achtergrond

Geenstijl

Update: 95% Hongaren stemt tegen EU in "giftig" referendum. Orban: 'Dan gaan we dat regelen'

Vandaag is een zwarte zondag voor Eurofielen, want er wordt ergens in de EU een referendum gehouden om de mening van het volk te peilen. En democratie, dat is iets "giftigs", zien we hierboven in het zaerdagtweetje van Judith in Europa de EU. De Hongaren stemmen vandaag over de vraag "Wil je dat de Europese Unie verplichte herverdelingsquota voor migranten kan opleggen, zonder goedkeuring van het Hongaarse parlement?" die premier Viktor Orbán aan zijn volk voorlegt. Het antwoord zal hoe dan ook 'Nee' worden, want Orbán wist precies waar-ie aan begon toen hij dit referendum uitschreef (maar wel voor de zekerheid miljoenen pompte in overheidspropaganda voor de 'nee'-stem): die xenofobe Haat-Hongaren willen geen (moslim-) migranten in hun land, waar ruim 15% van de eigen bevolking onder de armoedegrens leeft. Eigen zorgen eerst. En dat EU migrantenquotum is dood, zeggen ook andere Viségrad-landen. Dat druist natuurlijk lijnrecht in tegen de Lijn-Sargentini, die de dood van het nationalisme voorschrijft. Dat is het ware EU-beleid, zo herinnert een opnieuw circulerend bericht uit 2012 ons: 'EU should 'undermine national homogeneity' says UN migration chief'. Orbán gebruikt zijn volk vooral als breekijzer tegen de EU-plannen, maar het is tegelijkertijd ook wel tragisch dat de overheid van een voormalige Sovjetsatelliet wél naar de wens van de bevolking luistert, waar in Nederland de uitslag van 2 uit 2 EU-referenda heeft geresulteerd in een welluidend "Fuck you, burger" van eerst CDA en nu VVD. Dus hup Hongaarse democratie dan maar. Kritische alsook informatieve Hongaarse timelines in het Engels bij @politicshu en @panyiszabolcs. Er wordt overigens geen al te hoge opkomst verwacht, want zoals enkele democratiehaters in Nederland in april deden, roepen oppositiepartijen in Hongarije ook op om thuis te blijven. De EU en democratie, het is een uitgeneukt vechthuwelijk.
Update 21u45: De opkomst is onder de benodigde 50% gebleven, maar niet minder dan 95% van de opgekomen kiezers is tégen het EU migratiequotum. Dus zegt Orbán: 'Great. Dan gaan we dat regelen'.
Bonusmateriaal: De West-Europese solidariteitsidealen en/of het collectieve Weight of the World-complex waar de EU onder gebukt gaat, daar heeft de Hongaarse premier Orbán niet zo veel mee op. Zijn land zou liever de Europese buitengrenzen steviger bewaken om op die manier het voortbestaan van de EU niet in gevaar te brengen, zo pleitte Orbán onlangs in een door de Orbánhatende Nedermedia genegeerd maar echt wel zeer lezenswaardig essay, door ons destijds naar het Nederlands vertaald. Wat wel geinig is: het is campagnetijd dus VVD-demagoog Han ten Broeke gaf de Hongaarse premier volmondig gelijk op de radio dit weekend. (Trap er niet in.)

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.