achtergrond

Geenstijl

Maak van kamerlid Atsma een lijkenteller

Tot aan het gaatje...We leggen zojuist de speakertelefoon met SlamDunk! neer. Een buldermonoloog van 15 minuten over Ajax-Feyenoord en die kutmongeaulen die zichzelf 'fan' durven te noemen. De ergste woede is inmiddels bekoeld, maar of hij het misschien ook even in een columnversie kon neerzetten. Nou dat kon. Slam' constateert namelijk feilloos het Pavlov-gedrag van politici, KNVBobo's en opgeschoten burgemeesters: goedverdoemme een jaar geleden waren er precies dezelfde rellen, met precies dezelfde reacties. Resultaat na een jaar vergaderen: 0-0. De tiefus voor stuurgroepen, commissies en planbureau's die ook dit jaar weer met nieuwe rapporten voor op de grote stapel gaan komen! Die hooligans trekken jaarlijks tonnen aan consultancygelden voor heren en dames onderzoeker, hoezo werkverschaffing...Maak van Atsma een lijkenteller Precies een jaar geleden ging het mis tijdens het beloftenduel Ajax-Feyenoord. Een paar ontspoorde 020-bReEzAh-kiddies mishandelde enkele spelers van Jong-Feyenoord. Een doodzonde in hooliganland, een ernstige overtreding van de onderlinge erecode: van spelers blijf je af. Het was tegelijk het bewijs dat deze nieuwe hersenloze generatie (pillen)hooligans nog moeilijker te controleren is.

Op de dag af een jaar geleden stond er: “Niet zwichten voor hooligans” boven mijn column. En daar blijf ik bij! Het gevolg toen van die rellen was dat Feyenoordvoorzitter Jorien van den Herik en de Amsterdamse loco-burgemeester Van der Horst direct met flinke uitspraken de media zochten. Het was een schande! Het was de schuld van Ajax, de KNVBobo’s en de gemeente. De huldiging van het eerste elftal mocht niet door gaan etc, etc... Anno 2005 is er geen reet veranderd. Het gaat goed mis in Rotterdam: Zeven politiemensen en minstens drie supporters raken gewond en 43 ‘fans’ worden aangehouden. Treinen worden vernield.

Dit keer staat het dynamische duo Atsma&Rijpstra het eerste op het sinaasappelkistje om het volk toe te blèren. Opnieuw is het natuurlijk een schande! De volksmenners strooien met oneliners en er schijnt (op zondag?) opeens een kamermeerderheid te zijn voor maatregelen. De kans is dus groot dat ik over een jaar weer hetzelfde zal schrijven want iedereen weet dat het verschil tussen blèren en doen in Den Haag levensgroot is. De heren moeten na dit soort schandalige incidenten met hun luie reet en grote bek van het pluche afkomen en eens rap een voetbalwet in elkaar timmeren. Maar dat is de heren teveel werk.

Het fantastische idee is nu dat supporters van de bezoekende club voortaan niet meer meemogen. Straf het legioen goedwillenden maar weer als je het handje vol mongeaulen niet durft aan te pakken. Bij de presentatie van het meer dan suffe project Meer Dan Voetbal eind november had onze Playmobil Premier wel weer de mond vol van "het maatschappelijk belang" van voetbal, maar hij meldde ook weer doodleuk dat hij zeker niet van plan was om een voetbalwet in te voeren. In het buitenland is zo’n speciale wet al jaren een succesvol middel om kwaadwillende en hersenloze ‘fans’ te weren uit de stadions. Stadionverboden. preventief oppakken en een meldingsplicht behoren dan tot de wettelijke mogelijkheden. Aktie dus!

Maar nee hoor. KNVBobo-schijtlijster Henk Kesler zegt met droge ogen dat "de grens zo langzamerhand bereikt is". Deze opperkabouter vraagt zich nu nog af "in hoeverre het verantwoord is op de huidige manier met voetbalfans door te gaan." 010-Burgemeester Opstelten heeft voor de verandering maar weer eens een onderzoek gelast. Het zogenaamde auditteam kan onder leiding van de fletse oud-politica Margo Vliegenthart aan haar zoveelste boekwerkje beginnen. Op de sites van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (dat al bijna 20 jaar bestaat!) en het ministerie stapelen de dossiers en verslagen van de talloze werkgroepen, stuurgroepen en commissies zich inmiddels op. Daar kan er dus nog wel eentje bij.

Waarschijnlijk is het wachten op de eerste dode en zolang het dan niet om een toevallige echte fan of voorbijganger gaat is daar niks mee. Laat ze dus maar weer een weiland zoeken langs de snelweg dan, ver weg van publiek eigendom zoals treinen, bussen en mooie vrouwen. Laat die idioten elkaar lekker afmaken. De heren Atsma en Rijpstra lijken mij prima geschikt als scheidsrechters annex lijkentellers. Als wij met zijn allen maar beseffen dat het niets met voetbal, voetbalfans of voetbalclubs te maken heeft!

SlamDunk!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.