achtergrond

Geenstijl

GeenPeil factcheckt: NOS herhaalde Rutte's eigen woorden. En toen werd Rutte boos op de NOS

Well, that escalated quickly. Niet meteen op de video klikken, eerst even de boel op een rijtje zetten. Het zit zo. De NOS kwam eerder vanavond met het bericht dat het Oekraïneverdrag ondanks het 'Nee' op 6 april gewoon doorgaat. Zonder Nederland, mede omdat Rutte volgens de NOS 'de zaak in Brussel niet hoog gespeeld heeft en heeft nooit een concreet voorstel heeft ingediend'. Dat is om 2 redenen schokkend:
1. Rutte beweert al een half jaar dat hij aan het onderhandelen is, maar volgens de bronnen van de NOS is dat dus een leugen.
2. Volgens de NOS gaat het verdrag zonder Nederland gewoon door, terwijl dat volgens de tekst van het verdrag niet kan: 28 landen moeten ratificeren, anders kan het niet van kracht worden, zegt artikel 486.
Daarna gebeurde er iets wonderlijks: de RVD - de woordvoerders van MinPres - stuurde met stoom en kokend water een persbericht naar RTL Nieuws, waarin de NOS-berichtgeving volledig wordt ontkend. 'Rutte is nog wél een oplossing aan het zoeken', schrijven ze. En ook: 'Als Nederland niet ratificeert, dan is het associatieakkoord van tafel'. Hee! Dat is niet wat Rutte twee weken geleden zelf nog zei:
"Het niet tekenen van het associatieakkoord zou er naar mijn absolute overtuiging toe leiden dat de andere 27 lidstaten gewoon doorgaan", zei hij letterlijk op 14 september. En ook: "Ik denk dat de 27 andere landen het echt niet laten zitten als Nederland niet tekent. Die gaan met elkaar om tafel zitten en intergouvernementeel 99,9% doen van wat er op tafel ligt. Dat is mijn politieke inschatting." Het fragment zit in bovenstaande video, dus nu mag je klikken. En dan hoor je de 'politieke inschatting' die vanavond door de RVD dus ontkend wordt.
Bij de VVD is nu de PR-paniek uitgebroken, fluistert een insider ons in. Logisch. Rutte zit met een enorm probleem. Op 21 april liet Juncker duidelijk weten dat MinPres zélf met een antwoord op het GeenPeil-referendum moet komen (video). Volgens de NOS heeft hij nog geen enkele poging gedaan. En nu dreigt de EU precies te doen wat Rutte zelf voorspelde, maar vanavond ineens glashard ontkent: ze gaan gewoon door met het verdrag. Rutte negeert dus de nee-stem door niet te onderhandelen, de EU negeert het hele referendum door het verdrag gewoon in te voeren, en de Nederlandse democratie krijgt opnieuw een dreun. Met extragratis fuck you-middelvinger van de VVD voor alle 2.509.359 tegenstemmers. Instant Sovjetpraktijken: De Staatomroep is terecht gewezen en heeft stilletjes haar eigen bericht aangepast.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.