achtergrond

Geenstijl

"AIVD-taps zijn onwisbaar"

De AIVD zegt dat er terroristentaps zijn gewist inzake het onderzoek naar de Hofstadgroep: de dienst zat er volgens eigen zeggen al jaren bovenop, maar tijdens de voorbereidingen op de moord op Van Gogh hadden ze een telkens vrije dag, danwel werden er taps gewist. Feit is dat overheidsdiensten werken met tapkamers van het Israelische Infosys (vroeger Comverse geheten). Deze Infosys-tapmachines werken met zogenaamde WORM-disken: Write Once Read Many, dit zijn opto-magnetische disken die helemaal niet gewist kunnen worden, te vergelijken met een cd-r. Volgens experts waar GeenStijl mee sprak is het aperte onzin dat (telefoon)gesprekken zomaar gewist of overschreven kunnen worden.


In sommige gevallen wordt gebruikt gemaakt van optische disken die wel wisbaar zijn, maar dan alleen in zijn geheel, waarbij het niet mogelijk is om bepaalde delen te bewaren en andere delen te wissen, dus dan raak je ook relevante zaken kwijt. Lopende een onderzoek worden ze dus never nooit niet gewist. En waar zijn dan de transcripten?

Zoals in veel van dit soort technische zaken: geen kamerlid eist nu eens opheldering naar de technische middelen waarmee de AIVD werkt, hoe er gewist is en welke apparatuur men gebruikt. Dit weten is de enige manier om eens echt duidelijkheid te krijgen. Men is wel tevreden met een enkele alinea van Remkes die oud nieuws herhaalt terwijl twee AIVD-bazen elkaar tegenspreken en de geloofwaardigheid van zowel Remkes als de AIVD subzero is. Hoogste tijd voor een echt onderzoek naar de gereedschappen van de AIVD. Draai de rollen om, laat ze maar bewijzen dat het wel goed is gegaan.

Kom maar op met de datasheets en specs van de apparatuur en de gevolgde procedures. Duidelijkheid over procedures en apparatuur schaadt geen enkele geheime operatie, sterker nog, het is in het landsbelang dat de AIVD een vorm van algemeen vertrouwen behoudt. Kom maarrr.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.