achtergrond

Geenstijl

LIVE. Steur moet Maatbeker helemaal leegdrinken

Kijk. Zo rollen de regenten. Al anderhalf jaar zit de VVD bovenop de onderste steen van MH17, maar als het even zo uitkomt, snauwt Teeven vanaf z'n morele hoogpony naar een Telegraafverslaggever die wat over professor Maat wil vragen, dat die hem niet met klein zeer moet lastig vallen. Want nabestaanden. De vorige StasJus klinkt voorwaar wat gefrustreerd. Maar alas, het dossier Maat is dan ook al bijna dicht. De professor heeft - na lang aandringen en veel overschrijfwerk - eindelijk de gevraagde excuses van MinJus van der Steur gekregen. Terecht, ook: de corpulente kasteelheer had Maat niet mogen ontslaan, kende de feiten niet, misbruikte de Wob en alle zwarte viltstifen die hij kon vinden, en lichtte bij dat alles ook nog eens de Kamer verkeerd in. Voor dat laatste moet hij zich vanmiddag verantwoorden in de plenaire zaal. Spannend, want hij had al een gele kaart na een serie leugens over de geënsceneerde Volkertfoto's. En nu heeft hij wéér de Kamerkluit belazerd. Twee keer geel is rood? Nee natuurlijk niet. Kijk maar wat Fred hierboven zegt: Maat is geen politieke factor, slechts een horde waar die dikke Steur ff niet zo soepel overheen kwam. Behalve Omtzigt en een paar anderen, die dapper streden voor het eerherstel van Indiana Bones, is niemand écht geïnteresseerd in de reputatie van de prof, die slechts een zijspoor in het MH17-dossier is. Nóg een VVD MinJus wegsturen brengt het risico van een kabinetscrisis met zich mee en dat kan niet tijdens het EU voorzitterschap. Bovendien speelt het Wilders in de kaart, zit niemand te wachten op verkiezingen en als Steur vertrekt, is er geen Minervaan meer over om het deksel op de Demmink Doofpot te houden. Wat we dus gaan zien, is het bekende toneelstukje waarbij de oppositie oorlogje speelt met de minister, waarop de minister belooft z'n leven te zullen beteren en de oppositie met veel theater en gespeelde tegenzin de toezeggingen accepteert en de tweede gele op zak houdt. We kennen iemand die hier het woord 'nepparlement' zou gebruiken. Maar dat zeggen we niet, want dat zou bijna net zo cynisch zijn als de quote van Fred Teeven waar dit topic mee begint. En over cynisme in het MH17-dossier gesproken: "Nederland deed niets om radarbeelden boven water te krijgen", meldt luchtvaartvaart veiligheidskoepel ICAO. Hoe zwaar wogen die nabestaanden precies voor je, Fred?
MEMO: Steur kreeg tips van Dick Schoof voor zijn gesprekken met Maat: 'kou uit de lucht halen' zodat media en politici het verhaal niet 'blijven oprakelen' en vooral ook 'geen excuses aanbieden'. Schaam-te-loos. Voor de liefhebbers hier het hele rapport waar de memo uit komt. Bijdrage Omtzigt: Sterk betoog - inclusief wapperen met zwart gelakt rapport - van Omtzigt.
Motie Omtzigt 20u20: CDA wil samen met aantal andere partijen Steur onder curatele stellen bij Rutte. Minister moet uiterlijk 1 maart samen met Rutte een verbeterplan opstellen. Denigrerend, maar wel een uitweg voor PvdA/VVD - Steur komt na de Volkertfoto's en de bonnetjes van Cees H. voor de derde keer weg met een waarschuwing. De kijker thuis weet: het wordt nooit wat met Van der Steur als minister. En de Kamer verkeerd voorlichten is al lang geen "politieke doodzonde" meer. Hashtag nepparlement.
UPDATE 21:05: 63 voor curatele-motie, 74 stemmen van PvdA/VVD tegen. Steur loopt dus ongeschonden weg van zijn schofterige gedrag. Pijnlijk voor het (nep) parlement.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.