achtergrond

Geenstijl

LIVE. Rutte gaat associatieverdrag NIET ratificeren

Bordopschoootdebat! Lekker weggestopt in het daluur van de dinsdag gaat de Kamer reflecteren op de Europese Top van vorige week. Maar er staat wat spannends te gebeuren. Vanavond gaat MinPres namelijk een voorstel indienen om het associatieverdrag NIET te ratificeren. Dat heeft hij immers in het debat over de uitslag van het GeenPeil-referendum op 13 april beloofd. De letterlijke woorden van MinPres waren op 13 april als volgt: "Als het tegen de zomer niet lukt om alsnog een antwoord te formuleren op de uitkomst van het referendum waarmee wij de boer op kunnen en naar buiten kunnen, ook naar de Kamer, het kabinet zal voorstellen om niet te ratificeren. Dat is dan zonneklaar." Hier het linkje naar de Handelingen. Hierboven de video ter bewijs. Na de breek de lange versie, voor wie het de eerste keer niet verstaan had. Rutte wilde geen apart debat meer over de GeenPeil-uitslag, dus dan zal hij zijn belofte moeten inlossen tijdens het EU-debat van vanavond. Nou Mark. We zitten er klaar voor. Lang verwacht, toch gekomen: "Heel snel na 23 juni, en ook duidelijk vóór de zomer", zei-ie. Welnu. De zomer begon op 20 juni. De politieke zomer begint aan het eind van deze week. 23 juni is ook al een tijdje voorbij. En in Brussel doet niemand open om erover te praten. Dus kom maar door met die intrekkingswet. 61% van de kiezers van 6 april zit er al drie maanden klaar voor. Want we gaan toch vanavond niet wéér een "zonneklare" toezegging van de VVD'er zien sneuvelen, om te eindigen in Rutte's twijfelachtige prijzenkast vol gedeukte bekers van altoos gebroken beloftes? LIVE. Op ZONNEKLAAR24.
P.S. Koenders ontkent vandaag in een Kamerbrief wederom de EU-toetreding van Oekraïne, maar daar denken ze in Kiev ook nog steeds heel anders over: "Over 10 jaar zitten we in de EU", bezwoeren ze deze week nog.
Van Bommel: "Er werd op geen enkele wijze recht gedaan aan de uitslag, waarbij een overduidelijke meerderheid 'nee' zei"
Bontes: "Terwijl het allemaal zo simpel is: nee is nee. Gewoon luisteren naar de kiezer."
Thieme: "Het referendum ging helemaal niet over een middenweg, maar gewoon over ja of nee."
Omtzigt: Integraal want powerbetoog.

Thieme II: Marianne Thieme herinnert VVD'er Mulder aan de uitslag van het referendum: "Nee."
Van Bommel II: Harry van de SP informeert verbaasd bij Marit Maij (PvdA) naar haar uitspraak dat ze Rutte tot het najaar de tijd wil geven. En: hij kondigt een mogelijke motie van wantrouwen aan tegen de MinPres.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.