achtergrond

Geenstijl

D66 en de regeergeilheid

Buigt u even?Premier Balkenende heeft onmiddellijk na het laatste fluitsignaal bij Roemenië - Nederland meegedeeld dat zijn kabinet eruit is. D66 blijft uiteraard gewoon meedoen en gaat nu op zoek naar een opvolger voor Thom de Graaf, die als chef bestuurlijke vernieuwing sneuvelde in de Eerste Kamer. En niet alleen door Ed van Thijn en de PvdA. Senatoren van VVD en CDA hebben achter de gordijnen Van Thijn bedankt voor bewezen diensten. In Den Haag regeert wederom de achterkamertjespolitiek. Volgens StarF*cker heeft bij de als een appeltje glimmende Boris Dittrich de regeergeilheid het gewonnen van het nuchtere verstand.D66 opnieuw genaaid...

Het schijnt lachen te zijn geweest in de rookkamer van de Eerste Kamer. Het vertrek waar het journaille niet binnen mag. Daar hield PvdA-senator Ed van Thijn receptie na zijn trap onder het hol van minister Thom de Graaf. CDA-ers en VVD-ers drukten hem lachend de hand. "Bedankt Ed!" . Het maakte de scherpe taal van Van Aartsen en Verhagen hoogst lachwekkend. Met instemming van prominente CDA-ers en VVD-ers stak Van Thijn de lont in het kruitvat.

Vandaag schoven CDA en VVD lachend aan tafel en boden de onnozele ijdeltuit Boris Dittrich een, let wel, onderzoek aan naar bestuurlijke vernieuwing in Nederland en 800 miljoen Euro voor Onderwijs en de Kenniseconomie. Zoals de verslaggever op Radio 1 terecht opmerkte: "Onderzoeken kan je alles". Grijnzend keken de CDA en VVD-fractievoorzitters toe hoe Boris D allerlei superlatieven bedacht om de D66 leden maar te overtuigen van de noodzaak, dat er iets fantastisch bereikt is.

Premier Balkenende noemde en passant ook nog dat D66 haar zin krijgt op het terrein van het mediabeleid. Ik durf de voorspelling aan dat PvdA en CDA nooit maar dan ook nooit de aanval op bastion "Hilversum" zullen openen. Hoeveel goede redenen er ook te bedenken zijn. Jammer Medy van der Laan.

Samenvattend: staatsrechterlijke vernieuwingen en burgemeestersverkiezingen van tafel. Wel een onderzoek in die richting, maar dat is Haags voor op de lange baan schuiven. Concreet heeft D66 een impuls van 800 miljoen gulden voor Onderwijs binnengehaald. Bravo. Maar gezien de te verwachten economische groei afgezet tegen tal van achterstanden in het onderwijs is er sprake van slechts een trendmatige aanpassing. Bovendien zal de mediagenieke en zeer politieke VVD-staatssecretaris Mark Rutte er alles aan doen om onderwijssucces te verzilveren. Dat zal de club van Dittrich geen stemmen opleveren.

Kortom: na Thom de Graaf is D66 weer genaaid. En goed ook. Bestuurlijke en staatsrechterlijke vernieuwing is verder weg dan ooit. Om Dittrich en zijn clubje er bij te houden, is er wat geld naar Onderwijs geschoven. De Democratische kroonjuwelen zijn verkwanseld en dit keer hebben ze er zelf bij gezeten. Daar kan Ed van Thijn niets aan doen. Het politieke vakwerk is vanavond geleverd door Jozias van Aartsen en Maxime Verhagen. Die kunnen nog twee jaar verder met een partij voor wie vanavond de terminale fase is ingetreden. Wie komt er aan stervensbegeleiding doen? Waar is Hans van Mierlo? De partij is gesneuveld op de ijdelheid van poseurs als Boris D. en Lousewies van der L. Ze zijn verder alleen nog getalsmatig een factor. Politiek zo goed als dood. Gaat het D66 congres dit pikken?

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.