Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Monetair zwart gat

Jaarlijks een half miljard meer uitgeven aan het opheffen van dividendbelasting is groot nieuws. Maar veel grotere bedragen gaan rond in Europese garantstellingen.

Zo lang het mooi weer is, zijn ze niet zichtbaar op de begroting. In een recessie komen deze lijken uit de kast rollen om een gat te slaan in de begroting, of chanteren ze kabinetten met de mogelijkheid daartoe. Slikken of stikken.

Zo staat Nederland via het ESM garant voor staatsschulden van bijvoorbeeld Griekenland. Begin deze maand werd feest gevierd dat Griekenland zijn laatste noodlening van 15 miljard kreeg. Dat bleek helaas geen belofte, maar een verwachting. De ECB, EC en ESM staan klaar om verder te gaan. Inmiddels is de 200 miljard gepasseerd. Het is pas tijd voor een feestje als de laatste euro terug is. 

Na tien jaar interventie is het tijd om de balans op te maken. Als je het verschil neemt tussen de marktrente uit 2008 en de rente die de Trojka rekende, en je vermenigvuldigt dat met de looptijd van deze redding, dan is een cadeautje van 100 miljard gegeven. Griekenland hoeft niet te betalen voor het risico. Er mist EU-breed een bonus/malus systeem om risico's te mijden.

Woekerrentes

Als je kijkt naar de cashflow, dan is de meeste hulp direct doorgesluisd naar beleggers die eerst woekerrentes rekenden, en daarna speculeerden op een Europese redding. Die hebben de schulden met korting gekocht, en toch de volle mep betaald gekregen. Hier werd gegokt dat de Griekse schulden feitelijk eurobonds waren – en gewonnen. 

Het toiletpapier werd met terugwerkende kracht gegarandeerd door de eurogroep, iets wat onder andere verankerd is in het ESM. Dit uit zich in onderschatte risico's en kunstmatig lage marktrentes. Landen zoals Italië kunnen meer en goedkoper lenen. Dit maakt landen vrijer om zich niet aan de begrotingsregels te houden.

Als je naar de geschiedenis kijkt, zijn er maar twee depressies vergelijkbaar in omvang. De grote Amerikaanse Depressie was minder diep en de economie herstelde zich volledig in ongeveer zeven jaar. De Argentijnse depressie was nog minder diep en de economie herstelde zich nog sneller. In Griekenland is het oude niveau niet eens in beeld. Dat is niet verwonderlijk. 

Bevolkingsexodus

Griekenland zal ten opzichte van de rest van de EU hogere belastingen kennen vanwege deze schuld en daarom zal iedereen met een IQ hoger dan zijn schoenmaat eronder vandaan vluchten. Zo lang er vrij verkeer van personen in de EU is, ontbreekt het een staat simpelweg aan lijfeigenen en horigen om oude schulden te laten betalen. 

Een kwart van de Griekse jeugd werd een economische vluchteling en betaalt volledig legaal elders in Europa minder belasting en dus geen cent aan deze schuld. Slimme beleggers en Griekse ondernemers deden hetzelfde. Wat is de waarde van een nationale staatsschuld als het onderpand geen inwoners bevat? Er is een enorm risico op wanbetaling door een ongehinderde bevolkingsexodus. 

Dit is de slechtste en duurste redding uit de afgelopen eeuw. Men denkt op deze manier de euro gered te hebben, terwijl men alleen maar bewezen heeft dat de unie geen antwoord heeft op deze simpele problemen. Het IMF is nog veel feller in haar evaluatie: IMF admits disastrous love affair with the euro and apologises for the immolation of Greece. 

Zelfstandig suïcidaal

Van het besluitvormingsproces is niets vastgelegd. Onbekend is wie welke beslissing genomen is, en op basis van welke informatie. Niemand kan dit meer beoordelen of ervan leren. Zelfs een ezel is niet dom, leert van zijn fouten en stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen. Wel is duidelijk dat alle interne regels van het IMF zijn overtreden, en het IMF niet nogmaals met zoveel geld zal komen.

Binnen Nederland en de Europese commissie kende men na de bancaire crisis hetzelfde probleem. Vele cruciale momenten zijn niet genotuleerd. Daardoor kunnen we geen reconstructie maken. Iets wat pijnlijk duidelijk werd tijdens de parlementaire enquête. Niet alleen wordt het werk van de toezichthouder onmogelijk, hiervan leren en deze ellende voorkomen ook. 

Griekenland ruilde bij Goldman Sachs een hoge schuld met lage rente voor een lage schuld met hoge rente. Die transactie zorgde ervoor dat Griekenland kon toetreden tot de eurogroep. Dat gaf een nieuwe periode waarin onbeperkt geleend kon worden. Ze eindigden met een nog hogere schuld, een opgeklopte economie en oplopende woekerrentes.

Italië heeft een nieuwe regering die op grote schaal met een basisinkomen wil experimenteren. Een experiment voor rekening en risico van de EU, daarom kunnen ze te goedkoop lenen, en kunnen wij straks betalen. De kapitaalmarkt reageert te laat met hoge rentes of een weigering geld uit te lenen. De EU handhaaft geen begrotingsregels, de kapitaalmarkt ook niet.

Dat Griekenland en Italië zelfstandig & suïcidaal kunnen blijven lenen, is de kern van het probleem. 

Reaguursels

Inloggen

JeBroederInPolemiek | 19-08-18 | 10:25
2015: "Currently, Greece’s public debt stands at €323 billion, nearly 175 percent of country’s gross domestic product." 3x 60% GDP norm.
www.globalresearch.ca/who-owns-greece...

2018: All told, Greece now owes total debt of 322 billion euros ($366 billion), or over 180 percent of annual economic output. Of that, 256.6 billion euros is owed to eurozone creditors and 32.1 billion to the International Monetary Fund. www.france24.com/en/20180819-greece-de...

Men roept dat het noodprogramma afloopt, terwijl het noodprogramma nog ruim driekwart van alle Griekse staatsschuld in handen heeft. Het noodprogramma is pas afgelopen als het noodprogramma is afgelost. Dit is gewoon een europese leugen.

Men schermt in publicaties rond dit noodprogramma graag met de laatste 15 miljard of de omvang van het afgelopen drie jaarlijkse steunprogramma ipv de ruim 250 miljard die EU en IMF uitleende.

In de afgelopen vier jaar is een miljard afgelost. Wauw. Zo duurt het twee eeuwen voordat de debt to GDP ratio gezond is.

Als de economie niet krimpt. Dat deed die wel in de afgelopen vier jaar. De debt to GDP ratio steeg van 175% tot 180%. Dat betekent dat de schuld minder houdbaar is geworden.

Griekenland groeit de laatste drie jaar gemiddeld niet, de EU met 2%. De europese hervormingen werken niet of averechts. Er is geen herstel. Uw geld komt niet terug.

Feynman | 20-08-18 | 10:07

De laatste zin is verkeerd.

De Eurozone is het probleem.

itsOKtobeBLANK | 20-08-18 | 02:47

In Nederland op zijn Grieks genomen worden: btw verhoging, pensioengraaipot, dividendbelasting, netto afdracht Brussel, HRA.
Rutte: ' hahaha, je bent niet een beetje #you2, je wordt genomen of niet '

HetOorAakel | 19-08-18 | 13:55

Alles komt terug, MET RENTE!
Dat heeft onze regering gegarandeerd.

Oepsie1234 | 19-08-18 | 12:09 | 4


Half miljard? Nou. Het worden er twee. (2). Geen last van feitelijkheden zeker.

papamaribo1427 | 19-08-18 | 12:20

Het gaat een half miljard meer kosten dan de 1,5 die eerst beweerd werd.
Weet bijna wel zeker dat dit bedoeld wordt met de eerste zin.

Slootsman | 19-08-18 | 13:02

Met de KPN gaat het ook al bergafwaarts sinds de nieuwe CFO een jan Kees is.

Pelforth | 19-08-18 | 14:20
▼ 1 antwoord verborgen

Ja maar, ja maar volgens Trouw gaan ze nu echt terugbetalen: "Het heeft even geduurd, maar de Grieken gaan hun schuld aan Nederland aflossen": www.trouw.nl/home/het-heeft-even-gedu...
Proest! Eerst zien dan geloven.

Basil Fawlty | 19-08-18 | 11:59 | 1

Het FD zegt precies het omgekeerde: Op termijn kunnen we bepalen wat de meest verstandige krant is. Mijn voorgevoel heeft een duidelijke voorkeur.

fd.nl/economie-politiek/1257312/griek...

Beroep = Boerenlul | 19-08-18 | 12:41

Het kan niet anders dan dat dit volgens plan gedaan is. Wij gaan deze rekening betalen. Project EU mag niet mislukken. Dit zal uitlopen op een financiële implosie met ongekende dictatuur als uitkomst.

Bolder | 19-08-18 | 11:55

Ik reken de gekke strapatsen van onze overheden graag om naar een bedrag per hoofd van de bevolking.
Als ik goed reken dan komt dit verhaal op 10.000 euro per persoon?
Kan iemand dit even narekenen of verbeteren?

ZZP-er | 19-08-18 | 11:42

De aan Griekenland ‘geleende’ 200 miljard gaan nooit terugkomen, straks zijn die miljarden gewoon op, en zijn de Grieken vele malen slechter af dan ooit.

BosrandDirk | 19-08-18 | 11:13 | 1

Straks? Die zijn allang op. Gewoon verdampt in t financiële systeem. Niks is dr van gekocht, dr is nergens in geïnteresseerd. Er is als t ware zoveel papiergeld op t vuur gekocht zodat t doofde

Flow82 | 19-08-18 | 13:42

Zie daar de maffia in Brussel, de EU in optima forma.

BosrandDirk | 19-08-18 | 11:12

Ontwikkeling BTW tarief: Van 12% naar 14% naar 16% naar 18% naar 19% naar 20% naar 18.5% naar 17.5% naar 19% naar 21%.
De geldhonger van de overheid die steeds maar groter wordt. En als je dan ziet hoe er gigantisch verspild wordt aan subsidies, mislukte projecten, onzinstudies, Brussel enz. dan doet het gewoon pijn in je portemonnee.
De groep aasgieren die aast op de belastingpotten wordt steeds groter.

marjen | 19-08-18 | 10:36 | 2

En dan hebben we nu een Europese overheid met een agenda. Een duurzaamheids-agenda (agenda 21 van de VN) die ons gigantisch veel geld gaat kosten.

marjen | 19-08-18 | 10:43

Die verhoging naar 21% zou toch tijdelijk zijn om de kosten van de crisis gezamenlijk op te hoesten.
De crisis is toch voorbij?, of niet ?.

Pelforth | 19-08-18 | 14:22

Wederom een heldere uitleg Feynman. Bedankt, waarbij aangetekend dat de ons huidig zo voorgespiegelde welstand in werkelijkheid een ongekende armoede is met een falende Belastingdienst, Politie en Justitie, Defensie, Groningen, Onderwijs, Gezondheidszorg, diverse Inspecties en hun handhavingsbeleid, Schiphol, OV, Ouderenbeleid, salarisverhogingen uit eigen zak betaald door verlaging van de pensioenpremies waarbij echter de leeftijdsgrens is opgetrokken, maar waar nog aangetoond moet worden of de kwaliteit van leven daarmee gelijke tred houdt. Ontegenzeggelijk zal ik nog wat items over het hoofd gezien hebben, waarbij indien wij dit alles weer goed op de rails zouden krijgen, nog maar zal moeten blijken of wij die (vermeende) welstand ook werkelijk hebben. Cynisch? Nee. Realistisch? Ja. Gelukkig zijn wij Vrije Palingen VO, hetgeen staat voor Vrolijk Orthodox, vrolijk edoch behoudend. Feyne dag nog man. Cheers!

Een vrije paling | 19-08-18 | 10:36

Ik snap maar weinig van pan-europese economie. Bedrijfseconomie? Lukt nog net om te bevatten. Maar dit epistel van Feynman? Geen idee wat nou precies de hoed en de rand is. Ik weet wel dat sinds de invoering van de euro dat ding ongeveer de helft minder waard is geworden (Brood index: Eerst was het 50 cent voor een brood nu bijna een euro)
Wil Feynman de EU daar voor verantwoordelijk houden?
Of zijn er meer mensen die zeggen dat dit zo complex is dat het niet in een column te vatten valt?
Andere stukjes duiding dan afgunst / angst voor het verliezen van onze enorme welvaart?

JeBroederInPolemiek | 19-08-18 | 10:25

We zouden een belastingstelsel moeten hebben zoals in de VS. Dan kom je vanzelf van die luie arme mensen af. Rijk zijn is nu eenmaal een talent.

AntiNeutrino | 19-08-18 | 10:15 | 1

AntiNeutrino | 19-08-18 | 10:15,

Wat een linksrabiate onzin.
Ook in de VS zijn vangnetten, en verhongeren er dus geen mensen.
Bovendien beweert niemand hier dat armen lui zijn, en rijken getalenteerd.
Een stropop, heet die vorm van drogreden.

Dandruff | 19-08-18 | 10:40

Het wordt nog veel erger. Zo zijn er mensen in Europa die ooit patriot waren en veel voor hun land deden/wilden doen, en dat allemaal hebben losgelaten door het (politieke) wangedrag van medeburgers en politici, de aanhoudende verspilling en corruptie en natuurlijk de minachtingswaardige zelfdestructieve mentaliteit. Die leren hun kinderen inmiddels dat zij dit land niets schuldig zijn. Die staatsschuld van vvd, pvda, d66, cda en consorten.... stik er maar in. My children will not pay for your mistakes.

Parel van het Zuiden | 19-08-18 | 09:56 | 3

Dus.... zij betalen geen belasting meer?

Boerkablaffer | 19-08-18 | 10:21

@Arkan Sonney | 19-08-18 | 10:21

Ze zijn nog niet belastingplichtig. Erg jong. Ze zullen echter niet gaan bijdragen. Zij gaan weg uit Nederland op het juiste moment. Dat is al voorbereid.
.
Naast dat ik maximale investering van de Nederlandse samenleving in hen opeis en afdwing natuurlijk. Papa haalt even op wat hij eerder bijdroeg. Zonde omdat aan uitvreters te laten besteden zoals gebruikelijk is geworden in dit land. Oh ja, onder aan de streep zullen ze dit land veel kosten.
.
Ooit was dat anders, maar “politiekcorrecten” beschikten, via ademocratische wegen, anders. Men moest dwingen, men moest demoniseren, men moest dit land beschadigen.
.
Dit zal alleen veranderen als er een Europese klopjacht op politiekcorrecten begint en ze uit alle posities van invloed verwijderd worden zodat we kunnen beginnen met herstel. Tot die tijd...

Parel van het Zuiden | 19-08-18 | 10:39

Bij de invoering van de euro was de plechtige belofte dat landen niet ondersteund zouden gaan worden. Elk land moest op eigen benen staan. We zien hoe die belofte totaal geschonden is en weten niet hoe dit afloopt.

marjen | 19-08-18 | 10:40

Tjonge de commentaren gelezen,mijn nekharen staan nog steeds overeind.
Btw beteugelingswet,burgersterreurwet zo begon het.
Nu weer een btw verhoging,met beloftes van meer loon.
Maak dat de kat wijs,alles wordt alleen maar duurder.
DraghI
de hagedis wil stoppen met flappen tappen,maar de rente mag niet omhoog,want dan zakken zijn goede daden weer in elkaar,de knoflook landje hebben er flink van geprofiteerd,maar niks aangepast.
2019 moet hij oprotten,komt er een duitser,die er voor wil zorgen,dat de rentners,weer boter op hun brood kunnen smeren.
De eu zeg maar e utopia rommelen ook maar wat aan.
Ze hanteren de spaghetty werking,ze trekken aan een sliert,en verbazen zich waar het eind zit.
En reutel maar met zijn fluit spelen,af en toe komt er een stofwolk.
Vooral de dividend belasting was een roze wolk.
Ieder zegt ach en wee,en zijn collectie gelovigen werkt er aan mee.
Gij zult niet dit en dat,maar ze plakken alles aan hun gat.
I

soledad | 19-08-18 | 09:51

Dat de Griek zoveel geld krijgt is de schuld van de Turk erdogan, die zet alles op de kop, hij gaat zelfs zover dat hij de grote geldschieter vwb defensie tegen zich in het harnas jaagt en waarschijnlijk als hij zo door gaat, wordt verzocht de NATO te verlaten (als hij zelf al niet gaat), de Griekse eilandjes worden dan ineens erg belangrijk. Zit dus meer achter als alleen bankje redden, tis wereldpolitiek op grote schaal.

Umberto die trotzoni | 19-08-18 | 09:35

Waarom kan een euroland niet failliet gaan zoals dat wel kan met Californië en de dollar?

druif | 19-08-18 | 09:28 | 1

Dat kan gewoon.

Oepsie1234 | 19-08-18 | 09:58

Ze moeten weer Plato gaan lezen:
Wie rijk wil zijn, moet niet zijn vermogen vermeerderen maar zijn hebzucht verminderen.

En als het om deugmensen gaat, blijkt Plato ook verrassend actueel:
De deugdzaamste mens is hij die zich ermee tevreden stelt deugdzaam te zijn zonder te trachten het ook te schijnen.

JamesMurphy | 19-08-18 | 09:17 | 3

Geldzucht is de bron van alle kwaad.

Lupuslupus | 19-08-18 | 09:18

Fear is a mind killer.

Rest In Privacy | 19-08-18 | 09:30

helaas hebben veel mensen geen tijd om te lezen omdat de wereld om hen heen te snel gaat..... althans dat ervaren zij zo. Kennis over de werkelijkheid om hen heen verschraalt nu en wordt dus meer waard..... goed nieuws voor denkers!

hetgingperongeluk | 19-08-18 | 09:51

Uitsluitend ter inkleuring een korte verklaring van de huidige malaise. De banken gaan het zelf regelen: nl.wikipedia.org/wiki/Federal_Reserve... . Vervolgens haat een paar jaar goed: nl.wikipedia.org/wiki/Systeem_van_Bre... . Waarna de goudstandaard wordt opgeheven, daarmee de reële en monetaire economie ontkoppelend. Zonder rem en alleen een gaspedaal heeft die laatste zich in de laatste decennia kunnen ontwikkelen tot de grootste bedreiging voor onze huidige maatschappij.
Wat minder abstract: www.ftm.nl/artikelen/leonardus-trip-d...

Rest In Privacy | 19-08-18 | 09:08 | 1

Hetkanverkeren | 19-08-18 | 09:08

Met interesse gelezen, dank

Magdatkandat | 19-08-18 | 09:21

Hoeveel geld uit het niets heeft Draghi van de ECB er maandelijks reeds bij ‘gedrukt’ ?
We zitten over de 4000 miljard euro, de euro is zo ‘verdund’ dat het meer op een homeopatisch middel lijkt!

www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kij...

JI-HAAT | 19-08-18 | 08:56 | 5

Waarde van geld (een ruilmiddel) wordt aangegeven in rente, bepaald door schaarste; de behoeften en verslavingen van mensen om iets te hebben wat een ander niet heeft. Als je meer ruilmiddel uitdeelt, daalt de rente (waarde) en stijgen de prijzen. Psychologische verschil tussen een tasje van Dirk3, witte onderbroek van Zeeman en een tasje van Louis Vuiltton en de gele zwembroek van Dries

hetgingperongeluk | 19-08-18 | 09:12

Minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD) heeft gelogen over de omwisselkoers van de gulden naar euro! Los van het feit dat het grootste deel van de bevolking die euro niet wilden, is daar het genaai begonnen, we zijn voor 10% genaaid!

jdreport.com/gerrit-zalm-heeft-keihar...

JI-HAAT | 19-08-18 | 09:28

@hetgingperongeluk | 19-08-18

Interessant. Als rente de waarde aangeeft van geld, wat is dan de waarde als de rente 0% is? Bij veel banken is dat voor bedrijven al lang zo, voor consumenten soms ook. De ECB heeft zelfs enige tijd een negatieve rente gehad.

harry21 | 19-08-18 | 10:37
▼ 2 antwoorden verborgen

EU.... de Europeesche Utopie ; het ultieme verdienmodel van de Europeesche elite.

Koning BongoBongo | 19-08-18 | 08:49

Duitsland heeft een handelsverdrag met Rusland opgeschoefd van 22 procent tot 43 miljard, Voornamelijk met Nordstrom 2, leiding van Russisch gas,
Ik dacht dat we een handelsboycot hadden ingesteld, die Merkel doet maar. wat voor handel drijft ze nog meer met Rusland.
Ook met, kom maar binnen allemaal en ondertussen wordt heel Europa vol met vluchtelingen gezet.
Gevaarlijke vrouw, alles fur Deutschland en de rest kan stikken, dus betalen.
Griekenland de klos door target2, wij betalen . Duitsland krijgt haar geld.

gato | 19-08-18 | 08:26 | 4

De EU is een project van de Cabal. NWO. Elite. Ik noem de kleine groep rijken vanaf nu Elite. Hoofdkantoor van de Elite staat overigens in Zwitserland, de International Bank of Settlements. Daar zou eens wat over moeten worden geschreven.

Boerkablaffer | 19-08-18 | 08:44

@Arkan Sonney | 19-08-18 | 08:44
.
Dit is de Bank for International Settlements, de toren in Bazel. Alles wat daarbinnen gebeurt is strikt geheim. Geheimer dan de CIA en de FBI bij elkaar. Niemand van de medewerkers betaalt belasting. Deze bank wordt door geen enkel democratisch instituut gecontroleerd. Zelfs de Zwitserse overheid heeft geen toegang. De BIS bank heeft een eigen politiedienst.
.

Dit is de Centrale Bank der Centrale Banken. In dit gebouw wordt alles geregeld over de hele wereld, qua macht. Ook onze democratieën worden van hieruit bestuurd. IMF, FED, Wereldbank zijn de uitvoerende organen van deze BIS bank. De toren van Bazel wordt het genoemd. De aandeelhouders van deze bank zijn de 0,1% rijksten ter wereld (waar Thomas Piketty het over heeft). Die verdelen de poet onderling. Dit is hun uitvoeringsorgaan. De BIS is opgericht om het banksysteem in stand te houden

.
www.youtube.com/watch?v=lNjJbu6s2y4
.
www.youtube.com/watch?v=kM8SIFNid2M

Kijkeensaan | 19-08-18 | 09:55

vooralsnog is het haar gelukt om in ieder geval u gato nog steeds te laten denken en geloven dat de migratiegolf van heden en recent verleden een vluchtelingenstroom en problematiek betreft.. begin daar eens mee om dat een stop toe te brengen!

Je kunt van iedere migrant een vluchteling maken.. heel simpel,
economische vluchteling, klimaat vluchteling, sexuele geaardheid ( homo zijn is in vele vele en vele moslimlanden een reden tot.. ) vluchteling, religie vluchteling ( die komen binnenkort)Politieke vluchteling ( half Turkije straks)oorlogsvluchteling..

fikkieblijf! | 19-08-18 | 10:35
▼ 1 antwoord verborgen

Transparantie bij de EU ,zeker voor wat betreft uitgaves zou de club in no-time opheffen .......... Griekenland is zonder meer de grootste financiele clusterfuck van deze eeuw.

Koning BongoBongo | 19-08-18 | 08:12 | 5

Niet alleen rente, iedere keer stilletjes een briefje, dat het gebruik van je bankpas een paar euro meer wordt, het valt niemand op, geloof ik.

gato | 19-08-18 | 08:35

Nou mij valt dat zeker wel op maar die verhoogde bankkosten zijn peanuts vergeleken bij alles wat duurder wordt. Volgend jaar weer de boodschappen van 6 naar 9 %. Plus natuurlijk huurverhoging, verhoging elektra, gemeentelijke belastingen, verzekeringen, enz. enz. Het is pure diefstal. Dat al is begonnen met de BTW. 'Belasting toegevoegde waarde'. Want ja, ik heb nog meegemaakt dat er geen btw bestond.

Lupuslupus | 19-08-18 | 08:52

Waarom ook geen BTW , wij slikken alles . Heb ook nooit iemand horen klagen over het feit dat we geen rente meer vangen over ons spaargeld........ We zijn ingeslapen schapen geworden....

Koning BongoBongo | 19-08-18 | 08:56
▼ 2 antwoorden verborgen

meest idiote is natuurlijk dat banken en multinationals kosten wat het kost overeind moeten worden gehouden en blijven. Het geld dat naar Griekenland is gegaan is totaal niet bij de bevolking terecht gekomen maar grotendeels bij de afbetaling van schulden van bijv. Duitsland en bij het overeind houden van banken die van crisis naar crisis gaan omdat ze nu eenmaal weten dat ze door een Staat een EU te belangrijk zijn ( voor wie?)om neer te gaan. Eenmaal overeind en weer met een spuit geld van de bevolking een doorgang, begeleidt door vele CEO's en hoge pieten met dito salaris, gaan ze direct door naar het veroorzaken van een volgende crisis...

dit houd niet op, dit gaat de standaard economie worden. Het volk gaat deze eeuw voortdurend op een houtje bijten zodat een bovenlaag rijker en rijker en nog rijker en machtiger, machtiger en nog machtiger gaat zijn.

fikkieblijf! | 19-08-18 | 07:58 | 4

Of het nog een eeuw gaat duren, ik betwijfel het.
Franse revolutie. De vergelijkingen geen steeds meer op; tegenstellingen tussen klassen (rijk - arm), voortdurende stijgingen voedsel, steeds meer 'inzicht' dat het systeem niet klopt, onvermogen van de 'kroon' de politiek aan te sturen, maar vooral de staatsschuld.
Heb mijn kinderen al aanbevolen vooral te oriënteren in de wapenhandel, daar ben ik heel eerlijk in. Daar ligt de toekomst.

EEnzame SchizofrEEN | 19-08-18 | 08:45

Inderdaad, hoe zou het met de Deutsche bank gaan inmiddels?

Rest In Privacy | 19-08-18 | 09:34

m@rkus | 19-08-18 | 08:30,

Welnee. Het is juist dankzij het kapitalisme dat we hier zo welvarend zijn geworden. We waren hier al eeuwenlang straatarm onder het feodale systeem (een soort socialisme, maar dan minder moorddadig).
Het enige dat je het kapitalisme kan verwijten is dat het geen toverstokje heeft om 1 tik iedereen *poef* stinkend rijk te maken. Het duurt inderdaad een paar decennia voor iedereen van de groeiende rijkdom profiteert.

Maar er zijn geen voorbeelden bekend van socialistische landen die het beter doen. Grote verschillen tussen de rijke elite het verhongerende volk zag je en zie je vooral in socialistische landen. En in andere dictaturen en andere feodale systemen.
En wat de top van de EU betreft, het zal je verbazen hoeveel van die lui zichzelf decennialang marxist, stalinist of maoïst hebben genoemd. Vandaar hun afkeer van referenda en democratische verkiezingen.
De gelijkenissen met de oude USSR vielen ook Gorbatsjov op. www.goodreads.com/quotes/565258-the-m...

Dandruff | 19-08-18 | 10:34
▼ 1 antwoord verborgen

De Euro moest er doorheen gejast worden en Zalm, de paljas die zo'n zoveelste rampenkabinet in mekaar mocht flansen, heeft de Nederlandse burger keihard genaaid. En het maakt niet uit welke kleur je hebt tegenwoordig. Jeroentje de golden boy van dood links hield er ook wel van om de Nederlandse belastingbetalers een monetaire tyfus te geven.
Al met al is die hele unie een bij mekaar geraapt zooitje, dat louter bij mekaar gehouden wordt door steeds meer repressie. Een tactiek dat ook op nationaal niveau meer en meer door aan het slaan is. Zo gaan alle staatsbronnen van inkomsten steeds meer gelijk oplopen in een infantiele onevenredigheid met het eens Algemeen Nut. Als de groenteboer om de hoek Uw betaalpasje per ongeluk laat vallen in de zaak, is hij in Europese theorie strafbaar en kan zo maar tienduizenden Euri boete krijgen voor niets zeggende problemen met wat zwaartekracht.
Wetten met steeds extremere strafmaten worden goedgepraat en geaccepteerd door onze domme politici, want het zal wel zo'n vaart niet lopen? Dat is het enige alles overheersende politieke argument; het zal allemaal wel meevallen.
Stuk voor stuk worden de proefballonnetjes in wet verwerkt, allen gericht voor doch met name tegen de burger. Juist de controle op al die hufters ontbreekt en dat compenseren ze door juist de burgers extra in de gaten te houden. Want die moeten per slot van rekening in het gareel blijven om alle Europese reddingsprojectjes te financieren. Dan is het al genoeg, dat je doet alsof je een probleem oplost; waarmee een rare vicieuze cirkel van achterlijkheid steeds groter wordt.

hoochee | 19-08-18 | 07:42 | 1

idd. eindelijk een gezond verhaal. Zalm, van de Pvda over gestapt naar de VVD, dat zijn de ergsten. invoering EURO moest mijnheer geld uit de muur halen. Had de minister nog nooit gedaan ! moest geholpen worden. Dan de tegenwaarde van de gulden in Euro!
altijd 10 pct verschil met duitsland prima. nu door onwetendheid van ZALM verloren wij 10pct extra mbt inruil DM/Euro.

Dat was goed voor je schulden zei mijn heer. Dit maken we nooit meer goed. en dan vlug naar Scheringa met zijn maatjes van de VVD.
No shame! en Rutte blijft maar lachen

frenchy | 19-08-18 | 09:21

Dank voor de link, hr. Feynman.

Lupuslupus | 19-08-18 | 07:57

Van dik hout!!!!

hetgingperongeluk | 19-08-18 | 09:19

Slim toch?
Eerst zet je het volk vast in hun eigen gekozen gevangenis (koophuis)
Om daarna legaal in te breken in hun portemonnee.

Rest In Privacy | 19-08-18 | 09:33

Zie ook deze visuele video over ‘hoeveel geld er nu eigenlijk is’. Spoiler: er is veeeel meer geld dan dat er aan (toekomstige) goederen en diensten bestaat. Ai, ai, ai.
m.youtube.com/watch?v=WhI72CFrqEk

Alquest | 19-08-18 | 05:26

Ik heb geen verstand van al die verschillende stukken die zeggen dat het wel/niet goed is om de euro te hebben. Ik kan alleen mijn ervaring delen toen ik 20 jaar was en in Frankrijk/Luxemburg/Belgie/Duitsland met andere valuta moest betalen. Dat was kut. Bovendien werd daardoor de zin in het het verhuizen of in een ander land werken verslechtert.
.
Nu reis ik voor mijn werk door het hele land, ga ik naar mijn producent in Keulen en ga ik op vakantie in Limburg (voor de Nederlandse TV en data) en ga vandaar uit naar Duitsland, Belgie en Luxemburg voor uitjes, maar ook werk.
.
Ik vind de EU en de euro geweldig door mijn ervaringen uit het verleden.

-=PyP=- | 19-08-18 | 03:48 | 12

=PyP=-
Als je met plastic betaalt, wat overal gewoon kan tegenwoordig, hoef je helemaal niets om te wisselen.

me,myself and IK | 19-08-18 | 10:44

Ik gok (of hoop) dat dit ironisch bedoeld is.

nikolaos | 19-08-18 | 11:39

Je openingszin dekt precies de lading. Je hebt inderdaad geen verstand en kennelijk wilt je je er ook niet in verdiepen. Je herhaalt gewoon de onzinargumenten die werd gebruikt om de euro aan ons te verkopen. Probleem is dat een klein groepje voor hun werk regelmatig naar het buitenland gaan. En hoeveel mensen konden/kunnen het veroorloven om te verhuizen naar het buitenland. En dat heeft niets te maken met een gemeenschappelijke munt. Een slim persoon had in de pre-eurotijdperk gewoon een voorraad verschillende valuta in huis om het wisselen voor te zijn. Gewoon anticiperen heet dat. De essentie van dit stuk is dat door het invoeren van de euro, iedere burger in elke euroland kan opdraaien voor de financieele rotzooi van een selecte groep die het beleid bepalen. En daar niet voor verantwoordelijk gehouden kunnen worden. Voor de euro had je veel minder last van de financieel puinzooi in het buitenland. Dus het feit dat er een financiele puinzooi is in Griekenland en Italie heeft directe negatieve gevolgen voor ons als burgers. Maar kennelijk heb jij het te druk om te shoppen in Frankrijk en Belgie om je hier over te druk te maken. Want de euro is zo makkelijk, toch ?! Ik vind de EU en de euro op z'n zachts gezegd een verschrikking uit de hel door mijn ervaringen uit het verleden.

loser | 19-08-18 | 13:44
▼ 9 antwoorden verborgen

Weinig vunzigheid hier heute abend.
Schade.

HoerieHarry | 19-08-18 | 02:51 | 1

Geld.
Veel die er van willen, minder die er mee kunnen.

Oprisp | 19-08-18 | 02:16 | 1
-weggejorist-
bodemloos | 19-08-18 | 02:32

Dus dat dividentvoordeel, bedacht om buitenlandse investeerders binnenboord te houden of aan te trekken, zou met een kleine swap direct weer in de nederlandse economie gepompt kunnen worden door de binnenlandse aandeelhouders verplicht te stellen aandelen in autocreatie te storten om innovatie te bevorderen ( zoals het aanschaffen van politieauto's en zo met binnenlandse winst).

bodemloos | 19-08-18 | 01:49

www.nu.nl/economie/5419667/twee-grote...
De grote kredietbeoordelaars Amerikaanse Moody's en Standard & Poor's (S&P) hebben de kredietstatus van Turkije verlaagd. De twee firma's kwamen afzonderlijk van elkaar met rapporten naar buiten.

Volgens S&P zal Turkije komend jaar in een recessie belanden. Turkije had bij de kredietbeoordelaar al een zogenoemde junkstatus

Nou eh....
Laten we zo snel mogelijk Turkije de E.U. binnenloodsen dan kunnen ze daar ook wat steun van ons ontvangen!
Leve de E.U. !
.sarc

Is dit nog nieuws? | 19-08-18 | 00:48 | 6

Quatar heeft al 15 miljard aan Turkije gegeven.

gato | 19-08-18 | 07:44

Die 15 miljard zal de afwaardering van Moody en S&P niet opheffen, neem ik maar aan.

Lupuslupus | 19-08-18 | 08:00

@gato | 19-08-18 | 07:44
Druppel op een gloeiende plaat.

Rest In Privacy | 19-08-18 | 09:22
▼ 3 antwoorden verborgen

Waarom maakt de EU niet de deal dat in Griekenland alle migranten gaat huisvesten die de komende 50 jaar naar Europa willen, in ruil voor de kwijtschelding van alle schulden. Moeten ze wel even hier en daar wat monumenten en Griekse historie verwijderen, want die kunnen mogelijk kwetsend werken op de nieuwe Grieken.

Rest In Privacy | 19-08-18 | 00:43 | 1
-weggejorist-
loser | 19-08-18 | 13:52

Ik ken zo'n Griekse jongere. Is hier gekomen, doet wat vage baantjes in de horeca en haalt ondertussen wat papiertjes om als elektricien aan de slag te kunnen gaan. Heeft geen plannen om naar Griekenland terug te keren, tenzij het onverwacht slechter gaat met z'n ouders. Maar het is niet zo dat jongens als hij vertrokken vanwege dreigende belastingdruk. Die blijft onverminderd laag voor wie de weg weet. Nee, er is simpelweg maar weinig perspectief voor die jongeren. Geen goede banen, geen zekerheid. Zelfde verhaal in Spanje, trouwens. En binnenkort Italië.

Muxje | 19-08-18 | 00:29 | 4

Vroeger trokken ze vanuit de dorpjes naar de steden un hun land. Nu trekken ze vanuit de dorpjes én de steden deze kant op.

Muxje | 19-08-18 | 01:21

Duitsland haalt jongeren uit Spanje. Maar veel willen niet, Gaan liever naar Marokko om te werken ,i.v.m. de taal.

gato | 19-08-18 | 07:47

en in heel Afrika, Pakistan en Irak.. en ook in het Midden Oosten.. dat zijn dan de economische vluchtelingen.. water loopt ook altijd naar het laagste punt, daar waar het nog kan worden opgevangen anders droogt het op.

fikkieblijf! | 19-08-18 | 08:08
▼ 1 antwoord verborgen

Ja, zo geeft de Nederlandse overheid jaarlijks (van de 285 miljard inkomsten) aan zorg, sozawe, ocw en bz/is ca. 200 miljard uit.
Voor essentiële zaken blijft een schamele 85 miljard over.

de honden blaffen... | 19-08-18 | 00:25 | 3

Die ga ik onthouden, lekker basaal spul. Zoalsde 500 milj. staatschuld, de 1400 milj. aan pensioenen en 740 milj. BNP.

bodemloos | 19-08-18 | 02:18

De overheidsschuld is de som van alle tekorten en overschotten van de overheid uit het verleden. In 2018 is de overheidsschuld € 416 miljard. Dat komt neer op € 24.000 per Nederlander. De rentelasten voor de staatsschuld in 2018 zijn € 6,0 miljard.

Beroep = Boerenlul | 19-08-18 | 02:34

Uitgaven overheid

80, 4 Miljard = Zorg
79,0 Miljard = Sociale zekerheid en arbeidsmarkt
35,4 Miljard = Ondwerwijs, Cultuur en Wetenschap
24,4 Miljard = Gemeentefonds, Provinciefonds en Btw-compensatiefonds
12,0 Miljard = Buitenlandse zaken / Internationale Samenwerking
10,3 Miljard = Veiligheid en Justitie

Dat zijn de grootste uitgaven in NL wil je het precies zien:
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/prin...

Beroep = Boerenlul | 19-08-18 | 02:40

Ik heb een halve fles wijn op en kan daardoor het verhaal véél korter schrijven: "Wil de laatste griek s.v.p. de gehele schuld mét rente terugbetalen"

pa_niek | 19-08-18 | 00:18 | 4

Na een krat Hertog doe ik ook niet mee,"uit liefde voor bier".

schoon-schip-maken | 19-08-18 | 01:32

Net een blowtje op. Nu ff geen zin in een uitgebreide reactie. Maar het is wel mooi kut allemaal.

Re:Kniftig | 19-08-18 | 02:47

Ben al een uur weer wakker en moet eerst koffie hebben voordat ik iets zeg.

EEnzame SchizofrEEN | 19-08-18 | 08:11
▼ 1 antwoord verborgen

Helaas klopt het verhaal. De EU, heeft willens en wetens ondoorzichtige constructies bedacht om maar de EURO, te kunnen redden. Want, als Griekenland uit de EU, had gestapt, dit hadden zij ook moeten doen maar de tentakels van de EU, hebben ook de Griekse Leiders in hun macht, dan hadden zij de drachme weer kunnen invoeren en laten devalueren. Vanaf dat moment hadden zij weer zelfstandig kunnen opereren en had het land er financieel beter van gestaan. Maar de EU, was benauwd dat Griekenland in de invloedsfeer van Rusland zou komen (geldleningen). En dat moeten we natuurlijk niet willen. Het grote gevaar is ten slotte Rusland. Of is juist het grote gevaar de EU, zelf. Ik denk het laatste. We worden allen, de afgrond in gesleept. Diegenen die hiervoor verantwoordelijk zijn en dat zij er heel veel, hebben een ding goed gedaan, goed voor zichzelf gezorgd. De bankrekening is goed gevuld. Met dank aan de naieve burger die het verhaaltje, het sprookje geloofde van "alleen op deze manier kunnen we vrede in het contingent houden". Daar komt nu nog de migratiegolf over heen. RIP, EU en West Europa.

De Evangelist | 19-08-18 | 00:13 | 3

Wat is, dat met, al die, komma's op, rare plaatsen?

Doctor Honoris Causa | 19-08-18 | 06:37

Duitsland zou falliet gaan via Target2, Daarom al dat geld naar griekenland.

gato | 19-08-18 | 07:49

@ Doctor Honoris Causa,
Code taal, van de allerhoogste hand, tel ze, maar eens,na incl. deze post,en deel de som door 3 of 7 eens, het zal u verbazen.;)
Teken aan de wand...

steekmug | 19-08-18 | 08:11

Duisenberg zei het al, duurt tien jaar die euro, dan komt er een nieuwe munt.

gato | 19-08-18 | 10:30

Met rente?

DeKussendeWielrenner | 18-08-18 | 23:26

Wat een goede reden ook om de rente laag te houden. Zo kunnen de overheden nog wat geld wegpakken van gepensioneerden en mensen met spaargeld Jottem.
Ik voel me bekocht.

Als ik dit lees, kam het niet anders dan dat de ECB altijd de rente laag zal houden.

Moestuinier | 18-08-18 | 23:09 | 6

Dan maar zo! | 18-08-18 | 23:24
Uw ironie-sensor is kaduuk.

Eric Newby | 18-08-18 | 23:31

Zou er iets tegen te doen zijn door ons 'eenvoudige reaguurders'?
Wij zijn niet vermogend (althans, deze schizofreen niet), maar wat te doen om een eventuele klapper te voorkomen?
Jaren gelden probeerde een familielid 'geld te maken met geld' wat, helaas voor hem, mislukte en waardoor hij nog steeds in 'harde, klinkende contanten' gelooft. Alleen worden die dus steeds minder waard en een eventuele crisis zou hem de das omdoen (hij is van een leeftijd dat hij dit waarschijnlijk niet eens zou overleven). Dus wat dan?

EEnzame SchizofrEEN | 19-08-18 | 08:30

@ EEnzame SchizofrEEN | 19-08-18 | 08:30
Het bevel van de regering is, dat men maar aan de moestuin moet gaan. Ongeacht of u 3 hoog woont.
Verder zou ik zeggen, ga naar rommelmarkten en verzamelen antiek. Wissel geld in edel metaal om.Koop nu schaarste middelen. Drank,sigaretten en condooms enz.Als u toch wil gaan beleggen,kijk dan naar een tijd van 20/30 jaar. Kijk wat de "return of investment" is. Leg het vast voor langere tijd.

Rest In Privacy | 19-08-18 | 09:45
▼ 3 antwoorden verborgen

Kent u hem nog, Jeroen Dijsselbloem, onze voormalige Min. van Fin., afgestuurd aan de landbouw hogeschool te Wageningen. Deze nitwit werd benoemd tot voorzitter van de Eurogroep, oftewel de club van alle Min. van Fin. van de Eurolanden.
De "Dijs" zoals hij ook wel werd genoemd, kwam tot mijn grote schrik op de derde plaats van de beste Nederlandse Min. van Fin. in een recente poll van GS/Das Kapital. Dijsselbloem werd voorzitter met een missie, hou Wolfgang Schäuble, de Finanzminister van Merkel uit de wind, doe wat hij zegt, en naai hoe dan ook de Grieken een oor aan, en zorg er daarbij voor dat iedere weerstand binnen Griekenland (o.a. Varoufakis) geplet wordt. Dat spel speelde de socialist Dijsselbloem, met name door de Griekse bevolking tegen de grond te werken, en constant met dreigementen (ingefluisterd door Schauble, de ECB en de EC) te handelen.
Een van zijn andere grote prestaties was de gouden 'reddende' deal die hij sloot tussen het Chinese Anbang (verzekeraar) en Vivat (de verzekeringspoot van de noodlijdende SNS Bank) Thans, een paar jaar later ligt Anbang op apen gapen, is hun directeur voor 18 jaar achter de tralies gezet en is Vivat thans een speelbal in de uitverkoop. Knappe prestaties Jeroen, je heb die bronzen plak van Das Kapital echt verdient..................

Memek | 18-08-18 | 23:07 | 1


Ongelofelijk.

De Profundus | 19-08-18 | 11:12

De kern van het probleem lijkt mij dat de EU een monster is dat stinkt uit al z'n poriën.
Prima artikeltje, trouwens.

Eric Newby | 18-08-18 | 23:00

Het ESM heeft in totaal 61,9 Miljard uitgeleend aan Griekenland, Nederland staat voor 15 Miljard garant. Dat geld zijn we dus kwijt. Daarbovenop het cadeautje van Jan-Kees de Jager dat kost Nederland 3,2 Miljard.
Bij elkaar 18,2 Miljard wat moet worden afgeschreven en betaald door Nederlandse belastingbetalers.
Het ergste is nog dat de medewerkers van het ESM onschendbaar zijn en ook Jan-Kees de Jager kan niet veroordeeld worden voor zijn gift aan Griekenland. Dat zou moeten veranderen zodat ook een ex-minister van Financiën gewoon achteraf beschuldigt van oplichting en fraude voor de rechter moet komen.

Beroep = Boerenlul | 18-08-18 | 22:49 | 12

@Beroep = Boerenlul | 18-08-18 | 23:21
Daarvoor bestond ooit het "Vehmgericht", Fritz Lang's "M" geeft een mooi voorbeeld waarbij het (professionele) boevengilde een (niet gebonden) kinderlustmoordenaar ter dood brengt.
Soms is niet helemaal duidelijk wie nu de boeven zijn en wie de braven; dit mechanisme roept op tot bestuurlijke voorzichtigheid in plaats van bestuurlijke willekeur.

kindapaas | 19-08-18 | 00:09

Persoonlijk vind ik het ergste dat kiezers willens en wetens blijven stemmen op de partijen die dit soort streken uithalen. Alsof ze hiermee hun goedheid en gulheid menen te bewijzen.

obominotie | 19-08-18 | 01:52

Men heeft genoeg gewaarschuwd, geen ESM, maar niemand reageerde,

gato | 19-08-18 | 07:51
▼ 9 antwoorden verborgen

Dit soort economie gaat boven mijn pet. Het enige wat ik snap is dat ik genaaid wordt, op zijn Grieks, maar tsja, dat weet ik al vanaf mijn pubertijd, daar heb ik wel verstand van.

Argwanus | 18-08-18 | 22:43

Heb het nog nooit op z'n Grieks gedaan.
Durf niet.

HoerieHarry | 18-08-18 | 22:41 | 2

Maakt u zich geen zorgen. Zoals uit bovenstaand artikel blijk, is dat is ons al aangedaan. Alleen hebben de meesten het niet eens gemerkt.

Die hele ESM constructie en de beslissingsdaadkracht was van moment 0 al bijzonder schimmig. Waarom zouden we onze bankpas incl pincode aan zo'n organisatie geven?!?

ScumbaggusMaximus | 18-08-18 | 23:16

No shit on my dick, better the Russian way ;)

steekmug | 19-08-18 | 08:14

Toen de kredietcrisis uitbrak vond Merkel het nodig om de VS eens even flink de maat te nemen vanwege hun onverantwoordelijke gedrag. Kort daarna kwam er een noodsignaal van haar Min. van Fin. dat ook Duitse banken en hypotheekinstellingen er voor vele honderden miljarden "in" zaten.
En toen moest Frau Merkel met het schaamrood op de kaken naar de Bondsdag om een bail-out te regelen. Die kreeg ze met de ferme mededeling: eenmalig!
Vervolgens kwam een 2e jobstijding van haar Min. van Fin., kort daarna. Die haar vertelde dat de bail-out slechts de niet EU gerelateerde problemen dekte.
Het volgende probleem was nog groter en betrof voornamelijk Griekenland, Portugal e.d. En als er niet gauw een beslissing zou komen gingen de geldautomaten in Duitsland binnen een paar dagen op zwart.
Merkel kon niet meer naar de Bondsdag, en zo viel Griekenland hard door de mand om de Duitse (en Franse) banken te redden.
Binnenkort verschijnt dit boek: het is zeer de moeite waard, ik koop het direct.
global.oup.com/academic/product/eurot...

Memek | 18-08-18 | 22:41 | 6

Ik sluit niet uit dat het genoemde boek lezenswaardig is maar een unie die zichzelf symboliseert met een vlag voorzien van 12 pentagrammen maakt zichzelf bij voorbaat al verdacht natuurlijk.

kindapaas | 19-08-18 | 00:16

@ kindapaas,
Heilige Maria verschijningen in het 7e arrondissement van Parijs daar licht de oorsprong van de 12 pentagrammen.

steekmug | 19-08-18 | 08:53

Omdat de VS er niet intrapte, is ze nu vriendjes met Putin aan het worden, lekker handelsverdragen aan het afsluiten, Ziet de rest van de EU niet wat ze aan het doen is.

gato | 19-08-18 | 08:53
▼ 3 antwoorden verborgen

Er staat nog een mega-financieel centrum in Istanbul weg te kwijnen wegens stopzetten van de financiering door buitenlandse investeerders.
Maar het gaat goed met de economie zegt Erdogan.
Turkije, Griekenland, Italië, Spanje: zit er iets in het blauwe zeewater dat zorgt voor financiele chaos?

Jan Dribbel | 18-08-18 | 22:38 | 3

Ik hoop dat Donald Trump de duimschroeven nog wat verder aandraait bij die Truken.

VanBukkem | 18-08-18 | 22:50

Bij Trump weet je het nooit, straks vindt hij Erdogan weer zijn beste vriend.

Jan Dribbel | 18-08-18 | 23:00

Rajoy is onvindbaar, die is zijn geld achterna.
Sanchez is aan het uitgeven, nejaarden pensioenen geven, alles om goodwill te krijgen, maar zo gaat Spanje het niet redden, De banken spelen vuil spel, zetten lege huizen als geld op hun balans, maar in feite staan ze onder water. Eerst het zwarte geld eruit, lukt al een beetje, maar de PP moet eens onderzocht worden, waar al het geld is.

gato | 19-08-18 | 08:58

Ieder land met zijn eigen idenditeit en zijn eigen munt heeft bijgedragen aan het europa zodat we dat pakweg twintig jaar geleden kenden. Van kennisland tot produktieland tot vakantieland. Het europa waar ik van hield. Je hoeft maar vijfhonderd kilometer te reizen, of nog minder, en je bevind je in een totaal andere sfeer maar toch dicht bij huis. Maar die verrotte euro van de verrotte europese bank maakt dat allemaal kapot. Als ik nu aan griekenland denk dan denk ik aan het land waar we geld van tegoed hebben. Ik denk zooooveel liever aan griekenland als land met mooie monumenten en mooie stranden en vriendelijke mensen. Alles kapot gemaakt door die kuteuro. En dan nog iets anders. Alles moest geprivatiseerd worden dus in blokjes gehakt. Maar gelijkertijd wil men het bestuur in europa centraliseren. De welvaart die we in europa hadden was te danken aan juist verschillende landen met verschillende regeringen en concurrerende munten. Wat een feest hebben we er van gemaakt!

Leptob | 18-08-18 | 22:33 | 8

Niemand wenst een burgeroorlog maar t is logischer dat ie wel dan niet komt.
De wal zal het schip keren.

schoon-schip-maken | 19-08-18 | 03:04

Daar is Miko goed in, iemands woorden verdraaien alleen maar om te kunnen trappen. De trol. Nèrgens zeg ik dat ik een burgeroorlog wens. Alleen dat die er komt. Maar ja, als je zelf in en in slecht bent projecteer je dat op een ander. Is een duidelijke zaak. Zulke abjecte opmerkingen hoef ik natuurlijk niet te lezen dus BLOCK. Kan hij in zichzelf gaan zitten kletsen want ik zal het niet lezen. Hufter die je bent.

Lupuslupus | 19-08-18 | 07:01

Niet alleen in Europa is men bang voor een burgeroorlog, Amerika staat op punt er een te krijgen, daar gaat het om Trump, links tegen rechts. democraten tegen republikeinen. En in Amerika heeft wel iedereen een wapen

gato | 19-08-18 | 07:55
▼ 5 antwoorden verborgen

De staat is de grootste rover van onze spaargelden en pensioenen, zij deinzen nergens voor terug, ook niet met overvloedige garantstellingen in het ESM fonds. Hoe is het mogelijk dat er zoveel naïeve gepensioneerden zijn die zich via de ECB laten beroven van hun pensioen. En het feest van legale diefstal gaat maar door totdat er een echte volksrevolte losbarst.

youtu.be/FqGm2uS8YkE

P.S. Net het Prinsengracht concert even bekeken, het publiek was van een hoog grachtengordel gehalte en niks diversiteit, zelfs geen hoofddoek te bekennen.

von Amsberg | 18-08-18 | 22:33 | 4

Maar wel fantastische jonge artiesten.

kaasfondue | 18-08-18 | 22:41

Maandag weer een colum in Trouw van een hysterisch meisje met kleur:
Schande, veel te wit net als het Skutsjezeilen.

Jan Dribbel | 18-08-18 | 22:48

Lowlands: idem.
En de zaal bij het 50 jaar oude concert van Aretha was ook heel blank.

Stormageddon | 18-08-18 | 23:57
▼ 1 antwoord verborgen

Yep Feynman en hier bewijs je voor de zoveelste keer dat je absolute opvolger bent van prof. dr. Bob Smalhout. Geweldige column weer, wat een kennis van zaken. Onmogelijk om deze materie beter onder woorden te brengen.

hoogstetijd | 18-08-18 | 22:32 | 5

@ hoogstetijd | 18-08-18 | 22:32 |
Opvolger van prof. dr. Bob Smalhout ? Nee, dat is te veel eer. Bob was de beste.

Baron Clappique | 18-08-18 | 23:05

+1

Eeuwig..Op..Vakantie | 18-08-18 | 23:08

@ hoogstetijd. Ik denk dat Feynman die computer uit "Oorsprong" is. Om dat te maskeren maakt hij zo nu en dan wat d/t vautjes.

Jeff Hawke | 18-08-18 | 23:18
▼ 2 antwoorden verborgen

Laat die blauwe envelop maar weer komen om dit debacle weer te financieren.
OW, wacht...
Ik ben alleen nog maar een toerist in NeeDDRland.

Wijze uit het Oosten | 18-08-18 | 22:24 | 2

Ik ook. Betaal mijn belasting inmiddels direct in Zuid-EU. Zeg maar direct aan de geldslurpers, scheelt MinFin ook weer wat extra overboekingen via de rekeningen van Jean Kloot en Dikke Frans.

Boerkablaffer | 18-08-18 | 22:29

Mijn belasting wordt door een gestor gedaan en maakt het gelijk over, lekker makkelijk.

gato | 19-08-18 | 09:02

Hahaha! De Grieken lachen ons uit, vanaf het terras van hun tweede huisjes op de eilanden. En straks op de ferry en met hun Porsche weer naar huis.

070 | 18-08-18 | 22:21 | 7

Waarom zou mij dat goed moeten doen? Het was gewoon een vraag.

Lupuslupus | 18-08-18 | 22:43

U is toch van het vrouwelijke geslacht heb ik hier in de panelen opgepikt? Vandaar.

zwartzondersuiker | 18-08-18 | 23:14

Ik denk dat de gemiddelde griek meer en langer werkt dan de gemiddelde Nederlander. En de gepensioneerde krijgt minder dan 500 euro. Lekker makkelijk om de gepensioneerde daar de schuld te geven terwijl je zelf op onze klep parasiteert.

miko | 18-08-18 | 23:18
▼ 4 antwoorden verborgen

"Onbekend is wie welke beslissing genomen heeft"

Ik weet anders nog als de dag van gisteren welke EU geile gladjakkers ons de EU en euro ingesjoemeld hebben en wie er aan het roer stonden om op volle kracht deze clusterfuck in te varen.

Gerrit (er is niks duurder geworden) Zalm
en Jan Peter (fuck het referendum) Balkenende

Rest In Privacy | 18-08-18 | 22:12 | 5

@Bakito. Links-liberalen.

Boer Kini | 18-08-18 | 22:39

Lupuslupus
Nee. Er was een hele club "experts" breed glimlachend handen aan het schudden.
Twee jaar daarna was het Fl vervangen door E op de prijslijst en was een biertje ineens 2,2 keer zo duur in de kroeg.

Rest In Privacy | 18-08-18 | 22:53

Vergeet Duisenberg niet, die zei, het zou 10 jaar duren , dan komt er een nieuwe munt.

gato | 19-08-18 | 07:59
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik las van de week elders dat alleen de Nederlandse banken via hun dochters al meer van de Turken tegoed hebben dan de hele Griekse staatsschuld bij elkaar. Dus maak je borst maar nat want die vorderingen worden straks oninbaar, dochter jankt bij d'r moeder die te groot is om om te vallen, die blèrt bij de staat en die staat weer bij jullie op de stoep. AOW al op 104-jarige leeftijd en omdat het koekje bij de koffie voor opoe weer wordt afgeschaft dan ook geen koffie meer, bejaarden komen trouwens toch al in uitleefkolonies op water en brood. Het wordt een geweldige 40-50 jaar.

Breinbrouwsels | 18-08-18 | 22:08 | 3

Slechts 10 miljard (de ING).

kaasfondue | 18-08-18 | 22:43

@ kaasfondue | 18-08-18 | 22:43
Direct 15 miljard en indirecte via een aantal grote banken in Italie, Frankrijk en Spanje nog eens 50 miljard.

Baron Clappique | 18-08-18 | 23:09

Volgens mij komt al die ellende dat ze Target2 hebben ingesteld.

gato | 19-08-18 | 08:01

Tuurlijk was dat geld al pleitte voordat de Grieken het in hun bodemloos gat flikkerende, so what!? Gratis geld weggeven zonder een centje pijn te voelen is een politiek dingetje van alle tijden, alleen vroeger vertrouwden je de politiek in hun oordeel, nu weet je dat je openlijk genaaid wordt. En wat veranderd er met vroeger!?
Helemaal niets, geen fakkels&hooivorken geen pek&veren, toen niet, nu niet!

Tijdvoormaatregelen | 18-08-18 | 22:05

Op papier hebben we ook veel aan die landen verdiend, handel jeweetwel. Geld dat overigens weer vastzit in Target2

glaaf | 18-08-18 | 22:04

Als je alle feiten op een rijtje zet en de stippeltjes zelf invult, kan de conclusie eigenlijk alleen maar zijn dat er in ieder geval vanaf het moment dat Griekenland uit de bocht vloog (en zeer waarschijnlijk al veel eerder) geen domme fouten zijn gemaakt, maar dat we met z'n allen naar een toneelstukje hebben gekeken waarvan de eindregie heeft gelegen bij de winnaars van dit drama.

jemagookniksmeer | 18-08-18 | 22:03

Verplichte europese aanbestedingen, leningen van Noord- aan Zuid-Europa, vrij verkeer van personen, etc. zijn verpakte nivelleringsmaatregelen. Het geld stroomt de grenzen over en komt nooit meer terug, ten koste van onze welvaart en sociale voorzieningen.

Knoppenbonker | 18-08-18 | 22:03 | 6

Didus
Donkervoort en Spyker?

Jacktheflipper | 18-08-18 | 22:24

ja,diedus! | 18-08-18 | 22:12
Welke auto's had de politie dan moeten kopen?
De enige auto's die hier nog worden gebouwd zijn de Spijkers (4 per jaar)

Jan Dribbel | 18-08-18 | 22:24

Jan Dribbel | 18-08-18 | 22:24
In DAF trucks!! ;-)

miko | 18-08-18 | 22:33
▼ 3 antwoorden verborgen

Maar een reisverzekering opzeggen bij de ing kan pas nadat men een jaarpremie betaald heeft en daarna maar wachten een restitutie.
Niet betalen, aantekening wereldwijd bij verzekerings maatschappijen.
Hier Turkije paar miljard hier zuid eu x miljard

am*dam | 18-08-18 | 22:02 | 1

Verzekeringen: betalen en gewoon vergeten in het leven, claimers redden het sowieso niet/nooit. Betaal al 40 jaar Rabo/Interpolis, nooit iets gemeld, ik wil ze niet zien of luchten

hagelkruis | 18-08-18 | 22:30

Griekse staatsschuld bestaat eigenlijk niet, het zijn voornamelijk Franse en Duitse banken die een injectie kregen, kan officieel niet direct

Bokito ergo sum | 18-08-18 | 22:02 | 2

Klopt, eigenlijk zijn de roekeloze beleggers beloond voor hun gedrag en mag de normale griek daar de retsina voor drinken.

miko | 18-08-18 | 22:05

Precies , via Target2.

gato | 19-08-18 | 08:03

Heb veel klandizie in Zuid-Europa en dus baat bij gezonde economie in die landen. De EU is een zegen voor ondernemers zoals ik. Maar ik snap dat als je een uitkering hebt dat er de neiging is om terug te verlangen naar de gulden. Niet dat het leven dan beter wordt maar boosheid is zelden gebaseerd op rationele gronden.

Bakito | 18-08-18 | 22:02 | 6

@Bakito. "Heb veel klandizie in Zuid-Europa". Weer een levensverhaal verzonnen?

Boer Kini | 18-08-18 | 22:32

Beroepsbevolking: 4.1 miljoen. Werkloosheid: 23% (!!)
Dus 3 miljoen mensen zijn aan het werk, om 200 miljard terug te betalen. Oftewel €70.000 per werkende Griek.
Stel: laten ze dat nou doen met €200 per maand. Dan zijn ze 35 jaar aan het werk. Pensioenleeftijd ligt daar rond je 50ste geloof ik. Dus iedereen vanaf zn 15e werken.

Jos Tiebent | 19-08-18 | 10:05

Och Bakito toch,
Hoe dom kun jij zijn?
Natuurlijk is iedereen gebaat bij een gezonde economie daar, dat was niet het dommige.
Wat is jouw omzet in die landen? Is jouw schamele omzetje 20 miljard waard? Even ervan uitgaande dat 20 miljard het NL deel in de ellende is.
Nee he? Dus micro gunstig voor jou (Als je jouw bijdragen aan het NL deel niet mee rekent)
Macro geen enkel voordeel, aangezien wij netto betalen.
Ga in jouw hangmat liggen, wij betalen jouw inkomen en we kunnen uit de EU.

MarcS | 19-08-18 | 12:11
▼ 3 antwoorden verborgen

Nexit.
Laat ze allemaal maar de pleuris krijgen om de Nederlander als melkkoe te gebruiken.

ditotje | 18-08-18 | 21:57

Ok, nu is er dividend belasting over, laten we zeggen, 1 miljard.
volgend jaar is er GEEN dividend belasting over, laten we zeggen, 2 miljard.
Ik begrijp niet dat men dan zegt dat we meer uitgeven aan dividend belasting.
1. we (de roverheid) krijgen(krijgt) dividend belasting, maar tot nu toe over 1 miljard. Dit wordt "misschien" 2 miljard. En het jaar daarop misschien 0.
2. Er is al belasting betaald over het produceren (BTW), over de salarissen, over de winst (voordat dit voor een gedeelte naar de aandeelhouders in de vorm van dividend gaat).
Een belasting afschaffen, welke dan ook, is geweldig. Dat zouden overheden veel vaker moeten doen.
Laten we hopen dat er nog meer belastingen sneuvelen, zodat de overheid veel kleiner kan worden, doordat er minder belastinginspecteurs, -controleurs, -ambtenaren enz. nodig zijn, die TOTAAL NIETS toevoegen aan onze economie.

watergeus | 18-08-18 | 21:57 | 2

Het zou mooier zijn als de overheid wat vaker bepaalde uitgaven posten op te heffen. Een fokpremie, een huursubsidie en nog zo wat van die dingen.

miko | 18-08-18 | 22:03

Het verschil is dat Nederlanders deze belasting wel blijven betalen.

Knufter | 18-08-18 | 22:04

Ben eigenlijk wel nieuwsgierig voor hoeveel euri's nederlandse pensioenfondsen in Grieks staatspapier zitten. Zit lekkere rente op.
Heb in het draadje op DK ook al iets daar over geplempt.
www.daskapital.nl/5151762/pvv-stelt-d...

hotnot | 18-08-18 | 21:55

Wanneer ging Timmerfrans ook al weer met Turkije praten ivm voorbereiding toetreding EU?
Gelukkig is dat een stabiel land met een gezonde economie.

Nuchternederland | 18-08-18 | 21:54 | 5

Don't worry, het einde van Europa komt eerder dan de Turken

marcoplarco | 18-08-18 | 22:16

@marcoplarco | 18-08-18 | 22:16
Als Europa toch naar de kloten gaat, dan kunnen we die Turken er net zo goed bij halen.

VanBukkem | 18-08-18 | 22:25

@Marco. Ik hoop van harte dat u gelijk krijgt.

Lupuslupus | 18-08-18 | 22:26
▼ 2 antwoorden verborgen

De bevolkingen van de EU staan garant voor een blanco check, ondertekend door de hen vertegenwoordigende "regeringen". Maar de goed, de meeste mensen begrijpen het toch niet, dus kan de politiek haar gang gaan.

Rest In Privacy | 18-08-18 | 21:54 | 3

Dat geldt alleen voor de netto-betalers.

Lupuslupus | 18-08-18 | 21:55

Lupuslupus | 18-08-18 | 21:55
Juist. Dank voor de aanvulling.

Rest In Privacy | 18-08-18 | 22:00

EU is niet hetzelfde als Eurozone, Van D.

Rest In Privacy | 18-08-18 | 22:07

De euro is als die brug in gunea. Zo groot en monumentaal en vertrouwd dat niemand zich kan voorstellen dat hij echt instort. De eu zelf trouwens ook.

Knufter | 18-08-18 | 21:52 | 1

Niemand van de beminde gelovigen in het sprookje. Maar ook bij die brug waren er zat waarschuwenden die wisten dat het wanneer, niet als, was dat het kreng in zou storten.

PresidenteDeConjovia | 19-08-18 | 09:37

Bij de invoering van de euro is er al voor gewaarschuwd. Ook voor dit: de vette pensioenpotten van Nederland worden straks uitgesmeerd over de Grieken en de Italianen. Vijftigers, ga maar sparen

oab | 18-08-18 | 21:52 | 2

Jadiedus:
Is Jetta Kleinsma al aangeklaagd voor pensioen diefstal en landverraad?

Jacktheflipper | 18-08-18 | 22:30

Ik zie een AOW leeftijd van 79 jaar aankomen. In Nederland dan, dat dan weer wel.

ja,diedus! | 18-08-18 | 21:51 | 5

@miko, ben bang dat je je vergist. Op kleine schaal gebeurt exact hetzelfde als op grote schaal; Wie alles verbrast, veel schulden maakt en er op los leeft, die wordt aan alle kanten gesteund met idiote toeslagen en voordeeltjes. Wie netjes zijn eigen broek probeert op te houden en spaarzaam leeft voor de toekomst, die wordt vanzelf ontdaan van alles wat hij/zij opgebouwd heeft.

Probeer maar eens je vrije afbetaalde huis te behouden als je van je kleine pensioentje rond moet komen en misschien medische hulp nodig hebt. Je mag je spaarzame bakstenen en je reserves inleveren, want jij bent 'vermogend'. Spekman is dan misschien weg, maar dat nivelleren is heel aardig gelukt.

marcoplarco | 18-08-18 | 22:14

"Ik zie een AOW leeftijd van 79 jaar aankomen."
@ja,diedus!
Ik zie een gat in de markt voor uitzendbureau's voor 79-plussers.

VanBukkem | 18-08-18 | 23:01

VanBukkem | 18-08-18 | 23:01
Kijk dat is nu nog eens positief denken.

miko | 18-08-18 | 23:42
▼ 2 antwoorden verborgen

In Italië stort de economie de laatste tijd letterlijk in elkaar.

Rest In Privacy | 18-08-18 | 21:50 | 1

En wat denk je van Frankrijk.
Alleen Duitsland komt er goed uit, lekker terug naar Putin,
Rutte moet ook zo snel mogelijk zijn handel met Putin weer aangaan.merkel doet ook wat zij wilt.

gato | 19-08-18 | 09:09

Ach, joh, wij lappen wel gewoon weer bij.
-
Alle Menschen werden Brüder, enzo - toch?

bisbisbis | 18-08-18 | 21:48

Ik heb geen last van de Grieken.
En dat dat geld nooit terugkomt wist je van te voren.

HoerieHarry | 18-08-18 | 21:48

Ach ja, en die beleggers zijn dan weer de duitse en nl banken dus dat geld is eigenlijk al terug

Hadena | 18-08-18 | 21:47 | 1

Niet in de handen van degenen die het betaald hebben.

Baski | 18-08-18 | 21:57

Dus als ik het goed begrijp, kort samengevat, zijn we we dat geld gewoon kwijt.

VanBukkem | 18-08-18 | 21:43 | 6

@miko | 18-08-18 | 21:55
Hoezo geld verdienen voor ons?! Welke ons bedoelt u? Wij?! U en ik zien geen cent van dat geld!

VanBukkem | 18-08-18 | 22:02

@VanBukkem. Ja, zijn we kwijt. Was nodig voor het baantje van Rutte in Brussel. De bijdaregn aan de gemeenten werd 40% gekort maar dáár had lakei Rutte geen probleem mee.

Boer Kini | 18-08-18 | 22:35

VanBukkem | 18-08-18 | 22:02
Zegt Feynman toch? de jonge griek ontvlucht zijn land om ergens anders te gaan werken. Hoewel ik denk dat de meeste Grieken wel richting de states en Engeland gaan.

miko | 18-08-18 | 23:40
▼ 3 antwoorden verborgen

Mooi artikel weer. Dan weten we allemaal weer waar we naar onderweg zijn. Op naar de volgende 200 miljard

SerTheFun | 18-08-18 | 21:43

*Bullshit bingo floodgates openzet*

Ja maar.... al meer dan 70 jaar vrede! Geen wisselkoersen meer bij de grens! En we hebben handel met de EU! Nederland is een handelsland! Vóór de EU dreven we geen handel! En zonder de EU gaat het licht uit! En de rijden er treinen naar het Oosten! De gulden was ook al gelinkt aan de Mark. En wat wil je dan? Een muur bij de grens en dan achter de dijken blijven?

De rest komt wel in dit draadje denk ik.

Stormageddon | 18-08-18 | 21:42 | 1

EEG.

zwartzondersuiker | 18-08-18 | 22:25

Nee, de kern van het probleem is dat onze regeringen in staat zijn om ons als belastingbetalenden te gebruiken om schulden van god mag weten wie te 'garanderen'. Vind je het gek dat er dan altijd lobbyisten aan het langste eind trekken? Zolang wij als bevolking niet in staat zijn om regering en parlement te begrenzen in wat ze mogen doen, gaat dit van kwaad tot erger.

Heinz-Spitfire | 18-08-18 | 21:40 | 2

Er lopen in Brussel meer lobbyisten rond , dan personeel.

gato | 19-08-18 | 08:08

Niet alleen 'garanderen'. Regeringen gaan over de rug van hun bevolking grote schulden aan. Zonder deze bevolking ooit te vragen of deze daarmee instemt.

Wekkertje | 19-08-18 | 09:59

De EU is een criminele organisatie onder (alweer) Duitse leiding.

wolfke | 18-08-18 | 21:38 | 2

Crimineel geheel waarvan de organisatie ontbreekt .

ja,diedus! | 18-08-18 | 21:49

De ongeorganiseerde misdaad.

NiCeY | 18-08-18 | 23:45

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen