achtergrond

Geenstijl

FIFA opgerold door FBI: zes arrestaties in Zurich

Goed nieuws voor voetballiefhebbers overal ter wereld! Het Football Bureau of Investigation heeft een doodkalme inval gedaan in het allerduurste hotel van Zurich (*****) en zes tophonden uit het FIFA-bestuur gearresteerd. Zo onder de neus van Capo Blatter vandaan naar buiten geëscorteerd en afgevoerd. Blatter zelf zit er niet bij, maar we lezen wel: "Law enforcement officials said that the investigation is ongoing, and that Mr. Blatter was not yet considered cleared of any wrongdoing." Dus wat niet is, kan nog komen. New York Times-journo Michael Schmidt was er bij en twittert over de inval. Kennelijk zijn er behalve arrestaties ook koffers met "bewijsmateriaal" meegenomen. Harde cash? Coke? Vooraf ingevulde gokformulieren? Lijstjes namen van lastige journo's die uit de weg geruimd moeten worden door de politie van Qatar? Afkoopcontracten voor Qatar-sponsors voor de vele dode bouwslaven die het land veroorzaakt? Dreigbrieven naar de organisaties die de sponsorlogo's verherbewerkt hebben tot protestactie? Of gewoon alle uitslagen van alle wedstrijden van Qatar2022? Hoe dan ook: er zitten zes witte boorden op het strafbankje en het is twee dagen voor de FIFA presidentsverkiezingen gehouden worden de vraag hoe slecht dat af gaat stralen op Sepp Blatter. We zagen Michael van Praag al wel een klein fistpumpje doen vanmorgen. Hup Fair Play!
Opgepakt: Jeffrey Webb (vice-voorzitter FIFA!), Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin en Nicolás Leoz. Er is ook een roedel sportmarketeers & smeergeldrunners opgepakt. Zie ook de timeline van Andrew Das (NYT).
Persco: FIFA gaat om 11 uur een eigen draai aan de arrestaties geven in een persco. Raad de Blatterquote. Zal wel iets worden als "Thanks, US Justice Dept, voor het upcleanen van een beautiful game", of: "Ik ben enorm geschrokken van de verdenkingen die rusten op mensen waar ik zo nauw mee samenwerk. Nooit wat van gemerkt!"
Persverklaring FIFA: "FIFA heeft zelf in november om onderzoek gevraagd, is heel blij met dit onderzoek, en weet verder ook niks." Joe, tuurlijk jongens. Blatter is geen verdachte, verkiezing voor nieuwe president gaat vrijdag gewoon door. WK 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) ook.
Persverklaring FBI: Stond online, weer teruggefloten, maar wel via webcache nog uit de spelerstunnel te trekken. Wilt u daar voor de zekerheid een mirror bij? Maar natuurlijk! Onderaan staat een lijstje ouwe mannen die zijn opgepakt: 14 verdachten van omkoping, waaronder 9 FIFA-functionarissen. Het zou gaan om een omkoopschandaal ten noorden van de 150 miljoen dollar. Ook in FIFA HQ is een inval geweest:

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.