achtergrond

Geenstijl

POLITIE BELGIE DOODT JIHADI'S, STOPT AANSLAG

HET KOMT NU WEL HEEL DICHTBIJ. Aan de Rue Colline nummer 16 in Verviers - net ten oosten van Luik - heeft de Belgische politie bij een antiterreuractie drie uit Syrië teruggekeerde islamitische ISIS-jihadisten van wat extra loodvulling voorzien. Twee van hen zijn dood, een derde is zwaargewond. Het spektakel voltrok zich midden op een kruispunt. Ook anti-terreuracties aan de gang in Brussel, Schaarbeek, Anderlecht, Molenbeek en Vlaams-Brabant. In Molenbeek (bij Brussel) zou een jihadistische wereldverbeteraar zijn gestopt die in metro met een wapen zwaaide en iets riep over een nader te bepalen god. Liveblog bij HLN. Namen & rugnummers straks mogelijk als eerste bij Dr. Kromvlaming. Of het iets met de islam te maken heeft, is vooralsnog onduidelijk. Later meer.
LIVESTREAMS: PERSCO OM 20:00 UUR, ook bij de DeRedactie of in NL bij de NOS en RTL.
Dreigingsniveau: Opgeschroefd van 2 naar 3. "De geviseerde mannen wilden het politiekantoor in Verviers aanvallen." (VTM)
VIDEO: Schotenwisseling, geschreeuw en brand op donker filmpje in embed hierboven. Schietpartij duurde "minutenlang, met meerdere explosies" (VTM)
VTM: “Gecoördineerde actie in 7 landen, waaronder Jemen. Alleen in België zijn doden gevallen." Geen doden of gewonden onder politieagenten.
ISIS: Belgische politie al paar dagen op scherp na ISIS-oproep om agenten en hun familie aan te vallen. VIDEO.
ANP: Mogelijk verband tussen gijzelnemer Amedy Coulibaly, en anti-terreuroperatie in Belgie. Coulibaly zou wapens in Belgie hebben gekocht.
VTM: Op luchthaven Zaventem ook twee terugkeerjihadi's opgepakt eerder vandaag. Klikbaar kaartje van alle acties hieronder:
PERSCONFERENTIE 20u20: Verdachten openden “onmiddellijk en minutenlang” het vuur bij huiszoeking Verviers. Twee gedood, een derde ingerekend. Huiszoeking was onderdeel van tien acties. "Een tweede Parijs" door teruggekeerde Syrische jihadi's is voorkomen door deze politieacties, aldus de woordvoerder van het Federaal Parket. Dreigingsniveau België nu op 3 (van 4). Nieuwe persco morgen 11:00 uur. Terugkijken hieronder:
UPDATE 20u35: Parketmeneer: "Vooralsnog geen verband aangetoond met Parijs. Politiediensten waren de actie al weken aan het voorbereiden."
UPDATE 20u42: Mogelijk wel link met Abou Moussa en de Shariadriehoek in VanAartsistan: nabij Verviers - een erkend jihadstadje - was een jihadistisch trainingskamp in de Ardennen, waar Azzedine "Abou Moussa" Choukoud ook kwam. Van Aartsen heeft nog niet gereageerd.
LIVE UPDATE 21u20: Tweede gewapende interventie aan de gang in Verviers, niet zo ver van de plaats waar de eerste inval dodelijk afliep." LIVESTREAM.
UPDATE 21u44: Snelle actie van de politie was noodzaak: "De mogelijke aanslag kon plaatsgevonden hebben binnen een kwestie van uren.” (HLN)
UPDATE 22u10: Probeer maar eens te ontkennen dat je in oorlog bent als politeagenten hun bureaus tegen jihadi's bewaken met machinepistolen.
UPDATE 23u08: Joodse scholen Antwerpen vrijdag gesloten wegens verhoogde terreurdreiging.
UPDATE 23u58: Nieuwe schietpartijen in Luik. Link met Verviers onduidelijk. Tevens twee kalasjnikovs, materiaal om bommen te maken en politiekledij gevonden in Verviers.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.