutte, gelijkwaardig aan een paling in een emmer snot.
Liegen en Bedriegen, met hoofdletters, dat is het enige nog wat je kan verwachten van dat haagse zooitje.

watmagjenogwel | 13-08-17 | 03:26

Ben erg benieuwd welke gewassen dus gewoon met fipronil behandeld mogen worden. Welke gewassen dit zijn en waar deze uiteindelijk voor bedoeld zijn? Consument?

" op het risico's dat het gif ook vanuit de buitenkant van het zaadje via de plant zelf in de bijen terecht kwam. Vandaar ook uitzonderingen op het verbod voor gewassen die in kassen worden gekweekt, "

Yeah sure | 13-08-17 | 03:14

De afgelopen 12 maanden is het probleem van seksuele intimidatie in de Mechelse straten en pleinen gigantisch.
Na onderzoek meldt HNL dat 50% van vooral jongeren en vrouwen in Mechelen zich geïntimeerd voelt door nafluiten, seksistische opmerkingen, blokkeren van de doorgang, het tonen van intieme delen, ongewenste aanrakingen en achtervolgingen.

Door wie worden ze lastig gevallen en geïntimeerd? Door robots?

Zolang de oorzaak - lieden die zich schuldig maken aan dit grensoverschrijdend gedrag - politiek-correct uit de wind worden gehouden door hen niet te benoemen, zal dit reële probleem nimmer worden opgelost en zal het aantal slachtoffers niet alleen in Mechelen toenemen.

drs.Nee | 13-08-17 | 03:08

Het is dat ik mijn alu hoedje kwijt ben, anders zou ik kunnen gaan denken dat het een plan was van ene Volkert. Weg met al die grote kippenstallen! Helaas heef hij er dan even niet bij stil gestaan dat er kippen geruimd zouden worden. Maar ja, ik ben dat hoedje dus kwijt.

Al met pensioen | 13-08-17 | 02:50

De hele westerse wereld is één slappe zooi bij elkaar, niemand durft iets te zeggen want o wee als de anders verdrietig of boos word.

Henk de Vries2074 | 13-08-17 | 02:01 | 1

welk ander deel van de wereld is geen slappe zooi voor zover ze de dominante cultuur zouden kunnen zijn?

gedachtespinsel | 13-08-17 | 02:33

De gevolgen van het verboden bestrijdingsmiddel Fipronil zal Dumpert-bezoekster Rosanne Hertzberger, gefixeerd op vulgair fappen, aan d'r reet roesten.

drs.Nee | 13-08-17 | 01:50 | 1

Rosanne Hertzberger, snapt inderdaad een hoop dingen een stuk beter dan de gemiddelde reaguurder. topvrouw met een randje!

miko | 13-08-17 | 04:19

Ik ben blij dat de naam van Feynman onderaan het artikel kapitaal en vetgedrukt geschreven staat. Een redelijk alternatief voor het feit dat zijn pica verdwenen is en zijn naam onder het artikel er niet meer staat. Wees zuinig op deze voortreffelijke columnist, GeenStijl.

hoogstetijd | 13-08-17 | 01:38

Ajax verliest van Heracles.
Het is de schuld van fipronil.

Jan Dribbel | 13-08-17 | 01:38

De volksgezondheid is aangetast door het winstbejag van enkele criminelen, waaronder een paar zeloten uit de bible belt.
Kinderen zijn blootgesteld aan stoffen die wegens toxiciteit niet meer zijn toegestaan.
De daders verdienen een lange gevangenisstraf en torenhoge boetes.
De overheid heeft ernstig gefaald inzake controle en tijdige en kordate aapak.

kempenaer | 13-08-17 | 00:57 | 1

Als moeder de vrouw het eten aan laat branden of bij een gemiddelde Nederlandse barbecue krijg je meer kankerverwekkende stoffen binnen. wat een ophef.

miko | 13-08-17 | 01:33

Het is gewoonweg te triest voor woorden om er dag in dag uit achter te komen dat werkelijk alle instanties falen door hun werk niet/slecht/onvolledig/te laat uit te voeren. De politiek heeft al lang geen idee meer waar het over gaat en is elke grip op dergelijke faal-instanties kwijt. Door middel van te zeuren over punten en komma's tracht men dit nog te verbloemen, maar er is er werkelijk geen enkel politicus die eens consequenties trekt. Men probeert zich te verschuilen achter bijzonder doorzichtige rookgordijnen, maar laten we eerlijk zijn; de politiek/volksvertegenwoordiging is al lang alle grip op het dagelijkse leven kwijt en het welzijn en welvaart van alle burger zal ze een zorg zijn.

Ruikbaard | 13-08-17 | 00:54 | 1

Comment gerecycled van een eerdere uit 2008?
Echooo!

Ongeblustekalk | 13-08-17 | 00:58

miko | 13-08-17 | 00:51
Goh.

Ongeblustekalk | 13-08-17 | 00:53 | 1

Wat is het nu Ongeblustekalk, bij de één oud vertrouwd de boel kopiëren om op te reaguren en bij de ander de reaguurfunctie gebruiken. Wees eens eensluidend man.

Van Urk | 13-08-17 | 01:57

Zoewk zelf maar op de tpo want ik kan niet meer linken.
Boehoehoe!

miko | 13-08-17 | 00:51

Ondertussen in marokijnistan..
nieuws.tpo.nl kinderen-besmet-rabies-seks-ezel

miko | 13-08-17 | 00:51

@Jan Dribbel | 13-08-17 | 00:27
Dat kan ik niet goedkeuren.
*helaas*

necrosis | 13-08-17 | 00:42 | 1

Ik doe het ook nooit goed.
Het goede antwoord krijg ik natuurlijk nooit te horen.

Jan Dribbel | 13-08-17 | 00:52

@gedachtespinsel | 13-08-17 | 00:29
Jij denkt dat 'de burger' het juiste antwoord is, dat klopt dus niet.
Neem Rutte II, mensen stemden op die kasthomo om PvdA uit het torentje te houden, terwijl andere mensen juist op overspelige Didi hebben gestemd om Rutte uit het torentje te houden.
En wat kregen we?
Hebben we daarvoor gekozen?

necrosis | 13-08-17 | 00:40 | 1

je kiest, en daar moet je het mee doen, pas volgende keer dat je weer kunt kiezen kun je vorige keuze ongedaan maken lijkt me.
 
verder moet je het doen met wat er op dat moment is lijkt me, en geen een politicus heeft tot nu zijn/haar ideologie volkomen dominant gekregen in dit land. Gelukkig maar!

gedachtespinsel | 13-08-17 | 01:27

HPV is een groter risico op kanker dan een fipronil eitje, daarover zeiken en daar een honderdvoudige kans op accepteren lijkt me nogal gelul in de marge.

Ongeblustekalk | 13-08-17 | 00:40

De mensen met vakkennis en praktijkervaring zijn allemaal weg gebonjourd bij de NVWA. Wat er over blijft zijn wat kopstukken met theoretische kennis en vooral bestuurderskwaliteiten in een organisatie.
Mensen die met de poten in de klei hebben gestaan, kennen hun (illegale zaakjes en de daaruit voorkomende problemen), jammer dat er geen gebruik van gewenst word.
Door deze verkeerde bezuiniging word er een onnoemelijke schade aan vertrouwen en in en aan de agrarische sector toegedaan.
De economische gevolgen zijn niet te overzien.

kneuterzak | 13-08-17 | 00:29

@Jan Dribbel | 12-08-17 | 23:52
Ik schep er een bijna demonisch genoegen in maar de meeste oudgedienden weten dat.
En voor de lolz, een ontopic mopje:
Hoe pelt Chuck Norris een ei?

necrosis | 13-08-17 | 00:21 | 1

Chuck Norris (geb. 1940)
Goh, hij leeft nog en zijn vrouw pelt zijn eitje want echte mannen in Texas pellen geen eitjes.

Jan Dribbel | 13-08-17 | 00:27

Het blijft een misselijke grap van die hele NVWA die door laksheid en plichtsverzuim niet aan de bel trokken nu blijkt dat er kankerverwekkende pesticiden in de voedselketen terecht zijn gekomen. En dat zeg ik als fervent eiereter, want reken er maar op dat ik een behoorlijke dosis van die troep heb binnengekregen.

mohammmedtriplem | 13-08-17 | 00:20

Zoals ik wel eerder schreef heeft alles te maken met de leiding. De overheid is door en door verrot. Heel simpel, kijk wat er in de Tweede Kamer rondloopt. Een stel leugenaars die nergens verstand van hebben. Kijk naar de staatssecretaris van financiën en je denk direct "uit welk circus is deze ontsnapt". Het is een grote slappe hap geworden. Deskundige personen willen niet onder een flapdrol werken en deze vertrekken dan ook. Dit werkt in een bedrijf ook zo. Echter daar zijn de dan nog wel eens zo verstandig om zo'n flapdrol een schop om z'n reed te geven, puur omdat het anders centen kost. Van centen kosten heeft de overheid geen last en daar voelt ook niemand zich verantwoordelijk voor. (Eigen pluche eerst).
Door dit soort taferelen ontstaan dit soort eierschandalen en we zijn er nog lang niet.

poisonivy | 13-08-17 | 00:11 | 3

euh, niet om een of ander hoor, maar wie kiest de overheid?

gedachtespinsel | 13-08-17 | 00:29

@ gedachtenspinsel,
Wij in ieder geval niet, of bent u een andere mening toegedaan, na maanden zwammen om iets nieuws te creëren, en dan ook nog eens op een "democratische" manier > 1,2 miljoen stemmers te negeren.

watmagjenogwel | 13-08-17 | 03:56

gedachtespinsel | 13-08-17 | 00:29
Geen idee waar die Jan Doedels allemaal vandaan komen. Voor de schijn mag je een vakje rood kleuren, maar hoe de uitslag ook wordt blijf je met dezelfde oelewappers zitten. Het is een slangenkuil met addergebroed.

poisonivy | 13-08-17 | 15:44

In een wolk van electromagnetische straling leven zal ook niet goed zijn voor een mens.
Gewoon accepteren dat je sterfelijk bent en pech kunt hebben. Dood ga je toch.
Vroeger waren alle aardbeien bestraald totdat het op het etiket moest worden vermeld en iedereen eet al meer dat 10 jaar genvoedsel en dat mag eigenlijk ook niet.
Bak maar gewoon een eitje, is lekker.

Ongeblustekalk | 13-08-17 | 00:09 | 1

we eten al honderden jaren genvoedsel. Je weet er niet zo veel van hé?

miko | 13-08-17 | 04:10

Ommezwaai | 12-08-17 | 23:56
Ik weet niet of het de alcohol is, een overmoedige bui, neuk tekort, lage frustratie tolerantie of whatever. Het is i.i.g. eigen risico afkoop waardig.

nietsdoenerT | 13-08-17 | 00:08

@watergeus | 12-08-17 | 23:28
Weet je wie er ook niet gewonnen heeft?
*schelden doet geen pijn, gnehehe*

necrosis | 13-08-17 | 00:05

Maar het was een wondermiddel volgens de kippenboeren.
Zegt het voort, zegt het voort.

Jan Dribbel | 13-08-17 | 00:01 | 6

miko | 13-08-17 | 00:39
Ieder voordeel heb z'n nadeel... Nare gifjes hebben de eigenschap om excellent te werken tegen allerlei levende organismen, maar het is niet de bedoeling om mens en dier uit te roeien lijkt mij.

Ommezwaai | 13-08-17 | 00:54

@ ommezwaai: zie reactie 02:23

Al met pensioen | 13-08-17 | 02:40

@ ommezwaai: zie reactie 02:23

Al met pensioen | 13-08-17 | 02:40
▼ 3 antwoorden verborgen

De NVWA is een bureaucratische dienst. En de leiding zijn 'roze koeken' welke niet buiten komen. Als de 'poep de ventilator raakt', weten ze van niks en verstoppen ze zich met smoesjes en halve waarheden. Dit geldt ook voor Schippers en van Dam. Ze zijn te arrogant om ooit toe te geven dat ze 'foutief' of nalatig gehandeld hebben. Het is zoals Feynman zegt in het artikel, dat je niet briljant hoeft te zijn om na de eerste berichten dit in de praktijk te laten onderzoeken. Dit alles geeft geen goed gevoel, dat men echt en grondig naar ons voedsel kijkt.

Gemeen Mosje | 12-08-17 | 23:59

Schoolvoorbeeld van een goed werkende organisatie die volkomen verrot bezuinigd is, anders kan ik het niet zeggen

Mather | 12-08-17 | 23:56

Eerst gewoon WWA en later als de boel ondergebracht is bij economische zaken NWWA en zo nieuw als het is werd het meteen tot de bot toe uitgebeend. Vele afdelingen werden gewoon afgeslankt en mensen op hun werkplek durfden niet eens meer hun mond open te trekken. De belangen en grenzen aan verantwoording waren gereduceerd tot het niveau van 'pennenbeffers" en schoothonden van het bedrijfsleven. Dit zal zeker niet de laatste schandaal zijn.
Schippers nam trouwens als ' damage control VVD wijf' wel het woord bij Jinek omdat van Dam niet goed in staat was om recht te praten wat krom is.
De overheid heeft zich wederom van zijn mooiste kant laten zien. Als we sterven door verkeerd voedsel dan is zelfs de NFI niet in staat om het te onderzoeken want ook zij zijn tot de bot toe uitgebeend door de overheid. Lang leve de heren en dames van de Staten-Generaal !!!

webmiep | 12-08-17 | 23:51 | 1

dus overheidsschuld of schuld van winstbejagbedrijven?
 
toe nou toch...........

gedachtespinsel | 12-08-17 | 23:57

de overheid is de meest onbetrouwbare organisatie die Nederland kent. Vraag het aan een willekeurige ondernemer en hij kan je de ene na de andere horrorstorie over nalatigheid , willekeur, vriendjespolitiek en gewoon pure domheid en gebrek aan de meest elementaire kennis vertellen.

jan-lul-de-behanger | 12-08-17 | 23:49

Puik stukje Feynman. Plotsklaps is alles de schuld van het tekort aan inspecteurs.
Je reinste onzin. Al het wat te "halen" valt in de vorm van boeteoplegging, staat er een compleet legertje inspecteurs voor de deur en spreekt men van "keiharde aanpak door Justitie". Men vergeet voor het gemak er even bij te vertellen dat de kleinere bedrijven keihard worden aangepakt i.v.m. het gebrek aan kostbare advocaten (Jawel, proza uit eigen belevenissen).
.
In dit specifieke geval lagen de bewijzen zowat op straat. Men had lering moeten trekken uit het dioxine eieren schandaal in 2010. Ook hierin speelde Nederland een hoofdrol. Vet waarin zeer hoge concentraties dioxines zaten, werd gebruikt voor het vervaardigen van veevoer. Dit soort stofjes vindt men dan ook onmiddellijk terug in de leg van kippen.
.
Kortom, geblunder op verschillende niveaus EZ en de NVWA voorop.

Ommezwaai | 12-08-17 | 23:48

Vertrouwen in de overheid wordt altijd beschaamd. Zij is er niet voor u maar voor zich zelf. Daarna voor de belangen van de (voedsel)producent.
Zie ook de afhandeling Q-koorts.
Slachtoffers hebben jaren om erkenning moeten vechten.
Nog een voorbeeld: dieselgate. Wij moeten voortijdig dood!

Flappie2006 | 12-08-17 | 23:32 | 1

zonder overheid dan maar?

gedachtespinsel | 12-08-17 | 23:46

@Wijze uit het Oosten | 12-08-17 | 23:25
Dat wordt weer bammetjes smeren morgenochtend.

necrosis | 12-08-17 | 23:31

@ofitzer | 12-08-17 | 23:19
Als je geestelijk niet in staat bent om een fatsoenlijk comment te schrijven, doe dat dan even elders, wil je?
En vergeet je GeenStijl lidmaatschapskaart niet af te geven bij Joris, als hij je over de schutting trapt!
*zwaait met twee handen*

necrosis | 12-08-17 | 23:29 | 4

eensch

botbot | 12-08-17 | 23:47

Het wordt nog eens een dagvulling, dat zwaaien naar ongelukkigen.

Jan Dribbel | 12-08-17 | 23:52

Doe nou niehiet!! Kunnen we nog even plezier hebben. En volgens mij is Joris nog moe van het vorige topic,daar was hij een partij aangebrand.

miko | 13-08-17 | 00:35
▼ 1 antwoord verborgen

OT: Bolt weer niet gewonnen.

watergeus | 12-08-17 | 23:28 | 1

Wie is Bolt en wat valt er te winnen?

Van Urk | 13-08-17 | 01:52

Feynman, hij is weer eens ei, lepeltje, raak..
*Iets met overheid, kerntaken en verantwoordelijkheid nemen mompelt...*

Wijze uit het Oosten | 12-08-17 | 23:25

dit land, waar de ambtenaren en overheidsdiensten in alle hoeken en gaten zitten en ons maandelijks miljarden kosten, weet nooit wat ze moeten doen als er stront aan de knikker is.
ja,liegen,smoesjes bedenken en uitvluchten zoeken maar nooit is er iemand verantwoordelijk.
het hele zooitje hoopt dat er vlug iets anders gebeurt zodat we dit vergeten.
en meestal doen we dat.

pejoar | 12-08-17 | 23:25
-weggejorist-
ofitzer | 12-08-17 | 23:21 | 2
-weggejorist en opgerot-
ofitzer | 12-08-17 | 23:19 | 4

Een overmatig gebruik van alcohol is op de lange termijn ook schadelijk. In uw specifieke geval al op de korte termijn....

Ommezwaai | 12-08-17 | 23:56

Ja kijk iedereen doet nu bezorgd over producten die niet voor de menselijke consumptie zijn die in ons eten gevonden worden. Dat komt omdat mensen niet kwaliteit kopen maar goedkoop als iedereen zoals mij eieren zou kopen wa er geen vaag naar dit soort producten. En ja ik ben dronken dat heb je goed necrosis veel plezier met je overbejaarde moeder vannacht nog.

ofitzer | 13-08-17 | 00:05

Arme mensen verdienen te sterven aan de besmette shit die ze zelf kopen. En ook geen gezondheidszorg. Amerika ftw

ofitzer | 13-08-17 | 00:30
▼ 1 antwoord verborgen

Srebrenica, MH17, Gif-eieren...... ze zien het wel, maar het volk is ondergeschikt aan het grotere (economische-/politieke) plaatje.
De Serven moesten eraan, de Russen moesten eraan en de economie moest blijven draaien.

Oepsie1234 | 12-08-17 | 23:19

Zelfs 10 miljoen eieren zijn qua dat goedje nog niet dodelijk. Qua hoeveelheid eieren dan weer wel. Wat een lachwekkende ophef weer. Doet denken aan dat dioxine-verhaal. Nie,and ooit ziek van geworden....

hogeheuvel | 12-08-17 | 23:15 | 1

Van dioxine wordt je op korte termijn dan ook niet ziek, behalve bij extreem hoge concentraties. Echter op de langere termijn (jaren) is dioxine enorm kankerverwekkend. Wellicht dat nu de eerste slachtoffers pas vallen. Wie zal het zeggen?

Ommezwaai | 12-08-17 | 23:51

Mijn indruk is dat de NVWA liever de andere kant uitkeek.
Vanwege economische belangen.
Net als bij de Q-koorts met als gevolg al reeds 70 bekende doden.

Jan Dribbel | 12-08-17 | 23:09

1 grote set-up. Weg met boeren in NL. Kan mooi naar het oostblok. Waarom anders zo'n ophef er over maken terwijl er geen doden of zieken gemeld zijn. Teken aan de wand.

Met z'n allen brussel bestormen... asap!

Indig0 | 12-08-17 | 23:09

@gedachtespinsel | 12-08-17 | 23:02
Je had beter je comment nog eens na kunnen lezen voor je op 'Reaguur' drukte.
Was het de Fipronil of die vierde fles wijn die je hersens een beetje geklutst hebben?

necrosis | 12-08-17 | 23:08 | 1

Wellicht beide....

gedachtespinsel | 12-08-17 | 23:10

@Feynman
Ik mis nog een klein detail in je slotzinnen.
Namelijk dat die vuiligheid (Fipronil) geproduceerd wordt bij onze oosterburen, ik meen Bayer of BASF.
Als dit in de VS was gebeurd, hadden de pluimveehouders de producent helemaal de moeder geprocedeerd.

necrosis | 12-08-17 | 23:04 | 1

Nee hoor,de gebruiker is ten alle tijden verantwoordelijk. Alleen als de fabrikant iets zegt wat niet waar is kan hij aangeklaagd worden. En maar goed ook! Al die mongolen die niet weten hoe ze met bestrijdingsmiddelen om moeten gaan en dan de fabrikant verantwoordelijk stellen.
En al die hypocrieten die hun beesten inspoten met Frontline, TopSpot, Fiproguard, etc,deden ook nooit moeilijk als ze hun lieve beestje weers eens aanhaalde na behandeling.

miko | 13-08-17 | 00:29

@Plukkiehaar | 12-08-17 | 22:35
Ik zou maar een schuifmaat naast je bed leggen, ik heb van een hoestende man in een lange regenjas gehoord dat je erectie ook met de helft vermindert.
Ik zou maar vast een letselschadeadvocaat in de arm nemen wegens toekomstig gederfd genot.

necrosis | 12-08-17 | 22:55 | 1

hee, niet oordeel hebben over iemand anders zijn/haar/het genot ja! :-) Zeker als je het zelf net geprobeerd hebt.....

gedachtespinsel | 12-08-17 | 23:02

Het mag toch allemaal geen verrassing zijn. Raamambtenaar Rob van Lint maakt eerst de samenleving kapot door half Afrika hier naar binnen te lullen, en vervolgens heeft iemand het een heel slim idee gevonden om Rob de Lul ook pipo te maken bij de NVWA en zo vervolgens onze collectieve gezondheid te bedreigen. We mogen nog van geluk mogen spreken, dit hele fipronil-"schandaal" heeft naar het zich laat aanzien weinig impact op de volksgezondheid. Het had met deze habituele faalhaas aan het roer immers nog veel erger kunnen zijn.

Taggart | 12-08-17 | 22:51

Ik heb deze zomer verrekte weinig last van vlooien.

boccelullus | 12-08-17 | 22:48

En dan nog die kippen ruimen ook! Dat hadden ze moeten doen met de verantwoordelijken!!!

mrXL | 12-08-17 | 22:46

Er zijn in de fipronil-affaire zijn er 2 mensen gearresteerd omdat zij de volksgezondheid in gevaar zouden hebben gebracht. Vreemd is dat in die Q-koorts-affaire nooit mensen zijn opgepakt, terwijl Ab Klink en Gerda Verburg willens en wetens ruim 1 jaar lang hun kaken op elkaar hebben gehouden, en doden en chronisch zieken op hun geweten hebben!

JI-HAAT | 12-08-17 | 22:40 | 1

Rutt zei sorry!!

miko | 13-08-17 | 00:23

Waarmee andermaal duidelijk wordt dat het zijn van een politicus meestal niet betekent dat iemand competent is om te besturen en leiding te geven.

Lafayette | 12-08-17 | 22:35

Sinds ik Fipronil slik, zijn mijn prostaat en erectie klachten met de helft afgenomen. Waarvoor dank NVWA.

Plukkiehaar | 12-08-17 | 22:35 | 1

Je moet eieren niet rectaal nuttigen,

Teleo | 12-08-17 | 22:35

Ik neem aan dat er een onderzoek komt naar de laffe, anonieme klokkenluider en hij/zij/gender flink aangepakt wordt!!

Teleo | 12-08-17 | 22:33

Als het slechter voor de mens is dan men nu denkt, duurt het vermoedelijk jaren om die conclusie met hard bewijs te kunnen ondersteunen.
Vroeger waren er ook ziektes waar men niets van wist totdat er steeds meer mensen last hadden van dezelfde symptomen en dezelfde omstandigheden.
Zo had je vroeger nog vele servicepompen zodat je in je auto kon blijven zitten terwijl een medewerker de tank volgooide.
Toen wist men niets van de gevaren van gelode benzine, al is ongelood ook vuiligheid.
En de zogenaamde 'schildersziekte', veroorzaakt door veelal in niet geventileerde ruimtes gebruik te maken van Tri, Aceton en Thinner.
Of het zagen/ boren van asbestplaten.
Eiengate heeft nog geen aantoonbare ziektes opgeleverd, mogelijk ziet men dat pas ergens in 2030

necrosis | 12-08-17 | 22:30 | 4

@ Miko
Helemaal mee eens, al kunnen we natuurlijk niet alles bagatelliseren. Maar ik heb al jaren geroepen dat men de mensen zo bang maakt voor kanker, dat ze dood gaan aan een hartkwaal. Maar om op uw stelling terug te komen: Ik weet nog goed dat mijn moeder vroeger om van de muggen e.d. af te komen met een zgn. flitspuit het hele huis door ging. Volgens mij zat daar toen iets van ddt in, en je rook het in het hele huis want moeders was er niet scheutig mee. Mijn vader is 84 geworden, mijn moeder 96, mijn zus 65 ( ja toch kanker helaas) en zelf ben ik nu bijna 65. Bovendien werd er in huis altijd door meerdere personen gerookt (alleen moeders niet) en bij verjaardagen kon je de rook bijna snijden. Hetzelfde bij mijn (ex) schoonouders waar bij feesten in de kleine kamer zo maar zo'n 30 man zat te roken. Zij zijn beiden goed in de 80 geworden!

Al met pensioen | 13-08-17 | 02:23

@ al met pensioen
Dus een reden te meer om extra attent te blijven, namelijk uw zus is helaas overleden op 65 jarige leeftijd, dus heeft misschien wel op de kwetsbare leeftijd, toen ze dus jong was, veel DDT binnen gegregen, en aangezien u nu 65 jaar bent......
Maar ik hoop voor u, dat ik het mis heb, ben zelf nog een paar jaartjes ouder, en weet net als u de flitspuit met DDT nog goed te herinneren. Ook de DDT in bed, tegen de vlooien, in poeder vorm.

watmagjenogwel | 13-08-17 | 03:42

Al met pensioen | 13-08-17 | 02:23
Propoxur,man dat was giftig. en iedereen gebruikte het.
tuurlijk zijn veel middelen niet goed. het maakt beesten dood,het zal dus ook wel niet goed zijn voor ons. Maar d kans dat je dod gaat door de keukentrap is veeeeel groter.Chlor is ook geen lekker product,alleen al de reacties die het aangaat met lichaamsvloeistoffen zoals urine. En niemand die chloor wil bannen. Natuurlijk niet. het alternatief is allerlei infecties.

miko | 13-08-17 | 04:16
▼ 1 antwoord verborgen

Iedere zomer, "toevallig" tijdens het opstellen van de nieuwe begroting, komt er altijd wel weer nieuws over de 'onmisbaarheid' van de NVWA en de onwenselijkheid om er verder op te bezuinigingen.

Deze keer is er werkelijk iets loos. Dit zou een goede pers moeten opleveren, maar als je de film terugdraait komt het allemaal erg amateuristisch over.
Verwijten naar de Belgen, Duikgedrag van de politiek verantwoordelijken.
En helaas lijkt dit geen uitzondering. Alle taken waar juist de overheid verantwoordelijk voor is, zijn van slechte kwaliteit: onderwijs, de zorg, politie & justitie, Defensie; overal is men onder het minimale niveau gezakt. En nergens is enige vooruitgang te zien.

En dat ligt niet aan de mensen op de vloer en ook niet alleen aan bezuinigingen. Het ligt mijns inziens aan onbenullige politici/bestuurders, ambitieuze (en politieke) non-valeurs die aan het hoofd gezet worden én aan parasitaire 'interim managers' of 'consultants' die er vooral zijn om hun eigen zakken te vullen en niet om de problemen op te lossen.

In de ideale wereld zou in een vergelijkbaar geval de directie van de NVWA direct op non-actief worden gezet. Maar bovenal zouden Van Dam en Schippers subiet moeten worden gedwongen tot aftreden en vervangen worden door capabele lui. Maar de wereld is niet ideaal en er is een kabinetsformatie aan de gang. Glas, Plas, Was...

Natu-San | 12-08-17 | 22:29 | 1

Van Dam en Schippers vervangen voor capabele lui.
Wie had je daar voor in gedachten? Alles wat rondloopt in den Haag en enige kans heeft op een ministerschap is incapabel, dus de ene nutteloze voor de andere vervangen heeft weinig nut.

Aertheron | 14-08-17 | 10:32

Ergens las ik dat er een norm voor Fipronil in voedsel bestaat.
Mag hopen dat de norm nul eenheden is,of ben ik nou naief?

swassannuf | 12-08-17 | 22:28 | 5

kempenaer | 13-08-17 | 00:5
Fipronil heeft een halfwaarde tijd van 125 dagen. Hoge dosis zijn gegeven aan ratten(zere hge dosis en kankereffecten waren nihil. Voor deveiligheid heeft men het middel toch kankerverwekkend gegeven. Als je immers met fipronil werkt en er lange tijd aan blootgesteld word loop je een risico (mensen die er mee omgaan) die kleine hoeveelheid in eieren is dus te verwaarlozen. je leeft er geen dag minder om. het is dus inderdaad voor niets verboden.

miko | 13-08-17 | 04:08

Nogmaals, de lange termijn effecten van veel toxische stoffen zijn niet bekend: dus is terughoudendheid geboden.
Nogmaals: de gevolgen van het cumulatieve effect van toxische stoffen is niet bekend, dus is terughoudendheid geboden.
De zaadkwaliteit van de Westerse man heeft ergens onder te lijden, dat is een feit.
"Het sperma van mannen in Europa, de VS, Australië en Nieuw-Zeeland is de laatste 40 jaar fors in kwaliteit teruggelopen. In 2011 zaten in de gemiddelde zaadlozing 59,3 procent minder zaadcellen dan in 1973, blijkt uit een analyse van wetenschappelijke studies.
De onderzoekers zien de spermakwaliteit als een kanarie in de kolenmijn. Het teruglopen van de kwaliteit kan het gevolg zijn van blootstelling aan pesticiden, stress en ongezonde gewoonten als roken en drinken.
We denken dat het vooral ligt aan stoffen die we dagelijks binnen krijgen die veel op vrouwelijke hormonen lijken. Dat verstoort de ontwikkeling van ongeboren jongetjes en leidt later tot verminderde zaadkwaliteit. Maar ook tot zaadbalkanker en problemen als obesitas, diabetes en autisme.
Een van de beruchte hormoonverstorende stoffen in de levensmiddelenindustrie is bisfenol A, dat wordt gebruikt bij de productie van plastic bakjes en drinkbekers en bij het maken van een beschermlaagje van epoxyhars in ingeblikt voedsel. De consument krijgt daardoor ook bisfenol binnen."

kempenaer | 13-08-17 | 10:08

Het verontrustende is ook dat er op een verboden middel als fipronil blijkbaar niet getest wordt in steekproeven omdat men er blijkbaar vanuit gaat dat zo'n verboden middel niet gebruikt wordt. Vrij naïef dus.
Zoals de biologische pluimveehouder van Steenbergen uit Lunteren zegt: "De Lunteraan vraagt zich af waarom het in de voedingsindustrie verboden bestrijdingsmiddel niet eerder bij ChickFriend in Barneveld is ontdekt. Alles moeten akkerbouwers vastleggen, ze mogen bijvoorbeeld niet te dicht bij de sloot komen. En bij een nieuw middel tegen bloedluis wordt nog geen monster genomen. Ik vind het superslecht. Hoe kan iemand anderhalf jaar een middel (fipronil, red.) bijmengen zonder dat-ie ooit betrapt wordt?"

kempenaer | 13-08-17 | 10:40
▼ 2 antwoorden verborgen

Feynman +heulveul

Sliptong | 12-08-17 | 22:27

De NVWA is vakkundig ontmanteld en monddood gemaakt. Men valt nog net niet onder Economische Zaken. Wat zegt u? Oh...

WernerT | 12-08-17 | 22:19

De Nederlandse overheid wist weer eens van niets... net als toen.

Kaas de Vies | 12-08-17 | 22:14

Dit is precies het probleem van beroepspolitici. Ze zitten er voor het geld en hun carrière, niet omdat ze ideeën hebben of bevlogen zijn. Het gevolg is incompetent en reactief beleid, tot iets anders is men niet in staat. Wanneer zaken echt misgaan kan men vervolgens enkel proberen de waarheid onder de pet te houden. Dat is zo met de hele afaire rond het bonnetje van Fred Teeven, de MH17, de migratie crisis, de uitslag van ons referendum, de reorganisatie bij de belastingdienst en ga zo maar door. Iets met een Renaissance vloot...

a1a2a3 | 12-08-17 | 22:13

In de brief aan de Kamer schrijven de bewindslieden trouwens beiden dat het de NVWA niet bekend was in welke mate Fipronil gebruikt was, en hoe lang. Maar toch wist de NVWA te melden dat er geen gevaar voor de gezondheid was. Welteruste. Deze bewindslieden kunnen we waarschijnlijk binnenkort aanschouwen bij een burgemeesterschap of directeur van een zorginstelling.

Fervent | 12-08-17 | 22:11 | 1

T zelfde met dat gif van die teflon fabrikant wat geloosd wordt en in drinkwater terecht komt. En bij elke brand "geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen". Oh een chemische fabriek in de hens, lekker verder slapen allen..

Is dit nog nieuws? | 13-08-17 | 09:50

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl