achtergrond

Geenstijl

F1: Rosberg en De Vloek van de Tweede Rijder

Hamiltonspray.jpg Dat gedoe na afloop, dat wordt dus steeds vermakelijker. Zelfs wanneer de hele race geen pest aan is, dan is er altijd nog het gedoe achteraf. Meestal komt dat door Nico Rosberg, soms ook door Lewis Hamilton. De wereldkampioen spoot op het Chinese podium champagne in het spleetoor van een racemeisje. En daar kwam dan gedoe van. Want er waren boze Chinezen die dat vrouwonvriendelijk vonden. En in een land als China, waar zoals iedereen weet mensenrechten hoog in het vaandel staan, blijkt de grens van het ethisch verantwoorde te liggen bij het spuiten van champagne tegen het vrouwelijk gehoororgaan.
Hij heeft iets fascinerends, die Rosberg. Oogt heel uitgebalanceerd. Charmant. Een engelengezicht, met blonde en licht golvende manen. Een vriendelijk hoofd, intelligente oogopslag. Hij praat ook goed. Welbespraakt in vele talen. Als je hem hoort, ben je geneigd hem te geloven. Er is alleen dat malle linkeroor. Daar is iets mee. Het wijkt. Alsof het afstand wil nemen van de rest van Nico. En dat wil het misschien ook wel. Want Nico is helemaal niet zo uitgebalanceerd. Allang niet meer. Nico ligt een beetje met zichzelf in de knoei. britney.jpg Afgelopen winter zei hij dat hij had geanalyseerd waar het vorig jaar fout was gegaan. Onder meer bij de ademhaling. Dat deed hij niet goed, dat ademen. Dan kwam er weer zo’n bocht aan en dan deed hij maar wat. Dat moest dus anders, dat ademen. Maar als Nico echt zo veel heeft geanalyseerd moet hij meer conclusies hebben getrokken. Bijvoorbeeld de conclusie dat hij een jaar lang Hamilton alleen heeft kunnen verslaan wanneer de Brit uitviel. Of wanneer Rosberg vals speelde. Zoals in Monaco. Of op Spa. Verder niet. Verder nooit. Het is een eerbiedwaardig ambt, het vak van tweede rijder. De primaire arbeidsomstandigheden zijn bijvoorbeeld uitstekend. Zo verdiende Rosberg met zijn 12 miljoen euro vorig jaar een slordige 342 keer het modale Nederlandse inkomen (á €35.000). Daarbij komen dan nog extra bonussen zoals een vrouw als uit de Andrélon reclame en een stuk of tien, vijftien zeges. Er zijn slechtere betrekkingen te vinden. Maar als tegenprestatie zal hij vaker niet winnen dan wel. En dat is lastig. Het is de vloek van de tweede rijder. Het hart van de ware sportman zal voor eeuwig blijven vechten tegen de acceptatie dat iemand simpelweg beter is dan hij. Zelfs tien jaar na dato. En zolang Rosberg tegen die acceptatie vecht zal er gedoe zijn. Vermakelijk voor ons. Maar niet voor Mercedes. Al hebben Toto Wolff en de zijnen inmiddels maatregelen genomen. Na iedere race is er een uurtje groepstherapie. Vaste prik, met het hele team. Dan drinken ze kruidenthee en eten ze stroopwafels. Kan iedereen zijn hart luchten met wederzijds begrip als doel. En altijd, zo hebben ze afgesproken, is alles daarna weer goed. Ook als het niet goed is. Dan gaat Toto naar de pers en zegt hij dat Lewis wel een punt heeft. Maar dat hij Nico ook begrijpt. En dat ze elkaar nu ook beter begrijpen.
Nico Rosberg moet oppassen. Hij mag best voor wat ophef zorgen maar alleen als hij vóór Hamilton rijdt in plaats van erachter. Maar dat kan hij niet. Niet zolang Hamilton in dezelfde wagen rijdt. Want Nico Rosberg is geen uniek talent. Hij is vervangbaar. En Toto weet dat ook. Er is best een ander te vinden die voor 342 keer modaal en een vrouw als uit de Andrélon reclame, tweewekelijks door Hamilton verslagen wil worden. Zonder problemen. Zonder gezeur. En zonder gedoe achteraf. @JimMannaF1 Zie hier de spannende laatste minuut van de kwalificatie gisteren:
En zie hier nogmaals de snelste ronde van Lewis Hamilton die Sebastian Vettel naast zich heeft staan op de grid. Nico Rosberg is derde. Max Verstappen start als 15e. De Grand Prix van Bahrain begint om 17:00 Nederlandse tijd. Live meekijken kan op de BBC of hierrr.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.