achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Brief: 'Kandidaat-bestuurslid Carolus Magnus randde collega (v) 1.5 jaar lang aan'

In navolging van de ONTLUISTERENDE MeToo-onthulling bij Leidse studentenvereniging Quintus, trekt nu iemand over Nijmeegse zustervereniging N.S.V. Carolus Magnus aan de bel. De situaties lijken namelijk nogal op elkaar, al lijkt er hier sprake te zijn van een nog meer systematische onheuse bejegening van een 21-jarig meisje. Het duurde namelijk 1,5 jaar voordat het slachtoffer het bij het bestuur aankaartte. Naar verluidt is ze overigens niet het enige meisje waar het mannelijke kandidaat-bestuurslid niet af kon blijven.

Wij citeren onderstaand uit de brief die wij ontvingen [NAW bij redactie bekend], hier als PDF te lezen.

"In mei is er een klacht ingediend bij het bestuur van Carolus Magnus omtrent seksueel wangedrag wat zich tussen twee commissieleden zou hebben afgespeeld. Nadat het vrouwelijke commissielid, in dit geval het slachtoffer, dit bij haar commissie had aangekaart en daarna officieel door het bestuur van de betreffende commissie is gehoord, werd de boel afgedaan met 'Het is allemaal erg vervelend, maar het is het beste voor iedereen als jullie gaan praten met elkaar zodat iedereen weer op goede voet verder kan.’ Laat ik voorop stellen dat praten niet is wat het vrouwelijke commissielid wilde. Het gaat namelijk niet om licht ongepast gedrag, maar een grove overschrijding van grenzen. Het mannelijke commissielid heeft gedurende een lange periode het vrouwelijke commissielid ongepast aangeraakt. Dit gaat om het aanraken van billen, borsten, het fysiek vasthouden van het vrouwelijke lid zodat ze niet weg kan. Tijdens het lustrum van Carolus werd het het vrouwelijke lid uiteindelijk teveel nadat zij ongewenst was getongzoend door het betrokken mannelijke lid."

Ook speelde zich er nog een incident af waarbij een "regulier lid" een deerne ongewenst had betast, en hij is zowaar een aantal weken geschorst. Maar ergens wringt het 'em daar nu blijkbaar juist.

"Het verschil tussen deze twee incidenten, zit hem in prominentie. Bij de situatie met het lid dat wel een schorsing opgelegd heeft gekregen ging het om een “regulier” lid. Iemand die geen belangrijke commissies bekleedt of anderszins erg in de spotlight van de vereniging staat. Bij het geval met de twee commissieleden is het zo dat het mannelijk lid, de dader, op de kandidatenlijst van het nieuwe bestuur van volgend jaar staat. De desbetreffende commissie van de twee leden is ter ondersteuning van het bestuur en is bij iedereen zeer bekend. Zij zijn verantwoordelijk voor onder andere ordehandhaving, iets wat in deze situatie nogal wrang lijkt. Daarom lijkt het bestuur er nu alles aan te doen om te zorgen dat dit onder de leden niet algemeen bekend raakt."

Kortom, een schrijnende situatie waarvan de klachten en wensen van het slachtoffer nauwelijks serieus genomen lijken te worden genomen omdat het toevallig een prominente pik betreft die mogelijk volgend jaar zitting neemt in het bestuur. In het geval van de Quintus-affaire was het ook het feit dat de dader een bestuursfunctie had, dat de vijf (!) disputen over de streep trok. Nu lijkt de vraag dus vooral te liggen bij de leden van Carolus Magnus: willen zij vertegenwoordigd worden door iemand die een vrouwelijke collega systematisch ongepast aanraakte? En gaat het huidige bestuur nog met een concrete verklaring naar buiten komen, of mag de dame in kwestie gewoon in stilte verder lijden? We hebben vragen!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.