achtergrond

Geenstijl

Slam! dunkt Talpa even door

Een paar weken heeft onze SlamDunk! het voetbal op Talpa alleen aangekeken. Verbazing maakte langzamerhand plaats voor telleurstelling en uiteindelijk zelfs pure woede. Onze sportclumnist gaat een nieuwe bestemming zoeken voor zijn vrije zondagavond. En hij is niet de enige, zo is John de Mol nog op zoek naar 1 miljoen vermiste voetballiefhebbers...


"Tikkie terug... Jack!"
Wat is erger dan oude wijn in nieuwe zakken? Juist, oude wijn in oude zakken! Dat een vergeelde uitzending van America's Funniest Homevideos uit 1987 beter scoort dan Cafe de Sport Dat wisten we al, maar dat de kwaliteit van de uitzendingen achteruit holt is opmerkelijk. Ook na de opstartfase blijft de show een samenraapsel van oude filmpjes, mislukte grappen, gejatte rubrieken en B-gasten. Pijnlijk moet het zijn voor John de Mol dat het inmiddels verroeste kijkcijferkanon Spijkerman zijn torenhoge salaris geen moment waar maakt. Jack is zonder zijn oude rode maatjes als Jaap, de kansloze verdediger van FC Knudde (so eighties!) die alleen maar balletjes terug kan geven op keeper Dirk.
De zuigende filmpjes zijn vaak zo belegen dat ik de herkomst al weer ben vergeten. Vorige week kwam zelfs de stokoude neuqpartij-op-tribune langs bij de schaterende Jack. Iedereen mag filmpjes insturen en Talpa’s salonsocialist lult er een punt aan. De oude meuk komt vooral van sporthumor.nl, een site met humor die het niveau van FC Knudde niet eens benadert. Maar ja de makers ervan spelen kennelijk zelf G-voetbal, dus wat wil je.
Ook de praatjes met supporters zijn weinig origineel. Drie jaar geleden schoven er bij Jack van Gelder ook wekelijks fans aan in zijn uitzending vanuit 020-kroeg Cobra. Klap op de vuurpijl was gisteravond dat de gitarist van Van Dik Hout (die band die zonder hulp nooit een hit scoorde) mooie sier kwam maken. Voor 750 miezerige euri had hij én een bal met handtekening van Marco van Basten én tien minuten zendtijd én reclame voor zijn kroeg (De Koe in 020). Nou, nou, 750 euri. Via onze touwe sponsor Speurders had dat makkelijk een nulletje meer kunnen zijn.
Humberto Tan is als Knudde-doelman Dirk. "Tikkie terug Jack!" In het draaiboek staat nou eenmaal dat ze samen presenteren, dus dat doen ze maar. Excuusnegert (quote Beau) Tan probeert de uitzending nog te redden door een babbel met Henk Timmer, maar het interview blijft hangen omdat diens vriendin Marianne er steeds bij betrokken wordt. Prima schaatsbabe, maar laat haar niet over voetbal lullen. Je ziet overduidelijk aan haar gezicht dat ze liever schaatst dan voetbalvrouw is. De arme 'analist' Bousatta kwam nauwelijks aan het woord.
Misschien komt mijn ergernis voort uit het programma De Wedstrijden eerder op de avond. De discussie is al oud, maar na een maandje houden ze nog steeds hun idiote volgorde aan. Journalistieke afwegingen worden niet gemaakt en er moet ook een half uur geouwehoerd worden, dus logisch natuurlijk beelden van Feyenoord ver na 20.00 uur. Het ergste is dat de diklip die er verantwoordelijk voor is dat het voetbal über-commercieel werd en naar Talpa ging een prijs heeft gewonnen.
Chris Woerts, de voormalige verkoper van de eredivisie, is namelijk uitgeroepen tot meest invloedrijke man op het gebied van sponsoring. Meneer is inmiddels trouwens slippendrager van Zonnekoning Jorien bij Feyenoord. Zou hij gisteravond ook geduldig tot kwart over acht gewacht hebben?
Kunnen niet alle reaguurders een stukje van De Wedstrijden opnemen en als blooper mailen naar Café de Sport? Volgens de site van Jack en Humerto mag alles: “Van een grappig sportmoment op de lokale omroep tot de dubbelslaande tong van Mart Smeets. Alles is welkom. En vergeet ook de eigen Talpa-programma's niet.” Nou ik denk dat Mart Smeets in dertig jaar televisie minder last van een dubbelslaande tong heeft gehad dan ik de afgelopen weken van kromme tenen, trillende vullingen en heimwee. Heimwee naar voetbal zonder commercials, zonder Wilfred Genee, zonder gelul tussendoor. Vanaf vandaag staat de teller op 1.000.001.

SlamDunk!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.