achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Europa's vijfde colonne in beeld en geluid

Wellicht is het nuttig een opdeling aan te brengen tussen de absolute onderklasse c.q. straatschoffies, een middel-hoogopgeleide middenklasse en de hoogopgeleide denkers en maatschappelijke doeners. Elke maatschappelijke laag van de vijfde colonne lijkt er op eigen wijze uiting aan te geven, maar de boodschap is altijd dezelfde: "vrijheid van meningsuiting is prima, maar mijn profeet mag je niet ongestraft beledigen". De intonatie, accenten en eloquentie variëren per klasse, maar elk liedje heeft keer op keer hetzelfde lelijke refrein. Bij elke klasse valt het volgende op. Zelfs als het lot van alles waar zij van hielden er vanaf zou hangen, zouden zij niet in staat zijn een sluitend verhaal af te draaien over vrijheid van meningsuiting en hun profeet. Leraren van scholen in "Zones Urbaines Sensibles" zagen zich genoodzaakt de minuut stilte af te blazen. Een hoogleraar filosofie van Esonne lukte het niet een discussie over het onderwerp te beginnen. Een leerling in Lille zei tegen zijn leraar dat hij wel eens over een AK kon struikelen. Op een basisschool Seine-Saint Denis weigerden 80% van de leerlingen mee te doen aan de minuut stilte en zo zijn er nog legio voorbeelden. Na de breek een voornamelijk visuele weergave van Europa's vijfde colonne en hun aanhoudende onmacht het begrip vrijheid van meningsuiting te internaliseren.
Tom Van Grieken schatplichtig. Doodsbedreigingen aan zijn adres zijn uiteraard gebruikelijk. Het is niet heel makkelijk deze lui aan een maatschappelijke klasse toe te schrijven, maar echte hoogvliegers zijn het duidelijk niet. c6.jpg c8.jpg c2.jpg c10.jpg c9.jpg c3.jpg c4.jpg c13.jpg c12.jpg c1.jpg c5.jpg c11.jpg
De maatschappelijke denkers en doeners - in dit geval Asghar Bukhari van de Muslim Public Affairs Committee UK - zijn meer eloquent, maar dit maakt de onzin vaak eigenlijk alleen maar groter. De bovenstaande stelling: Cartoons van Mohammed zijn racisme, want ze impliceren dat moslims niet mens genoeg zijn om gevoelens te mogen hebben, ofzo. Een van de weinige islamitische intellectuelen die bij benadering nuttige dingen zegt over de kwestie is Maajid Nawaz, oprichter van de anti-extremisme denktank Quilliam en voormalig lid van Hizb-ut-Tahrir, en maatje van working class hero Tommy Robinson. Andere voorbeeldige moslims zijn bijvoorbeeld Tarek Fatah, dr. Zudhi Jasser, Naser Khader, Walid al-Kubaisi enz. Maar hun uitzonderlijkheid bevestigt de regel. Zolang moslims niet massaal erkennen dat ook, en misschien zelfs juist, hun profeet beledigd mag worden, hebben we een probleem.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.