achtergrond

Geenstijl

Even lachen. Amerikaanse MidTerm Attack Ads

Vandaag zijn de Amerikaanse midterms, de verkiezingen voor zetels in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Relevantie voor Nederland: nagenoeg nul. Alleen BKB'ers zitten de hele dag met samengeknepen billen omdat de Democraten van hun progressieve held Obama wel eens tough losses kunnen gaan sufferen ten koste van de Republikeinen. En er valt nog meer te lachen. Omdat Amerikanen als geen ander begrijpen dat politiek vooral een klucht opvoeren voor de kiezers betekent, zijn de campagnefilmpjes van kandidaten vaak hilarisch. We hebben een bloemlezing van absurde attack ads van een paar Amerikaanse blogs geript. Voor om te lachen bij een verkiezing die verder voor niemand boeiend is maar waar linksmediaal Nederland het wel de hele dag over heeft.
Tea Party Republican Zach Dasher (Louisiana) heeft Duck Dynasty-opperhoofd Phil Robertson ingeschakeld voor zijn spotje. Dat was niet lastig: hij is het neefje van Robertson. Die was zelf eind vorig jaar onderdeel van een nationale rel toen hij homofilie een zonde noemde. En nu staat ie met een met duct tape bijeen gehouden bijbel in de ene en een gun in de andere hand zijn electorale landgoed te verdedigen. Happy, happy, happy.
Republikein Dan Sullivan (Alaska) is boos op attack ads. En dat los je op de Amerikaanse Manier op: kill it with bullets.
Voor het geval je dacht je het niet goed hoorde. Ze zegt inderdaad het volgende: "I'm Joni Ernst. I grew up castrating hogs on an Iowa farm. So when I get to Washington, I'll know how to cut pork." Oink?
Plantagehouder Rancher Cliven Bundy uit Nevada, bekend van de wildwestachtige Bundy Standoff, gaat de strijd aan tegen racisme. Of voor het recht op slavenhandel. En free speech. Zijn donkere buddy Django staat hem bij want die wordt zelf ook doodziek van klagende negers. Waarmee Bundy meteen bewijst dat hij wel/geen/wel/geen racist is.
Onafhankelijke kandidaat Jeff McCormick wil gouverneur van Massachusetts worden en daarvoor heeft hij de black vote nodig. Dus huurt hij Morgan Freeman in, die hem in een spotje met Nelson Mandela vergelijkt. Alleen... Die stem is niet van Morgan Freeman, maar van een Morgan Freeman imitator. Easy there, white boy.
College Republicans gaan CSI op de verhoging van studiekosten. Ene Mary Burke zou schuldig zijn aan studentenmoord omdat ze het collegegeld verhoogd zou hebben. Maar een simpele fact check wijst uit dat ze een alibi heeft - de Reps hebben een verkeerde dader op het oog. Maar hee: het is in ieder geval wel een lollig filmpje.
Deze mevrouw uit West-Virginia brengt stockphoto's tot leven. Doodeng. Wel heel eerlijk: als je helemaal niks zegt, kun je ook geen leugens ophangen.
Een klassieker: Angst, angst, ISIS, angst, Ebola, angst, angst en angst. Een stem tegen Obama, is een stem tegen angst? Of is een stem vóór de Republikeinen juist een stem vóór angst? Verwarrend. En een beetje beangstigend.
Eeehh...

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.