achtergrond

Geenstijl

US Army vervangt legendarische UH-60 Black Hawk helikopter door tiltrotor Bell V-280

\

Inderdaad, een gekrompen, gestroomlijnde en maximaal doorontwikkelde V-22 Osprey. Ergens toch wel verrassend, dat de US Army hun legendarische - en conventionele - Black Hawk heli inruilt voor de tiltrotor Bell V-280 en niet voor de onderstaande stacked/stuw rotor Sikorsky–Boeing SB-1 Defiant. Bell ontving gisteren een contract t.w.v. $232 miljoen voor een "virtueel prototype" voor het US Army Future Long-Range Assault Aircraft (FLRAA) programma. Een operationeel prototype wordt rond 2025 verwacht, waarna een contract t.w.v. $7.1 miljard wordt verwacht voor de ontwikkeling van een eerste groep operationele toestellen. Uiteindelijk kan de deal rond de $70 miljard waard worden, afhankelijk van het aantal bestellingen door de VS en andere overheden.

De US Army heeft hun beslissing nog niet formeel toegelicht, maar die topsnelheid van zo'n 555.6 km/u (de SB-1 Defiant deed 'slechts' 469 km/u) en het dubbele (!) bereik van de huidige Blackhawk waren waarschijnlijk doorslaggevend. Ook is het toestel volledig modulair, 'autonomy capable' en kan het op allerlei manieren uitgerust en bewapend worden.

In ander nieuws heeft het Pentagon voor het vijfde jaar op rij hun audit niet doorstaan, wat betekent dat uiteindelijk niemand weet hoe het jaarbudget van $1,64 biljoen nou precies besteed is.

De Sikorsky–Boeing SB-1 Defiant is het dus niet geworden

Uiteraard: een Black Hawk eerbetoon. "All units, Irene"

De testpiloten aan het woord

Lol om deze promo van 9 jaar geleden

De enige heli's die we erkennen (India)

De enige heli's die we erkennen (India)

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.