achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

LIVE. Eurogroep bij elkaar over #Grexit of #Grescue

Nog geen week geleden zeiden de Grieken OXI! tegen nieuwe EU-bezuinigingen. Maar premier Tsipras pakte de uitslag, wandelde het Europarlement binnen om zich uit te laten kafferen door de radicale europopulisten van de Verhofstadtgroep, en legde daarna doodleuk een nieuw verzoek voor 50 tot 83 miljard euro noodhulp op tafel - in ruil voor 12 miljard austerity-maatregelen in zijn eigen land. Het Griekse parlement zei in het holst van de nacht NAI tegen deze plannen dus vandaag zitten EuroGruppenFührer Jeroen Dubbelepettenbloem en zijn nieuwe Griekse beste vriend MinFin Euclid Tsakalotos tegen over elkaar over Meer Geld voor Griekenland. Bij OXI wordt het morgen op de Eurotop met alle 28 lidstaten slaande ruzie en smijten met glazen gintonic. Bij NAI is een Grexit voorkomen, maar zal Tsipras thuis met rotte tomaten begroet worden vanwege het negeren van de referendumuitslag. Nieuwe verkiezingen in Griekenland zijn dan niet ondenkbaar. En het enige wat de EU met een derde Griekse bail-out koopt, is een paar jaar tijd tot de vierde bail-out. Bij NAI moet de Kamer terugkomen van reces om dinsdag te stemmen over dit derde noodpakket. Maar kijk eens naar de video hierboven: MinPres Mark Rutte deed in 2012 tijdens het Carrédebat een ferme belofte. "Als Griekenland belt, is het voor een groot derde steunpakket, en daar ben ik TEGEN". Genoteerd.
LIVE: De kansen op een deal worden 50/50 geschat. Dat zegt dus precies niks. Immer uitstekend EuroGroep liveblog bij Guardian.
Breaxit? Lolgerucht: Duitse MinFin Schaeuble heeft schijnbaar voorgesteld om de Grieken tijdelijk uit de eurozone te zetten. #BRBexit? #Breaxit? Het gerucht wordt overigens ontkend door de Grieken. Oh en nu ook door de EU zelf: 'tijdelijk' d'r uitstappen is illegaal.
4 miljard: Geen punt. Gewoon die 5 miljard belastingverlaging op arbeid schrappen en alles aan de Grieken geven. Komt wel terug. Met rente.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.